Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Najbolji terenac
+95
OrMar
siga
zhrvoje
Jones32
Hombre
Svizac
Keltan
gorky
maxina
puls
termit520
SmitoBona
Redneck
poljičanin
FrankyRC
duke
Inspektor
madWez
mamac za pecanje
blinddog
simbad
Simke
goxxon
flecktarn
Frenky
niner.alpha
forestpk
pirat
glock
Guybrush
ivo
RubberDuck
Mad Max
nordfjord
gomar
marinko
miles
rox
cutlass
Nemanja88
Alexander
hrvac98
ksian
Ito Ogami
Target
Elp
Aquaman
divlji grab
mrkva4
rolly
RoundMan
StArKa
Drvo
Levi
hankok
jratko30
Fratt
Ikarus
grisport
Julio
gordon
Pole
Marko
Dukati
Jedan
kengur32
Adept
rafter
palac
cro-josip14
Jolender
damjan
jenny
Aries
zippo
Wild Wolf
tigi
maks1969
Mraz
Mandić
forestman
avantura
kile_
Quanah
Stule
D@nijel@
LUKSA
M5
Deda
Antonio Antrić
ggliga022
Mladen
LEGION66
Damir
ficovk
99 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: MTB, QUAD, SUV I DRUGA TERENSKA VOZILA
Stranica 17 / 18.
Stranica 17 / 18. • 1 ... 10 ... 16, 17, 18
Re: Najbolji terenac
E pa javi se da sjednemo malo i popričamo.Frenky,čestitke na prinovi.
glock- mr.spika
- Broj postova : 1128
Datum registracije : 31.01.2011
Mad Max je napisao/la:Meni je sad jedino prevozno sredstvo - auto sam prepustio sinu jer ne trebam - sasvim zadovoljava sve moje potrebe. Potrošnja mu je oko 7.5 malo je porasla sad kad je pala temperatura i stvarno nemam ni jedne primjedbe na njega. Možda ču ga iduče godine promjeniti za noviji jer 2016 dolazi novi model sa novim motorom - 1.6 DCi 130 km i 320 Nm ... taj ima još manju potrošnju nego 1.5 Dci i dosta snage za sve ... Kod 1.5 mi je prikolica več opterečenje ...
Izmedju božiča i nove godine ču se provozati do Zagreba trebamo se nači na pivi da vidim
tvoj Ubermašin ...
L.p. Max
i ja svoj koristim svakodnevno, ljudi misle da je službeni. ambience 1,5 dci, 110 ks i 240 okretnog momenta. ide solidno, prilično je življi od starijeg sa 90ks, a troši okruglo 7, što je za mene, sa teškom nogom na gasu bolje nego što sam očekivao. na proljeće idu ove gume na alu felge, a na čelične felge ozbiljne gume, stavljam vitlo i zaštitu podvozja i onda ću se napiti krvi nekima koji me sad zajebavaju da sam bivši offroader sa jeftinim penzinerskim gradskim trencom.
i ja bi volio da se vidimo, jedino što se zagreba tiče, morali bi se potrefiti, jer sam preselio 300 km istočnije u osijek.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
glock je napisao/la:E pa javi se da sjednemo malo i popričamo.Frenky,čestitke na prinovi.
Pa Frenky mozda u maju idemo do Darca na susret pa cemo tad ispiti koju vise ...
Glock mi cemo onda oko bozica ... Javicu Tomislavu da se pripremis pa da sigurno skupa popijemo bar jedan drink ...
L.p. Max
Mad Max- spikač
-
Broj postova : 664
Godine : 57
Datum registracije : 15.01.2011
Evo, naručujem se i ja na na taj "drink".
A ugurao bih se i ako se ide na kakve zajedničke terenske vožnje u okolici Zg, bilo autom, bilo motorom. Od proljeća može i biciklom.
A ugurao bih se i ako se ide na kakve zajedničke terenske vožnje u okolici Zg, bilo autom, bilo motorom. Od proljeća može i biciklom.
OrMar- bebač
-
Broj postova : 6
Godine : 53
Datum registracije : 02.01.2011
i ja bi se prištekal na taj drink da upoznam koju novu facu!
ili ak niš drugo da vam malo prosjek godina popravim
duke- mr.spika
-
Broj postova : 1239
Godine : 39
Datum registracije : 04.04.2012
... Javljam kad bude poznati tačni datum i otprilike sat susreta a Navi če javiti mjesto susreta ...
L.p. Max
L.p. Max
Mad Max- spikač
-
4x4
Ja vozim ladu radim u sumi s njom imaju jos 4nive s kojim radimo...sto se tice izlazaka isto je koza u neravnim terenima hoce se nasukat i zaglavi jer nema blokade difrencijala pa dva tocka kojim je lakse proslajdraju..sto se tice kvaliteta lose su mozemo se lagat al tako je....prednja vuca cesto puca.cesto trkaci Idu,tanjirasti zupcanik u difrencijalu,krstovi kardana,zadnji difrencijal se iskrivi,spone sto drze difrencijal lose pucaju...ima jos dosta toga al sve u svemu cjena sve govori...i mislim da je smjesno usporedzivat nivu s mercedesom g Koji je zasigurno najbolji terenac.
Sadratt- bebač
-
Broj postova : 8
Godine : 32
Datum registracije : 14.12.2015
Sadratt- bebač
-
Pozdrav novopridošlom kolegi Sadratt-u.
Drago mi je da poznaš Nivu u dušu ali predstavi nam se-red je,pa da i malo upoznamo tvoju (virtualnu) osobu.
https://survival.aforumfree.com/f1-dobrodosao
Drago mi je da poznaš Nivu u dušu ali predstavi nam se-red je,pa da i malo upoznamo tvoju (virtualnu) osobu.
https://survival.aforumfree.com/f1-dobrodosao
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
Niva nema šperu tj. blokadu diffa?
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Godine : 61
Niva nema spere na difrencijalu,jedino sto ima je blokadu reduktora,
Sadratt- bebač
-
šta će reduktoru blokada,pa on sam usporava tj. reducira brzine,znači imamo brzohodne kad je isključen i sporohodne kad je uključen.A ja se već godinama pitam šta je ona najmanja ručica koju kad gurnem naprijed Lada se počne sva trest ali začudo izlazi iz blata.I još na ruskoj ćirilici piše diferencijal zablokirovan tj. svaki kotač se vrti nezavisno.Baš mi je pred par tjedana ispao kardan pa sam dio puta orao ko s plugom,a sve zato jer sam jedno desetak dana vozio s puknute obje uzdužne štange koje drže zadnje kotače pa se sve razlokalo.I dignem kardan,povežem ga špagom da se ne vuče po zemlji,uključim blokadu diffa i Lada opet ide,ne treba joj ni kardan,al nije preporučljivo dugo ovak,samo dok sam se dovuko do majstora.Namjestio kardan ,stavio štange,svaka 114kn i peri dalje.
glock- mr.spika
-
Pa lada ima 3 diffa kolko sam ja skuzio, sad srednji diff i reduktor su vjerojatno zajedno u kučištu, dok ti je ukljucena blokada diffa, radi se upravo o tom srednjem diffu, kad je on blokiran prednja i zadnja osovina dobivaju po 50% snage pod svaku cijenu, dalje ovisi o ona druga dva diffa na osovinama kolko ce koji kotac dobiti.
A dok taj srednji diff nije zakljucan tj blokiran, moguce je zacvikati 3 kotaca a da se samo jedan vrti
Neznam jel to sta pomoglo!?
A dok taj srednji diff nije zakljucan tj blokiran, moguce je zacvikati 3 kotaca a da se samo jedan vrti
Neznam jel to sta pomoglo!?
duke- mr.spika
-
baš suprotno,ovo se dešava dok je diff blokiran da svaki kotač vrti zasebno,dok nije onda vrte 2 i 2,a prednji pogon na Ladi je stalan,a snaga raspoređena pol pol.
glock- mr.spika
-
nemrem te polovit nikak, treba sjest, popit i ustanovit šta je šta.... po mogučnosti kod frenkija
duke- mr.spika
-
vozo me Đuka sa vakim terencom u subotu po zagrebu...ajde oprostio sam mu..volim ga ..drag mi je
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Datum registracije : 12.02.2011
aaaaawwww
duke- mr.spika
-
curitza..oprošteno ti je...
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Datum registracije : 12.02.2011
Niva se moze i u brzim brzinama redukovat to jest ukljucit pogon na prednju i zadnju vucu to je ona mala rucica a veca rucica sluzi za brze,spore brzine...i neko je naveo cim je u sporim da je redukovana sto nije tacno
Sadratt- bebač
-
gle,redukcija znači nešto smanjit,usporit pa je logično da ćeš reducirat brzine reduktorom samo kad je u brzohodnom modu i to je ona veća ručica,ona manja je blokada diferencijala,a ne možeš uključit ni isključit posebno prednji pogon jer ima konstantan pogon na sva četiri.Reduktor koristim kad sam na lošem terenu pa usporim brzine,a i prilikom vuče,znači kad vuče punu prikolicu drva pa da ne crkne kod starta,a i jača je u sporohodnom modu.
glock- mr.spika
-
duke je napisao/la:nemrem te polovit nikak, treba sjest, popit i ustanovit šta je šta.... po mogučnosti kod frenkija
ma ništa komplicirano. za razumjevanje je potrebno znati princip rada diferencijala. najme kaj, u zavoju niti jedan kotač na autu ne prelazi isti put. najmanji put pređe zadnji kotač koji je u unutrašnjij strani zavoja, pa zadnji suprotni malo veći put,još malo veći put prelazi prednji koji je na unutarnjoj strani zavoja i najveći put prijeđe prednji na vanjskom dijelu u zavoju (u lijevom zavoju npr. prednji desni kotač)
diferencijal radi ovako, prikaz počinje na oko 2.20 u videu:
https://www.youtube.com/watch?v=yYAw79386WI
dakle na autu s permanentnim pogonom na sva 4 kotača ili kamionu troosovincu 6x4, mora između prednje i zadnje osovine biti diferencijal, jerbo ukupno prednja osovina u zavoju prelazi veći put od stražnje. uoči da (ako si pogledao video) diferncijal funkcionira na način da kad jedan kotač izgubi trakciju, ili radi klizave podloge ili kad se radi nedovoljnog hoda ovjesa digne od podloge, onaj kotač na suprotnoj strani stane i dif vrti samo onaj kotač u zraku. ok?
e sad kad jedna osovina stane, a auto ima dvije koje pogoni, dif koji je između (tzv srednji) zaustavi i osovinu koja je na tvrdoj podlozi i sa oba kotača na podlozi. tad se ili manualno, kao na ladi ili defenderu uključi špera srednjeg diferencijala kja onemoguči zupčanicima, tzv. trkačima da se vrte oko vlastite osi, pa pokreću oba konusno tanjurasta zupčanika ravnomjerno, ter ova osovina koja je čvrsto na zemlj poćera auto u željenom pravcu. to je ta mudrolija.
svi automobili sa permanentna 4 pogona i terenski i putnički i teretni imaju neku vrstu srednjeg diferencijala i neki način zaključavanja (ručni, automatski, elektronski) srednjeg diferencijala. inače ne bi mogli voziti.
i kad sam se već rastrkeljao, puno terenaca ima tzv. part time pogon, dakle voziš na zadnji pogon, a prednji uključuješ po potrebi, pa često nema srednjeg difa, zato što su konstruktori pretpostavili da ćeš prednji pogon uključiti samo na klizavom, npr.blatnjavom, grbavom ili zasnježenom terenu i da nisi lud da to uključuješ na asfsltu bez potrebe. na nekim terencima postoje i tvornički ugrađene špere (diff lock) i na prednjoj i stražnjoj vuči, npr. g-wagen, pinzgauer, unimag, ili samo na stražnjoj osovini, najčešće takozvni limited slip, tj. automatsko zaklučavanje difa, npr. neki modeli nissana i toyoti, neki jeep-ovi i tak. sama tehnika vožnje sa zaključanim diferencijalima je tema za sebe.
reduktor na terencu ili kamionu kao što mu samo ime govori služi za redukciju prijenosa snage motora. reduktor zovu još i pomoćna getriba. dakle to je mjenjačka kutija sa dvije brzine (High i Low), koja je spojena na glavnu mjenjačku kutiju. kao na biciklu, kad imaš dvije šajbe na prijed na pedalama, manju koristiš uzbrdo, a veću po ravnom ili nizbrdo. to je sva filozofija. u kućištu reduktora je kod lade ili defendera i sličnih terenaca sa permanentnim pogonom i srednji diferencijal i to englezi zovu transfer box. na ladi i defu postoji ručica za uključivanje redcirane brzine i jš jedna za blokiranje srednjeg diferencijala (lada) ili se to redi pomicanjem ručice ulijevo (def), na nekim terencima ne možeš uključiti prednji pogon bez da si usput uključio reduktor tj. spore, na nekima to sve radi automatski uz pomoć elektronike itd.
nadam se da je to sad jasnije. gore navedeno ne kuži ni većina auto novinara, pa pišu bedastoće prilikom "testiranja" nekog terenca.
Zadnja promjena: Frenky; 16.12.15 15:59; ukupno mijenjano 2 put/a.
Frenky- spikač
-
Sadratt je napisao/la:Niva se moze i u brzim brzinama redukovat to jest ukljucit pogon na prednju i zadnju vucu to je ona mala rucica a veca rucica sluzi za brze,spore brzine...i neko je naveo cim je u sporim da je redukovana sto nije tacno
diskutante sadratt, uz dužno poštovanje, upuštaš se u diskusiju o stvarima o kojima nemaš pojma. al nijednog. i još si uporan u tome.
Zadnja promjena: Frenky; 16.12.15 16:37; ukupno mijenjano 1 put.
Frenky- spikač
-
Diskutante Frenky, forumski off-road tzare, dolazite li shto u Zagreb, rado bih vas sreo i u miru priupitao par stvari o mojem Jimnyju ?
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Datum registracije : 05.10.2011
Frenky je napisao/la:
nadam se da je to sad jasnije. gorenavedeno ne kuži ni većina auto novinara, pa pišu bedastoće prilikom "testiranja" nekog terenca.
Potpisujem
blinddog- tipko
-
Broj postova : 63
Godine : 58
Datum registracije : 19.07.2013
ivo je napisao/la:Diskutante Frenky, forumski off-road tzare, dolazite li shto u Zagreb, rado bih vas sreo i u miru priupitao par stvari o mojem Jimnyju ?
poštovani veliki lovče, tragaču i pustolove, bit će mi veliko zadovoljstvo podjeliti s vama svoje skromno znanje glede offroada kao takvog, pa ću se sukladno tome svakako javiti. termin neznam, ali će biti svakako u neko skorije vrijeme.
Frenky- spikač
-
blinddog je napisao/la:Frenky je napisao/la:
nadam se da je to sad jasnije. gorenavedeno ne kuži ni većina auto novinara, pa pišu bedastoće prilikom "testiranja" nekog terenca.
Potpisujem
pa da.
i još obavezno zaljepe sliku kako projuruju kroz neku lokvicu na servisnom makadamu uz savski nasip, pa voda šprica. to im je zakon.
Frenky- spikač
-
Eeeej, to je i meni zakon
duke- mr.spika
-
Znam ja (u teoriji) kak funkcionira diff, sad cekam da strgam svoje, pa cu ih raskopat, pa cu znat i u praksi
I o pogonima i reduktorima sad znam poprilicno vise nego prije i uz sva svoja saznanja nemogu se ne složiti s kolegom Frenkijem!
Nezna čovjek dok ne proba!
Aj živli!
I kolega Frenki, javite se i meni kad budete u nadolasku, imao sam i ja 1001 pitanje, sad imam puno manje, ali jos uvijek imam!
I o pogonima i reduktorima sad znam poprilicno vise nego prije i uz sva svoja saznanja nemogu se ne složiti s kolegom Frenkijem!
Nezna čovjek dok ne proba!
Aj živli!
I kolega Frenki, javite se i meni kad budete u nadolasku, imao sam i ja 1001 pitanje, sad imam puno manje, ali jos uvijek imam!
duke- mr.spika
-
Frenky mislim da ti ove tekstove citas negdje pa ovdje postavljas,mozez mislit sta hoces a sto se tice nive znam kako dise imam 3 nive stalno se kvare prodajem i djelove za nive tako sto se tice nive sto posto sam u pravu..
Sadratt- bebač
-
Ova rasprava je toliko uzaludna da sam vec zaboravio o cem se uopce raspravlja i sto je jos bolje, ni neda mi se scrollat da se podsjetim...
duke- mr.spika
-
Mad Max je napisao/la:... Javljam kad bude poznati tačni datum i otprilike sat susreta a Navi če javiti mjesto susreta ...
L.p. Max
OrMar je napisao/la:Evo, naručujem se i ja na na taj "drink".
duke je napisao/la:i ja bi se prištekal na taj drink da upoznam koju novu facu!
Glock dobio sam slobodu za srijedu 23.12. ako imaš vremena da se dobijemo na drinku negdje u ZG ... važi i za sve ostale zainteresirane ... dolazim oko podne . Navi poruči nam odabrani kraj i vreme drinka ...
L.p. Max
Mad Max- spikač
-
Stranica 17 / 18. • 1 ... 10 ... 16, 17, 18
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: MTB, QUAD, SUV I DRUGA TERENSKA VOZILA
Stranica 17 / 18.