FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Fallkniven noževi - Page 26 Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Fallkniven noževi - Page 26 Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Fallkniven noževi - Page 26 Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Fallkniven noževi - Page 26 Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Fallkniven noževi - Page 26 Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Fallkniven noževi - Page 26 Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Fallkniven noževi - Page 26 Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Fallkniven noževi - Page 26 Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Fallkniven noževi - Page 26 Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Fallkniven noževi - Page 26 Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Fallkniven noževi - Page 26 Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Fallkniven noževi - Page 26 Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Fallkniven noževi - Page 26 Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Fallkniven noževi - Page 26 Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Fallkniven noževi - Page 26 Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Fallkniven noževi - Page 26 Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Fallkniven noževi - Page 26 Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Fallkniven noževi - Page 26 Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Fallkniven noževi - Page 26 Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Fallkniven noževi - Page 26 Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Fallkniven noževi - Page 26 Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Fallkniven noževi - Page 26 Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Fallkniven noževi - Page 26 Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Fallkniven noževi - Page 26 Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Fallkniven noževi - Page 26 Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Fallkniven noževi - Page 26 Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Fallkniven noževi - Page 26 Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Fallkniven noževi - Page 26 Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Fallkniven noževi - Page 26 Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Fallkniven noževi - Page 26 Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Fallkniven noževi

+125
Sklopac
Keltan
roy
Hombre
jimkukri
zuzonja
Guru
zoki208
markonvs
goxxon
woody_
franciscus
maxina
Nubilus
JungleCity
ivo
puls
cutlass
JillValentine
ce3hel
chumaman
trolshein
Hadži Dalibor
Fesch
Marko
z.vonkec
Ris
ivovk
northy
™pico
2,9,29
urbana_gorila
Strider
Mornar
Koaksijalac
kengur32
greg.es
Surfer
explode
sinke
Quanah
Medo Gradela
Elp
mariobab
neven
Dane
glock
Target
redbeard rum
amiklic1
GROUND ZERO
ruger357
robert
djomla
coen
aurora
Mad Max
pinco
Login
Replikart admin
divlji grab
vladimir-vlay
scout
Cave Bear
damjan
Ikarus
hankok
Mraz
boletus
Šimun
cidnam
sgt bear
StArKa
oetzi
Jolender
lonewolf
frbr
Pomorac
girdeaux
jratko30
stefan_nis
Nero Rii
baron
Aries
Nahualli
Prirodnjak
Shark
UrchinStar47
WILLY
Fratt
mglavinic
hac94ker
Igsy
Adept
NAVIGATOR
Drvo
mali mačak
Franco G
cabala - baniran
Mladen
Bedanec
Nino G
buber75
vandall
meduza
WildChild
rinos
bojadva
miha_vg
mimir
baltazar
campy
MI666999
Samobaniran
Knife_maniac
LEGION66
elvin
Mshai
Stoney
Dawor
M5
Lynx
bowhunter
LUKSA
Mile
129 posters

Stranica 26 / 28. Previous  1 ... 14 ... 25, 26, 27, 28  Next

Go down

Fallkniven noževi - Page 26 Empty Re: Fallkniven noževi

Postaj by NAVIGATOR 20.12.14 19:51

Upravo sam tako i ja oštrio kako je Max opisao

NAVIGATOR
master
master

Broj postova : 7021
Datum registracije : 05.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by jimkukri 20.12.14 21:18

hvala kolege
nis i ja cu ga tako odradit kad mu bude vrijeme...malo mi ga zao reprofajlirat
jimkukri
jimkukri
lingua
lingua

Male
Broj postova : 224
Godine : 43
Datum registracije : 05.05.2014

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 20.12.14 21:27

Pa zapravo ga ne reprofiliraš jer se traka prilagodi već postavljenom grindu. Samo treba umjereno stiskati.
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male
Godine : 49

[Vrh] Go down

Postaj by jimkukri 20.12.14 21:39

NAVIGATOR je napisao/la:Pa zapravo ga ne reprofiliraš jer se traka prilagodi već postavljenom grindu. Samo treba umjereno stiskati.

ma kuzim, mislio sam rec da mi ga je zao reprofilirat s outdoor guideom na 25 stupnjeva sto mi je bila inicijalna ideja
jimkukri
jimkukri
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 22.01.15 16:53

Prije malo više od pola godine sam na poklon dobio Fallkniven F1 nož na poklon, VG10 čelika sa plastičnom futrolom, pa se nakupilo iskustva koje bih želio da podijelim sa članovima foruma, i uporedim sa još jednim nožem "iste klase" između kojih se ljudi često premišljaju - EKA W11, s tim što se Eka w11 više ne proizvodi i ne znam može li se vše naći.

F1 i EKA W11 su, iako u istoj klasi, totalno drugačiji noževi kada ih izvadite iz kutije, kaže kada ih izvadite jer sam W11 model morao prilično da izmijenim da bih imao upotrebljiv nož. * Neću pisati recenzije i detalje oko noževa jer su svima poznati, već samo moje iskustvo.

EKA je došla tupa za moj pojam, sa geometrijom oštrice koja je bili prilično neupotrebljiva za bilo kakav posao. Hollow grind sa sekundarnim V grindom koji je bio prevelikog ugla, i za rezanje je bio očajan. Brzo sam se dao na posao pa sam smanjio ugao i nož je bio prilično dobar, s tim što sam i dalje imao problema pri rezanju voća, drveta i sl. zbog debljine sječiva, kada dođe do "leđa" poslije udubljenja. To je guralo ošticu od drveta i nož je "bježao" kada nešto režem. Tako sam nedavno uzeo vodobrusni papir i DC4 i posvetio mu mnogo više pažnje, skinuo više čelika i takao i leđa, kada budem imao vremena nastaviću kako bi nož što više ličio na skandi. Po osobinama rezanja je sada blizu mora noževima i F1, po meni veoma dobro, iako zbog debljine nije najbolji za pripremu hrane koja traži uže sječivo.
Drška noža mi je jedna od ljepših, ali zna biti malo klizava i hvat bi mogao biti "precizniji".
Ovaj nož mi je poklon veoma drag, tako da na njega gledam posebno i zbog toga sam uložio puno truda, inače početniku ne mogu da ga preporučim zbog oblika oštrice, osim ukoliko odmah neko ne odradi izmjene.

E sad je red da kažem koju o modelu F1 - mišljenja su podijeljena - neki ga dižu u neba, nekima je super a nekima precijenjen i užasan. Volim drvene noževe, ali za ono što mi treba je idealan upravo zbog drške takva kakva je i plastične futrole, jer po planinama ne vodim puno brige o njemu i mogu da ga zakačim za ranac, kožnu futrolu bih pocijepao i nema više opcija za kačenje.
Nekima je drška kratka, meni je idealna u svakom mogućem hvatu, i od svih noževa koji sam koristio F1 mi najviše odgovara za sve poslove, posebno finu obradu drveta i pravljenje različitih stvari sa njim.
Što se tiče čelika, ja nisam imao problema sa čipovanjem iako sam ga baš testirao, s tim što čelik definitivno jeste krt, ali ja nož ne koristim za batoniranje i sl, osim za grane bez čvorova manjeg promjera, kada u konrolisanim uslovima želim da pripremim potpalu, a to može da se batonira i victorinoxom bez bojazni od štete. Krtost se osjeti pri oštrenju i na način koji se tupi, iako nikad nisam neki nož istupio jer ih održavam oštrenjem na finom vodobrusnom papiru. Sa drženjem oštrine sam veoma zadovoljan, s tim što bi za duže držanje oštrice trebalo malo povećati ugao, što bi pretpostavljam onima koji se žale riješilo pitanje čipovanja.

F1 mogu da preporučim, s tim što mogu da kažem da cijena jeste prevelika... Za nož koji se proizvodi u fabrici i samo samo tako štanca, ali je on po meni savršen nož za to što meni treba, ali ako bi me neko pitao da li je to nož koji bih uzeo kao jedini u životu (ovo napominjem zbog suludih tema o "samo jednom nožu i sl") prije bih uzeo neki nož sa čelikom kao što je D2 ili sl. zbog održavanja na terenu, mada nemam problema ni sa oštrenjem VG10.

Na spoljašnjem čeliku se razvila kao minimalna patina, tj. kao da je čelik malo posivio, što mu daje poseban šmek i meni merak jer ne volim kad sve sija kao novo, tako da mi je nož još miliji.

Toliko od mene na temu F1 uz doticanje eke, a uskoro ću napisati i osvrt na teme koje su u ovoj prije pominjane - veliki noževi kao što su A1, A2 i sl.
Guru
Guru
lingua
lingua

Female
Broj postova : 425
Godine : 39
Datum registracije : 03.12.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 22.01.15 17:02

redbeard rum je napisao/la:eto,da i ja dam mali obol ovom razgovoru ugodnom.

ne čudi me da je fallkniven dignuo cijene.
cijene goriva su još jednom skočile,a za firmu kojoj se proizvodni pogon nalazi na drugom kraju svijeta to nije mala stvar(kao ni,recimo,cold steelu - ova usporedba nije slučajna).

isplati li se dati određenu svotu novaca za fallkniven nož?
moje iskreno mišljenje i jednostavan odgovor je - NE.
noževi su im preskupi za ono što nude.
industrijski štancan nož u serijama od nekoliko tisuća primjeraka,drške i futrole od potpuno umjetnih materijala i bez trunke individualnosti ili sudjelovanja ljudske ruke,saliveno,ohlađeno,zapakirano i poslano.

ja sam imao fallkniven A1 i nisam bio zadovoljan njime,funkcionalno gledano - napraviti nož te veličine s plastičnom drškom bez štitnika od metala(za batoning je to važna značajka) i prodavati ga s lošom zytel futrolom(govorim o retenciji noža u futroli i konstrukcijskoj grešci u kopči za traku koja ide oko drške,ali i slaboj sintetičkoj traci koju koriste.kožne futrole im nisu ništa bolje.),svjedoči manjku poštovanja prema kupcu i višku želje za profitiranjem.
čelik VG10 je daleko od idealnog rješenja za nož te veličine - čelik koji se okrhne pri udarcu u tvrd materijal(kost,kamen,metal) je praktički nemoguće održavati na terenu.

bark river knife&tool su noževi u istom cjenovnom rangu,ali nude daleko više od fallknivena.
različite vrste čelika prilagođene situacijama,koliko-toliko individualizirana proizvodnja i kvalitetne futrole - i što je jako važno,proizvodnja pod paskom i u zemlji čovjeka koji je vlasnik i stoji iza svega.
dragi forumaši,mislim da je 52100čelik koji karlo koristi pravo čudovište u usporedbi s VG10 u većini zadaća koje možete staviti pred jedan nož.
...
navigatore,imaš super posao i putuješ u sve krajeve svijeta,upoznaješ druge kulture i raduješ se nevjerojatnim ljepotama prirode(koje,nažalost,možda još neće dugo biti tu) - ali pisati o opremi i alatu koje dobiješ besplatno od sponzora mi se čini podlo i u očiglednom sukobu interesa.
tebi su sponzori potrebni i sasvim je logično da ne želiš riskirati njihovu podršku ocjenjujući neki proizvod preskupim ili nepotrebnim - na taj način otplaćuješ njihovo ulaganje i otvaraš si vrata za buduću besplatnu akviziciju opreme.

s obzirom da sam danas posebno raspoložen za pisanje,ubacit ću i jednu usporedbu - najčešće sugeriraš ljudima da si za gradsku vožnju kupe hummer.
jest,impresivan je i gotovo neuništiv,ali istovremeno neprikladan,neupotrebljiv,trom,preskup i previše troši - na engleskom 'overkill'.

postoje i postojali su brojni ljudi,pravi istraživači u nevjerojatnim pothvatima,koji nisu za pojasom nosili nož od pola kile zvučnog imena,ali su ipak postali simbolom ljudske snage - duševne,intelektualne i fizičke.
eto,navodim dvojicu s fotkama noževa koje su oni koristili - znam,bili su oni dijelom cijele ekspedicije,no ne sumnjam da su i tvoje ture koordinirane i opremljene(vjerojatno mnogo bolje nego njihove).

Fridtjof Nansen,polarni istraživač i zoolog:
Fallkniven noževi - Page 26 Nansen
replika njegovog noža:
Fallkniven noževi - Page 26 Img1971BRUSLETTO%20NANSENKNIVEN

Roald Amundsen,polarni istraživač koji je prvi bio i na južnom i na sjevernom polu:
Fallkniven noževi - Page 26 Amund_pole_lg
njegov nož:
Fallkniven noževi - Page 26 58429

jedan je pametan čovjek,kojem se također divim do malih nogu,rekao(ovo je loš prijevod,ali lako je shvatiti o čemu govori):

"People improve only equipment but in the process become no better themselves"
Thor Heyerdahl

Ljudi unaprijeđuju svoju opremu,ali u postupku ne postaju bolji.

pozdrav,
bradonja

Morao sam da iskomentarišem ovaj sjajan odgovor koji je na vrijeme promijenio moje gledanje na noževe i boravak u prirodi.

Nošenje prevelikog noža, "samo jedan nož za preživljavanje", batoniranje debelog drveta i sl. nekako dolazi sa zapada, i danas je sve popularnije zbog ljudi koji gledajući you tube i neke ljude koji više pričaju nego što imaju iskustva... A kada pogledamo u istoriju, i ljude koji zapravo žive u prirodi i od prirode, možemo da vidimo da je situacija skroz drugačija.

Što više koristim alate i što sam više u prirodi, sve mi je manje bitno koji nož koristim, naravno ne želim da koristim neku kopiju sa pijace očajnog čelika koji se ne da oštriti, ali je danas mora koja košta 5 eura više nego dovoljna, jer za teže stvari postoji sjekira, mačeta, pila, i tako dalje.

Treba pogledati narod Sami, ljude u Sibiru, i ostalim zabačenim regijama, kako žive i kako preživljavaju, bez A1 noža i sl.

Ja se bavim planinarenjem, penjanjem, alpinizmom, i ako bi mi palo na pamet da mi nož može zatrebati da stanem na njega, to bi značilo da sam ja na akciju pošao nepripremljen, a ne poznajem nikoga, ni od ljudi koji su bili povrijeđeni i u situacijama preživljavanja, kome bi palo na pamet da nož koristio kao nešto na šta bi stajao.

Umjesto kupovine noža od 200+ eura koji je ogromni kompromis, posebno za radni nož te dužine koji je zamišljen da se njime i udara, i VG10 čelikom koji je za sve osim za udaranje, možete da kupite fiskars X7 za 40 eura, bahco pilu i mora companion za 20 eura, i da vam taj trio sve završava, kao što završava ljudima po cijelom svijetu.
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Postaj by mariobab 22.01.15 19:28

Sad, kad je već spomenut Nansen, njegov nož i čizme (obratiti pažnju na termoizolaciju- kao i 5000 god prije Ötzi)
Fallkniven noževi - Page 26 Fridtjof_Nansen_boots_and_knife
mariobab
mariobab
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1910
Godine : 60
Datum registracije : 28.01.2009

http://bushcraft-forum.findtalk.biz/

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 24.01.15 15:40

Guru je copy pasteao jedan stari post gdje se dovodi u pitanje moja vjedodostojnost i objektivnost po pitanju fallkniven fiksnih noževa. Na onaj dio posta što se tiče sponzoriranja sam već odavno odgovorio i sve jasno i javno obrazložio pa da se ne ponavljam. Oni koje ta trakavica zanima mogu odgovore potražiti pod ovom rubrikom na strani mislim 19.

Ipak kopirani bradonjin post potaknuo me je da se osvrnem na jedan drugi dio koji bi obrazložio a koji se ovdje komentira bez da su neki ozbiljo razmislili o onome što pišu.

Dakle većina ovdje ima nekoga pojma da sam kroz život prilično putovao od Europe, Južne Amerike, Afrike, Antarktike itd da ne nabrajam sve. Na tim putovanjima često sam boravio u društvu lokalaca i po nekoliko tjedana-mjeseci te sam dobro promotrio i alate kojima su se služili.
Svi oni nose i koriste velike oštrice, najčešće mačete.
Velike oštrice upravo zbog šarolike upotrebljivodti od detaljnih rezačkih zadaća pa sve do cijepanja i obaranja stabala.

Veliki polarni istraživaći istina je uglavnom su nosili umjereno velike fiksne oštrice ali da si je netko dao vremena malo mućnuti glavom shvatio bi i zašto. Područja koja su istraživali nisu nudila apsolutno nikakvu mogućnost upotrebe većih alata.
Dakle krajevei u kojima su boravili i koje su osvajali bili su ledene pustinje bez ikakve vegetacije. Dakle u prirodi svi najčešće rezne alate koristimo za procesiranje i pripremu i obradu vegetacije, drveta. Bilo da se radi o drvetu za sklonište, ogrijev ili tek štapovima za pečenje kobasica.
Niti na sjevernom niti na južnome polu ni tisućama kilometara uokolo ne raste niti jedna biljka trava ili drvo. Jedina svrha njihovih noževa bila je oko improvizacije s opremom i oko pripreme hrane, recimo špeka kojeg su nosili u obilnim količinama.
I ja sam na expediciji na Antarktiku u džepu stalno imao tek folder Spyderco impalu. I bila mi je dovoljna za sve rezačke zadaće u tom carstvu okovanom ledom u vremenu boravka od 3 tjedna.

Scoot i Amundsen u utrci za južni pol itekako su pazili na težinu pa im nije palo na pamet nepotrebno nositi veliki nož kada je zaista za sve zadaće u tim uvjetima dovoljan realno švicarac.

Pa ipak da su na expediciju išli u Južnu Ameriku, Australiju ili neki drugi dio svijeta kao recimo Velebit prije 400 godina, siguran sam da bi imali daleko veće i ozbiljnije oštrice, kao i obuću sa ozbiljnijim potplatom.

Uskoro putujem na mjesec dana u Laponiju gdje ću s njihovim lokalcima provesti vrijeme u divljini pripremajući se i učeći vještine za expediciju na sjeverni pol. Po dosadašnjem istraživanju mogu reći da svi oni u divljini koriste vrlo ozbiljne i velike noževe 20+ centimetara.
Otvorit ću i posebnu temu o toj avanturi čim kupim Karte za avion što bi trebalo biti u idućih 2 tjedna.

Ljudski je učiti i mijenjati mišljenje a ja sada nakon više od 30 godina iskustva sa vrlo velikim brojem oštrica mogu reći da su mi i dalje od svih fiksnih najomiljeniji Fallkniveni iz NL serije sa bogom Torom na čelu. To je po meni najbolji fiksni nož koji sam ikada koristio (uz moje sitne prepravke)

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_1905Medium

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_1903Medium

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_1993Medium

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_2014Medium

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_3926Medium_zps0ae98fce

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_3946Medium_zpsb3c4c7e3
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Hombre 24.01.15 15:59

Ne dirajte mi ravnicuuuuu Fallkniven noževi - Page 26 478256

Samo naprijed Navi. Ti si jedan od rijetkih kojem Bog vjerno služi Fallkniven noževi - Page 26 855911

Hombre
guru
guru

Male
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 24.01.15 16:52

Navigator, rado pratim tvoje reportaže i nisam imao tebe na umu kad sam citirao gore post, osim u dijelu za stajanje na nož.

Ne razumijem fotografije koje si postavio, koristio si ogromni nož za rezanje kore breze za potpalu, oštrenje tankog štapa, rezanje kobasice i udaranje po debelom drvetu. Mogao si postavit i fotografije na kojiam to radiš ključem od auta i vidjeli bi isto.
Sve stvari sa fotografija se mogu odraditi Mora nožem i to mnogo efikasnije, ovako izgleda smiješno, a umjesto udaranja preskupim nožem po drvetu si mogao da iskoristiš najobičniju sjekiru koja bi mnogo efikasnije odradila posao, ili šegu...

Ja ne napadam fallkniven, F1 mi je kao što sam rekao omiljeni nož, ali si me pogrešno shvatio ili odgovorio instiktivno.
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 24.01.15 17:52

Guru nisam uopće imao tebe posebno na pameti kada sam pisao odgovor. kako sam i napisao ti si samo kopirao jedan stari post u kojemu se o temi raspravlja pa sam eto dopisao svoj apdejt budući da sam počeo s nekim pripremama tjekom kojih će doći u obzir i neke ovdje iznesene činjenice.

Što se mora noževa tiče slažem se da su best buy fiksni noževi svih vremena no usporedit ih po mogućnostima s nekim ozbiljnim bowie nožem bilo bi ipak neutemeljeno.
Na fotkama sam postao da se vidi da se i velikim nožem mogu odraditi sve zadaće kao i bilo kojim malim ali i nešto ozbiljnije poput obaranja stabla što je malima nedostižno.
Vrlo rijetko na hodačke izlete nosim sjekire. Baš zbog uštede u težini. Uvijek kada idem autom na teren imam i sjekiru u gepeku i često je koristim ali ipak najčešće oko vikendice.

Fallkovom Toru nije osnovna zadaća obaranje stabala kao ni izrada čačkalica, on je više za ajmo to reći razačke zadaće srednjeg omjera. Cijepanje grana do recimo 3-4 cm debljine i izrade koječega no ipak je korisno znati da po potrebi njime mogu odraditi znatno manje ali i bitno veće rezaćke zadatke i da mi uz njega u ruksaku niti mora a niti sjekira nisu potrebni.

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_2073Medium

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_2074Medium

Zadnja promjena: NAVIGATOR; 24.01.15 18:08; ukupno mijenjano 1 put.
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 24.01.15 18:02

A1 i F1 su po meni odlični survival noževi, imao sam ih i godinama koristio nekoliko. Čak bi rekao da je A1 najbolji survival nož ako gledam omjer uloženo dobiveno. No po meni su za tipične u prirodi svakodnevne rezačke zadaće ipak malo per debeli, odnosno imaju pre veliki kut primarnog grinda. To je odlično za mnoge forumaše koji vole raf koristiti svoje rezne alate i da ne moraju razmišljati hoče li nož moći nešto izdržati, jer ti su modeli stvarno neuništivi. No meni je NL fallkova serija bitno draža ponajviše zbog puno rafiniranijih oštrica znatno manjeg kuta primarnog grinda kao i zbog vrlo lijepih i ugodnih kožnih ručki i futrola koje su mi osobno odlične.

F1 i Idun su noževi prilično sličnih dimenzija pa ipak je na Idunu grind bitno tanji, pod manjim kutem a convex je bitno manje naglašen nego na F1. Baš zbog toga idun bitno bolje režei  lakše se oštri od F1.
Pri radu je bitno precizniji i u ruci bolje kontroliran. Naglašeni convex F1 pomalo destabilizira nož recimo kod izrade drvenog paperja za potpalu vatre ili kod recimo izrade vrlo tankog vrha štapa za peč kobase ili šiljit strelice.

Fallkniven noževi - Page 26 PC290405Small

Fallkniven noževi - Page 26 P1070141Small

Fallkniven noževi - Page 26 PC150111Small

Fallkniven noževi - Page 26 PC220073Small

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_9655Medium

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_9664Medium

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_9670Medium

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_9723Medium

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_9763Medium

Fallkniven noževi - Page 26 IMG_9774Medium

Zadnja promjena: NAVIGATOR; 24.01.15 19:26; ukupno mijenjano 1 put.
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 24.01.15 18:30

Ne razumijem šta znači "nož za preživljavanje"...

I ako bih išao negdje dje mi treba veliki nož, opet bih ponio mali nož + mačetu / sjekiru + pilu i imao lakši i efikasniji set opreme od jednog velikog noža...
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Postaj by roy 24.01.15 18:51

Bojim se da lakši ne bi bio, pogotovo kombinacija sa sjekirom.

roy
bomber
bomber

Male
Broj postova : 158
Godine : 913
Datum registracije : 05.11.2010

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 24.01.15 19:31

Ja nisam u tako dobroj fizičkoj kondiciji pa mi uz sve ostale stvari koje nosim, ruksak, vreća, šator, termarest, voda i hrana, sjekira predstavlja dodatni nepoželjni teret na dužim višednevnim šetnjama.
Eventualno uz Tora ponesem laplander sklopivu pilu.
Često je tu i prilično snimateljske opreme tada svaki gram postaje kilogram.

"nož za preživljavanje" bi bio nož predviđen za nepredviđene rezne zadatke! A koji dimenzijama ne prelazi gabarite da ga zbog prevelike težine ili veličine ne bi uvijek na putu nosili sa sobom.
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 24.01.15 20:00

roy je napisao/la:Bojim se da lakši ne bi bio, pogotovo kombinacija sa sjekirom.

Fallkniven tor 862 grama!! Ja kad idem u planinu teško mi je da ubacim F1 koji je oko 200 grama, pa ubacim moru, a ne da nosim nož od skoro kilo...

Mora Clipper - 116 gr
Bahco laplander - oko 190 gr
Fiskars X7 - 641 gr

Ukupno: 947 gr!

Eto toliko o razlici u težini. a za nekih 100 grama razlike imate neuporedivo efikasniji set opreme.
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Postaj by mariobab 24.01.15 20:00

Ne znam, svatko neka nosi svoje, i svatko će naći opravdanja za ono što koristi, a ja ću radije, kako već godinama radim, uzeti svoj nož (dadley nož +  tramontina modificirana mačeta= 450 grama, oko 180 HRK), nego Sheffield bowie (650 grama i preskup, neka stoji na ormaru). Prvi moj set itekako je svestraniji nego 10 inča dugi bowie 6mm debelih leđa, ma kako odlično i smisleno uz iskustvo izrade 150 god bio napravljen.  Nosi li netko uz takav veliki nož još i pilu, tu se recimo ostavlja u težini prostor za cjepački alat poput male sjekirice.

Nose ljudi velika sječiva, nose, ali to su hukari i leuku na sjeveru, golok, parang, barong na istoku, mačete, kosiri, kukriji, pa i sjekire-ali, to nije tema, veličina sječiva.
mariobab
mariobab
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1910
Godine : 60
Datum registracije : 28.01.2009

http://bushcraft-forum.findtalk.biz/

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 24.01.15 20:04

NAVIGATOR je napisao/la:
"nož za preživljavanje" bi bio nož predviđen za nepredviđene rezne zadatke! A koji dimenzijama ne prelazi gabarite da ga zbog prevelike težine ili veličine ne bi uvijek na putu nosili sa sobom.

Eto gore uporedih težine, tako da su one skoro iste, sa jedne strane jedan alat i sa druge tri alata namjenska koji će mnogo bolje odradit posao...

Ako znam da ću ić negdje i da postoji mogućnost neplaniranog sječenja kako bih preživio, ubacio bih laplander jer je fiksni nož uvijek u rancu i sa tom kombinacijom bih se uvijek snašao, a poznajem više ljudi koji se nalazili u situacijama preživljavanja i nikad im nešto kao tor nije trebalo.
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Postaj by Ikarus 24.01.15 20:04

Guru je napisao/la: Sa drženjem oštrine sam veoma zadovoljan, s tim što bi za duže držanje oštrice trebalo malo povećati ugao, što bi pretpostavljam onima koji se žale riješilo pitanje čipovanja.

Ne razumijem šta si mislio pod ovim? kolko ti je tanak rezni brid ako ga misliš podebljat da bolje drži oštrinu? Fallkniven noževi - Page 26 865284

Ikarus
Ikarus
ADMIN
ADMIN

Male
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 24.01.15 20:06

Ikarus je napisao/la:
Guru je napisao/la: Sa drženjem oštrine sam veoma zadovoljan, s tim što bi za duže držanje oštrice trebalo malo povećati ugao, što bi pretpostavljam onima koji se žale riješilo pitanje čipovanja.

Ne razumijem šta si mislio pod ovim? kolko ti je tanak rezni brid ako ga misliš podebljat da bolje drži oštrinu? Fallkniven noževi - Page 26 865284

Veoma tanak, kad sam ga dobio takao sam ga malo vodobrusnim papirom i nož je veoma oštar, kao fabrički je imao V sekundarni koji se vidio pod lupom jedino.
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 24.01.15 20:12

Upravo izvagao Tor sa kožnom futrolom je 720 grama. Što mi je bitno manje nego sjekira i mali nož.
Gransforsica mi je sama 1015g
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Ikarus 24.01.15 20:13

Tor je meni predivan nož, šta se tiće izgleda i grinda, lijepa silueta oštrice odlčino odrađena...
Osobno mi se ne sviđa Vg10 da mogu birat da je nehrđajući vjerojatno bi izabrao INFI.

Da je to ultimativni alat, normalno da nije,nedavno sam baš razgovarao sa Naviem o tome, ja isto volim velike noževe, jer su fora (dijete u meni) i mislim da nije ništa loše u tome da ljudi nose šta žele i uće se koristiti rezne alate na razne načine čiste da se kroz uporabu naviknu na njih i dodatno nauće neke stvari o njima...

Cijepanje naspram piljenja? biram piljenje, manje utroška energije (u večini slučajeva) manje rasipanje potrebnog materijala (drva) i u večini slučajeva i lakši način...
Ikarus
Ikarus
ADMIN
ADMIN

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Ikarus 24.01.15 20:15

@Guru, mislim da tu nema riječi o podebljavanju jer je i ovako debel, nema logike to šta si napisao zato i pitam...

Ikarus
Ikarus
ADMIN
ADMIN

Male

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 24.01.15 20:27

imao sam tramontina mačetu, fiskars sjekiru, bacho laplander pilu i razne mora noževe pa ipak danas nosim Tora.

Sigurno je to i do navike jer sam prije tora oko 14 godina nosio trailmastera.

To što je mani Tor najbolji uopće ne tvrdim da bi trebao biti ikome drugome, poštujem sve koje u prirodi sretnem a imaju bilo kakav rezni alat. Time pokazuju da su odgovorne osobe i vjerovatno ih neće Gss vaditi iz planine.
Ovdje pišem o Toru zato jer je to slučajno Fallkniven što bi trebala biti tema svih postova ovdje.
No kad netko tvrdi da bi na expediciju išao sa morom to zvuči malo neozbiljno ako uz tu moru nema i ozbilnijih alata. Ma ja bi štilovku nosio sa sobom za EDC da sam toliko jak i velik.

slažem se za omjer cijepanje-piljenje, upravo zato ako planiram boravak često je i laplander samnom baš kao nedavno i na jančarici.

Zadnja promjena: NAVIGATOR; 24.01.15 20:30; ukupno mijenjano 1 put.
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by ivo 24.01.15 20:29

Ja je nosim, točnije, vozim !
ivo
ivo
guru
guru

Male
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Ikarus 24.01.15 20:51

Još jedna stvar koju sam gore krenuo napisat pa očito nisam, Thor mi je predivan nož u ovaj Navijevoj obradi odnosno bez gornjeg "štitnika"

Od Fallka sam imao F1 H1-(prodan) A1x2 F1 maroon micarta i Tk2, svi oni su pre debeli za ono šta trebaju biti...

Fallk H1 meni osobno ima naj udobniju dršku od svih Fallkova a naj bolji (rezni) je po meni Tk2

Fallkniven noževi - Page 26 Fk-tk2-zytel-fallkniven-tk2-zytel-sheath_0
Ikarus
Ikarus
ADMIN
ADMIN

Male

[Vrh] Go down

Postaj by jimkukri 24.01.15 20:53

falk a1 destruction video Fallkniven noževi - Page 26 69343 (prvi dio od 7)

nakon sto sam ovo pogledao fasciniran sam izdrzljivoscu falkova laminiranog vg10
i ja sam pomalo bio razocaran krutoscu lamvg10 koji se lakse cipa od recimo karbonskih 1095 il 5160
medjutim ono sto je ovaj a1 izdrzao je cudo...gledao sam jos tih destruction testova (YT kanal All Outdoor) i nijedan (od ovih 5,6 kaj sam gledo) nije izduro ko a1 falk
znaci ipak ima nesto u tom laminiranom vg10...nisu svedi tak mutavi Fallkniven noževi - Page 26 990630

jimkukri
jimkukri
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Ikarus 24.01.15 21:00

@Jimkukri to je "popularni Noss odnosno ili je kanal njegov ili je netko uspio spasiti njegove videe.
On je svoj kanal pobrisao radi ljudi koji nisu uspijeli shvatit šta radi...

Bilo ih je dosta koji su izdržali puno više a i onih koji su izdržali puno manje (ko npr CR Green Beret)
Ikarus
Ikarus
ADMIN
ADMIN

Male

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 24.01.15 21:13

fallk radi po meni jako dobre fiksne noževe. Kako sam već i napisao večina ih je za moj ukus ipak malo pre debelih grindova no po mojem iskustvu su jako jako čvrsti. Na sreću imaju modela poput spomenutog TK2 i cijele NL serije koji su primjereno grindani. VG10 nije ni iz bliza najbolji čelik no osobno mi je to godinama bio najbolji allaround čelik. I danas se od njega rade mnogi fascinantni folderi a odlično funkcionira i u velikom chopperu poput Tora.
kasnih 90tih i ranih 2000tih to mi je bio najbolji spydercov čelik i bio je prvi od nehrđajučih koji me potaknuo da uvidim prednost noževa koji traže minimalno održavanje uz solidne rezačke performanse i tome primjereno oštrenje. Što se do tada nije moglo vidjeti u ostalim stainless kauguma čelicima.
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Mad Max 24.01.15 22:13

Pa dobro nek su Fallkovi debeli teški kruti - napravljeni su za kupca. Svako od nas bira sa čime če iči u prirodu dok sa jednom običnom najjeftinijom morom možemo da odradimo 100 % sve zadatke - svi ostali noževi služe isti svrhi i - zadovoljavanju ličnog odabira pojedinca. Barbudo je pristaš noževa s trnom minimalističkim designom i 100% upotrebljivošču a neki drugi ljudi imaju drukčije standarde i to ispoljavaju sa svojim noževima. Meni su svi noževi dobri a imam i ja svoj Barbudin Puukko i Leuukuu i Karlov čoper i Fallkove noževe ... jbg. nismo svi isti / nek si svaki nadje svoj stil svoj nož i to upotrijebljava za odlazak u prirodu a ne za prepucavanje na forumu ... bez veze je - ne nosi prave poruke ...

L.p. Max
Mad Max
Mad Max
spikač
spikač

Male
Broj postova : 664
Godine : 57
Datum registracije : 15.01.2011

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 24.01.15 22:24

pa ja mislim da ovo nije skroz besciljno prepucavanje, meni je korisno čuti argumentirano mišljenje nekoga tko misli drugačije.
Osobno to ne doživljavam kao napad, niti mislim da sam uvijek u pravu niti da je moje mišljenje bogom dano ali za mene je najispravnije.

Meni se ne čeini u konverzaciji niti da je bilo povišenih tonova a kamo li nečega gorega.

Od fiksnih noževa imam samo dva Tora i jednoga Iduna i mislim da sam namiren za dugo godina. Kod foldera možda tu i tamo još i padne neka prinova.

da nemem gorkyjev Orange, kojega sam nepravedno zaboravio spomenuti, od fiksnih bi još uzeo fallkov Colt kakav nosi Gorila, čini mi se fantastičan mali fiksni.
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content