FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Posjedovanje oružja - Page 3 Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Posjedovanje oružja

+22
sgt bear
zippo
LupusREBEL
Tango
ZliPa_Tuljak
Mladen
Igsy
pinco
NAVIGATOR
Franco G
Zivko Les
Mraz
Storo
commando
SoLoSaroman
jerc1
Spuzva Bob
Adept
cro-josip14
puls
Jolender
mastershooter45
26 posters

Stranica 3 / 3. Previous  1, 2, 3

Go down

Posjedovanje oružja - Page 3 Empty Re: Posjedovanje oružja

Postaj by sgt bear 21.10.10 12:59

to što si pripadnik OSRH njima je čini se dovoljan dokaz da si osposobljen za rukovanje vatrenim oružjem koje prema zakonu možeš posjedovati (nemoj samo da se ispostavi drukcije, jer onda puši ostatak ekipe koja ima iste kriterije)
dobro pročitaj zakon o oružju, ima stvari na koje treba paziti (kao i na one koje su sporedne)
pozdrav

sgt bear
mr.spika
mr.spika

Broj postova : 1478
Datum registracije : 12.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by palac 21.10.10 19:01

dobiti nabavnu dozvolu za pištolj-sportski, u svrhu pucanja na streljani može samo član streljačkog društva koji u svojoj članskoj knjižici ima uredno odrađene utakmice pucanja, tj, da se aktivno bavi streljaštvom.
zahtjev za nabavnu dozvolu u svrhu lova izdaje se na potvrdu o položenom lovačkom ispitu ako si već vlasnik lovačkog oružja, dakle možeš imati položen lovački ispit a ne možeš kupiti lovački pištplj ako već nisi vlasnik dugog lovačkog oružja. lovački pištolj dobiješ na oružni list za držanje i nošenje ali samo u vrijeme kad si u lovu ili strogo pod ključem ako si na putu u lovište. dozvolu za držanje i nošenje dobiju samo osobe koje dokažu da im je život toliko ugrožen, da su položili ispit pri ovlaštenim organizacijama koje se bave tim i takvim stvarima.
držanje i nošenje u svrhu sporta ne postoji, u tu svrhu se izdaje dozvola za držanje. oružje se može s tom dozvolom prenositi samo na streljanu i natrag.
to što je neko djelatnik ministarstva obrane ne znači da mora dobiti dozvolu za nošenje oružja. znam čak neke primjere gdje aktivni policajci nisu dobili privatnu dozvolu za držanje i nošenje pištolja.
sve ovo pišem jer sam jako dobro upoznat sa zakonima o oružju, i sam imam nekoliko dozvola za lovačko oružje. između ostalog imam dozvolu za držanje i nošenje lovačkog pištolja i jednu dozvolu za držanje i nošenje pištolja (razlika je u pištolju i lovačkom pištolju, pištolj mogu uvijek i svugdje nositi a lovački samo kako sam već prije naveo u svrhu lova)
palac
palac
bomber
bomber

Male
Broj postova : 103
Godine : 66
Datum registracije : 08.08.2010

[Vrh] Go down

Postaj by mastershooter45 21.10.10 20:35

Ako policajac ne može dobiti dozvolu za privatni pištolj, onda nešto opasno nije u redu: ili sa tim policajcem, ili sa onima koji izdaju dozvole.
Ako netko ne udovoljava zakonskim odredbama za posjedovanje oružja, kako onda može nositi SLUŽBENI pištolj???
mastershooter45
mastershooter45
lingua
lingua

Male
Broj postova : 399
Datum registracije : 25.02.2010

http://hoplon.hr/forum/index.php

[Vrh] Go down

Postaj by palac 21.10.10 23:13

napisao sam da policajac nije dobio dozvolu za "držanje i nošenje", dobio je samo za držanje, neko je procijenio da mu ne treba za nošenje. službeni može i mora imati sa sobom samo kad je na poslu. ništa tu nije čudno. ne znam na koga se odnosi tvoja zadnja rečenica pa neću ni odgovarati.
palac
palac
bomber
bomber

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Adept 21.10.10 23:57

palac je napisao/la:neko je procijenio da mu ne treba za nošenje. službeni može i mora imati sa sobom samo kad je na poslu.
Da se odmah ogradim, kako nebi kasnije bilo ikakvih insinuacija i primisli: pitati ću ovo zato jel osobno ne poznajem tematiku, kao i većina forumaša, i komentirati ću samo sa, po meni osobno, logičke točke gledišta! Ništa više - ništa manje!
Pitanje: koji su to uvjeti kojima kandidat za dobivanje dozvole za nošenje MORA udovoljiti kako bi došao do iste? Što znaći "neko je procijenio da mu ne treba za nošenje" - jeli to odluka koja se bazira na diskrecionom pravu onoga i/ili onih koji o tome odlučuju da takvu odluku donesu na temelju samo svojeg mišljenja i/ili stečenog dojma o kandidatu ili kandidat mora udovoljiti točno decidiranim i određenim uvjetima kako bi dobio dozvolu za nošenje (i ne mislim tu na lovački pištolj)? Što kaže zakon i podzakonski akti?
Kada se kaže kako je netko nešto procijenio, takva sintagma upućuje na odokativnu metodu dolaženja do određenog rezultata (englesko govorno područje jako dobro poznaje izraz "educated guess", ali to nema veze sa nečim što je egzaktno i što, kao takvo, ne podliježe individualnim mjerilima i/ili individualnim sustavima vrijednosti) - u tome i jest bit... procjene. Procjena nije egzaktna stvar jel ja nešto mogu procijeniti na ovaj način i ovako, dok vi istu tu stvar možete procijeniti na onaj način i onako.
Komentar: zar nije malo čudno da policijski službenik pištolj koji duži "službeni može i mora imati sa sobom samo kad je na poslu", dakle nosi ga - i to, između ostaloga, i u slučajevima kada na terenu sa istim može kao ultima ratio - krajnje legalno - i uzeti život (rekao sam - kao ultima ratio i legalno! da me se ne shvati krivo i da mi se ne počne inputirati raznorazne stvari), a, suprotno tome, u civilstvu "neko je procijenio da mu ne treba za nošenje"?
To mi je malo nelogično (ne referiram se, dakle, na to da mi je čudno što policijski službenik može i mora nositi pištolj dok dela - TO NE, da smo odmah na čistom - nego da dok dela može i mora, a dok ne dela - nemože i nesmije). To je, sukladno mojem viđenju, stvar koja, ukoliko je se prikazuje na navedeni način, ulazi polako u domenu paradoksa iz jednostavnog razloga što, kao takva, derogira samu sebe. U službi mogu i moram (i koristiti se njime, ako treba - jel to mi je posao i za to sam školovan i znam što radim i teret je puno veći baš zato jel sam u službi kao ovlaštena osoba koja nosi i upotrebljava oružje), a u civilstvu nemogu i nesmijem nositi oružje jel je to netko tako procijenio...
Hvala i oprostite na malo dužem postu, ali sam nekako osjećao da su to stvari koje bi bilo dobro pojasniti i ostalim forumašima koji sa velikim zanimanjem prate ovu temu.
Adept
Adept
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1588
Godine : 53
Datum registracije : 09.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by palac 22.10.10 11:19

dio zakona o oružju:
1. Odobrenje za nabavu oružja fizičkoj osobi

Članak 10.

Nadležno tijelo izdat će fizičkoj osobi odobrenje za nabavu oružja za oružje kategorije B ukoliko ispunjava opće i posebne uvjete.
Opći uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi su:
1) da ima opravdani razlog za nabavu oružja,
2) da je navršila 21. godinu života,
3) da nije pravomoćno osuđena za kaznena djela protiv Repub­like Hrvatske, za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, za kaznena djela protiv života i tijela, kaznena djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine te kaznena djela koja u sebi sadrže elemente nasilja, a sadržani su u kaznenim djelima protiv imovine, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv pravosuđa, protiv javnog reda, protiv službene dužnosti, protiv Oružanih snaga Republike Hrvatske, protiv okoliša koja se odnose na mučenje ili ubijanje životinja, ili ako je za takvo kazneno djelo pokrenut postupak,
4) da nije pravomoćno kažnjena za prekršaj odnosno da se ne vodi postupak za prekršaj iz područja javnog reda i mira i drugih zakona u kojima su propisani prekršaji s elementima nasilja, posebice za prekršaje iz područja nasilja u obitelji ili joj je izrečena zaštitna mjera radi nasilja u obitelji,
5) da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zlouporabljeno, a osobito: češće i prekomjerno uživanje alkohola, konzumacija opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava, poremećeni obiteljski odnosi, sukobi s okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje te drugi poremećaji u ponašanju, disciplinske povrede propisa o lovstvu ili športskom streljaštvu i sl.,
6) da ima uvjete za siguran smještaj i čuvanje oružja.
Posebni uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi su:
1) da je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je zdravstveno sposobna za držanje i nošenje oružja,
2) da raspolaže tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i da poznaje propise koji se odnose na držanje ili držanje i nošenje oružja.
Iznimno od stavka 2. točke 2. ovoga članka odobrenje za nabavu oružja može se izdati policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i pravosudne policije s navršenih 18 godina života, koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, zaštitarima koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, članovima športske streljačke udruge koji se aktivno natječu u streljaštvu i osobama s položenim lovačkim ispitom.

Članak 11.

Postojanje uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 1. ovoga Zakona pod­nositelj zahtjeva dokazuje uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti.
Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oruž­ja izdaju zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju djelatnost medicine rada i specijalisti medicine rada u privatnoj praksi koji su ovlašteni za obavljanje takvih zdravstvenih pregleda uz prethodno pribavljeno mišljenje izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite.
Fizička osoba kojoj je izdano uvjerenje iz stavka 2. ovoga članka dužna je svakih pet godina pristupiti zdravstvenom pregledu radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja.
Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti izdaje se s rokom važenja od pet godina.
Fizička osoba ili nadležno tijelo koje nije zadovoljno izdanim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, može izjaviti žalbu u roku od 15 dana od dana primitka uvjerenja drugostupanjskoj zdravstvenoj komisiji koju imenuje ministar nad­ležan za zdravstvo.
Izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite, kao i svaki drugi liječnik koji ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vlasnika oružja, a koje utječe na zdravstvenu sposobnost za držanje i nošenje oružja, dužan je odmah po saznanju za takvu promjenu izvijestiti nadležno tijelo.

Članak 12.

Postojanje uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 2. ovoga Zakona podnositelj zahtjeva dokazuje:
1) za oružje kategorije B – potvrdom o osposobljenosti za držanje i nošenje i pravilnu uporabu oružja koju izdaje nadležno tijelo Ministarstva unutarnjih poslova,
2) za lovačko oružje kategorije B – lovačkom iskaznicom kojom se dokazuje položeni lovački ispit i bavljenje lovom,
3) za športsko oružje – članovima športske streljačke udruge koji se aktivno natječu u streljaštvu, uz pisanu potvrdu krovne udruge koja vodi evidenciju članova svih hrvatskih športskih streljačkih udruga.
Policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i pravosudne policije koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, postojanje posebnih uvjeta iz članka 10. ovoga Zakona dokazuju ispravom izdanom od nadležnog ministarstva iz koje je vidljivo da su zdravstveno sposobni i osposobljeni za držanje i nošenje oružja.
Zaštitari koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje postojanje posebnih uvjeta iz članka 10. ovoga Zakona dokazuju dopuštenjem za obavljanje poslova privatne zaštite.

Članak 13.

Fizička osoba ima opravdani razlog za nabavu oružja za samoobranu ukoliko dokaže da je njezina osobna sigurnost ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj mjeri da joj za njezino osiguranje treba oružje te ukoliko zbog naravi posla ili okolnosti u kojim ga obav­lja postoji potreba za nabavom oružja, a aktivnostima i mjerama institucija sigurnosti ili drugim mjerama se ne bi mogla osigurati dostatna zaštita.
Fizička osoba ima opravdani razlog za nabavu lovačkog oružja ukoliko posjeduje lovačku iskaznicu.
Fizička osoba ima opravdani razlog za nabavu športskog oružja ukoliko se aktivno bavi športskim streljaštvom.
Policijski službenik ovlašten je tražiti i prikupljati podatke i obavijesti od građana radi utvrđivanja uvjeta iz članka 10. stavka 2. točke 5. ovoga Zakona. O prikupljenim podacima i obavijestima sastavlja se službena bilješka.
Postojanje uvjeta iz članka 10. stavka 2. točke 6. ovoga Zakona utvrđuje policijski službenik neposrednim opažanjem u stambenom ili drugom prostoru gdje se oružje drži, koje se nalazi u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika ili korisnika oružja, o čemu sačinjava zapisnik.

Članak 14.

Nadležno tijelo zatražit će od podnositelja zahtjeva koji ispunjava opće uvjete iz članka 10. stavka 2. ovoga Zakona da u roku od 60 dana dostavi dokaze o ispunjavanju posebnih uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 1. i 2. ovoga Zakona.
Nadležno tijelo može izdati odobrenje za nabavu oružja za samoobranu radi držanja ili držanja i nošenja, a športskog oružja radi držanja, ukoliko su ispunjeni opći i posebni uvjeti iz članka 10. ovoga Zakona.
Nadležno tijelo može izdati odobrenje za nabavu lovačkog oružj­a radi držanja i nošenja, ukoliko su ispunjeni opći i posebni uvjeti iz članka 10. ovoga Zakona.

Članak 15.

Nadležno tijelo odbit će zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi ako ne ispunjava uvjete za nabavu oružja propisane ovim Zakonom.

cijeli zakon o oružju: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/298395.html
palac
palac
bomber
bomber

Male

[Vrh] Go down

Postaj by mastershooter45 22.10.10 15:30

palac je napisao/la:napisao sam da policajac nije dobio dozvolu za "držanje i nošenje", dobio je samo za držanje, neko je procijenio da mu ne treba za nošenje. službeni može i mora imati sa sobom samo kad je na poslu. ništa tu nije čudno. ne znam na koga se odnosi tvoja zadnja rečenica pa neću ni odgovarati.

Ponovit ću ono što sam već puno puta na forumima napisao: žalosno je kada netko tko nešto o nečemu ne zna, o tome daje savjete onima koji znaju još manje.

Notorna je glupost i potpuno KRIVA informacija da policajci smiju imati oružje samo dok su na poslu.
Da je to napisano za zaštitare - OK, naravno, oni zadužuju oružje na objektu kojeg čuvaju i predaju ga slijedećoj smjeni. No zaštitari NISU policajci.

Policajci su ovlašteni zakonom i posebnim pravilnikom nositi oružje u službi i IZVAN službe. Njihov posao ne prestaje nakon odrađenih 8 sati službe (ili 12), niti pištolje i službene značke ostavljaju nekome drugome, već ih nose sa sobom.
Zašto?
Zato što je policijski posao ne samo posao nego i profesija, tj. zvanje.
Kao što liječnik ne prestaje biti liječnik kada ode kući nakon posla, tako ni policajac ne prestaje biti policajac odlaskom s posla.

Što se tiče te famozne "nečije procjene", ona je također nonsens i ordinarna glupost, jer, ako policajac ima zakonsku ovlast nositi oružje, onda prolazi provjeru i ispunjava zakonske uvjete, te mu NITKO, a najmanje neki službenik bez policijskih ovlasti nema pravo uskratiti izdavanje dozvole za držanje i nošenje oružja.
Ako to učini, stavlja se iznad zakona i negira ovlasti koje je policajcu dao netko viši od njega (službenika).

"Procjena" ili "diskreciono pravo" u našim zakonima NE POSTOJI. Ukinuo je Ustavni sud još 1998. godine, a za svako izdano rješenje u upravnom postupku (izdavanje nabavne dozvole za oružje upravo je takav postupak), organ koji donosi rješenje DUŽAN je isto OBRAZLOŽITI.
mastershooter45
mastershooter45
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Adept 22.10.10 15:44

@Palac
Ovo što ste Vi naveli (a drago mi je da jeste - jel sada i drugi forumaši imaju uvida u članke, stavke i točke "Zakona o oružju", a koji je - NAŽALOST - krovni zakon koji POKUŠAVA regulirati ovdje debatiranu tematiku) su sve uslovi kojima kandidat MORA udovoljiti.
Mislim kako tu nitko nema ništa "procijeniti" već se o tome udovoljava li kandidat ili ne može samo konstatirati činjenično stanje, a to je već crno/bijelo, mislim - nema tu nešto između...
Sukladno tome, ovo što ste ranije naveli kao razlog "neko je procijenio da mu ne treba za nošenje", je, u najmanju ruku, kršenje zakona.
Adept
Adept
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by palac 22.10.10 17:39

vlasnik sam i nosioc trenutno 12 (dvanaest) komada raznoraznog oružja, večina je lovačko, imam i dozvolu za sakupljanje starog i vojnog oružja no nije sada o tome riječ, naime svake godine se nečeg od oružja riješim a isto tako svake godine u moj posijed dođu dva-tri nova komada, ove godine je iznimka do sada pet komada a još su dvije nabavne dozvole u proceduri. tako je od osamdesete godine prošlog stoljeća i moram priznati da nisam osobno imao nikakovih problema oko nabavke bilo čega što sam želio.
ne znam koji je to zakon i posebni pravilnik koji nalaže policajcu da izvan radnog vremena mora nositi oružje, ako i mora to je službeni pištolj, ja sam napisao da policajci nisu dobili odobrenje za "držanje i nošenje" za privatni pištolj, to bi kolege iz Pule i Ogulina morali jako dobro znati jer jedni od najboljih poznavaoca oružja i zakona o oružja u RH su iz tih gradova i nalaze se po najjačim forumima u RH i svijetu što se tiće oružja. kako ovim pametovanjima nema i neće biti kraja, odustajem od daljnjih objašnjavanja o nabavci oružja i dozvolama za isto, ja ću i dalje kako znam i umijem, privatno dok god mogu a službeno dok me nerazriješe.
palac
palac
bomber
bomber

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Adept 22.10.10 18:12

palac je napisao/la:
ne znam koji je to zakon i posebni pravilnik koji nalaže policajcu da izvan radnog vremena mora nositi oružje
Ja se ispričavam, ali gdje ovo piše?
Adept
Adept
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by mastershooter45 23.10.10 0:28

Zakon o policijskim poslovima i ovlastima:

Članak 21.
(1) Policijski službenik je ovlašten nositi službeno oružje i streljivo.

Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika:

Članak 22.
Policijski službenik može službeno oružje nositi i izvan službe. Izvan službe policijski
službenik u građanskom odijelu službeno oružje nosi prikriveno na način da ne uznemirava
građane.

Nemam namjeru "pametovati", već dati točnu informaciju.

Policijski službenik mora završiti policijsku akademiju, tj. tečaj za prekvalifikaciju za zvanje policajac (kako se to službeno zove) koji traje godinu dana. Nakon toga godinu dana radi kao vježbenik bez oružja, da bi potom, nakon provedene mentorske obuke polagao državni stručni ispit i tek onda zadužio službeni pištolj.

Slučajevi da policajcima bude odbijen zahtjev za nabavu pištolja za držanje i nošenje su nonsens i pokazuju da nešto i to jako, ne štima u sustavu, jer, ako policajac nije podoban za nošenje privatnog pištolja, kako onda može nositi službeni?

Ili si podoban ili nisi.

Dakle, komentirao sam navod iz posta i o tome dao svoje mišljenje, kao i osvrt, i to prilično podrobno, a smisao foruma i je u raspravi i pravim informacijama.

S mojim mišljenjem netko se može složiti, netko ne mora, a ako me netko ARGUMENTIMA uvjeri da je u pravu, rado ću mu to priznati.

Nigdje nisam napisao da zakon i pravilnik nalažu policajcu da MORA nositi pištolj izvan radnog vremena, no svakako bi bilo poželjno.
mastershooter45
mastershooter45
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Nero Rii 13.03.13 10:16

ljudi neko je napisao da se nemoze dobiti nabavna dozvola za lovacki pistolj ako se nema duga cijev.. e sada ja npr. imam polozen lovacki ispit, i mogu dobiti pistolj na poklon, posto sam student nemam mogucnosti kupiti pusku to bi po vama znacilo da ce mi odbiti dozvolu za pistolj ako trazim samo nju...

nisam nasao da to pise negdje u zakonu pa ako neko zna neka pomogne!

hvala
Nero Rii
Nero Rii
lingua
lingua

Male
Broj postova : 472
Godine : 34
Datum registracije : 01.11.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Nero Rii 13.03.13 10:59

palac je napisao/la:
zahtjev za nabavnu dozvolu u svrhu lova izdaje se na potvrdu o položenom lovačkom ispitu ako si već vlasnik lovačkog oružja, dakle možeš imati položen lovački ispit a ne možeš kupiti lovački pištplj ako već nisi vlasnik dugog lovačkog oružja. lovački pištolj dobiješ na oružni list za držanje i nošenje ali samo u vrijeme kad si u lovu ili strogo pod ključem ako si na putu u lovište.

nije mi jasno gdije to piše, zasto nebi imao pištolj u lovu kada npr. idem u pogon ili kao pratnja drugom lovcu za samoobranu?
Nero Rii
Nero Rii
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 13.03.13 11:10

Kratka cijev u lovu je namjenjena isključivo za tzv. 'samilosni hitac'...

Barem se tako sjećam tematike... Davno bijaše...

Posjedovanje oružja - Page 3 747986
DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012

[Vrh] Go down

Postaj by Nero Rii 13.03.13 11:19

dobro oke slazem se.. ALI zasto bi morao postojati red nabave oruzja to mi nije jasno, dali cu dan/mjesec prije ili poslije kupiti pusku ili pistolj to mi stvrno nema smisla!
Nero Rii
Nero Rii
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Fratt 13.03.13 11:49

Tebi nema ali onome u policijskoj postaji koji amenuje ima smisla...a i nemreš dati samilosni hitac ako nisi prije nastrijelio životinju a to ne smiješ napraviti ničim drugim nego puškom risanicom.
Znači,slijedom stvari prvo puška a onda pištolj/revolver za samilosni hitac.
Fratt
Fratt
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Nero Rii 13.03.13 12:43

sada sam razgovarao sa nekim ljudima u MUP-u i kazu da nema veze, neznam ali saznat cu za koji dan na vlastitoj koži... dali to pise u nekom zakonu ili pravilniku jer ja to nisam vidjeo, moguce da sam previdio pa bi bio zahvalan na pomoci.
Nero Rii
Nero Rii
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content