Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Prirodni recepti
+13
Antonio Antrić
mimir
antun
ggliga022
Stule
Damir
bushman
Domo
Đedo
D@nijel@
trkač
mariobab
gladiator
17 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 3 / 5.
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Prirodni recepti
je, davatrica je napisao/la:
salis se?
morski krastavac je barem u moru, gliste su svuda i po meni vise zagadene
si vidla krastavca dalje od smrdljive lučice?
antun- spikač
- Broj postova : 805
Datum registracije : 01.05.2009
ma neee.
mala plitka lukica u koju se ulijeva kanalizacija iz obližnje birtije
puna je krastavaca
mala plitka lukica u koju se ulijeva kanalizacija iz obližnje birtije
puna je krastavaca
antun- spikač
-
Broj postova : 805
Godine : 83
Ja sam čul da ih Talijani mlate ko ludi, osim toga kaj Talijani ne jedu.
LEGION66- spikač
-
Broj postova : 631
Godine : 47
Datum registracije : 21.03.2009
malo sam isla pitati sticeka googlea i kaze da trapovi idu do 100 metara dubine
Gost- Gost
idu do 100m
dakle ima ih i pliće
ja sam jednoga "ulovio" a more do koljena
pa ti vidi
dakle ima ih i pliće
ja sam jednoga "ulovio" a more do koljena
pa ti vidi
antun- spikač
-
A kaj ste se uhvatili za trpove. Pa nisu oni jedini stanovnici mora. Je najlakše ih je ulovit (ubrat) ali samo se malo treba potrudit i evo ti morskih specialiteta kolko hočeš.
trkač- bomber
-
Broj postova : 125
Godine : 64
Datum registracije : 07.03.2009
pa uhvatili se ih nego sta kad su nam interesantni, pa prvo polazimo od onoga za sto treba najmanji trud, tak ste me ucili ne sad opet drugacije, pa svu me budete zmotali
ajde ti trkacu lijepo onda napisi, onak po redu, koja hrana iz mora nam je najdostupnije, a njezino trazenje iziskuje najmanje potrosene energije
antune.....pa jesu u plicaku, ne kazem ja da nisu, ali oni koji su dublje su manje zagadeni, manje od gliste to zelim ja reci
ajde ti trkacu lijepo onda napisi, onak po redu, koja hrana iz mora nam je najdostupnije, a njezino trazenje iziskuje najmanje potrosene energije
antune.....pa jesu u plicaku, ne kazem ja da nisu, ali oni koji su dublje su manje zagadeni, manje od gliste to zelim ja reci
Gost- Gost
Školjke su puno ukusnije a nije ih problem nakupit.
trkač- bomber
-
slažem se s tobom vatrice i sa trkačem
ima i drugih stanovnika mora i to vrlo jestivih
školjke mogu biti vrlo opasne
zato idem lijepo spavat i želim vam svima laku i ugodnu noć
čujemo se sutra
ima i drugih stanovnika mora i to vrlo jestivih
školjke mogu biti vrlo opasne
zato idem lijepo spavat i želim vam svima laku i ugodnu noć
čujemo se sutra
antun- spikač
-
trkač je napisao/la:Školjke su puno ukusnije a nije ih problem nakupit.
pa ovisi gdje si, ja sam znala biti na moru da ni na obali nisam nasla praznu skoljkicu
laku noc antunu
Gost- Gost
Priljepaka imaš na svakom kamenu. Jedu se i sirovi. Jesi kad prošla prstima ili sa grabljicama kroz pjesak u vodi.
trkač- bomber
-
Skoljke treba znat pronac i (skoro) je nemoguce vidjet skoljku bez maske (i peraja po mogucnosti)
U plicaku ih neces nac jer ih nema. Bez maske ih neces nac jer nemozes samo sa rukom pipkat i kopat po dnu jer se oni "pipci" zatvore cim dodjes na metar od njih.
Mozes na jako rijetkim mjestima pronac jednu vrstuhttp://www.cyklada.com.pl/images/kunjke.jpg ali opet moras sa perajama "mahat" kako bi razmaknuo vecinu pjeska jer su nekih 10-20 cm ispod povrsine i nemaju nikakve pipke ili slicne oznake na samom dnu.
U plicaku ih neces nac jer ih nema. Bez maske ih neces nac jer nemozes samo sa rukom pipkat i kopat po dnu jer se oni "pipci" zatvore cim dodjes na metar od njih.
Mozes na jako rijetkim mjestima pronac jednu vrstuhttp://www.cyklada.com.pl/images/kunjke.jpg ali opet moras sa perajama "mahat" kako bi razmaknuo vecinu pjeska jer su nekih 10-20 cm ispod povrsine i nemaju nikakve pipke ili slicne oznake na samom dnu.
Stoney- spikač
-
Broj postova : 630
Godine : 36
Datum registracije : 23.05.2009
priljepke sam vidjela i ljude koji stoje uz greben, nozem ih otkidaju i jedu
i trazila sam ja puno skoljaka po morskoj obali....ali negdje iiiiiiiiiiiiiiih nemaaaaaaaaaaaa
i trazila sam ja puno skoljaka po morskoj obali....ali negdje iiiiiiiiiiiiiiih nemaaaaaaaaaaaa
Gost- Gost
Sad imaš nož i lijepo skidaj priljepke.
trkač- bomber
-
Pa dobro Vatrice ako nemaš more valjda imaš u blizini bukvu. Jel znaš kak izgleda? Ak neznaš googlaj. Sad još malo dolazi sezona bukvica. Od bukve sa stabla je jestiva unutarnja kora (kambium) priprema se isto ko i brezova. Jestivo je i lišće.No prava poslastica su plodovi bukve. One male pikave kuglice. Izgledaju ko mali ježeki. Treba ih samo ogulit. Imaju tanku ljuskicu koja se lako skida. Mogu se jesti sirovi ali nije preporučljivo jesti veče količine jer ima dosta oksalne kiseline i još nečega neda mi se sad pisat sve. No ako ih se isprži mogu se jesti koliko kome paše. Isto tako lijepo očišćene bukvice zdrobimo ili izgnječimo i stavimo u gazu. Pritišćemo što se više može. Na taj način dobijemo vrlo ukusno i hranjivo ulje. Ulje je dosta dugotrajno a dobije ga se od prilike nekih 1/2litre od 1kg plodova. Od preostale mase napravimo pogačice ili kuglice ili ili. Pržene su jako ukusne. Začini po želji.
trkač- bomber
-
Stoney je napisao/la:Skoljke treba znat pronac i (skoro) je nemoguce vidjet skoljku bez maske (i peraja po mogucnosti)
aha trkac si sad videl ti to, pa ajde nahrani se onda tako lako kako ti velis
Gost- Gost
trkač je napisao/la:Pa dobro Vatrice ako nemaš more valjda imaš u blizini bukvu. Jel znaš kak izgleda? Ak neznaš googlaj. Sad još malo dolazi sezona bukvica. Od bukve sa stabla je jestiva unutarnja kora (kambium) priprema se isto ko i brezova. Jestivo je i lišće.No prava poslastica su plodovi bukve. One male pikave kuglice. Izgledaju ko mali ježeki. Treba ih samo ogulit. Imaju tanku ljuskicu koja se lako skida. Mogu se jesti sirovi ali nije preporučljivo jesti veče količine jer ima dosta oksalne kiseline i još nečega neda mi se sad pisat sve. No ako ih se isprži mogu se jesti koliko kome paše. Isto tako lijepo očišćene bukvice zdrobimo ili izgnječimo i stavimo u gazu. Pritišćemo što se više može. Na taj način dobijemo vrlo ukusno i hranjivo ulje. Ulje je dosta dugotrajno a dobije ga se od prilike nekih 1/2litre od 1kg plodova. Od preostale mase napravimo pogačice ili kuglice ili ili. Pržene su jako ukusne. Začini po želji.
mogu da googlam sto godina ali bukvu u prirodi nebum prepoznala, ali sam nasla sliku
eeeeeee po tome cu je prepoznati
i ako ju nadem da znas da cu isprobati
Gost- Gost
a alge?
ajde vi morski ljudi napisite nesto o tome, mene posebno zanima ono sto se nade u moru...a nije dublje od dva metra i naravno bez maske za ronjenje i bez peraja :)znate vec kak to ide....pomagala samo iz prirode
ajde vi morski ljudi napisite nesto o tome, mene posebno zanima ono sto se nade u moru...a nije dublje od dva metra i naravno bez maske za ronjenje i bez peraja :)znate vec kak to ide....pomagala samo iz prirode
Gost- Gost
vatrica je napisao/la:pise da su plodovi jestivi u nuzdi....ipak nem to jela
Pa nego kaj si mislila. Dok got ima u konzumu nije nužda. Slobodno ih probaj ugodno se buš iznenadila.
Zadnja promjena: trkač; 03.06.09 15:15; ukupno mijenjano 1 put.
trkač- bomber
-
vatrica je napisao/la:
aha trkac si sad videl ti to, pa ajde nahrani se onda tako lako kako ti velis
Slobodno ti preori pjesak u pličaku. Nema baš kamenica i prstaca ali za jedan obrok buš uvjek nabrala. Sad kad bute išli na otok slobodno isprobaj.
trkač- bomber
-
vatrica je napisao/la:orala sam ga x puta, neke plaze nemaju skoljkica
Imaju sve, sam je s nekih bolje ne jesti. Plaže na kojima je velik broj kupača( kreme za sunčanje i sl.), izljevanje kanalizacije (nepotrebno navoditi) ili marine s tomosima na batanama koji više ispuštaju ulja u more nego piju benzina.
Neke školjke se hrane filtracijom vode (npr. dagnje), pa ako je voda zagađena, one su tako reći otrovne tj. u njima je tako visok postotak petrokemijskih i sl. sranja da ako dobijete samo proljev, možete se smatrati sretnima.
Priljepci su na svim kamenim plažama ( a takve su sve u istri). Oni pasu alge ili nešto slično. Čak i u prljavijim zaljevima oni su manje kontaminirani od školjki koje se hrane filtriranjem. Ovo sam čitao prije par godina u 'glasu istre' (lokalne dnevne novine) neki profesor je to objašnjavao.
Gost- Gost
vatrica je napisao/la:a alge?
Ja se ne razumijem u naše alge. Znam da ih razni narodi jedu, makrobiotičari ih također primjenjuju u prehrani, ali to su alge iz japana i takvih ovdje nema.
Gost- Gost
jedem ih i ja,ali ih kupim
daj izvidi kaj kod nas "pliva od travki" uz obalu u plicacima, pa onda provjerimo na netu dal je to jestivo
daj izvidi kaj kod nas "pliva od travki" uz obalu u plicacima, pa onda provjerimo na netu dal je to jestivo
Gost- Gost
To treba provjeriti po makrobiotičkim forumima. Ima li netko od njih iskustva s našim algama.
Također ako su jestive, onda u kojoj količini i sl.
I ove koje su jestive imaju dnevna ogaraničenja u konzumiranju.
Također ako su jestive, onda u kojoj količini i sl.
I ove koje su jestive imaju dnevna ogaraničenja u konzumiranju.
Gost- Gost
vatrica je napisao/la:daj nooo, vrijeme je da i ti nesto slikas
A nemoj tako, pa jel ti slikao šparoge, lonce, krajolike.Ako ne zna alge, ne zna, možda netko zna, sigurno će Stule znati, njemu ide prehrana iz prirode bolje nego svima ovdje koliko mi se čini.
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 3 / 5.