Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Susak- dobivanje vode-trening za Škardu
+10
antun
amiklic1
Adept
LošinjskiMandrilo
đoni
maks1969
Stule
mariobab
Damir
LUKSA
14 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Susak- dobivanje vode-trening za Škardu
Pozdrav! Na susku smo iskušali neke od načina dobivanja vode, ako već postoje postovi ovog tipa onda me meknite ali mislim da nisam pogriješio!
Iskušao sam na solarni destilator i dobivanje vode iz trske, evidentirao to , pa da podijelim sa vama koji niste vidjeli i bili tamo!
iskoristio sam morsku travu koja se nalazi na obali
za ovo sam koristio crnu vreću od 240 l, kamenje, morsku vodu i posudu od vode , koju sam prerezao
napravio sam kao mali nasip sa udubljenjem u sredini
zalio sam obilno vodom
postavio posudu u sredinu
razrezao vreću, koja nije bila najbolja jer je na dnu skupljena, zavarena , tako da služi za one okrugle kante za smeće.
Napeo sam najlon i dodatno ga nategnuo težim kamenjem.
Dan prije sam koristio bocu od Jamničke i nije se ništa skupilo, te sam ovaj put koristio širu posudu!
ALI PRIJATEJI MOJI NIŠTA, tek nekoliko kapi dragocijene tekućine!
POKUS br 2.
Nekolikon nas je iskušalo ovo, postavio sam oko pola 8 ujutro nakon kupanja u prekrasnoj uvali.
Dakle zavezao sam vreću za smeće koja na sebi ima već traku za svezati i pokazala se odlična!
Dvije stabljike najzelenije trske sam stavio unutra, pazeći da ne oštetim velike listove.
Opteretio sam nekakvom mrežom i naplavnim drvetom i obilno zalio vodom podnožje stabljika, MORSKOM.
ovo je oko podne, možete si misliti kako su me gledali nautičari dok sam ovo radio
Ovo je konačan rezultat, oko 5 popodne, išli smo dalje, znači bilo je još 2 sata solidnog sunca
ovdje sam malo približio , da se vidi kondenzacija!
i kako je biljka orošena, ( može umjesto slaodoleda poslužiti )
REZULTAT! 2,5 dcl, bljutave ali slatke vode, koju sam svojom nespretnošću prolio!
Izljevanje bi trebalo raditi dvoje ljudi ili staviti granu kako se vreća ne bi ljuljala i sav vam trud nestao! A da je južina ili bura, još veći problem!
to bi bilo to ! Pucajte!
Iskušao sam na solarni destilator i dobivanje vode iz trske, evidentirao to , pa da podijelim sa vama koji niste vidjeli i bili tamo!
iskoristio sam morsku travu koja se nalazi na obali
za ovo sam koristio crnu vreću od 240 l, kamenje, morsku vodu i posudu od vode , koju sam prerezao
napravio sam kao mali nasip sa udubljenjem u sredini
zalio sam obilno vodom
postavio posudu u sredinu
razrezao vreću, koja nije bila najbolja jer je na dnu skupljena, zavarena , tako da služi za one okrugle kante za smeće.
Napeo sam najlon i dodatno ga nategnuo težim kamenjem.
Dan prije sam koristio bocu od Jamničke i nije se ništa skupilo, te sam ovaj put koristio širu posudu!
ALI PRIJATEJI MOJI NIŠTA, tek nekoliko kapi dragocijene tekućine!
POKUS br 2.
Nekolikon nas je iskušalo ovo, postavio sam oko pola 8 ujutro nakon kupanja u prekrasnoj uvali.
Dakle zavezao sam vreću za smeće koja na sebi ima već traku za svezati i pokazala se odlična!
Dvije stabljike najzelenije trske sam stavio unutra, pazeći da ne oštetim velike listove.
Opteretio sam nekakvom mrežom i naplavnim drvetom i obilno zalio vodom podnožje stabljika, MORSKOM.
ovo je oko podne, možete si misliti kako su me gledali nautičari dok sam ovo radio
Ovo je konačan rezultat, oko 5 popodne, išli smo dalje, znači bilo je još 2 sata solidnog sunca
ovdje sam malo približio , da se vidi kondenzacija!
i kako je biljka orošena, ( može umjesto slaodoleda poslužiti )
REZULTAT! 2,5 dcl, bljutave ali slatke vode, koju sam svojom nespretnošću prolio!
Izljevanje bi trebalo raditi dvoje ljudi ili staviti granu kako se vreća ne bi ljuljala i sav vam trud nestao! A da je južina ili bura, još veći problem!
to bi bilo to ! Pucajte!
Re: Susak- dobivanje vode-trening za Škardu
Odlicno Luksa! Dobro si napravio... nije dobro sto si prolio, ali sad znas da ima i te opasnosti.
Da, destilator nije radio, zbog crne vreće, previše se grije-trska je super, Damir je dobio otprilike istu količinu uz polijevanje, ali u kraćem vremenskom periodu, valjda zbog bijele vreće.Dobro si primijetio, voda je bila bljutava i meni, ali glavno da je pitka.Hvala na pokusima, sa čim više podataka raspolažemo, to bolje.
Super Luksa,odlicno,trske ode kod mene ima,isprobati cu to!
Detaljno si to popratio...bravo!
Detaljno si to popratio...bravo!
Stule- spikač
-
Broj postova : 735
Godine : 47
Datum registracije : 22.02.2009
Morao sam objaviti dokaze svoga pristupe svemu ovome , jer me je Boris već htio istući po guzi jer nisam slušao
Nestašan sam ali radim!
Krivo mi je zbog ovog solarnog destilatora, puno više truda nizašto!
Trska me oduševila sa svojom višestrukom primjenom i više je bambus nego trska, ali sve je to trava!
Nestašan sam ali radim!
Trska me oduševila sa svojom višestrukom primjenom i više je bambus nego trska, ali sve je to trava!
Zadnja promjena: LUKSA; 20.07.09 23:54; ukupno mijenjano 2 put/a.
Iznenadila me trska,lipu kolicinu vode daje....
da trske su iste takve kod mene,da sve je to trava :bog:
da trske su iste takve kod mene,da sve je to trava :bog:
Stule- spikač
-
Broj postova : 735
Godine : 47
Datum registracije : 22.02.2009
LUKSA je napisao/la:
Ovo je i moje iskustvo. Puno posla skoro nikakvi rezultati.
Gost- Gost
Momci voda dobivena iz onog pokusa br 1. na slikama može biti i opasna po zdravlje.Kad se to radi UVIJEK ide svježa trava,za koju znate da nije otrovna,ili svježe lišće,jer je staro možda zaraženo s kjekakvim bakterijama truljenja.Sve drugo je napravljeno dobro,samo rupa mora biti dublja,bar do koljena ,široka najmanje tri stope,umjesto kamenja natrpajte zemlju da drži najlon.Bolje brtvi vama je vlaga izlazila van posude.Kada vadite posudu to morate oprezno.A ima i sistem sa slamkom (pije se direktno iz posude) da se ove nesretne situacije ne dese.Slamku napravite od trske, postavite je u posudu da viri van najlona,i dudlate direktno iz nje da ne bi gubili dragocjenu vlagu.
Bolje je napraviti par manjih nego jednu veliku "zamku" za vodu.
Tu vodu ne morate onda prokuhavati iako ima travnat okus i malo će biti zelenkasta.
Bolje je napraviti par manjih nego jednu veliku "zamku" za vodu.
Tu vodu ne morate onda prokuhavati iako ima travnat okus i malo će biti zelenkasta.
maks1969- bomber
-
Broj postova : 104
Godine : 55
Datum registracije : 26.02.2010
Pozdrav!
Evo uskrsle teme!
ovo je morska trava, i neznam kojom kosilicom bi ju pokosili i onda pobrali iz uvale!
Ovo je bio test za dobivanje vode, imali smo dva dana na Susku pa smo isprobavali za pravo preživljavanje na Škardi!
Koliko sam ja zaključio sunce je prejako i voda ili para koja kondenzira i, ispari!
Po meeni dobro je znati ovaj način ali je gubljenje vremena!
I što bi ti radio sa vodom koja se nakupila u posudi i onda vukao u usta?
dakle radilo se o travi koja može primiti dobru količinu vode, i isparavati onu koja je nama potrebna za piće!
Po meni puno bolje nego staviti na pjesak!
Pošto je autor komentara iz Istre , ne kužim da ne pozna teren otoka a posebno ovog našeg bisera - Suska!
Ja sam sa Zagrebačkog asfalta !
Kad bih se brinuo o svim mogućim problemima, neznam gdje bih dospio!
Neki neće piti topljeni snjeg, kišnicu filtriranu!
Tako da.......
samo vi komentirajte i neka teme žive!
Evo uskrsle teme!
ovo je morska trava, i neznam kojom kosilicom bi ju pokosili i onda pobrali iz uvale!
Ovo je bio test za dobivanje vode, imali smo dva dana na Susku pa smo isprobavali za pravo preživljavanje na Škardi!
Koliko sam ja zaključio sunce je prejako i voda ili para koja kondenzira i, ispari!
Po meeni dobro je znati ovaj način ali je gubljenje vremena!
I što bi ti radio sa vodom koja se nakupila u posudi i onda vukao u usta?
dakle radilo se o travi koja može primiti dobru količinu vode, i isparavati onu koja je nama potrebna za piće!
Po meni puno bolje nego staviti na pjesak!
Pošto je autor komentara iz Istre , ne kužim da ne pozna teren otoka a posebno ovog našeg bisera - Suska!
Ja sam sa Zagrebačkog asfalta !
Kad bih se brinuo o svim mogućim problemima, neznam gdje bih dospio!
Neki neće piti topljeni snjeg, kišnicu filtriranu!
Tako da.......
samo vi komentirajte i neka teme žive!
Moram ovo probati,inace svaka cast!!!
đoni- bomber
-
Broj postova : 155
Godine : 31
Datum registracije : 04.03.2010
super stvar! baš se spremamo na jedan otok (čak je i blizu suska) 2 frenda i ja. Nema vode, nema ničega.... dobro je ovo znati
LošinjskiMandrilo- bebač
-
Broj postova : 19
Godine : 32
Datum registracije : 25.05.2010
LUKSA je napisao/la:
Sori, koje veze Susak ima sa Istrom =) ?
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Godine : 53
Datum registracije : 09.04.2010
svatko ko živi na moru bi trebao prepoznati morsku travu. a maks je zabrijo da je to trava i lišće iz šume
LošinjskiMandrilo- bebač
-
aaaaa...
naravno, pfff
zbunilo me stavljanje istog u kontekst sa drugom županijom... pomalo nespretno... no smisao mi je sada jasniji - mea culpa :bog:
naravno, pfff
zbunilo me stavljanje istog u kontekst sa drugom županijom... pomalo nespretno... no smisao mi je sada jasniji - mea culpa :bog:
Adept- mr.spika
-
inače, ta trava je i super kao gnojivo, pobacvaš po vrtu i sve raste ko blesavo
LošinjskiMandrilo- bebač
-
I fino miriši =)
Adept- mr.spika
-
Radio sam solarni destilator, ali za razliku od spomenutog pokusa ovdje gore, dobio sam i više pitke vode nego sam mislio.
Boja veće nije važna, sve dok sunce grije vodu u posudi ili rupi.
Ja sam radio ovako:
U veliku metalnu posudu ulio sam more. Na sredinu sam stavio manju posudu, cca litru volumena, i unutra kamen da stoji na dnu.
Preko velike posude stavio sam najlon (probao i s crnim i s bijelim, slični rezultati), paracordom zavezao oko gornjeg ruba posude i na sredinu, iznad unutarnje male posude odgore stavio kamenčić da napravim upušteni konus od vreće.
Kako je sunce grijalo posudu, more je isparavalo, kondenziralo se na vreći i cijedilo se u manju posudu.
Umjesto posude može se napraviti i rupa u zemlji, ali i iskoristiti dosta drugih stvari ;-)...
Ja sam radio ovako:
U veliku metalnu posudu ulio sam more. Na sredinu sam stavio manju posudu, cca litru volumena, i unutra kamen da stoji na dnu.
Preko velike posude stavio sam najlon (probao i s crnim i s bijelim, slični rezultati), paracordom zavezao oko gornjeg ruba posude i na sredinu, iznad unutarnje male posude odgore stavio kamenčić da napravim upušteni konus od vreće.
Kako je sunce grijalo posudu, more je isparavalo, kondenziralo se na vreći i cijedilo se u manju posudu.
Umjesto posude može se napraviti i rupa u zemlji, ali i iskoristiti dosta drugih stvari ;-)...
amiklic1- bomber
-
Broj postova : 173
Godine : 48
Datum registracije : 26.12.2010
amiklic1 je napisao/la:Radio sam solarni destilator, ali za razliku od spomenutog pokusa ovdje gore, dobio sam i više pitke vode nego sam mislio.
Ja sam radio ovako:
odlično!!
aj nabaci koju slikicu =)
antun- spikač
-
Broj postova : 805
Godine : 83
Datum registracije : 01.05.2009
odlična i poučna tema
ribolovac- tipko
-
Broj postova : 84
Godine : 59
Datum registracije : 24.11.2010
Slika nemam , ali isti pokus možete napraviti tako da na balkonu na suncu, npr. napravite to s dvije teće i slanom vodom. Tako sam i ja pokušao prvi put.
Napravit ću neku skicu pa stavit kad stignem, iako mislim da je dobro objašnjeno.
Uglavnom, na veliku teću labavo navučete najlon kao na bubanj, pa na sredinu s gornje strane stavite nekakav uteg (kamenčić ili slično, samo da se sredina ulegne prema dolje).
Napravit ću neku skicu pa stavit kad stignem, iako mislim da je dobro objašnjeno.
Uglavnom, na veliku teću labavo navučete najlon kao na bubanj, pa na sredinu s gornje strane stavite nekakav uteg (kamenčić ili slično, samo da se sredina ulegne prema dolje).
amiklic1- bomber
-
šta je "teća"?
Cave Bear- spikač
-
Broj postova : 700
Godine : 26
Datum registracije : 31.05.2010
Lonac, ali niski.
Kod mene je teća ona plitka, ili uvriježeno za svaki lonac, a lonac kažemo za onaj visoki.
Svejedno.
Kod mene je teća ona plitka, ili uvriježeno za svaki lonac, a lonac kažemo za onaj visoki.
Svejedno.
amiklic1- bomber
-
Pa isparavanje vode nije isto, kao isparavanje vlage iz zemlje, u više priručnika , na TV i gdje god hočete se može vidjeti da taj način radi, međutim u praksi se nije pokazao kao dobar.
Boja vreće itekako utječe, najbolje su ove malo prozirne, nikako crne, jer se površina toliko zagrije da voda ishlapi, dakle kod rupe u zemlji, pjesku itd.
Ova tehnika isparavanja, kondenzacije i skupljanja vode naravno da radi puno bolje, nešto kao " Water cone "
http://www.thewatercone.com/Index.html
I destilacijom se dobije oko 2,5 dcl na sat!
Drago mi je da je ova tema uskrsla.
Ali mješamo neke pojmove! =) :bog:
Boja vreće itekako utječe, najbolje su ove malo prozirne, nikako crne, jer se površina toliko zagrije da voda ishlapi, dakle kod rupe u zemlji, pjesku itd.
Ova tehnika isparavanja, kondenzacije i skupljanja vode naravno da radi puno bolje, nešto kao " Water cone "
LUKSA je napisao/la:Pa isparavanje vode nije isto, kao isparavanje vlage iz zemlje, u više priručnika , na TV i gdje god hočete se može vidjeti da taj način radi, međutim u praksi se nije pokazao kao dobar.
Jasno, ali kod one priče gore uzeta je morska trava, što znači da je more blizu.
Mislim da se isparavanjem vode iz zemlje u sušnom razdoblju ne može izvući dovoljno vode za preživljavanje, a ako je zemlje vlažna onda je valjda bilo i nekakvih oborina, što opet znači da se voda mogla prikupiti i na drugi način.
Inače, ovaj sustav kondenzacije i prikupljanja kojeg sam opisao može se primijeniti i na dosta nečistu vodu (blatnjavu i slično) a rezultat je prilično čista voda. iz nečiste vode isparava samo čista voda, ne i krupne čestice u njoj. Čak i otopljene tvari (poput soli) ostaju na dnu. Nisam siguran, ali mislim da je šansa da nešto otrovno završi u kondenzatu jako mala. Ali nisam 100% siguran.
amiklic1- bomber
-
pa u tome i je razlika, da se iz vlažne zemlje nemože dobiti ništa, skoro!
Ovo dodavanje vode je bio pokus, da se vidi hoće li biti većeg efekta, isto kao što smo zaljevali trsku i gledali ,dali će se dobiti više kondenzata.
Dakle ovo je bilo iskušavanje teorije u praksi!
O tome da solar stil ili kako se već piše nije baš siguran način za dobijanje vode!
I sve je krasno kad imaš materijala i kada si pripremljen! :bog: =)
Ovo dodavanje vode je bio pokus, da se vidi hoće li biti većeg efekta, isto kao što smo zaljevali trsku i gledali ,dali će se dobiti više kondenzata.
O tome da solar stil ili kako se već piše nije baš siguran način za dobijanje vode!
ja probo sa morem na plaži.
kopo sam dok nisam došo do onog sitnog i finog pijeska di se voda lakše zadržava.
nalio sam dosta mora unutra cca 3-4 litre
u sredinu stavio neku limenku koju sam našo na plaži a preko komad nekog najlona koj sam našo...mislim da je bio crni ali nisam siguran
uglavnom to je bilo u 4mj
nisam dobio ništa vode..
jedva da se malo kondenziralo po najlonu a stajalo je jedno 3h
očito je sunce bilo još pre slabo...
noći su bile dosta hladne pa se trava dosta rosi ali bilo je i ovaca u blizini a di su ovce tu je i voda tako da nebi umro od žeđi u najgorem slučaju... :bog:
kopo sam dok nisam došo do onog sitnog i finog pijeska di se voda lakše zadržava.
nalio sam dosta mora unutra cca 3-4 litre
u sredinu stavio neku limenku koju sam našo na plaži a preko komad nekog najlona koj sam našo...mislim da je bio crni ali nisam siguran
uglavnom to je bilo u 4mj
nisam dobio ništa vode..
jedva da se malo kondenziralo po najlonu a stajalo je jedno 3h
očito je sunce bilo još pre slabo...
noći su bile dosta hladne pa se trava dosta rosi ali bilo je i ovaca u blizini a di su ovce tu je i voda tako da nebi umro od žeđi u najgorem slučaju... :bog:
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
LUKSA je napisao/la:pa u tome i je razlika, da se iz vlažne zemlje nemože dobiti ništa, skoro!
pa komad nekog nepropusnog materijala (makar jakna ili kabanica), čaša ili makar vrećica za unutarnju posudu, udubina u stijeni ili sličhno za vanjsku, i eto ga.
Ne govorim iz teorije nego iz prakse obuka koje sam pohađao, ali i nekih stvarnih situacija ;-)
Priprema se najčešće ne očituje u materijalnom, nego u psihičkom obliku.
A mrvu vode destilirat iz bolo čega nikad nije milo lako, naravno ;-)
amiklic1- bomber
-
Na ovom pokusu br. 2 je mala greška što lišće dodiruje stijenke vrečice i tako kupi kondenzirane kapi vode koje bi se trebale sakupljati na dnu vrećice. Također vidim na slici da je čak jedan list i uronjen u sami prostor s vodom. To nikako nije dobro i taj list je upio jedan dobar dio vode.
Što se tiče ovog pokusa br. 1, on bi bio više učinkovit da se nije koristila nikakva trava niti morska voda nego da se samo pomoću topline sunca sakupi kondenzirana para iz same zemlje.
Što se tiče ovog pokusa br. 1, on bi bio više učinkovit da se nije koristila nikakva trava niti morska voda nego da se samo pomoću topline sunca sakupi kondenzirana para iz same zemlje.
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
Igsy je napisao/la:Na ovom pokusu br. 2 je mala greška što lišće dodiruje stijenke vrečice i tako kupi kondenzirane kapi vode koje bi se trebale sakupljati na dnu vrećice. Također vidim na slici da je čak jedan list i uronjen u sami prostor s vodom. To nikako nije dobro i taj list je upio jedan dobar dio vode.
Što se tiče ovog pokusa br. 1, on bi bio više učinkovit da se nije koristila nikakva trava niti morska voda nego da se samo pomoću topline sunca sakupi kondenzirana para samo iz zemlje.
Ovo je najgenijalniji post koji sam pročitao!
Ovo je stručanjak!
Što se prije nisi javio?
Otvorio si mi oči, jer bi sigurno dobio 2,6 dcl vode umjesto 2,5 dcl!
Znao sam da je kvaka u nečemu samo nisam mogao dokučiti!
List je bio pijan ko majka, kad sam ga izvadio, pjevao neke čudne pjesme!
Živio ti meni Igsy 100 godina!
Nisam se prije javio, jer tek danas vidim tvoju temu po 1. put i mislim da si izgubio znatno više od 10 minilitara vode, napravi opet pokus ali ovaj put s dvije vrećice na identičnim biljkama tako da ti se na jednoj listovi dodiruju vrećice, a na drugoj ne pa se sam uvjerii i izvaži razliku. Ja sam ti samo ukazao na MALU grešku tako da idući put ti ili ko god bude radio pripazi i na tu stavku jer je u takvim situacijama i 10ml extra vode važno doslovno, a ti me ismijavaš umjesto da prihvatiš ili ne prihvatiš savjet ali bar iskaži malo više poštovanja premo onom tko ti želi pomoći dobronamjernim savjetom.
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
Stranica 1 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 1 / 2.