Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
obrana od mogućeg napada životinja
+90
Branimir76
Protector
PatrioticBacon
koštica
Hombre
Strider
maks1969
PJER
jimkukri
zac22
Otto Rino
poljičanin
puls
way
maxina
CroPrepper
dux aeron
Inspektor
FrankyRC
mamac za pecanje
pirat
markonvs
goxxon
madWez
Lupus3395
MIF
Mad Max
JillValentine
zb17ghost
RubberDuck
angel
mariobab
Marduk
robert
ivo
yasko
Šimun
baksek
Ziga
negro
trolshein
sttomost
DoomsdayST
ante5555
gibo
lololorenzo
dado2
Login
Lovac Marko
Odin
zenexf
gorance
Veleuceni
Surfer
Elp
MrMoo
gomar
urbana_gorila
malyfreddie
bobrok
explode
Fesch
Telcontar
Mladen
ljuska
mastershooter45
Quanah
Drvo
Ris
Ercimir
Target
glock
sumska_magla
Ito Ogami
Fratt
rambo
redbeard rum
Jolender
damjan
Cave Bear
Medo Gradela
Mraz
Ikarus
biga
snajps
Olimp
Zee
sgt bear
hankok
žohar
94 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 4 / 10.
Stranica 4 / 10. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: obrana od mogućeg napada životinja
e bas zbog tog , ja kada idem u divljinu stalno nosim pusku sa sobom i municiju 00
Lovac Marko- tipko
- Broj postova : 71
Datum registracije : 26.08.2011
Znači sada napokon moreš doć u planine popit jednu hladnu ko čovjek?
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
ho,ho,ho...itekako. Moram se prvo koordinirati s Jožom,Skenderom i Štimcem. Računaj negdje sredinom 9 mj ali o tom potom da ne spamamo ovdje.
Odin- spikač
-
Broj postova : 573
Godine : 42
Datum registracije : 09.07.2011
Po mom iskustvu krmače sa mladima su opasne. Nebrojeno puta sam naišao u šumi na mlade prašćiće i od njih bježim odmah jer je u blizini sigurno stara.
Evo jedan video (nije za osjetljive). Životinja je izvukla deblji kraj.
https://www.youtube.com/watch?v=mizAHTt-iBk&feature=related
Evo jedan video (nije za osjetljive). Životinja je izvukla deblji kraj.
https://www.youtube.com/watch?v=mizAHTt-iBk&feature=related
Login- mr.spika
-
Broj postova : 1136
Datum registracije : 17.07.2010
Da, skoro su sve ženke opasne kad su im mladunci u pitanju, oko proljeća i ljeta kada obično mladunci budu maleni, tada se treba paziti da se ne naleti na medvjedice i krmače u šumi
gorance- bomber
-
Broj postova : 159
Godine : 41
Datum registracije : 02.08.2011
Lovac Marko je napisao/la:e bas zbog tog , ja kada idem u divljinu stalno nosim pusku sa sobom i municiju 00
Mene zanima...što ti kao 15-godišnjak uopće radiš sa puškom u ruci?!
Postoje jako dobri suzavci za obranu od svih živih "napadača",pa tako
i medvjeda!
Dokazano (USA) da je puno djelotvornije korištenje suzavaca za razne
napade životinja,jer se puno lakše tjera životinja(veći radijus djelovanja),
a ujedno životinja ne mora nužno platiti životom.
Marko,imaš premalo godina da bi ispoljavao toliko agresije.....opusti se i
uživaj u prirodi
dado2- tipko
-
Broj postova : 85
Godine : 49
Datum registracije : 30.08.2011
imam jedno pitanje... mislim da je ovdje negdje biia tema o vukovima, al je ne mogu naći...
dakle ovako. odkad je ovaj snijeg pao i divljač se počela približavati kućama(ispod kuće mi je rječica, pa možda dolaze po vodu) moji i ja se prepiremo da li će gladan vuk napasti čovjeka?
moje stajalište je: zavisi koliko je gladan. u ovo vrijeme koliko god je on hendikepiran snijegom, u istom omjeru je i njegova lovina usporena tim istim snijegom, tako da ne bi trebali biti nešto ekstremno gladni. samo možda idu za lovinom..
i držim se one da nikad do sad zdrav vuk nije napao čovjeka.
glavni njihov argument je da pitam pastire, pa ću viditi kako vukovi napadaju...
ali po mom im to pada u vodu. jer pametan vuk će uvjek ubiti ono što je slabije(tj od čega ne bi mogao zadobiti teže ozljede)... a i sami znamo da je čovjek prijetnja i za samoga sebe, a ne za životinje...
znam da ima pametnijih i iskusnijih od mene ovdje, pa pitam vas tko je u pravu???
ne da im nabijam na nos, nego samo da zadovoljim svoju znatiželju...
dakle ovako. odkad je ovaj snijeg pao i divljač se počela približavati kućama(ispod kuće mi je rječica, pa možda dolaze po vodu) moji i ja se prepiremo da li će gladan vuk napasti čovjeka?
moje stajalište je: zavisi koliko je gladan. u ovo vrijeme koliko god je on hendikepiran snijegom, u istom omjeru je i njegova lovina usporena tim istim snijegom, tako da ne bi trebali biti nešto ekstremno gladni. samo možda idu za lovinom..
i držim se one da nikad do sad zdrav vuk nije napao čovjeka.
glavni njihov argument je da pitam pastire, pa ću viditi kako vukovi napadaju...
ali po mom im to pada u vodu. jer pametan vuk će uvjek ubiti ono što je slabije(tj od čega ne bi mogao zadobiti teže ozljede)... a i sami znamo da je čovjek prijetnja i za samoga sebe, a ne za životinje...
znam da ima pametnijih i iskusnijih od mene ovdje, pa pitam vas tko je u pravu???
ne da im nabijam na nos, nego samo da zadovoljim svoju znatiželju...
biga- lingua
-
Broj postova : 227
Godine : 37
Datum registracije : 15.11.2010
Evo reći ću ti što ja znam.Vuk kada je jedan mislim da nema šanse da će napasti ikoga jer je vuk plaha životinja kada je sam i još kada je tu čovjek.Čak kada je više vukova ako čovjek skaće,dere se...i tako to isto je teško da će napasti ako nisu puno gladni(jedino ako ihe je na jednom čovjeku 20-30+).Vukovi će većinom napasti čovjeka kada je ozljeđen.Npr.Slomljena noga i nemože hodat,e tu je vuk ono što je poznato pod nazivom VUK.Ali nikad neznaš nemoj ti sad 100% vjerovati i najboljem poznavaocu vukova ,a posebno ne meni jer uvijek ima posebnih i drukčijih jedinki u svih vrsta kao i kod čovjeka
lololorenzo- mr.spika
-
Broj postova : 1027
Godine : 27
Datum registracije : 23.01.2012
lololorenzo, ne znam koliko si u pravu jer na mome području, u stvari nekih dvadesetak km udaljenosti, vukovi su napali najprije čovjeka i ženu a zatim i policajca koji ju je ustrijelio. Ispalo je da je vučica bila bijesna, zatim nekoliko tjedana nakon toga toga policija je pronašla napola pojedenog starca a zatim je bio još jedan napad ali novine ga nisu tako popratile. Radi se o selu Žirovac koje se nalazi između Gline i Dvora nekig 20-tak km zrakom od Gline a Glina je od Zgb samo 50-tak zrakom. Ljudi to je blizu. A kod Gvozda je ljetos primjećen medvjed. Od svi tih zvijeri bojim al' zbilja me strah, jedino ugriza zmije. U šumama prema Dvoru tj. na području omeđenom Gvozdansko, Šamarica, Mali Gradac, Klasnić, Buzeta, V.Obljaj, granica s BiH ima svakavih zvijeri a poskoka k'o u priči. Lovci pretpostavljaju da imaju tri čopora vukova koji harače. Sve to izgleda zastrašujuće ali ako uzmemo u obzir da te u 99% slučajeva neće dirati, nije li to odlično. Raznovrsnost biljnog i životinjskog svijeta. Kod nas na Glini ima i dabrova, tako da smo upotpunjeni, još nam samo fale traperi i to je to. Napomenuh zmije, njih se bojim jer samo njih ne mogu uplašiti sa ČZ M75 9mm para.
gibo tu si u pravu,evo da i ja podjelim moje iskustvo,na selu kad sam otisao u garazu uzeti par cipanica za drsku noza,u garazi nisam palia svjetlo jer odvidam osigurace posto je stara kuca i nitko vise ne zivi.Isprva mi je bilo malo cudno kad sam usao nema miseva koji su tu obitavali,ali ja nesluteci posegnuo za cjepanicom (drva su bila samo nabacana na hrpu)kad preko te cjepanice POSKOK muzijak lagano klizi,nisam radia nikakve nagle pokrete samo ga pustio da odgmize.nakon nekoliko dana otvorio garazu i obisao svaki kutak njega nigdje.Nebojim se zmija ni drugih zivotinja ,ali imam veliki strah od pauka
ante5555- spikač
-
Broj postova : 654
Godine : 43
Datum registracije : 31.10.2011
mene je više strah izmeta nego samih zivotinja.
izmet mesoždera - izvor besnila, pantljicare, ...
izmet glodara - misija groznica,
izmet ovaca - metilj
ali ko ga .....
kako reče Meša Selimović:
"Boj se ovna, boj se govna a kad cu živeti ?"
izmet mesoždera - izvor besnila, pantljicare, ...
izmet glodara - misija groznica,
izmet ovaca - metilj
ali ko ga .....
kako reče Meša Selimović:
"Boj se ovna, boj se govna a kad cu živeti ?"
explode- bomber
-
Broj postova : 170
Godine : 52
Datum registracije : 16.04.2011
Prije koja 3 tjedna otac je usred bijelog dana primjetio čopor vukova na jednoj livadi u blizini Ravne Gore. Kada se vračao vukova nije bilo ali su na istom dijelu bile srne/jeleni i to njih 15ak, sve uz rub šume... valjda im je lakše pobjeći na livadi pa su se sve poredale uz rub šume, uglavnom vrlo neobičan prizor.
Kod mene se događa da medvjedi šeću po ulici, divljač mi je stalno u voćnjaku, jazavci su mi prvi susjedi... zvuči kao da živim na osami a ne u gradiću od 5k ljudi
No da, da se vratim na temu. Lijepo mi je vidjeti medvjeda u prirodi i fascinantno kako više ne bježe nego često ignoriraju čovjeka, no očito da je su izgubili urođeni strah od čovjeka a to bi se moglo pokazati kao problem.
Ante, kud baš pauka?
Kod mene se događa da medvjedi šeću po ulici, divljač mi je stalno u voćnjaku, jazavci su mi prvi susjedi... zvuči kao da živim na osami a ne u gradiću od 5k ljudi
No da, da se vratim na temu. Lijepo mi je vidjeti medvjeda u prirodi i fascinantno kako više ne bježe nego često ignoriraju čovjeka, no očito da je su izgubili urođeni strah od čovjeka a to bi se moglo pokazati kao problem.
Ante, kud baš pauka?
Mraz- master
-
Kad ti ima Crnih udovica okolo ko u priči, onda ti je pauk među najvećim potencijalnim problemima...
=)
=)
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012
Za obranu od nasrtljivih paukova,najbolje se pokazala sacmarica.
sttomost- tipko
-
Broj postova : 86
Godine : 45
Datum registracije : 08.12.2011
MRAZ------stvarno nemam strah od nicega ,ali brate pauka se bojim ko lud,u kuci ako se nade koji to tamani zena krvnicki.
ante5555- spikač
-
Broj postova : 654
Datum registracije : 31.10.2011
Pa za divljač postoji suzavac koji baca mlaz na kojih 5 m i vjerojatno če to svaku zvjerku zaustaviti, no ako se medo zaleti... vele ne bježi nego stoji na mjestu i izigravaj nabrijanog kečera.
trolshein- spikač
-
Broj postova : 527
Datum registracije : 26.11.2011
ante5555 je napisao/la:MRAZ------stvarno nemam strah od nicega ,ali brate pauka se bojim ko lud,u kuci ako se nade koji to tamani zena krvnicki.
Možda si ti arahnofob.
gibo je napisao/la:lololorenzo, ne znam koliko si u pravu jer na mome području, u stvari nekih dvadesetak km udaljenosti, vukovi su napali najprije čovjeka i ženu a zatim i policajca koji ju je ustrijelio. Ispalo je da je vučica bila bijesna, zatim nekoliko tjedana nakon toga toga policija je pronašla napola pojedenog starca a zatim je bio još jedan napad ali novine ga nisu tako popratile. Radi se o selu Žirovac koje se nalazi između Gline i Dvora nekig 20-tak km zrakom od Gline a Glina je od Zgb samo 50-tak zrakom. Ljudi to je blizu. A kod Gvozda je ljetos primjećen medvjed. Od svi tih zvijeri bojim al' zbilja me strah, jedino ugriza zmije. U šumama prema Dvoru tj. na području omeđenom Gvozdansko, Šamarica, Mali Gradac, Klasnić, Buzeta, V.Obljaj, granica s BiH ima svakavih zvijeri a poskoka k'o u priči. Lovci pretpostavljaju da imaju tri čopora vukova koji harače. Sve to izgleda zastrašujuće ali ako uzmemo u obzir da te u 99% slučajeva neće dirati, nije li to odlično. Raznovrsnost biljnog i životinjskog svijeta. Kod nas na Glini ima i dabrova, tako da smo upotpunjeni, još nam samo fale traperi i to je to. Napomenuh zmije, njih se bojim jer samo njih ne mogu uplašiti sa ČZ M75 9mm para.
Pa vidiš da je vućica bila bijesna.Normalno da je napala ja sam govorio o zdravim vukovima.I ponavljam ti ako je puno vukova a dosta su gladni napast će čovjeka.
I naravno da će prije napast puno mlađe i starije.Zato su i napali starca,vukovi osjete da si slabiji i da te strah.Zbog toga ako vidiš da nema bjega od njih uvijek treba:vikat,skatat,nepokazivat strah tj.Ne bojat se(što je jako teško kad te okruži 20 vukova)
lololorenzo- mr.spika
-
Broj postova : 1027
Godine : 27
Datum registracije : 23.01.2012
trolshein je napisao/la:Pa za divljač postoji suzavac koji baca mlaz na kojih 5 m i vjerojatno če to svaku zvjerku zaustaviti, no ako se medo zaleti... vele ne bježi nego stoji na mjestu i izigravaj nabrijanog kečera.
Kod nas vele da je najbolje uzet što deblju granu i lupat ga svom snagom po leđima... ako dovoljno jako lupaš poškakljati ćeš ga pa će od smijeha pasti na guzicu i pustiti te na miru. Zvuči logično
Mraz- master
-
ili mu ispričaš neki vic o medi i zecu.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Datum registracije : 30.09.2010
Ok sad ozbiljno, gledal sam dokumentarac o napadima medvjeda u Kanadi; zapravo tako imaš veču šansu preživjeti i moliš se bogu da medo ne prokuži tvoj lažni gard tj možda se medo predomisli. Ako počneš bježati medo je brži, i jasno gotovo sigurno će napasti, ako se pokušaš popesti na drvo i medo se, nebi vjeroval ali tako tvrde, zna penjati.
Jasno sve ovisi opet o situaciji i blizini mogučeg skloništa.
Jasno sve ovisi opet o situaciji i blizini mogučeg skloništa.
trolshein- spikač
-
Kako se odbraniti od ovakve zvijeri.
Mada je ovo neka foto montaža , ali ajd.
Quanah- lingua
-
Broj postova : 217
Datum registracije : 04.05.2009
Kada jednom vidiš medvjeda kojom brzinom se penje po stijenama koje su gotovo pod pravim kutem jasno ti je da bježanje od takve životinje jednostavno nema smisla. Preplašio sam ga na izvoru Kupice i mačak je zbrisao do vrha stijena za čas, nevjerovatno koja je to brzina i spretnost. Tko je bio na izvoru Kupice zna o čemu govorim.
Kažu da treba trčati nizbrdo... zadnji put kada sam provjerio ni čovjek nije nešto ekstra spretan pri trčanju nizbrdo.
Možda bi bolje bilo biti agresivan no da me stvarno medvjed odluči napasti mislim da bi instinktivno dao petama vjetra i uhvatio maglu, pa koliko trajalo trajalo.
Kažu da treba trčati nizbrdo... zadnji put kada sam provjerio ni čovjek nije nešto ekstra spretan pri trčanju nizbrdo.
Možda bi bolje bilo biti agresivan no da me stvarno medvjed odluči napasti mislim da bi instinktivno dao petama vjetra i uhvatio maglu, pa koliko trajalo trajalo.
Mraz- master
-
ovdje su vukovi u obližnjem selu napali jednog psa(lovački, mislim da je istarski gonič), pa je njemu u pomoć priskočio susjedov tornjak(mrcina od 70-etak kila, ogromno pseto), i nakon toga tornjak je nestao.
e sad, ne znaju koliko je tu bilo vukova, jel tornjak zbilja mrtav...
jbt kao da su se vanzemaljci pojavili u selu. nitko nije išao makar potražiti tornjaka, tragove, krv... ništa... samo pokazuju ogromne tragove (valjda vuka) što je prošao pored kuće. a i tu pretjeruju.. kažu velik trag kao tava.. kad sam ja vidio, trag jest velik, ali snijeg oko njega se nekoliko puta smrzavao i topio tako da je raširio trag.(znate i sami kako sa snijegom biva)...
a to za medvjeda... priča se da je viđen nekoliko puta u brdu. ovo je kraj gdje ne bi po nekoj logici smjelo biti medvjeda, ali prošle godine krivolovci su ubili malog medu, pa možda još tu negdje hoda medvjedica..
u bosni mi živi tetka, kad sam u nje išao, rekli su mi ako ga vidim da se ne mičem... to mi nekako logično zvuči, jer medvjedov 4x4 pogon vs moje jedva dvije noge... mislim da ne bih imao mnogo šanse...
e sad, ne znaju koliko je tu bilo vukova, jel tornjak zbilja mrtav...
jbt kao da su se vanzemaljci pojavili u selu. nitko nije išao makar potražiti tornjaka, tragove, krv... ništa... samo pokazuju ogromne tragove (valjda vuka) što je prošao pored kuće. a i tu pretjeruju.. kažu velik trag kao tava.. kad sam ja vidio, trag jest velik, ali snijeg oko njega se nekoliko puta smrzavao i topio tako da je raširio trag.(znate i sami kako sa snijegom biva)...
a to za medvjeda... priča se da je viđen nekoliko puta u brdu. ovo je kraj gdje ne bi po nekoj logici smjelo biti medvjeda, ali prošle godine krivolovci su ubili malog medu, pa možda još tu negdje hoda medvjedica..
u bosni mi živi tetka, kad sam u nje išao, rekli su mi ako ga vidim da se ne mičem... to mi nekako logično zvuči, jer medvjedov 4x4 pogon vs moje jedva dvije noge... mislim da ne bih imao mnogo šanse...
biga- lingua
-
Broj postova : 227
Godine : 37
Datum registracije : 15.11.2010
Jozo Šarplaninac
negro- zelembara
-
Broj postova : 27
Godine : 41
Datum registracije : 12.12.2011
Medvjed kao i svaka druga životinja će mnogo prije uočiti i osjetiti tebe, nego ti njega.
Mislim da je buka najbolja preventiva.
A to da mu pobjegneš, ma, nema ništa od toga.
Ako odluči da te povredi, stići će te i povrediće te.
Kad te stigne, jedino ti ostaje da mu pružiš jak otpor.
Znam, glupo zvuči .
Mislim da je buka najbolja preventiva.
A to da mu pobjegneš, ma, nema ništa od toga.
Ako odluči da te povredi, stići će te i povrediće te.
Kad te stigne, jedino ti ostaje da mu pružiš jak otpor.
Znam, glupo zvuči .
Quanah- lingua
-
Broj postova : 217
Datum registracije : 04.05.2009
Zato mislim da je ako se ne varam suzavac najučinkovitiji u slučaju da zbilja zatreba, lako je znam reći, ali treba ostati u slučaju napada koncantriran ,pošpricati živinu i vjerojatno će se predomisliti.
Ipak kod nas ne obitavaju kanadski grizliji.
Ipak kod nas ne obitavaju kanadski grizliji.
trolshein- spikač
-
Ekipa,
Recite mi kako kod divljih životinja djeluje onaj smrad iz male "bočice" koji su školarci razbijali po tramvaju pa smrdi koma po pokvarenim jajima?
Smeta li životinjama "smrad"? Tjera li ih to?
Recite mi kako kod divljih životinja djeluje onaj smrad iz male "bočice" koji su školarci razbijali po tramvaju pa smrdi koma po pokvarenim jajima?
Smeta li životinjama "smrad"? Tjera li ih to?
Ziga- tipko
-
Godine : 44
Datum registracije : 02.12.2011
Evo gore malo šale ali čuo sam od starijih da je najbolja obrana od divlje životinje raditi buku tako da ona ima vremena za bijeg.
Drvo- mr.spika
-
Broj postova : 1663
Datum registracije : 13.03.2010
https://survival.aforumfree.com/t5333-brosura-za-situacije-s-opasnim-zivotinjama
kratko ali jasno =) vrijedi pričitati
kratko ali jasno =) vrijedi pričitati
baksek- bomber
-
Broj postova : 131
Godine : 30
Datum registracije : 09.01.2012
Quanah je napisao/la:Kako se odbraniti od ovakve zvijeri.
I ja mislio pa pitao,čini mi se da nije...
http://www.snopes.com/photos/animals/idwolves.asp
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Datum registracije : 30.09.2010
Veličina i težina vukova se jako razlikuje jer nastanjuju vrlo velika i različita područja.
Najveći vukovi (žive u šumskim područjima Latvije, Bjelorusije, Aljaske i Kanade) dosežu dužinu tijela (od vrha njuške do početka repa) do 160 cm, a rep je dugačak još do 52 cm. U ramenima je visok oko 80 cm a mogu doseći težinu do 80 kg.
Dakle moguće je, ovi naši vukovi su sitni cca 20-25kg i to je to više se on boji nas, ali ono kad u divljini Aljaske naletiš na mrcinu od 70+ kg taj će te napasti bez pardona. Zato tamo ljudi nikamo ne idu bez oružja.
Najveći vukovi (žive u šumskim područjima Latvije, Bjelorusije, Aljaske i Kanade) dosežu dužinu tijela (od vrha njuške do početka repa) do 160 cm, a rep je dugačak još do 52 cm. U ramenima je visok oko 80 cm a mogu doseći težinu do 80 kg.
Dakle moguće je, ovi naši vukovi su sitni cca 20-25kg i to je to više se on boji nas, ali ono kad u divljini Aljaske naletiš na mrcinu od 70+ kg taj će te napasti bez pardona. Zato tamo ljudi nikamo ne idu bez oružja.
Ziga- tipko
-
Datum registracije : 02.12.2011
Stranica 4 / 10. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 4 / 10.