Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Najbolji terenac
+95
OrMar
siga
zhrvoje
Jones32
Hombre
Svizac
Keltan
gorky
maxina
puls
termit520
SmitoBona
Redneck
poljičanin
FrankyRC
duke
Inspektor
madWez
mamac za pecanje
blinddog
simbad
Simke
goxxon
flecktarn
Frenky
niner.alpha
forestpk
pirat
glock
Guybrush
ivo
RubberDuck
Mad Max
nordfjord
gomar
marinko
miles
rox
cutlass
Nemanja88
Alexander
hrvac98
ksian
Ito Ogami
Target
Elp
Aquaman
divlji grab
mrkva4
rolly
RoundMan
StArKa
Drvo
Levi
hankok
jratko30
Fratt
Ikarus
grisport
Julio
gordon
Pole
Marko
Dukati
Jedan
kengur32
Adept
rafter
palac
cro-josip14
Jolender
damjan
jenny
Aries
zippo
Wild Wolf
tigi
maks1969
Mraz
Mandić
forestman
avantura
kile_
Quanah
Stule
D@nijel@
LUKSA
M5
Deda
Antonio Antrić
ggliga022
Mladen
LEGION66
Damir
ficovk
99 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: MTB, QUAD, SUV I DRUGA TERENSKA VOZILA
Stranica 14 / 18.
Stranica 14 / 18. • 1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18
Re: Najbolji terenac
dacia duster je za ladaru space shuttle, po svim pitanjima.
što je normalno jerbo se lada nije značajnije mijenjala od 77.g., osim povremenih apgrejda (peta brzina, provrt sa 1,6 na 1,7 i zadnje, el. ubrizgavanje).
lada je uz sve svoje mane, relativno lagan, prohodan terenac, čemu pomaže permanentni pogon i ripnaste gume s kojima dolazi na tržište.
mit o ladi kao naj-terencu su isfurali ljudi koji su s tim, najčešće službenim autom, a bez ikakvog off-road iskustva uspjevali proći po nekom ne predubokom snijegu ili blatu, što su kasnije prepričavali.
za nekog defendera ili g-wagena ipak trebaju određena znanja i vještine, pa se znalo dogoditi da elektrina lada prođe tamo gdje elektrinim defenderom nisu uspjeli.
i tak..
@redneck, mora da si pobrkao ratišta, na velebitu su se za vrijeme rata koristile samo dvije ceste, ona iz brušana prema panosu i visočici i ona od jasenica na mali halan i to nakon maslenice.
obje ceste su odlične, široke i makadamske, a po zimi čišćene, a probijena je cesta na libinje.
drugdje nije mogao nikakav terenac, uključujući i famoznu ladu.
inače se za transport na velebitu nakon 92. služilo helikopterima, stacioniranim u lukovu šugarju.
što je normalno jerbo se lada nije značajnije mijenjala od 77.g., osim povremenih apgrejda (peta brzina, provrt sa 1,6 na 1,7 i zadnje, el. ubrizgavanje).
lada je uz sve svoje mane, relativno lagan, prohodan terenac, čemu pomaže permanentni pogon i ripnaste gume s kojima dolazi na tržište.
mit o ladi kao naj-terencu su isfurali ljudi koji su s tim, najčešće službenim autom, a bez ikakvog off-road iskustva uspjevali proći po nekom ne predubokom snijegu ili blatu, što su kasnije prepričavali.
za nekog defendera ili g-wagena ipak trebaju određena znanja i vještine, pa se znalo dogoditi da elektrina lada prođe tamo gdje elektrinim defenderom nisu uspjeli.
i tak..
@redneck, mora da si pobrkao ratišta, na velebitu su se za vrijeme rata koristile samo dvije ceste, ona iz brušana prema panosu i visočici i ona od jasenica na mali halan i to nakon maslenice.
obje ceste su odlične, široke i makadamske, a po zimi čišćene, a probijena je cesta na libinje.
drugdje nije mogao nikakav terenac, uključujući i famoznu ladu.
inače se za transport na velebitu nakon 92. služilo helikopterima, stacioniranim u lukovu šugarju.
Frenky- spikač
- Broj postova : 905
Datum registracije : 18.10.2012
Frenky,šta je dobro ne treba mijenjati,hehe. Jednostavno i funkcionalno,verry russian.
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011
SmitoBona- lingua
-
Broj postova : 440
Godine : 33
Datum registracije : 27.12.2014
termit520- lingua
-
Broj postova : 280
Godine : 50
Datum registracije : 10.04.2015
Evo danas registrirao Dustera i napravio prvih 130 km ...
U petak ide gore prvi upgrade - vučna kuka za moj prikoljitz ...
U toku iduče sedmice dolazi mi komplet federa za dignuti Duster za 3.0 cm a krajem mjeseca ili u početku idučeg dobivam komplet guma 225/70 R 16 i Alu naplatci Arctos 7 x R16 5 x 114,3 od Nissan X-Trail na koje se mogu homologirati višlje gume kojima dobijem još + oko 3 canta ... i jeftinije gume ...
GUME :
http://www.novegume.si/General_225-70_TR16_TL_102T_GE_GRABBER_AT.html
ALU Naplatci :
http://www.ebay.de/itm/Com4Wheels-Arctos-7-x-16-silber-/361278291056?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item541ddd3c70
Ljep pozdrav,
Max
U petak ide gore prvi upgrade - vučna kuka za moj prikoljitz ...
U toku iduče sedmice dolazi mi komplet federa za dignuti Duster za 3.0 cm a krajem mjeseca ili u početku idučeg dobivam komplet guma 225/70 R 16 i Alu naplatci Arctos 7 x R16 5 x 114,3 od Nissan X-Trail na koje se mogu homologirati višlje gume kojima dobijem još + oko 3 canta ... i jeftinije gume ...
GUME :
http://www.novegume.si/General_225-70_TR16_TL_102T_GE_GRABBER_AT.html
ALU Naplatci :
http://www.ebay.de/itm/Com4Wheels-Arctos-7-x-16-silber-/361278291056?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item541ddd3c70
Ljep pozdrav,
Max
Mad Max- spikač
-
Broj postova : 664
Godine : 57
Datum registracije : 15.01.2011
Lijepo Max.
veselim se vidjeti kako ćeš ga polako nadograđivati.....i od običnog auta napraviti reprezentativnu zvijerku!
veselim se vidjeti kako ćeš ga polako nadograđivati.....i od običnog auta napraviti reprezentativnu zvijerku!
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Već vidim da će do kraja iduće godine izgledati ovako
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Kolega Max, čestitam, lijep auto. Vašim terenskim izvještajima nadam se prije 2019.godine.
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
ivo je napisao/la:Kolega Max, čestitam, lijep auto. Vašim terenskim izvještajima nadam se prije 2019.godine.
Ivo......zašto ga opet požuruješ!?
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
Baš mi dosadno ... @Vedran ... nemam za paštetuuu !
U teškom šoku ...
L.p. Max
U teškom šoku ...
L.p. Max
Mad Max- spikač
-
Čestitke na novoj igrački Max! Lijepo izgleda.
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
Išli sa starcima da isprobamo novi đon i pogledali naše stare poljane u okolini sela iz kojeg izviremo ...
Ima puno posjetitelja ...
Selo moje ...
Ima Bara - zbog toga mi se ne svidja pozicija za vikend da me ne bi pojeli komarci ...
Starci su uživali ... po seoskim puteljcima je auto mekano prelazio preko svih kamena karoserija je izuzetno dobro amortizovana ni pretvrda ni premekana i nasprut Dasteru iz 2010 je ovaj skroz tih - ima bolje gušenje zvuka od motora i iz ceste ... skoro previše tiho .
Da ne zaboravim - dobro smo ga zalili ... za nedaj-bože .
Odmara dok pijemo ...
Do sada sa autom prilično zadovoljan ... isprobao sam ga po par terena u okolini i stvarno kratak prvi stepen povuče iz govana ali moraš zbog male kubikaže ipak dodat odmah pun plin da ga brdo ne sjebe ... imam več i prve riseve u barvi od grana - prve su medalje pale znači
Ljep pozdrav,
Max
Ima puno posjetitelja ...
Selo moje ...
Ima Bara - zbog toga mi se ne svidja pozicija za vikend da me ne bi pojeli komarci ...
Starci su uživali ... po seoskim puteljcima je auto mekano prelazio preko svih kamena karoserija je izuzetno dobro amortizovana ni pretvrda ni premekana i nasprut Dasteru iz 2010 je ovaj skroz tih - ima bolje gušenje zvuka od motora i iz ceste ... skoro previše tiho .
Da ne zaboravim - dobro smo ga zalili ... za nedaj-bože .
Odmara dok pijemo ...
Do sada sa autom prilično zadovoljan ... isprobao sam ga po par terena u okolini i stvarno kratak prvi stepen povuče iz govana ali moraš zbog male kubikaže ipak dodat odmah pun plin da ga brdo ne sjebe ... imam več i prve riseve u barvi od grana - prve su medalje pale znači
Ljep pozdrav,
Max
Zadnja promjena: Mad Max; 13.05.15 12:52; ukupno mijenjano 1 put.
Mad Max- spikač
-
Moj stroj,do sad me nije iznevjerio...grabber gume i vitlo na 3500 kg.
ne mjenjam do daljnjega.
ne mjenjam do daljnjega.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
Frate ... micka ?
L.p. Max
L.p. Max
Mad Max- spikač
-
Mad Max je napisao/la:... micka ?
Ne kužim,kaj?
Fratt- MODERATOR
-
Micka - Mistupiši - Mitsubishi ... L 200 ... ?
L.p. Max
L.p. Max
Mad Max- spikač
-
Ne,Ford Ranger,klon Mazde (ili je Mazda njegov klon)...
Fratt- MODERATOR
-
Moja zvjerka i nasljednik. Zvjerka kod novog vlasnika, nasljednik još kod mene!
https://2img.net/h/i1378.photobucket.com/albums/ah115/blinddog/Razno/DSCF0504-2_zpse3lg094g.jpg
https://2img.net/h/i1378.photobucket.com/albums/ah115/blinddog/Razno/DSCF0504-2_zpse3lg094g.jpg
blinddog- tipko
-
Broj postova : 63
Godine : 58
Datum registracije : 19.07.2013
Explorer?
Fratt- MODERATOR
-
Ako je za mene pitanje?Fratt je napisao/la:Explorer?
Ne, KIA Sportage 98 godište.
blinddog- tipko
-
Broj postova : 63
Godine : 58
Datum registracije : 19.07.2013
Evo stigli su federi i malac je porastao u visinu za +35 mm ... Krajem mjeseca ili prve sedmice idučeg dolaze naplatci sa višljim terenskim gumama sa kojima če biti Dacia podignuta od poda skoro 26 cm što je več sasvim dovoljno za to što meni treba - federi su tvrđi i njuška se preko grbine ne potpopi kao sa originalnima nego daju otpor dovoljno veliki da Dacia ne lupi odbojnikom o tlo ... nešto su i vozne karakteristike izmjenjene - ne naginje se pa mislim da je uprkos plus ta tri canta i pol stabilnija u krivini .
Stigla je i vučna kvaka pa mogu iskoristiti Daciu i za tegljenje prikolice .
L.p. Max
Stigla je i vučna kvaka pa mogu iskoristiti Daciu i za tegljenje prikolice .
L.p. Max
Mad Max- spikač
-
Biti će to ljuto terensko plovilo.
Fratt- MODERATOR
-
@max, čestitke na autu!
pitanje: jesi li uz federe dobio još kakav kit za usklađivanje geometrije ovjesa?
nebi bilo loše, ukoliko nisi, da prekontroliraš stvar, zato što dizanje za 30mm uzrokuje promjenu kuta i zatura i nagiba kotača.
i mali ispravak, ako smijem, gume 225/70x16 su veće u promjeru od 215/65x16 za cca 35-38 mm, a auto dižu za pola te mjere, za 19mm, otprilike, a federi dižu samo karoseriju, tako da najniža točka ostaje udaljena od tla jednako. najnižu točku uz ostatak auta dižu veće gume.
pitanje: jesi li uz federe dobio još kakav kit za usklađivanje geometrije ovjesa?
nebi bilo loše, ukoliko nisi, da prekontroliraš stvar, zato što dizanje za 30mm uzrokuje promjenu kuta i zatura i nagiba kotača.
i mali ispravak, ako smijem, gume 225/70x16 su veće u promjeru od 215/65x16 za cca 35-38 mm, a auto dižu za pola te mjere, za 19mm, otprilike, a federi dižu samo karoseriju, tako da najniža točka ostaje udaljena od tla jednako. najnižu točku uz ostatak auta dižu veće gume.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Frenky uradjeno je štelovanje trapa naprijed i pozadi, da se gume poravnaju jer su prije bile malo izbačene sa gornje strane i sličile na Fičeka ... a šo se tiče guma znam izračunao sam tačno 17.75 mm odnosno 215 umnoženo sa 0,65 daje podatak 139,75 a 225 umnoženo sa 0,70 daje 157,50 kada oduzmemo niži ostaje tačno 17,75 mm .
Uočio sam da - tamo gdje je zadnji diff. ušrafljen na karoseriju bi se moglo nosač podložiti i tako podiči još za koji cant karoseriju iako ja mislim da je sada od poda sasvim dovoljno .
Karoserija je znači dignuta 35 mm + 17,75 mm i to je 280,75 mm a najniža tačka auta je višlja za 17,75 mm i iznosi 225,75 mm. ( kada stavim naručene gume ... ) .
Auto se sa ovim federima puuno manje njiše Frenky i gume i naplatci koje sam naručio imaju ET 12 mm manji nego original tako da če ljepo napuniti blatobran i doči do kraja karoserije uz sam rub.
Morat ču kvake prati od blata ...
Frenky - imam jednu jedinu primjedbu - brzom vožnjom po bjeloj cesti se preko volana na ruke prenose vibracije - vjerovatno če vremenom izraditi i kit sa amortizerom za smirivanje volanskog mehanizma ...
L.p. Max
Uočio sam da - tamo gdje je zadnji diff. ušrafljen na karoseriju bi se moglo nosač podložiti i tako podiči još za koji cant karoseriju iako ja mislim da je sada od poda sasvim dovoljno .
Karoserija je znači dignuta 35 mm + 17,75 mm i to je 280,75 mm a najniža tačka auta je višlja za 17,75 mm i iznosi 225,75 mm. ( kada stavim naručene gume ... ) .
Auto se sa ovim federima puuno manje njiše Frenky i gume i naplatci koje sam naručio imaju ET 12 mm manji nego original tako da če ljepo napuniti blatobran i doči do kraja karoserije uz sam rub.
Morat ču kvake prati od blata ...
Frenky - imam jednu jedinu primjedbu - brzom vožnjom po bjeloj cesti se preko volana na ruke prenose vibracije - vjerovatno če vremenom izraditi i kit sa amortizerom za smirivanje volanskog mehanizma ...
L.p. Max
Mad Max- spikač
-
max, ugradnja amortizera volana to nebi trebao biti problem.
ja se osobno ne sjećam neke trešnje volana, da se nije ta trešnja javila nakon dizanja auta, a prije slaganja špura?
kad se smanji kut zatura, volan "olabavi", a kad se smanji kut nagiba kotača, ne vraćaju se više sami, pa i to osjetiš na volanu.
meni se duster sviđa zato što netreba puno kemijanja po njemu, ionako se od tog auta neda napraviti neki ekstremni terenac.
ja bi svakako išao na zaštitu interkulera prednjeg i zadnjeg diferencijala, rokslajdere i sl.
a što se dizanja i ostalog tiče, bojim se da ti je sada ustvari kuka najniža točka na autu.
ja se osobno ne sjećam neke trešnje volana, da se nije ta trešnja javila nakon dizanja auta, a prije slaganja špura?
kad se smanji kut zatura, volan "olabavi", a kad se smanji kut nagiba kotača, ne vraćaju se više sami, pa i to osjetiš na volanu.
meni se duster sviđa zato što netreba puno kemijanja po njemu, ionako se od tog auta neda napraviti neki ekstremni terenac.
ja bi svakako išao na zaštitu interkulera prednjeg i zadnjeg diferencijala, rokslajdere i sl.
a što se dizanja i ostalog tiče, bojim se da ti je sada ustvari kuka najniža točka na autu.
Frenky- spikač
-
Frenky je napisao/la:kad se smanji kut zatura, volan "olabavi", a kad se smanji kut nagiba kotača, ne vraćaju se više sami, pa i to osjetiš na volanu.
Znam to se zove Ackermanov princip .
Tek danas sam promenio opruge - to sam prije osetio i to po jednoj cesti koju znami gdje se vidi najmanje 100 m ispried pa sam ga raspalio 80 da vidim kako se ponaša na makadamu i pri tom sam osetio da vibrira volan a auto dobro drži smjer i kod kočenja i kod mjenjanja pravca i ponaša se dosta direktno i sigurno dok kod Vitare sam imao osječaj, da mi je volan ko da ima lufta i da ne prati a i auto se kod te brzine počeo osjetljivo ponašati i plivati .
L.p. Max
Mad Max- spikač
-
Evo malo da kontaminiram temu nečim što je iznad našeg financijskog dosega, ali zato nas ne ograničava da maštamo o ultimativnom terencu, nabrušenoj civilnoj inačici izvorno vojnog vozila:
Mercedes G63 AMG 6x6
Mercedes G63 AMG 6x6
poljičanin- lingua
-
Broj postova : 428
Godine : 53
Datum registracije : 27.10.2011
Ako nema vazdusnih jastuka , dazaba mu i deset pogonskih .. . .. Ovo je ultimate terenac za mene
Cik nek proba neko bez jastuka ovo .. . ..
Keltan- lingua
-
Broj postova : 287
Godine : 62
Datum registracije : 30.06.2013
poljičanin je napisao/la:Evo malo da kontaminiram temu nečim što je iznad našeg financijskog dosega, ali zato nas ne ograničava da maštamo o ultimativnom terencu, nabrušenoj civilnoj inačici izvorno vojnog vozila:
Mercedes G63 AMG 6x6
ovaj amg 6x6 sa klipa koju si naljepio je projekt namjenjen sucker arapima i nije nikakvo ultimativno offroad vozilo.
istina i bog, izgleda monstruozno, ima 550 ks, ima sofisticiran transfer okretnog momenta i sl, ali niti je kamion, niti terenac.
standardni g-wagen je težak oko 2,5t, a ovaj aemgeov je vjerojatno tonu teži, sasvim sigurno troši 30-40l/100, a moguće ga je voziti samo po tvrdom, sumnjam da bi s tim daleko došao po blatu itd..
uglavnom, mišljena sam da mercedes-benz g63 amg 6x6 odlično služi svrsi za koju je namjenjen-impresioniranju.
inče sama ideja dodavanja treće osovine na terence sa velikim međuosovinskim razmakom (LWB) je stara koliko i ti automobili.
naime LWB terenci, npr. defender 130, dugački land cruiser i sl. su u terenu skloni nasjesti srednjim dijelom šasije, pa se tu onda doda još jedan standardni most, sa standardnim ovjesom, koji je spojen kardanom direktno na PTO izvod na reduktoru i ukapča se samo po potrebi.
npr.:
Frenky- spikač
-
Keltan je napisao/la:Ako nema vazdusnih jastuka , dazaba mu i deset pogonskih .. . .. Ovo je ultimate terenac za mene
prijatelju ovo što gledamo na klipu je dio land rover experience škole, u kojoj polaznici savladavaju strogo standardizirane prepreke.
to što je ovaj dico pokazao neme veze sa vrstom federa, bili oni zračni ili spiralni.
prepreku je prošao zahvaljujući kompjuterskoj distribuciji snage na kotače, pa je vozio i kad mu je bio prednji lijevi kotač u zraku i zadnji desni.
ovjes na discu ima balans štange i nema baš neku spomena vrijednu artikulaciju kotača, ali zato ima odlično riješen prijenos snage, kao i uostalom wv tuareg, audi q7, bmw i slični automobili u klasi.
ozbiljan offroad ovjes izgleda ovako:
Frenky- spikač
-
Frenky zna znanje.
Fratt- MODERATOR
-
Stranica 14 / 18. • 1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: MTB, QUAD, SUV I DRUGA TERENSKA VOZILA
Stranica 14 / 18.