Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Prirodni recepti
+13
Antonio Antrić
mimir
antun
ggliga022
Stule
Damir
bushman
Domo
Đedo
D@nijel@
trkač
mariobab
gladiator
17 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 2 / 5.
Stranica 2 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Prirodni recepti
Jedna preporuka kod kuvanja borovih iglica.
Koriste se mladi izdanci,koji su svetlije boje.Preliti ih vrucom vodom i ostaviti dva minuta.Na povrsini vode se pojavi skrama koja je u stvari smola koja stiti povrsinu lista.
To prosuti,iglice iseckati na jedno 10 mm duzine i nanovo preliti vrucom vodom.
Sto duze odstoji,efekat je bolji.Takav napitak je jako prijatan i u letnjim mesecima.
Koriste se mladi izdanci,koji su svetlije boje.Preliti ih vrucom vodom i ostaviti dva minuta.Na povrsini vode se pojavi skrama koja je u stvari smola koja stiti povrsinu lista.
To prosuti,iglice iseckati na jedno 10 mm duzine i nanovo preliti vrucom vodom.
Sto duze odstoji,efekat je bolji.Takav napitak je jako prijatan i u letnjim mesecima.
bushman- lingua
-
Broj postova : 315
Godine : 56
Datum registracije : 07.05.2009
pa ja sam cuo da se one jedu tako kad omeksaju i naravno zaboravio sam reci da moraju bit sto mlađe.
Domo- tipko
-
Broj postova : 71
Godine : 29
Datum registracije : 11.05.2009
Što se tiče čaja, dokazano je da funkcionira.
Michael je u drugoj epizodi svog amaterskog video serijala o bushcraftu pokazao da se i samo isoijanjem takvog čaja količina šećera u krvi penje ( testirao je gladovanje u prirodi).
Link
http://www.bushcraft.se/film/index.html.en#ep02
filmovi su na švedskom, neki na engleskom. Oni na švedskom imaju engleske titlove.
Michael je u drugoj epizodi svog amaterskog video serijala o bushcraftu pokazao da se i samo isoijanjem takvog čaja količina šećera u krvi penje ( testirao je gladovanje u prirodi).
Link
http://www.bushcraft.se/film/index.html.en#ep02
filmovi su na švedskom, neki na engleskom. Oni na švedskom imaju engleske titlove.
Gost- Gost
Evo vecera od danas.
najprije se nabavi nesto ovakvih puzica
Lijepo se operu nekoliko puta... dok voda ne postane cista. Pa se onda stave u lonac sa vodom jedno sat vremena na sunce. To ih utopi a usput i izadju.
Posle sat vremena se odlije malo vode pa ih se stavi na vatru, moraju prokuhati jedno 3 - 4 minute.
Ocjedi se voda i zacini se sa malo soli, papra, maslinovog ulja, cesna i prsemula.
Onda trebate imati dve ovakve zivotinjice da sve to popapaju.
Dobar tek.
Lijepo se operu nekoliko puta... dok voda ne postane cista. Pa se onda stave u lonac sa vodom jedno sat vremena na sunce. To ih utopi a usput i izadju.
Posle sat vremena se odlije malo vode pa ih se stavi na vatru, moraju prokuhati jedno 3 - 4 minute.
Ocjedi se voda i zacini se sa malo soli, papra, maslinovog ulja, cesna i prsemula.
Dobar tek.
Ja to isto spremam,ali ne vadim ih sa cackalicom
nego ih posrcem,mljac....Damire lipo nema sto....
nego ih posrcem,mljac....Damire lipo nema sto....
Stule- spikač
-
Broj postova : 735
Godine : 47
Datum registracije : 22.02.2009
mi obicno nakupimo 8 do 10 kila puzeva pa ih isperemo par puta u hladnoj vodi.zatim ih ubacimo u kipucu vodu par minuta.kad ih izvadimo iz vrele vode obicno ih viljuskom povadimo i spremamo kao obican paprikas od divljaci a mogu se i peci u vrelom ulju,a saljem i sledece podatke
divljac 100g kalorije belancevine
jazavac 266 16g
tekunica 111 19g
puz 90 14g
zelembac-
guster 113 21g
zmija 90 21g
govedina 120 20.5g
teletina 146 14.9g
ako nekom treba moj recept za paprikas samo javite
divljac 100g kalorije belancevine
jazavac 266 16g
tekunica 111 19g
puz 90 14g
zelembac-
guster 113 21g
zmija 90 21g
govedina 120 20.5g
teletina 146 14.9g
ako nekom treba moj recept za paprikas samo javite
ggliga022- zelembara
-
Broj postova : 44
Godine : 51
Datum registracije : 27.05.2009
pa napisi recept, da vidimo ima li ista razlike od onoga kak drugi prave, mozda neko pokupi neku ideju
ja sam jucer nasla kod sebe nakon par godina prvog pravog puza
cisto ga je bilo lijepo vidjeti nakon svih onih smedih stetocina koji mi pleze okolo
bas sam mu se razveselila.........i naravno nisam ga pojela, samo sliknula, cak ni tada nije pobjegel u kucicu ko da je znal da mu ne prijeti opasnost
ja sam jucer nasla kod sebe nakon par godina prvog pravog puza
cisto ga je bilo lijepo vidjeti nakon svih onih smedih stetocina koji mi pleze okolo
bas sam mu se razveselila.........i naravno nisam ga pojela, samo sliknula, cak ni tada nije pobjegel u kucicu ko da je znal da mu ne prijeti opasnost
Gost- Gost
evo moj sin i ja smo isto našli nekoliko komada
i pustili ih
i pustili ih
Zadnja promjena: antun; 31.05.09 21:58; ukupno mijenjano 1 put.
antun- spikač
-
Broj postova : 805
Godine : 83
Datum registracije : 01.05.2009
pozdravljam pustanje nemocnih zivotinja kada nisu potrebne da bi se izlecio ili prehranio
ggliga022- zelembara
-
Damir je napisao/la:Evo vecera od danas.
Dobar tek.
koji su to puzevei, to su oni mali crno bijeli koji se svudje mogu naci?
nebi bilo lose da se svaki recept stavi kao nova tema??
mimir- lingua
-
Broj postova : 259
Godine : 34
Datum registracije : 15.04.2009
Hrana iz mora
Iz mora su jestivi gotovo svi živi organizmi, spomeniti ću sada samo ježeve iako ne znam da li je o njima pisano. Od ježa se jede ikra. Ona bude žuto narančaste boje i nalazi se u režnjevima koji su okomito postavljeni unutar oklopa. Udarcem noža se jež prepolovi. Pažljivo se zahvati ikra žličicom ispere u moru od mogućih smrvljenih čestica i tako sirovo jede. Vrlo je ukusno, pravi specialitet. Bolji za jesti su dubinski ježevi oni s ljubičastim i tupljim bodljama. Malo ih je teže roniti jer su na većoj dubini.
Iz mora su jestivi gotovo svi živi organizmi, spomeniti ću sada samo ježeve iako ne znam da li je o njima pisano. Od ježa se jede ikra. Ona bude žuto narančaste boje i nalazi se u režnjevima koji su okomito postavljeni unutar oklopa. Udarcem noža se jež prepolovi. Pažljivo se zahvati ikra žličicom ispere u moru od mogućih smrvljenih čestica i tako sirovo jede. Vrlo je ukusno, pravi specialitet. Bolji za jesti su dubinski ježevi oni s ljubičastim i tupljim bodljama. Malo ih je teže roniti jer su na većoj dubini.
Antonio Antrić- zelembara
-
Broj postova : 20
Godine : 65
Datum registracije : 13.05.2009
tu je bitno reči da nemaju svi ježevi ikru,već samo oni koji na sebi imaju nešto nabodeno
to mi je rekao jedan frend s Korčule
mislim da bi ti imenjače to bolje objasnio ljudima
to mi je rekao jedan frend s Korčule
mislim da bi ti imenjače to bolje objasnio ljudima
antun- spikač
-
je i ja sam tak cula, da jezice imaju po sebi puzice i kamencice, hahah, zene ko zene kite se, pa makat u pitanju bile i morkse jezice
no ja sam isto tako cula da se od jeza samo utroba izvadi sve ostalo pojede..iako je toga vjerojatno malo
no ja sam isto tako cula da se od jeza samo utroba izvadi sve ostalo pojede..iako je toga vjerojatno malo
Gost- Gost
Istina je što govori Antun ikru imaju samo ženke, a one se često "okite" s kamenčićem,pužićem i sl. Ali nemaju uvijek na sebi nešto pa ipak imaju ukru, znaći ježice su.... Nije moguće izvaditi utrobu, a pojesti "ostalo" jer ostalo je samo oklop, zubi i bodlje ...Jež je poprilično šupalj kad se razbije.
Kad smo već kod hrane iz mora, onda je jestiva i vlasulja "žara", znaći ona koja nas poprilično može opeći. Jede se prženjem u ulju, ali se prije toga pripremi npr. na način da se dobro izvalja s morskim kamenčićima i zatim dobro ocijedi. Ili se prije toga dobro posoli pa se dobije isti efekat.Bude ukusna.
Napravio bih malu digresiju pa spomenio sardine u ulju kao najzdraviju konzervu. ( Može biti i druga riba u ulju). Naime, ulje je samo po sebi konzervans i nije potrebno dodavati druge konzervanse kad se termički obradi. Prije je tehnologija proizvodnje bila drukčija. Sardine su se pržile, a zatim stavile u ulje i kutija zatvorila. Imale su rok korištenja neogranićen. Sad se riba stavlja u kutiju, ide na termičku obradu na visoku temperaturu i nalijeva ulje.Rok upotrebe je ogranićen iako duži nego kod drugih konzervi.U vrijeme Izraelsko-Arapskih ratova to je bila jedina konzerva koja se održala u pustinjskim uvjetima pri ekstremno visokim temperaturama. Često je stavim u ruksak ...nek se nađe.....
Kad smo već kod hrane iz mora, onda je jestiva i vlasulja "žara", znaći ona koja nas poprilično može opeći. Jede se prženjem u ulju, ali se prije toga pripremi npr. na način da se dobro izvalja s morskim kamenčićima i zatim dobro ocijedi. Ili se prije toga dobro posoli pa se dobije isti efekat.Bude ukusna.
Napravio bih malu digresiju pa spomenio sardine u ulju kao najzdraviju konzervu. ( Može biti i druga riba u ulju). Naime, ulje je samo po sebi konzervans i nije potrebno dodavati druge konzervanse kad se termički obradi. Prije je tehnologija proizvodnje bila drukčija. Sardine su se pržile, a zatim stavile u ulje i kutija zatvorila. Imale su rok korištenja neogranićen. Sad se riba stavlja u kutiju, ide na termičku obradu na visoku temperaturu i nalijeva ulje.Rok upotrebe je ogranićen iako duži nego kod drugih konzervi.U vrijeme Izraelsko-Arapskih ratova to je bila jedina konzerva koja se održala u pustinjskim uvjetima pri ekstremno visokim temperaturama. Često je stavim u ruksak ...nek se nađe.....
Antonio Antrić- zelembara
-
Broj postova : 20
Godine : 65
Datum registracije : 13.05.2009
jel morski krastavac jestiv?
antun- spikač
-
antun je napisao/la:jel morski krastavac jestiv?
Koliko je meni poznato nije, iako sam vidio da je netko (možda Les Stroud?) koristio slinu iz jednoga kao ljekovito sredstvo koje pomaže zacijeljivanju rana.
Gost- Gost
Bilo na tv-u kako japanci rade neki specijalitet od frpova.
trkač- bomber
-
Broj postova : 125
Godine : 64
Datum registracije : 07.03.2009
JoZ@ je napisao/la:afrodiziak
Moguče da je to bilo ne sjećam se više.
Zadnja promjena: trkač; 02.06.09 20:47; ukupno mijenjano 1 put.
trkač- bomber
-
Broj postova : 125
Godine : 64
Datum registracije : 07.03.2009
dobar je kao mamac za ribu a koliko znam nije jestiv
ggliga022- zelembara
-
ma i ja sam gledo na telki,zato i pitam.
davni je bilo,ali
sječam se nešto kao "bijelo meso poput slanine kad se oguli ona smeđa koža..."
davni je bilo,ali
sječam se nešto kao "bijelo meso poput slanine kad se oguli ona smeđa koža..."
antun- spikač
-
kolko se ja sjecam nije bilo bas fin onima koji su jeli, ali.....ako zatreba sila ne pita i to mi bolje izgleda od glisti ...znam da su ga nozem skroz prerezali po duzini i izvadili mu valjda crijeva, oprali i ispekli
Gost- Gost
mislim da mi glista bolje zgleda samo da je malo veča
antun- spikač
-
salis se?
morski krastavac je barem u moru, gliste su svuda i po meni vise zagadene
Gost- Gost
e,da kaj se tiče ikre ježa stvarno je ukusna.
koliko se sječam bilo je malko kiselkasto,al bilo je davno 1993god na južnom bojištu
koliko se sječam bilo je malko kiselkasto,al bilo je davno 1993god na južnom bojištu
antun- spikač
-
je, davatrica je napisao/la:
salis se?
morski krastavac je barem u moru, gliste su svuda i po meni vise zagadene
si vidla krastavca dalje od smrdljive lučice?
antun- spikač
-
Stranica 2 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 2 / 5.