FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

 

 recepti puzevi zmija skakavci..........

Go down 
Autor/icaPoruka
maxx
bomber
bomber
maxx

Male
Broj postova : 182
Godine : 20
Lokacija : srbija novi sad
Datum registracije : 06.05.2012

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty06.05.12 18:10

PRŽENI ŽABLJI BATACI
Zelene i sive zabe se ubijaju udarcem drvenim predmetom ili ubodom noža u glavu. Poslije ubijanja odrezati noge (batake) na mjestu gdje se spajaju sa trupom i svući sa njih kožu do prstiju, odrezati je sa prstima i baciti. Batake oprati, sačekati da se malo posuše, pa uvaljati u brašno i pržiti.
Napomena: žablji bataci se mogu upotrijebiti za pripremanje čorbi i drugih jela.

PRŽENA ILI PEČENA ZMIJA
Glavu zmije odsjeći, kožu oko vrata zavrnuti i povući ka repu. Oko vrata čvrsto vezati jedan kraj užeta, a drugi za granu drveta u visini prsiju čovjeka. Nastaviti sa svlačenjem kože do čmara i na tom mjestu je odrezati, zajedno sa utrobom koja pri povlačenju kože sama spada. Meso oprati, isjeći na komade, posoliti, pa zatim pržiti ili peći kao ribu.
Napomena: meso zmije se može koristiti i za pripremanje jela. Očišćena i oprana zmija se stavlja u ključalu vodu i kuha dok se meso počne odvajati od kostiju. Zatim se izvadi iz vode, meso pažljivo odvoji sa kostiju, isječe na komadiće i dodaje jelu.

PRIPREMANJE GUŠTERA
Guštera ubiti udarcem ili ubodom noža u glavu, a zatim odsjeći šape na prstima. Kožu odrezati odmah iza glave i na tom mjestu zavezati jedan kraj užeta, a drugi za granu drveta. Od zareza oko vrata rasiječe se koža uzdužno, po trbuhu do čmara, a od ove linije poprečno, prema zadnjim i prednjim nogama, pa se pomoću oštrog noža odvaja od tijela životinje sve dok repa. Pošto se rep lako kida, najlakše je krljušt oljuštiti prstima, pomoću noža. Iznutricu izvaditi, obrezati predio čmara, odrezati glavu i to odbaciti, a meso oprati, posoliti i pripremiti kao i ribu - na žaru, prženjem i kuhanjem.

PRIPREMANJE PUŽEVA
Od običnih puževa za ishranu se koriste samo stopalo (mišićni dio), a obavezno se izbacuje iznutrica. Pripremaju se na više načina: (1) pečeni na žaru u ljušturama (ljušture puževa se izbuše i onda peku, a poslije pečenja vadi se iz njih - izdvaja jestivi dio) i (2) kao jela od očišćenih puževa (ražnjići, paprikaš i za punjenje paprika i sarmi). Ako se puževi upotrebljavaju za pripremanje jela kao zamjena za svježe meso, treba obavezno da se dobro očiste (operu se, kuhaju se sa ljušturom oko 5 minuta, pa se odlije vrela voda i nalije hladna, zatim se vade iz ljušture i jestivi dio treba duže kuhati ili dinstati dok dobro ne omekša.
Oprani morski puževi (nanovi, priljepci, voljci i ostali puževi) stavljaju se u ključalu slatku ili morsku vodu i kuhaju 10 do 15 minuta, a poslije se vade iz kućišta, preliju uljem i jedu sa salatom od divljeg luka ili drugih jestivih biljaka.
Izvađeno meso puževa može se upotrijebiti i za pripremanje drugih jela na uobičajen način (čorba, paprikaš i sl.).
Napomena: priljepci (morski puževi) mogu da se jedu prijesni i to odvojeni nekim oštrim predmetom od ljušture.

PRIPREMANJE KORNJAČA
Od kornjača se, uglavnom, spremaju čorbe. Kornjači se prvo sjekirom odsjeku glava, noge i rep (stavljanjem jako zagrijanog predmeta na oklop primara se da ispruži glavu, noge i rep). Potom se kornjača stavi na žar, radi skidanja i rastavljanja oklopa i vađenja tijela. Pri tome se odbacuje iznutrica, a dobijeno meso se opere i isječe na komade. Meso se kuha u slanoj vodi dok ne omekša. Potom se ocjedi i dinsta na masti oko 15 minuta, doda se brašno i, kada porumeni, naliva se vodom (u kojoj je ranije kuhano meso), začini i kuha (čorba) još oko 20 minuta. Paprikaš se priprema na uobičajen način.

PRIPREMANJE ŠKOLJKI
Riječne i barske školjke se peku na žaru, roštilju ili ploči. Odabrane školjke se prethodno operu, nožem otvore, pa se polovine u kojima je meso stave na vruću metalnu ploču. Meso posoliti, začiniti biljem, dodati nekoliko kapi ulja i peći oko 10 minuta.
Morske školjke se kuhaju u ključaloj vodi 5-10 minuta. Poslije vađenja iz ljušture i soljenja (ako se kuhaju u slatkoj vodi) mogu se odmah jesti. Međutim, kada se upotrebljavaju za pripremanje drugih jela ne kuhaju se do kraja, već se izvađeni mesni dijelovi dodaju u jelo i tamo dokuhaju.

PRIPREMANJE MRAVLJIH JAJA, SKAKAVACA I POTKORNIH CRVA
Mravlja jaja se očiste, operu i ocijede. Prže se na vreloj masti (ulju) dok ne dobiju žutu boju, pri čemu se više puta promiješaju da ne zagore.
Napomena: zbog male količine pržena mravlja jaja se najkorisnije upotrebljavaju za začinjavanje jela (čorbe, riže, makarona i dr.). Mravlja jaja se koriste samo u krajnjoj nuždi, jer su mravi korisni i zaštićeni insekti.
Skakavci se stave na vrelu mast (ulje) i prže u poklopljenoj posudi dok ne porumene.
Potkorni crvi se pripremaju kao i mravlja jaja.

PRIPREMANJE VLASULJA, LIGNJI, HOBOTNICA I SIPA
Odmah poslije vađenja iz mora vlasulje se pranjem očiste od pijeska i mulja, posole i ostave u posudi da otpuste štetne materije. Nakon pola sata dobro se izmiješaju i stave na ravnu podlogu, da se ocijede i prosuše, a zatim ih treba uvaljati u brašno i pržiti na vreloj masti (ulju).
Lignje se raspore, izvadi im se kesica sa crnilom, kosti i zubi, operu se u vodi, isjeku na komadiće i prže na vreloj masti (ulju) oko 15 minuta.
Hobotnica se poslije ulova odmah ubije i udari nekoliko puta o kamen da bi omekšala. Potom se izvadi i odbacuje iznutrica, a hobotnica se kuha u neposoljenoj vodi oko 30 minuta, potom se posoli i začini uljem.
Sipa se opere, otvori sa donje strane i izvadi joj se iznutrica, crnilo i kost (sipovina). Ponovo se opere u nekoliko voda, ocijedi i peče na žaru oko 20 minuta. Ako se priprema prženjem, prethodno se isječe na manju parčad, pa prži na masti (ulju).

IZVOR internet nece link da se postavi

PRIJATNO UZIVAJTE recepti puzevi zmija skakavci.......... 86830 recepti puzevi zmija skakavci.......... 86830 recepti puzevi zmija skakavci.......... 86830 recepti puzevi zmija skakavci.......... 86830
[Vrh] Go down
urbana_gorila
mr.spika
mr.spika
urbana_gorila

Male
Broj postova : 1632
Godine : 37
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 09.02.2010

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty06.05.12 18:49

Evo i moje dve lipe...

Puževe OBAVEZNO treba barem 24 sata izgladnit da izbace moguće toksine koje nose u sebi jer su puževi svejedi pa tako jedu i otrovne gljive i ostalo bilje koje za nas nije dobro...

Zmija se može ispeči i bez guljenja, samo se ubaci u vatru i njezina koža štiti meso da ne izgori, a speče se unutra (kao u pećnici..). Kad je meso gotovo zagorena koža se lako skine jer se odvoji od mesa.

Skakavci se mogu jesti i sirovi, kao i mravlja jaja...

Ličinke se mogu "iscjediti" (istisnuti iznutrice iz njih jer se one ne jedu) i ostaviti na kamenu na suncu da se posuše i onda se samelju i koriste kao dodatak jelima.

I tako...

[Vrh] Go down
tonka
mr.spika
mr.spika
tonka

Female
Broj postova : 1576
Godine : 44
Lokacija : Pula
Datum registracije : 08.06.2009

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty06.05.12 23:48

ALLRIGHT, Pohvaljujem ovu temu, full mi je zanimljiva. al dajte mi recite kakvog su okusa ta mravlja jaja??? teško bih ih jela...
[Vrh] Go down
JillValentine
spikač
spikač
JillValentine

Male
Broj postova : 688
Godine : 30
Lokacija : Podgorica
Datum registracije : 23.04.2012

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty07.05.12 2:59

Zmiju sam probao i nije los ukus ali skakavci..To je vec previse recepti puzevi zmija skakavci.......... 747986
[Vrh] Go down
sava sds
bebač
bebač
sava sds

Male
Broj postova : 6
Godine : 22
Lokacija : Novi Sad
Datum registracije : 30.04.2012

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty09.05.12 17:23

bas ti je dobro posebo ovo za kornjacu , moramo probati puzeve recepti puzevi zmija skakavci.......... 481349 recepti puzevi zmija skakavci.......... 690498
[Vrh] Go down
deni126
bebač
bebač


Male
Broj postova : 7
Godine : 28
Lokacija : pula
Datum registracije : 08.12.2010

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty09.05.12 18:25

Mravlja jaja imaju okus sličan pinjolama, i nisam nikad cuo da se pripremaju na neki način al eto:) Očito ide i to recepti puzevi zmija skakavci.......... 747986
[Vrh] Go down
tonka
mr.spika
mr.spika
tonka

Female
Broj postova : 1576
Godine : 44
Lokacija : Pula
Datum registracije : 08.06.2009

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty10.05.12 11:12

ja znam da kornjačina krv može spasiti čovjeka koji umire od anemije.
skakavce bi rado kušala, al mravlja jaja neeeeeee, hvala!
[Vrh] Go down
JillValentine
spikač
spikač
JillValentine

Male
Broj postova : 688
Godine : 30
Lokacija : Podgorica
Datum registracije : 23.04.2012

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty11.05.12 14:48

Jedna velika bitnoca kod skakavaca koja je cini mi se izostavljena....Moraju se otkinuti krila...A Pod obavezno i noge....Kako imaju dlakave noge kod nekih osoba moze izazvati iritaciju ili zapaljenje crijeva.....Sto nije prijatno ni malo....
[Vrh] Go down
robert
lingua
lingua
robert

Male
Broj postova : 476
Godine : 35
Lokacija : izad 7 gora
Datum registracije : 09.12.2010

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty11.05.12 19:11

Neznam kako je kod Vas ali u RH kornjace ( CANCARE ) su zakonom zasticene.
[Vrh] Go down
explode
bomber
bomber


Male
Broj postova : 173
Godine : 47
Lokacija : Beograd
Datum registracije : 16.04.2011

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty12.05.12 9:46

urbana_gorila je napisao/la:
Evo i moje dve lipe...

Puževe OBAVEZNO treba barem 24 sata izgladnit da izbace moguće toksine koje nose u sebi jer su puževi svejedi pa tako jedu i otrovne gljive i ostalo bilje koje za nas nije dobro...

Zmija se može ispeči i bez guljenja, samo se ubaci u vatru i njezina koža štiti meso da ne izgori, a speče se unutra (kao u pećnici..). Kad je meso gotovo zagorena koža se lako skine jer se odvoji od mesa.

Skakavci se mogu jesti i sirovi, kao i mravlja jaja...

Ličinke se mogu "iscjediti" (istisnuti iznutrice iz njih jer se one ne jedu) i ostaviti na kamenu na suncu da se posuše i onda se samelju i koriste kao dodatak jelima.

I tako...


jesi li siguran za skakavce? cini mi se da sam procitao da moraju da se termicki obradjuju zbog parazita. mada ... ne vidim kakve to parazite mogu da imaju skakavci koji jedu biljke.

pozz
[Vrh] Go down
JillValentine
spikač
spikač
JillValentine

Male
Broj postova : 688
Godine : 30
Lokacija : Podgorica
Datum registracije : 23.04.2012

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty13.05.12 2:40

explode je napisao/la:
urbana_gorila je napisao/la:
Evo i moje dve lipe...

Puževe OBAVEZNO treba barem 24 sata izgladnit da izbace moguće toksine koje nose u sebi jer su puževi svejedi pa tako jedu i otrovne gljive i ostalo bilje koje za nas nije dobro...

Zmija se može ispeči i bez guljenja, samo se ubaci u vatru i njezina koža štiti meso da ne izgori, a speče se unutra (kao u pećnici..). Kad je meso gotovo zagorena koža se lako skine jer se odvoji od mesa.

Skakavci se mogu jesti i sirovi, kao i mravlja jaja...

Ličinke se mogu "iscjediti" (istisnuti iznutrice iz njih jer se one ne jedu) i ostaviti na kamenu na suncu da se posuše i onda se samelju i koriste kao dodatak jelima.

I tako...


jesi li siguran za skakavce? cini mi se da sam procitao da moraju da se termicki obradjuju zbog parazita. mada ... ne vidim kakve to parazite mogu da imaju skakavci koji jedu biljke.

pozz

Pa iMAJU....Tj...Mogu imati...sto je sigurno sigurno je...Treba njih pec
[Vrh] Go down
lepi
zelembara
zelembara
lepi

Male
Broj postova : 20
Godine : 36
Lokacija : Mostar
Datum registracije : 15.03.2019

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty06.09.19 12:43

stara tema, ali, koliko vidim, jedina ovakva na forumu. po meni, apsolutno atraktivna i aktivna.

pošto bih volio da se tema oživi, par riječi samo...

iznio sam mišljenje jednom kolegi forumašu već, prelijepo je stalno učiti i biti otvorenog uma, ali nastojim birati kojemu gradivu se posvetiti. u temama koje se tiču svega u vezi boravka u prirodi, držim da je jako korisno dati prednost onomu što se odnosi na naše podneblje jer (karikiram), ali kolika je izvjesnost da ćemo se zateći sa Eskimima i u potrebi obrade tuljana za hranu i sl.

skakavci, zmije, mravi, ribe, školjke i sl. nešto su toliko dostupno pa i u situacijama nužde, ali toliko zanemareni. bio sam sretan kad sam našao ovu temu sa korisnim idejama i informacijama, volio bih ako je netko u međuvremenu stigao do nekih spoznaja ili ima osobno iskustvo da podijeli.

a sad što se tiče ranijih odgovora, ja sam također nalazio da se u skakavcima mogu nalaziti paraziti i da postoji jedna vrsta (na područnu južne ili jugoistočne Europe) koja se navodi kao nejestiva. paraziti se uklanjaju termičkom obradom, a većina opasnih dijelova se uklanja fizički povlačenjem glave za kojom (povezane su) izlaze iznutrice. potom se unutrašnjost koja je šuplja može dodatno očistiti nečim zgodnim (kao štapić) (posebno me zanimala priprema uz vatru ili na tavi što bih mogao probati na terenu). i da, uklanjaju se noge (ako je skakavac još živ, ovo olakšava "rukovanje") i krila zbog potencijalne opasnosti od neželjenih reakcija u crijevima, ali neki ljudi na njih ne reagiraju.

također kuriozitet jest da je navodno zdjelica skakavaca u pogledu proteina približna zdjelici nemasnog mesa.

da ne govorim da su relativno lako dostupni za nalaženje u slučaju da je to potrebno.
[Vrh] Go down
marin_2411
tipko
tipko
marin_2411

Male
Broj postova : 95
Godine : 24
Lokacija : Slavonski Brod, Hrvatska
Datum registracije : 18.07.2017

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty09.09.19 0:14

Večer svima!

Poseban pozdrav bih uputio kolegi Lepom!

Koliko znam skakavci u sebi imaju parazite nešto u obliku usudim se reći riblje trihinele... Nekakvi mali crvi.. Doduše ne znam da li to ima svaki skakavac... Također, treba se pomalo posvetiti kao što je Lepi naveo i ribama.. Svaka riba je specifična.. Situacije koje nas mogu snaći mogu nam otvoriti oči... Tako npr. neki domorodci koriste bilje kako bi omamili ribu... Kod nas je to slučaj sa babuškom i cverglom.

Tu bih se također nadovezao na ovaj post.. Cvergl (cverglan) svojom veličinom seže od 100 g pa sve do 400-500 g.. Također sama babuška se može peči, zareže se i kosti se "ispeku", no može se koristiti za okrepljujuću juhu.. Također sam način čuvanja ribe (svi znamo da se riba lako pokvari), u prirodi ju možemo umotati u koprivu. Također neke veće ribe se mogu uhvatiti na štap ili zamkama... No o tome bi trebalo otvoriti posebnu temu..

Što se tiče ribolova na babušku i cvergla, mamci su gujavica i kruh.
[Vrh] Go down
lepi
zelembara
zelembara
lepi

Male
Broj postova : 20
Godine : 36
Lokacija : Mostar
Datum registracije : 15.03.2019

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty09.09.19 9:13

Kolega, obzirom da se tvoj post zaista u naravi nadovezuje na ideju ove teme i moga posta, smatram da bi bila visokovrijedna i ovakva tema (ako je nekad netko već nije otvorio recepti puzevi zmija skakavci.......... 747986 ).

(eto vidiš, meni je novost konzervacija u koprivi i omamljenje biljem (baš me zanima kako se to radi). neko prosvjetljenje sam doživio kad sam se zapitao, našavši se na lokaciji na terenu koji je u mom kraju - šta bih sad da nemam pojma gdje sam?! okruženje u kojemu svaki od nas boravi je živi obrazovni materijal i držim da otud treba krenuti)

iskreno, imam namjeru kušati makar skakavce uskoro i rado ću podijeliti iskustva (nekih 15ak dana nakon kušanja... dok budem siguran da sam OK recepti puzevi zmija skakavci.......... 368870 ).
[Vrh] Go down
Delete
lingua
lingua
Delete

Male
Broj postova : 293
Godine : 26
Lokacija : Lika/Beograd (Kako kad)
Datum registracije : 09.01.2012

recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty01.10.19 18:37

Zanimljiva tema. Skakavce bih volio probati. Inače po Levitskom zakonu iz Biblije dozvoljeno je jesti skakavce ali ne i svinjetinu i zečetinu.

"svinja, jer ima kopita rasječena, ali ne preživa: za vas je nečista."

"Onda zeca, jer on je doduše preživač, ali nema papaka razdvojenih - on vam mora biti nečist."

"Od svih tih krilatih kukaca što hodaju četveronoške možete jesti samo one koji imaju na svojim nožicama listove za skakutanje po zemlji." "Od njih možete jesti: svaku vrstu skakavaca, cvrčaka i zrikavaca."
[Vrh] Go down
Sponsored content
recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty
PostajNaslov: Re: recepti puzevi zmija skakavci..........   recepti puzevi zmija skakavci.......... Empty

[Vrh] Go down
 
recepti puzevi zmija skakavci..........
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA-
Forum(o)Bir: