FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Globalni raspad sistema i samoodrživost

+89
DomagojB.
UBERSOLDAT
survival_996
remez
mirDaK
ElPrezidente
altx
Simke
chumaman
roguefox
zoran
Frenky
hydra
NarCroMan
Axter
Odin
Franco G
DoomsdayST
Tandrax
duke
Drvo
ivo
gomar
Bjesomar
maks1969
flecktarn
JillValentine
goxxon
alenko123
Migach
Stari Strider
puls
Lovac23
sergej
trolshein
Guybrush
PJER
Igsy
Buco
SelinaKyle69
mama jele
Guru
Mije
™pico
Jolender
ebola
dado2
kr1s
djomla
nix1909
northy
tonka
hrvoje-gs
Fratt
stefan.j
TomoZg
Stribog
crospider
knight
cvelle89
Branimir76
marinko
plazzi
Vikingson
Marko93
robert
bobrok
kengur32
pocetnik
urbana_gorila
Cave Bear
thepecarski
rinos
Login
Mraz
neven
loser
damjan
amiklic1
sinke
LUKSA
Target
Elp
Freeman
jratko30
divlji grab
hankok
Ito Ogami
Surfer
93 posters

Stranica 2 / 24. Previous  1, 2, 3 ... 13 ... 24  Next

Go down

Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty Re: Globalni raspad sistema i samoodrživost

Postaj by Surfer 17.03.11 22:35

Hvala svima na doprinosu ovoj temi, mislim da je vrlo bitna i postaje aktuelna u smislu da se već broje dani prije nego dođe do globalne eskalacije.
Želio bih naglasiti da globalni raspad sistema ne znači nužno MAd Max scenarij, ali znači globalni zaokret koji može biti samo u jednom segmentu ali dovoljan da ima velike posljedice na sve.

Postoje mnogi scenariji.
Recimo samo da nastane problem sa opskrbom nafte.
Recimo da transport stane nakon mjesec dana jer hrvatske zalihe nafte nisu velike, većina zaliha nafte koje su u Hrvatskoj nisu naše nego od drugih država koje nam plaćaju skladištenje u Janafovim sistemima.
Ne znam da li su ljudi svjesni da gradovi na svijetu funkcioniraju na principu dnevne opskrbe.
Što znači da kad danas ne bi bili u mogućnosti obaviti dostavu kamionima sa raznoraznim namirnicama u Zagreb ili neki drugi grad, u roku od 48 sati ne bi bilo više ničega u dućanima.

A šta onda?

Surfer
lingua
lingua

Broj postova : 335
Datum registracije : 23.05.2010

[Vrh] Go down

Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Empty Re: Globalni raspad sistema i samoodrživost

Postaj by Freeman 17.03.11 23:24

Verujem da postoje samo dve vrste scenarija, a to su:
1. Neizbežni (usporavanje ekonomije)
2. Mogući (zemljotresi, poplave, požari, suše)

Što se tiče prvog stvar je jasna i manje-više svi elementi su poznati i samim tim sa lakoćom možemo predvideti kako će biti vreme, kako opstati i profitirati u takvim situacijama.
To se već događalo pa možemo i naučiti nešto iz istorije.

Real life SHTF Survivalist from Argentina !!!! !!!!

Freeman
Freeman
bomber
bomber

Male
Broj postova : 131
Godine : 36
Datum registracije : 23.08.2010

[Vrh] Go down

Postaj by neven 18.03.11 10:00

Freeman je napisao/la:Verujem da postoje samo dve vrste scenarija, a to su:
1. Neizbežni (usporavanje ekonomije)
2. Mogući (zemljotresi, poplave, požari, suše)

Što se tiče prvog stvar je jasna i manje-više svi elementi su poznati i samim tim sa lakoćom možemo predvideti kako će biti vreme, kako opstati i profitirati u takvim situacijama.
To se već događalo pa možemo i naučiti nešto iz istorije.

Zapitao sam se o čemu mi zapravo pričamo, možda sam promašio temu ali, Japanci su imali
samo 90 sekundi da shvate što dolazi i da pobjegnu, samo toliko.Koliko ljudi i sa koliko stvari
potrebnih da prežive nekih tjedan dana bi to moglo u datom trenutku?Mislim na naše prostore.Zamislite se malo.Mnogi od nas imaju obitelj, dali bi mogli sve to provesti u samo 90
sekundi ako i toliko.
neven
neven
lingua
lingua

Male
Broj postova : 396
Godine : 56
Datum registracije : 21.09.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Freeman 18.03.11 10:23

neven je napisao/la:

Zapitao sam se o čemu mi zapravo pričamo, možda sam promašio temu ali, Japanci su imali
samo 90 sekundi da shvate što dolazi i da pobjegnu, samo toliko.Koliko ljudi i sa koliko stvari
potrebnih da prežive nekih tjedan dana bi to moglo u datom trenutku?Mislim na naše prostore.Zamislite se malo.Mnogi od nas imaju obitelj, dali bi mogli sve to provesti u samo 90
sekundi ako i toliko.

Prošle godine, posle zemljotresa u Haitiju, napravio sam mali eksperiment: šta mogu poneti sa sobom iz kuće za jedan minut, i to sam uradio čim mi je ideja pala na pamet kako ne bih imao vremena da razmišljam gde mi šta stoji i efikasno isplaniram sve.
Rezultat? Stari ranac koji je staja pored vrata sa pola vekne hleba, 1kg sitnog sira, majonez i kineski nož sa kojim ne mogu čestito ni hleb seći.

Razočarao sam se u život, nekako uvek sam mislio da ću biti spremniji.

Od tada držim spakovanu torbu za beg na visećem ramu iznad ulaznih vrata.

mobilnost mobilnost mobilnost

DOMAĆI ZADATAK

Imate 60 sekundi da se spakujete i izletite iz kuće stana. ODMAH.
Javite ispod rezultate
Freeman
Freeman
bomber
bomber

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Mraz 18.03.11 10:57

FAIL!

1. ruksak za posao, u njemu se nalazilo:
- radne hlače
- mechanix rukavice
- vic spartan
- UNO karte
- tobrex kapi

u njega pobacao sa stalaže (jedan pokret ruke ovo je ono što je završilo u ruksaku):

- novčanik
- članska iskaznica crvenog križa
- METRO kartica
- mirisni štapići (vanilija/jabuka)
- fenix lampa

zatim sa stalaže "za opremu" uzimam:
- mali kekec (nož)
- sog preklopna pila (tj. samo futrolu jer pila nije bila na svom mjestu, obrezivao voćke i ostala mi u podrumu)

trk u kuhinju:
- oko pola kruha
- oko kile sira
- oko pola kile šinke

krenuo prema vratima i ode minuta... kuča se urušila 10ak sekundi prije nego sam izašao.

Da sam i stigao izašao bih vanka bos, u dresu i kratkoj majci.

Mraz
Mraz
master
master

Male
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Surfer 18.03.11 13:02

Freeman je napisao/la:

Zahvaljujem na ovom linku.
STvarno vrlo vrijedno iskustvo za pročitati.

I upravo se radi o onome što sam govorio da ne treba biti Mad Max scenarij da bi došlo do raspada sistema.
Argentina je jednostavno bankrotirala i imala hiperinflaciju.
To je bilo dovoljno.
I sam sam iznenađen ovim što sam pročitao, nisam bio svjestan razmjera krize i raspada sistema koji je uslijedio tamo.

Moram priznati da situacija u HR sve više podsjeća na scenarij Argentine
Surfer
Surfer
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Freeman 18.03.11 14:22

Mrazomor je napisao/la:FAIL!

1. ruksak za posao, u njemu se nalazilo:
- radne hlače
- mechanix rukavice
- vic spartan
- UNO karte
- tobrex kapi

u njega pobacao sa stalaže (jedan pokret ruke ovo je ono što je završilo u ruksaku):

- novčanik
- članska iskaznica crvenog križa
- METRO kartica
- mirisni štapići (vanilija/jabuka)
- fenix lampa

zatim sa stalaže "za opremu" uzimam:
- mali kekec (nož)
- sog preklopna pila (tj. samo futrolu jer pila nije bila na svom mjestu, obrezivao voćke i ostala mi u podrumu)

trk u kuhinju:
- oko pola kruha
- oko kile sira
- oko pola kile šinke

krenuo prema vratima i ode minuta... kuča se urušila 10ak sekundi prije nego sam izašao.

Da sam i stigao izašao bih vanka bos, u dresu i kratkoj majci.

Svaka čast, iskreno bolje si odradio od mene.
Ja nisam uspeo da nadjem ni novčanik ni mobilni... Toliko o real life survivalu.
Ali zato pre te provere bio sam 100%, ma šta 100, 200% posto siguran da sam spreman, imam ja sve što mi je potrebno, tu je negde... po kući...
Freeman
Freeman
bomber
bomber

Male

[Vrh] Go down

Postaj by sinke 18.03.11 15:02

sve stvari koje su mi najbitnije stoje na jednom mjestu, a dosta njih je vac u ruksaku, razmak između mjesta di stoje stvari i ruksaka je 1 metar, i tak mi zadnjih godinu i po stoji... jedini problem je sto ako nisi doma...
sinke
sinke
spikač
spikač

Male
Broj postova : 616
Godine : 45
Datum registracije : 09.02.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Elp 18.03.11 15:11

Evo vidite, tu na scenu stupa supruga. Treba je istrenirati da pokupi sve to sto biste i sami pokupili i da bjezi napolje, odnosno na dogovoreno mjesto. A ti Fratt svoju svezao... Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 368870
Elp
Elp
lingua
lingua

Male
Broj postova : 491
Datum registracije : 25.02.2011

[Vrh] Go down

Postaj by damjan 18.03.11 20:07

imam tri seta stvari... jedan u autu, jedan u garazi, i jedan u kuci... u kuci mi je najbitniji jer su mi doma zena i dijete i sta god se desilo ako nisam doma prvo cu na sve nacine pokusati uci u kucu.. ako to ne uspije ostaje mi auto i garaza.. tu imam sve sto mi treba za najmanje 3 mjeseca...ako uspijem obici sva tri mjesta i skupiti sve stvari imamo materijala bar za pola godine... onda je najveci problem sa time pobjeci iz grada i naci lokaciju na koju bi uopce bjezao... zasad mi je u planu neko brdo na kordunu ili lici
damjan
damjan
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Login 18.03.11 21:30

[quote="Freeman"]
neven je napisao/la:
DOMAĆI ZADATAK

Imate 60 sekundi da se spakujete i izletite iz kuće stana. ODMAH.
Javite ispod rezultate

Pokupio:
-bug out bag kompletnu
-otključao sef uzeo iz njega ono što trebam
-navukao (nisam vezao) gojzerice i jaknu
-izašao na dvorište

I ostalo par sekundi. Iz ovoga sam naučio da je sve ok, osim čizama, na njih sam odlučio napraviti sustav gumenih rastezljivih vezica na zadnje dvije kopče a prave vezice trakom zamotati, kako bi gojze što prije mogao navuči bez vezanja a opet dovoljno čvrsto da mi stoje i da vezice nesmetaju u tih prvih par trenutaka bježanije, kada sam na sigurnom onda zavežem klasično.

Ova tvoja "vježba" je možda na prvi mah bila zezancija, ali ja sam njome otkrio nešto korisno, možda one vatrogasne vježbe u školi i nisu samo sretan trenutak đaka za prekinuti nastavu. Bilo bi dobro si postaviti ovako slične zadatke i vježbati, iskustvo i vježba ti dosta toga pokažu.
Login
Login
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1136
Datum registracije : 17.07.2010

[Vrh] Go down

Postaj by rinos 18.03.11 23:27

Pokupio najmlađe dijete,probudio drugo-teenage-rica,kod trećega mi se srušilo deset katovaa na glavu,žena se probudila Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 990630

u stvari imam kod vrata krcat ruksak sa svim što mi treba,i nešto slično u automobilu,ali za 1 minutu vjerovatno ne bih došao do izlaza iz zgrade,pogotovo ako se radi o nekom žestokom zemljotresu dok spavam..
rinos
rinos
spikač
spikač

Male
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009

[Vrh] Go down

Postaj by thepecarski 19.03.11 14:06

Pozdrav svima! Citam forum vec duze vrijeme i sve pohvale za teme.Citajuci ovu temu,veoma ozbiljnu i bitnu (kako su stvari krenule da se odvijaju),morao sam se nasmijati jer sjetih se onog filma sa Kristoferom Volkenom koji je glumio nekog ekscentricnog i genijalnog nuklearnog fizicara koji je imao ekstremni strah od nuklearnog rata i napravio ispod kuce samoodrzivo skloniste koje se automatski zakljucavalo iznutra na,cini mi se,20 godina.I sve bi bilo u redu da se nije avion srusio u blizini njihove kuce a oni pomislili-pocelo je...Ko je gledao sjetice se a ko nije neka pogleda.Orginalan naslov je Blast from the Past a ne znam kako je preveden na srpski ili hrvatski jezik.Pa reko' sve je to u redu ali nemojte pretjerivati... :migg:
thepecarski
thepecarski
bebač
bebač

Male
Broj postova : 13
Godine : 51
Datum registracije : 05.02.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Freeman 19.03.11 14:33

Odosmo mi malo u off, tema BOB već postoji na ovom forumu - BUG OUT BAG (torba za nuždu)

Elem, Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 806172

ODAKLE POČETI?

Ko ne prati ovaj problem duže vreme mora znati odakle da počne.
Evo moje preporuke

-Chris Martenson (http://www.chrismartenson.com/)

Njegov Crash Course objašnjava sve što treba da se zna da bi čovek shvatio u kakvom svetu živi i kako će i kada će (nikako "da li će") sistem početi sa raspadom i kakav se novi sistem može roditi.

1. The Crash Course (full seminar)
2. The Crash Course (skraćeno na 45 min)
3. What Should I do? (poslednji deo crash course-a)
Freeman
Freeman
bomber
bomber

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Surfer 19.03.11 15:05

thepecarski je napisao/la:Pozdrav svima! Citam forum vec duze vrijeme i sve pohvale za teme.Citajuci ovu temu,veoma ozbiljnu i bitnu (kako su stvari krenule da se odvijaju),morao sam se nasmijati jer sjetih se onog filma sa Kristoferom Volkenom koji je glumio nekog ekscentricnog i genijalnog nuklearnog fizicara koji je imao ekstremni strah od nuklearnog rata i napravio ispod kuce samoodrzivo skloniste koje se automatski zakljucavalo iznutra na,cini mi se,20 godina.I sve bi bilo u redu da se nije avion srusio u blizini njihove kuce a oni pomislili-pocelo je...Ko je gledao sjetice se a ko nije neka pogleda.Orginalan naslov je Blast from the Past a ne znam kako je preveden na srpski ili hrvatski jezik.Pa reko' sve je to u redu ali nemojte pretjerivati... :migg:

Film se zove Ljubav snova.
SUper je film, a Christopher Walken, koji mi je jedan od najdražih glumaca ovdje je briljirao u totalno netipičnoj ulozi za njega.
Užasno je smiješan.

Ali što se tiče pretjerivanja, mislim da će svatko odlučiti sam za sebe koliko će se pripremiti, neki više neki manje, bitno je samo da budu svjesni da se moraju sami za sebe unaprijed pobrinuti.

Ako se i ne dogodi baš ništa, tim bolje
Surfer
Surfer
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Cave Bear 19.03.11 16:07

60 sek. test:
Torbica sa opremom za izlete(moja oprema)
Mačeta
Sekira
Nieto
Luk sa strelama
Pračke
10 šmirgli
Slanina
Hleb
Testera
Lonac

I sve to(sem luka) ubacio u školski ranac i izašao pre nego što se kuća srušila

I Opinel sam ubacio,pošto on straši sve neprijatelje!
Cave Bear
Cave Bear
spikač
spikač

Male
Broj postova : 700
Godine : 26
Datum registracije : 31.05.2010

[Vrh] Go down

Postaj by sinke 19.03.11 22:20

@Cave Bear

Jedan od boljih rezultata koje sam ovdje procitao i puno opreme si uspio uzet. Savjet,posto pod ovaj link moja oprema a i sve sto si tu naveo nisam primjetio neku svjetiljku mozda bi je mogao ubacit negdje u torbicu. Al ugl. dobar start... najvise mi se slanina sviđa
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 690498
sinke
sinke
spikač
spikač

Male
Broj postova : 616
Godine : 45
Datum registracije : 09.02.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Cave Bear 20.03.11 11:05

Imam svetiljku,samo nikako da se nakanim da baterije kupim Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 747986
Pošto živim u kući,imam više vremena da pograbim opremu i pobegnem
Ovaj beg bi trebalo i uvežbati,pošto to može spasiti život
Cave Bear
Cave Bear
spikač
spikač

Male
Broj postova : 700
Godine : 26
Datum registracije : 31.05.2010

[Vrh] Go down

Postaj by urbana_gorila 28.03.11 14:10

Uspio sam rijesiti domacu zadacu, i to isprve!

Dakle, ovako je to izgledalo:
Od ispod kreveta izvlacim veliku kutiju na kotacicima (koja je inace namjenjena za djecje igracke...) u kojoj drzim vecinu opreme i grabam prvo kaj mi padne na pamet da bi mi dobro doslo, zamatam u staorsko krilo, bacam na ledja ruksak u kojem ionako uvjek nosim vecinu stvari potrebnih za prezivljavanje (to je zato jer sam pomalo paranoican i samo cekam kad ce se desit neka prirodna ili man-made katastrofa i kad cu ostat samo sa onim sto imam na sebi, pa sa sobom pokusavam imat sto vise...), grabim jaknu (gore-tex!), i jedan soft shell, navlacim gojze (takodjer gore-tex) i izljecem iz kuce!
Obzirom da je to sve bilo tocno 51 sec, imam vremena i za izvadit bajs iz supe.

Ruksak i kutija za opremu (koju bi u slucaju nuzde cijelu bacio kroz prozor pa poslije slagao jer ima previse korisnih stvari unutra za biranje:
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Picture125i

Stvari koje sam za prvu ruku uzeo:
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Picture126
Vojna vreca za spavanje (sa rukavima i odvojivim donjim djelom), prva pomoc, asovka, Mora 511, Fiskarsova sjekirica, kuhalo sa plinskom kartusom, cutura i JNA porcija, pracka, dva veca karabinera i karbidni brus sa dvije gradacije.

Sadrzaj mojih dzepova (recimo da mi je to EDC bez kojeg ne izlazim iz kuce...):
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Picture127
4 metra crnog paracorda, 10ak metara tanke ribarske spage za mreze, mobitel, Opinel No.8 Carbone, Boker Trance, Boker Key-com, Leatherman PS4, Small sun 1xAA lampa, kompas, metar, upaljac i mali karabiner.

Torbica za oko struka koja je stalni inventar ruksaka(koja se pomocu MOLLE sistema moze pricvrstiti na vanjsku stranu ruksaka da ne zauzima mjesto unutra), i Fallkniven F1 koji ne izlazi iz torbe:
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Picture128

Sadrzaj torbice:
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Picture129
Dakle tu je:
50 m paracorda, jos nekih komadica spaga, strop za poliranje ostrice, metalno ogledalo, kondomi, igle i konac, usb stickovi od 2 i 16 gb (na ovom od 16 imam topografske karte kompletne HR i SLO, kao i dosta survival literature), flasteri, par manjih karabinera, zvizdaljka, Mag lite Mini Maglite LED lampa (odlicna!), par rezervnih baterija za nju, kompas, maramice, penkale, spork (spoon+fork=spork), izolirka, set za krpanje guma i Heat sheet bivy (vreca za spavanje od aluminizirane folije koja se koristi u spasavanju u planinama jer reflektira do 80% posto tijelesne topline natrag korisniku, a i nepromociva je i vjetrootporna).

Jos jedan nevjerovatno koristan alat. Mjeri temperaturu, nadmorsku visinu i tlak zraka te ima graficki prikaz tlaka u zadnja 24h sto olaksava predvidjanje vremena. Uz sve to je solarni i otporan na udarce (G-shock) i ogrebotine zahvaljujuci mineralnom staklu:
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Picture130f

I sadrzaj jos jedne torbice koja mi je stalno u ruksaku:
Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 Picture131t
Sklopiva klijesta sa nastavkom za bitove (neka no name, ali imam ih vec 4 godine i dobro me sluze), Victorinox Hercules, sklopivi imbusi sa ravnim i kriznim sarafcigerima, i neki smece kinez.

Dakle, za 60 sec sam uspio biti na cesti, potpuno opremljen i mobiliziran!

Zadnja promjena: urbana_gorila; 29.03.11 10:26; ukupno mijenjano 2 put/a.
urbana_gorila
urbana_gorila
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1505
Datum registracije : 09.02.2010

[Vrh] Go down

Postaj by pocetnik 29.03.11 1:55

Freeman je napisao/la:
Ova tvoja "vježba" je možda na prvi mah bila zezancija, ali ja sam njome otkrio nešto korisno, možda one vatrogasne vježbe u školi i nisu samo sretan trenutak đaka za prekinuti nastavu. Bilo bi dobro si postaviti ovako slične zadatke i vježbati, iskustvo i vježba ti dosta toga pokažu.

znanje steceno iskustvom je stvarno najdragocjenije znanje, imho..
osobno nisam proveo ovo vježbu jer od bilo kakve survival opreme nema nista, od alata imam samo biciklisticki alat posto sam se do sada bavio samo biciklizmom..

inace, ne znam da li citate blog od kostelca, ali prema zadnjem postu zgleda da ce nam ubrzo zatrebati sve ovo..

http://igor-kostelac.com/2011/03/28/zice/

P.S.- lik malo piše neke postove kao da je u deliriju, ali vrijedi procitati

pocetnik
zelembara
zelembara

Male
Broj postova : 22
Godine : 39
Datum registracije : 14.03.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Elp 29.03.11 9:25

Gorila svaka cast... Po meni pokupio si i vise nego dovoljno. Ja sam probao isto, ali sticajem cudnih okolnosti u 30-om sekundu "zakucao" sam se u cosak vrata i sjeo. Jos me cvoruga na glavi boli Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 747986

U tih prvih pola minuta uspio sam pokupiti neke sitnice, al' eto, na kraju sam ipak ostao pod rusevinama...

Vojni ruksak u kojem je bila mala sjekirica (ostalo iz lova), Leathermanov multi tool, Famipa folder, 15ak metara konopca, baterijska lampa, survival kit, rezervna odjeca je takodje bila u ruksaku, a potom su se desila vrata. Zakljucak je da sam neorganizovan. Mnogo sam vremena izgubio trazeci sitnice. Sada je strategija promijenjena. Sve stoji spremno u hodniku, pa imam 60 sekundi da izbjegnem prepreke po stanu, obujem se i izletim napolje.
Elp
Elp
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by urbana_gorila 29.03.11 10:23

Ustvari uzeo sam samo stvari sa prve slike, sve ostalo imam stalno u ruksaku (a ruksak stalno na ledjima) i dzepovima.
urbana_gorila
urbana_gorila
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Surfer 29.03.11 11:36

urbana_gorila je napisao/la:

uvjek nosim vecinu stvari potrebnih za prezivljavanje (to je zato jer sam pomalo paranoican i samo cekam kad ce se desit neka prirodna ili man-made katastrofa i kad cu ostat samo sa onim sto imam na sebi

Dakle, za 60 sec sam uspio biti na cesti, potpuno opremljen i mobiliziran!

Also dakle, kao što si rekao čekaš kad ćeš ostati samo sa onim što imaš na sebi......

Sve super i svaka čast na opremljenosti, pokriveno je dosta toga ali ono najvažnije nije....

Gdje je voda?
Gdje je hrana?
Gdje je novac?

Tri najvažnije stvari NEMAŠ !!!

Ja ne vidim ništa od toga u torbama i ruksacima.
Vidim samo noževe, imbuse,baterije i špage.
Bez većine svih tih stvari možemo ali bez vode, hrane i novca nemamo šanse.
Prvih 48 sati su najvažniji u slućaju bilo kakve katastrofe.

Zato uvijek u ruksaku 5 litara vode, 5 konzervi bilo čega ili Snickersa i barem 1000 kuna u manjim novčanicama.

Sjećate se onog lika u Haitiju koji je preživio nekih 10 dana u potresu ispod ruševina jer je imao tu sreću da se zatekne u dućanu sa sokovima i grickalicama.
Ne bi mu pomogao niti EDC, niti F1, niti kompas, niti paracord.
Pomogli su mu čips i sokovi.

@urbana gorila
P.S. sviđa mi se ideja sa USB stickom, ali ne znam u što ćeš ga uključiti
Surfer
Surfer
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Elp 29.03.11 12:12

Ammm, ja sam iskreno mislio da ce mi supruga pokriti taj aspekt. Ona daleko bolje od mene zna gdje sta u kuhinji i ostavi stoji. Ja bi iz frizidera onako nabrzinu samo koje pivo pokupio (u limenci naravno), a valjda bi negdje napolju u kakvom polusrusenom marketu nasli ostatak zaliha. Premda si potpuno u pravu Surviver. Treba se pripremiti i na polju zaliha, makar za prvih 48 sati...
Elp
Elp
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by jratko30 29.03.11 12:57

5 litara vode, ovo mora biti šala !
Mislim da je bočica od pola litre Max. za prvu ruku.
A dalje, dalje dolazi ono o čemu stalno govorimo (snalaženje).

jratko30
lingua
lingua

Male
Broj postova : 366
Godine : 33
Datum registracije : 22.11.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Surfer 29.03.11 13:56

jratko30 je napisao/la:5 litara vode, ovo mora biti šala !

5 litara nije nikakva šala.
To je minimum koje moraš imati u ruksaku SAMO ZA SEBE prvih 48 sati.

Snalaženje je za one koji se nisu pripremili na vrijeme.
Surfer
Surfer
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by jratko30 29.03.11 14:18

Sve u redu, ali 'ko može vući 5 litara vode u općem kaosu...

jratko30
lingua
lingua

Male
Broj postova : 366
Godine : 33
Datum registracije : 22.11.2010

[Vrh] Go down

Postaj by urbana_gorila 29.03.11 15:17

"Daj covjeku ribu, i nahranio si ga za jedan dan.
Nauci covjeka da uhvati ribu, i nahranio si ga za cijeli zivot."

Recimo da Medvednica malo uzdrma Zagreb, i da u toj minuti moram iznjet iz kuce sto mi je bitno.
Sigurno bi radije imao lopatu, i sjekiru, i cuture, i nozeve, i bicikl, da mogu sto brze unutar grada u kaosu doci do jedne do druge tocke jer bi auto u toj situaciji bio beskoristan.

Nadalje, pokusao bih unutar grada u sto kracem roku nabavit par flasa vode i neke konzerve (pokusavam uvijek imat barem 200 kn kod sebe), i sto prije se otisnuo prema planini.

A ako bi trebao nekoga spasavat iz rusevina? Sto bi mi bilo korisnije? A: Lopata, sjekira, noz, 50m cvrste spage, i lampa; ili B: Par konzervi, komad sira i speka, boca rakije i nesto vode?

Zadnja promjena: urbana_gorila; 29.03.11 15:53; ukupno mijenjano 1 put.
urbana_gorila
urbana_gorila
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by urbana_gorila 29.03.11 15:23

Surviver je napisao/la:
jratko30 je napisao/la:5 litara vode, ovo mora biti šala !

5 litara nije nikakva šala.
To je minimum koje moraš imati u ruksaku SAMO ZA SEBE prvih 48 sati.

Snalaženje je za one koji se nisu pripremili na vrijeme.

Dakle, ti radije u spasavas 5 litara vode, umjeso korisnog alata?
Ako prezivim urusavanje kuce zato sto sam u 60 sec bio vani, sjest cu na bicikl i u roku pola sata do 45 min iz biti na Kraljicinom zdencu i napunit si dvije cuture od litre koje sam stigao uzeti zato sto nisam gubio vrijeme na kopanje po frizideru.
urbana_gorila
urbana_gorila
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Surfer 29.03.11 20:20

Recimo da Medvednica malo uzdrma Zagreb,

unutar grada u kaosu doci do jedne do druge tocke

Nadalje, pokusao bih unutar grada u sto kracem roku nabavit par flasa vode i neke konzerve (pokusavam uvijek imat barem 200 kn kod sebe), i sto prije se otisnuo prema planini.

A ako bi trebao nekoga spasavat iz rusevina? Sto bi mi bilo korisnije? A: Lopata, sjekira, noz, 50m cvrste spage, i lampa; ili B: Par konzervi, komad sira i speka, boca rakije i nesto vode?

Dakle, da nas pogodi teški potres, ti bi kroz kaos grada išao tražiti vodu i konzerve?!?
To je tvoj plan?
To nisi trebao ni planirati jer to će odmah napraviti svi oni koji nisu imali plan.

Što se tiče spašavanja, ja nisam pripadnik GSS-a niti to namjeravam postati.
Moj cilj je spasiti samoga sebe i moje bližnje.
Ne mislim tumarati ruševinama i tražiti preživjele
Dakle, odgovor B

Dakle, ti radije u spasavas 5 litara vode, umjeso korisnog alata?
Ako prezivim urusavanje kuce zato sto sam u 60 sec bio vani, sjest cu na bicikl i u roku pola sata do 45 min iz biti na Kraljicinom zdencu i napunit si dvije cuture od litre koje sam stigao uzeti zato sto nisam gubio vrijeme na kopanje po frizideru.

Ja ne spašavam vodu.
Ja spašavam sebe.
Meni je voda već u emergency ruksaku zajedno sa konzervama hrane, novcem i opremom.
Ja nemam razlog da kopam po frižideru, niti da se vozim biciklom kroz razrušeni grad u potrazi za vodom i hranom, zato što sam umjesto seta za krpanje guma i kompleta imbus ključeva spakirao stvari koje će mi ODMAH STVARNO trebati.

Dakle, dok ćeš ti sa setom za krpanje guma i kolekcijom imbus ključeva krenuti na put tražiti vodu na Kraljičinom zdencu i hranu na Dolcu, ja ću na svojoj rezervnoj poziciji sjediti u hladovini i podrigivati se nakon konzerve mesnog doručka.

E vidiš, to je plan. Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 481349 Globalni raspad sistema i samoodrživost - Page 2 42368
Surfer
Surfer
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Target 29.03.11 21:43

evo išao i ja isprobat "domaću zadaću" sa manjim izmjenama

živim u veoma čvrstoj kući sa 2 kata, nema nikakvih zgrada koje predstavljaju opasnost.po potrebi mogu skočit sa balkona u vrt u 3 sekunde tako da sam si produžio vrijeme na meni optimalne 3 minute

napominjem da nemam pripremljene nikakve survival kitove niti posebno složenu opremu na jednom mjestu. neke stvari stoje u ruksaku koji nosim za izlete i to je to

idemo početi:
startna pozicija je u sobi, sjedim ispred monitora na forumu
hvatam ruksak, u njemu su ka-bar heavy bowie, Fenix E21 lampa, recta kompas, 30m paracorda, set prve pomoći za motocikle, jedne debele čarape i jedna kratka pamučna majica

sa polica pobacujem moru triflex, šiltericu, samsung bt 2710, zaštitne rukavice, suzavac za pse, cigare, zippo,šibice, jeftini ručni sat, firesteel, mala bočica dezinficijensa za ruke, 2 paketa papirnatih, lončić za kuhanje, leatherman wave, mali dalekozor, paket aspirina i andola, paket vate, žvakaće, 2 karabinera, 1m bakrene žice, 10m flaksa, jeftina naglavna lampa, oblačim magnum vojne čizme bez vezivanja, flis majicu i henry lloyd veoma čvrstu jaknu - 1min i 30-ak sekundi

uletim u kuhinju, grabim 1kg kruha i 1 paket tosta, bacam u ruksak sol i malu teglicu meda + malu bočicu propolisa (sve to je stajalo na šanku), u frižideru uzimam oko 1,5kg pancete, dvije zimske salame, 0,5kg sira, 2 boce jamnice od 1,5L i jednu bocu domaće šljive

idem prema izlaznim vratima, grabim ključeve skutera, auta i kombija, stavljam vodilicu psu i izlazim pred kuću.

ugrubo nešto sitno preko 3min

sad obrazloženje nekih postupaka - kuća mi je takva da imam više od 60s, u većoj katastrofi tih 60s nebi mi pomoglo

prema onom što sam gledao na tv-u, u slučaju eksplozije nuklearke snage 1 megatona na udaljenosti od 5km, nakon shockwave-a imam oko 10min prije ozračivanja alfa i beta radijacijom i 20min do gama zračenja

sad odgovor zašto svi ti ključevi: za slučaj potresa bih izabrao skuter zbog brzine i lakšeg provlačenja, auto za određenu vrstu situacije a u slučaju gadne katastrofe uzimam kombi - stara karampana sa branicima od čelika kojima se jednostavno mogu probiti na cesti kroz druge nesretnike. treba mi oko 11-12min za napuštanje zone najjače pogođene radijacijom i oko 40min da dođem do dugotrajnog utočišta

Target
Target
honoris
honoris

Male
Broj postova : 1242
Datum registracije : 05.09.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 24. Previous  1, 2, 3 ... 13 ... 24  Next

[Vrh]

- Similar topics