FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Toplinska obrada-demistifikacija ;)

+37
echelon
dzolix
gibo
marko5000
gorky
Bushcrafter
Okibex
oštrač
Maglic
siga
Pilgrim
DoomsdayST
damjan
djuragekon
chikaperadetlic
Ernest
Strider
Djuraaa
Target
Knife_maniac
Valar God
Igsy
zlatko1
ivo
Mije
machinist
Koaksijalac
marinko
Marko
oetzi
cutlass
Monkey_Bussines
PJER
nordfjord
scout
Mraz
djomla
41 posters

Stranica 2 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

Go down

Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty Re: Toplinska obrada-demistifikacija ;)

Postaj by Valar God 26.10.11 0:45

Knife_maniac je napisao/la:
Valar God je napisao/la:
Pogotovu sto je gibanj komad metala koji je uglavnom zavrsio svoj radni vek
zajedno sa krsom od automobila sa kojeg je skinut.

Je li zavrsio kod nekog entuzijasta u garazi ili na recikliranju u celicani?
Hoce li taj gibanj biti novi komad tvornicki izradjenje ploce celika kojeg ce neki knifemaker kupiti i brusiti ?

recikliranje = / = upotreba

Pogotovu upotreba za neki gotov proizvod.

A ako postane novi komad ploce to je posle temperature daleko vece
od onih koje se koriste u kovanju.
A verovatno pre toga ide i testiranje na sastav i dopuna istog.

Knife_maniac je napisao/la:
Valar God je napisao/la:Potrazite pojam "zamor materijala".
Cak i ako zelite da pravite noz od tog materijala
isti mozete kupiti nov po vrlo jeftinoj ceni i biti sigurni sa cime radite.

Kupiti nov, jeftiniji noz ? Prema ovim kriterijima mogu ga jedino kinezi napraviti.

Ne nov noz nego nov komad celika.

Previse brzo citas.

Mraz je napisao/la:
Imaš puno sreće ili znaš nešto što mi drugi ne znamo ako tebi oštrica bez normalizacije kod kaljenja ostaje savršeno ravna i podjednako fleksibilna na obje strane svaki put.

To je greska u kaljenju, nista drugo.

Valar God
zelembara
zelembara

Broj postova : 44
Datum registracije : 03.05.2010

[Vrh] Go down

Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Empty Re: Toplinska obrada-demistifikacija ;)

Postaj by djomla 26.10.11 0:53

@Valar God

Mislim da za većinu stvari za koje si naveo da se ne slažeš, u prvom postu i mom odgovoru Zlatku možeš pronaći moj odgovor, za koji naravno ne tvrdim da je točan,ali sam se barem potrudio objasniti..

Stvarno bih volio čuti malo detaljnije objašnjenje nekih tvoji navoda...

Valar God je napisao/la:Meni nikakve logike nema da se radi normalizacija pre kaljenja
kada ce temperatura kaljenja ponistiti i jedan i drugi tip granula
koje su tu bile bez ili sa normalizacijom."

Probaj okaliti čelik odmah nakon kovanja bez normalizacije i mekog žarenja i vjerojatno ćeš dobiti nekakvu čudnu skultpuru umjesto noža.

Valar God je napisao/la:A niko ne pominje dekarburizaciju kod tolikog broja termickih obrada.
A pogotovu niko ne pominje dekarburizaciju kod kovanja
a pogotovu kod laminiranja.

Pa mnogo toga nije spomenuto, dakle ako imaš konkretne informacije podijeli ih s nama. Dekarburizacija koliko sam ja shvatio može znatnije napraviti štetu kod dugotrajnog kovanja na vrlo visokim temperaturama, a pogotovo kod izrade damaskusa gdje su potrebne temperature oko 1250 stupnjeva da bi došlo do spajanja slojeva..

Grijanjem do kritične temperature na tako kratko vrijeme nećeš napraviti gotovo nikakvu štetu oštrici, ali zato se za svaki slučaj i žrtvuje dio grinda koji se kasnije skine pri oštrenju.

Valar God je napisao/la:Ne slazem se sa nikakvim brojanjem i prekidanjem procesa kaljenja

Nije ni meni najjasnija ta Caffreyeva tehnika..

Valar God je napisao/la:
Kaljenje ka severu bi imalo jedino uticja na magneticnost samog seciva
jer se magneticnost u nekom predmetu orijentise prema polovima

Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 918564 kako misliš utjecaj na magnetičnost, fizika mi je nula bodova pa ne kontam.

Valar God je napisao/la:
Ovaj Caffrey je napisao gomilu gluposti i ko zeli da se bavi ovimizuzetno zanimljivim hobijem
neka trazi informacije na drugom mestu ako zeli da ima uspeha u ovom.

Taj Caffreey je već 11 godina član (ABS) American Bladesmith Society-ja, član se postaje prolaskom baterije testova koje vaš nož treba proći, znam da se mora iscijepati određena količina drveta te brijati dlake s ruke nakon toga, sijeći uže koje visi, saviti oštricu po 90 stupnjeva te se ona mora vratiti u početni položaj... evo linka http://www.caffreyknives.net/ABSperformancetestarticle.html.

Za mene nekako veću težinu imaju njegove informacije i iskustva, nego tvoje. Ali ako ti pojasniš kako je Caffrey u velikim zabludama po pitanju izrade noževa, ja sam uvijek spreman prihvatiti točne i kvalitetne informacije. Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 393492

djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male
Broj postova : 977
Godine : 36
Datum registracije : 12.04.2010

https://habilisurvival.wordpress.com

[Vrh] Go down

Postaj by Valar God 26.10.11 1:21

djomla je napisao/la:
Probaj okaliti čelik odmah nakon kovanja bez normalizacije i mekog žarenja i vjerojatno ćeš dobiti nekakvu čudnu skultpuru umjesto noža.

Vec rekoh, to znaci da proces kaljenja nije dobar.

Ja sam vec napisao nesto na sta ti nemas odgovor a trazis od mene opet iste odgovore.

Ako odradis proces koji pocinje temperaturom kaljenja,
pa posle toga radis drugi proces koji takodje pocinje temperaturom kaljenja,
cemu onda ono u sredini ?

Daj mi odgovor na ovo.

djomla je napisao/la:
Valar God je napisao/la:
Kaljenje ka severu bi imalo jedino uticja na magneticnost samog seciva
jer se magneticnost u nekom predmetu orijentise prema polovima

Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 918564 kako misliš utjecaj na magnetičnost, fizika mi je nula bodova pa ne kontam.

Kad se lije magnet u kalup, pri pravljenju magneta,
kalup se okrece sever-jug i magnet isto dobija tu orijentisanost.

Mislim da se koriste cak i vestacki vrlo jaki magneti
da bi magnet-proizvod bio sto jaci.

Ovo bi trebalo da bude dovoljno jasno.

djomla je napisao/la:
Taj Caffreey je već 11 godina član (ABS) American Bladesmith Society-ja, član se postaje prolaskom baterije testova koje vaš nož treba proći, znam da se mora iscijepati određena količina drveta te brijati dlake s ruke nakon toga, sijeći uže koje visi, saviti oštricu po 90 stupnjeva te se ona mora vratiti u početni položaj... evo linka http://www.caffreyknives.net/ABSperformancetestarticle.html.

Za mene nekako veću težinu imaju njegove informacije i iskustva, nego tvoje. Ali ako ti pojasniš kako je Caffrey u velikim zabludama po pitanju izrade noževa, ja sam uvijek spreman prihvatiti točne i kvalitetne informacije. Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 393492

Apsolutno me ne interesuje sta neko kaze za nekog, ma ko taj bio (i jedan i drugi).

Imam dovoljno mozga da mogu da istrazim koliko je necija informacija pouzdana
a ne da je uzimam zdravo za gotovo jer je neko sa nekakvim "kredibilitetom"
dao "kredibilitet" tom koji je to rekao.

Ja sam dugo kopao po netu dok nisam prikupio dovoljno informacija o ovome
(kao i o bilo kojoj drugoj temi koja me interesuje).
Rekao sam svoje misljenje, ko hoce da poslusa neka tako uradi (i nece pogresiti)
ko hoce da slusa Caffrey-a ili bilo koga drugog uopste me ne interesuje
niti cu da probam da uradim nesto povodom toga
niti imam nameru da ubedjujem nekoga u nesto
ako vec taj sam ne moze da donese odluku za sebe
(to je uzaludan rad).
Pa valjda su sada sa ADSL-om informacije vise nego dostupne.

Valar God
Valar God
zelembara
zelembara

Male
Godine : 47

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 26.10.11 9:28

Momci usli ste u svadju,za cime nema potrebe.Valar God,mislim da si malo preostro ocenio sve ono sto je Djomla napisao.Ima nekih stvari koje mi se nisu slagale sa onim sto sam do sada naucio.Ali to sto ti kazes ne drzi bas vodu.Po meni ako od komada bilo gibnja ili lagera dobijes noz koji ima tvrdocu,sta znam,58-59 li 60HRC,nepuca pri padu onda je taj materijal bio dobar za noz ili bilo kakvo secivo.I neslazem se sa tobom da obavezno treba uzimati novi celik.Pozeljno je,mozda laksije ali da je toliko bolje neverujem.Karlo mi se cini da je ucio o ovome,a i ovi momci Mraz,Knife,su toliko nozeva napravili da mislim da prilicno znaju o tome.I da normalizacija je neophodna da se uradi posle kovanja,a sigurnije je odraditi meko zarenje.Procitaj definiciju normalizacije i mekog zarenja pa ces videti da oni obavezno dolaze posle kovanja.I ako njih ne uradis nikakvo pavilno kaljenje nece spreciti greske koje ce se sigurno desiti da se dese.I jos jedna predlog,ako imas neku bolju ideju,nesto pametnije ,kazi ,objasni ali nemoj podcenjivati druge ideje jer ovde smo svi jer volimo ovo sto radimo,i zelimo da naucimo.Nabedjenih majstora ima mnogo i njih mi je pun. k...pre nego sto sam uopste saznao za ovaj forum takvi majstori su mi izradu nozeva,dleta ili sl.dizali u nebesa kao da je u pitanju izrada spejs satla,tako da sada mislim da je sve moguce uraditi ako se dovoljno trudis i ako imas pravu osobu da ti pokaze.Najsigurnija opcija je tvrditi suprotno,da je bolje nesto prepustiti strucnjacima.Djomla je dosta stvari rekao majstorski.I mislim da je 90% teksta tacno.I on sam je rekao da on tako vidi,ali naravno da su dopune ispravke(ako ih ima)dozvoljene i potrebne.Mozda si it ti negde pogresio ili nesto pogresno protumacio.Moras da budes otvoren za nove ideje,pristupacan za nove informacije .Tako se uci i usavrsava.
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male
Broj postova : 827
Godine : 43
Datum registracije : 28.10.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Target 26.10.11 13:14

Tema očišćena od off-topica. Suzdržite se od mjerenja "ega"
Target
Target
honoris
honoris

Male
Broj postova : 1242
Godine : 38
Datum registracije : 05.09.2010

[Vrh] Go down

Postaj by cutlass 26.10.11 13:21

decki malo ste zastranili..

mislim da svatko ima pravo na svoje misljenje i ako covjek koji misli da je netko ko se nekim poslom bavi 30-40 godina (i svoje znanje temelji na iskustvu ,greskama i pogodcima), grijesi,
ima pravo to iznijeti.. e sad na kakav je nacin to iznio pred ljude i kako je reagirao na kritike ostaje na njemu da procjeni...

inace u potpunosti se slazem s mrazom, svima bi nam bilo ljepse i brze raditi kaljenje bez normalizacije.. al i nemoguce jer ju se mora obaviti..po meni, naravno!!

sto se tice kaljenja ja nemam bog zna koliko iskustva, ali sam vec nakon prvog pokusaja da zakalim 5160 uvidio da bez normalizacije PRIJE KALJENJA ne ispada noz nego BUMERANG!!

materijal se savio u vrhu barem 1.5 cm u odnosu na kraj drske...

nakon toga prije svakog kaljenja napravim sljedece: blank zagrijem do nemagneticnosti, zadrzim ga u tom stadiju oko pola minute, izvadim ga iz vatre i pustim da se ohladi u prostoriji u kojoj radim na zraku... taj postupak ponovim jos jednom na isti nacin ali ga ne drzim toliko u vatri nakon postizanja nemagneticnosti ...

kad blank ide treci put u vatru na nemagneticnosti ga drzim isto vrijeme (od prilike) i nakon toga ga zakalim u ulju .. kalim na nacin da ga drzim 10sek u ulju (to je ono brojanje do 7 ,gore navedeno) izvadim ga van na 3 sek i vratim u ulje... u ulju se ohladi do temperature da ga mogu bez problema drzati u ruci i lagano je topao.. objesim ga na zrak i to je to..
nakon kaljenja ga stavljam na popustanje koje izvodim ovako: upalim rol, stavim ga na 200c stupnjeva i stavim noz u nutra na 65 min... eto , cijeli postupak kojim ja izvodim kaljenje mojih nozeva...

2 puta sam nakon kaljenja nosio nozeve na mjerenje tvrdoce u BOHLER i KONCAR i instrment je na 6 nozeva pokazao skoro identicne rezultate - 5160- 54-57 hrc a 1075 - 55-58 hrc, samo da napomenem da sam 5160 sa 54 hrca ostavio 75-80min na 200c(velik je noz bio pa sam htio da dobije vise elasticnosti)

eto, ako negdje grijesim volio bi da me neka strucnija osoba savjetuje... hvala unaprijed..

i molim vas nemojte s onim sa se okrecem po radioni, trazim sjever sa busolom,nosim cesnjak u djepu, zecju sapu i da imam crvene gace na sebi jer je to sve neki stari japanac u 18 stoljecu tako radio...
hvala pozdrav
cutlass
cutlass
guru
guru

Male
Broj postova : 3949
Godine : 49
Datum registracije : 16.04.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Knife_maniac 26.10.11 13:28

Ovaj dio ti nije ispravan sa popustanjem od 75-80 min.

Ostrice deblje od 5 mm se popustaju 2 puta !
U ciklusima od 1 sat.

Grijes ga sat vremena i vadis van da se ohladi, kada bude toliko "hladan" da ga mozes dirati rukom, vracas ga u rernu na jos sat vremena iste temperature.

normalno temperaturu odredjujes po tablici, po zeljenoj tvrdoci.
Knife_maniac
Knife_maniac
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009

[Vrh] Go down

Postaj by cutlass 26.10.11 13:44

eto, o tome ja pricam... lako naucis nove i pametne stvari samo ako pitas i ne sramis se pitati...

hvala manijace, u principu nisam puno fulao Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 368870
bitno je da su mi radni nozevi zakaljeni kako treba, ove maceve od 6-8mm ionako jos i nisam poceo prodavati... Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 747986
cutlass
cutlass
guru
guru

Male
Broj postova : 3949
Godine : 49
Datum registracije : 16.04.2011

[Vrh] Go down

Postaj by djomla 26.10.11 15:45

Ma to o čemu mi pričamo su već finese, pri tome mislim na višestruke procese pri TO, znači ako želite dobiti najbolje rezultate koje možete izvući iz nekog čelika sa svojim resursima i mogućnostima onda je to ok. Kad se sjetim svoje prve KRIMINALNE TO na svom prvom nožu, jeza me prođe, pa opet nož me odlično služi, cijepam grabovinu s njime i "silujem" ga bez ustručavanja i nikad nikakve greške... Ali da ga podvrgnem ABS Journeyman Smith Testu tada bi sigurno otkazao (na bending testu zicer!) Znači nema se svrhe zamarati svim tim silnim postupcima, ako ćete nožem triput godišnje narezati luk i kobaje Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 747986 Ako radite nož na koji se planirate osloniti pri malo zahtjevnijim radovima, onda preporučam da se naoružate znanjem, ovaj post je samo mali uvod u cijelu priču, net vrvi kvalitetnim informacijama i iskustvima tako da svatko može napraviti vrhunsku oštricu uz uloženi trud..
djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Djuraaa 26.10.11 20:57

Valar God je napisao/la:Ja sam vec napisao nesto na sta ti nemas odgovor a trazis od mene opet iste odgovore.

Ako odradis proces koji pocinje temperaturom kaljenja,
pa posle toga radis drugi proces koji takodje pocinje temperaturom kaljenja,
cemu onda ono u sredini ?

Daj mi odgovor na ovo.

Mogu li ja, mogu li ja, mogu li jaaaaa?

Vidim da Valar ponovo jaše i svima tera kontru nekim svojim, jedinstvenim idejama pa neću puno ulaziti u raspravu već samo prepuručiti da se mane interneta i forumskih informacija nego da nabavi neku stručnu literaturu i malo podrobnije prouči termičku obradu. Ako to uradi i iskoristi orgonit za poboljšanje koncentracije, videće koje su razlike izmedju žarenja, normalizacije i kaljenja (posmatrano sa gledišta vreme/temperatura) i koja je funkcija svakog ponaosob.

Ajd pomoću ti malo, temperatura na koju se greje materijal nije ista kod normalizacije i kod kaljenja.

Lep pozdrav.Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Popcorn

Djuraaa
bebač
bebač

Male
Broj postova : 19
Godine : 70
Datum registracije : 13.12.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Valar God 26.10.11 23:23

E moj Djurooo, jel to sve od primedbi sto si imao ?

Ajde lepo prelistaj prvu stranu pa mi CITIRAJ te temperature sto pominjes.

Ono sto sam napisao se odnosi na proces opisan na prvoj strani.

Idi nabavi literaturu, a bice dovoljno da malo prelistas internet
pa da vidis da je normalizacija zaseban termicki tretman
koje se pominje zajedno sa kaljenjem samo kod "strucnjaka".

Toplo ti preporucujem da probas orgonit, mozda, MOZDA, ti poboljsa koncentraciju
pa vise neces praviti ovakve greske.

NE, pozdrav tebi. Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 764193

EDIT: Moram da dopunim, pod "strucnjacima" ne mislim na nikog sa ovog foruma
nego na navodno iskusne profesionalne knifemakere,
koji sire dezinformacije net-om, iz ovog ili onog razloga.
Valar God
Valar God
zelembara
zelembara

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Djuraaa 27.10.11 1:14

djomla je napisao/la:KALJENJE

.......
Sam postupak zagrijavanja je kao i kod normalizacije i mekog žarenja,

Valar, izvinjavam se.... posmatrajući tvoje reči van konteksta cele priče shvatio sam te pogrešno.
Ti zapravo nisi pobijao opravdanost normalizacije pre kaljenja već opravdanost procesa koji bi trebao da liči na normalizaciju ali to zapravo nije (normalizacija se izvodi na višim temperaturama).

Ali ipak imam kritiku na tvoj račun, moraš da pišeš malo razumljivije.
Ja poznajem procese o kojima se ovde piše ali te ipak nisam razumeo "iz prve"..... kako onda da te razumeju oni koji o svemu ovome pojma nemaju.

Što se tiče "iskusnih svetskih nožara", odgovorno tvrdim da ni jedan (na kojeg sam do sada naišao) nije svoj postupak izrade sečiva i termičke obrade objasnio u potpunosti tačno. Uvek su vidljive neke "rupe" ili nelogičnosti. Mada, potpuno ih razumem.... što bi neko "sažvakao" desetine godina svoga truda i hiljade strana pročitane literature nekome koga nikad nije ni video a kamoli upoznao.

Kao što rekoh u prethodnom postu, Internet je dobar samo radi nekih smernica ali se pravo znanje pronalazi samo u stručnoj literaturi (ne, ne mislim na tematske forume već na udžbenike).

Djuraaa
bebač
bebač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by djomla 27.10.11 12:39

Opet se nešto zavija velom tajne, jer "pravi majstori" ne žele podijeliti znanje, da ne bi netko počeo proizvoditi bolje noževe im preuzeo posao...Mo'š mislit!

Kažeš prave informacije se nalaze u udžbenicima, nekako sam dobio dojam da je Krautov Strojarski priručnik vrlo respektabilan među nekim forumašima pa evo uzet ću informacije iz njega o temperaturama za određeni postupak TO...

Napomena: Meko žarenje koje se spominje u tablici te se izvodi na temp ispod kritične temperature mislim da se odnosi na SFEROIDIZACIJU gdje se nekoliko sati čelik drži na ovoj temperaturi (ispod kritične točke) dobivajući tako najmekše mogući čelik tj. najkrupnije sferoidne karbide...

Temperatura normalizacije i kaljenja je identična ili se razlikuje 20 stupnjeva ovisno u udjelu kroma ako sam dobro shvatio, za čelike sa preko 0.5% kroma će temp. normalizacije biti malo veća...

Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 Temprw

Naravno da sam napisao da je temp ista, jer nama je magnetičnost jedini sigurni pokazatelj temp., znači sve je to "odokativno" pa se glupo zamarati sa 20 stupnjeva razlike.. Kome se ne sviđa neka si nabavi nakakve bijesne senzore pa neka odradi vrhunsku TO!

Dajte više vi veliki majstori, poznavaoci svih detalja i prave istine oko TO napišite konkretne podatke ako vam se već nešto ne sviđa, a ne: "To se ne radi tako" i doviđenja! Ja sam goli k**** što se tiče bliskosti sa tehničkom-strojarskom strukom i puno mi je to teže razumijeti nego ljudima koji su te struke, ali opet nemojte od toga praviti nekakvo sveto pismo, nego ako nešto znate, napišite i ja ću vam prvi biti zahvalan, a ne osporavati stvari bez ikakvog agrumenta...

djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 27.10.11 12:49

Zamolio bi Djuru i Valar Goda da malo jednostavnije objasne kakve su to greske tacno.Valer ,ti si rekao,kako sam ja razumeo,da je uzrok svih problema(dobro ne bas svih) najcesce nepravilno kaljenje.Ali tim tvoim odgovorom nisi rekao nista.Da bi te razumeli potpuno,i ja medju ostalom,objasni malo bolje taj tvoj pravilan nacin kaljenja.Sta ti radis kada kalis noz ili ako nekalis ti kako kale oni sto si video.Znaci postupak.Ako je nepravilno kaljenje,zato sto se kali u peci koja nema kontrolisanu temperaturu reci.I drugo.Sta je normalizacija i koji je njen smisao ako nije potrebno da se vrsi pre kaljenja?Takodje se neslazem sa tobom Djuro oko toga da na internetu nemozes da steknes pravo znanje.Zalosno je to sto si rekao.I to je dvosmisleno receno.Sta je pravo a sta nepravo znanje.Za mene je znanje kada nesto novo naucis o necem,pa drugi put jos nesto(to je dopuna znanja) i tako stalno.Ima jedna poslovica -covek se uci dok je ziv". I znanje mozes da steknes na bilo koji nacin ,samo ako se trudis ,a u tome mnogo mogu da pomognu ljudi koji zele da podele znanje sa srugima.Ta konstatacija da samo u strucnim knjigama mozes da naucis nesto ne stoi.Nije dobro da tako pricas.Ako nesto znas a ne zelis da delis ne ubijaj drugima volju i nama koima je mozda ovaj nacin jedini da nauce nesto novo.Ima ljudi ovde na forumu ,a i drugim forumima koji savetuju dele informacije ,ako ti neces,tvoja volja.Za mene je uspeh Cutlessov noz.Znaci okaljen,ima od 54-59 HRC,to je jos proverio,ne lomi se pri udaru i sl,covek objasnio kako je dosao do njega uostalom kako je dosao i Karlo,i Knife ,a i mraz i sta vi tu nalazite pogresno.Da napomenem da nisu kalili radilicu ni bregastu osovinu,nego "noz",koi je imao za mene a i mnoge na ovom forumu koi su ga cak i isprobali,koristili,a mnogi i kupili vrhunske osobine ili performanse..Dakle kaoja je greska.
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 27.10.11 12:50

ddddd

Zadnja promjena: zlatko1; 27.10.11 16:10; ukupno mijenjano 1 put.
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Djuraaa 27.10.11 15:00

U bre ljudi al' ste napeti.
Udahnite duboko i nemojte sve shvatati lično..... žalosno je kad mislite da se oko vas vrti ceo svet i da svi samo o vama govore.

Nemam sad vremena za podrbniju analizu ovih napada iz prethodnih postova pa ću verovatno nešto ispustiti.

Uz svo dužno poštovanje, Knife, Mraz i Cutlass (Karlo je potpuno druga klasa) nisu oni na koje sam mislio pod sintagmom "iskusni svetski nožari". Taj komentar se odnosio prevashodno na ranije pominjanog Mr. Caffrey-a.
Iako ga cenim kao majstora i dalje tvrdim da svoje postupke izrade noževa nije objasio u potpunosti. Da, pogledao sam oba njegova DVD-a i pročitao priličan broj njegovih tekstova.

Što se tiče temperatura kaljenja i normalizacije, ne sporim Krauta nego tvrdnju da je 50°C zanemarljivo pogotovo što niko ne obraća pažnju koja temperature je zapravo ta koja se naziva "kritična" i da li se ona može odrediti magnetom.

To što ćete vi "napipati" magnetom gotovo uvek će biti ispod Ac3. Kad se tom zaostatku doda još onih 30-50°C koji idu preko Ac3, onda dodje da temperaturu normalizacije promašite za 80-100°C (gruba procena).
Ono, "tad ga ostavim u vatri još par momenata" može delimično neutralisati ovaj problem ali zato može napraviti i još već sranje ako vam se tako zalomi (a dobre su šanse za to kad se radi "jedan : prilike").

Podećanje (bez velikog komplikovanja), Ac1 je temperatura gde željezo postaje nemagnetično, tj. gde magnet prestaje da ga "hvata". Otprilike je to temperature (ili za koji ° viša) za koji se u priručnim uslovima misli da je "to ta". Naravno, tek Ac3 je temperatura potpune austenitizacije i prema tome kritična temperatura.

Što je veći broj legirajućih elemenata, kritična temperatura više beži od one "nemagnetne".

Ac1=Ac3 samo kod eutektoidnih čelika.

Naravno, za uslove gde se rade noževi za sopstvenu upotrebu, nije potrebno ovoliko detaljisanje i zaista će se moći izraditi zadovoljavajući nož i odokativnim metodama (uz malo vežbe).

Razlog za uključenje u raspravu nije "pissing contest" već da vam skrenem pažnju da nije sve što pročitate na Netu istina i da malo preispitate ono što toliko tvrdoglavo branite i mislite da znate.

Zlatko, zapravo je žalosno to što za sve koji razmišljaju drugačije od tebe misliš da nemaju pojma.

Djomla se nepotrebno našao uvredjenim jer sam citirao njegov komentar sa kojim se ne slažem. Da je "posložio kockice malo bolje" ili da sam ja bio jasniji, do toga ne bi došlo.

Djuraaa
bebač
bebač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 27.10.11 15:22

Zlatko, zapravo je žalosno to što za sve koji razmišljaju drugačije od tebe misliš da nemaju pojma.

Bez komentara.
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Knife_maniac 27.10.11 15:35

Shvatite da bez prave opreme nemozete ni kvalitetno zakaliti celik.
Ovo sto svi mi radimo u kovackim vatrama i zajebavamo se magnetom je 0.

To se zove HOBY knifemaking.
Da bi bili amateri potrebno je nabaviti nesto od opreme, a da bi radili kako treba treba imati i malo u glavi, eksperimentirati i stalno uciti.
I nabaviti naravno kvalitetnu opremu.

Zasto skoro svi rade sa 5160 ?!
Jer je "oprastajuci" celik i relativno lako se obradjuje.

Probajte sami zakaliti D2, RWL itd itd...
Knife_maniac
Knife_maniac
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Valar God 27.10.11 16:27

Onaj ko hoce nesto da nauci ili zeli dodatnu informaciju i sl.
ne kaze: "Ti nemas pojma, ovako svi rade, ne moze bolje".

I nije mi jasno zasto mi skacete sad za vrat kad sad odjednom svi radite perfektno.

Na pocetku su izneti neki postupci sa kojima bi trebalo da se izbegnu neke greske
a onda odjednom niko nema nikakvih problema
i bolje od toga kako radite ne moze.

???

Normalizacija, kao sto sam ko zna koliko puta rekao, nije predradnja kaljenja.

To je zaseban ZAVRSNI termicki postupak obrade neko predmeta
i sluzi kada predmet nije potrebno kaliti,
tj. ne trebaju mu osobine koje se dobijaju kaljenjem.

Recimo, pri hladnom valjanju, izlivanju u kalupe i sl. javljaju se unutrasnji stresovi
i normalizacijom se to dovodi u red.
Malo je vislja temperatura i traje duze nego sto mislite i sto radite.

Da li ja umem perfektno da izvedem kaljenje, nema nikakve veze sa time
da li je tacno ovo sto pricam ili nije.

I nije bitno sa kakvom opremom radite, naravno da to nije ni priblizno kako bi mi voleli da to bude
ali dok radimo pokusavamo da postignemo nesto
a to nesto nam se razlikuje.
Pa ako nemamo uslove danas, mozda cemo imati sutra,
ili cemo sa ovom opremom nekad i uspeti da postignemo to nesto
ali treba znati kako to nesto izgleda.

Sto se tice gresaka u samom kaljenju
svaki iole iskusan majstor bi, posle citanja nekoliko thread-ova o postupcima
koji se opisuju na forumima, mora da vidi koje su najcesce greske.

Ne mogu sad da trazim ponovo, ali je neko rekao kako ubacuje noz u vrucu pec.

To ne moze tako.
Postoji faza predgrevanja celika, gde se celik prvo polako greje do odredjene T.
a za neke celike to ide i u dve faze tj. temperature
pa tek onda malo brze grejanje do temperature kaljenja.

Sledece dve greske su najcesci razlogi loseg kaljenja.

1.
Temperatura peci ne sme da bude mnogo veca od temperature kaljenja.

Ne moze da se ukljuci usisivac i rokaj Mile.

Pregrevanje ostrice koje se pominje na prvoj strani je iskljucivo posledica
prevelike temperature peci i NICEG DRUGOG.

I naravno da kad je prevelika temperatura, uz nacin na koji kalite,
da ce ostrica biti pregrejana a telo nedovoljno zagrejano
i da cete imati prakticno diferencijalno kaljenje
gde ce ostrica i telo noza imati razlicita dimenzionalna pomeranja
sto u prevodu znaci - krivljenje.

Jeste, tesko je pogoditi i odrzavati temperaturu na jedno istoj tacki
ali kad imas u vidu da mora ovako, brze ces doci do tog rezultata.

2.
Kada se dostigne temperatura kaljenja, sto nema veze sa demagnetisanoscu,
MORA se ta temperatura odrzavati jedno vreme.

Nije dovoljno sacekati malo ili kako vec radite,
nego to mora da traje najmanje 10 minuta.
Za neke celike mnogo duze.

S obzirom da to ne radite, javlja se razlicita zagrejanost delova celika (prethodna stavka)
i nedovoljno vremena da se obave neophodni procesi u celiku.

Ako se saceka dovoljno dugo,
SVI STRESOVI ce nestati iz celika tako da nema potrebe za kojekakvim
izmisljenim pretpostupcima pre kaljenja
a pogotovu kada se radi stock removal gde je celik vec u otpustenom stanju
i bez stresova.

Ovim pada u vodu nebuloza o 2-3 kaljenja
jer ako radite kako treba, svako sledece kaljenje ce ponistiti
bilo kakvu transformaciju u materijalu nastalu prethodnim kaljenjem.

Jel da da sad zvuci idiotski savet naseg Cuffera ili kako god da se zove.

E sad, sto vi sa "normalizacijom" i onakvim losim kaljenjem
dobijete nesto na cemu se ne vidi neka velika greska
to ne znaci da ne moze bolje, ili mnogo bolje od toga.

Ne kritikujem sta ste radili, radili ste za sebe i time me to uopste ne interesuje,
ali ako hocete savet kako moze bolje, dobili ste ga.

Promenite ove dve stavke i sve ce biti drugacije.

Nadje li se neki pametnjakovic da mi pametuje kako je sve ovo vec znao
ili kako pricam gluposti ili bilo sta slicno
ne ocekujte vise bilo kakav savet od mene.
Kome se ne svidja ovo sto sam rekao, ne mora da prihvati.

Ajd ziveli.
Valar God
Valar God
zelembara
zelembara

Male

[Vrh] Go down

Postaj by djomla 27.10.11 16:50

Knife_maniac je napisao/la:Shvatite da bez prave opreme nemozete ni kvalitetno zakaliti celik.

Da bi bili amateri potrebno je nabaviti nesto od opreme, a da bi radili kako treba treba imati i malo u glavi, eksperimentirati i stalno uciti.
I nabaviti naravno kvalitetnu opremu.

Zasto skoro svi rade sa 5160 ?!
Jer je "oprastajuci" celik i relativno lako se obradjuje.

Probajte sami zakaliti D2, RWL itd itd...

Potpisujem!

Djuraaa je napisao/la:
Djomla se nepotrebno našao uvredjenim jer sam citirao njegov komentar sa kojim se ne slažem. Da je "posložio kockice malo bolje" ili da sam ja bio jasniji, do toga ne bi došlo.

Ma nisam se našao uvrijeđen na osobnoj razini, jer ovo je virtualan svijet tako da malo me teže izbaciti iz takta...

Ali priznajem da mi digne tlak takav pristup kao što sam gore napisao, "to se tako ne radi" i ćao, ni riječi objašnjenja..

Ovo je nešto sasvim drugo što si napisao u slijedećem postu, i ja ti se prvi zahvaljujem na tome, jer takvi postovi nečemu pridonose i imaju vrijednost!
djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 27.10.11 17:11

I ja se slazem,a pogotovo ovo sto je Walar God napisao.Bas pravo objasnjenje.Ovo pojasnjava dosta stvari.
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Mraz 27.10.11 18:06

Ja imam tu sreću da TO radim u el.peći sa temperaturnim senzorima koji se redovito baždare i na temperaturama iznad 700*C ima grešku do 10*C što znači da ako nešto i jest krivo to je isključivo moja greška što je dobro jer sebe lako korigiram.

U razgovoru s Valar Godom dobi sam prijedlog kako poboljšati TO što planiram isprobati pa usporediti rezultate sa i bez normalizacije prije kaljenja te sa mojim uobičajenim načinom TO.

Čovjek je unatoč tome što je moja prva reakcija bila neugodna prihvatio ispriku i ušao u razgovor pa vjerujem da problem nije u volji da se podjele informacije, nego u online komunikaciji gdje se lako stvari izvuku iz konteksta i krivo shvate.

Mraz
Mraz
master
master

Male
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Strider 27.10.11 18:32

Knife_maniac je napisao/la:Shvatite da bez prave opreme nemozete ni kvalitetno zakaliti celik.

Slažem se za hobi pravljenja noževa...ali ne sa tvrdnjom da je bez moderne opreme nemoguće zakaliti. Za sebe znam da je nemoguće jer zeznem i najjednostavnije stvari, ali ako pogledaš kako po selima ima kovača bez ikakve "škole", a rade sasvim dobre alate koji pariraju svim ovim na tržištu, tvrdnja pada u vodu...Da ne govorimo o vremenima kada su ljudi mislili da je netko vrač samo zato jer je imao grbava leđa, a od kemije nisu znali ni k (pa, da, onda govorim i o ranom 21. st. kod nas :PP ). Šalu na stranu, ljudi s praksom će znat kako što obaviti imali oni peć s termometrom ili logorskom vatricom.

Evo kako ja radim svoje TO...jednostavnije ne ide. Za sada me služi i nemam želje modernizirati se.

High tech peć.
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 DSC01843

Chemical X protiv kovačkih ljusaka.
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 DSC01849

Nakon kaljenja, turpija ne grize, a ljuske se nisu zadržale na metalu (recept za sebe čuvam, naravno)
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 DSC01851

I popuštanje, u istoj vatri stavio nož na leđa i puhao još par puta...Ako je suditi po boji, dobro je ispalo s obzirom da mi je ovo popuštanje tek drugo- zlatna boja na oštrici, leđa plava i mekana (osim onog dijela na trbuhu nožda gdje je oštrica poplavila jer nisam pazio -.-' )
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 DSC01856

I prvo nož, od turpije, koji je pukao nakon što sam ga zakaljenoog išao poravnati nakon što se iskrivio u procesu...Granulacija je fina.
Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 DSC09883

nemam vremena za čitanje ovih štorija od kunelići tako da sredim i skinem OT ako ga ima, jer je tema prvoklasna.
Strider
Strider
honoris
honoris

Male
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 27.10.11 18:38

U pravu si Mraze.Meni su neke stvari bile nelogicne jer sam od nekih dobio savet da radim normalizaciju obavezno pre kaljenja,a neki put i zarenje,pa mi se posle njegovog odgovora sve zbrkalo i pomislio da je posredi zezanje,zato se izvinjavam..Voleo bih da ,ako zelis javnes rezultate tog testa ,jer ja nemogu da kontrolisem temperaturu sem magnetom i posle odokativno,pa tako nemogu nista proveriti tacno.Imao bih dosta pitanja,jer kao sto rekoh,puno stvari je drugcije,ali mozda bi to bili neumesno.Namece se odgovor,a sto sam ne isprobavam i trazim resenje.Odgovor bi bio,novac.Dobro,da negnjavim vise,sve u svemu,pozdrav
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by djomla 27.10.11 19:42

Ne znam odnosi li se takav postupak kaljenja bez prethodne normalizacije i mekog žarenja i na kovane noževe ili samo za one obrađene stock removalom? Jer ako kupite blank, oblikujete ga stock removalom pa onda napravite tako, to još mogu razumijeti, zato što je blank vjerojatno već tvornički normaliziran.. Ali mislim da to neće ići kod kovanih oštrica, gdje su granule prevelike zbog temperatura kovanja oko 1000*C, koje treba smanjiti i ujednačiti. Volio bih da se Karlo javi, nekako mislim da bi nam svima malo razjasnio neke stvari...

Na slici ispod je prikaz rasta granula. Na ordinati je promjer granula u mikronima, ostalo bi trebalo biti jasno.

djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male

[Vrh] Go down

Postaj by machinist 28.10.11 0:52

može samo jedan imput o pračenju temperature čelika
osim onog sa pračenjem boje sto je po meni prilično teško za precizno odredit
možda u krugu oko +-100 stupnjeva ovisi oo oku i praksi

ali jednom su kod nas u firmi varili velika aluminijska kučista debljine stijenke preko 30 mm i kad su ga grijali brenerom poljepili su nekakve indikatore koji zgledaju ko naljepnice i tope se na točno određenoj temperaturi(tak su mi majsori rekli)

neznam nista više nažalost ali ako se nekome da malo istraživat možda bi pomoglo

machinist
zelembara
zelembara

Male
Broj postova : 28
Godine : 39
Datum registracije : 22.10.2011

[Vrh] Go down

Postaj by nordfjord 28.10.11 9:38

Gus kad variš a oćeš kvalitetu trajnu obavezno grijanje,mjesta vara i okolinu zagrijati docrvene boje tamnije..
To kaj si ti videl da su stavljali može biti i ljepljiva kreda samo u obliku i sistemu kak paše za određene posle.Sad imaš hrpu jeftinih i pouzdanih ic mjeraća temperature u celvin ili stupanj celzijusa toćno.Proizvode ih ili usa firme ili new zeland i sam sem ćesto posuđival takav i stvarno ako nema se iskustva a hoćeš se držati napisane temperature u objašnjenjima jako dobro funkcionira.Moj kum nekidan vratil kovaću željeza od pluga jer su izuzetno meka frajer ih pred njim zagrijal i bacil u baćvu sa kišnicom i veli vozi pajdo sad je ok.Kum ga izdeseto izpsovo veli nesem ja tebi došal na teoriju ajd zmenom na polje pa da vidimo jel se frću .Krenu a kum namerno u beli put utera i digne plug a komad željeza ko žica na gitari ting.veli kumešina kaj vozi pluga doma i oću prava željeza.Posle mu kovać donel iz trgovine nova veli DA NE ĆEKAŠ ZADNJA JE DOBA.A glete sad ovo ispostavilo se da je tip kupil nedorađena pazi sad ovo željeza za pluge iz PRC,nemrem verovati pa jel i plužna železa prodaju iz Kine.

nordfjord
lingua
lingua

Male
Broj postova : 261
Godine : 57
Datum registracije : 28.06.2011

[Vrh] Go down

Postaj by machinist 28.10.11 10:16

ma radil sam u bivšoj firmi taktorske djelove

sve ma baš sve dolazi iz kine i turske

lance stabilizatora smo bili prestali radit a podizne poluge su im ko od papira

jedino ventle kipe nisu prodavali naši jer pola ih pušta

mi smo radili najviše IMT i nešto sitno za ZETOR

ljudi su znali kupovat kinesko jer je naše kao preskupo pa onda doč da mu kinez ne paše na traktor da mu doradimo

možeš mislit kakve su odgovore dobili od gazde Toplinska obrada-demistifikacija ;) - Page 2 321675

machinist
zelembara
zelembara

Male
Broj postova : 28
Godine : 39
Datum registracije : 22.10.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Ernest 29.10.11 10:44

Mislim da je ovdje veći dio jednostavno i stručno objašnjen ..

LINK
Ernest
Ernest
tipko
tipko

Male
Broj postova : 52
Godine : 53
Datum registracije : 21.02.2011

[Vrh] Go down

Postaj by chikaperadetlic 31.10.11 20:11

Želim da pozdravim autora ovog tutorijala i da iznesem svoje mišljenje zašto je njegov tekst koristan:
Očigledna je namera da se termička obrada (zbog koje se mnogi ne žele upustiti u kovanje i izradu sečiva), približi početniku, da mu pruži osnovna saznanja i da ga podstakne da hrabro zakorači u svet stvaranja vlastitih unikatnih noževa. Svima zainteresovanim ljudima koji ovo čitaju, mogu da kažem da je tekst odličan i da slobodno mogu da se upuste u kovanje i TO na osnovu toga što tu piše. Onaj ko bude ambiciozan, lako će nadograditi svoje znanje i iskustvo , koristeći stručne udžbenike, razgovarajući sa drugim ljudima koji se time bave itd., ali za početak je sasvim dovoljno znati ove osnovne stvari. Kada napravite svoj prvi nož i izvršite termičku obradu, te kada se uverite da sve to funkcioniše, to će biti veliki korak za vas, a vaše samopouzdanje više niko neće moći da ugrozi. Od tada ćete samo ići napred. Ovo pišem na osnovu ličnog iskustva. Mnoge stvari sam u životu precenio, jer mi je neko rekao da nije jednostavno i da ne može svako to da radi.
Zanat o kome govorimo je prilično zapostavljen, a preti mu i izumiranje, kao i mnogim drugim starim zanatima. Stoga treba raditi na njegovoj popularizaciji. Forumi poput ovog, gde dobri ljudi nesebično dele svoja nova saznanja i iskustva sa drugima, pravo su mesto za to. Ne treba izradu noža u vlastitoj režiji posmatrati kroz prizmu isplativosti, naročito ako taj čin nekome predstavlja zadovoljstvo, niti treba insistirati na vrhunskim karakteristikama. Ako je nož koji ste napravili funkcionalan i lepo vas služi, ako ste svesni da je "bolje umeti nego imati", šta vam više treba?

chikaperadetlic
bebač
bebač

Male
Broj postova : 15
Godine : 50
Datum registracije : 31.10.2011

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 02.11.11 18:23

chikaperadetlic je napisao/la:Želim da pozdravim autora ovog tutorijala i da iznesem svoje mišljenje zašto je njegov tekst koristan:
Očigledna je namera da se termička obrada (zbog koje se mnogi ne žele upustiti u kovanje i izradu sečiva), približi početniku, da mu pruži osnovna saznanja i da ga podstakne da hrabro zakorači u svet stvaranja vlastitih unikatnih noževa. Svima zainteresovanim ljudima koji ovo čitaju, mogu da kažem da je tekst odličan i da slobodno mogu da se upuste u kovanje i TO na osnovu toga što tu piše. Onaj ko bude ambiciozan, lako će nadograditi svoje znanje i iskustvo , koristeći stručne udžbenike, razgovarajući sa drugim ljudima koji se time bave itd., ali za početak je sasvim dovoljno znati ove osnovne stvari. Kada napravite svoj prvi nož i izvršite termičku obradu, te kada se uverite da sve to funkcioniše, to će biti veliki korak za vas, a vaše samopouzdanje više niko neće moći da ugrozi. Od tada ćete samo ići napred. Ovo pišem na osnovu ličnog iskustva. Mnoge stvari sam u životu precenio, jer mi je neko rekao da nije jednostavno i da ne može svako to da radi.
Zanat o kome govorimo je prilično zapostavljen, a preti mu i izumiranje, kao i mnogim drugim starim zanatima. Stoga treba raditi na njegovoj popularizaciji. Forumi poput ovog, gde dobri ljudi nesebično dele svoja nova saznanja i iskustva sa drugima, pravo su mesto za to. Ne treba izradu noža u vlastitoj režiji posmatrati kroz prizmu isplativosti, naročito ako taj čin nekome predstavlja zadovoljstvo, niti treba insistirati na vrhunskim karakteristikama. Ako je nož koji ste napravili funkcionalan i lepo vas služi, ako ste svesni da je "bolje umeti nego imati", šta vam više treba?
Veoma lepo receno.Pohvale od mene za komentar i izneto misljenje.
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

[Vrh]

- Similar topics