Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Vinogradski puzevi sa koprivom
+5
vibor
kengur32
Luftwaffe
krtica
Viking
9 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 2 / 2.
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Re: Vinogradski puzevi sa koprivom
lijepo izgleda to sto si pripremio ,a izgleda i ukusno.. koje zacine koristis?
hvala za post
hvala za post
Viking- bomber
- Broj postova : 159
Datum registracije : 25.12.2010
ništa ne začinjavam, možda malo ulja i to je to, ipak je ovo iskonski recept smišljen pola sata prije nego je nastala ova slika, a radi se o tome da mast koja se topi na panceti tokom pečenja izlazi zajedno sa začinima i solju iz pancete pa prelazi na puževe, al ni to nije dovoljno da prikrije okus zemlje sa puževa. a možeš ih na još jedan način u slučaju da ih spremaš u prirodi na licu mista, a to je da ih onako svježe i tek ulovljene samo baciš u žar, slina če ishlapit, vatra če ih ispeč u kučici zajedno sa iznutricama, kad je gotovo, samo odvojiš stopalo i dobar tek. A ako želiš malo glumit gurmana, onda ih treba iskuvat nako šta se očiste, odvojit od droba, pomješat začine (sol, papar vegeta luk petrusimul) sa maslom te sve zajedno sa stopalom puža vratit u kučice i peč na žaru . Doduše ovo je lakše sa onim mojim velikim pužima nego sa vinogrdnjacima .
jesi jeo puževe pećene u žaru pa čišćene ili.....?
da li je bilo kakvih posljedica?
da li je bilo kakvih posljedica?
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
nisam al mi je prijatelju to največa poslastica kad ide ronit na par dana pa skupi kojeg i počasti se. A i vatra sve neutralizira, samo su ti poslin ruke i usta crni od luga u kojem su se pekli.
ti prićaš o nekim morskim puževima ili...?
kengur32- MODERATOR
-
Ne , o vinogradskim puževima pričam, a morski su druga priča, a i o njima mogu ako te zanima.
Malo me zbunilo kada si spomenuo frenda koji ide na ronjenje par dana... morski me za sada ne zanimaju. Hvala i ovako si mi puno pomogao
kengur32- MODERATOR
-
i ja sam pomislio takoder da se radi o morskim puzevima..
Probao sam jesti dosta drugih stvari sto normalni ljudi nisu ali frisko uhvacenog puza u vatru na zar jos ne , razlog je vjerovatno sto sam upozoren da rizik postoji od parazita, ( iako to mozda vatra sprzi i da opasnosti ustvari uopste nema) da u puzu moze biti ostataka opasnih gljiva..
Kako sam citao preporuke objavljenim u knjigama u francuskoj ih hrane salatom,mrkvom,brasnom od kukuruza sedmicu dana da dobro ociste crijeva od ostataka gljiva i biljki koje su nama otrovne itd , poslije toga ih puste da gladuju sedmicu dana i onda pripremaju.. Naravno tvoj princim mi jako dobro dosao u situaciji kad je u pitanju zivot a da ih probam hrabro kao vi za to nisam spreman...Svaka cast
Probao sam jesti dosta drugih stvari sto normalni ljudi nisu ali frisko uhvacenog puza u vatru na zar jos ne , razlog je vjerovatno sto sam upozoren da rizik postoji od parazita, ( iako to mozda vatra sprzi i da opasnosti ustvari uopste nema) da u puzu moze biti ostataka opasnih gljiva..
Kako sam citao preporuke objavljenim u knjigama u francuskoj ih hrane salatom,mrkvom,brasnom od kukuruza sedmicu dana da dobro ociste crijeva od ostataka gljiva i biljki koje su nama otrovne itd , poslije toga ih puste da gladuju sedmicu dana i onda pripremaju.. Naravno tvoj princim mi jako dobro dosao u situaciji kad je u pitanju zivot a da ih probam hrabro kao vi za to nisam spreman...Svaka cast
Viking- bomber
-
Broj postova : 159
Godine : 45
Negdje sam čitao da bi rimljani prvo dali puževima jako zasoljenu hranu (nisam siguran šta) i kada bi se ovi najeli postali bi jako žedni i onda bi ih prebacili u posude s mlijekom a pošto su bili žedni bi se napili tog mlijeka i napuhnuli i postali puno ukusniji.
Ponavljam nije moj recept, samo sam ga negdje čuo,ali mislim da bi moglo biti zanimljivo sad bi se dao nekome to napraviti.
Ponavljam nije moj recept, samo sam ga negdje čuo,ali mislim da bi moglo biti zanimljivo sad bi se dao nekome to napraviti.
Unkas- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 33
Datum registracije : 17.05.2010
Poznato mi je da spanci koriste sol na puzu da pokupi sline na njemu i osusi ih.. a za rimljane sam cuo da im je to bilo omiljeno jelo.. kuhanje sa vinom potice vjerovatno od njih, a za mljeko sam cuo takoder , samo sto nisam cuo bas za ovu konbinaciju slana hrana., hvala za post.. veliki pozdravUnkas je napisao/la:Negdje sam čitao da bi rimljani prvo dali puževima jako zasoljenu hranu (nisam siguran šta) i kada bi se ovi najeli postali bi jako žedni i onda bi ih prebacili u posude s mlijekom a pošto su bili žedni bi se napili tog mlijeka i napuhnuli i postali puno ukusniji.
Viking- bomber
-
ja znam napraviti rižoto od puževe i gljiva(najčešće vrganja) i bude odlično
skyrunner- lingua
-
Broj postova : 323
Datum registracije : 01.01.2011
skyrunner je napisao/la:ja znam napraviti rižoto od puževe i gljiva(najčešće vrganja) i bude odlično
Zvuci zanimljivo.. kako pripremas puzeve na koji proces?
Viking- bomber
-
Probali danas recept sa koprivom. Do sada najukusniji jelo od puževa koje sam jeo (do sada sam jeo paprikaš, i puževe pečene na razne načine). Super. preporuka
bera- zelembara
-
Broj postova : 28
Godine : 51
Datum registracije : 02.07.2011
Napokon je pala kiša u mom kraju pa su izmigoljili van , i kao što rekoh , uslikao sam par puževa da pokažem njihovu veličinu, pronašao sam ih desetak oko kuče kako pasu po mokrom kamenu . Iako sam ih usporedio , nisam ih slikao kraj loptice za golf , iako sam imao jednu u kući , skroz sam zaboravia, al su slikani pored metra .Viking je napisao/la:vibor je napisao/la:Okus nema veze sa dagnjama , predpostavljam da si to zaključio po sličnom izgledu, a i dagnje se spremaju na drugačiji način, puževi su dosta tvrđi i žilaviji od dagnji i imaju nijansu okusa po zemlji, ja puževe ako su vinogradski kao ovi na slikama preferirem frigati sa jajima ili ih nabosti na ražnjič , jedan puž, jedna fetica suhe pancete, a možeš kombinirati sa gljivama ili povrčem al panceta je najbolja jer puž poprimi sol od nje i prožme je malo . Kod mene na selu postoji slična vrsta puževa al su tri puta veči od vinogradskih i imaju intezivniji okus od njih i najbolji su na gulaš kuvan na vatri jedno 2-3 sata da postanu mekaniji, eee to je tek priča za sebe.Luftwaffe je napisao/la:ocekujem okus tipa dagnji...to sam jeo jednom...pa ako je kao to ja zadovoljan
zasto kazem da si ga spijunirao...mi taman poceli na jednoj temi razglabati o puzevima i njihovoj pripremi kada ono svane recept...kao narucen
Zvuci zanimljivo i ukusno.. ali mene zanima sad kakve vrste puzeva zive u tvojoj okolini kad su tri puta veci? znam za morskog puza i dzinovskog africkog
Odlicne fotke, svidaju mi se .,a i boje na kucicama od puza prekrasne su... hvala za post
Viking- bomber
-
izgledaju veliki, nevjerujem da sam tolike vidavao ranije Jesi li prikupio jos njih za rucak ili jeli to sve?vibor je napisao/la:Šta kažeš za veličinu, jesi se susrea sa ovako velikim puževima.
Viking- bomber
-
Skupija sam ih samo desetak oko kuče da ih poslikavam, nisam ništa kupija za ručak, radije ču ih u sezoni, neče oni daleko , ipak su to puževi.
Znaci bit ce ih jos vecih u sezoni samo naprijedvibor je napisao/la:Skupija sam ih samo desetak oko kuče da ih poslikavam, nisam ništa kupija za ručak, radije ču ih u sezoni, neče oni daleko , ipak su to puževi.
Viking- bomber
-
pozdrav ljudi
interesuje me da li mogu da se jedu i puzevi golaci ili su otrovni
stefan.j- tipko
-
Broj postova : 68
Godine : 29
stefan.j je napisao/la:pozdrav ljudi
Ako mislis na Arion vulgaris onda postoje recepti i za njih, (mada se nepreporucuju radi ukusa)
Jedan tip koji se zove David Kallos ih jede iz osvete, Godinama su mu bastu razorali pa je tip malo puko i poceo da ih jede,
ako te zanima recept od njega mogu ti ga poslati
Viking- bomber
-
hvala na receptu ali tih puzeva nema u Beogradu, ima ih u okolini Nisa
u Bg ima samo nekih crnih-braon
stefan.j- tipko
-
Broj postova : 68
Godine : 29
Okej, neznam tacno na koje ti mislis Ako mozes pronadi ih i javi mi kako se zovu na latinskom da znam tacno o kojima je rijecstefan.j je napisao/la:hvala na receptu ali tih puzeva nema u Beogradu, ima ih u okolini Nisa
pozdrav u Beograd
Viking- bomber
-
Stranica 2 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 2 / 2.