FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela...

+5
markonvs
djomla
Fratt
glock
Guru
9 posters

Go down

Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela...

Postaj by Guru 04.01.14 0:59

Zadnje dvije godine aktivno koristim različite noževe u prirodi, najviše morine i eku w11 koju sam dobio prošle godine na poklon.

Moru uvijek imam pri sebi, gdje god da idem, s njom režem hranu, radim sitnije stvari ali i teže, prezadovoljan sam, s tim što bih volio da ima malo deblje sječivo i convex jer je moram stalno dooštravati zbog prilično tanke oštrice, što mi i nije problem.

Pošto skoro svaki dan idem nekud i treba mi nož, mislio sam da uzmem nešto manje, sa "kydex" futrolom, kako bi bilo što kompaktnije i lakše za nošenje, da ga mogu stavit u džep jakne ili samo bacit u ranac.

Mislio sam nekad da kupim fallkniven f1 jer imam odavno merak na njega, veličinom mi odgovara i sl. ali mislim da je malo precijenjen, plus sam čitao dosta loših iskustava sa problemima sa oštricom zbog tvrdoće čelika.

Poslije dugog praćenja bushcraft i foruma o noževima, vidim da su ESEE noževi sve popularniji, pa su mi za oko zapali ESEE Izula 1 ili ESEE 3, kao noževi koje mogu svuda da nosim. E sad, koliko sam pročitao, niko nije imao loših iskustva, s tim što ja imam dilemu oko čelika...

Čelik je 1095 karbonac, sa zaštitnim premazom koji se teško skida, a uz korištenje za koje sam ga planirao, vjerovatno ne bih uopšte imao problema sa njim.

Moje pitanje je sljedeće - da li bi mi takav nož bio ok za ono što mi treba - priprema hrane, gljivarenje, rezanje drveta i neki malo teži zadatak? Ili da tražim neki drugi nož?

* Samu oštricu bih pretvorio u konveksnu.
Guru
Guru
lingua
lingua

Female
Broj postova : 425
Godine : 39
Datum registracije : 03.12.2009

[Vrh] Go down

Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty Re: Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela...

Postaj by Guru 04.01.14 1:22

PS. Prije neki dan je bio ESEE 3 za 50 i nešto eura, akcija.... + poštarina nešto preko 10e...
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Empty Re: Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela...

Postaj by glock 04.01.14 1:45

ne kužim,problemi s tvrdoćom oštrice na f1?Pa barem duuugo drži oštrinu,a ne da ga povlačiš na štrajer ko mesari svakih 5 min,a to ti se događa s morom.Naoštriš nož i zaboraviš na to dok ne počne polako gubit oštrinu,onda se malo potrudiš i opet ga dovedeš u red,a i nemaš problema sa hrđanjem.Ako je dobar šveđanima za preživljavanje,prošao bi i kod tebe,a to što ima negativnih komentara...takvima ni zdp,ni cowry x,a ni rocksteadovi super čelici ne bi bili dobri,ali kojekakav pleh koji se oštri i tupi svaki čas,e,to može.OK,esse je solidan i ako ti se sviđa,zašto ne.Pa logično je da kraće oštroce budu tvrđe i od nehrđajućih čelika dok su čoperi žilaviji i nešto mekši te uglavnom od karbonaca.Svi kraći falkovi,pogotovo u 3g čeliku su izvrsni i iziskuju minimum održavanja tako da ne bi pogriješio niti s f1.

glock
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Fratt 04.01.14 1:53

Imao sam Izulu 1 i prekratka je za svaki ozbiljniji posao,koncept neckera da ali nemreš s njim odrezat šnitu kruha a ni deblju salamu a za neki ozbiljniji posao s drvetom isto je neozbiljan.Ali da drži oštrinu,drži.
Fratt
Fratt
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010

[Vrh] Go down

Postaj by djomla 04.01.14 2:01

Osobno posjedujem vrlo malo opreme, pa nisam baš mjerodavan za ovakva pitanja. Ono što bih htio reći je da probaš učestalo dooštravanje morice gledati kao korisnu stvar, znati za tren oka dotjerati oštricu različitim metodama u odličnu formu, jako je korisna stvar..

Mislim da malo kojem zadatku u prirodi mora nije dorasla? Naravno da se prilikom apliciranja većih sila ili udaraca treba biti malo pažljiviji, ali to je također pozitivna stvar, jer npr. znati kontrolirano i pažljivo izvršiti zahtjevnije zadake puno je edukativnije već lupati sa full-tang zvjerkom od 6mm debljine bezbrižno i bez imalo primisli o učinkovitosti i smislenosti svakog pokreta ili radnje.

Meni nekako nemaju smisla razni premazi i zaštite na karboncima, jer to vjerojatno kompromitira korištenje leđa kao kresiva ili okidača ferocerija, što su dobre i korisne opcije. Ako koristiš tako često nož kao što si napisao tada ne vidim na koji ti način nož može korodirati?
djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male
Broj postova : 977
Godine : 36
Datum registracije : 12.04.2010

https://habilisurvival.wordpress.com

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 04.01.14 15:41

glock je napisao/la:ne kužim,problemi s tvrdoćom oštrice na f1?Pa barem duuugo drži oštrinu,a ne da ga povlačiš na štrajer ko mesari svakih 5 min,a to ti se događa s morom.

Nisam mislio na to da ne drži oštrinu, već da je zbog kaljenja na 59RC previše tvrta i krta, da baš mnogo ljudi ima problema sa mikro čipovima na oštrici...

Moru makar taknem finim vodobrusnim poslije skoro svake upotrebe, uvijek brije, a na teren nosim DC4 i on mi sve završava...

Samo rekoh da bih volio neki manji nož koji mogu svuda da nosim, za futrolom koja je tu samo da pokrije oštricu, a da je nož što bolji.
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Postaj by markonvs 04.01.14 19:10

Imao sam RAT-3, tada ga je proizvodio Ontario i nož je odličan osim u 3 stvari koje ja nikako ne šmekam: Karbonski čelik jer mi se ne da razmišljati jesam li spremio vlažan nož u futrolu, jesam li ga očistio, nauljio te ostala čuda i pokore, drugo je coating koji osim što mi je ružan, stvara trenje prilikom rezanja, a i ono što je kolega @djomla rekao, ne može se kresnuti firesteel kome je to važno i treće, micarta obloge koje se rade od platna i epoxyja pa onaj zadnji sloj platna uvijek popije prljavštinu i masnoću tako da nož nakon nekoliko korištenja izgleda odvratno, a skinuti se može samo šmirglanjem tog najgornjeg sloja što mi ne pada na pamet...

Imam H-1 i tvornička oštrica nije držala oštrinu. Provukao sam dosta puta sa Spydercovom finom keramikom prvo na 30° pa na 40° i sada drži super, batonao sam već nekoliko puta da isprobam i brije nakon batonanja, nema nikakvog chippinga ni rollinga, oštrica k'o nova...

Ono što mi se ne sviđa kod mog primjerka H-1 je relativno loš finiš, grind nije iste visine s obje strane i tako još neke sitnice koje ne utječu na performanse ali me smetaju jer nož tog ranga ne bi smio imati takve dječje bolesti...

Osim toga, nož je savršen... zytel futrola je priča za sebe... ja ga ne nosim oko pasa nego u ruksaku pa mi je svejedno...

Nož koji bi trebao uzeti u obzir po meni je Cold Steel Pendleton Hunter.

Osobno sa CS-ovim VG-1 čelikom imam samo dobra iskustva, kao i sa njihovim tvorničkim oštricama.
Futrola je solidna, zakovice daju mogućnost vertikalnog nošenja, nož čvrsto prijanja i ne klepeće...

Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Pendleton
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Klinge
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Griff
Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Geschlossen
markonvs
markonvs
spikač
spikač

Male
Broj postova : 571
Godine : 46
Datum registracije : 13.11.2011

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 04.01.14 19:43

I ja si trazim neki nozic takvog tipa... Izbor je suzen na falk kolta i pendeltona . Najvjerovatnije ce biti pendelton zbog skoro duple razlike u cjeni! Mada srce vuce na kolta.. Ima ga gorila, malo sam se igrao s njim i nozic mi je mrak.. Gorila ga ima bec dosta dugo i nema neke zamjerke.
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Ikarus 05.01.14 22:05

Evo moj skromni doprinos temi...

Za usporedbu veličina i izgleda...

Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Rwcq

Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... 816u

Na ovoj slici su Izula i Scrapivore (nabavka samo preko bare)
Za razliku od Izule na Scrapu je čelik SR 101 dali duže drži oštrinu, hmm možda...ali brže dobiva patinu u svakom slučaju...

Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... Df67

Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... 4q5i

Uz Izulu je Karlov Necker u Silver čeliku, e taj čelik jako brzo dobiva patinu, odličan mali Necker, jedna "ptičica" (sa teškom kovačkom šapom) mi je rekla da bi uskoro moglo biti još komada...

Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... 93nd

Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... 3v5r

Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... X9c5

Ova tri su Budakova, i to je malo viši rang...

Ono šta u zadnje vrijeme od toga nosim je Karlov Necker jer me jako zanimalo korištenje i održavanje "Silevera" (zadnje vrijeme znači nekih 6mj...)  odličan nožić
Znam da će nova serija biti malo poboljšanja odnosno redizajnirana...
Ikarus
Ikarus
ADMIN
ADMIN

Male
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Ikarus 05.01.14 22:10

@Kengur32 je ti nebi preporučio Pendleton, nažalost vidio sam taj mini model kojem je gumena drška otpala nakon šta je zakovica na kraju olabavila...

A šta se tiće Falka i Gorile, neznam ako je još uvijek zadovoljan sa njim, ili sam nešto krivo načuo...
Ikarus
Ikarus
ADMIN
ADMIN

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 06.01.14 1:01

Ikarus je napisao/la:A šta se tiće Falka i Gorile, neznam ako je još uvijek zadovoljan sa njim, ili sam nešto krivo načuo...

Čitao sam na forumu, koliko se sjećam, da je zadovoljan sa njim ranije...
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 06.01.14 21:02

na kestenijadi smo dosta razgovarali bas o koltu.. jedina zamjerka, i sa moje strane, ide na futrolu koja nije za nista do navlake za ostricu. citav noz je zamisljen nosenju u djepu tako da futrola nema nikakav nacin da se zakvaci na remen ili sl. na donjem djelu futrole postoje otvori za uze kako bi se mogao nositi oko vrata ali futrola toliko lose drzi da je takav nacin nosenja jedino za samoubojice.
igrom slucaja ostao je bez kolta, drugi dan je otisao po novog....
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010

[Vrh] Go down

Postaj by maxina 07.01.14 0:02

I ja sam imao šugavu tvorničku futrolu za Ka Bar Piggyback ali mi je Mraz napravio kydex koju bez brige nosim ispod vrata.

Preporučam Mraza za kydex futrole-majstor bez premtza.
maxina
maxina
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 07.01.14 21:55

Ja bih najradije kupio F1 ali sam donio odluku da nikad neću kupit nešto od Fallknivena ako ne promijene neke stvari...

Radije bih i karbonca kupio nego F1, a F1 je nož po dimenzijama i sl. baš ono što mi treba + ima konveksnu oštricu koju najviše volim, ali sam naišao na internetu na bezbroj primjera shebane oštrice, i to bez kucanja eksera i sl, jednostavno se previše ljudi žali na to da VG10 lako dobija čipove jer je zakaljen na 59RC...
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 07.01.14 22:26

Juče i danas sam bio kod druga na selu, slavili tamo Božić...
Koristio sam Moru Clipper, baš sam je dosta koristio...

Prvo sjekirom velikom cijepao drva, a onda sam njom iskidao na tanja batoningom, drva su bila baš tanka tako da sam to mogao da odradim i najobičnijim kuhinjskim nožem... Sve je bilo mokro pa je bilo baš teško upaliti vatru, rezao sam drva na tanko kako bi se to primilo, pola sata je skoro trebalo da se upali vatra i primi se... Nož sam stalno oko nečeg koristio, priprema hrane, rezbarenje itd... Na kraju dana je bio malo istupljen, jer je oštrica veoma tanka, ali nisam ponio oštrač pa sam ga i danas takvog koristio, večeras par puta provukao na 1000 vodobrusni papir, i mogu se brijat sa njim... Obožavam moru...

A kad budem mogao, uzeću ESEE 3, koja je na EBAY-u oko 50 eura, i za koju, poslije svih testova, mislim da vrijedi više nego F1. Premaz će baš dugo da drži, oštricu je lako održavat jer je čelik zahvalan, sa nekom kydex futrolom je pogodan za stalno nošenje...
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Postaj by Ikarus 12.01.14 11:17

Problem kod 3-ojke je drška. ako imaš priliku prvo ga negdje isprobaj.

Ja imam Ontariovu 3-ojku (više manje ista stvar) i drška je taman malo pre mala a kad koristiš choil onda je tak (ipak je to komad neobloženog metala)

Šta se tiće Samog Fallka i Vg-10 nije problem njegovih 59, da se mene pita bio bi i više zakaljen (čisto da vidim ponašanje) nego to da tu može biti xy problema, ja sam npr njime ne zadovoljan jer mi se od Spyderca jako brzo istupi...
Ikarus
Ikarus
ADMIN
ADMIN

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 27.01.14 21:26

Kako sad stvari stoje, biće ESEE 3 ili 4... Za svakodnevno nošenje kad idem u prirodu, da mi je uvijek na dohvat ruke... Ali neću sigurno uzimati do marta, možda do tad nešto drugo izađe... Ali ESEE 3, kao što gore rekoh, može na ebay da se uzme za oko 55 eura, za te pare ne može da se nađe valjan nož, full tang od nerđajućeg čelika, ni za mnogo više para.
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Postaj by Ikarus 27.01.14 21:37

vjerojatno + poštarina i moguča carina i pdv ako se ne varam?
Ikarus
Ikarus
ADMIN
ADMIN

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Hombre 27.01.14 22:30

Ikarus je napisao/la:vjerojatno + poštarina i moguča carina i pdv ako se ne varam?
Naravno. Važno je koliko ima sreće i gdje stanuje jer takve stvari u Zg prođu u većini slučajeva bez nameta ako baš nisu iz USA jer njih rado gledaju.
Obzirom da naš prijatelj piše marta i na način blizak nam istočnim susjedima bilo bi poželjno da se malo raspita kod onih koji naručuju, a nalaze se u njegovoj okolini.

Hombre
guru
guru

Male
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 27.01.14 22:47

Iz Podgorice sam Karbonac / Nerđajući, par pitanja oko modela... 69343 Cura mi je prošle godine sa ebay-a za rođendan naručila nož, stigao bez carine i ičeg, samo je bila dostava 10-ak eura. Tako da se nadam da će i ESEE tako da stigne, jer kod nas nema carine do 150 eura, mada su najavili spuštanje na 50.
Guru
Guru
lingua
lingua

Female

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics