Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Uzgoj povrca i lekovitog bilja na balkonu
+16
mamac za pecanje
ivanb
ivo
hydra
PJER
goxxon
Fratt
urbana_gorila
poljičanin
mirDaK
Zubica
duke
xps
didapatak
kengur32
Sky
20 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 2 / 3.
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Re: Uzgoj povrca i lekovitog bilja na balkonu
tak sam si i mislio...
duke.. ovo sa ribicama mi je ipak malo tu mač za početak, možda za koju god!
duke.. ovo sa ribicama mi je ipak malo tu mač za početak, možda za koju god!
kengur32- MODERATOR
- Broj postova : 2825
Datum registracije : 06.08.2010
adobro, ionak bi ti ih kerovi pojeli
duke- mr.spika
-
Broj postova : 1239
Godine : 39
Datum registracije : 04.04.2012
hm...možda ću ispast glup ali.... kakav je pseći drek za kompost/ gnojidbu?
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
pretpostavljam da su ti psi pretezno mesojedi jel?
posto mesne ostatke ne bacamo ni u kompost, ne vjerujem da ce bit zadovoljavajuce za biljcice... al opet, zemlja se hrani zivotinjskim lesevima itd, pa sad nisam dalje pametan...
uglavnom ja nebi stavljo, al svakako bi prije proguglo
posto mesne ostatke ne bacamo ni u kompost, ne vjerujem da ce bit zadovoljavajuce za biljcice... al opet, zemlja se hrani zivotinjskim lesevima itd, pa sad nisam dalje pametan...
uglavnom ja nebi stavljo, al svakako bi prije proguglo
duke- mr.spika
-
Ja bi eventualno ubacio pseći izmet u kompost...
urbana_gorila- mr.spika
-
Broj postova : 1505
Godine : 41
Datum registracije : 09.02.2010
Podsjetite me da ne jedem paradajz i kelj iz Kengurovog komposta...
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
ok, odustajem od dog šit komposta!
kengur32- MODERATOR
-
haha dog crap moze za u pracku pa da cuvas useve.
eo ovako update. luk mi je skoro sav isklijao znaci apsolutno svaki cen koji sam stavio u zemlju je nikao.neki su veci neki manji ali ni jedan nije istrulio.
pod uv lampom i u cistom humusu napreduje kao lud posle 7 dana vise od 20 cm EEJ !
druga grupa u humusu sa pomesano sa obicnom zemljom isto super napreduje, i treca grupa u obicnoj zemlji najspabije napreduje ali takodje sve je niklo.
jutros sam pogledao nice i salata,rotkvice vec 2 dan 80 % niklo i bosiljak je izvirio i to od semena koje mozda ima i vise o 5 godina.
kad mi dodje cupi skidam slike sa njenog fona i kacim
kompost mi je u tri kese na zardinjeri,niko se od komsija nije zalio znaci i to je dobro
sadite sta cekate !!!
eo ovako update. luk mi je skoro sav isklijao znaci apsolutno svaki cen koji sam stavio u zemlju je nikao.neki su veci neki manji ali ni jedan nije istrulio.
pod uv lampom i u cistom humusu napreduje kao lud posle 7 dana vise od 20 cm EEJ !
druga grupa u humusu sa pomesano sa obicnom zemljom isto super napreduje, i treca grupa u obicnoj zemlji najspabije napreduje ali takodje sve je niklo.
jutros sam pogledao nice i salata,rotkvice vec 2 dan 80 % niklo i bosiljak je izvirio i to od semena koje mozda ima i vise o 5 godina.
kad mi dodje cupi skidam slike sa njenog fona i kacim
kompost mi je u tri kese na zardinjeri,niko se od komsija nije zalio znaci i to je dobro
sadite sta cekate !!!
Sky- zelembara
-
Broj postova : 30
Datum registracije : 11.03.2013
jos jedan koristan savet. moze da se sadi i u obicne plasticne flase izrezane po sirini ili po duzini ali treba prefarbati spolja ili umotati novinama zbog razvoja jedne vrste alge koja se razvija pod svetlom.
Sky- zelembara
-
od dog šit komposta sam odustao
čekam plajku da uzmem hardver ! sljedeći tjedan, ako bude vrjeme dopuštalo, sastavljam i pomalo sadim
čekam plajku da uzmem hardver ! sljedeći tjedan, ako bude vrjeme dopuštalo, sastavljam i pomalo sadim
kengur32- MODERATOR
-
evo nađoh ovo https://www.youtube.com/watch?v=l8UlP_V_6O4&feature=player_detailpage
ali, opet kažu da se ne preporučije mačji i pseći izmet
http://www.uradi-sam.hr/savjeti/31-kompostiranjem-do-zdravije-zemlje
ali, opet kažu da se ne preporučije mačji i pseći izmet
http://www.uradi-sam.hr/savjeti/31-kompostiranjem-do-zdravije-zemlje
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010
ipak je moguće!
ali pošto stavljaju kemikalije odma u startu otpada, a i nebi se volio naći u situacija da fratt odbije paradajze iz moje terasa bašte...
ali pošto stavljaju kemikalije odma u startu otpada, a i nebi se volio naći u situacija da fratt odbije paradajze iz moje terasa bašte...
kengur32- MODERATOR
-
pozz nije me bilo neko vreme, samo da javim da mi je niklo skoro sve sto sam posadio i da za pet dana sadim jos )
Sky- zelembara
-
a kod mene na terasi još uvjek samo snjeg!
kengur32- MODERATOR
-
@sky može koja fotka biljčica kako niču..i kako si sredio balkon.. imam dva balkona pa pomalo razmišljam o nečem sličnome
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
evo me na kraju sezone i mogu da kazem da je uzgoj na balkonu pravi pogodak ! evo i utisaka za ovu sezonu
paradajz uz redovnu prihranu radja samo tako.sadio sam ceri (to je onaj mali) na 10 biljaka imao sam svaki dan bez izuzetka za dobru porciju salate.
paprika je dosta zahtevnija i trazi dobru i redovnu negu ali se moze proizvesti.sa velikim paprikama nisam imao mnogo uspeha ali zato male ljute feferone ultra pogodak.
luk mladi posadnjen od cenova iz prodavnice isto tako pun pogodak,raste izuzetno brzo,zahteva minimalnu negu.
mrkva izuzetno dobro uspeva,ja sam sadio gusto i u prilicno plitke posude tako da je podzemni deo kraci i zadebljao ali izuzetan kvalitet i ukus. imam ih i previse.
persun liscar se pokazao najbolje jer tako brzo raste i kad se osisa vec za 2 nedelje moze opet da se sisa komplet.
bosiljak cubar i ostalo takodje se lako i lepo uzgaja
cajevi tipa nana zalfija radjaju izuzetno,nana raste bukvalno nenormalno brzo i moze se razmnozavati takvom brzinom da se moze poklanjati svim prijateljima i da opet ostane viska.
ruzmarin mi se primio i porastao solidno, njega nisam koristio jer zelim da posteno naraste.
neven izuzetno lekovit za caj i meleme prima se lako raste brzo i uspesno se moze umnozavati.
celer liscar se malo teze gaji ali takodje uspeva lepo
luk vlasac nikako nisam uspeo da odrzim jer cim isklija stane na par cm i vegetira tako mesecima. cenim da je pitanje do zemljista i hemijiske strukture.
jagode se izuzetno lako gaje i razmnozavaju tako da po mojoj kalkulaciji u jednoj sezoni moze bez problema u kucnim uslovima udesetostruciti zasad.
to je ono glavno, zaboravio sam 100% jos toliko koliko sam napisao a proziveo sam lako i uspesno haha da i pasulj uspeva lakos e gaji sadio sam onaj pegavi...
sto je najvaznije u celom procesu sadjenja i proizvodnje nisam koristio niti jednu vestacku komponentu za djubrenje i prihranjivanje vec je sve lepo uspeva sa domacim kompostom i drugim domacim sredstvima za prihranu
delite iskustva,probajte,pisite,pitajte:(hngr):
paradajz uz redovnu prihranu radja samo tako.sadio sam ceri (to je onaj mali) na 10 biljaka imao sam svaki dan bez izuzetka za dobru porciju salate.
paprika je dosta zahtevnija i trazi dobru i redovnu negu ali se moze proizvesti.sa velikim paprikama nisam imao mnogo uspeha ali zato male ljute feferone ultra pogodak.
luk mladi posadnjen od cenova iz prodavnice isto tako pun pogodak,raste izuzetno brzo,zahteva minimalnu negu.
mrkva izuzetno dobro uspeva,ja sam sadio gusto i u prilicno plitke posude tako da je podzemni deo kraci i zadebljao ali izuzetan kvalitet i ukus. imam ih i previse.
persun liscar se pokazao najbolje jer tako brzo raste i kad se osisa vec za 2 nedelje moze opet da se sisa komplet.
bosiljak cubar i ostalo takodje se lako i lepo uzgaja
cajevi tipa nana zalfija radjaju izuzetno,nana raste bukvalno nenormalno brzo i moze se razmnozavati takvom brzinom da se moze poklanjati svim prijateljima i da opet ostane viska.
ruzmarin mi se primio i porastao solidno, njega nisam koristio jer zelim da posteno naraste.
neven izuzetno lekovit za caj i meleme prima se lako raste brzo i uspesno se moze umnozavati.
celer liscar se malo teze gaji ali takodje uspeva lepo
luk vlasac nikako nisam uspeo da odrzim jer cim isklija stane na par cm i vegetira tako mesecima. cenim da je pitanje do zemljista i hemijiske strukture.
jagode se izuzetno lako gaje i razmnozavaju tako da po mojoj kalkulaciji u jednoj sezoni moze bez problema u kucnim uslovima udesetostruciti zasad.
to je ono glavno, zaboravio sam 100% jos toliko koliko sam napisao a proziveo sam lako i uspesno haha da i pasulj uspeva lakos e gaji sadio sam onaj pegavi...
sto je najvaznije u celom procesu sadjenja i proizvodnje nisam koristio niti jednu vestacku komponentu za djubrenje i prihranjivanje vec je sve lepo uspeva sa domacim kompostom i drugim domacim sredstvima za prihranu
delite iskustva,probajte,pisite,pitajte:(hngr):
Sky- zelembara
-
Sky- zelembara
-
Sky- zelembara
-
duke- mr.spika
-
Impresivno, bravo, možeš malo napisati normative tj. na koje površine si sadio šta i koliko ti je dalo ploda?
hydra- lingua
-
Broj postova : 422
Godine : 47
Datum registracije : 15.07.2012
Izvrsno, kolega Sky, krasna shargarepa !
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
sve sto sam sadio islo je gusce i plice nego sto bi trebalo,zbog uslova u zatvorenom prostoru takodje nije bas ni suncano preterano obzirom da balkon gleda na istok tako da direktnog sunca ima od prilike 5 sati.sve ostalo je difuzno svetlo.
glavni akcenat bio je na prihrani kompostom koji sam sam pravio.takodje kucno cvece uspeva izuzetno dobro ako se prihranjuje ovim kompostom.
glavna stvar je selfreliance i totalna sigurnost u sebe da sa gotovo nikakvim sredstvima cak i u zatvorenom prostoru sa minimalnim uslovima mozes proizvesti veliku kolicinu hrane.
cesto je zanemaren deo prezivljavanja hrana a to je zapravo ono sto ce nam prvo nestati i najvise trebati i u velikoj vecini mogucih scenarija biti gotovo nemoguce nabaviti
glavni akcenat bio je na prihrani kompostom koji sam sam pravio.takodje kucno cvece uspeva izuzetno dobro ako se prihranjuje ovim kompostom.
glavna stvar je selfreliance i totalna sigurnost u sebe da sa gotovo nikakvim sredstvima cak i u zatvorenom prostoru sa minimalnim uslovima mozes proizvesti veliku kolicinu hrane.
cesto je zanemaren deo prezivljavanja hrana a to je zapravo ono sto ce nam prvo nestati i najvise trebati i u velikoj vecini mogucih scenarija biti gotovo nemoguce nabaviti
Sky- zelembara
-
caos,
evo i ja sam naleteo na ovu temu trazeci po guglu savete za uzgoj na balkonu.
ja sam skoro posadio razne stvari o kojima cu ti opsirnije pisati u sledecem postu.
Terasa mi gleda na sever i zaklonjena je susednom zgradom sto je malo trulo ali ne sprecava me se bavim uzgojem. Interesuje me prvenstveno kompost. Koliko dugo ga ostavis da stoji u flasama pre nego sto ga upotrebis. Ja dosta cesto pravim prirodne sokove u sokovniku i to ostavlja dosta samlevenih otpadaka. Da li mogu koristiti sve to za kompost? jabuke, banane, kivi, narandze, limun, cvekla, sargarepa, breskve ...
Hvala unapred
evo i ja sam naleteo na ovu temu trazeci po guglu savete za uzgoj na balkonu.
ja sam skoro posadio razne stvari o kojima cu ti opsirnije pisati u sledecem postu.
Terasa mi gleda na sever i zaklonjena je susednom zgradom sto je malo trulo ali ne sprecava me se bavim uzgojem. Interesuje me prvenstveno kompost. Koliko dugo ga ostavis da stoji u flasama pre nego sto ga upotrebis. Ja dosta cesto pravim prirodne sokove u sokovniku i to ostavlja dosta samlevenih otpadaka. Da li mogu koristiti sve to za kompost? jabuke, banane, kivi, narandze, limun, cvekla, sargarepa, breskve ...
Hvala unapred
ivanb- bebač
-
Broj postova : 5
Godine : 38
Datum registracije : 04.11.2013
nemoj stavljat citruse (limune, narandže...) u kompost, ovo ostalo što si nabrojo je u redu!
dobar si lik, vidim, ali idi se predstavi u ovoj temi, ubit će te neko od admina.... mislim neće, al će ti srat
dobar si lik, vidim, ali idi se predstavi u ovoj temi, ubit će te neko od admina.... mislim neće, al će ti srat
duke- mr.spika
-
Caos,
Zaneo sam se pitanjem, zaboravih na to totalno
Hvala u svakom slucaju odma sam to uradio !
Sto se komposta tice vidim da sam vec zeznuo stvar. Pravio sam neki probni kompost u spajzu pa sam skoro dodao limuna i narandze
Hvala na savetu !
Inace ubacio sam neka semena u zemlju cisto da vidim oce krenuti, salata mi je krenula u roku od odma, za jedan dan se pojavile klice.Ustavri cim sam je prebacio unutra sa terase. Pored toga stavio sam mirodjiju, kim i krastavac. Mislim po ovom toplom vremenu mozda i krene, ali i dalje nista.
Ako ti ili neko ima savet, tu sam Hvala puno za ove citruse, za malo posadim sa time nesto
Zaneo sam se pitanjem, zaboravih na to totalno
Hvala u svakom slucaju odma sam to uradio !
Sto se komposta tice vidim da sam vec zeznuo stvar. Pravio sam neki probni kompost u spajzu pa sam skoro dodao limuna i narandze
Hvala na savetu !
Inace ubacio sam neka semena u zemlju cisto da vidim oce krenuti, salata mi je krenula u roku od odma, za jedan dan se pojavile klice.Ustavri cim sam je prebacio unutra sa terase. Pored toga stavio sam mirodjiju, kim i krastavac. Mislim po ovom toplom vremenu mozda i krene, ali i dalje nista.
Ako ti ili neko ima savet, tu sam Hvala puno za ove citruse, za malo posadim sa time nesto
ivanb- bebač
-
Sumljam da ti je vrijeme za sadnju ovih sijemenki koje si naveo osim salate i češnaka iluka matovilca koji se sada sade tj trebali su biti već posađeni.Sve bi moglo ovisiti i o tome koliko dnevno imaš sunca i temperaturu u prostoriji.
mamac za pecanje- lingua
-
Broj postova : 430
Godine : 63
Datum registracije : 20.03.2013
Sky, kakav kompost koristis?, koliko cesto si morao zalivati i jesi sadio sjemenke većinom ili gotove sadnice?, isto me zanima koliko su duboke posude koje koristis?
divlji grab- lingua
-
Broj postova : 286
Godine : 49
Datum registracije : 02.01.2011
Ako mogu pomoći kompost za vrt tj za povrće aposude ne nanje od faktorice za boju za velike stabljike kao paradajz.Bitno je da su dovoljno duboke i široke da se korijen širi a zaljevati bi trebalobarem jednom dnevno i to navečer da korijen bude vlažan nesmije biti previše vode da se ne skuha na suncu.
mamac za pecanje- lingua
-
Broj postova : 430
Godine : 63
Datum registracije : 20.03.2013
Imao si pravo mamac !
U medjuvremenu mi je sve krenulo, salata, kim, mirodjija, krastavac. No, nije dugo trajalo, manje vise sve se posusilo. Nesto sam zeznuo, da li sa zalivanjem ili sto su do prozora pa jednom prilikom kada sam ostavio otvore, hladnoca ih pregazila. Beli luk tera odlicno i dalje, jedna biljka krastavca i jedna biljka kima su mi prezivele jedino.
Vodio sam se ovime sto sky pise da u sustini mozes skoro sve tokom cel godine.
Razmisljao sam o onoj philips lampi, ako neko ima iskustva sa time neka vice.
Jos jednu stvar sam hteo da podeim sa vama. Zelena ljuta paprika mi je izrasla bolje od svih, ali paprike unutra nisu imale semenke, zasto to ?
U medjuvremenu mi je sve krenulo, salata, kim, mirodjija, krastavac. No, nije dugo trajalo, manje vise sve se posusilo. Nesto sam zeznuo, da li sa zalivanjem ili sto su do prozora pa jednom prilikom kada sam ostavio otvore, hladnoca ih pregazila. Beli luk tera odlicno i dalje, jedna biljka krastavca i jedna biljka kima su mi prezivele jedino.
Vodio sam se ovime sto sky pise da u sustini mozes skoro sve tokom cel godine.
Razmisljao sam o onoj philips lampi, ako neko ima iskustva sa time neka vice.
Jos jednu stvar sam hteo da podeim sa vama. Zelena ljuta paprika mi je izrasla bolje od svih, ali paprike unutra nisu imale semenke, zasto to ?
ivanb- bebač
-
da li neko moze da mi identifikuje ovu biljku, raslo mi je sa paprikom, mislio sam da je nesto drugo.
https://2img.net/h/oi44.tinypic.com/291op06.jpg
https://2img.net/h/oi44.tinypic.com/9r87c5.jpg
https://2img.net/h/oi44.tinypic.com/291op06.jpg
https://2img.net/h/oi44.tinypic.com/9r87c5.jpg
ivanb- bebač
-
Oduševila me ova tema! Koliko je sjutra počinjem sa sadnjom svačega! U baštu ću paradajz, paprike, tikvice i sl, a po saksijama luk, šeri paradajz, začinsko, itd itd!
Guru- lingua
-
Broj postova : 425
Datum registracije : 03.12.2009
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Similar topics
» solarna susara voca ,povrca i pecuraka
» Proljetno sakupljanje bilja
» Proljetno sakupljanje bilja 2
» Proljetno sakupljanje bilja
» Proljetno sakupljanje bilja 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 2 / 3.