FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Ekologija - Page 2 Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Ekologija - Page 2 Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Ekologija - Page 2 Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Ekologija - Page 2 Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Ekologija - Page 2 Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Ekologija - Page 2 Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Ekologija - Page 2 Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Ekologija - Page 2 Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Ekologija - Page 2 Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Ekologija - Page 2 Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Ekologija - Page 2 Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Ekologija - Page 2 Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Ekologija - Page 2 Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Ekologija - Page 2 Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Ekologija - Page 2 Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Ekologija - Page 2 Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Ekologija - Page 2 Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Ekologija - Page 2 Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Ekologija - Page 2 Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Ekologija - Page 2 Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Ekologija - Page 2 Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Ekologija - Page 2 Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Ekologija - Page 2 Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Ekologija - Page 2 Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Ekologija - Page 2 Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Ekologija - Page 2 Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Ekologija - Page 2 Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Ekologija - Page 2 Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Ekologija - Page 2 Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Ekologija - Page 2 Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Ekologija

+8
Mladen
bushman
ggliga022
Quanah
Domo
Stule
mariobab
LUKSA
12 posters

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Go down

Ekologija - Page 2 Empty Re: Ekologija

Postaj by Gost 31.05.09 22:04

Ne zaboravi da mi ne uticemo ni na sta,kao i da ne delimo profit od unistavanja.
Zato i ne zelim da se poistovecujem i bar deklarativno delim krivicu sa idiotima.Moja savest je cista po tom pitanju
s time se slazem!

Moja nesreca je de fakto sto sam pogresio vreme kad zivim.

nisi jedini, ima nas vise takvih, no .....dal je uistinu krivo vrijeme ili smo bas sada tu potrebni, mozda bas ovo drugo
ne desava se nista slucajno, pa se tako nismo desili ni mi bas u ovo vrijeme, koliko god se osjecali kao nametnuti sada i tu.....mozda je to dio velikog plana, mozda sada treba ljudi koji su osvijesteni, ako razumijes sto zelim reci

Mozda doprinosim jer se trudim da sirim svest o ocuvanju prirode,ali je to slaba satisfakcija za izgubljen sopstveni mir.
Trudim se da nadjem realnu ravnotezu u ovom ludilu,a kopa me to sto je nemoguca misija
I znam da gresim,doba nevinosti je davno za nama

drago mi je sto se tako osjecas, mislim da je tako vecini ovdje pa i meni, zato mi je drago, jer znam da nas ima!

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by ggliga022 31.05.09 22:07

preci su gradili ocevi unistavali ami ispastamo - zar ne
ggliga022
ggliga022
zelembara
zelembara

Male
Broj postova : 44
Godine : 51
Datum registracije : 27.05.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 31.05.09 22:27

unistavamo i mi, vise i jace od oceva

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by trkač 08.06.09 0:06

Evo jedan link: www.crorivers.com
trkač
trkač
bomber
bomber

Male
Broj postova : 125
Godine : 64
Datum registracije : 07.03.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 22.06.09 22:41

U kolovozu 2000. godine Byrdeov kit od osam metara umro je nedugo nakon nasukavanja na plaži. Obdukcijom je ustanovljeno da je njegov želudac sadržavao 6 kubičnih metara plastike, uključujući i besplatne plastične vrećice kakve se danas masovno dijele po trgovačkim centrima. Ova, kao i mnoge druge vrste kitova hrani se gutanjem velike količine morske vode iz koje njen organizam izdvaja plankton. No, s vodom progutaju i plastični otpad, uz već opisane posljedice.

Trudim se imati uvijek krpene vrecice u ducanu, recikliram papir, plastiku i staklo. Probala sam reciklirati i bio otpad, ali u tu kantu ljudi bacaju sve samo ne bio otpad, a i cistoca odvozi tu kantu s ostalim kontejnerima.

U planinama (sklonistima) i opcenito prirodi uvjek sam ona koja skuplja smece, cak i tudje.

Najruznije je kad u prirodi vidis omot od cokolade.
Bar smo se boca rjesili, ali mogli bi sav otpad tako rijesiti.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by tigi 22.06.09 23:56

mogli bi samo je malo nas i takvih kao mi koji razmišljaju o tome, većini njih nije ni stalo kako znaju reći nije njihovo, recimo jedan primjer kako živim u Zagrebu odem na Sljeme kad god sam u mogućnosti uživam u šetnji šumom i gledam ponašanje drugih, razni izletnici dođu pojedu sendvič i poslije bace razni otpad, svima je prekrasno dolaziti na Sljeme i "hvaliti" se tom prirodom, no nakon nekog vremena pokrene se akcija čiščenja istog, naravno za novce, i da nema tih koji dolaze čistiti imali bi Jakuševac na brdu gdje se od smeća nebi vidjela ni trava!
tigi
tigi
spikač
spikač

Male
Broj postova : 616
Godine : 50
Datum registracije : 13.02.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 01.07.09 11:49

United I je napisao/la:ŠUMARI SU NAJVEĆE GNJIDE U ZAGAĐIVANJU ŠUMA!!! (ne samo da ubijaju šume pod okriljem države, već puštaju njihove otpade poput kanti sa odbačenim uljem za motorne pile što je ništa naspram ove slike gore mariobab!)!!!!!!!!!!!!!

:

Ajmo malo lakše i otpočetka!!! Dugo već pratim ovaj forum i mogu reći sve najbolje o njemu, ali na ovo sam morao reagirati. Nemojmo miješati kruške i jabuke… Ne možemo šumarima nazvati sve one koji se nalaze u šumi i sudjeluju u svim fazama rada. Prema tome to bi bili i građevinarci koji rade ceste, i lovci i mnogo drugih ljudi koji sa šumom nemaju veze… Osoba koja je provela godine na fakultetu, koja svakodnevno živi i radi u šumi, hrani se od nje i živi – teško da će ostaviti ovako nešto iza sebe… Ona svaki dan ulazi u nju sa poštovanjem i zahvalnošću… A drugo je pitanje koliko može i što je najtužnije smije reagirati na ovakve stvari u ovim vremenima… Ako razumijete što mislim…

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 01.07.09 16:23

Ja razumijem sljedeće. Ti si šumar, voliš svoj poziv, te se ne ponašaš kako je navedeno u postu. ALi to te čini iznimkom, a ne pravilom ( što je vrlo pohvalno).
Moj susjed, koji je umro prije par godina, bio je šumar nekih 30-tak godina.
Upravo je onakav kako je opisano u ovim postovima. Kante od ulja i benzina bi ostavljao u šumi kao i svakakvo smeće koje se ne može razgraditi. Također bio je i jedan od najvećih lopova što se tiče krađe drveta. Svake godine bi ukrao stotinjak metra drveta za prodaju, kao što si od njega zakupljivao parcelu u šumi, plaćao je, ali nikad nisi dobio nikakvu potvrdu/račun za svoj novac.
Također to što si napisao koliko 'smije' reagirati, govori da si upoznat i sam s problemom, kao i to da ti se to ne sviđa.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 02.07.09 11:17

Ma gledaj, mislim da to uopće nema veze sa strukom ili zanimanjem. Ne možemo ljude stavljeti u police po takvim stvarima... To ovisi o čovjeku samom, o njegovom odgoju, kulturi i konačno, stanju svijesti. Žalosno je samo to što prirodu u većini slučajeva percipiramo kao nešto odvojeno, izdvojeno. Ne znam možeš li me razumjeti. I na ovom forumu ima dosta ljudi (koliko sam mogao zaključiti čitajuči određene postove) koji žive 5 ili 6 dana u tjednu "(ne)normalnim" životom, a vikendom se pretvaraju u zaljubljenike u prirodu pustolove i sl. I to je pohvalno, ali po meni još uvijek malo "pomaknuto". Gledam oko sebe pa vidim takve stvari. Veliki ribolovci i uzgajivači koji poribljavaju, potiču i promoviraju puštanje riba nakon ulova i sl. sa druge strane ne libe se parkirati auto uz potok ili rijeku i uredno ga oprati šamponom. Veliki ljubitelji i uzgajivači životinja iste te životinje većinu dana drže u stanovima od 50-ak kvadrata.
Kužiš što ti hoću reći? Imam prijatelja koji su također nabrijani 100% na prirodu i preživljavanja i sl. ali ne mogu se maknuti od kuće bez opreme vrijedne i do nekoliko 1000 kn. I na kraju ispada da je to samo nekakvi ispušni ventil i odmor od radnog tjedna a ne nikakvo poštovanje i povratak prirodi. Stalno pokušavamo pronaći načine da prirodu prilagodimo sebi umjesto da je obrnuto. I onda se često, da umirimo vlastitu savjest, igramo indijanaca i bušmana, brijemo o ekologiji i sl. A djecu učimo da mora zgaziti svaku bubu koju vidi ili zatući svaku zmiju "jer bi mogla biti otrovna". I sva ta blebetanja o ekologiji i sl... Čovječe, ta znanost ne bi niti postojala da sami nismo napravili 1000 problema zbog koje egzistira...
Znaš, ponekad se onako uhvatim u nekakvom "pokvarenom" razmišljanju kako bi sve ovo ličilo da se dogodi kakva katastrofa ili sl. Koliko bi ljudi bilo sposobno, ne pokoriti se prirodi, već samo biti ravnopravan i tako (pre)živjeti. Lako se mi i sad snalazimo kad su uvijek negdje u blizini GPS-ovi, automobili, mobiteli i sl.
Ali sad sam već otišao daleko i ne bih želio biti dosadan, samo sam htio reći da sve na ovom našem planetu ovisi isključivo o nama samima, da nas ne određuju ili čine boljima i lošijima niti škola, niti struka, niti mame ili tate. Drago mi je što ima ljudi koji misle slično kao i ja i nadam se da će ih biti sve više i više. Lijep pozdrav ljudi moji!

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 02.07.09 12:25

Evo pročitao sam tvoj post dva puta. Fino si to sročio. Ima tu materijala za nekoliko topica.
U većini se slažem s tobom, ali dopusti da te ispravim u nekim stvarčicama, tj. dodam svoja mišljenja.

Normalno i nije baš subjektivan pojam, već objektivan. Podložan je formiranju mase koja ga percipira. Npr. u Japanu je normalno biti žut, kod nas nije, kod nas je normalno jesti svinjetinu, u islamskom svijetu nije, negdje je normalno kupiti ženu ili više njih, negdje nije itd. da se ne gubim sad oko toga.

Ljudi koji vode po tebi dvostruki život (posao i priroda) su jednostavno ljudi koji se prilagođavaju svom okruženju, a i svojim željama. Nemoguće je danas živjeti 'samo od prirode', barem ne kod nas. Ako i forsiraš tako nešto, najvjerojatnije ćeš završiti ili mrtav ili u zatvoru ( takvim životom kršiš ogroman broj zakona). Puno ljudi bi možda i željelo 'vratiti se prirodi', ali svi iza sebe vučemo lance, a oni nam ne dopuštaju da živimo samo po našim željama i prohtijevima. ( Ako si osnovao obitelj, ti živiš za njih, pokušavaš njima osigurati budućnost, život u šumi u današnjem svijetu ne pruža tu sigurnost).

Što se tiče ovih koji troše tisuće na opremu, pa evo reću ti ovako. Ja ne trošim puno na opremu, ali baš iz principa, kupim što mi treba tj. ono što smatram da mi treba, ali ne kupujem svaku điđa miđu. Otišli mi u šumu goli i bosi ili sa opremom od 5000€, svima nama je to samo ispušni ventil, nemojmo se zavaravati i nazivati to povratkom prirodi, jer da je tako nebi danas tipkali ove riječi na netu.

Što se tiče prilagođavanja prirode sebi, pa to radimo stotinama tisuća godina. Pa i majmuni kad hvataju termite i za tu svrhu koriste štap, prilagođavaju prirodu sebi. Kad udarimo kamenom od kamen sa željom da dobijemo alat, prilagođavamo prirodu sebi, kad upalimo vatru, prilagodili smo prirodu sebi.

Nisi otišao daleko, nisi dosadan, nisi bolj nisi lošiji zbog škole/struke/mame/babe.
Samo ti fino piši i reci što ti je na mislima, uvijek netko misli slično, a netko drugačije, ali to je tako i ne treba se tim zamarati.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 02.07.09 13:32

Ma nismo se 100% razumjeli ali smo na dobrom putu!
Samo da pojasnim, probat ću ne duljiti!
Pod povratkom i životom sa prirodom ne mislim o vraćanju u spilje i sl. Samo smatram da u svakodnevnom životu premalo o tome razmišljamo. Odnosno uglavnom samo onda kada se u toj prirodi i nađemo. Ali već samom mogućnošću izbora između plastične i kartonske ambalaže, između parka i kafića, između playstationa za djete i lopte i još stotine stvari možemo puno toga napraviti.
Slažem se da nam je svima ovo na neki način ispušni ventil, ali kroz mnogo stvari to može postati i način života. Zašto ispušni ventil to ne bi bio i gore navedena mogućnost izbora. I najduži put započinje malim korakom.
A što se tiče prilagođavanja prirodi, i tu se slažemo. Sve je u redu dok ne remetimo stvari u koje ne bi trebali dirati. Imao sam priliku u nekoliko navrata biti svjedokom što sve naša glupost i prilagodba može napraviti. Vidio sam mjesta kako su izgledala prije i nakon što su se dični zaštitari i ekolozi pobrinuli "zaštititi" ih i "približiti" širem puku. Planinarski domovi, lovačke kuće, parkirališta, odlagališta smeća, lovni gateri, skijališta pa čak i nacionalni parkovi puni turista i svega što ostave iza sebe.
Stoga kad pričam o dvostrukom životu, mislim da je vrlo jednostavno. Zbog čega to sve razdvajati. I u centru New Yorka može se živiti u skladu sa prirodom i voditi normalni život. Ali bez dvostrukih mjerila i opravdanja za njih. Ne možemo cijeli tjedan raditi jedno, a vikendom se pretvarati u savjesne planinare i zaštitare. Je ponekad teško, ali je izvedivo. Na primjer, imam susjeda koji je zakleti ljubitelj prirode i svega što ide uz to ali mu nije niti najmanji problem ispustiti ulje iz motora na livadi pored kuće. I vjerujte mi nije jedini. A vikendom pazi hoće li iza njega ostati limenka ili komad papira u šumi.
Opet sam otišao daleko, živili ljudi moji!

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 02.07.09 19:11

Toma13 je napisao/la:Pod povratkom i životom sa prirodom ne mislim o vraćanju u spilje i sl. Samo smatram da u svakodnevnom životu premalo o tome razmišljamo. Odnosno uglavnom samo onda kada se u toj prirodi i nađemo. Ali već samom mogućnošću izbora između plastične i kartonske ambalaže, između parka i kafića, između playstationa za djete i lopte i još stotine stvari možemo puno toga napraviti.
Slažem se da nam je svima ovo na neki način ispušni ventil, ali kroz mnogo stvari to može postati i način života. Zašto ispušni ventil to ne bi bio i gore navedena mogućnost izbora. I najduži put započinje malim korakom.

Onda želiš reći da je povratka prirodi misaoni proces tj. da bi povratak prirodi bio svjesnost njezinoga konstantnog prisustava?

Naravno da svakodnevnim izborma utječemo na svijet oko sebe, to je posebice izraženo od industrijske revolucije. Ljudi u principu ne razmišljaju o posljedicama dok ih one ne stignu, jednostavno grade, rade, isprobavaju pa kako ispadne.
Također se može reći da je puno ljudi spremno na usputne žrtve samo kako bi došli do cilja, naravno računaju da oni sami nisu tj. neće biti te žrtve, za ostale ih manje više briga. Tu bi trebala nastupiti i ta naša mogućnost izbora, ali ipak taj izbor se svodi na vrlo škrte opcije, tako da se može reći da prave mogućnosti izbora nema uvijek.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 02.07.09 19:21

Toma13 je napisao/la:Ne možemo cijeli tjedan raditi jedno, a vikendom se pretvarati u savjesne planinare i zaštitare. Je ponekad teško, ali je izvedivo. Na primjer, imam susjeda koji je zakleti ljubitelj prirode i svega što ide uz to ali mu nije niti najmanji problem ispustiti ulje iz motora na livadi pored kuće. I vjerujte mi nije jedini. A vikendom pazi hoće li iza njega ostati limenka ili komad papira u šumi.
Opet sam otišao daleko, živili ljudi moji!

Pa mogu ti reći da kad bi planinari bili samo planinari 7 dana tjednu, ovaj svijet bi imao jako malo planinara.
Tvoj susjed nije zakleti ljubitelj prirode, nego u mojim očima jedna vrlo neodgovorna osoba. Također mogu reći da u tim svojim 'aktivnostima' sigurno nije usamljen, ali barem ima ljudi koji smatraju da to nije u redu, da se može bolje, i kako se meni čini, broj ljudi koji tako razmišljaju svakim danom je sve veći.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 02.07.09 21:11

I na ovom forumu ima dosta ljudi (koliko sam mogao zaključiti čitajuči određene postove) koji žive 5 ili 6 dana u tjednu "(ne)normalnim" životom, a vikendom se pretvaraju u zaljubljenike u prirodu pustolove

hm..hm..hm....
u nastavku gore nevedenog citata pise nesto sto se meni ne svida....previse si genaraliziral, a to nije nikad dobro
a kako sam ja ta koja sam vec nekoliko puta napisala na forumu da zivim dvostrukim zivotom...ne zelim nikako da se misli da spadam u skupinu ljudi koja je preko tjedna nemarna prema svom okruzenju, koja djecu ne uci da budu privrzeni prirodi i slicno
pod pojmom dvostrukog zivota podrazumjeva se ovo, a svi oni koji smo pisali o njemu ...mislimo isto, ili barem skoro pa isto:
zivimo jedan zivot kojeg moramo, jer doslovce moramo....a zeljeli bi drugi koji bi nam bio dusi i srcu blizi

I sva ta blebetanja o ekologiji i sl... Čovječe, ta znanost ne bi niti postojala da sami nismo napravili 1000 problema zbog koje egzistira...
naravno da smo sami napravili probleme, ali srecom postoje osvijesteni ljudi koji su svatili bit problema i kuda nas to vodi i nastala je ekologija..ne vidim lose u tome nista, dapace

ah evo nasla sam jos i ovaj dio koji mi sada dal definitivnu potvrdu da su nam se razisla misljenja o pojmu dvostrukog zivota

Stoga kad pričam o dvostrukom životu, mislim da je vrlo jednostavno. Zbog čega to sve razdvajati. I u centru New Yorka može se živiti u skladu sa prirodom i voditi normalni život. Ali bez dvostrukih mjerila i opravdanja za njih. Ne možemo cijeli tjedan raditi jedno, a vikendom se pretvarati u savjesne planinare i zaštitare.

sve sto ti pises je u redu, ali pojam dvostrukog zivota koji se pojavljuje na forumu, nema veze s time

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 03.07.09 7:04

Naravno da nema, i tu svakako nisam mislio na tebe, ali neću se ponavljati, već sam pisao o tome. Ponovit ću samo da već svakodnevnim pisanjem o ovom problemu počinjemo spajati ona naša "dva" naizgled odvojena života! Kužiš? I zato mi je i drago što sam uspio izazvati reakciju, jer očito ne vodiš baš dvostruki život. Niti u kojem kontekstu.
Živili!

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by matija558 14.08.12 1:02

upravo sam upisao prvi razred srednje. idem za ekološkog tehničara.i kada vidim frendove da bacaju smeće ja to pokupim za njima i onda mi se smiju.neka se smiju vidjet če jedamput kad če priroda sve to vratiti. ustalom več je počela vračati.
matija558
matija558
bebač
bebač

Male
Broj postova : 3
Godine : 26
Datum registracije : 13.08.2012

[Vrh] Go down

Postaj by Utvara 14.08.12 12:26

Matija, hvalevrijedan potez glede izbora srednje škole. Nakon toga ti se nudi studij ekologije na PMF-u ili pak slične grane kao što je biologija i kemija ili molekularna biologija, ovisno o tome što će te kasnije interesirati.

Šta se tiče skupljanja smeća, ponovo hvalevrijedna gesta, svakako bi trebalo utjecati i na naše prijatelje da se malo osvijeste o tome koliko svakodnevno svijesno ili nesvjesno zagađujemo. No, moram ti skrenuti pažnju da ekologija čovjeka uključuje puno više od samo pokupljanja smeća. Ekolozi nisu smetlari Ekologija - Page 2 69343 A više o ekologiji čovjeka možeš svakako naučiti, između ostalog, i na ovom forumu.

Nego, čisto iz znatiželje, kako tj. zašto s 18 godina upisuješ prvi razred srednje? Ako nije pre osobno pitanje...

Zadnja promjena: Utvara; 18.08.12 15:24; ukupno mijenjano 1 put.
Utvara
Utvara
bomber
bomber

Male
Broj postova : 143
Godine : 47
Datum registracije : 10.08.2011

[Vrh] Go down

Postaj by matija558 17.08.12 23:09

to sam samo tako stavio. Ekologija - Page 2 368870 inače imam 14 godina.jer sam mislio ako nemaš 18 da nemoš sudjelovat na forumu Ekologija - Page 2 469245
matija558
matija558
bebač
bebač

Male
Broj postova : 3
Godine : 26
Datum registracije : 13.08.2012

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content