Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Kako upaliti vatru ?
+85
pirat
dzolix
archery
ivan26
DomagojB.
olol
mexikanac
Simba-OS
Samael
Dejan Ranković
Simke
goxxon
Fratt
vuk
Axter
fero
zlatko1
puls
chikaperadetlic
Buco
bolle
PJER
fatphilly
Migach
yasko
bum bum
ante5555
lololorenzo
Login
wda73(orao)
Burn
nordfjord
mahapirot
Stribog
Mraz
Lovac Filip
Lovac Marko
nikolahr
beargrylls12
Sandman
Ris
robert
orao
girdeaux
rinos
Elp
Marko
damjan
Mirnes
Adept
zli imperator
kec
sgt bear
Cave Bear
Šimun
satara
avantura
Domo
tromic
Wood-000
elvin
šaran_porcijaš
antun
Strider
senban
Mile
gladiator
Stoney
Psychotic
mimir
Knife_maniac
Quanah
bushman
Đedo
LEGION66
Damir
Stule
LUKSA
fallenangel385
tigi
mariobab
Dawor
Mshai
bowhunter
Mladen
89 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 7 / 15.
Stranica 7 / 15. • 1 ... 6, 7, 8 ... 11 ... 15
Re: Kako upaliti vatru ?
Ne razumijem sastav čega?Kalij permanganat je kalij i mangan-grubo rečeno, a glicerin(ili glicerol, pod nazivom kako ga prodaje moja firma) je sugar alcohol, i jedino što imaju zajedničko je kisik.
mislio sam na sastav hidrogena
tigi- spikač
-
Broj postova : 616
Godine : 50
Datum registracije : 13.02.2009
Zasto imam feeling da netko tu ima dr. ispred svojeg imena ?
Ali cek, i da imaju zajednickih karakteristika u spojevima (glicerina), sta nije bitno koliki je udio u svakome ?
Ali cek, i da imaju zajednickih karakteristika u spojevima (glicerina), sta nije bitno koliki je udio u svakome ?
Stoney- spikač
-
Broj postova : 630
Godine : 36
Datum registracije : 23.05.2009
tigi je napisao/la:mislio sam na sastav hidrogena
Ispričavam se, tek sada sam vidio što sam tamo napisao, mislio sam na hipermangan a napisao hidrogen, ispravljeno.Ali u hidrogenu ne može biti glicerina, jer to onda nije hidrogen.
Koliko se sjećam iz škole, je.
mariobab je napisao/la:Koliko se sjećam iz škole, je.
Pa bas zato sam mislio istaknut da je nebitno ako ima udio glicerina u sebi ili ne.
Stoney- spikač
-
ja sam danas nabavila konacno glicerin, bila u apoteci i teta me se sjetila, kaze ona: "jeste li vi pitali za glicerin, sad ga imamo"
ma to te ja pitam!!!
sa dvije kapi nije islo
vec sam bila pomislila da nece biti nista od pokusa, pa sam fino nalila jos malo
i onda je krenulo
eto tako, to sam uspjesno napravila
ma to te ja pitam!!!
sa dvije kapi nije islo
vec sam bila pomislila da nece biti nista od pokusa, pa sam fino nalila jos malo
i onda je krenulo
eto tako, to sam uspjesno napravila
Gost- Gost
ali u hidrogenu piše da je dio sastava i glicerin, a što se hipermangana tiče ja sam ga kupio u apoteci (doduše za čiščenje akvarija od algi) i nije bilo problema, jer se isti koristi za kupanje djece kad imaju kozice!
tigi- spikač
-
Vatrice bravo,trebaš li onda još glicerina ili ne?
Tigi, hidrogen je vodik-element- i on je vodik-ništa drugo.Vodikov peroksid (Hydrogen peroxide (H2O2)), nema mjesta za glicerin.Pitanje je koji ti proizvod koristiš.To je kao da bi rekao da aceton u sastavu ima maslinovo ulje.Nema- neki komercijalni proizvodi poput odstranjivača laka za nokte dodaju u aceton ulje, ali to je aceton sa uljem, ulje nije u sastavu acetona(OC(CH3)2)
Tigi, hidrogen je vodik-element- i on je vodik-ništa drugo.Vodikov peroksid (Hydrogen peroxide (H2O2)), nema mjesta za glicerin.Pitanje je koji ti proizvod koristiš.To je kao da bi rekao da aceton u sastavu ima maslinovo ulje.Nema- neki komercijalni proizvodi poput odstranjivača laka za nokte dodaju u aceton ulje, ali to je aceton sa uljem, ulje nije u sastavu acetona(OC(CH3)2)
ne treba mario, hvala ti puno, narucili su cijelu litru, tako da ako mi zatreba...imat ce ga
Gost- Gost
a pazite ovo: izmedju 2 lece (os sata, naocala, bilo cega) se stavi malo vode i to se "obljepi" ilovacom ili glinom i eto improviziranog povecala, s kojim se ,moze zapalit vatra.
(to sam vidio u onoj knjizi od julesa vernea tajanstveni otok, odlicna knjiga).
(to sam vidio u onoj knjizi od julesa vernea tajanstveni otok, odlicna knjiga).
gladiator- lingua
-
Broj postova : 258
Godine : 28
Datum registracije : 08.03.2009
da lol:P moze se i samo s lecom iz naocala upalit vatra al po mom misljenju firesteel je najjaci pozz
Mile- bomber
-
Broj postova : 175
Godine : 30
Datum registracije : 07.06.2009
pa dobro ok, ali recimo od sata ili neki takav predmet.
gladiator- lingua
-
Broj postova : 258
Godine : 28
Datum registracije : 08.03.2009
Mislim da ti je to umjetnička sloboda. Čovjeku se svidjela ideja, pa je to napisao.
Sumnjam u uporabnu vrijednost te ideje. Ima puno metoda koje su provjerene i rade.
Osim toga zbog čega je problem nositi dva upaljača u džepu?
Sumnjam u uporabnu vrijednost te ideje. Ima puno metoda koje su provjerene i rade.
Osim toga zbog čega je problem nositi dva upaljača u džepu?
Gost- Gost
ljudi zar se glicerin ne koristi i za premazivanje guma, i jel rade ovi u ljekarnama frku oko glicerina?
tigi- spikač
-
.. skupljaj i brezovu koru, onaj tanji dio što se da lagano oguliti i već se počeo odvajati od ostale kore,Tako nećeš nauditi drvetu, a dobiti ćeš kvalitetan materijal za potpalu-sa tih komadića, još se daju oguliti trake tanke poput cigaretnog papira, koje malo zakinute hvataju iskru odlično, a onaj deblji dio kore daje težak, jak, mastan i postojan plamen za začinjanje vatre.
Vata prima iskru trenutno, ali brzo gori. Da produžite vrijeme gorenja natrljajte je vazelinom ili nakapajte voskom od starih svijeća. Tada postaju vodonepropusne.
Kad poželite upaliti vatru, samo raščerupajte takvu vatu da provire dlačice iz sredine, kresnite iskrice na njih i mila majka.
Isprobajte također s toaletnim papirom ili maramicama, lako je kad se uhoda tehnika.
Breza je jedan od najboljih prirodnijih materijala za potpalu, ali u principu svaki paperjasti materijal funkcionira.
Kod mene nema breza na kilometre (osim ako netko posadi u dvorištu) , pa onda kad se zaletim do Rijeke ili Zagreba, obvezno stanem uz cestu i uzmem si neku količinu.
Više puta sam također probavao zapaliti alge ( suhe naravno, uvijek ih bude na obali), ali mogu reći da nikad nisam uspio zapaliti niti jednu. Smrde kao spaljena dlaka i brzo se gase.
Što se tiče materijala za potpalu firesteelom, brezu uvijek imam sa sobom (i vazelinom natopljenu vatu), ali uvijek se trudim isprobavati razne materijale koje nađem na licu mjestai.Lišaj lovi, ne baš tako dobro, ali da, spužvasta srž nekih suhih korova također, suhe trave, lišće mi se nije pokazalo dobrim, komadići pamuka rasparani u niti love.
ovo su postovi korisnika mariobab i malo drvo koji su završili na drugom mjestu i više se nisu mogli prebaciti u originalu
Vata prima iskru trenutno, ali brzo gori. Da produžite vrijeme gorenja natrljajte je vazelinom ili nakapajte voskom od starih svijeća. Tada postaju vodonepropusne.
Kad poželite upaliti vatru, samo raščerupajte takvu vatu da provire dlačice iz sredine, kresnite iskrice na njih i mila majka.
Isprobajte također s toaletnim papirom ili maramicama, lako je kad se uhoda tehnika.
Breza je jedan od najboljih prirodnijih materijala za potpalu, ali u principu svaki paperjasti materijal funkcionira.
Kod mene nema breza na kilometre (osim ako netko posadi u dvorištu) , pa onda kad se zaletim do Rijeke ili Zagreba, obvezno stanem uz cestu i uzmem si neku količinu.
Više puta sam također probavao zapaliti alge ( suhe naravno, uvijek ih bude na obali), ali mogu reći da nikad nisam uspio zapaliti niti jednu. Smrde kao spaljena dlaka i brzo se gase.
Što se tiče materijala za potpalu firesteelom, brezu uvijek imam sa sobom (i vazelinom natopljenu vatu), ali uvijek se trudim isprobavati razne materijale koje nađem na licu mjestai.Lišaj lovi, ne baš tako dobro, ali da, spužvasta srž nekih suhih korova također, suhe trave, lišće mi se nije pokazalo dobrim, komadići pamuka rasparani u niti love.
ovo su postovi korisnika mariobab i malo drvo koji su završili na drugom mjestu i više se nisu mogli prebaciti u originalu
tigi je napisao/la:ljudi zar se glicerin ne koristi i za premazivanje guma, i jel rade ovi u ljekarnama frku oko glicerina?
Ne rade nikakvu frku oko toga ali valjda je mangan ilegalan od nedavno. -Tako mi je rekla zena u apoteci.
Stoney- spikač
-
Vidio sam puno puta po internetu (cak od nekih "experata") kako napravit lecu od leda. Oblikuje se leca od cistog (prozirnog) leda i "radi" na istom principu kao i bilo koja druga leca.
Jedini problem u tome je sta se "prozirni" led mora izraditi "profesionalno" i kupuje se jer se koristi za skulpture i sl.
U izradi se mora voda lediti u nekoliko koraka i svaki puta na specificnoj temperaturi a uz to se posuda mora vibrirati kako bi se uklonile cestice zraka....opet...na specificnoj frekvenciji.
Tako da ako to (ko ja) vidite na nekim dokumentarcima ne gledate jer je nemoguce. (probajte sami)
Jedini problem u tome je sta se "prozirni" led mora izraditi "profesionalno" i kupuje se jer se koristi za skulpture i sl.
U izradi se mora voda lediti u nekoliko koraka i svaki puta na specificnoj temperaturi a uz to se posuda mora vibrirati kako bi se uklonile cestice zraka....opet...na specificnoj frekvenciji.
Tako da ako to (ko ja) vidite na nekim dokumentarcima ne gledate jer je nemoguce. (probajte sami)
Stoney- spikač
-
Stoney je napisao/la:Ne rade nikakvu frku oko toga ali valjda je mangan ilegalan od nedavno. -Tako mi je rekla zena u apoteci.
Nije ilegalan,tj. zabranjen za slobodnu prodaju, još,još uvijek ga daju ga za vodene kozice,žena je valjda bila oprezna, ali ga valjda izbjegavaju prodavati zbog zloupotreba.Na žalost nakon vala terorističkih napada u svijetu (pogotovo London 2005) prije nekoliko godina stvari se drugačije gledaju,pa tako i kod nas. Teško će se naći, hipermangan, salitra isto, a do nedavno se upotrebljavala u prehrani.
Kada ste na reci ili u mocvari,najbolja potpala su one zilice koje kao brkovi vise na vrbama.
Ima ih u velikim kolicinama i uvek mozete naci suve.
Cak i zimi.
Druge vrste potpale koristim samo radi probe.Da bi ostao u formi.
Ima ih u velikim kolicinama i uvek mozete naci suve.
Cak i zimi.
Druge vrste potpale koristim samo radi probe.Da bi ostao u formi.
bushman- lingua
-
Broj postova : 315
Godine : 56
Datum registracije : 07.05.2009
na močvarnim područjima ..
tokom zime i prolječa mogu se nači ...
rogozovi plodovi...
koji su fini kao vata..
ja to zovem "rogozovo perje"...ima puno primjena te biljke...
tokom zime i prolječa mogu se nači ...
rogozovi plodovi...
koji su fini kao vata..
ja to zovem "rogozovo perje"...ima puno primjena te biljke...
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Datum registracije : 15.02.2009
A i jestiva je. Provjerio sam u ljekarni i kod sebe, još uvijek nema nikakvih zakonskih ograničenja za prodaju kalij permanganata.
Danas sam malo otišao u šumu , točnije na lokaciju potpuno istu kao iz moje Banijske avanture.
Plan mi je bio skuhati čaj od borovih iglica i ostalog što nađem, skuhati juhu ( fini-mini ) i testirati instant tjesteninu koja je upola jeftinija od Podravkinih Talijaneta i zapaliti vatru BOW DRILL om.
Napravi sam luk ( bow ) svrdlo ( drill ) i letvu ili ploču te onaj gore dio u kojem se svrdlo vrti.
Za podmazivanje sam koristio pljuvačku i neku biljku koju viđam na vlažnom tlu i u bunarima.
Na list lopuha sam stavio pločicu i krenuo. Dimilo se, ispadalo, umro sam gurajući luk ali ništa.
JUčer je kiša padala i vlažno je u šumi a i potok je tu.Išao sam sa Firesteelom i zapalio ali vlaga je već ušla u suhu travu koju sam pripremio. Rezervna varijanta br.3 brezova kora i zapalio sam vatru.
Našao sam borove iglice, malo mente i majčinu dušicu, stavio bi i bazge da je bilo i to fino nosio u marami koju sam skinuo sa glave. Čaj je bio super okrepljujući nakon baratanja lukom, Juhica kao i uvijek ok ,a tjestenina je bila ok ali ju treba kuhati kao svaku drugu, nije instant. Za kuhanje sam koristio posudice koje sam vam nabavio, one kineske, tankom žicom privezao i objesio na tronožac.
Osjećao sam se ko u prašumi, sunca nigdje, stabla od 30 m, sve zaraslo, totalno drugačije izgleda nego na kraju zime, prava đungla.Još mi noge bride od kopriva, ali kažu da je dobro za cirkulaciju!
Evo malo od danas , vezano uz temu ali malo šire!Pozdrav!
Plan mi je bio skuhati čaj od borovih iglica i ostalog što nađem, skuhati juhu ( fini-mini ) i testirati instant tjesteninu koja je upola jeftinija od Podravkinih Talijaneta i zapaliti vatru BOW DRILL om.
Napravi sam luk ( bow ) svrdlo ( drill ) i letvu ili ploču te onaj gore dio u kojem se svrdlo vrti.
Za podmazivanje sam koristio pljuvačku i neku biljku koju viđam na vlažnom tlu i u bunarima.
Na list lopuha sam stavio pločicu i krenuo. Dimilo se, ispadalo, umro sam gurajući luk ali ništa.
JUčer je kiša padala i vlažno je u šumi a i potok je tu.Išao sam sa Firesteelom i zapalio ali vlaga je već ušla u suhu travu koju sam pripremio. Rezervna varijanta br.3 brezova kora i zapalio sam vatru.
Našao sam borove iglice, malo mente i majčinu dušicu, stavio bi i bazge da je bilo i to fino nosio u marami koju sam skinuo sa glave. Čaj je bio super okrepljujući nakon baratanja lukom, Juhica kao i uvijek ok ,a tjestenina je bila ok ali ju treba kuhati kao svaku drugu, nije instant. Za kuhanje sam koristio posudice koje sam vam nabavio, one kineske, tankom žicom privezao i objesio na tronožac.
Osjećao sam se ko u prašumi, sunca nigdje, stabla od 30 m, sve zaraslo, totalno drugačije izgleda nego na kraju zime, prava đungla.Još mi noge bride od kopriva, ali kažu da je dobro za cirkulaciju!
Evo malo od danas , vezano uz temu ali malo šire!Pozdrav!
Izvrsna lokacija. Patim za potocima, jer su kod mene prava rijetkost.
Gost- Gost
možda nisi ni svjestan toga...
ova slika sa vatrom ti je vrhunska...
možda to što nije oštra skroz...
daje joj onaj pravi survival štimung...
ja sam ju skinuo sebi za cd..
ova slika sa vatrom ti je vrhunska...
možda to što nije oštra skroz...
daje joj onaj pravi survival štimung...
ja sam ju skinuo sebi za cd..
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Datum registracije : 15.02.2009
E,ovo ja volim,surovost divljine...to je dojam fotke....
Stule- spikač
-
Broj postova : 735
Godine : 47
Datum registracije : 22.02.2009
iznenađen sam reakcijama ali lokacija je definitivno divlja i treba doći do nje sada,slikao sam mobitelom a on u tami radi loše slike, ali zna se što je pjesnik , htio reći. imate tu lokaciju u mojim reportažama, pod Banijska avantura,hvala i idemo dalje!
Mozda ti je stap bio prezasiljen pa nisi uspio zapaliti vatru ?!
Ova zadnja slika izgleda kao da je slikano u vijetnamskim junglama
Svaka cast !
Svaka cast !
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
to sam i ja gledala, ali nisam htjela komentirati jer luksa je vec upalil vatru, znaci da zna kak treba
istina bog ja u ovom trenu sada ne znam dal se tako prezasiljenim vrhom moze upaliti vatra ili ne
istina bog ja u ovom trenu sada ne znam dal se tako prezasiljenim vrhom moze upaliti vatra ili ne
Gost- Gost
Knife_maniac je napisao/la:Mozda ti je stap bio prezasiljen pa nisi uspio zapaliti vatru ?!
Svaka cast !
kada bi se zašiljio previše, obrezao bi ga kako bi pružao veći otpor, pa radi se o trenju ovdje, Mario je rekao da se neko drvo dimi samo a neće upaliti, vrba mi se luđački dimila.
I ruke smrde danima poslije a tek stan
Stranica 7 / 15. • 1 ... 6, 7, 8 ... 11 ... 15
Similar topics
» kako zapaliti vatru
» kako zapaliti vatru pomocju Bow&Drilling
» Kako napraviti luk i strijele :)-kako ja to radim?
» Moj pribor za vatru
» kako zapaliti vatru pomocju Bow&Drilling
» Kako napraviti luk i strijele :)-kako ja to radim?
» Moj pribor za vatru
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 7 / 15.