Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
obrana od mogućeg napada životinja
+90
Branimir76
Protector
PatrioticBacon
koštica
Hombre
Strider
maks1969
PJER
jimkukri
zac22
Otto Rino
poljičanin
puls
way
maxina
CroPrepper
dux aeron
Inspektor
FrankyRC
mamac za pecanje
pirat
markonvs
goxxon
madWez
Lupus3395
MIF
Mad Max
JillValentine
zb17ghost
RubberDuck
angel
mariobab
Marduk
robert
ivo
yasko
Šimun
baksek
Ziga
negro
trolshein
sttomost
DoomsdayST
ante5555
gibo
lololorenzo
dado2
Login
Lovac Marko
Odin
zenexf
gorance
Veleuceni
Surfer
Elp
MrMoo
gomar
urbana_gorila
malyfreddie
bobrok
explode
Fesch
Telcontar
Mladen
ljuska
mastershooter45
Quanah
Drvo
Ris
Ercimir
Target
glock
sumska_magla
Ito Ogami
Fratt
rambo
redbeard rum
Jolender
damjan
Cave Bear
Medo Gradela
Mraz
Ikarus
biga
snajps
Olimp
Zee
sgt bear
hankok
žohar
94 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 9 / 10.
Stranica 9 / 10. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: obrana od mogućeg napada životinja
https://www.youtube.com/watch?v=SN8HIe837CA
šansa da vuk napadne ljude je jako mala. Jedino da nešto nije uredu sa njim (tipa bjesnoča i sl.), da ga glad natjera ( šta u nas skoro nemoguče jer po zimi bira "hranjivija" staništa), il da je direktno ugožrn čopor sa mladima (još rjeđe jer prije oni osjete i vide nas). osobno sam imao nekoliko susreta od kojih su neki bili na 10m, uvijek je vuk prvi otišao. Znam za x slučajeva da kad se navikne na ljude da ih prati malte ne čuva. Manite se vukova mene je vieća opasnost prjeti od onih na dvije noge
šansa da vuk napadne ljude je jako mala. Jedino da nešto nije uredu sa njim (tipa bjesnoča i sl.), da ga glad natjera ( šta u nas skoro nemoguče jer po zimi bira "hranjivija" staništa), il da je direktno ugožrn čopor sa mladima (još rjeđe jer prije oni osjete i vide nas). osobno sam imao nekoliko susreta od kojih su neki bili na 10m, uvijek je vuk prvi otišao. Znam za x slučajeva da kad se navikne na ljude da ih prati malte ne čuva. Manite se vukova mene je vieća opasnost prjeti od onih na dvije noge
FrankyRC- spikač
- Broj postova : 513
Datum registracije : 18.11.2011
goxxon je napisao/la:@zac22: Ivo ima posebnu taktiku, kada prema njemu krene medo, skine gaće i okrene guzicu. kad medo obavi svoje nekoliko puta za redom i umori se potpaša Ivu po glavi i ode...
@goxxon stvarno si pokazao neukus i ne iteligenciju, mislio sam da si inteligentniji a ovako si se spustio vrlo nisko. živim u gorskome kotaru i okružen šumom gdje ima svih vrsta životinja pa još se do sada nije dogodio nikakav icident sa životinjama iz šume ili divljim zvijerima.
vuk ili medvjed ako te osjeti ili čuje 99% će pobječi, mada sam imao bliski susret ovu zimu sa medvedom bio je udaljen od mene 5m digao se na zadnje noge pomirisao po zraku nešto promrmljao spustio se i otišao, nisam osjetio nikakav strah nego divljenje i poštovanje prema medi, jer stara poslovica kaže "gdje ima medvjeda, šuma je zdrava", jer medvjed osim što brsti plodove i gomolje on je i strvinar svu uginulu životinju u šumi pojede jer mu za zimu trebaju bjelančevine a to može dobiti jedino jedući meso.
svaka životinja ako osjeti kod čovjeka strah će napasti ne radi toga što čovjeka smatra prijetnjom nego iz sopstvenoga straha za svoj život, netreba iči u šumu da bi se uvjerio dovoljno je po večim gradovima gdje ima čopori pasa lutalica koji se ponašaju kao čopor vukova i još gore, jer pripitomljeni pas koji je napušten od gazde i nalazi se na ulici je opasniji od vuka, jer vuk je naučen na samački život dok kučni pas je socijaliziran i potrebno mu je društvo bilo čovjeka ili više pasa, zato treba znati razlikovati domače od divlje životinje.
@goxxon ubuduče nemoj omaložavati ničije stavove i mišljenja nego se educiraj i drugim riječima "prvo speci, pa onada reci."
zac22- bebač
-
Broj postova : 4
Godine : 55
Datum registracije : 05.09.2012
Zac22,predstavi se prvo prije nego opališ svim oružjem po našem village fool Goxxonu.
A ti Goxxone smanji malo sa pikanterijama,ne mora se sve baš napisati ako se ne treba.
A ti Goxxone smanji malo sa pikanterijama,ne mora se sve baš napisati ako se ne treba.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
@zac22
Goxon je moj prijatelj i ovakva vrsta zajebancije je među nama na Srvajvl forumu (a i općenito) uobičajena. Ukoliko vam to ne odgovara, zaobiđite naše postove ili cijeli forum, a moderatorima ostavite da "rade reda". Goxon je inače dosta educiran, poprilično inteligentan i dobar čovjek, te daleko pismeniji od vas.
Goxon je moj prijatelj i ovakva vrsta zajebancije je među nama na Srvajvl forumu (a i općenito) uobičajena. Ukoliko vam to ne odgovara, zaobiđite naše postove ili cijeli forum, a moderatorima ostavite da "rade reda". Goxon je inače dosta educiran, poprilično inteligentan i dobar čovjek, te daleko pismeniji od vas.
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
@zac22: ne da mi se raspravljati, svježi ste ovdje pa ne kužite "našu" zahebanciju.
@Frattulence: ok. a, i ti imaš zanimljiv potpis, kojeg sam tek sad primjetio. dosta je pikantan
@Ivo: ipak si nekad u pravu i zato teškom mukom i moram reći hvala.
no, dobro nastavimo obranu i zaštitu od životinja.
@Frattulence: ok. a, i ti imaš zanimljiv potpis, kojeg sam tek sad primjetio. dosta je pikantan
@Ivo: ipak si nekad u pravu i zato teškom mukom i moram reći hvala.
no, dobro nastavimo obranu i zaštitu od životinja.
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010
nisam mislio ništa loše po pitanju moje sugestuje, jer ovdje smo da razmjenjujemo znanja i iskustva, a ne da se vrijeđa i ponižava, a @Ivo ako vama paše takav pristup da vas javno zajebava onda ok svaka čast. dosta je ljudi koji na ovome forumu traže odgovore jer nemaju svi bogato iskustvo niti previše vremena za boravak u šumi i svaka dobra informacija je dobro došla.
ja osobno ne osječam nikakav strah od divljih životinja nego poštovanje i ljubav jer mi smo samo gosti u šumi a ne vlasnici i tamo prevladavaju zakoni prirode i zakoni jačeg, čovjek se mora znati prilagoditi okolini a ne da će se okolina prilagoditi njemu.
ja osobno ne osječam nikakav strah od divljih životinja nego poštovanje i ljubav jer mi smo samo gosti u šumi a ne vlasnici i tamo prevladavaju zakoni prirode i zakoni jačeg, čovjek se mora znati prilagoditi okolini a ne da će se okolina prilagoditi njemu.
zac22- bebač
-
Broj postova : 4
Datum registracije : 05.09.2012
@zac22bezglave, potpuno sam uz Vas.......konačno da netko spusti tog Ličana na zemlju....
.....i taj Ivo, tako star a neozbiljan........pa Fret, moderator a amoralan.....
Sodoma i Gomora, kažem vam ja.......
.....i taj Ivo, tako star a neozbiljan........pa Fret, moderator a amoralan.....
Sodoma i Gomora, kažem vam ja.......
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Jel zac22 vaš akaunt?
ivo- guru
-
Oj Goxxone,gorska život'njo,ko te češlja,koj li te umivaaaaaaa!!!!
Gosn Zac22,treći put vam neću govoriti da se predstavite.
Gosn Zac22,treći put vam neću govoriti da se predstavite.
Fratt- MODERATOR
-
Nekidan na vožnji biciklima ja i frend i naiđemo na ovce i njemackog ovcara koji je cim nas je primjetio preskocio kanal i ravno pred nas. Prvo smo usporili, ali ga vlasnica nije uspjela obuzdat pa sam jednostavno uzeo bidon (bocicu), polio ga po glavi vodom i gas.
koštica- bebač
-
Broj postova : 5
Godine : 27
Datum registracije : 15.08.2014
Pametno. Ipak, imajte sa sobom i bidonchek vina, za sluchaj da vas napadne Gokson !
ivo- guru
-
ovo sam već vidio prije, ali zaboravio postaviti.. kakvi medvjedi i veprovi..
http://www.index.hr/vijesti/clanak/njemacku-planinarku-u-austrijskim-alpama-ubile-krave/762678.aspx
http://www.index.hr/vijesti/clanak/njemacku-planinarku-u-austrijskim-alpama-ubile-krave/762678.aspx
pirat- mr.spika
-
Broj postova : 1217
Godine : 39
Datum registracije : 19.01.2012
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Postoji mali revolverčić plašljivac kojega se može nabaviti u lovačkom dućanu a postoji još manji sa jednom cijevi koji se može naručiti sa interneta : a na njuškalu se sigurno može naći za par stoja kn .žohar je napisao/la:Nedavno sam imao nimalo ugodan susret sa pasima ovčarima. Često bicikliram po raznim zabitima i neki dan sam naišao na stado ovaca koje su čuvali prilično žestoki psi (koje sam prekasno primjetio). Ne bi bio problem da nisu u pitanju bila dva kavkaska ovčara (svaki barem 80- kg žive vage). Reagirao sam prisebno - stao sam, nisam gledao u oči psima ( mislim da sam dobro postupio jer su i oni stali u trenu kad sam se zaustavio). Neka žena koja je čuvala stado je uspila nekako ih odmaknit tako da sam produžio dalje, iako je jedan onda krenio za mnom uspio sam proći bez bliskog susreta. Što vi mislite, kako se najbolje ponašat u takvim ili sličnim situacijama ( ili ako naletimo na neku divlju životinju, iznenadimo je i krene u napad). Razmišljao sam da uzmem suzavac u spreju ili papreni sprej za slične situacije jer ne namjeravam odustat od vožnji ...
PatrioticBacon- lingua
-
Broj postova : 315
Godine : 25
Datum registracije : 10.03.2014
koštica je napisao/la:Nekidan na vožnji biciklima ja i frend i naiđemo na ovce i njemackog ovcara koji je cim nas je primjetio preskocio kanal i ravno pred nas. Prvo smo usporili, ali ga vlasnica nije uspjela obuzdat pa sam jednostavno uzeo bidon (bocicu), polio ga po glavi vodom i gas.
Obzirom da su biciklisti daleko najugroženija populacija što se tiče pasa svojevremeno sam na news grupi pratio dugačku i opširnu prepisku kako i što. Uglavnom bi se sve svelo na priču koja ide otprilike ovako:
"Jednom sam se prvi put spuštao putem koji mi je se jako svidio kad je iz dvorišta jedne kuće izletio vučjak i trk na mene. Smireno sam se zaustavio, izvadio bočicu sa sprejem i kad se dovoljno približio pipsnuo ga po gubici što je bilo dovoljno da nestane u roku odmah. Slijedeći put kad sam se spuštao isti je izletio iz dvorišta, vidio i prepoznao da sam to ja, u trku se okrenuo i zbrisao nazad"
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Ne znam je li bilo, ali kako preživjeti napad medvjeda: http://www.artofmanliness.com/2013/03/27/how-to-survive-a-bear-attack-visual-guide/
Protector- bebač
-
Broj postova : 19
Godine : 32
Datum registracije : 01.11.2014
Kad vidiš medveda, polako se udaljavaj. Kad vidiš medvedića, trči koliko te noge nose.
Branimir76- lingua
-
Broj postova : 344
Godine : 47
Datum registracije : 18.05.2011
Nikad ne trči,udaljavaj se polako u smjeru koji nije u pravcu mladunaca ili ako spaziš medvjedicu nikada ne idi između njih,kako god ta ideja bila logična (recimo da je između automobil kao sigurnosno rješenje).Medvjed trči brzinom većom od 50 km/h.Ako ti je drvo blizu i ako si u kondiciji da se popneš na njega onda to učini,odrasli primjerci nisu neki penjači.
http://www.lovac.info/lovacki-portal-lovac-home/lovacki-portal-lovac-vijesti/2225-prekinuo-je-u-jelu-pa-umalo-nastradao-nikola-vujnovi%C4%87-brane%C4%87i-farmu-jedva-izvukao-%C5%BEivu-glavu-u-nasrtaju-medvjedice-i-mladun%C4%8Deta.html
http://www.lovac.info/lovacki-portal-lovac-home/lovacki-portal-lovac-vijesti/2225-prekinuo-je-u-jelu-pa-umalo-nastradao-nikola-vujnovi%C4%87-brane%C4%87i-farmu-jedva-izvukao-%C5%BEivu-glavu-u-nasrtaju-medvjedice-i-mladun%C4%8Deta.html
Fratt- MODERATOR
-
Navodno sam čuo da iskusni lovci vode sa sobom nešto sto se zove Sisi..privlači zvijeri i stiti...
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Datum registracije : 12.02.2011
Fratt je napisao/la:Nikad ne trči,udaljavaj se polako u smjeru koji nije u pravcu mladunaca ili ako spaziš medvjedicu nikada ne idi između njih,kako god ta ideja bila logična (recimo da je između automobil kao sigurnosno rješenje).Medvjed trči brzinom većom od 50 km/h.Ako ti je drvo blizu i ako si u kondiciji da se popneš na njega onda to učini,odrasli primjerci nisu neki penjači.
Iskreno, ja sam nadam da medvedica ne bi suviše daleko otišla i ostavila mladunče samo.
Branimir76- lingua
-
Broj postova : 344
Godine : 47
Datum registracije : 18.05.2011
Kako vidim, ima dosta savjeta kako izbjeći napad medvjeda, no ako do njega ipak dođe, što onda?
Jednom sam zapazio da kolega na planinarskim štapovima nema navučene male krpljice, pa me je zanimao razlog. Odgovor je bio da u slučaju napada medvjeda, tako može dublje zabiti vrh štapa u njegovo tijelo. Ja osobno sa sobom uvijek nosim topovske udare, kao prvu fazu obrane (ne petarde, one su preslabo čuju), zatim obrambene sprejeve (papar i suzavac), kao drugu fazu obrane i mečetu (više liči na katanu) koju inače ne nosim na palninarske izlete, osim ako idem na Velebit, kao treću i zadnju fazu obrane. Ili će medo mene na rezance ili ću ja njega na šnicle. U toj fazi više nema kalkuliranja, ili ja ili on. Naravno dopuštam taktičko povlaćenje iz borbe ili njegovo (preferiram) ili moje, ako medo odustane od napada. Samo da napomenem da tu mačetu/katanu nikada ne koristim ni za šta drugo, već je čuvam samo za slučaj napada neke velike životinje. Ali, što ako ste se našli s nekom opasnom životinjom u situaciji koju niste željeli. Neću sada reći da ste nepromišljeni, jer zbog 40-50 kn koliko košta obrambeni sprej ili 50-ak kuna koliko koštaju topovski udari našli ste se u životno opasnoj situaciji. I što sada, pomoliti se, ako ste vjernik i nadati se najboljem ili barem najmanje lošem. Ili možda ipak, aktivno se braniti. Svaka životinja bez obzira na veličinu ima jednu slabu točku, a to su oči. Ako imate jaknu ili bilo kakav dio opreme koji možete omotati oko jedne ruke (podlaktica), vi možda i niste potpuno izgubljeni, kako to na prvi pogled izgleda. Ako već morate, žrtvujte ugriz u tu zamotanu ruku, a drugom rukom s raširenim i zgrčenim prstima potražite glavu i oči životinje. Kad pod prstima osjetite nešto mekano i sluzavo, na pravom ste mjestu. Samo gurnite prste što je dublje moguće u oba oka. Životinji će se spustiti tamna zavjesa i vi joj više nećete biti visoko na listi prioriteta. Možda će vas raniti i slomiti vam podlakticu i prste, ali bit ćete živi. Naravno za takvu situaciju morate biti emocionalno spremni i svijesni da vam je to jedini način da preživite i da to morate učiniti. Svako kalkuliranje bit će na vašu štetu. Ako vas je životinja i teško ranila, vaše su šanse, da uz pravodobnu medicinsku pomoć preživite, znatne. Što će biti sa životinjom koja vas je napala i koja slijepa tumara okolinom, za vas više nije bitno.
Jednom sam zapazio da kolega na planinarskim štapovima nema navučene male krpljice, pa me je zanimao razlog. Odgovor je bio da u slučaju napada medvjeda, tako može dublje zabiti vrh štapa u njegovo tijelo. Ja osobno sa sobom uvijek nosim topovske udare, kao prvu fazu obrane (ne petarde, one su preslabo čuju), zatim obrambene sprejeve (papar i suzavac), kao drugu fazu obrane i mečetu (više liči na katanu) koju inače ne nosim na palninarske izlete, osim ako idem na Velebit, kao treću i zadnju fazu obrane. Ili će medo mene na rezance ili ću ja njega na šnicle. U toj fazi više nema kalkuliranja, ili ja ili on. Naravno dopuštam taktičko povlaćenje iz borbe ili njegovo (preferiram) ili moje, ako medo odustane od napada. Samo da napomenem da tu mačetu/katanu nikada ne koristim ni za šta drugo, već je čuvam samo za slučaj napada neke velike životinje. Ali, što ako ste se našli s nekom opasnom životinjom u situaciji koju niste željeli. Neću sada reći da ste nepromišljeni, jer zbog 40-50 kn koliko košta obrambeni sprej ili 50-ak kuna koliko koštaju topovski udari našli ste se u životno opasnoj situaciji. I što sada, pomoliti se, ako ste vjernik i nadati se najboljem ili barem najmanje lošem. Ili možda ipak, aktivno se braniti. Svaka životinja bez obzira na veličinu ima jednu slabu točku, a to su oči. Ako imate jaknu ili bilo kakav dio opreme koji možete omotati oko jedne ruke (podlaktica), vi možda i niste potpuno izgubljeni, kako to na prvi pogled izgleda. Ako već morate, žrtvujte ugriz u tu zamotanu ruku, a drugom rukom s raširenim i zgrčenim prstima potražite glavu i oči životinje. Kad pod prstima osjetite nešto mekano i sluzavo, na pravom ste mjestu. Samo gurnite prste što je dublje moguće u oba oka. Životinji će se spustiti tamna zavjesa i vi joj više nećete biti visoko na listi prioriteta. Možda će vas raniti i slomiti vam podlakticu i prste, ali bit ćete živi. Naravno za takvu situaciju morate biti emocionalno spremni i svijesni da vam je to jedini način da preživite i da to morate učiniti. Svako kalkuliranje bit će na vašu štetu. Ako vas je životinja i teško ranila, vaše su šanse, da uz pravodobnu medicinsku pomoć preživite, znatne. Što će biti sa životinjom koja vas je napala i koja slijepa tumara okolinom, za vas više nije bitno.
Svizac- tipko
-
Broj postova : 81
Godine : 67
Datum registracije : 08.08.2014
Teško je kalkulirati kad je (meni) poznato da srednje teški medvjed može okrenuti bojler od 120 litara pun kukuruza jednom šapom u vertikalni položaj.Ili isti taj bojler uzeti pod ruku,zaletjeti se i iščupati sajlu s njega debljine 8 mm koja je spojena na metalni kandelaber.
Ili prevrnuti napola puni kuružnjak dimenzija 300x200x80 cm koji je utemeljen u zemlju u dubini od isto nekih 80 cm.Sve to sam vidio,ne govorim na pamet ili izmišljam (kuružnjak nisam vidio kad ga je lomio ali sam ga pronašao na podu,nuff said).
Drugim riječima,ako se šetate npr. Matić poljanom imajte na umu da se nalazite u njihovom "kvartu".
Ili prevrnuti napola puni kuružnjak dimenzija 300x200x80 cm koji je utemeljen u zemlju u dubini od isto nekih 80 cm.Sve to sam vidio,ne govorim na pamet ili izmišljam (kuružnjak nisam vidio kad ga je lomio ali sam ga pronašao na podu,nuff said).
Drugim riječima,ako se šetate npr. Matić poljanom imajte na umu da se nalazite u njihovom "kvartu".
Zadnja promjena: Fratt; 04.11.14 22:56; ukupno mijenjano 1 put.
Fratt- MODERATOR
-
koliko slučajeva napada medvjeda (ili neke druge divlje životinje) na čovjeka je godišnje zabilježeno u Hrvatskoj, a koliko ljudi u prosjeku godišnje pohodi planine i šume na kojima divlje životinje obitavaju?
pirat- mr.spika
-
Broj postova : 1217
Godine : 39
Datum registracije : 19.01.2012
opće je poznato da s međedom nema zajebancije, ali i to da na svu sreću vrlo rijetko napada ljude.
u brdu i šumi se treba paziti poskoka i stršljana.
u brdu i šumi se treba paziti poskoka i stršljana.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
Kolega Frenky, usprkos uvriježenoj predrasudi, još rjeđe ljude napada poskok. Ja barem ne znam ni za jedan slučaj da je čovjeka napao poskok.
ivo- guru
-
Protector- bebač
-
I što, kolega Protector ? Ovo je napad poskoka ? Ili ipak refleksna reakcija ugažene životinje ? Pa uzmite u ruku, recimo sjenicu, po ljude pogibeljno opasnu i nasrtljivu, izrazito napadački raspoloženu ptičju neman. Do krvi će vas izgrist taj mali pernati zločinatz, vjerujte mi . Ipak, takvu reakciju smrtnog straha ustravljene životinjice nikad ne bih nazvao napadom na čovjeka.
ivo- guru
-
Pa tko uopce razmislja o napadu poskoka, kada zmija sama po sebi bjezi. Nije ona grabezljivac na ljude. Frenky je samo rekao da se treba pazit poskoka (slucajno ne zgazis) i strsljena (slucajno nabasas). Nigdje nije rekao da ce te poskok juriti po sumi kao sto bi medvjed mogao jer te vidi kao hranu. Uopce je apsurdno sto si spominjao napad poskoka. Lol. Nhf.
Protector- bebač
-
ivo je napisao/la:Kolega Frenky, usprkos uvriježenoj predrasudi, još rjeđe ljude napada poskok. Ja barem ne znam ni za jedan slučaj da je čovjeka napao poskok.
kolega ivo, u svom zaista dugogodišnjem lunjanju po šumama i gorma domovine, a i šire, nisam nikad vidio ili čuo da je nekog napao međed.
medžutim, bio sam svjedokom nekoliko ugriza poskoka, a bome je i meni u par prilika malo falilo.
ne mislim da je poskok predator koji napada ljude, ali želim naglasiti da se treba paziti.
kao i stršljena, koji su zaista odurna i opasna gamad.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
Mogu dodati, čisto matematički, poskoka je puno više od medvjeda.....valjda je i mogućnost ugriza (ne napada, već ugriza!) time veća...
S druge strane, poskoku je lakše pobjeći, ako se stvarno povampiri...
.....nisam stručnjak ni za jedne od ovih živina, samo razmišljam naglas....
S druge strane, poskoku je lakše pobjeći, ako se stvarno povampiri...
.....nisam stručnjak ni za jedne od ovih živina, samo razmišljam naglas....
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Frenky je napisao/la:ivo je napisao/la:Kolega Frenky, usprkos uvriježenoj predrasudi, još rjeđe ljude napada poskok. Ja barem ne znam ni za jedan slučaj da je čovjeka napao poskok.
kolega ivo, u svom zaista dugogodišnjem lunjanju po šumama i gorma domovine, a i šire, nisam nikad vidio ili čuo da je nekog napao međed.
medžutim, bio sam svjedokom nekoliko ugriza poskoka, a bome je i meni u par prilika malo falilo.
ne mislim da je poskok predator koji napada ljude, ali želim naglasiti da se treba paziti.
kao i stršljena, koji su zaista odurna i opasna gamad.
Boga mi, kolega Frenky, ni ja. Naravno, sad će se naći neki prekaljeni pustolov internetskih prostranstava, te linkom na novinski napis kao upozoriti na strašnu pogibelj. Dapače, znam za dva slučaja da je i medvjedica brisala glavom bez obzira, ne osvrćući se baš na mladunčad.
Za stršljene se slažem, baš u ovom smislu u kojem pišem ovih par postova; mučka đubrad i zločintzi koji će nekad nasrnuti bez vidljivog razloga, bez da si im dirao gnijezdo ili slično, nego se, vidjevši ga, pokušao udaljiti.
Za ovaj "medžutim", imate od mene Starčevićevo tamno u Ljekarni Savski gaj ! Ili pak na Bunovcu; javite kad silazite s Malovana, pa ću vas pričekati s pivkanom kod one, hm, kuhinje . Svjestan spoznaje kako sam lišen kondicije playboya i planinara, oportuno ću se na Bunovac dovesti svojim "litl tank" Jimnyjem i pričekati vas.
ivo- guru
-
Stranica 9 / 10. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 9 / 10.