Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Vreca za spavanje
+68
GeoVuky
Delete
Svizac
kojijesam
ifica
Inspektor
Hombre
kengur32
Ikarus
glock
pirat
Vikingson
PJER
maxina
dux aeron
Storo
antarctica
Bobo
wolwerine502
Tandrax
nix1909
Nubilus
robert
goxxon
xps
Ris
Cober
hydra
Frenky
FrankyRC
vens
3C2VX
boletus
neven
škorpion
djuturum
lololorenzo
novembre
DoomsdayST
explode
bum bum
Mraz
goran.h
divlji grab
Winterwolf
Optik
TomislavOS
jerc1
Target
ZNG-sb
Guru
Slym
buban
Aries
NAVIGATOR
Mrki Medo
sgt bear
damjan
LupusREBEL
phiphy
Gane Nish
Stoney
tigi
androsb
Strider
LUKSA
Fottach
RECON 353
72 posters
Stranica 9 / 14.
Stranica 9 / 14. • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 14
Re: Vreca za spavanje
evo došlo je krajnje vrijeme za nabaviti zimsku vreću, pa molim savjet nekoga tko se kuži u tehnologiju izrade, izbor između dvije vreće, cijena je razlike oko 100kn tako da to nije problem.. prva spomenuta je malo jeftinija
Težina: 2260g
Punjenje: 2 x 260 g/m2 Invista QualloFil, 7-kanalna šuplja vlakna
Dimenzije: 40x26cm
Temp. karakteristike:
Extreme: -28
Low Comfort: -19
High Comfort: -12
Vanjski materijal: 40D 240T Tactel RipStop najlon
Unutarnji materijal: Soft najlon
Težina: 2150g
Punjenje: 2 x 190 g/m2 Invista QualloFil, 7-kanalna šuplja vlakna + 1x120g/m2 3D-LiteFill
Dimenzije: 39x25cm
Temp. karakteristike:
Extreme: -27
Low Comfort: -18
High Comfort: -11
Vanjski materijal: 20D 180T Tactel RipStop Najlon
Unutarnji materijal: 40D 160T Soft Najlon
Težina: 2260g
Punjenje: 2 x 260 g/m2 Invista QualloFil, 7-kanalna šuplja vlakna
Dimenzije: 40x26cm
Temp. karakteristike:
Extreme: -28
Low Comfort: -19
High Comfort: -12
Vanjski materijal: 40D 240T Tactel RipStop najlon
Unutarnji materijal: Soft najlon
Težina: 2150g
Punjenje: 2 x 190 g/m2 Invista QualloFil, 7-kanalna šuplja vlakna + 1x120g/m2 3D-LiteFill
Dimenzije: 39x25cm
Temp. karakteristike:
Extreme: -27
Low Comfort: -18
High Comfort: -11
Vanjski materijal: 20D 180T Tactel RipStop Najlon
Unutarnji materijal: 40D 160T Soft Najlon
pirat- mr.spika
- Broj postova : 1217
Datum registracije : 19.01.2012
pirat je napisao/la:evo došlo je krajnje vrijeme za nabaviti zimsku vreću, pa molim savjet nekoga tko se kuži u tehnologiju izrade, izbor između dvije vreće, cijena je razlike oko 100kn tako da to nije problem.. prva spomenuta je malo jeftinija
Deklaracije na vrećama su prilično neobične, da ne kažem nevjerodostojne. Razlika između low comfort i extreme je premala da bi bila istinita. Testiranja vreća za spavanje podliježu nekim standardima, iako se mogu malo razlikovati od proizvođača do proizvođača. Testiranje se vrši za zatvorenom prostoru (odnosi se i na šator) na osobama muškog i ženskog spola određenih godina i težine, obućenih u donje termo rublje. Nevest ću nekoliko primjera vreća s realnim temperaturnim vrijednostima (high, comfort, Limit comfort (low comfort) i extreme. Od dvije vreće koje imam samo zimska ima gornju temperaturnu granicu, a ljetna nema. Ljetna vreća marke McKinley Discovery +9/ +5/-9, a zimska marke Ferrino Simply WTS +15/-5/-11/-30. Prijatelj mi ima jednu ekspedicijsku za ekstremne uvijete marke Camp Arctic 1300 punjenu perjem -12/-20/-41. Niti jedna od njih nema tako mali razmak između limit comfort, odnosno low comfort i extreme temperature, odnosno ekstremne temperature, kao što to nema niti jedna prava brand name vreća na internetu. Čak i vrlo skupe vreće kao npr. gore navedena Camp Arctic 1300 (oko 650 €), nemaju tako male toplinske razmake. Zaključak izvedite sami.
Svizac- tipko
-
Broj postova : 81
Godine : 67
Datum registracije : 08.08.2014
sve ja to razumijem, no ono što je mene zanimalo je koja je razlika između dvije navedene vreće..
jer mi nije jasno zašto je prva navedena jeftinija od druge, a trebala bi biti kao toplija
a što se tiče tih temperatura, neka je komfort na -10°C i biti će dovoljno
jer mi nije jasno zašto je prva navedena jeftinija od druge, a trebala bi biti kao toplija
a što se tiče tih temperatura, neka je komfort na -10°C i biti će dovoljno
pirat- mr.spika
-
Broj postova : 1217
Godine : 39
Svizac, može malo pojašnjenje zašto na deklaraciji mora biti velika razlika u low i extreme temperaturi, to mi baš nije jasno...
I jedna ispravka Camp Arctic 1300 nije punjena perjem nego paperjem što je velika velika razlika...
I jedna ispravka Camp Arctic 1300 nije punjena perjem nego paperjem što je velika velika razlika...
Storo- lingua
-
Broj postova : 323
Godine : 40
Datum registracije : 16.11.2009
Storo je napisao/la:Svizac, može malo pojašnjenje zašto na deklaraciji mora biti velika razlika u low i extreme temperaturi, to mi baš nije jasno...
Razlika između low comfort i extreme temparature dobija se mjerenjem u realnim uvjetima testiranja, koja se vrše po nekim standardima, nrp. europski standard EN 13537. Da pojasnim, po tom standardu low comfort je temperatura kod koje normalna muška osoba sklupčana u vreći za spavanje može spavati 8 sati bez buđenja uzrokovanog hladnoćom. Extreme temperature, odnosno krajnja temperatura je ona kod koje, kod normalne osobe ženskog spola, ne bi smijelo doći do hipotermije, odnosno pothlađivanja tijela, ali pri tome nema ništa od udobnog spavanja. Kako sam svojevremeno nešto učio o koeficjentima toplinske vodljivosti, tako znadem da svaki materijal bez obzira na namjenu ima svoj koeficijent toplinske vodljivosti i da je taj koeficijent za svaki pojedini materijal stalan. Nije moguće da dva slična materijala u ovom slučaju sintetička punila, koja imaju vrlo sličan koeficijent, daju bitno različit rezultat. Naravno pri tome možemo uspoređivati samo istu gramažu punila. Kome ćemo više vjerovati, nekim brand name proizvođačima koji svoja testiranja vrše po nekim standardima, te imaju detaljne specifikacije testiranja (Mammut, Camp, Ferrino) ili nekoj robnoj marki s “nabildanim“ toplinskim specifikacijama?
Storo je napisao/la:
Naravno da je punjena guščjim paperjem, a ne običnim perjem, ali kako se te vreće obično nazivaju pernate vreće, tako sam i ja napisao.
Svizac- tipko
-
Zašto se ako znaš low testira na muškima, a extreme na ženskim osobama?
Storo- lingua
-
Storo je napisao/la:Zašto se ako znaš low testira na muškima, a extreme na ženskim osobama?
Po europskom standardu za vreće za spavanje EN 13537, temperaturna oznaka comfort temperature, ponegdje označena i kao high comfort je granica temperature, do koje normalnoj ženskoj osobi u opuštenom položaju u vreći za spavanje nije hladno. Iz prethodnog posta i gore napisanog (standard EN 13537) proizlazi, da se comfort temperature odnosi na mogućnost spavanja u vreći bez prekidanja sna uzrokovanog hladnoćom na normalnu osobu ženskog spola, a limit comfort, ponegdje označen i kao low comfort na normalnu osobu muškog spola. Iz toga dalje proizlazi, da ako bi se testiranje extreme temperature vršilo na osobi muškog spola, čija je prosjećna masa veća od prosjećne mase osobe ženskog spola, a time ima i veću površinu koja isijava toplinu, da nije vjerojatno da bi prosjećna osoba ženskog spola preživjela na tako niskoj temperaturi. Zato se testiranje extreme temperature vrši na osobi ženskog spola.
Svizac- tipko
-
Svizac je napisao/la:ili nekoj robnoj marki s “nabildanim“ toplinskim specifikacijama?
konkretno radi se o ovim vrećama..
http://www.huskyeu.eu/extreme-sleeping-bag-anapurna-28-c-d4403.html
http://www.huskyeu.eu/premium-sleeping-bag-prime-27-c-d4397.html
kad se već toliko kužiš u vreće, je li možeš malo usporediti materijale sa kojima su punjene?
jednostavnija opcija mi je bilo uzeti spomenutu Ferrinovu Simply, samo nemaju na stanju već dugo vremena, pa ako ti je ona poznata možeš i njene materijala usporediti sa gore navedenima
1500 g Micro fibre (4 layers + 1 in chest/feet areas)
pirat- mr.spika
-
pirat je napisao/la:Svizac je napisao/la:ili nekoj robnoj marki s “nabildanim“ toplinskim specifikacijama?
konkretno radi se o ovim vrećama..
http://www.huskyeu.eu/extreme-sleeping-bag-anapurna-28-c-d4403.html
http://www.huskyeu.eu/premium-sleeping-bag-prime-27-c-d4397.html
kad se već toliko kužiš u vreće, je li možeš malo usporediti materijale sa kojima su punjene?
jednostavnija opcija mi je bilo uzeti spomenutu Ferrinovu Simply, samo nemaju na stanju već dugo vremena, pa ako ti je ona poznata možeš i njene materijala usporediti sa gore navedenima
1500 g Micro fibre (4 layers + 1 in chest/feet areas)
Nisam u mogućnosti usporediti punjenja tih vreća, osim onog što je dostupno iz njihovih deklaracija, a to je da se radi o sintetičkim punilima različitog naziva, različitog broja slojeva i gramaže (težine). Ali sva ta sintetička punila novije generacije imaju približno sličan koeficijent toplinske vodljivosti. Kod sintetičkih vreća vezano za toplinske karakteristike presudna je masa punila u gramima (gramaža), kao i kod pernatih vreća, kod kojih je važan još jedan elemenat, a to je omjer finog guščjeg paperja i perja. Općenito, što je poznato i velikoj većini korisnika vreća za spavanje, što je izolacioni materijal deblji, bolje su i toplinske karakteristike. Moja opaska odnosila se samo na dio deklaracije Husky vreće, vezane uz high comfort i low comfort, s time da bi extreme temperature u odnosu na punjenje mogla biti točna.
Što se tiće vreće Ferrino Simply, na web stranicama Iglu Športa postoji informacija da imaju jednu u trgovini u Zagrebu.
Svizac- tipko
-
gdje to vidiš koliko ima komada u trgovini?
ja vidim samo da piše "raspoloživost - na upit"
a kada sam bio prije nekih mjesec ipo dana u Zagrebu u Iglu su rekli da nemaju, i da ne znaju kada će i hoće li uopće dolaziti nove
a kada sam bio prije nekih mjesec ipo dana u Zagrebu u Iglu su rekli da nemaju, i da ne znaju kada će i hoće li uopće dolaziti nove
pirat- mr.spika
-
pirat je napisao/la:gdje to vidiš koliko ima komada u trgovini?
Ja samo vidim ono što piše na njihovim web stranicama. Prijeđemo kursorom miša (strelicom) preko upitnika koji se nalazi pored natpisa “raspoloživost na upit“ i pri tome nam se ispiše da u Zagrebu ima jedan komad.
Svizac- tipko
-
Evala svima.
Namjeravam koristiti vrecu za spavanje samo u planinarskim kucicama jer sam tek poceo sa planinarenjem pa ne zelim za pocetak nista ekstremno zbog neiskustva. Da li je pernata vreca koja ima deklaraciju po EN 1357: +12 C°/+3C°/ -1C° / -18 C° dovoljna za to?
Hvala i pozdrav.
Namjeravam koristiti vrecu za spavanje samo u planinarskim kucicama jer sam tek poceo sa planinarenjem pa ne zelim za pocetak nista ekstremno zbog neiskustva. Da li je pernata vreca koja ima deklaraciju po EN 1357: +12 C°/+3C°/ -1C° / -18 C° dovoljna za to?
Hvala i pozdrav.
kojijesam- bebač
-
Broj postova : 15
Godine : 41
Datum registracije : 08.10.2014
kojijesam je napisao/la:Evala svima.
Hvala i pozdrav.
Za spavanje u planinarskim domovima to bi trebala biti zadovoljavajuća vreća za spavanje i u zimskim uvjetima, no negdje u alpama u negrijanim sobama možda na granici, ako je osoba zimogrožljiva i naviknuta da spava u grijanim sobama. No za naše uvjete solidna vreća. Inaće bez obzira da li je netko početnik ili ne, osjećaj hladnoće je isti, samo što se netko s vremenom na nešto navikne.
Svizac- tipko
-
Dakle nocenje u satoru je upitno? Kada kažeš "solidna" misliš da je na granici korisnosti ili?
kojijesam- bebač
-
kojijesam je napisao/la:Dakle nocenje u satoru je upitno? Kada kažeš "solidna" misliš da je na granici korisnosti ili?
Bitna je temperatura unutar šatora ili planinarskog doma, a ne vanjska temperatura. Ono što se odnosi na negrijane sobe u PD, odnosi se i na šatore, samo što u šatoru temperatura može pasti brže i više, nego u planinarskom domu uz istu vanjsku temperaturu. Solidna vreća - znači da je dobra za predviđenu namjenu.
Svizac- tipko
-
Hvala Svizac. (:
kojijesam- bebač
-
Svizac je napisao/la:
Nisam u mogućnosti usporediti punjenja tih vreća, osim onog što je dostupno iz njihovih deklaracija, a to je da se radi o sintetičkim punilima različitog naziva, različitog broja slojeva i gramaže (težine)
koja je po tvom mišljenju bolja od ove dvije vreće?
pirat- mr.spika
-
pirat je napisao/la:koja je po tvom mišljenju bolja od ove dvije vreće?
Po deklaracijama, a to je sve što imam, a ne ulazeći u njihovu vjerodostojnost, vidljivo je da je temperaturna razlika između te dvije vreće vrlo mala, samo jedan celzijusov stupanj u korist vreće Anapurna. Razlika u težini je isto zanemariva, Anapurna je teža 110 grama. Minimalna razlika. Sve ostalo bila bi špekulacija. Odluka je ipak na kupcu.
Svizac- tipko
-
a koliko znači podatak da je Anapurna dvoslojna vreća sa troslojnim djelovima samo oko stopala i struka, dok je Prime cijela troslojna vreća?
pirat- mr.spika
-
pirat je napisao/la:a koliko znači podatak da je Anapurna dvoslojna vreća sa troslojnim djelovima samo oko stopala i struka, dok je Prime cijela troslojna vreća?
Za toplinsku karakteristiku neke vreće za spavanje, značajniji je podatak o njenoj comfort temperature i extreme temperature, nego kako je ona konstrukcijski napravljena, odnosno ima li manji broj debljih slojeva, kao Anapurna (2 x 260 gr/m2) ili veći broj tanjih slojeva, kao Prime (2 x 190 gr/m2 + 1 x 120 gr/m2). Na Husky web stranicama nisam mogao naći podatak da vreća Anapurna ima i treći sloj, koji bi djelomično pokrivao neke dijelove tijela. Ona je označena samo kao double layer. Tako nešto ima vreća Ferrino Simply WTS, ali to je neka druga vreća i drugi proizvođač.
Svizac- tipko
-
Prijatelj je dobio od tetke iz švice polovnu vreću na spavanje na kojoj pise "Mammut Garantie" sa njihovim logom i "Skylife 1100". Tražio sam na netu ali nigdje nisam našao ništa o tome. Zanima me da li netko zna za takav tip vreće i kakve su joj karakteristike. Osim gore navedenog piše još samo da je napravljena od 100% polyiamida.
Delete- lingua
-
Broj postova : 294
Godine : 30
Datum registracije : 09.01.2012
Delete je napisao/la:Prijatelj je dobio od tetke iz švice polovnu vreću na spavanje na kojoj pise "Mammut Garantie" sa njihovim logom i "Skylife 1100". Tražio sam na netu ali nigdje nisam našao ništa o tome. Zanima me da li netko zna za takav tip vreće i kakve su joj karakteristike. Osim gore navedenog piše još samo da je napravljena od 100% polyiamida.
mammut skylife su alpinističke vreće za spavanje punjene perjem, proizvodnje od prije petnaestak godina.
broj je označavao gramažu perja.
ako je to što ja mislim, onda je to vreća za extremne zimske uvjete, velika i teška, te neupotrebljiva za neke toplije uvjete.
razmotate ju, morala bi biti na njoj prišivena etiketa sa podacima.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
Nažalost nema nikakve druge etikete, sem da se pere na 30 stepeni. A prijatelj kaže da je lagana, mada uspoređujuci sa našim vojnim sve se čini lagano... Ništa, nek je isproba pa nek vidi na čemu je
Delete- lingua
-
Broj postova : 294
Datum registracije : 09.01.2012
Pozdrav ljudi, evo me prvi puta u ovoj temi i trebam par savjeta. Može li mi netko reći što se podrazumjeva pod tom nižom granicom ili ekstremna temperatura, kako je to definirano? I može li se onda spavati sa vrećom ekstremne temp -10 a komforne 5, na otvorenom (sa dobrom podlogom) a da je vani tipa -5 stupnjeva?
GeoVuky- bomber
-
Broj postova : 101
Datum registracije : 26.10.2014
GeoVuky je napisao/la:Pozdrav ljudi, evo me prvi puta u ovoj temi i trebam par savjeta. Može li mi netko reći što se podrazumjeva pod tom nižom granicom ili ekstremna temperatura, kako je to definirano? I može li se onda spavati sa vrećom ekstremne temp -10 a komforne 5, na otvorenom (sa dobrom podlogom) a da je vani tipa -5 stupnjeva?
Može...zaboravi toplinu i udobnost ali za nuždu posluži,nećeš se smrznuti.
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
Tak nekak sam si i mislio haha Puno hvala maxina
GeoVuky- bomber
-
Broj postova : 101
Datum registracije : 26.10.2014
Pozdrav svima, iako imam malo preveć godina potpuno sam novi kaj se tiče "preživljavanja". Planiram u idućih par dana uzeti vreću za spavanje pa trebam pomoć Vas puno puno iskusnijih u tome. Dvoumim se između dvije vreće pa me zanima kaj vi mislite o njima i uopće dal uzimati takve za naše prostore da baš ne bacam novce nepotrebno iako se vodim onim da je bolje imati vreću za niže temperature a da toliko nikad nije nego imati onu za manje temperature a bude puno veći minus.
Radi se o sljedećim vrećama:
MIL-TEC Sleeping Bag Tactical 5 olive
(Material: Shell: 100% nylon, Teflon coated Lining: 100% nylon, teflon coated Filling: 100% Polyester - Dimensions: 220 cm x 70 cm - Pack size: 37 cm x 20 cm - Temperature range: Comfort: - 20°C Extreme: - 30°C - Weight: 2.08 kg) (http://www.asmc.com/Camping/Sleeping-gear/Seleeping-bags/Sleeping-bags/Sleeping-Bag-Tactical-5-olive-p.html)
Carinthia Defence 6
(TECHNICAL DETAILS Size 200 / Weight (g): 2.600 / Stuff size compressed: 25x45 cm /Comfort Limit: - 20°C
Extreme: -39°C) (http://www.carinthia.eu/bags/en/shop/Sleeping-Bag/Defence+6/?card=1168&list=1#_tab_content1)
Vaše mišljenje koju je bolje uzeti?
Hvala unaprijed
Radi se o sljedećim vrećama:
MIL-TEC Sleeping Bag Tactical 5 olive
(Material: Shell: 100% nylon, Teflon coated Lining: 100% nylon, teflon coated Filling: 100% Polyester - Dimensions: 220 cm x 70 cm - Pack size: 37 cm x 20 cm - Temperature range: Comfort: - 20°C Extreme: - 30°C - Weight: 2.08 kg) (http://www.asmc.com/Camping/Sleeping-gear/Seleeping-bags/Sleeping-bags/Sleeping-Bag-Tactical-5-olive-p.html)
Carinthia Defence 6
(TECHNICAL DETAILS Size 200 / Weight (g): 2.600 / Stuff size compressed: 25x45 cm /Comfort Limit: - 20°C
Extreme: -39°C) (http://www.carinthia.eu/bags/en/shop/Sleeping-Bag/Defence+6/?card=1168&list=1#_tab_content1)
Vaše mišljenje koju je bolje uzeti?
Hvala unaprijed
eagle1969- bomber
-
Broj postova : 133
Godine : 54
Datum registracije : 12.02.2016
Ak su u istom cjenovnom rangu ja bih odabrao prvu,220 cm je dosta komotna dužina a "extrem" od 39 ti ne treba za naše podneblje.
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
maxina je napisao/la:Ak su u istom cjenovnom rangu ja bih odabrao prvu,220 cm je dosta komotna dužina a "extrem" od 39 ti ne treba za naše podneblje.
prvoj je cijena 160€ + poštarina a drugoj je cijena 220€ +poštarina
čak sam razmišljao da ne idem na T-5 koja kao drži do -30 već na T-4 (-20) ili na T-3 koja je -10.
Koje temperature uopće i gledati za naše prostore?
pozz
eagle1969- bomber
-
Broj postova : 133
Godine : 54
Datum registracije : 12.02.2016
Hm. Iskreno? Preskupo za nekoga tko jos ne zna sto mu treba. Kod nas je neki best-buy Ferrino Nightec 600 (ili tako nekako se zove), to je moja preporuka za daaaaaleko manje love. Uz vrecu vrlo je bitna izolacija od tla, bez toga nema vrece koja ce vas odrzavati toplim (zbog toga su vrece cesto deblje na gornjoj strani i nogama nego na leđima).
Takoder, treba imati na umu i da ove vrece imaju poprilican volumen i osim ako je 3:1/2:1 sistem pretople su za sve osim za zimu.
Sve ovisi i gdje i kako ju planirate koristiti.
Takoder, treba imati na umu i da ove vrece imaju poprilican volumen i osim ako je 3:1/2:1 sistem pretople su za sve osim za zimu.
Sve ovisi i gdje i kako ju planirate koristiti.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Kao šta je Mraz reko... Dal se planira spavat po skloništima ili na skroz otvorenom i dal će ta vreča biti korištena cijelu godinu ili samo zimi i naravno dal se koristi blizu auta ili se planira puno hodat s njom jel njihova kilaža je plago rečeno koma...
Teško je uzet jednu vreču da zadovolji sve uvijete i situacije...
Teško je uzet jednu vreču da zadovolji sve uvijete i situacije...
Storo- lingua
-
Stranica 9 / 14. • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 14
Stranica 9 / 14.