Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Najbolji terenac
+95
OrMar
siga
zhrvoje
Jones32
Hombre
Svizac
Keltan
gorky
maxina
puls
termit520
SmitoBona
Redneck
poljičanin
FrankyRC
duke
Inspektor
madWez
mamac za pecanje
blinddog
simbad
Simke
goxxon
flecktarn
Frenky
niner.alpha
forestpk
pirat
glock
Guybrush
ivo
RubberDuck
Mad Max
nordfjord
gomar
marinko
miles
rox
cutlass
Nemanja88
Alexander
hrvac98
ksian
Ito Ogami
Target
Elp
Aquaman
divlji grab
mrkva4
rolly
RoundMan
StArKa
Drvo
Levi
hankok
jratko30
Fratt
Ikarus
grisport
Julio
gordon
Pole
Marko
Dukati
Jedan
kengur32
Adept
rafter
palac
cro-josip14
Jolender
damjan
jenny
Aries
zippo
Wild Wolf
tigi
maks1969
Mraz
Mandić
forestman
avantura
kile_
Quanah
Stule
D@nijel@
LUKSA
M5
Deda
Antonio Antrić
ggliga022
Mladen
LEGION66
Damir
ficovk
99 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: MTB, QUAD, SUV I DRUGA TERENSKA VOZILA
Stranica 10 / 18.
Stranica 10 / 18. • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 14 ... 18
Re: Najbolji terenac
Wild Wolf je napisao/la:vidim kolega,lijepo si sredio gallopera... zanima me koji se diesel motori mogu "ubaciti" u ladu nivu? znam da odgovara motor od fiata tipa i sl. al zanimaju me neki kvalitetniji motori npr. od mercedesa ili vw-a,ako se mogu ugraditi uz minimalne prepravke???
Nasmijava me to što si napisao neke kvalitetnije motore od Fiat Tipa ... ne znam dali znaš da su njemci iz WV kupili od Fiata osnovu 1.9 i od nje napravili WV legendu ... prije su imali četvero-cilindarski 1.6 motor iz Golfa 1 i još sa pet cilindera motor 2.0 D i 2.5 D ...
Fiat 1.9 TD ( od Tipa ) motor je moguče još danas nači kako radi perfektno i poslije 700.000 km ...
LP M.M.
Zadnja promjena: Mad Max; 14.07.12 18:24; ukupno mijenjano 2 put/a.
Mad Max- spikač
- Broj postova : 664
Datum registracije : 15.01.2011
Max enciklopedija !
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Ma nije da sam enciklopedija - ali me mehanika kod automobila duge godine veselila pa sam kroz godine skupio neke informacije ...
L.p. Max
L.p. Max
Mad Max- spikač
-
Broj postova : 664
Godine : 57
Nabasah na ovu temu pa moram da odgovorim. radim kao sumarski inzenjer u jednom gazdinstvu u Srbiji i imamo u voznom parku 18 lada niva, jednog UAZ-a, i jednog Puha koga nam je vojska poklonila.
Sto se tice Lade Nive ono sto je broj jedan to je njena cena. Zaista za te pare ne mozete da kupite terensko vozilo. Cak i sa kasnijim popravkama to je mnogo jeftinije nego sto je pocetna cena mnogih drugih modela. Da nema lade nive ja zaista ne zna sta bi mi kupovali i vozili po terenu s obzirom na losu finansijsku situaciju.
Sto se tice kretanja po terenu to je dobar auto... verovatno zahvaljujuci dvema jednostavnim cinjenicama, da je to kratak auto sa relativno malim osovinskim rastojanjem i da je lagan. Iz tog razloga se ne Niva ne zaglavljuje u blatu.
E sada da ima zamerki ima. Npr desava se da stigne nov auto i da odmah nesto crkne. To je zaista za svaku osudi ali sreca po se sada kupuje sa garancijom pa se odmah otkloni kvar ali verovali ili to su takve stvari da ja zaista ne znam kako te ljude u fabrici nije sramota. Npr nedavno smo kupili novu nivu i hauba nije mogla da se otvori. Na predhodnoj nije radila ona rucica za otvaranje gepeka i dugacka svetla. Mislim da to nekom zapadnom proizvodjacu ne moze da se desi.
Dobra stvar je sto su delovi jeftini i ako imate neku radionicu i mehanicare kao mi sto imamo nema zime. Nasi majsotri ozivljavaju mrtvace pa tako imamo i vozila koja su presla preko 150.000 km, a i dalje su u voznom stanju. I to zamislite po kakvim terenima.
I jos jedna stvar je bitna, kako se odnosite prema vozilu. Imamo neke indijance u firmi koji se izivljavaju pa voze kao manijaci i upropaste nov auto. Sa druge strane oni koji se pazljivo odnose i znaju da cuvaju vozilo nemaju nikakvih problema.
I mnogo je bitna stvar kako je pojedinacno vozilo napravljeno jer nisu sva vozila istog kvaliteta. Kao ono nekada yugici. Neki bude dobar, ide kao zmaj ne kavari se, a neki pocne da zeza od prvog kilometra i presedne ti sto si kupio.
Uaz mi se kao vozilo zaista ne svidja. Niva je kombinacija putnickog i terenskog vozila, a uaz je samo za teren. Jedan smo kupili 2002 godine i rashodovali ga 2006 godine, eto koliko je trajao.
A Puh... pa sta reci, nemci su broj jedan sto se tice kvaliteta. Iako je star nije se nesto posebno kvario, mada kvarovi jesu bili komplikovaniji jer jednostavno nasi mehanicari znaju samo sa nivom da rade. Jedina zamerka u odnosu na Nivu je velicina i to sto ne moze bas svugde da se provuce kao Niva po sumskim putevima. I naravno zamerka na cenu... 80.000-90.000 evra za nov mercedes g klase je stvarno mnogo za nas... Niti bi se usudio da tako nesto skupo dam kolegama iz drzavne firme koji se prema svemu drzavnom odnose zna se kako. Tako da ce neko takvo vozilo u Srbiji da saceka neka bolja vremena!
Sto se tice Lade Nive ono sto je broj jedan to je njena cena. Zaista za te pare ne mozete da kupite terensko vozilo. Cak i sa kasnijim popravkama to je mnogo jeftinije nego sto je pocetna cena mnogih drugih modela. Da nema lade nive ja zaista ne zna sta bi mi kupovali i vozili po terenu s obzirom na losu finansijsku situaciju.
Sto se tice kretanja po terenu to je dobar auto... verovatno zahvaljujuci dvema jednostavnim cinjenicama, da je to kratak auto sa relativno malim osovinskim rastojanjem i da je lagan. Iz tog razloga se ne Niva ne zaglavljuje u blatu.
E sada da ima zamerki ima. Npr desava se da stigne nov auto i da odmah nesto crkne. To je zaista za svaku osudi ali sreca po se sada kupuje sa garancijom pa se odmah otkloni kvar ali verovali ili to su takve stvari da ja zaista ne znam kako te ljude u fabrici nije sramota. Npr nedavno smo kupili novu nivu i hauba nije mogla da se otvori. Na predhodnoj nije radila ona rucica za otvaranje gepeka i dugacka svetla. Mislim da to nekom zapadnom proizvodjacu ne moze da se desi.
Dobra stvar je sto su delovi jeftini i ako imate neku radionicu i mehanicare kao mi sto imamo nema zime. Nasi majsotri ozivljavaju mrtvace pa tako imamo i vozila koja su presla preko 150.000 km, a i dalje su u voznom stanju. I to zamislite po kakvim terenima.
I jos jedna stvar je bitna, kako se odnosite prema vozilu. Imamo neke indijance u firmi koji se izivljavaju pa voze kao manijaci i upropaste nov auto. Sa druge strane oni koji se pazljivo odnose i znaju da cuvaju vozilo nemaju nikakvih problema.
I mnogo je bitna stvar kako je pojedinacno vozilo napravljeno jer nisu sva vozila istog kvaliteta. Kao ono nekada yugici. Neki bude dobar, ide kao zmaj ne kavari se, a neki pocne da zeza od prvog kilometra i presedne ti sto si kupio.
Uaz mi se kao vozilo zaista ne svidja. Niva je kombinacija putnickog i terenskog vozila, a uaz je samo za teren. Jedan smo kupili 2002 godine i rashodovali ga 2006 godine, eto koliko je trajao.
A Puh... pa sta reci, nemci su broj jedan sto se tice kvaliteta. Iako je star nije se nesto posebno kvario, mada kvarovi jesu bili komplikovaniji jer jednostavno nasi mehanicari znaju samo sa nivom da rade. Jedina zamerka u odnosu na Nivu je velicina i to sto ne moze bas svugde da se provuce kao Niva po sumskim putevima. I naravno zamerka na cenu... 80.000-90.000 evra za nov mercedes g klase je stvarno mnogo za nas... Niti bi se usudio da tako nesto skupo dam kolegama iz drzavne firme koji se prema svemu drzavnom odnose zna se kako. Tako da ce neko takvo vozilo u Srbiji da saceka neka bolja vremena!
forestpk- bebač
-
Broj postova : 5
Godine : 44
Datum registracije : 14.07.2012
Mozda najbolji osvrt na ovu temu koji sam do sad pročitao...slažem se sa svim napisanim.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
I ja. Makar, teška srca kad se uvaženi kolega Fret također slaže.
ivo- guru
-
Slažem se i ja da je istina sve napisano od strane kolege forestpk-a ali dobar primjerak novije Lade Nive bi mene tu kod nas u Sloveniji koštao koliko i sam Galloper.
Mad Max- spikač
-
Moguce, mada ja pricam sa aspekta kupovine novog auta. Za cenu nove Lade Nive ne moze da se kupi ni jedan drugi terenac. Ja bi voleo da imamo na poslu i nesto drugo osim Lade Nive ali to bi nam verovatno samo napravilo probleme sada. Nemamo obucene mehanicare, delovi su uglavnom skuplji, a iskreno neke kolege ne zasluzuju da im se da kvalitetan auto s obzirom kako se odnose prema vozilima.
Evo bas danas pricam sa mehanicarima, najstraija Niva koju imamo je 1998 godiste i presla je 260.000 km...jos uvek vozi ali je vec u stanju raspada i jos ove godine i bice rashodovana.
E sada koliko je bitno kako se odnosite prema autu:
Jedna nam je 2009 godiste i presla je 53.000 km i gotova je, raspala se.
Ova koju ja vozim je 2006 i presla je 103.000 km i u skorz je ok... fali tu i tamo nesto sitno ali s obzirom na kilometrazu i terene po kojim se vozi super je.
Jedna je npr 2001 godiste, presla je 150.000 i u zadovoljavajucem je stanju, ali je od prvog dana vozi isti covek, jedan inzenjer koji je odgovoran i pazljivo se odnosi prema vozilu.
Tako da eto ima razlicitih iskustava.
Evo bas danas pricam sa mehanicarima, najstraija Niva koju imamo je 1998 godiste i presla je 260.000 km...jos uvek vozi ali je vec u stanju raspada i jos ove godine i bice rashodovana.
E sada koliko je bitno kako se odnosite prema autu:
Jedna nam je 2009 godiste i presla je 53.000 km i gotova je, raspala se.
Ova koju ja vozim je 2006 i presla je 103.000 km i u skorz je ok... fali tu i tamo nesto sitno ali s obzirom na kilometrazu i terene po kojim se vozi super je.
Jedna je npr 2001 godiste, presla je 150.000 i u zadovoljavajucem je stanju, ali je od prvog dana vozi isti covek, jedan inzenjer koji je odgovoran i pazljivo se odnosi prema vozilu.
Tako da eto ima razlicitih iskustava.
forestpk- bebač
-
Broj postova : 5
Datum registracije : 14.07.2012
Baš ovaj naš forestpk neki razuman čovo. Nego, kolega , jeste li se vi nama predstavili ? Gledam rubriku predstavljanja, pa vas ne uspijevam naći. Ako sam previdio, ispričavam se. Ako ste propustili, napišite nam koju riječ o sebi, molim vas.
ivo- guru
-
Imam ispred kuče kupljen za djelove jedan star (prevrnjen Mitsubishi Pajero 2.5 TD 90 godište ) iz kojeg sam izvukao motor za staviti u Gallopera ... jer me je i drugi njegov ( Hyundai 2.5 TD) motor zjebao . Zašto to pišem ? Jer sam oduševljen - sva mu mehanika radi još perfektno ... na motoru sam našao pribjelešku, da je bio mjenjan remen bregaste na 350000 km ... šta je čudno ?
Ma ništa - možda samo to, da su napisali 2004 godine ...
Kad mi je drugi motor otišao - to je bilo negdje 2500 km poslije ugradnje / kupio sam razbijen Pajero razočaran za 500 eura i mjenjao motor i bez neke nade - makar samo da ga se rješim i prodam jer sam skroz razočaran sa njime ...
To je bilo oko dve tisuče km nazad i motor još radi, ulja troši vrlo malo - vozim ga svaki dan a do sada još nisam dosipavao ali od max se pomakao nivo za cca 3 mm - ( vjerovatno puštaju tefloni ventila ) tek toliko da se vidi da je pao i izgleda da če motor ipak izdržat još ... Hyundai ima loše glave motora i loše klipove - to su mi kazali na servisu ...
Ako bude promjene javljam
Ljep pozdrav,
Max
Ma ništa - možda samo to, da su napisali 2004 godine ...
Kad mi je drugi motor otišao - to je bilo negdje 2500 km poslije ugradnje / kupio sam razbijen Pajero razočaran za 500 eura i mjenjao motor i bez neke nade - makar samo da ga se rješim i prodam jer sam skroz razočaran sa njime ...
To je bilo oko dve tisuče km nazad i motor još radi, ulja troši vrlo malo - vozim ga svaki dan a do sada još nisam dosipavao ali od max se pomakao nivo za cca 3 mm - ( vjerovatno puštaju tefloni ventila ) tek toliko da se vidi da je pao i izgleda da če motor ipak izdržat još ... Hyundai ima loše glave motora i loše klipove - to su mi kazali na servisu ...
Ako bude promjene javljam
Ljep pozdrav,
Max
Mad Max- spikač
-
Sam naprej, gospon Precednik, budno pratimo situaciju !
ivo- guru
-
Steyr-Daimler-Puch Haflinger
Genijalno vozilo.
Koliko mi je poznatu, u ex-YU nema ni jednog, iako su u Austriji i Italiji dosta cesti, i moze ih se naci po seoskim domacinstvima, posebno u tesko pristupacnim mjestima. Naslo bi ih se za relativno sitne novce, i uvoz ne bi bio problem (zadnja serija je iz 1972!) al' bi problem bio odrzavanje...
Genijalno vozilo.
Koliko mi je poznatu, u ex-YU nema ni jednog, iako su u Austriji i Italiji dosta cesti, i moze ih se naci po seoskim domacinstvima, posebno u tesko pristupacnim mjestima. Naslo bi ih se za relativno sitne novce, i uvoz ne bi bio problem (zadnja serija je iz 1972!) al' bi problem bio odrzavanje...
niner.alpha- bebač
-
Broj postova : 2
Godine : 49
Datum registracije : 07.11.2011
nema problema za održavanje, imam jednu iz 1972. i dobro ju održavam . . . .
palac- bomber
-
Broj postova : 103
Godine : 66
Datum registracije : 08.08.2010
Steyr Puch ima jedan od najboljih sistema prenosa snage i iz dobrih je materiala - nema fiksnih poluosovina i ima odlične blokade diferencijala ( slično kao i na Tatrinim kamionima 8x8 ) tako da če biti lomovi mehanike na terenu vrlo rijetki, njegove performanse su odlične iako motori nikada nisu bili jaki na tim vozilima - Pinzgauer mu je veči brat i njih ima još poprilično i kod nas ...
Mad Max- spikač
-
ne postoji najbolji terenac.
negdje će proći po terenu mali suzuki samuraj tamo gdje će moćna đipina, opremljena svim mogućim šperama, sa dvjestotinjak konja i dvije i po tone gadno zaglaviti.
zato će isti prijeći neku, npr vodu, tame gdje će spomenuti suzuki potonuti do šoferšajbe i napiti se vode.
terenci za extremni off road su uvijek prerade.
sve se vrti oko velikih kotača sa velikim ripnama, za koje treba snažan motor, pa za to trebaju pojačane poluosovune i ostali dijelovi transmisije.
zatim takav auto treba poboljšan ovjes sa značajno povećanom tzv. artikulacijom (hodom)
treba ga zaštititi bullbarom, slajderima, moraju se na podvozju zaštiti sve što neki kamen ili panj može oštetiti.
za extremnu vožnju terenom obavezna su i vitla (prednje i stražnje)
itd.
najbolji terenac je onaj koji vam služi svrsi, kojeg možete u slučaju nekog loma ili kvara sami popraviti i takav koji si naravno možete priuštiti.
i kojeg nije šteta natjerati u šumu, grmlje, blato, vodu i sve ono što u prirodi ima.
negdje će proći po terenu mali suzuki samuraj tamo gdje će moćna đipina, opremljena svim mogućim šperama, sa dvjestotinjak konja i dvije i po tone gadno zaglaviti.
zato će isti prijeći neku, npr vodu, tame gdje će spomenuti suzuki potonuti do šoferšajbe i napiti se vode.
terenci za extremni off road su uvijek prerade.
sve se vrti oko velikih kotača sa velikim ripnama, za koje treba snažan motor, pa za to trebaju pojačane poluosovune i ostali dijelovi transmisije.
zatim takav auto treba poboljšan ovjes sa značajno povećanom tzv. artikulacijom (hodom)
treba ga zaštititi bullbarom, slajderima, moraju se na podvozju zaštiti sve što neki kamen ili panj može oštetiti.
za extremnu vožnju terenom obavezna su i vitla (prednje i stražnje)
itd.
najbolji terenac je onaj koji vam služi svrsi, kojeg možete u slučaju nekog loma ili kvara sami popraviti i takav koji si naravno možete priuštiti.
i kojeg nije šteta natjerati u šumu, grmlje, blato, vodu i sve ono što u prirodi ima.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
Mad Max je napisao/la:Steyr Puch ima jedan od najboljih sistema prenosa snage i iz dobrih je materiala - nema fiksnih poluosovina i ima odlične blokade diferencijala ( slično kao i na Tatrinim kamionima 8x8 ) tako da če biti lomovi mehanike na terenu vrlo rijetki, njegove performanse su odlične iako motori nikada nisu bili jaki na tim vozilima - Pinzgauer mu je veči brat i njih ima još poprilično i kod nas ...
pinc je terenac konstruiran za vojsku.
ima svojih prednosti, a bome i mana, npr. ima katastrofalno lošu artikulaciju (kod kotača od gornje do donje točke), pa ili digne kotač u zrak, pa bez špere dalje nede, a to je i razlog što je taj auto lako izvrnuti na grbavoj, bočnoj kosini.
nadalje ima nejak benzinski motor, koji troši ko omanja svadba i djelovi su mu nevjerojatno skupi.
prednost mu je tzv forward control (nema motor ispred vozača), pa ima puno mjesta i relativno je lagan.
Frenky- spikač
-
Ja bih Frenky Unimoga samo za sebe ali su mu cijene među zvijezdama ... prodavao se jedan prije godinu dana godište oko 70 za 8000 eura . Nadam se da ču jednom ipak moči skupiti neku lovinu za takav šport ...
Ljep pozdrav,
Max
Ljep pozdrav,
Max
Mad Max- spikač
-
Mad Max je napisao/la:Ja bih Frenky Unimoga samo za sebe ali su mu cijene među zvijezdama ... prodavao se jedan prije godinu dana godište oko 70 za 8000 eura . Nadam se da ču jednom ipak moči skupiti neku lovinu za takav šport ...
Ljep pozdrav,
Max
pozdrav max, nije tako teško do unimoga. možeš ga dovesti izvana kao oldtimera ili kao radni stroj.
ciljaj na U 406 sa kratkim međuosovinskim razmakom.
ti su upotreblivi po domaćim šumamana i brdima, jak je ima tzv. portal osovine (bočne reduktore), reduktor na kopčanju prednjeg pogona i mehaničke špere.
kasnije proizvedeni unimagi su veliki i teški i gotovo neupotrebljivi za vožnju van makadama.
Frenky- spikač
-
Gledao sam ih da ali 8000 eura mi je ipak pretjerana cjena za taj šport ... tu počinje investicija jer se prodavaju doslovno relikti ... ima i jedan 404 vojnički i za njega je cjena preko 15000 ...
http://www.avto.net/_TOVORNA/ad.asp?ID=6532500
Gledao sam Italijanski trg a i preko su isto cjenjeni - a oldtajmera uopšte nema ... ta su vozila iznimno skupa - novi koštaju i do 100.000 eura sa opremom ...
ljep pozdrav,
Max
Gledao sam Italijanski trg a i preko su isto cjenjeni - a oldtajmera uopšte nema ... ta su vozila iznimno skupa - novi koštaju i do 100.000 eura sa opremom ...
ljep pozdrav,
Max
Mad Max- spikač
-
Mad Max je napisao/la:Gledao sam ih da ali 8000 eura mi je ipak pretjerana cjena za taj šport ... tu počinje investicija jer se prodavaju doslovno relikti ... ima i jedan 404 vojnički i za njega je cjena preko 15000 ...
ljep pozdrav,
Max
i moje je mišljenje da se za tu lovu mogu dobiti puno mlađi i upotrebljiviji terenci.
ako baš inzistiraš na kamionu, možda da nabaviš tam 110?
pojavljuju se periodično po oglasima i nisu pretjerano skupi, a ima i dijelova za njih.
onaj koji je bio namjenjen za sanitet ili za vezu (sa nadgradnjom iza) bi lako mogao postati dobro i upotrebljivo ekspedicijsko vozilo.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/TAM_110_ABHO.JPG
Frenky- spikač
-
Imao sam neko vreme i to na umu ali pošto imam šumu i puno se krečem po obližnjim selima oko Bistrice ( velika vojarna za vreme YU sa tenkovskom jedinicom ) pojavila se prilika da kupim povoljno dva kamiona Tam 5000 4 x 4 - jedan ispravan 100% i jedan sa manjim manama za djelove ... tražili su dvije hiljade za oba i probao sam to voziti po terenu. Na izgled su simpatična visoka i imaju onaj štimung za teren ali kad sam krenuo sa njima po putu razočarao sam se 100% - to nema uopšte serva na volanu, za ga okrenut treba mu 30 metara troši ko tenk motor mu je stari Deutz 5000 vazdušno hladjen sa 150 konja ... nikada više nisam pomislio da bi pokušao nešto slično ... sedmica se prodaje več za 4200 eur u ispravnom stanju i dobro izgleda i ponekad i 11 - ka ( TAM 150T 11 BV ) ali nemam više te želje jer je to tromo ogromno i puno troši. jedina dobra osobina im je to što se plača tehnički i osiguranje minimalac pošto su več Oldtimeri ...
Mad Max- spikač
-
Mad Max je napisao/la:Imao sam neko vreme i to na umu ali pošto imam šumu i puno se krečem po obližnjim selima oko Bistrice ( velika vojarna za vreme YU sa tenkovskom jedinicom ) pojavila se prilika da kupim povoljno dva kamiona Tam 5000 4 x 4 - jedan ispravan 100% i jedan sa manjim manama za djelove ... tražili su dvije hiljade za oba i probao sam to voziti po terenu. Na izgled su simpatična visoka i imaju onaj štimung za teren ali kad sam krenuo sa njima po putu razočarao sam se 100% - to nema uopšte serva na volanu, za ga okrenut treba mu 30 metara troši ko tenk motor mu je stari Deutz 5000 vazdušno hladjen sa 150 konja ... nikada više nisam pomislio da bi pokušao nešto slično ... sedmica se prodaje več za 4200 eur u ispravnom stanju i dobro izgleda i ponekad i 11 - ka ( TAM 150T 11 BV ) ali nemam više te želje jer je to tromo ogromno i puno troši. jedina dobra osobina im je to što se plača tehnički i osiguranje minimalac pošto su več Oldtimeri ...
po meni je za šumu dovoljan suzuki, samuraj ili vitara.
opremljem MT gumama ide jako dobro.
inače, ovo je mojLR
http://www.land-rover.borovac-bence.hr/galerija.htm
Frenky- spikač
-
Imaš odličan đip ...
Gledao sam i njih kada sam nabavljao svoj ali kod nas su toliko skupi da bih prije dobio odličnog G-ja nego dobrog Landrovera ... i budget mi nije dozvoljavao
Drže ih ljudi koji koriste to za rad i kad se prodavaju u katastrofalnom su stanju a još uvjek skupi .
Vidim da si aktivan u Off Roadu - meni je đip više za zabavu - možda za koji road book ako je društvo pravo a više za vozanje po šumskim kolovozima jer su sjebani i niko više ne ulaže u njih gdje trebam iči svake toliko - da vidim kako mi sječu šumu ... Vrlo sličan Defender se bio prodavao u Ljubljani pre neko vreme ...
ljep pozdrav,
Max
Gledao sam i njih kada sam nabavljao svoj ali kod nas su toliko skupi da bih prije dobio odličnog G-ja nego dobrog Landrovera ... i budget mi nije dozvoljavao
Drže ih ljudi koji koriste to za rad i kad se prodavaju u katastrofalnom su stanju a još uvjek skupi .
Vidim da si aktivan u Off Roadu - meni je đip više za zabavu - možda za koji road book ako je društvo pravo a više za vozanje po šumskim kolovozima jer su sjebani i niko više ne ulaže u njih gdje trebam iči svake toliko - da vidim kako mi sječu šumu ... Vrlo sličan Defender se bio prodavao u Ljubljani pre neko vreme ...
ljep pozdrav,
Max
Mad Max- spikač
-
niner.alpha je napisao/la:Steyr-Daimler-Puch Haflinger
Genijalno vozilo.
Ček.. jel ti misliš na ovo!!??
flecktarn- lingua
-
Broj postova : 283
Datum registracije : 14.03.2012
flecktarn je napisao/la:niner.alpha je napisao/la:Steyr-Daimler-Puch Haflinger
Genijalno vozilo.
Mislim da je spomenuo ove :
Ljep pozdrav,
Max
Mad Max- spikač
-
Aha..neznam..to meni sve vuče na Pinzgauera...netko ga hvali..ja baš nisam imao lijepa iskustva sa njim!! Nisam vozio uobičajeni prazan Pinz za prijevoz osoba, već pun..nazovimo to radio relejnih i telefonskih uređaja sa dvojicom trojicom ljudi iza pa sam na Papuku zamalo završio na krovu!! Nije on loš za bljuzgu...ali mi se nekako činilo da je nestabilan na nagibu..ne kad silaziš ili se uspinješ..već kad voziš bočno u odnosu na vrh ili dno brda....!! Osobno najljepša iskustva sam imao sa kamionom 110-ka..TAM, nit je velik nit mali...a sa njim ideš kud hoćeš ako moože proći širinom!! Jedino što ti ovi odozada hebu sve na kamaru!!
Vojna verzija i Civilna verzija
Vojna verzija i Civilna verzija
flecktarn- lingua
-
Mad Max je napisao/la:flecktarn je napisao/la:niner.alpha je napisao/la:Steyr-Daimler-Puch Haflinger
Genijalno vozilo.
Mislim da je spomenuo ove :
Ljep pozdrav,
Max
haflinger je mini terenac, 3 m dugačak, 1,3 širok, sa dvocilindričnim motorom, koji je puch proizvodio po fiatovoj licenci.
inače je preteča pinzgauera, a konstruktor je neki čeh koji je radio u tatri, tako da i haflinger i kasniji pinz imaju šasiju i pogom kao tatra kamioni (centralnu cijev šasije sa diferencijalima na svakom kraju)
uglavnom bio je jako malen i praktičan za brđanske vojske poput austrijske i švicarske.
danas je raitet, puno je lakše doći do nekog pandana tome, poput yamahe rhino ili kineskih generika iste.
Frenky- spikač
-
najbolji terenac ikad, a nije skup!!!! pogledajte oglas
http://www.polovniautomobili.com/oglas2640170/zastava_101_terensko_vozilovrh/
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Datum registracije : 17.11.2010
goxxon je napisao/la:najbolji terenac ikad, a nije skup!!!! pogledajte oglas
Oprema: vučna kuka!
Opis je do bola..."vozilo za tesko prilazne terene,izlete po planinama za dvoje" itd..haha
flecktarn- lingua
-
Znalci,sto mislite o Ford Rangeru 2.5 dizel,jel valja sto takav terenac,razmisljam da ga uzmem za lov i drndanje po grabetinama?
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
Fratt je napisao/la:Znalci,sto mislite o Ford Rangeru 2.5 dizel,jel valja sto takav terenac,razmisljam da ga uzmem za lov i drndanje po grabetinama?
ja mislim sve najbolje.
to je ustvari mazda b serije
pikap, otraga federi ko na tamiću, naprijed torzionke, klasika.
motor 4 cl. zastario, osamdesetak konja, malih japanskih, ide na ložu ako treba.
ako ga bivši gazda ili gazde nisu zloupotrebljavali, pretovarivali, neodržavali i sl. za navedene potrebe (lov i drndanje po šumskim putevima) je idealan.
obrati oažnju na uključivanje prednjeg pogona, ako dobro pamtim, to je kombinacija el. ventila i vakuma, zna zezati.
vidi da nema zračnosti na križevima kardana, da se ne čuje koji homo zglob kod uključenog prednjeg pogona (ako je oštećen čuje se kad smotaš volan i kreneš), pogledaj u kakvom je stanju akumulator, auspuh, amortizeri, vidi jel ima lufta na volanu itd.
takve stavri znaju koštati dodatnih soma evropskih novaca.
i računaj da trebaš kupiti mt gume, ako misliš u šumu.
Frenky- spikač
-
Stranica 10 / 18. • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 14 ... 18
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: MTB, QUAD, SUV I DRUGA TERENSKA VOZILA
Stranica 10 / 18.