Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Susak- dobivanje vode-trening za Škardu
+10
antun
amiklic1
Adept
LošinjskiMandrilo
đoni
maks1969
Stule
mariobab
Damir
LUKSA
14 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 2 / 2.
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Re: Susak- dobivanje vode-trening za Škardu
Nisam se prije javio, jer tek danas vidim tvoju temu po 1. put i mislim da si izgubio znatno više od 10 minilitara vode, napravi opet pokus ali ovaj put s dvije vrećice na identičnim biljkama tako da ti se na jednoj listovi dodiruju vrećice, a na drugoj ne pa se sam uvjerii i izvaži razliku. Ja sam ti samo ukazao na MALU grešku tako da idući put ti ili ko god bude radio pripazi i na tu stavku jer je u takvim situacijama i 10ml extra vode važno doslovno, a ti me ismijavaš umjesto da prihvatiš ili ne prihvatiš savjet ali bar iskaži malo više poštovanja premo onom tko ti želi pomoći dobronamjernim savjetom.
Igsy- honoris
- Broj postova : 2412
Datum registracije : 12.03.2010
Pokusa je napravljeno malo više, od raznih ljudi, sa raznim vrećicama, na raznim biljkama i rezultat je uvijek isti!
Pragmatik sam i praktičar, ne lupam teoriju iz priručnika, već govorim o svojim iskustvima.
Poštovanja nemam prema nekome tko to ne dokazuje pokusom, na Škardi smo precizno mjerili dobivenu količinu vode i razlike jednostavno nema.
I jedna stvar me zanima, kako list neće doticati stijenke vreće, ili sam preglup ili si stvarno ti otkriće stoljeća!
A posebno me to zanima za Smreku ili ostalu makiju koja raste po otocima i obali ili odličan primjer trske koja ima preko 50 cm dugačke listove!
Ovo ćeš mi morati nacrtati da skužim!
I ja sam nekada bio mlad i mislo da sam najpametniji! :bog: =)
Pragmatik sam i praktičar, ne lupam teoriju iz priručnika, već govorim o svojim iskustvima.
Poštovanja nemam prema nekome tko to ne dokazuje pokusom, na Škardi smo precizno mjerili dobivenu količinu vode i razlike jednostavno nema.
I jedna stvar me zanima, kako list neće doticati stijenke vreće, ili sam preglup ili si stvarno ti otkriće stoljeća!
A posebno me to zanima za Smreku ili ostalu makiju koja raste po otocima i obali ili odličan primjer trske koja ima preko 50 cm dugačke listove!
Ovo ćeš mi morati nacrtati da skužim!
I ja sam nekada bio mlad i mislo da sam najpametniji! :bog: =)
Zato se biraju manje grane, a ne prevelike ili se uzme vrećica s više litara. Ja sam svoj metodu također isprobao u praksi i uvijek nastojim da mi grana ili vrh biljke koju stavljam u vrećicu nije prevelik/a i da se listovi ne dodiruju vrećice. Eventialno se može vrećica i napuhati ustima tako da poprimi svoj maximalni volumen, a u nju se ubaci mali kamenćić koji će napraviti udubljenje dovoljno da se u njemu skuplja voda.
I da baš mi je žao što i ja nisam bio s vama na Susku pa da usporedimo rezultate pokusa.
I da baš mi je žao što i ja nisam bio s vama na Susku pa da usporedimo rezultate pokusa.
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Evo prijedlog!
Pričekamo ljeto, ti napravi svoj pokus , ali na makiji i pokaži rezultate!
ja ću ti skinuti kapu i reći da sam bio u krivu!
2, 5 dcl do maksimalno 3 dcl je rezultat koji možeš dobiti tijekom cijelog dana!
A šta ćemo kad nema sunca?
Jel može? možemo se i okladiti, samo reci u šta!
Litra vode ti je potrebna da bi smio uopće nešto jesti, dakle 4 vreče!
Čekam! :bog:
Pričekamo ljeto, ti napravi svoj pokus , ali na makiji i pokaži rezultate!
ja ću ti skinuti kapu i reći da sam bio u krivu!
2, 5 dcl do maksimalno 3 dcl je rezultat koji možeš dobiti tijekom cijelog dana!
A šta ćemo kad nema sunca?
Jel može? možemo se i okladiti, samo reci u šta!
Litra vode ti je potrebna da bi smio uopće nešto jesti, dakle 4 vreče!
Čekam! :bog:
Probaj sam kako sam ti i napisao pa se sam uvjeri da ćeš više vode sakupiti. Ali može, napravim ja par pokusa na raznoj makiji uz obalu pa poslikam i odvažem dobivenu količinu. Fala Bogu blizu mi je more.
Igsy- honoris
-
Male grane u vrećici = manje oprikupljene vode, koliko znam.
A to što se dodiruje vrećica nema nikakve veze, jer listovi ne ispuštaju vlagu cijeđenjem nego isparavanjem...
Pa neće se listovi napit vode, valjda.
A to što se dodiruje vrećica nema nikakve veze, jer listovi ne ispuštaju vlagu cijeđenjem nego isparavanjem...
amiklic1- bomber
-
Broj postova : 173
Godine : 48
Datum registracije : 26.12.2010
Ja sam dosta toga isprobao, na tebi je da me razuvjeriš!
Pile ne uči kokoš ! A pijetla da i ne govorimo!
mada nekada možeš dobiti i dobar savijet i od pileta!
Slikice i onda možemo razgovarati, dokazi, mjerice, voda, teren! :bog:
Pile ne uči kokoš ! A pijetla da i ne govorimo!
mada nekada možeš dobiti i dobar savijet i od pileta!
Slikice i onda možemo razgovarati, dokazi, mjerice, voda, teren! :bog:
Nitko ne dovodi u pitanje kako listovi ispuštaju vlagu, nego je stvar u tome da lišće koje dodiruje vrećicu pokupi kapljice kondenzata s vrećice + ako puše vjetar onda to lišće "obliže" dobar dio tih kapljica kondenziranih na vrećici i one se na kraju ne spuste dole u rezervoar s vodom, a ovaj list koji je umočen u vodu čak i da ne upije ništa vode, njemu je onemogućeno da proizvede kondenzat.amiklic1 je napisao/la:Male grane u vrećici = manje oprikupljene vode, koliko znam.
Igsy- honoris
-
Znaš šta? Sorry ali mislim da ti to nikad nisi probao.
Sva kondenzacija, pa i na lišću, kad se pretvori u veće kapljice pada dolje u vreću.
Jedan list u vrećici koji (odnosno njegov manji dio) ne proizvodi kondenzat nasuprot recimo 20 listova unutra ukupno, daje koji omjer i postotak manje proizvodnje vode?
Sorry stari, neću te razuvjeravati, ali mislim da bi ipak trebao mrvu više rovesti u prirodi pa tek onda, nakon što nešto temeljito isprobaš, ovdje izreći neke preporuke. Inače to tvoje ostaje samo na razini prijedloga.
Možda dobrog, možda lošeg, svejedno. Svak će za sebe odlučiti.
Sva kondenzacija, pa i na lišću, kad se pretvori u veće kapljice pada dolje u vreću.
Jedan list u vrećici koji (odnosno njegov manji dio) ne proizvodi kondenzat nasuprot recimo 20 listova unutra ukupno, daje koji omjer i postotak manje proizvodnje vode?
Sorry stari, neću te razuvjeravati, ali mislim da bi ipak trebao mrvu više rovesti u prirodi pa tek onda, nakon što nešto temeljito isprobaš, ovdje izreći neke preporuke. Inače to tvoje ostaje samo na razini prijedloga.
Možda dobrog, možda lošeg, svejedno. Svak će za sebe odlučiti.
amiklic1- bomber
-
Broj postova : 173
Godine : 48
Datum registracije : 26.12.2010
"Sva kondenzacija, pa i na lišću, kad se pretvori u veće kapljice pada dolje u vreću."
Ok, misli ti što hoćeš, kapljice se ne pretvore u još veće nego ostanu male kao rosa na lišću. Bar na biljakama s kojih sam ja skupljao vodu u predjelu Kozjaka ispod Sv. Ivana(vrh Biranj) i to još na sjevernoj strani di je bilo manje sunca tokom dana, naravno da je moguće i da se kapljice skupe u jednu još veću kap koja na kraju kapne u spremnik s vodom ali samo na određenim biljkama koje imaju tu sposobnost da voda skliže s njih kao npr. na listu lopoča. Valjda ćeš skužit o ćemu pričam. Tako da to vrlo vjerojatno ovisi o vrsti listova na biljci. Ali najbolje je da se uopće ne dodiruju s vrećicom i nema tih problema.
"Jedan list u vrećici koji (odnosno njegov manji dio) ne proizvodi kondenzat nasuprot recimo 20 listova unutra ukupno, daje koji omjer i postotak manje proizvodnje vode?"
Omjer je mal, ali zašto kada već nešto radimo ne napravimo kako treba s maksimalnom iskoristivosti. Zašto odbaciti i tih par kapi dragocjene tekućine?!
"Sorry stari, neću te razuvjeravati, ali mislim da bi ipak trebao mrvu više rovesti u prirodi pa tek onda, nakon što nešto temeljito isprobaš, ovdje izreći neke preporuke."
Kako ti znaš koliko ja vremena provodim u prirodi i koliko sam nešto isprobavao... Dovoljno, ali se trudim još i više kad god mogu.
Ok, misli ti što hoćeš, kapljice se ne pretvore u još veće nego ostanu male kao rosa na lišću. Bar na biljakama s kojih sam ja skupljao vodu u predjelu Kozjaka ispod Sv. Ivana(vrh Biranj) i to još na sjevernoj strani di je bilo manje sunca tokom dana, naravno da je moguće i da se kapljice skupe u jednu još veću kap koja na kraju kapne u spremnik s vodom ali samo na određenim biljkama koje imaju tu sposobnost da voda skliže s njih kao npr. na listu lopoča. Valjda ćeš skužit o ćemu pričam. Tako da to vrlo vjerojatno ovisi o vrsti listova na biljci. Ali najbolje je da se uopće ne dodiruju s vrećicom i nema tih problema.
"Jedan list u vrećici koji (odnosno njegov manji dio) ne proizvodi kondenzat nasuprot recimo 20 listova unutra ukupno, daje koji omjer i postotak manje proizvodnje vode?"
Omjer je mal, ali zašto kada već nešto radimo ne napravimo kako treba s maksimalnom iskoristivosti. Zašto odbaciti i tih par kapi dragocjene tekućine?!
"Sorry stari, neću te razuvjeravati, ali mislim da bi ipak trebao mrvu više rovesti u prirodi pa tek onda, nakon što nešto temeljito isprobaš, ovdje izreći neke preporuke."
Kako ti znaš koliko ja vremena provodim u prirodi i koliko sam nešto isprobavao... Dovoljno, ali se trudim još i više kad god mogu.
Igsy- honoris
-
Stranica 2 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 2 / 2.