Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Nuklearni rat
+23
Igsy
CroPrepper
kengur32
hydra
poljičanin
beargrylls12
damjan
Guru
SoLoSaroman
girdeaux
neon
Marko
p.strumf
Spuzva Bob
Mraz
loser
LupusREBEL
UrchinStar47
dman
krtica
Freeman
Zokac
one.and.only43
27 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: URBANO PREŽIVLJAVANJE :: PREŽIVJETI NEMOGUĆE
Stranica 2 / 3.
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
Re: Nuklearni rat
U kuću. A ti daj samo 50 000€. Ako nas rokne raketa dobiješ kućuFreeman je napisao/la:p.strumf je napisao/la:Naš zaostali jadan balkan ima i prednosti, na nas se ne isplati nukleranu raketu potrošit.
Oćeš da se kladiš?
p.strumf- bomber
- Broj postova : 199
Datum registracije : 02.08.2009
Nisam rekao ni napisao da će se to desit sada ili sutra već da je vrlo vjerovatno, mi priklanjamo zapadu i ušli smo u NATO, Bosna i Hercegovina je ionako marionetna država USA, jer imaju i baze u Bosni?
Zapadno od nas je Italija članica NATO-a pa Istočno Turska, zapadno Slovenija, Srbija priklonjena Rusiji, kolike su sad šanse da baš ne rokne na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju!? Računaj da još 50% protunuklearnih skloništa po tim trima zemljama daju se osposobiti za tjedan-dva ako ne i prije...
...zašto ratovati na tuđem tlu kad možemo izabrat opciju da ratujemo na Balkanu?
Zašto sva protiv nuklearna postrojenja po bosni NATO zatvara?
Han Pjesak, Konjic, Jahorinu itd...
...iz zajebancije ili da ih sačuva od daljnje devastacije kao što je devastirana slična postrojenja po Hrvatskoj?
npr aer Željava, Petrova Gora, Ivančica, Papuk, Prevlaka, ot Vis, te niz bunkera za protu oklopnu borbu zaštićen od N udara od Vojvodine do Slovenije...
...NATO-u je potrebna čvrsta baza u RH a Rusima će uskoro trebat i u Srbiji ako je već nerade na Kosovu, aer Slatina.
U vezi tog aer Slatina je isto skoro izbio sukob između vele sili jer su divizije raznih zemalja hitrile koja će prije na aerodrom, no sve se to smirilo jer su po zapovjedništvom UN ali da nisu bile?
Svi mi pišemo i razmišljamo kao da neće nikad, pa se razno razne skloništa iznajmila ili ustupila za video teke, muzeje, kulturna okupljanja, udrugama, pojedincima, ali kao što je štovani kolega napisao, što ako se desi, a u N skloništu muzej ili videoteka?
Zapadno od nas je Italija članica NATO-a pa Istočno Turska, zapadno Slovenija, Srbija priklonjena Rusiji, kolike su sad šanse da baš ne rokne na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju!? Računaj da još 50% protunuklearnih skloništa po tim trima zemljama daju se osposobiti za tjedan-dva ako ne i prije...
...zašto ratovati na tuđem tlu kad možemo izabrat opciju da ratujemo na Balkanu?
Zašto sva protiv nuklearna postrojenja po bosni NATO zatvara?
Han Pjesak, Konjic, Jahorinu itd...
...iz zajebancije ili da ih sačuva od daljnje devastacije kao što je devastirana slična postrojenja po Hrvatskoj?
npr aer Željava, Petrova Gora, Ivančica, Papuk, Prevlaka, ot Vis, te niz bunkera za protu oklopnu borbu zaštićen od N udara od Vojvodine do Slovenije...
...NATO-u je potrebna čvrsta baza u RH a Rusima će uskoro trebat i u Srbiji ako je već nerade na Kosovu, aer Slatina.
U vezi tog aer Slatina je isto skoro izbio sukob između vele sili jer su divizije raznih zemalja hitrile koja će prije na aerodrom, no sve se to smirilo jer su po zapovjedništvom UN ali da nisu bile?
Svi mi pišemo i razmišljamo kao da neće nikad, pa se razno razne skloništa iznajmila ili ustupila za video teke, muzeje, kulturna okupljanja, udrugama, pojedincima, ali kao što je štovani kolega napisao, što ako se desi, a u N skloništu muzej ili videoteka?
Alo ljudi prezivljavanje,saveti...a ne politika i kladjenje dal ce il nece poceti rat...mislio sam da je ovaj forum drugaciji..
one.and.only43- bebač
-
Broj postova : 15
Godine : 28
Datum registracije : 20.08.2010
LupusREBEL lepo rečeno, prosto nemam šta da dodam.
Zašto bi bilo ko hteo da vodi rat na svojoj zemlji kad ima tuđu da rima bombe.
one.and.only43 ne znam šta si mislio, praćenje politike i dešavanja u svetu je ključno za preživljavanje.
Zašto bi bilo ko hteo da vodi rat na svojoj zemlji kad ima tuđu da rima bombe.
one.and.only43 ne znam šta si mislio, praćenje politike i dešavanja u svetu je ključno za preživljavanje.
Freeman- bomber
-
Broj postova : 131
Godine : 36
Datum registracije : 23.08.2010
Nuklearke nisu nesto sto se baca bez velike preciznosti kao sto neki tu govore. Pogotovo zato sto su u modi manje nuklearke. Za vise informacija vidite tu: http://www.forum.hr/showthread.php?t=269632
UrchinStar47- tipko
-
Broj postova : 69
Godine : 38
Datum registracije : 27.01.2010
Pa ja postavim pitanje da li znate kako preziveti,sta nositi,sta jesti itd...a vi mi tu pisete sastave od pola strane pune gluposti koje evo vec trece vece citam kad ne mogu da zaspim...
"KAD ZNAS KAZI,KAD NEZNAS CUTI I NE PRAVI SE PAMETAN"...
one.and.only43- bebač
-
Broj postova : 15
Godine : 28
Datum registracije : 20.08.2010
Ne postoje gotove formule za preživljavanje, niti inače, a posebno u nekakvim nuklearnim scenarijima - previše je varijabli. Negdje pri početku ovog topica dao sam prijedlog za čitanje u slobodno vrijeme: Nuclear war survival skills, postoji u PDF formatu i daje odgovore (znanstveno utemeljene) na većinu pitanja vezanih uz tu temu. Nažalost, nuklearni eksperimenti na ljudima i okolišu vršili su se desetljećima, pa kad već imamo podatke šteta ih je ne koristiti. Najgora solucija bila bi da naša znanja i odluke baziramo ha Hollywoodskim filmovima i beletristici - ma koliko dobri bili. Nije problem napisati postove sa savjetima, ali je neminovno da se zbog opsežnosti pretvore u ep.
loser- zelembara
-
Broj postova : 41
Godine : 47
Datum registracije : 02.09.2010
@ one.and.only43
Pojednostavljeno? Ako živiš u krugu promjera cca 20 Km od neke potencijalne mete, odseli. Ako si udaljeniji, biti ćeš van dosega udarnog vala i toplinskog zračenja. N-bombe ne padaju iznenada, nakon znakova eskalacije neke krize u nuklearnom smjeru počni pripreme. Sloj zemlje debljine cca 45cm snižava razinu zračenja na razinu koja nema trajnog utjecaja na zdravlje. Za sigurnost, dodaj još 10 cm. Vojni kompleksi su građeni tako da podnesu direktne pogotke. Hiroshimu i Nagasaki preživjeli su ljudi u podrumima i bez ikakvog znanja o tome što ih je snašlo. Mnogi su i danas živi. Moderna doktrina (zadnjih 30-ak godina) predviđa detonacije na visini (airburst) nad ciljevima kako bi povećale učinak udarnog vala na metu. Takve eksplozije stvaraju minimalne količine radioaktivnih čestica koje će padati na zemlju. Ako si uz vjetar, problemi su ti minimalni. Niz vjetar, postoje jednostavni i pouzdani uradi-sam detektori zračenja i tablice sa isprobanim podacima koje ti govore kada je sigurno izaći i koliko se vremena zadržavati vani. Ako imaš viška novaca, kupi ih gotove. Radijacija opada puno brže nego što je uvriježeno vjerovanje. Potraži "decay of the dose rate from fallout". Sva hrana i voda pakirani u bilo kakvoj (neoštećenoj) ambalaži su sigurni. Voda iz otvorenih izvora je sigurna nakon jednostavnog filtriranja. Iz zatvorenih bunara, izvora i sl. je sigurna. Pranje u nekontaminiranoj vodi i temeljito brisanje dekontaminira voće i povrće. Najvažnije je ne unositi kontaminiranu prašinu u sebe i sklonište (na hrani, obući, odjeći, rukama) dok radioaktivnost ne opadne na prihvatljivu razinu. E a da idemo u detalje...
Ja zapravo uopće ne brijem na nuklearne apokalipse, ali volim biti obaviješten.
Pojednostavljeno? Ako živiš u krugu promjera cca 20 Km od neke potencijalne mete, odseli. Ako si udaljeniji, biti ćeš van dosega udarnog vala i toplinskog zračenja. N-bombe ne padaju iznenada, nakon znakova eskalacije neke krize u nuklearnom smjeru počni pripreme. Sloj zemlje debljine cca 45cm snižava razinu zračenja na razinu koja nema trajnog utjecaja na zdravlje. Za sigurnost, dodaj još 10 cm. Vojni kompleksi su građeni tako da podnesu direktne pogotke. Hiroshimu i Nagasaki preživjeli su ljudi u podrumima i bez ikakvog znanja o tome što ih je snašlo. Mnogi su i danas živi. Moderna doktrina (zadnjih 30-ak godina) predviđa detonacije na visini (airburst) nad ciljevima kako bi povećale učinak udarnog vala na metu. Takve eksplozije stvaraju minimalne količine radioaktivnih čestica koje će padati na zemlju. Ako si uz vjetar, problemi su ti minimalni. Niz vjetar, postoje jednostavni i pouzdani uradi-sam detektori zračenja i tablice sa isprobanim podacima koje ti govore kada je sigurno izaći i koliko se vremena zadržavati vani. Ako imaš viška novaca, kupi ih gotove. Radijacija opada puno brže nego što je uvriježeno vjerovanje. Potraži "decay of the dose rate from fallout". Sva hrana i voda pakirani u bilo kakvoj (neoštećenoj) ambalaži su sigurni. Voda iz otvorenih izvora je sigurna nakon jednostavnog filtriranja. Iz zatvorenih bunara, izvora i sl. je sigurna. Pranje u nekontaminiranoj vodi i temeljito brisanje dekontaminira voće i povrće. Najvažnije je ne unositi kontaminiranu prašinu u sebe i sklonište (na hrani, obući, odjeći, rukama) dok radioaktivnost ne opadne na prihvatljivu razinu. E a da idemo u detalje...
Ja zapravo uopće ne brijem na nuklearne apokalipse, ali volim biti obaviješten.
Zadnja promjena: loser; 05.09.10 0:00; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Typo)
loser- zelembara
-
Pod prvo, nepišem o politici već političkom stanju u svjetu, drugo nepravim se pametan već tako i stoji, kako je za vrjeme predsjedovanja Kenedeja bili prsti na gumbima za aktiviranje N-oružja, imaš od ex-JNA knjigu "Iznenađenje u ratu" po njihovoj takticici sad i je u modi da se ratovi ne objevljuju već se vrši Hitlorova taktika "Brzog rata", a dvije N-sile su na rubu rata, e sad ako svi žele pitat što treba za preživljavanja N-udara, pa napisao sam ti iz izskustva iz prve ruke jer sam prošao neke objekt N-zaštite:
Samo smanjiš, a koliko sam i vidio po tim objektima, koji su sačuvani, voda baš nije problem što ulazi u objekt...
Savjete sam napisao, što, da sad uzmem kramp i lopatu pa da ti izradim N-sklonište da tema bude zanimljivija? Imao sam i negdje njihovu knjigu koji su mogući strateški ciljevi za gađanje N-bombi s koliko kilotona, no mislim da se sad omjer promjenio i da su na tlu ove tri zemlje jako bitni neki ciljevi...
KUK-0
..
..
....
....
....
....
.....
....
....
Samo smanjiš, a koliko sam i vidio po tim objektima, koji su sačuvani, voda baš nije problem što ulazi u objekt...
Savjete sam napisao, što, da sad uzmem kramp i lopatu pa da ti izradim N-sklonište da tema bude zanimljivija? Imao sam i negdje njihovu knjigu koji su mogući strateški ciljevi za gađanje N-bombi s koliko kilotona, no mislim da se sad omjer promjenio i da su na tlu ove tri zemlje jako bitni neki ciljevi...
KUK-0
..
..
....
....
....
....
.....
....
....
Ako još ima zainteresiranih za ovu temu, mogu baciti nekoliko postova sa konkretnim podacima i ilustracijama.
@ LupusREBEL
Zanimljive fotke, zašto ih ne uobličiš u reportažu i postaš u Galeriju?
@ LupusREBEL
Zanimljive fotke, zašto ih ne uobličiš u reportažu i postaš u Galeriju?
loser- zelembara
-
Mislim da sam počeo pisat o par tema što se tiče podzemnih nuklearni skloništa i postrojenja, pa sam prestao, moram potražiti, pa nastaviti. Kako sam već negdje napisao, bilo ljeto, pa sam rađe vrijeme provodio vani nego za kompjuterom. Ali bit će...
one.and.only43 je napisao/la:Pa ja postavim pitanje da li znate kako preziveti,sta nositi,sta jesti itd...a vi mi tu pisete sastave od pola strane pune gluposti koje evo vec trece vece citam kad ne mogu da zaspim...
Slušaj dobio si dosta informacije i budi zahvalan. Upravo zbog toga što je netko napisao post od pol strane znači da se potrudio. Izjaviti da je nečji trud tj post pun gluposti mi se čini dosta nekulturno.
Ako si željan još informacija dobit ces ih, ili postavi im neko konkretno pitanjeo tome što te zanima.
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
one.and.only43 je napisao/la:Pa ja postavim pitanje da li znate kako preziveti,sta nositi,sta jesti itd...a vi mi tu pisete sastave od pola strane pune gluposti koje evo vec trece vece citam kad ne mogu da zaspim...
Zasto si pokrenuo temu, ako ne zelis da ljudi diskutiraju o svim njenim aspektima?
Ukoliko ti nesto smeta ili ti nije zanimljivo na temi jednostavno to preskoci. Nemoj citati umjesto da se deres na osobe koje su zrtvovale svoje vrijeme da nam ovdje serviraju informacije kojima raspolazu. Ovako ispadas nepristojan, nezahvalan i opcenito srozavas svoj ugled na forumu.
Osim toga, to sto si pokrenuo temu ne znaci da si jedini koji je citas i kome napisane informacije mogu biti zanimljive.
@lupus, iznenadjujuce ocuvano (i bez prasine?!?) mi deluje taj objekat, boja se uopste nije oljustila na ormanima i ostalim, sto mi daje utisak kao da je nedavno renovirano
gresim?
@ne znam ko, ko je pricao da se bombe ne bacaju strateski? eto ti si bas dao link do jedne "sbb-kbb" siutacije kad bi gadjali zg, koje bi (po misljenju te osobe) bile mete (ono, ne znam kakva je stanica u zg, ali da je neophodno 1mt da se unisti,malo teze mi je za poverovati)
nego mene nesto drugo zanima,ako neko zna (ili ima teoriju)
sta raditi sa kontamiranom zemljom? di je "skladistiti" (sta su radili u cernobilju?)
sta raditi s kontamiranom vodom?
(ne znam se pise odvojeno,tako da ovo
gresim?
@ne znam ko, ko je pricao da se bombe ne bacaju strateski? eto ti si bas dao link do jedne "sbb-kbb" siutacije kad bi gadjali zg, koje bi (po misljenju te osobe) bile mete (ono, ne znam kakva je stanica u zg, ali da je neophodno 1mt da se unisti,malo teze mi je za poverovati)
nego mene nesto drugo zanima,ako neko zna (ili ima teoriju)
sta raditi sa kontamiranom zemljom? di je "skladistiti" (sta su radili u cernobilju?)
sta raditi s kontamiranom vodom?
(ne znam se pise odvojeno,tako da ovo
, malo gubi na tezini )"KAD ZNAS KAZI,KAD NEZNAS CUTI I NE PRAVI SE PAMETAN"
dman- bomber
-
Broj postova : 100
Godine : 37
Datum registracije : 04.07.2009
U vezi one "sbb-kbb" situacije sa Zagrebom (ili nekom drugom metom koja se tamo razmatra) čini mi se da je i snaga i raspored eventualnih eksplozija bar 10 puta prejaka/pregusta. Ekipa se zabavlja, ali scenarij kao takav je ipak nerealan. Uostalom, većina modernih bojevih glava je snage oko 500 kT. Efekti su kako slijedi:
Uploaded with ImageShack.us
loser- zelembara
-
Što se tiče dekontaminacije, to je jako složena tema. Pojednostavljeno, poanta je u uklanjanju radioaktivne prašine (čija svaka čestica emitira alfa i beta čestice, kao i gama zračenje) sa svih površina, bilo ispiranjem (npr. krovova, fasada, vozila, ljudi, ulica, itd) ili uklanjanjem nekoliko cm gornjeg sloja tla, na koje se nataložila prašina. Taj materijal bi trebalo baciti u napuštene površinske kopove, i slično, te zatrpati nekontaminiranom zemljom koja zaustavlja zračenje. O vrsti eksplozije ili akcidenta ovisi koji su izotopi i u kojem omjeru prisutni, te koliko vremena treba da postanu neopasni. Npr, jod - 8 dana, stroncij i cezij cca 30 dana, itd. (ako se ne varam...)
Samo se površinska voda dekontaminira, i to fizičkim uklanjanjem radioaktivnih čestica (filtriranjem) ako se koristi za pranje ili kuhanje/piće. Vodeni organizmi su jako opasni, jer će se u njihovim organizmima koncentrirati izotopi.
Sve na što ne pada prašina nije potrebno dekontaminirati - dovoljno da je zapakirano ili prekriveno papirom, folijom, zemljom, itd.
Samo se površinska voda dekontaminira, i to fizičkim uklanjanjem radioaktivnih čestica (filtriranjem) ako se koristi za pranje ili kuhanje/piće. Vodeni organizmi su jako opasni, jer će se u njihovim organizmima koncentrirati izotopi.
Sve na što ne pada prašina nije potrebno dekontaminirati - dovoljno da je zapakirano ili prekriveno papirom, folijom, zemljom, itd.
loser- zelembara
-
dman je napisao/la:sta raditi sa kontamiranom zemljom? di je "skladistiti" (sta su radili u cernobilju?) sta raditi s kontamiranom vodom?
Cernobil je ograden u vrlo sirokom pojasu i cuvan. Pristup je zabranjen. U pocetku se to strogo provodilo, a danas su pravila bitno olabavljena.
Sve je ostalo tamo gdje je i bilo. Rijeka nije znacajno kontaminirana jer voda tece, provlaci se kroz zemlju i rasipava tu prasinu dok je nije razrijedila toliko da vise nije bila opasna. Obliznja rijeka je kontaminirana uglavnom prasinom koja je padala od eksplozije (eksplozija nije bila nuklearna).
Zemlju oko elektrane nitko nije dirao. Sve je ostalo gdje i jest.
Mehanizacija (kamioni, helikopteri) koja je primila najvise doze je zakopana, a slabije ozracena je ostavljena na livadi i ogradena bodljikavom zicom.
Najveci izvor radijacije je bila rastopljena jezgra reaktora za koju su Sovjeti tvrdili da su je obuzdali u betonski omotac u rupi reaktora. Beton je zalijevan sa svih strana, a od ispod su rudari napravili iskop koji je zaliven betonom i popunjen olovnim plocama.
Drugi po redu izvor radijacije su bili gorivi elementi (tablete) koje su likvidatori lopatama pobacali natrag u bunar reaktora pa je sve zapocaceno betonom.
Na cijeli reaktor je navucen betonsko metalni sarkofag koji je navodno zaustavio dobar dio zracenja, a uskoro bi se napokon trebao obistiniti program prekrivanja cijelog bloka sa novim, ovaj puta trajnim, kontejnerom (beton, olovo). Ovo trenutno rjesenje je trebalo trajati nekoliko mjeseci dok Sovjetski Savez se osmisli nesto trajno, no kako se zemlja pocela raspadati nitko vise nije mario.
Ukrajina je bila i jos uvijek jest presiromasna da bi tako nesto platila, a zapad nikako nije davao obecani novac. Sad kada se (privremeni) sarkofag gotovo raspao pristupit ce se trajnom rjesenju koje ce u potpunosti financirati zapadne zemlje i medunarodne organizacije.
@dman
Očuvano je na snimki, ako pogledaš dolje sve je odneseno, no to u reportaži...
..NUK RRČ (radio relejno čvorište) Magarčevac:
Zanimljivo što se na ovoj slici kuzi zazidan zid kroz kuda su uvukli one dugačke spremnike za naftu,iako to nisam skuzio tamo na licu mjesta
Cijeli Foto Album : http://news.webshots.com/album/573280596fLlZqM
Foto by Djadjo s LYBI Forum
Očuvano je na snimki, ako pogledaš dolje sve je odneseno, no to u reportaži...
..NUK RRČ (radio relejno čvorište) Magarčevac:
Zanimljivo što se na ovoj slici kuzi zazidan zid kroz kuda su uvukli one dugačke spremnike za naftu,iako to nisam skuzio tamo na licu mjesta
Cijeli Foto Album : http://news.webshots.com/album/573280596fLlZqM
Foto by Djadjo s LYBI Forum
Da osvežim malo temu...
Naišao sam na jednu knjigu, "The Effects of Nuclear War", na eng je, čini mi se da je dobra stvar.
Knjiga se može naći ovde.
Kad stignem lagano da je pročitam daću malo opširnije informacije.
P.S. Izgleda da je rađena i analiza malog gradića koji je preživeo prve udare, kako je teško nastaviti dalje život itd...
Naišao sam na jednu knjigu, "The Effects of Nuclear War", na eng je, čini mi se da je dobra stvar.
The Effects of Nuclear War is a book written back in 1979 as a report to Congress. The book, as you can tell by the title, has a lot of information related to nuclear weapons effects. If you are interested in learning about radiation and fallout – you can find it in the report. The book documents 3 possible scenario’s of nuclear war – interesting.
Knjiga se može naći ovde.
Kad stignem lagano da je pročitam daću malo opširnije informacije.
P.S. Izgleda da je rađena i analiza malog gradića koji je preživeo prve udare, kako je teško nastaviti dalje život itd...
Appendix C- Charlottesville. The story takes place in Charlottesville, Virginia (population 40,000) and is a great read. The story describes the difficulty just this one city experiences as a result of a nuclear war……really gets you thinking.
Freeman- bomber
-
Broj postova : 131
Godine : 36
Datum registracije : 23.08.2010
Bio je jučer i prekjučer film ("BLAST FROM THE PAST") s fikcijom da tip nesretnim slučajem se zatvori s ženom i sinom u atomskom skloništu, mislim, sve je napočetku sasvim okej. Pogledaj film i shvatit ćeš što ti treba...
...btw, evo nacrta jednog našeg atomskog skloništa na Biokovu:
BTW Pohvala urednicima na ovoj mogućnosti da su slike automatski malog formata, bar za nas koji plaćamo internet po prometu...
...btw, evo nacrta jednog našeg atomskog skloništa na Biokovu:
BTW Pohvala urednicima na ovoj mogućnosti da su slike automatski malog formata, bar za nas koji plaćamo internet po prometu...
(znam da je ogradjen i da je zabranjen pristup, nisam to pitao)
koliko se secam da sam citao ili gledao da JESU odnosili deo zemlje
no dobro, zaboravimo cernobilj, sta su radili u nagasakiju sa kontaminiranom zemljom?
@lupus,aha to je zeljava, na onim fotkama je bas delovalo ocuvano,opticka varka
blast from past? je l to onaj kad su za vreme kubanske krize otisli u nuklearni bunker i mislili da je pala nuklearka jer im je nesto sjbalo senzore i delovalo je kao da je ne znam koja temp napolju, pa 30 godina nisu izlazili?
@loser, hvala, al opet taj koji vozi te bagere i kamione sa kontaminiranom zemljom je u velikoj opasnosti
a opet to je resenje "ometimo sobu, prasina i mrvice nek odu pod tepih", prividno je samo ocisceno
dman- bomber
-
Broj postova : 100
Datum registracije : 04.07.2009
dman je napisao/la:[color=green](znam da je ogradjen i da je zabranjen pristup, nisam to pitao)
koliko se secam da sam citao ili gledao da JESU odnosili deo zemlje
no dobro, zaboravimo cernobilj, sta su radili u nagasakiju sa kontaminiranom zemljom?
Sa ovim komentarom ispadaš nezahvalan jednako kao i začetnik teme koji je pobunio na njen razvitak. Pitao si što su radili sa tlom oko elektrane i odgovorio sam ti da je nisu micali već je područje ograđeno, ako sam bio predetaljan mogao si samo preskočiti dio koji te ne zanima. Volim dati cjelovit odgovor, ako imam informacije.
Micana je zemlja kada se zakopavala jako ozračena mehanizacija i ostali pribor korišten pri sanaciji mjesta nesreće, ali samo radi zatrpavanja.
Ne bi baš imalo smisla prebaciti tlo na neku drugu lokaciju i tako samo raširiti kontaminaciju. Cilj je obuzdati je tamo gdje jest. Upravo zato je i stvorena zona oko Černobila.
U vrijeme bombardiranja Nagasakija nije se baš puno ni znalo o radijaciji ni njezinim efektima, a još se manje brinulo o posljedicama tako da je vjerojatno i tamo tlo ostalo gdje jest. Ukoliko je netko i mario o posljedicama logika je nalagala da nema smisla bacati okolo radioaktivnu zemlju i širiti kontaminaciju.
Bio sam odsutan neko vrijeme, pa nisam pratio topic. Iako kasnim, ipak...
Što se tiče osoba koje rade na dekontaminaciji, naravno da su u opasnosti, ali u jednakoj opasnosti se nalaze i ronioci. Ako prekorače dopušteno vrijeme urona, nema ih više. Tako je i sa radijacijom. Točno se zna koliko vremena je dopušteno izlagati se nekoj određenoj količini ionizirajućeg zračenja, a da to ne ostavi posljedice na zdravlje (potraži: dozimetar, dose rate). Tako je radno vrijeme tih osoba određeno izmjerenom razinom zračenja u određenom području, ne samo kod dekontaminacije, već kod svih poslova sa radioaktivnim materijalima.
Naravno da se dekontaminacija neće vršiti na području veličine npr. grada, županije ili slično, već se dekontaminiraju samo manja i posebno važna područja (strateški ili gospodarski). Takvo manje , izolirano područje može se nalaziti daleko od mjesta eksplozije, zbog pada veće količine ozračenih čestica na malom prostoru (zbog vjetra, kiše, požara) Primjer je vodosprema na slici (Nagasaki) Mislim da to nije "pometanje pod tepih", jer ovisno o kvaliteti radova, takva područja mogu biti dovoljno očišćena da dopuštaju skoro cjelodnevni i svakodnevni boravak ljudi. Naravno, s vremenom razina radijacije prirodno opada, što još doprinosi poboljšanju uvjeta. Za velike površine najbolje rješenje je dobra ograda koja brani pristup u kontaminirano područje dok razina zračenja ne padne na prihvatljive granice. Duljina tog perioda varira ovisno o količini i vrsti ispuštenih izotopa te o još dosta faktora - npr turisti već neko vrijeme normalno posjećuju Černobilsku zonu (grad Pripjat), bez opasnosti za zdravlje, iako je u startu to područje bilo ekstremno opasno.
Nagasaki - eksplozija na oko 500 metara visine proizvodi malo radioaktivne prašine, glavnina opasnosti su udarni val i toplina (grad je u potpunosti uništen, najviše je bilo drvenih građevina). Naravno da se o dekontaminaciji nije razmišljalo jer je bilo potrebno prikupiti konkretne podatke o djelovanju N-oružja u praksi, to je ipak bila prilika koja se ne propušta (iz takvih "pokusa" potječe naše znanje). Teoretsko znanje bilo je prisutno, tako da je bilo moguće upozoriti stanovništvo i savezničke vojnike (okupacijske, oko 25000) kako se donekle zaštititi nakon eksplozije, ali važnije je bilo prikupiti što točnije podatke...
BTW, Nedavno je (sa 90 i kusur godina) umro čovjek koji je preživio obje eksplozije u Japanu, znači, preživljavanje nije tako nevjerojatno.
Što se tiče osoba koje rade na dekontaminaciji, naravno da su u opasnosti, ali u jednakoj opasnosti se nalaze i ronioci. Ako prekorače dopušteno vrijeme urona, nema ih više. Tako je i sa radijacijom. Točno se zna koliko vremena je dopušteno izlagati se nekoj određenoj količini ionizirajućeg zračenja, a da to ne ostavi posljedice na zdravlje (potraži: dozimetar, dose rate). Tako je radno vrijeme tih osoba određeno izmjerenom razinom zračenja u određenom području, ne samo kod dekontaminacije, već kod svih poslova sa radioaktivnim materijalima.
Naravno da se dekontaminacija neće vršiti na području veličine npr. grada, županije ili slično, već se dekontaminiraju samo manja i posebno važna područja (strateški ili gospodarski). Takvo manje , izolirano područje može se nalaziti daleko od mjesta eksplozije, zbog pada veće količine ozračenih čestica na malom prostoru (zbog vjetra, kiše, požara) Primjer je vodosprema na slici (Nagasaki) Mislim da to nije "pometanje pod tepih", jer ovisno o kvaliteti radova, takva područja mogu biti dovoljno očišćena da dopuštaju skoro cjelodnevni i svakodnevni boravak ljudi. Naravno, s vremenom razina radijacije prirodno opada, što još doprinosi poboljšanju uvjeta. Za velike površine najbolje rješenje je dobra ograda koja brani pristup u kontaminirano područje dok razina zračenja ne padne na prihvatljive granice. Duljina tog perioda varira ovisno o količini i vrsti ispuštenih izotopa te o još dosta faktora - npr turisti već neko vrijeme normalno posjećuju Černobilsku zonu (grad Pripjat), bez opasnosti za zdravlje, iako je u startu to područje bilo ekstremno opasno.
Nagasaki - eksplozija na oko 500 metara visine proizvodi malo radioaktivne prašine, glavnina opasnosti su udarni val i toplina (grad je u potpunosti uništen, najviše je bilo drvenih građevina). Naravno da se o dekontaminaciji nije razmišljalo jer je bilo potrebno prikupiti konkretne podatke o djelovanju N-oružja u praksi, to je ipak bila prilika koja se ne propušta (iz takvih "pokusa" potječe naše znanje). Teoretsko znanje bilo je prisutno, tako da je bilo moguće upozoriti stanovništvo i savezničke vojnike (okupacijske, oko 25000) kako se donekle zaštititi nakon eksplozije, ali važnije je bilo prikupiti što točnije podatke...
BTW, Nedavno je (sa 90 i kusur godina) umro čovjek koji je preživio obje eksplozije u Japanu, znači, preživljavanje nije tako nevjerojatno.
loser- zelembara
-
Ako je netko za mogu mu mailati svoj diplomski rad na temu nesreće u NE Chernobyl. Ima 73 stranice i pokriven je cijeli tok nesreće, sanacija, dekontaminacija i nastale posljedice. Zdravstvene i ekološke. Zanimljivo štivo. Mentor mi je bio prof.dr. Orehovec Zvonko. Ako ste čitali njegovu knjigu Oružja za masovno uništenje.
girdeaux- honoris
-
Broj postova : 1077
Datum registracije : 21.10.2009
@girdeaux:
Hvalevrijedna ponuda! Tekst (znanstveni) domaćeg autora o takvoj temi nije tako česta pojava. Lijepo je znati da još nismo u potpunosti uništili domaću pamet (nauku). Što se tiče mentora, čitao sam neke njegove tekstove i moja je želja da ga domaći političari ozbiljnije shvate (posebno u vezi CBRNe doktrine - ako je doktrina dobar naziv...). Mislim da bi nedavna zbivanja u Hrvatskoj, a napose u Mađarskoj (muljni tsunami) čak i nezainteresirane političare trebala prisiliti da napokon otvore oči i počnu raditi, a ne samo krasti... Puste želje...
Ispričavam se za off-topic. :migg:
Hvalevrijedna ponuda! Tekst (znanstveni) domaćeg autora o takvoj temi nije tako česta pojava. Lijepo je znati da još nismo u potpunosti uništili domaću pamet (nauku). Što se tiče mentora, čitao sam neke njegove tekstove i moja je želja da ga domaći političari ozbiljnije shvate (posebno u vezi CBRNe doktrine - ako je doktrina dobar naziv...). Mislim da bi nedavna zbivanja u Hrvatskoj, a napose u Mađarskoj (muljni tsunami) čak i nezainteresirane političare trebala prisiliti da napokon otvore oči i počnu raditi, a ne samo krasti... Puste želje...
Ispričavam se za off-topic. :migg:
loser- zelembara
-
Lupus
Diplomirao sam Krzini menađment na VVG-u.
Chernobyl mi je oduvijek bio vrlo interesantna tema, tako da sam se odlučio obraditi ga u potpunosti za svoj diplomski rad.
Loser
Dijelimo u potpunosti isto mišljenje kolega. Dok inozemni političari i znanstvenici cijene svaku njegovu riječ, što pokazuje količina seminara koje u godini održi diljem svijeta, naši pak političari bi bili najsretniji da sjedi i šuti. Njegova ideja o sustava obrazovanja svakog pojedinog građana za slučaj kriznog događaja je izuzetno kvalitetna, a nebi zahtjevala enormne troškove. Ali mislim da i nama treba jedna dobra tehničko-tehnološka katastrofa da bi odgovorni počeli shvaćati neke stvari ozbiljno. Uzmimo za primjer mađarsku, čije su vlasti dopustile izgradnju takve vrste opasnog sustava u neposrednoj blizini naselja i jedne velike rijeke. To su čisto zakonodavni propusti koji nisu regulirani kako treba. A o zahtjevima za izradu containment sustava da i ne govorim. Isto kao i u slučaju Chernobyla.
Diplomirao sam Krzini menađment na VVG-u.
Chernobyl mi je oduvijek bio vrlo interesantna tema, tako da sam se odlučio obraditi ga u potpunosti za svoj diplomski rad.
Loser
Dijelimo u potpunosti isto mišljenje kolega. Dok inozemni političari i znanstvenici cijene svaku njegovu riječ, što pokazuje količina seminara koje u godini održi diljem svijeta, naši pak političari bi bili najsretniji da sjedi i šuti. Njegova ideja o sustava obrazovanja svakog pojedinog građana za slučaj kriznog događaja je izuzetno kvalitetna, a nebi zahtjevala enormne troškove. Ali mislim da i nama treba jedna dobra tehničko-tehnološka katastrofa da bi odgovorni počeli shvaćati neke stvari ozbiljno. Uzmimo za primjer mađarsku, čije su vlasti dopustile izgradnju takve vrste opasnog sustava u neposrednoj blizini naselja i jedne velike rijeke. To su čisto zakonodavni propusti koji nisu regulirani kako treba. A o zahtjevima za izradu containment sustava da i ne govorim. Isto kao i u slučaju Chernobyla.
girdeaux- honoris
-
Broj postova : 1077
Datum registracije : 21.10.2009
girdeaux je napisao/la: Njegova ideja o sustava obrazovanja svakog pojedinog građana za slučaj kriznog događaja je izuzetno kvalitetna, a nebi zahtjevala enormne troškove.
Već samo razbijanje sustava civilne zaštite u sred rata bio je blago rečeno korak unatrag. Od tada se i samo krećemo unatrag sa potpuno promašenim razdvajanjem sustava za uzbunjivanje. Brojevi 112, 92, 93, 94, 192, 193, 194 i četiri odvojene službe koje ne podnose jedna drugu. Osnivanje raznoraznih uprava za pospremanje poslušnika i birokratskih štakora i nedefiniranuje jasne hijerarhije te krovne organizacije su samo najočitiji primjeri.
Kada sustav tako zablokira onda je teško očekivati da bi se uspjelo organizirati široko obrazovanje pučanstva - iako bi to bio najučinkovitiji sustav. Kod nas se pokazalo da stvari funkcioniraju same od sebe kada se tu ne petlja nikakav novac jer ga nitko ne želi oteti - primjer je GSS koji djeluje na volonterskoj osnovi. Pitanje je trenutka kada će se i ta služba raskopati tj. koliko je još ostalo da je se dočepaju birokratske kandže.
Znači, kao i kod svega ostalog (mirovine, zdravstvo, školstvo, itd) i to pada na leđa (čitaj: novčanik) običnog čovjeka... Bravo Hrvati! Preostaje nam da se organiziramo sami i educiramo sugrađane na vlastiti trošak pa neka naša vrla država u nekoj budućnosti pokupi zasluge. Uostalom, uvijek je bilo: uzdaj se u se i u svoje kljuse!
Kvragu, opet off-topic... Mea culpa
Kvragu, opet off-topic... Mea culpa
loser- zelembara
-
Nema nade,uzalud je sav trud.Jednostavno takvi smo,želimo mir,a i najmanja zemlja teži da ima nuklearno oružje.Raketiramo mjesec,trošimo milijarde milijarda dolara na svemirska istraživanja a imamo 2 milijarde gladnih.Održavanje jednog nuklearnog raketnog štita ili sličnih nuklearnih postrojenja košta nevjerojatno mnogo,uistinu bi raj na zemlji bio moguć da čovjek nije opsjednut moći.
Promatram ljude oko sebe,nismo ni svjesni koliko "hitlera" ima oko nas,samo nisu u mogućnosti da dodju na vlast.Mislite ako je netko siromašan ili nemoćan da je dobar,neee i takvi su željni krvi,samo nemaju prilike.
Sebe neizostavljam,pitanje bi bilo kakav bi bio čovjek da mi se ukaže prilika,da sam se rodio na drugom mjestu,sad vako pun sebe napadam ostale,a mislim da su ljudi takvi u biti svi.
Promatram ljude oko sebe,nismo ni svjesni koliko "hitlera" ima oko nas,samo nisu u mogućnosti da dodju na vlast.Mislite ako je netko siromašan ili nemoćan da je dobar,neee i takvi su željni krvi,samo nemaju prilike.
Sebe neizostavljam,pitanje bi bilo kakav bi bio čovjek da mi se ukaže prilika,da sam se rodio na drugom mjestu,sad vako pun sebe napadam ostale,a mislim da su ljudi takvi u biti svi.
SoLoSaroman- bomber
-
Broj postova : 111
Godine : 44
Datum registracije : 20.09.2010
Stranica 2 / 3. • 1, 2, 3
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: URBANO PREŽIVLJAVANJE :: PREŽIVJETI NEMOGUĆE
Stranica 2 / 3.