Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
SPELEOLOŠKA EXPEDICIJA KUBA - NAVIGATOR
+13
sgt bear
Mrki Medo
lonewolf
LUKSA
LupusREBEL
Spuzva Bob
boletus
rinos
Pomorac
elvin
zeleni
Adept
NAVIGATOR
17 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.
SPELEOLOŠKA EXPEDICIJA KUBA - NAVIGATOR
primio sam dosta upita o mojim putovanjima i iako je cilj večine mojih putovanja bio snimanje dokumentaraca koji su objavljeni na HRT-u a ne foto dokumentacije, ipak ili ja ili neko iz ekipe uvjek okine koju fotku. koliko mi vrijeme bude dozvoljavalo stavit ću na forum neka od putovanja. počet ču sa speleološkom expedicijom 2004/5. 18člana ekipa speleologa iz hrvatske se uputila istraživati Kubansko podzemlje. u to vrijeme glavni je bio Fidel a kubom su vladali neimaština i enbargo. spavanje u šatoru bilo je strogo kažnjivo(zatvor i to bez zezanja). zbog problema s dozvolama za istraživanje kada nas je vojska u sred noči istjerala iz špilja speleološka se expedicija pretvorila u igranje lovice s njihovom policijom po 1200km dugoj kubi. rekli smo im dajte nam dozvole koje smo skupo platili ili čemo nestati na vašoj čuvanoj kubi. i nestali smo. penjali smo se obilazili djelove konjima, ronili i odlično se provodili. najsigurniji smo bili u đungli a kada smo se nakon dva tjedna vratili u civilizaciju prišili nam automobilsku nesreću u kojoj je neka žena teško stradala.o tom nemilom događaju je izvjestio i naš večernji list. ipak smo se izvukli. na kubi smo proveli više od mjesec dana.
spavanje u centru havane
spavanje u centru havane
Zadnja promjena: NAVIGATOR; 21.07.10 17:38; ukupno mijenjano 1 put.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Re: SPELEOLOŠKA EXPEDICIJA KUBA - NAVIGATOR
PREDIVNO - HVALA TI NA FOTKAMA!!!
Al netko voli Victorinox
Al netko voli Victorinox
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Godine : 53
Datum registracije : 09.04.2010
Sponzorirali nas pa iz zahvalnosti ali i mislim da rade dobre proizvode
NAVIGATOR- master
-
Ma nema frke - znam da ih jako voliš i cijeniš- samo sam se šalio :bog:
Slike su mi se jako svidjele...
Kada ti se bude dalo - baci još - publike ima =)
Slike su mi se jako svidjele...
Kada ti se bude dalo - baci još - publike ima =)
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Godine : 53
To ja zovem reportažom.
Imaš možda broj telefona od one dvije tamnopute cure?
Imaš možda broj telefona od one dvije tamnopute cure?
zeleni- lingua
-
Broj postova : 406
OČARAVAJUĆE,sve drugo reći je suvišno,osim možda da ti zavidim na ovom poslu i sretno prijatelju u daljnjem radu!
elvin- spikač
-
Broj postova : 594
Godine : 48
Datum registracije : 17.07.2009
Zakon fotke, trebali ste obuc titove majce i jeli bi sa castrom hehe
Men vs Wild-NAVIGATOR
Men vs Wild-NAVIGATOR
Pomorac- lingua
-
Broj postova : 333
Godine : 38
Datum registracije : 24.11.2009
Vidim da je s tobom cura koja se popela na Mount Everest. U finom si društvu bio...
Ali bilo bi ljepo od tebe da baciš još koju fotku da pasemo oči. To se ne viđa svaki dan.
Ali bilo bi ljepo od tebe da baciš još koju fotku da pasemo oči. To se ne viđa svaki dan.
zeleni- lingua
-
rinos- spikač
-
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009
Viva Fidel, viva Revolution
zeleni- lingua
-
Sta da kažem sem svaka čast!
Da li će biti kakav dokumentarac ili reportaža na HRT?
Da li će biti kakav dokumentarac ili reportaža na HRT?
boletus- lingua
-
Broj postova : 258
Godine : 48
Datum registracije : 22.02.2010
Fotke su super, svaka čast!
Spuzva Bob- bomber
-
Broj postova : 170
Godine : 44
Datum registracije : 13.05.2010
Daj još fotki i opisa...
... kak je bilo, doživljaj, granica, putovanje, vlasti, okej bilo na teveu ali nisam gledao ali mi se čini jaaako zaniljivo. Kakva je spilja, suha, mokra, vertikala, horizontal, ajd baci malo tipaka, full je zanimljivo...
...ka su vas lovili, ste bili u pritvoru/zatvoru, jesu se bar pošteno namučili a vi full zabavili...
...itd...
... kak je bilo, doživljaj, granica, putovanje, vlasti, okej bilo na teveu ali nisam gledao ali mi se čini jaaako zaniljivo. Kakva je spilja, suha, mokra, vertikala, horizontal, ajd baci malo tipaka, full je zanimljivo...
...ka su vas lovili, ste bili u pritvoru/zatvoru, jesu se bar pošteno namučili a vi full zabavili...
...itd...
jedno od rijetkih mojih putovanja koja nisu JOŠ objavljena na HRT-u. malo je recesija pa nemaju para a meni se neda to badava radit. da ona cura jehimalajka Ena Vrbek i ona je u našoj ekipi. inače je cura od mog bratiča(koji na jednoj fotki nosi stablo bambusa) i živimo u istoj kući.
Špilje na kubi su ogromne i tople budem još malo fotki stavio da sad ne pričam u prazno.
Špilje na kubi su ogromne i tople budem još malo fotki stavio da sad ne pričam u prazno.
NAVIGATOR- master
-
Okej, ali zanimljivo, ja sam proputavao samo sadašnje inozemne zemlje, pa me tak, zanima pogotovo ove stvari. A po opremi, vidim da neidete baš ameterski kao ja...
Raspali majstore...
zeleni- lingua
-
Cuba..jedna od zadnjih slobodnih zemalja u svijetu...
lonewolf- lingua
-
Broj postova : 496
Godine : 55
Datum registracije : 26.04.2010
na svaku destinaciju na koju otputujem nastoim kupiti neo tradicionalno sječivo toga kraja(uglavnom noževe ili sjekire ili mačete) obično je uz nabavu iste vezana i poneka priča.
kuba je poznata po rumu i šećernoj trski od koje se rum radi. a mačeta je svakodnevni alat kojim sjeku trsku. večina kubanaca u ruralnim područjima je nose svakodnevno cijeli dan za pojasom u kožnoj futroli. kod odluke o izboru oštrice dvoumio sam se između mačete i sjekača listova duhana za izradu cigara. prednost sam ipak dao mačeti jer je veča šansa da ču je u životu moči i koristiti. mada mi je primarno cilj jednog dana napraviti zbirku oštrica iz cijeloga svijeta i to ne nekih prastarih nego onih koje su i danas u upotrebi. dakle ipak sam se na kubi odlučio za mačetu. kuba je tih godina bila još pod vrlo jakim USA enbargom i svi artikli su se kupovali na kartončiće, tj bez obzira koliko ste love imali niste nekaj mogli kupiti ako za to niste imali točkicu na kartončiču. ista je stvar bila sa mačetama, pošto bi je lokalac sa zemljoradničkom dozvolom u lokalnom i jedinom dučanu u mjestu(od igle do rakete samo obično nebi bilo niti jednoga a niti drugoga tek pokoji slamnati šešir i par metara platna) naručio trebao je čekati najmanje tri mjeseca kako bi je dobio. fidel je još čvrstom čižmom vladao a cijela je expedicija često bila gladna(bez obzira koliko bi im love nudili ni kruh često nismo mogli nabaviti). kada nas je vojska potjerala u vignales(nismo smjeli napuštati grad i dok smo čekali produženje speleoloških dozvola odlučio sam iskoristiti dane u potrazi za mačetom. pustio sam glas među lokalne šanere u mjestu i čekao. jedan tip kod kojega su dvoje iz expedicije spavali a imao je i polja šećerne trske i banana donio mi je pokazati svoju mačetu. bila je malo hrđava ali neupotrebljavana i nebrušena i to kubanske proizvodnje CMEC. on ju je još odavno naručio ali mu je još bila dobra i ona stara od oca pa ovu nije koristio. tražio je 11dolara za nju što je ekvivalent njihove plače i pol znači kao da ti u hrvatskoj netko proda mačetu za oko 7000kn. s obzirom da je to bila prva mačeta koja mi je ponuđena najprije sam odbio. no tip me naučio i nečem korisnome za budučnost, načinu na koji po zvuku prepoznati kvalitetan materjal oštrice mačete. stvar ide ovako: mačetu primiš za ručku a noktom palca suprotne ruke kao žicu na gitari trzneš zapravo kvrcneš sam vrh oštrice, zvuk mora biti zvonak visok i dugotrajan(to govori o tvrdoči i elastičnosti samog materjala.
krenuo sm ja dalje u potragu. cura i ja platili smo tipu da nam posudi motor i krenuli u potragu za mačetom po sjeverozapadnom dijelu kube pinar del rio(njihovoj žitnici i najđunglastijem dijelu tog 1200km dugog otoka). unatoč zabrani izlaska iz mjesta motorom smo napravili đir po gradičima i selima u radiusu od 50-70km oko vinjalesa. obično bi stali u mjestu na glavnom gradskom trgu i među lokalcima bi proširio glas da dajem 20 dolara onome tko mi donese potpuno novu mačetu kubanske proizvodnje i još 10 za futrolu. obično bi onda sjeli na cugu i čekali. kroz 10-20minuta stizali bi ljudi sa zamotuljcima od vrečica i novinskog papira i iz njih vadili raznorazne hrđe. bilo je tu stvarno svega a najčešće brazilskih tramontina u dosta potrošenom stanju. jedan je grmalj lokalac došao na motociklu jawi i rekao da pođem s nime. vozili smo se nekih 20 minuta do njegove kolibe i onda je iz dašćanog ormara izvadio hrđavi srp bez ručke. najprije nisam bio siguran bude li me potegnuo njime ili mi ga želi prodati(baš ne razumjem previše španjolski) poniznom gestikulacijom objasnio sam toj gorili da ja ipak tražim veću mačetu a da za ovaj prekrasan srp sigurno če među drugim turistima vrlo lako pronači kupca. nije nas bilo preko sata pa se i moja cura lagano usrala di sam.
na kraju sam kupio onu prvu mačetu za 11 dolara bila je jedina ok! futrolu sam kupio kasnije u nekom buvljak dučanu u okolici trinidada za 7 dolara a na mačetu pasala je ko rukavica, na milimetar.
sada mačetu, iako mi je draga uspomena, koristim na mnogim izletima (nedavno na izletu kanuom po odri). neobičnog je izgleda bez vrha, da ne zapinje o zemlju pri sječenju šećerne trske, ali to joj ne umanjuje upotrebnu vrijednost za svakodnevni rad oko logora. od ugljičnog je valjanog čelika (na materjalu se vide godovi slični damascus čeliku) fantastično drži oštricu u rangu sa mojim opinelom(brije bez problema) futrola je od debele kože pomalo ukrašena i praktična za nošenje(ručno rađena)
uz nu sam na kubi koristio A1 i švicarac!
kuba je poznata po rumu i šećernoj trski od koje se rum radi. a mačeta je svakodnevni alat kojim sjeku trsku. večina kubanaca u ruralnim područjima je nose svakodnevno cijeli dan za pojasom u kožnoj futroli. kod odluke o izboru oštrice dvoumio sam se između mačete i sjekača listova duhana za izradu cigara. prednost sam ipak dao mačeti jer je veča šansa da ču je u životu moči i koristiti. mada mi je primarno cilj jednog dana napraviti zbirku oštrica iz cijeloga svijeta i to ne nekih prastarih nego onih koje su i danas u upotrebi. dakle ipak sam se na kubi odlučio za mačetu. kuba je tih godina bila još pod vrlo jakim USA enbargom i svi artikli su se kupovali na kartončiće, tj bez obzira koliko ste love imali niste nekaj mogli kupiti ako za to niste imali točkicu na kartončiču. ista je stvar bila sa mačetama, pošto bi je lokalac sa zemljoradničkom dozvolom u lokalnom i jedinom dučanu u mjestu(od igle do rakete samo obično nebi bilo niti jednoga a niti drugoga tek pokoji slamnati šešir i par metara platna) naručio trebao je čekati najmanje tri mjeseca kako bi je dobio. fidel je još čvrstom čižmom vladao a cijela je expedicija često bila gladna(bez obzira koliko bi im love nudili ni kruh često nismo mogli nabaviti). kada nas je vojska potjerala u vignales(nismo smjeli napuštati grad i dok smo čekali produženje speleoloških dozvola odlučio sam iskoristiti dane u potrazi za mačetom. pustio sam glas među lokalne šanere u mjestu i čekao. jedan tip kod kojega su dvoje iz expedicije spavali a imao je i polja šećerne trske i banana donio mi je pokazati svoju mačetu. bila je malo hrđava ali neupotrebljavana i nebrušena i to kubanske proizvodnje CMEC. on ju je još odavno naručio ali mu je još bila dobra i ona stara od oca pa ovu nije koristio. tražio je 11dolara za nju što je ekvivalent njihove plače i pol znači kao da ti u hrvatskoj netko proda mačetu za oko 7000kn. s obzirom da je to bila prva mačeta koja mi je ponuđena najprije sam odbio. no tip me naučio i nečem korisnome za budučnost, načinu na koji po zvuku prepoznati kvalitetan materjal oštrice mačete. stvar ide ovako: mačetu primiš za ručku a noktom palca suprotne ruke kao žicu na gitari trzneš zapravo kvrcneš sam vrh oštrice, zvuk mora biti zvonak visok i dugotrajan(to govori o tvrdoči i elastičnosti samog materjala.
krenuo sm ja dalje u potragu. cura i ja platili smo tipu da nam posudi motor i krenuli u potragu za mačetom po sjeverozapadnom dijelu kube pinar del rio(njihovoj žitnici i najđunglastijem dijelu tog 1200km dugog otoka). unatoč zabrani izlaska iz mjesta motorom smo napravili đir po gradičima i selima u radiusu od 50-70km oko vinjalesa. obično bi stali u mjestu na glavnom gradskom trgu i među lokalcima bi proširio glas da dajem 20 dolara onome tko mi donese potpuno novu mačetu kubanske proizvodnje i još 10 za futrolu. obično bi onda sjeli na cugu i čekali. kroz 10-20minuta stizali bi ljudi sa zamotuljcima od vrečica i novinskog papira i iz njih vadili raznorazne hrđe. bilo je tu stvarno svega a najčešće brazilskih tramontina u dosta potrošenom stanju. jedan je grmalj lokalac došao na motociklu jawi i rekao da pođem s nime. vozili smo se nekih 20 minuta do njegove kolibe i onda je iz dašćanog ormara izvadio hrđavi srp bez ručke. najprije nisam bio siguran bude li me potegnuo njime ili mi ga želi prodati(baš ne razumjem previše španjolski) poniznom gestikulacijom objasnio sam toj gorili da ja ipak tražim veću mačetu a da za ovaj prekrasan srp sigurno če među drugim turistima vrlo lako pronači kupca. nije nas bilo preko sata pa se i moja cura lagano usrala di sam.
na kraju sam kupio onu prvu mačetu za 11 dolara bila je jedina ok! futrolu sam kupio kasnije u nekom buvljak dučanu u okolici trinidada za 7 dolara a na mačetu pasala je ko rukavica, na milimetar.
sada mačetu, iako mi je draga uspomena, koristim na mnogim izletima (nedavno na izletu kanuom po odri). neobičnog je izgleda bez vrha, da ne zapinje o zemlju pri sječenju šećerne trske, ali to joj ne umanjuje upotrebnu vrijednost za svakodnevni rad oko logora. od ugljičnog je valjanog čelika (na materjalu se vide godovi slični damascus čeliku) fantastično drži oštricu u rangu sa mojim opinelom(brije bez problema) futrola je od debele kože pomalo ukrašena i praktična za nošenje(ručno rađena)
uz nu sam na kubi koristio A1 i švicarac!
NAVIGATOR- master
-
Vidili smo svi što si ti koristi majstore! :bog:
Ovo je prekrasna uspomena!
Kao kad sam prvi puta vidio kukri! Impresionirao me!
Još nemam original! ali nadam se jednog dana!
Ovo je prekrasna uspomena!
Kao kad sam prvi puta vidio kukri! Impresionirao me!
Još nemam original! ali nadam se jednog dana!
odlično majstore,svkaka čast!!!!
Mrki Medo- lingua
-
Broj postova : 250
Godine : 35
Datum registracije : 29.05.2010
vidim frenda na slici u kamionu, pa mi nakon telefonskog poziva potvrdio da je bio u toj ekipi
"only the dead have seen the end of war"
"only the dead have seen the end of war"
sgt bear- mr.spika
-
Broj postova : 1478
Godine : 50
Datum registracije : 12.04.2010
možeš mi napomenuti samo ime frenda!
NAVIGATOR- master
-
izvlačim ovu reportažu jer mi je najjača..slinim mmmmmmm uvijek i često je otvaram....
viva KUBA!
viva KUBA!
tonka- mr.spika
-
Broj postova : 1535
Datum registracije : 08.06.2009
..nakon skoro godinu i po dana!!
..reportaza je super, bas sam je prije par dana citao po treci-cetvrti put...
..reportaza je super, bas sam je prije par dana citao po treci-cetvrti put...
Mije- spikač
-
Broj postova : 694
Godine : 33
Datum registracije : 30.09.2011
Spas !
Upravo sam pobjegao sa čitanja teme "Vaša razmišljanja o oštricama" koja se "malo" zakuhala i "nabasao" na ovu temu.
Ništa drugo nemam za reči nego kada god se budem "zbedirao" pobječi ću ovdje ili na neku od tema sa slikama "domačih" uradaka i odmoriti dušu.
Upravo sam pobjegao sa čitanja teme "Vaša razmišljanja o oštricama" koja se "malo" zakuhala i "nabasao" na ovu temu.
Ništa drugo nemam za reči nego kada god se budem "zbedirao" pobječi ću ovdje ili na neku od tema sa slikama "domačih" uradaka i odmoriti dušu.
stvarno prelijepo!
baksek- bomber
-
Broj postova : 131
Godine : 30
Datum registracije : 09.01.2012
Similar topics
» NAVIGATOR
» SAHARA - NAVIGATOR
» KANARI - NAVIGATOR
» KANUOM PO ODRI - NAVIGATOR
» PO KORZICI MOTOROM - NAVIGATOR
» SAHARA - NAVIGATOR
» KANARI - NAVIGATOR
» KANUOM PO ODRI - NAVIGATOR
» PO KORZICI MOTOROM - NAVIGATOR
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.