FORUM PREŽIVLJAVANJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

 

 Krpelji

Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Autor/icaPoruka
Dawor
bomber
bomber
Dawor

Male
Broj postova : 162
Godine : 39
Lokacija : Daruvar
Datum registracije : 27.01.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Krpelji   Krpelji Empty02.03.09 23:20

Čini se kao da ne pripada u ovaj dio foruma ali Krpelji 469245
Dali postoji neka tajna neki Bushcraft kojim bi se
spriječilo te beštije da se penju po meni? Dali im je
možda neka biljka odbojna koja bi se mogla utrljati na
hlače? Često, po ljeti, izbjegavam odlazak u prirodu zbog tih
malih stvorova jer moram proći kroz visoku travu i
doslovno nakon dvadesetak metara skinem četiri komada
sa nogavice i još tolko sa cucka (dok se još nisu primili).
Jedino što mi je palo na pamet su one ampule koje kupujem
kod veterinara za mačke i psa što im utrljam na kožu (protiv
krpelja i parazita) da si to utrljam i na hlače ali pošto to slabo
djeluje na njima neznam zašto bi to djelovalo na meni. Kažu da
češnjak tjera vampire. Krpelji 564295 :bog:

Krpelji TickAnimation1
[Vrh] Go down
Ivan
tipko
tipko
Ivan

Male
Broj postova : 75
Godine : 30
Lokacija : zagreb
Datum registracije : 06.02.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty02.03.09 23:52

Da malo si me prestigao htio sma i ja taj tipic pokrenuti, ja jos nisam cuo za neka ucinkovita rjesenja,znam samo da idu na najtoplija mjesta na tijelu "zna se koja", i posebno me muce jer su nosioci raznovrsnih bolesti. Krpelji 747986
[Vrh] Go down
Mladen
honoris
honoris
Mladen

Male
Broj postova : 2656
Godine : 53
Lokacija : Varaždin
Datum registracije : 15.02.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty03.03.09 0:03

Kad se spominju krpelji ...moram reči jednu važnu stvar ...svaki tisučiti je prenosnik piroplazmoze ....čuvajte svoje četveronožne ljubimce ...ja sam radi toga ostao bez svog najdražeg ....nisam još na sebi osjetio krpelja pa ti na to ne mogu dati objektivni odgovor ali iskustvo sa psom me totalno dotuklo ...
[Vrh] Go down
LUKSA
guru
guru
LUKSA

Male
Broj postova : 2398
Godine : 49
Lokacija : Petrinja
Datum registracije : 21.02.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty03.03.09 0:33

Možete se cijepiti protiv krpelja, (radi bolesti) a kad bolje pogledaš svi su oni dio prirode i mi dolazimo u njihova staništa. Imao sam ih svugdje po sebi, na mekanim mjestima i svaki put sam ih izvadio bez većih problema. Treba imati pincetu a može se namazati uljem, alkoholom i pomaže. Mjesto uboda ili ugriza svrbi pa je dobro sa nekim antiseptičkim ili antibakterijskim sredstvom tretirati. A AKO NEMAŠ SREĆE , MOŽE I GORE BITI ALI BOLJE NE RAZMIŠLJATI CRNO!
[Vrh] Go down
http://luketic.robert@gmail.com
mariobab
guru
guru
mariobab

Male
Broj postova : 2038
Godine : 57
Lokacija : zg
Datum registracije : 28.01.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty03.03.09 0:46

Imaš protiv krpelja učinkovite repelente, ali nikada nisi 100% siguran, na sreću imaš dosta vremena da ih skineš i očistiš prije nego se prikvače.
Ja sam eksperimentirao i napravio zaštitu od češnjaka i svinjske masti.Bilo je relativno dobro, osim što sam smrdio danima i odbijao i ženu.Još je mogućnost da jedeš puno češnjaka, odbojan je komarcima i krpeljima, a dugo se isparava kroz pore na koži,ali mislim da tada ne bi bio baš omiljen u društvu.I nemoj piti pivu - privlači komarce kada se isparava kroz kožu.
Danas uglavnom koristim komercijalne proizvode i skidam ih kada ih primijetim.
[Vrh] Go down
http://bushcraft-forum.findtalk.biz/
Gost
GostKrpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty03.03.09 0:58

Evo sto savjetuju strucnjaci Krpelji 15955

Šumski krpelji i bolesti koje prenose – kako se zaštititi?

Krpelji su paraziti toplokrvnih životinja, a iznimno i čovjeka. Šume i proplanci pružaju im dom, a ljudima koji ih posjećuju radi izletničkih užitaka ili zbog posla mogu načiniti neugodnosti. Značajni su jer mogu prenositi neke bolesti, no nasreću samo mali broj krpelja nosi uzročnike bolesti. Kako bi mogli što ljepše i sigurnije odlaziti u prirodu, nije na odmet ponešto saznati o tim malim životinjama, o rizicima koje one predstavljaju za ljude i mogućnostima da se ti rizici izbjegnu.

Krpelji 44065

O krpeljima
Krpelji su člankonošci paučnjaci iz reda grinja. Dijele se na dvije velike porodice Ixodidae (šikarni ili tvrdi krpelji) i Argasidae (stajski ili meki krpelji). Glava, prsište i zadak čine im jednu cjelinu. Za svoj razvoj i razmnožavanje trebaju obrok krvi, zbog čega povremeno žive kao nametnici na toplokrvnim kralješnjacima (pticama i sisavcima), kojima sišu krv. Krpelji su rasprostranjeni široko u prirodi, a najčešće ih nalazimo u prizemnom sloju rubnih područja šuma, sloju grmlja i niskog raslinja, po šikarama i visokotravnatim staništima. Prilikom uboda preko sline mogu prenositi različite zarazne bolesti.

Razvojni ciklus
Krpelj u svom razvoju prolazi kroz tri faze: larva, nimfa i odrasli oblik (adult). Obrok krvi nužan je krpeljima u svakoj od razvojnih faza, te u toku svog života siše krv tri puta, na tri različita domaćina. Ženka se češće može sresti kao napasnik, jer samo ako se nasiše krvi može snesti jajašca. Veličina krpelja razlikuje se ovisno o razvojnom obliku: kao larva, mjeri oko 1 mm, dok je odrasla ženka veličine 4-5 mm. Nasisana krvi velika je kao zrno graška. Živi oko godinu dana, no može doseći starost i od pet godina.

Kretanje
Krpelj ima mali radijus kretanja, a udaljenost koju može prijeći ovisi o razvojnom obliku. Odrasli se može prošetati nekoliko metara u širinu u potrazi za hranom. Krpelj svoju žrtvu ne traži aktivno kao npr. komarac – žrtve moraju pokupiti njih. On se popne na vršak trave ili grančice grmlja i tu nepomično čeka da se približi žrtva. Kada životinja ili čovjek dotakne krpelja, on se svojim nožicama zakači i prijeđe na njih, te traži povoljno mjesto na tijelu gdje se mogu svojim oštrim rilcem ubosti u kožu i sisati krv.

Za aktivnost krpelja vrlo je važna temperatura i vlažnost zbog čega imaju svoju sezonsku aktivnost - najbrojniji i najaktivniji su u proljeće i početkom ljeta. Mogu se susresti i u jesen, ali znatno rjeđe. Krpelji se zaraze prilikom hranjenja na šumskim životinjama, a zarazu mogu svojim ubodom prenijeti i na čovjeka ako se on nađe u njihovom prirodnom okolišu. Uzročnici bolesti prenose se sa zaraženog krpelja i na nove generacije pa su stoga krpelji, osim prenosioca i rezervoari uzročnika.

U našim krajevima se najčešće susreću tzv. šumski (šikarni) krpelji vrste Ixodes ricinus. Najaktivniji su u proljeće i rano ljeto (svibanj – lipanj), u najjačem ljetu se povlače i praktički ih nema, te se u jesen u manjem broju opet pojavljuju. U hladno godišnje doba (studeni - ožujak ) krpelji se ne susreću, osim ako je zima topla i bez snijega.

U Hrvatskoj bolesti koje mogu prenositi šumski krpelji su:

1. Krpeljni meningoencefalitis
2. Lyme borelioza
3. Erlichioza

To su tzv. bolesti prirodnih žarišta jer je njihovo pojavljivajne ovisno o prirodnom staništu prenosioca (krpelja), te se pojavljuju samo na određenim područjima. Najizloženiji su im ljudi koji profesionalno borave u prirodi, planinari, rekreativci, djeca polaznici škole u prirodi, izletnici.

Opće mjere zaštite od krpelja

• U prirodi je poželjno hodati obilježenim stazama (i od žbunja očišćenim!). Izbjegavajte nepotrebno provlačenja kroz grmlje, ležanje na tlu, odlaganja odjevnih predmeta na grmlje.

• Nosite prikladnu odjeću: dugih rukava i nogavica, svijetlih boja (krpelj se lakše uočava), te zatvorenu obuću. Krpelji se lako prihvate na odjeću od materijala s dlačicama (vuna, flanel) pa takvu odjeću treba izbjegavati kod odlaska u prirodu.

• Koristite repelentna sredstva koja odbijaju krpelje i sprečavaju njihovo zahvaćanje na čovjeka. Otkrivene dijelove tijela i odjeću valja poprskati (ili premazati) nekim od repelenata, (trajanje odbojnosti traje 4 do 6 h)

• Pri povratku iz prirode presvucite odjeću i pažljivo pregledajte cijelo tijelo (uz pomoć druge osobe radi neuočljivih dijelova tijela). Važno je pregledati mjesta gdje je koža najtanja (pazuh, ispod dojke, oko pupka, prepone, na glavi i iza uha). Kod djece će se često naći na glavi – to je zbog toga što je dijete nisko i više se igra u travi nego odrasli, pa lakše pokupi krpelja sa glavom odnosno gornjim dijelom tijela. Eventualno otkriveni krpelj se što prije odstranjuje s kože.

Što učiniti s krpeljom koji se učvrstio u koži?
Uklanjanje krpelja je najvažnija preventivna mjera ako se krpelj već učvrstio u koži. Važno je krpelja ukloniti što prije - rizik od infekcije je veći što je boravak krpelja na tijelu duži. Dobro je znati da krpelj nakon što dospije na domaćina, oko 6 h traži mjesto za hranjenje, neko vrijeme buši kroz kožu, te je potrebno da najmnanje 10 h siše da bi ta osoba bila zaražena. To ukazuje da ima vremena za djelovanje prije nego krpelj prenese zarazu. Krpelja je lakše odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda. Treba ga izvaditi cijelog, skupa sa rilcem (hipostomom) kojim se drži u koži, što nije uvijek lako jer rilce ima po sebi više nizova sitnih zubića usmjerenih u suprotnom pravcu od uboda.

Postupak:

nemojte na krpelja niti okolnu kožu nanositi nikakva sredstva (premazivanje uljem, petrolejom, lakom za nokte i sl. uzrokuje grčenje krpelja te pojačano izlučivanje sline, što može uvjetovati i ubacivanje veće količine virusa i bakterija u organizam čovjeka ako je krpelj inficiran

• uhvatite krpelja pincetom dezinficirane alkoholom ili opaljene plamenom, neposredno uz kožu (na mjestu gdje usni aparat krpelja ulazi u kožu).

• budite smireni i ne žurite

• laganim povlačenjem u više smjerova polako izvucite krpelja iz kože

• ne povlačite naglo, ne stiskajte niti ne gnječite krpelja!

• Nakon odstranjivanja krpelja mjesto uboda (i ruke !) dobro operite sa vodom i sapunom, te dezinficirajte

• Ukoliko u koži zaostane rilce, koje se prepoznaje kao sitna tamna točkica, treba je odstraniti sterilnom iglom. Ukoliko to ne uspije, nije potrebna kirurška intervencija jer se ništa naknadno neće dogoditi (ono će se resorbirati ili će ga koža „odbaciti“).
[Vrh] Go down
Mshai
spikač
spikač
Mshai

Male
Broj postova : 652
Godine : 36
Lokacija : kraj drva života
Datum registracije : 29.01.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty03.03.09 1:47

Kao klincu su mi se non stop kaćili oko jajca... i mrzio sam ih radi toga. Krpelji 321675

Moram priznati da već stvarno dugo nisam imao krpelja. Primjetio sam ih ukupno 4-5 kak mi se penju po hlačama ili majici u prošloj godini, ali sam ih katapultirao prije nego su došli do kože. Inače koristim neko čudo u sticku koje meni zasad odlično služi. Ne iritira mi kožu, protiv komaraca djeluje, a protiv krpelja očito također - jer osim tih koje sam vidio na odjeći, sigurno se morao neki i zavuć ispod - a nisam niti jednog pronašao.

Službeno, krpelj mi je jedna od rijetkih životinja koje stvarno ne volim. Zapravo, gotovo ih mrzim. I sve bi ih potamanio.
[Vrh] Go down
Mladen
honoris
honoris
Mladen

Male
Broj postova : 2656
Godine : 53
Lokacija : Varaždin
Datum registracije : 15.02.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty03.03.09 2:35

Uz krpelja velika napast su i ženke komaraca...kako su me izbole ...moje je mišljenje da tu bude vječita borba...ljudi bi trebali biti prirodni ...ako koriste puno različitih kemikalija na sebi gube imunitet ...koristiti što više prirodne zaštite...ljudi vječito vode borbu sa insektima ...nešto se mora i pretrpjeti...kad se sjetim ljeta i obadi ...uh ...ali život je takav
[Vrh] Go down
Gost
GostKrpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty03.03.09 15:32

necete vjerovat ko ni ostali
al mene je ugrizel samo jednom i krepo je Krpelji 69343

al zato ih na psima skidam poslje svake setnje Krpelji 166116
[Vrh] Go down
mariobab
guru
guru
mariobab

Male
Broj postova : 2038
Godine : 57
Lokacija : zg
Datum registracije : 28.01.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty03.03.09 23:53

dravski_vuk je napisao/la:
...kad se sjetim ljeta i obadi ...uh ...ali život je takav

Prošlo ljeto sam uletio u područje gdje su me doslovno prekrili, napasna gamad i neda se samo tako potjerati.
[Vrh] Go down
http://bushcraft-forum.findtalk.biz/
Dawor
bomber
bomber
Dawor

Male
Broj postova : 162
Godine : 39
Lokacija : Daruvar
Datum registracije : 27.01.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty08.03.09 22:11

Započnem temu i onda zaboravim na nju,
sram me bilo. Krpelji 726657
Ma prošle godine ga nisam uspio izvadit, jedva je
doktorica uspjela glavu izvadit, čak mi je i ožiljak ostao.
Budem probao nešto komercijalno, ovo sa svinjskom
masti i češnjakom je i meni odbojno Krpelji 469245
Češnjak inaće volim i jedem ali ne u velikim količinama
jer mi snižava tlak pa sam grogi.
[Vrh] Go down
Gost
GostKrpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty08.03.09 22:17

eto danas kad sam iso u sumu nisam htel povest pse
i bolje
naso sam jednog na hlacama
a ko zna kolke bi psi nasli

za nikakav ljek nisam cul
osim onih ampula koje svako proljece kupim za pse

osim mozda kad bi se uzel isti takav sprej pa pospricala obuca i nogavice
mozda bi to imalo nekog efekta
[Vrh] Go down
mariobab
guru
guru
mariobab

Male
Broj postova : 2038
Godine : 57
Lokacija : zg
Datum registracije : 28.01.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty08.03.09 22:30

Dawor je napisao/la:

Ma prošle godine ga nisam uspio izvadit, jedva je
doktorica uspjela glavu izvadit, čak mi je i ožiljak ostao.

Meni se je jedne godine uhvatio na vratu kod ključne kosti, pa sam ga nekako uspio potrgati. Onda sam idući sat proveo ispred ogledala izvodeći nožem operaciju"vađenje krpelja".Operacija je uspjela,ja sam bio ponosan što sam se uspješno operirao,žena je rekla da sam lud.
[Vrh] Go down
http://bushcraft-forum.findtalk.biz/
Gost
GostKrpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty08.03.09 22:44

Citat :
eto danas kad sam iso u sumu nisam htel povest pse

pesekima koji su cesto u sumi treba stavljati ampulu svakih mjesec dana...to je savjet jednog od najboljih veterina za pse u hrvatskoj, dr kvakana iz cakovca, moze mu se staviti i ogrlica, bayerova daje najvecu sigurnost i obavezno mjenjati proizvodaca ampula, da se gamad ne naqvikne, ja izmjenjujem advantix i frontline

ove godine sam ju dala cjepiti i protiv piroplazmoze, jest da je cijepivo malo skuplje, cijepi se na dva puta, a oba cjepiva kostaju oko 500 kuna, ali nikako necu da raskiram da mi pas oboli i nedaj boze ugine
[Vrh] Go down
Gost
GostKrpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty08.03.09 22:49

Citat :
Operacija je uspjela,ja sam bio ponosan što sam se uspješno operirao,žena je rekla da sam lud.

ovdje si moral napomenuti:NE ISPROBAVAJTE OVO SAMI KOD KUCE Krpelji 747986

i doista ne, posebno ne bez dezinficiranih nozeva i igala
[Vrh] Go down
Gost
GostKrpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty24.03.09 22:02

moj pirlog vezan za vađenje krpelja: više puta sam imao krpelja i vadio sam ga na razne poznate i spomenute načine. prošle godine sam od jednog liječnika čuo da ga treba uhvatiti pincetom i lagano zarotirati, i isprobao to prošlo ljeto i oduševljen sam lakoćom kojom je izašao. tako da preporučujem da svakako probate
[Vrh] Go down
bowhunter
lingua
lingua
bowhunter

Male
Broj postova : 314
Godine : 35
Lokacija : Jastrebarsko
Datum registracije : 24.01.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty24.03.09 22:04

i to ga zarotirati suprutno od kazaljke na satu, meni su ti isto lječnici rekli.
[Vrh] Go down
Dawor
bomber
bomber
Dawor

Male
Broj postova : 162
Godine : 39
Lokacija : Daruvar
Datum registracije : 27.01.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty29.03.09 17:35

Sad sam se vratio iz šetnje s cuckom i poludit ću.
Pazim gdje se krečem i svako malo stanem i provjeravam
čizme i hlače, i onda fotkam i pogledam si na šaku a krpelj
plazi po njoj. A Krpelji 317734 sam skinuo sedam komada. Krpelji 321675
[Vrh] Go down
Gost
GostKrpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty29.03.09 22:44

ja sam te taman htjela pitati dal stavljas psu ampulice?kad malo prije i ja svom izvadila dva komada, a svaki mjesec ju zasticujem ampulama .... Krpelji 166116
[Vrh] Go down
bowhunter
lingua
lingua
bowhunter

Male
Broj postova : 314
Godine : 35
Lokacija : Jastrebarsko
Datum registracije : 24.01.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty30.03.09 8:19

Vatrice koje ampulice koristiš???
[Vrh] Go down
Gost
GostKrpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty30.03.09 11:46

napisala sam vec..izmjenjujem advantix i frontline, jedan mjesec jednu, pa drugu i tako stalno, obicno mu se ni ne zapikne, a ako se zapikne crkne prije nego nabubri, ne pas nego krpelj Krpelji 747986
ali redovno na 30 dana od pocetka proljeca do zime, preko zime na dva mjeseca, jer gamadi ima i tada...mi smo ih ove godine par vidjeli na snijegu

lovacki psi cak na tri tjedna
[Vrh] Go down
bowhunter
lingua
lingua
bowhunter

Male
Broj postova : 314
Godine : 35
Lokacija : Jastrebarsko
Datum registracije : 24.01.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty30.03.09 18:33

pa frontline i drži protiv krpelja samo 3 tjedna, a protiv buha 3mj. ja svome nisam dao več godinu i pol dana jel nema ni buha ni krpelja nikada.
[Vrh] Go down
LUKSA
guru
guru
LUKSA

Male
Broj postova : 2398
Godine : 49
Lokacija : Petrinja
Datum registracije : 21.02.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty30.03.09 18:47

danas sam na boku našao jednog od subote pa mi je tehničar izvadio tu strašnu neman! Krpelji 469245
[Vrh] Go down
http://luketic.robert@gmail.com
Gost
GostKrpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty30.03.09 18:59

to sam bas tebe luksa ja htjela pitati....to dal si zaradil kojeg krpelja..i gle vraga Krpelji 150683bowhunter...di ti svog pesa cuvas da nikad ne zaradi krpelja??
[Vrh] Go down
bowhunter
lingua
lingua
bowhunter

Male
Broj postova : 314
Godine : 35
Lokacija : Jastrebarsko
Datum registracije : 24.01.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty30.03.09 19:01

pa u dvorištu je pesek stalno.
[Vrh] Go down
Gost
GostKrpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty30.03.09 21:51

vatrica je napisao/la:
napisala sam vec..izmjenjujem advantix i frontline, jedan mjesec jednu, pa drugu i tako stalno, obicno mu se ni ne zapikne, a ako se zapikne crkne prije nego nabubri, ne pas nego krpelj Krpelji 747986
ali redovno na 30 dana od pocetka proljeca do zime, preko zime na dva mjeseca, jer gamadi ima i tada...mi smo ih ove godine par vidjeli na snijegu

lovacki psi cak na tri tjedna

I frontline i adventix djeluju na manje-više istovjetan način. Oni truju kožu psa na određeno vrijeme. Kad se krpelj ili buha zakači za psa tj. probuši kožu da bi povukle krv, sa krvlju uvlače i taj otrov i tada umiru. Naravno ovo je teorija, i svi koji imaju kućne ljubimce znaju da nije 100% uvijek tako.
Znači adventix i frontline ne odbijaju krpelje od psa, nego ih truju tek kad krpelj/buha ugrize psa i povuče krv. Ovo je provjerena informacija od veterinara koji ima privatnu pet ambulantnu.
Ja znam ponekad koristiti i biotox-a od Aromatike. To je napravljeno na bazi dalmatninskog buhača i teorijski bi trebao odbijati nametnike od psa. Znači da uopće ne krenu na njega. Naravno, učinkovitost nije 100%.
Ono što ja preferiram preko ljeta je voditi psa na kupanje na more. Rano ujutro kad nema ljudi, na divlje plaže. Izgleda da slana voda nije nešto što nametnici preferiraju, a psi se lijepo nauživaju. Naravno psa treba poslije isprati od soli čistom vodom.
[Vrh] Go down
Gost
GostKrpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty31.03.09 16:16

mucek malo drvasti...pa to sam i ja rekla, nista kontra napisanog Krpelji 841274

a izmjene se vrse....(po uputstvu takoder privatnog veterinara) da krpeljcici ne postanu otporni na jednu te istu stvar
i ja bi rado svog psa kupala u moru, no moj pesek jos nema ni priblizni osjecaj kaj bi to bilo more, i jos k tome slano, mora da bi se uslagirala Krpelji 747986
a i ja....ma tko bi je izvuko iz vode, i ovako koristi priliku, ako nista drugo nade baru i lezi u njoj i uziva
[Vrh] Go down
Nono01
bebač
bebač


Male
Broj postova : 12
Godine : 36
Lokacija : Varaždin
Datum registracije : 24.03.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty06.04.09 12:14

imam jedno pitanje. U zadnje vrijeme sam dosta u prirodi, ali nisam do sad pokupio ni jednog krpelja. Recite mi, nakon ugriza, jel se uvijek javlja crvenilo i svrbež na koži?

I negdje sam pročitao da bi bilo dobro cijepiti se protiv meningitisa, pošto je to bolest koju u najviše slučaja prenose
[Vrh] Go down
Mshai
spikač
spikač
Mshai

Male
Broj postova : 652
Godine : 36
Lokacija : kraj drva života
Datum registracije : 29.01.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty06.04.09 13:01

Nono01 je napisao/la:
imam jedno pitanje. U zadnje vrijeme sam dosta u prirodi, ali nisam do sad pokupio ni jednog krpelja. Recite mi, nakon ugriza, jel se uvijek javlja crvenilo i svrbež na koži?
Da, uvijek će ti se javiti crveno i svrbež na koži nakon što skineš krpelja. NO, bitan dio je da to crvenilo i svrbež MORA otići unutar max 5-6 dana nakon što izvadiš krpelja iz kože. Ako se crveno i svrbež pojačaju idi doktoru bez odugovlačenja. Navodno se može preventirati krpeljovo ispuštanje virusa u krvotok ako ga se primjeti i odstrani unutar prvih 6 sati. To mi nema baš smisla, ali jako puno ljudi pa čak i doktora to tvrdi - tako da je ono zlatno pravilo - dođeš doma iz šume pregledaj se i otuširaj se. Ideš spavati u šator, pregledaj se i spavaj. Probudiš se, pregledaj i dobro protresi robu koju ćeš staviti na sebe i znaj da si napravio sve što si mogao da spriječiš.

Ak si pehista, ipak ćeš ga dobit. Krpelji 747986
[Vrh] Go down
Nono01
bebač
bebač


Male
Broj postova : 12
Godine : 36
Lokacija : Varaždin
Datum registracije : 24.03.2009

Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty06.04.09 15:18

Ja ne mogu vjerovati...

nakon što sam pričitao tvoj post, otišel sam se još jedanputa pogledati. I našao sam ga za koljena, izgleda da je samo glava unutra jer sam ga očito strgao kad sam spavao.

Ništ društvo, odoh ja do doktora i na pikicu Krpelji 469245
[Vrh] Go down
Sponsored content
Krpelji Empty
PostajNaslov: Re: Krpelji   Krpelji Empty

[Vrh] Go down
 
Krpelji
[Vrh] 
Stranica 1 / 7.Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: PRVA POMOĆ-
Forum(o)Bir: