FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Hrana iz ruksaka Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Hrana iz ruksaka Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Hrana iz ruksaka Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Hrana iz ruksaka Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Hrana iz ruksaka Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Hrana iz ruksaka Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Hrana iz ruksaka Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Hrana iz ruksaka Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Hrana iz ruksaka Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Hrana iz ruksaka Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Hrana iz ruksaka Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Hrana iz ruksaka Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Hrana iz ruksaka Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Hrana iz ruksaka Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Hrana iz ruksaka Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Hrana iz ruksaka Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Hrana iz ruksaka Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Hrana iz ruksaka Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Hrana iz ruksaka Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Hrana iz ruksaka Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Hrana iz ruksaka Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Hrana iz ruksaka Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Hrana iz ruksaka Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Hrana iz ruksaka Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Hrana iz ruksaka Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Hrana iz ruksaka Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Hrana iz ruksaka Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Hrana iz ruksaka Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Hrana iz ruksaka Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Hrana iz ruksaka Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Hrana iz ruksaka

+15
marin_2411
Delete
ness
Cave Bear
Drvo
Slym
Marko
NAVIGATOR
žohar
Stule
LEGION66
Mladen
gladiator
trkač
mariobab
19 posters

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Go down

Hrana iz ruksaka Empty Hrana iz ruksaka

Postaj by Gost 11.04.09 7:41

sad smo prosli velik dio hranjenja u prirodi iz prirode, a sad da ja cujem iskusne sto se nosi sa sobom u ruksaku, na dan, dva, tri izleta?
kruh vjerojatno ne izdrzi par dana, mozda kukuruzni il dvopek?a i taj dvopek se rado pokvari.
kak se opce planira kod odabira hrane? dal razmisljate u stilu...za pravi dan ovo i ono ( nesto sto se brze kvari), pa za ostale dane recimo konzerve ili natrpate i jedete sto vam se kada svidi?

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Hrana iz ruksaka Empty Re: Hrana iz ruksaka

Postaj by mariobab 11.04.09 8:03

Ja ne volim konzerve niti takve stvari, zato što ne želim ostavljati smeće-niti zakopano, a neda mi se tegliti natrag.Zato mi je ambalaža ono što se da spaliti.Naravno da razmišljam duže u stilu
...za pravi dan ovo i ono
, pa ne mogu recimo krenuti sa purećim prsima i misliti kako ću ih pripremiti sutra, jer ću sutra vjerojatno dobiti salmonelu.Ali junetina može stajati do sutra, iako to baš ne prakticiram.Ilik uzmem špeka i kobasice ili si napravim južnoafrički biltong, obavezno čokolada, frutabela.Dvopek se ne kvari baš tako lako, ali mi se neda hruskati, toast drži dovoljno dugo.One kolače što sam napisao koje me je mama naučila raditi isto nekada.Ima bobica, veći dio godine nađe se i gljiva.Ali iskreno, ono što je meni sasvim dovoljno je meso.Nemam problema s tim da jedem špek i mjesec dana ako treba.
mariobab
mariobab
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1910
Godine : 60
Datum registracije : 28.01.2009

http://bushcraft-forum.findtalk.biz/

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 11.04.09 8:09

sory...meni je promaklo to o kolacima koje te mama naucila raditi, oces biti dobar i ponoviti, molim te

a sto je južnoafrički biltong ?

meni je kruh najveci problem, ja se ne mogu najesti bez kruha, ali ni tost ni dvopek mi ne zamjenjuju pravi kruh

imam ja jedam recept za visokokaloricne kolace, koji se ne pokvare tako lako, a odlicno dodu kad ponestene energije

zobene pahuljice, integralno brasno, smedi secer, med, sok od narande, suhe smokve ili bilo koje drugo voce...

P.S. junetinu nosis sa sobom? ono junecu sniclu..svjezu??

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by mariobab 11.04.09 8:28

Biltong je sušena junetina/govedina, nešto slično kao engleski ili američki jerky, nema baš jasne granice koje je koje.Vjerojatno ću uskoro raditi pa poslikam postupak.

kolač si propustila jer je tema dugo u mirovanju, evo ponovo, ima ih dva.

1.
500 g kakao praha i dodavati meda da se dobije čvrsta smjesa,umiješati mljevene bademe ili lješnjake i oblikovati kobasicu. Sušiti na zraku. Što je suše lakše i čišće se reže,oblikuju se kuglice veličine ping-pong loptica.

2.
500g sezama na suho popržiti da dobije boju i ugodan miris, mješajući ohladiti na zraku. Samljeti u brašno,dodati 500g meda i bilo koje sjeckano sušeno voće-ja najviše volim marelice.Zamjesiti, oblikovati kobasicu, sušiti na zraku.
mariobab
mariobab
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 11.04.09 8:35

eeeeeeeee ovo m se vrlo svida, mislim da ce i kceri, isprobat cu to odmah drugi tjedan, sad je i tak sve vec prepuno kolaca i nema smisla jos i to raditi

hvala tvojoj mami i hvala tebi sto si dao truda da mi to ponovis

samo ja ih ne bi kuglala u loptice nego bi posusenu kobacicu jednostavno izrezala na snitice

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by mariobab 11.04.09 8:46

Je od sezama i reže na šnite zaboravio sam napisati.
mariobab
mariobab
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by trkač 11.04.09 11:33

Ja ko Mariobab mogu bit na špeku ako treba i mjesec dana. Obično nosim špek i kobasice tipa čajna i srijemska . Kruh-Lovačka kora. Ta dosta masna hrana izaziva žeđ i zato nosim i par limuna. Uz to nešto čokolade. Količine ovise o tome koliko dugo sam u skitnji.
trkač
trkač
bomber
bomber

Male
Broj postova : 125
Godine : 64
Datum registracije : 07.03.2009

[Vrh] Go down

Postaj by gladiator 11.04.09 22:42

kad ja idem na visednevne izlete s razredom uvijek si ponesem one corny plocice ili lion, snickers(u zadnje vijeme bas ne snickers jer sam cuo da su otkrili da neko mlijeko u prahu ne valja a to mljeko je u snickersu Hrana iz ruksaka 166116 ).
gladiator
gladiator
lingua
lingua

Male
Broj postova : 258
Godine : 28
Datum registracije : 08.03.2009

[Vrh] Go down

Postaj by mariobab 11.04.09 22:54

Je, zar si mislio da to proizvode da bi ti zdravo živio? Uzmi tablu špeka.
mariobab
mariobab
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 11.04.09 23:02

mars snikers i slicno
do prije koju g. je bilo OK
sad je to sve puno secera
i tolko preslatko da mi se gadi jest

moram nac recept za tvrde kolace
unutra ide rogac
on valjda daje tu tvrdocu
super su mi za jest

moracu probat ovo sa kakom i medom i ostalim

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Mladen 11.04.09 23:14

moje iskustvo ...
a ima temelj u raznim institucijama koje borave u prirodi ..
je najobičnija čokolada za kuhanje i tvrdi medenjaci ...
mnogo puta dobro došlo ...
popustim koji put pa uzmem mlječnu milku ..
Mladen
Mladen
honoris
honoris

Male
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Mladen 11.04.09 23:16

to mislim na energetsku hranu ...
ili kao dopunu prirodnoj...
Mladen
Mladen
honoris
honoris

Male
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009

[Vrh] Go down

Postaj by LEGION66 11.04.09 23:39

Dobri su i obični medenjaci, oni obično dugo traju i zadržavaju svježinu. Je da mogu biti jako tvrdi ali se lijepo zazmoće s vodom, čajem i slično.
LEGION66
LEGION66
spikač
spikač

Male
Broj postova : 631
Godine : 47
Datum registracije : 21.03.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Stule 12.04.09 7:23

Panceta,(Slanina),nesto cokolade-tvrde nikako mlijecne,gledam da vise ima kakaovca u njoj.
Par kocki juhe,nesto gotovih konzervi za podgrijavanje,suhe kobase,ali sve zavisi gdje se ide i na koliko dana.Ako je vruce gledam da mi hrana nije pre teska za jesti,ako je hladno onda gledam da bude vise kaloricna(masna),ali sa pancetom se nikad ne zeznem ili prsutom......
Stule
Stule
spikač
spikač

Male
Broj postova : 735
Datum registracije : 22.02.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 12.04.09 16:20

ma vidi ti to, sve sam ocekivala da cu procitati, ali da i prsut ima svoje mjesto ...to nisam

i opet nitko ne nosi sa sobom multivitaminske tablete, zakaj ne? dobro vec ste mi rekli da je to vrlo individualna stvar, ali ipak...

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by mariobab 12.04.09 17:48

Ja zaista ne vjerujem u multivitaminske tablete i zato ih nikada ne koristim.Bez obzira što su ti proizvodi veliki dio asortimana koji se prodaje u mojoj firmi, mislim da je to zarada na naivnima, u zadnje vrijeme i istraživanja pokazuju da niti blizu ne mogu nadomjestiti ono što dobivamo uravnoteženom prehranom, štoviše uzimanje multivitamina i multiminerala može i štetiti u određenim slučajevima.

U svakom slučaju neke vitamine i minerale ljudski organizam sprema u priličnim količinama, pa mogu proći mjeseci prije simptoma nedostatka. A neki koje ne spremamo su prilično rasprostranjeni u prirodi (npr., vitamin C ima ga u borovim iglicama nekoliko puta više nego u agrumima,kalij koji je neophodan za stanice može se nadomjestiti uzimanjem pepela biljaka, životinjska jetra je skladište vitamina i minerala...), tako da mi zaista nikada nije palo na pamet nositi ih sa sobom.
mariobab
mariobab
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by trkač 12.04.09 18:24

Jedini umjetni vitamin koji nosim je C vitamin. Nosin malu vrečicu C vitamina u prahu u kutijici
aspivenina. Služi kod prve pomoči u slučaju zmijskog ugriza.
trkač
trkač
bomber
bomber

Male

[Vrh] Go down

Postaj by mariobab 12.04.09 19:22

Daj to malo pojasni, malo sam pretražio i zaista vidim da neki ljudi koriste vit. C kao prvu pomoć kod zmijskog ugriza (u Australiji za pse npr.), ali s druge strane da nema neke stvarne pomoći od njega.Volio bih zato malo više informacija.
mariobab
mariobab
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Stule 12.04.09 19:40

Planinar Damir Bilic-Odmah mi je bilo jasno da je to ugriz poskoka. Srećom sa sobom sam nosio tablete vitamina C i cinka te kapsule ribljeg ulja, pa sam ih odmah popio.
Tip je cetri dana hodao sa ugrizom poskoka,o tome sam pisao....ali nemojte sada pisati o zmijama,pa da ne pisemo o hrani iz ruksaka,bilo bi dobro da otvorimo post za sto
sve C vitamin koristi,dali je bolji u tabletama ili prirodni.Ovako cemo se izgubiti....
Stule
Stule
spikač
spikač

Male
Broj postova : 735
Datum registracije : 22.02.2009

[Vrh] Go down

Postaj by trkač 12.04.09 22:13

mariobab je napisao/la:Daj to malo pojasni, malo sam pretražio i zaista vidim da neki ljudi koriste vit. C kao prvu pomoć kod zmijskog ugriza (u Australiji za pse npr.), ali s druge strane da nema neke stvarne pomoći od njega.Volio bih zato malo više informacija.

Budrm detaljno opisal kako se C viramin koristi kod zmijskog ugriza samo da vidim gdje bi bilo naj prikladnije.
trkač
trkač
bomber
bomber

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 13.04.09 8:04

mariobab je napisao/la:Ja zaista ne vjerujem u multivitaminske tablete i zato ih nikada ne koristim.Bez obzira što su ti proizvodi veliki dio asortimana koji se prodaje u mojoj firmi, mislim da je to zarada na naivnima, u zadnje vrijeme i istraživanja pokazuju da niti blizu ne mogu nadomjestiti ono što dobivamo uravnoteženom prehranom, štoviše uzimanje multivitamina i multiminerala može i štetiti u određenim slučajevima.

U svakom slučaju neke vitamine i minerale ljudski organizam sprema u priličnim količinama, pa mogu proći mjeseci prije simptoma nedostatka. A neki koje ne spremamo su prilično rasprostranjeni u prirodi (npr., vitamin C ima ga u borovim iglicama nekoliko puta više nego u agrumima,kalij koji je neophodan za stanice može se nadomjestiti uzimanjem pepela biljaka, životinjska jetra je skladište vitamina i minerala...), tako da mi zaista nikada nije palo na pamet nositi ih sa sobom.

znam da je veca fora u zaradi nego u koristi kod tih multivitamina, izgubila sam se opet u temi, ja jos uvijek u glavi imam ono prezivljavanje kad se nema nist, pa mi ti multivitamini uvijek "zazvone" kao nesto sto ce poboljsati ukus vode... one koju cemo sami pronaci i kao dobro sredstvo za ipak nesto vitamina u prilici kada se bas i nema vitamina oko sebe....

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by mariobab 13.04.09 17:15

Može, otvori gdje misliš da će biti najbolje, tvoja ideja, ti započni, neka budu recepti, i stavi svoje od ljeskovih resa, ja ću se odmah nadovezati...
mariobab
mariobab
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by gladiator 15.04.09 16:55

sjetio sam se jos jedne dobre namirnice: corn flakes i slicne pahuljice; dugo traju, hranjive su, iglavnom nisu lose. Hrana iz ruksaka 86830
gladiator
gladiator
lingua
lingua

Male
Broj postova : 258
Godine : 28
Datum registracije : 08.03.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 15.04.09 22:04

super gladijatore, ako su misli sa susenim vocem....jos bolje

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by žohar 28.07.10 17:25

Ovo mi je zanimljiva tema. Mislim da odabir hrane koji će se nositi sa sobom puno zavisi o samoj situaciji, odn načinu boravka u prirodi. Osobno, puno vozim MTB tako da sam u neprekidnom pokretu i to umjerenim i visokim intenzitom. Zato mi je bitno da hrana koju uzimam bude lako probavljiva i kalorična. U tom slučaju špek,odn pršut ili nešto slično ne dolaze u obzir (kalorijski da, ali previše opterećuje probavu i otežava kretanje). U tom slučaju su najbolji jednostavni šećeri odn, suho voće, ili svježe (problem je težina i zauzima prostor). Često ponesem proteinski prah koji pomiješam sa dekstrozom (iliti grožđani šećer- u dm pola kile 12 kn) - to mi je superpraktično jer jednim potezom nadomjestim ugljikohidrate, proteine, vodu i minerale, a zauzima minimalno prostora. Dobri su i bomboni od dekstroze koji se mogu uzimat u kretanju. Na kraju dana, odn kada neće više bit kretanja može ići masnija (čitaj kaloričnija) hrana. Neka juha (može iz kesice), da nadomjesti minerale (elektroliti koji se gube znojenjem). Osobno najviše volim tjesteninu. Ni ona ne zauzima puno mjesta,a dobro je za energetski oporavak.
žohar
žohar
tipko
tipko

Male
Broj postova : 62
Godine : 44
Datum registracije : 21.07.2010

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 01.08.10 9:22

ja obično na izlete nosim nekoliko konzervi mesnog doručka ili slično, komad špeka i suhe kobase(često i jeger pa ga spečem na vatri kao i špek, jeger je toliko pun konzervansa da se u tjedan dana neče pokvariti a još ga i termički obradim tako da nema straha). nosim i komad sira, tipa podravec i slično. također ga pečem na vatri(narežem na sitne kockice i nabodem na štap držim nad žarom do trena prije nego li rastopljen padne u vatru). od kruha nosim dvopek, iz pan peka one polusuhe polulisnate krušne štapiče sa sezamom(traju brdo vremena, več su tvrdi kad ih kupim tako da i nema razlike nakon par dana) ponesem obično i neki mali tvrdi kukuruzni kruh u foliji koji isto izdrži do 10 dana. ponesem i domači pasterizirani ajvar(radi ga supruga, fini ljuti) i malo meda. vitamine ne nosim ali uberem putem razno raznih bobica(npr. kupina) ili vočaka ako je sezona(volim i zeleno voće). čokolada pod obavezno obično je držim u maloj provijant aluminijskoj kutiji u kojoj mogu i kuhati i to naosim uz vodu(koja je obično hladnija pa se na taj način čokolada ne rastopi).
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Marko 01.08.10 11:50

ajvar Hrana iz ruksaka 86830

kad idem tak nekam i ja manje više nosim jeger, ivanečki Hrana iz ruksaka 86830 odličan je sa vatre Hrana iz ruksaka 368870

kruh mama peče doma, i uzimam toga najviše.

Marko
Marko
guru
guru

Male
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Slym 19.08.10 23:03

Evo otkrio sam prije 10ak dana nešto jako korisno u Lidlu. Naime, radi se o sušenim polutrajnim kobasicama, veličine otprilike kao hrenovke, možda malo duže, dolaze u pakiranju kao neke čokoladice, po dva komada. Svaka ima 25g i 131 kaloriju. Cijena je 7kn za dvije. Ima ih nekoliko vrsta, pureće, pileće, mješane a stvarno su ukusne. Rok trajanja im je po pola godine. Jako praktično.
Slym
Slym
bomber
bomber

Male
Broj postova : 183
Godine : 114
Datum registracije : 20.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Drvo 20.08.10 20:46

Slym je napisao/la:Evo otkrio sam prije 10ak dana nešto jako korisno u Lidlu. Naime, radi se o sušenim polutrajnim kobasicama, veličine otprilike kao hrenovke, možda malo duže, dolaze u pakiranju kao neke čokoladice, po dva komada. Svaka ima 25g i 131 kaloriju. Cijena je 7kn za dvije. Ima ih nekoliko vrsta, pureće, pileće, mješane a stvarno su ukusne. Rok trajanja im je po pola godine. Jako praktično.
Koji im je naziv?
Drvo
Drvo
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1663
Godine : 44
Datum registracije : 13.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Slym 21.08.10 0:28

Twinner Minikobase. Twinner je inače Lidlova robna marka za mesne prerađevine.

Hrana iz ruksaka Picturegj
Slym
Slym
bomber
bomber

Male
Broj postova : 183
Godine : 114
Datum registracije : 20.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content