FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Prezivljavanje za normalne ljude Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Prezivljavanje za normalne ljude Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Prezivljavanje za normalne ljude Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Prezivljavanje za normalne ljude Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Prezivljavanje za normalne ljude Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Prezivljavanje za normalne ljude Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Prezivljavanje za normalne ljude Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Prezivljavanje za normalne ljude Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Prezivljavanje za normalne ljude Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Prezivljavanje za normalne ljude Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Prezivljavanje za normalne ljude Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Prezivljavanje za normalne ljude Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Prezivljavanje za normalne ljude Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Prezivljavanje za normalne ljude Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Prezivljavanje za normalne ljude Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Prezivljavanje za normalne ljude Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Prezivljavanje za normalne ljude Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Prezivljavanje za normalne ljude Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Prezivljavanje za normalne ljude Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Prezivljavanje za normalne ljude Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Prezivljavanje za normalne ljude Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Prezivljavanje za normalne ljude Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Prezivljavanje za normalne ljude Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Prezivljavanje za normalne ljude Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Prezivljavanje za normalne ljude Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Prezivljavanje za normalne ljude Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Prezivljavanje za normalne ljude Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Prezivljavanje za normalne ljude Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Prezivljavanje za normalne ljude Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Prezivljavanje za normalne ljude Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Prezivljavanje za normalne ljude

+12
franciscus
neven
Sule_HR
Guru
acika
pirat
Okibex
DoomsdayST
Inspektor
Šimun
markonvs
Otto Rino
16 posters

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

Go down

Prezivljavanje za normalne ljude Empty Prezivljavanje za normalne ljude

Postaj by Otto Rino 17.12.13 21:50

Vidim na podforumu se opsirno pisalo o tome kako napraviti neovisnu farmu,napraviti survival kit,oruzje,pancirke,atomska skolnista...A sto preporucujete ljudima koji nemaju zelje,volje ni mogucnosti uloziti na desetke tisuca kuna da bi mozda prezivjeli ako mozda bude apokalipsa.Znaci sto preporucujete normalnim,to jest prosjecnim ljudima koji imaju vrlo malo za uloziti na prezivljavanje.Kako ce oni prezivjeti,sto da oni stave u survival kit,s cime da se hrane?

Moje skromno misljenje je da je za pocetak dosta imati toplu odjecu na sebi,a u rusaku preklopni noz,sjekiricu,nesto spage,neki mali sator,deku,paket konzervi(3-4 konzerve),5-6 upaljaca,5-6 kutija sibica,litru vode.Mislim da je to neki jeftini minimum.Jos bi mi zgodno bilo uzeti ona kolica za guranje iz ducana,pa u njima voziti stvari i praviti skloniste od kolica.

Sto vi mislite sto je jos potrebno za prezivljavanje i kakvu taktiku bi trebao smisliti?
Otto Rino
Otto Rino
tipko
tipko

Male
Broj postova : 95
Godine : 25
Datum registracije : 03.11.2013

[Vrh] Go down

Prezivljavanje za normalne ljude Empty Re: Prezivljavanje za normalne ljude

Postaj by markonvs 17.12.13 22:34

Ako nemaš, citiram "želje i volje" tada ti nažalost nitko ne može pomoći.

Najvažniji alat za preživljavanje, mozak, svi imamo, samo je pitanje znamo li ga svi koristiti kako treba.

Znanje i vještine uglavnom koštaju samo vremena i truda, nitko ti ih ne može oduzeti i iako to jako malo ljudi shvaća, najveće su blago koje čovjek može posjedovati.

Svakim novim stečenim znanjem i naučenom novom vještinom povećavamo si šansu za preživljavanje, kako u "normalnom" životu tako i u ekstremnim situacijama.

Oprema je divan komoditet ali ne smijemo se oslanjati isključivo na nju jer teško da će nas nesreća zadesiti pod našim uvjetima - u atomoskom bunkeru sa familijom na okupu i 10 godišnjom zalihom hrane i vode. Sranja se obično dese kada im se najmanje nadamo, barem je takvo moje dosadašnje životno iskustvo.

Dobar primjer kojega se trenutno mogu sjetiti je film "The Way Back", snimljen po istinitom događaju gdje skupina ljudi sa apsolutno ničime preživljava gotovo nemoguće.
markonvs
markonvs
spikač
spikač

Male
Broj postova : 571
Godine : 46
Datum registracije : 13.11.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Šimun 17.12.13 23:08

Preporucujem ti dobar posao.
Već jesmo u apokalipsi.
Šimun
Šimun
guru
guru

Male
Broj postova : 2747
Godine : 29
Datum registracije : 26.06.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Inspektor 18.12.13 0:40

@OttoRino - to jako ovisi o situaciji, koji je uzrok katastrofe, gdje se nalaziš itd. Ja iskreno nisam nikakav prepper, dapače, moje pripreme se odnose uglavnom na svakodnevne "katastrofice" s kojima se stalno susrećemo. Pa bila to posjekotina, žulj, prometna nesreća, lom kosti, kvar ili naprosto nešto što treba dotegnuti ili prišarafiti. I upravo takav pristup mi se do sada pokazao najpametnijim i najkorisnijim.

Ako nas zadesi kolaps čovječanstva, mislim da će mi dobro doći neka od znanja i vještina koje sam stekao na terenu ili barem naučio kroz čitanje. Vjerovatno će i oprema poslužiti, pod uvjetom da mi je dostupna. Ali kao što je markonvs rekao, najvažniji je mozak i ako smijem nadodati - psiha i iskustvo.

Inače, ovo što si nabrojao je sve ispravno, osim što bi trebao više vode i umjesto deke bi vjerovatno pametniji izbor bila vreća za spavanje. Da li ovdje pričamo o nekakvom stacionarnom paketu opreme predviđenom da ga se u slučaju nužde uzme i nosi? Isto tako, najbolji način da vidiš što valja, a što ne, jest da opremu koristiš. Zaboravi na kolica iz trgovina i slične stvari iz filmova. Osvrni se oko sebe i zapitaj se koliko bi daleko mogao gurati kolica? Neki ruksak na leđa, opremu unutra i probaj testirati kako stvari funkcioniraju.
Inspektor
Inspektor
lingua
lingua

Male
Broj postova : 424
Godine : 42
Datum registracije : 10.04.2012

[Vrh] Go down

Postaj by Otto Rino 18.12.13 12:17

Pa meni se cini da je puno lakse gurati kolica nego nositi torbu.Pa dobro vreca za spavanje je super.Stvarno ne znam sto bi jos moglo zatrebati osim onoga sto sam vec nabrojao(sve to vec imam u stanu) zato sam i dosao da vas pitam.Vrecu za spavanje imam ali mi nije palo na pamet nju staviti u torbu.Jednostavno mi se cinila prevelika ali kad sam je stavio bila je sasvim ok.
Torba bi trebala biti univerzalna i sluzila bi u slucaju neke katastrofe da mogu prezivjeti dok se drzava(svijet) vrati na noge.

O tome kako nemam volje ni zelje sam mislio na atomska sklonista i to.Glupo mi je pripremati se za nuklearnu bombu kad je tako mala mogucnost za to.Ja se vise pripremam za potrese.Odnosno za to da budem u mogucnosti prezivjeti 1-2 tjedna dok ne dode pomoc.

Cini mi se puno nositi vise od 3-4,max 55 konzervi u torbi i 10 u kolicima(skriveno i 1 litru vode u torbi i 5-110 u kolicima(skriveno.Dakako ne bi nosio ona klasicna kolica nego ona malo manja,kao za invalide.Od opreme sam se jos sjetio da bi dobro bilo imati neki cvrsti drzak od metle(sluzi kao stap,moze se napraviti skloniste od njega i moze sluziti za samoobranu) i 2-3 suzavca(za samoobranu od pasa lutalica i ljudi)
Otto Rino
Otto Rino
tipko
tipko

Male

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 18.12.13 12:22

S kolicima si ograničen na urbana područja, i to ona koja nisu zasuta ruševinama i šutom...

I nije ti neki izbor, kad malo bolje razmisliš... Kao što inspektor već reče...

Prezivljavanje za normalne ljude 747986
DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012

[Vrh] Go down

Postaj by Šimun 18.12.13 12:29

Otto Rino je napisao/la:
O tome kako nemam volje ni zelje sam mislio na atomska sklonista i to.Glupo mi je pripremati se za nuklearnu bombu kad je tako mala mogucnost za to.Ja se vise pripremam za potrese.Odnosno za to da budem u mogucnosti prezivjeti 1-2 tjedna dok ne dode pomoc.

Prezivljavanje za normalne ljude 865284 Prezivljavanje za normalne ljude 865284 

A gdje ćeš preživjeti 1-2 tjedna,pod ruševinama?
Ne ide pomoć airmailom iz hong-konga da im treba toliko da dođu.
A pod ruševinama sigurno nećeš biti u mogućnosti jesti konzerve i ost.
Šimun
Šimun
guru
guru

Male
Broj postova : 2747
Godine : 29
Datum registracije : 26.06.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Otto Rino 18.12.13 12:32

Sad kad sam pogledao kroz prozor sam shvatio koju sam glupost rekao.Da sad kad nije apokalipsa izadem van s kolicima ljudi bi mi odmah primjetili,a kamoli da je apokalipsa.Sigurno bi netko zeli vidjeti sto je u tim mojim kolicima.Dok je rusak neupadljiv.

Sad sam shvatio da bi dobro bilo staviti 2 litre vode i 5 litara nekako pokusati prosvercati da ljudi ne skuze.

A kakve ste vi torbe pripremili?Neke obicne ili...?

Imate li kakvu ideju za skloniste.Onakva sklonista kakva radi bear grils i oni iz dual survivurs ne bi bas dobro prosla pod naletima bure i juga kakvi su cesti kod nas u primorju.
Otto Rino
Otto Rino
tipko
tipko

Male

[Vrh] Go down

Postaj by markonvs 18.12.13 12:38

Ako te zadesi potres i nađeš se u ruševinama, dobro bi bilo imati kod sebe zviždaljku, baterijsku lampu, upaljač, mobitel... Sve te stvari stanu u džepove i/ili torbice...

Ako pobjegneš iz kuće/zgrade na vrijeme ili se u trenutku potresa nađeš vani, a ona se uruši, od bug out invalidskih kolica sa štilom od metle nećeš imati nikakve koristi jer do njih ne možeš...

Ako ti se pak kuća ne uruši, isto tako od tog bug out čuda nećeš imati nikakve koristi jer si konzerve mogao čuvati i u ormaru...

Općenito je koncept bug out torbe glupost osim ako ti nije 24 sata u radijusu od jednog metra, a nekako sumnjam da ćeš uokolo hodati sa 55 konzervi 110 litara vode...
markonvs
markonvs
spikač
spikač

Male
Broj postova : 571
Godine : 46
Datum registracije : 13.11.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Otto Rino 18.12.13 12:42

Ne mislio sam 5 konzervi i 10 litara vode.Sad sam na mobiteli pa sam pogrjesio.

Mislio sam kolica iz ducana za invalide(ona za kupovinu sto se spoje na invalidska kolica.

A bag out stoji kraj vrata kao i drska od metle.
Otto Rino
Otto Rino
tipko
tipko

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Inspektor 18.12.13 12:50

Kolica su glasna, upadljiva, u slučaju katastrofe bit će jako teško kretati se njima, računaj na ceste pune smeća, auta, barikada, možda srušenih zgrada. Bilo bi ti teško i sada gurati kolica, pločnici su puni rupa i bankina. Kolica jednostavno nisu dobra. Ruksak je sto puta bolji jer se s njime možeš penjati preko ruševina, kretati uz stepenice, držati se podalje od cesta i urbanih sredina itd.

Ja se ne pripremam na takve scenarije, ali da se odlučim pripremati, birao bih nekakav neupadljivi ruksak, kao i odjeću. Sigurno ne bih za tu namjenu odabrao nekakvu upadljivo vojnu opremu. U kritičnoj situaciji u urbanoj sredini vojna oprema privlače pažnju. Netko može pomisliti da si vojnik, da si naoružan, da imaš informacije, da možeš pomoći itd. A opet, ako je cilj maknuti se izvan urbane sredine i ostati neprimjećen, onda moraš razmišljati da ti npr. crveni planinarski ruksak neće baš pomoći u skrivanju. Odabrao bih nešto sivih, zemljanih ili maslinasto zelenih tonova.

Voda je bitnija od hrane. Pogotovo u tvom kraju gdje nema pitke vode u prirodi u nekom velikom izobilju. Dvije litre vode ti neće biti dovoljne ni za prvi dan ako pričamo o teškom fizičkom naporu, još ako je ljeto... Onda dolazi do problema težine ruksaka. Koliko kilograma možeš nositi? Na koju udaljenost? Osnovno sklonište za uvjete bure i juga bi možda najbolje bilo bivak ili šator za jednu osobu. Od toga dvoje jeftinija varijanta je američki USGI MSS bivy, pošto kvalitetan šator za jednu osobu nećeš naći ispod 500-600 kn. S druge strane, priručno sklonište može se sklepati od cerade ili šatorskog krila ili ponča i ako se dobro i nisko složi u nekakvoj prirodnoj zavjetrini, može izdržati i buru i jugo.

Zaboravio si na jednu jako bitnu stvar, a to je prva pomoć. Nekakav komplet prve pomoći moraš imati.
Inspektor
Inspektor
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Otto Rino 18.12.13 13:05

Cilj bi mi dakako bila zrmanja do zrmanje bi ima ok 45 km.Znaci racunam da bi mi trebalo neka 2 dana ako bi prespava kod nekoga na putu.Ima dosta ljudi(oni ne bi ni znali da je apokalipsa)

A prvu pomoc bi morao nabaviti ali je problem sto sam ja gadljiv i onda ne mogu nauciti baratati prvom pomocu jer nije mi problem sebi pomoci ali jednostavno pocnem se znojiti i dode mi muka kad mi netko objasnjava kako se koristi prva pomoc.
Otto Rino
Otto Rino
tipko
tipko

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Inspektor 18.12.13 13:24

To je vrlo optimističan plan. Znači trebao bi prijeći 22 kilometra dnevno, sa ruksakom na leđima koji je za sada težak minimalno 20 kg, a realno 25. Ne znam u kakvoj si fizičkoj formi, ali to ti neće biti baš jednostavan pothvat.

Da li bi radije previo ranu iz koje ti curi krv ili iskrvario jer si gadljiv? Također, prva pomoć ne služi samo za otvorene rane, što ako padneš i slomiješ ruku? Što ako nabiješ žuljeve od pješačenja? Što ako te udari sunce? Ili se otruješ? Prva pomoć obavezno.
Inspektor
Inspektor
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Otto Rino 18.12.13 13:34

Ma moze se to razvuci i na 4 dana nije problem.

Ruku necu slomiti,niti cu pasti samo uganuce i iscasenje zgloba dolazi u obzir.Za zuljeve bi trebao imati nesto.A sto se koristi za zuljeve?
Kako cu se ot
Gdje ti nade 20 kg urusaku? Ja bi rekao mozda 5-10 kg.rova i sto se koristi za trovanje.
Otto Rino
Otto Rino
tipko
tipko

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Inspektor 18.12.13 13:45

Ruksak = 2 - 3 kg
10 litara vode = 10 kilograma.
Konzerve = 1 kg
Sjekira = 1 kg
Nož, upaljači, uže, sitnice = 1 kg
Deka = 1 kg
Šator = 2 kg
Štap i suzavci = 1 kg
Vreća za spavanje 1 kg

I ako dodaš nešto rezervne odjeće i možda koji lonac za kuhanje, čuturu ili nešto slično, eto te debelo preko 20 kg.
Inspektor
Inspektor
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Otto Rino 18.12.13 14:03

Izbacio bi 10 litara vode i stavio 5.Ima na putu par bunara,a na zrmanju i idem radi izvora.Stap bi mi pomohao u hodanju.Sator bi izbacioi,imaa dovoljno napustenih kuca i stanica za autobus po putu.Deku bi izbacio.
Dode ti 11 kg
Otto Rino
Otto Rino
tipko
tipko

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Inspektor 18.12.13 14:10

Ne vjerujem da će biti ispod 15 kg, ali nema ti druge nego složiti sve pa vidjeti gdje se zaustavi kazaljka na vagi. Veliku ulogu za konačnu težinu može igrati koje je doba godine. Ne zaboravi da i debela odjeća predstavlja teret koji nosiš, isto kao i obuća. Trebao bi sve to natovariti na leđa, pa probati pješke do lokacije koju si zacrtao. Na taj način možeš vidjeti da li si u stanju to podnijeti, upoznati se sa rutom, istražiti povoljne lokacije za skloništa itd. Ne računaj na bunare i autobusne stanice. Potresi često uruše bunare, a ne smiješ zaboraviti da u takvom scenariju sigurno nećeš biti sam. I drugi ljudi će tražiti sigurno mjesto.
Inspektor
Inspektor
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Otto Rino 18.12.13 14:24

Zato ja imam suzavac,a oni ne.A osim toga najprije bi probao s autom ili autobusom.To je pusta cesta i malo ljudi zna za nju.A sto mislite kakva je ideja zivjeti u gradu i napraviti neko skloniste od rusevina.
Otto Rino
Otto Rino
tipko
tipko

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Inspektor 18.12.13 14:38

Cilj bi ti trebao biti izbjegavanje bilo kakvih sukoba, jer tvoj suzavac možeš objesiti mačku o rep ako je onaj na suprotnoj strani naoružan pištoljem. A ne zaboravi da je kod nas nedavno bio rat i da oružja ima koliko ti srce poželi.

Sve je ovo naravno teoretski. Ja sam dubokog uvjerenja da u slučaju da npr. područje tvog grada zadesi nekakav apokaliptični potres da bi ljudi zajedničkim snagama jedni drugima pomagali, da bi pomoć stigla brzo i da ne bi bilo nikakve potrebe za bug out bag, napuštanje grada i pješačenje do Zrmanje. U slučaju da je tvoja kuća / zgrada urušena, vjerovatno bi mogao na nekakvoj čistini napraviti sklonište i prespavati koju noć.

Iako smo izbombardirani američkim filmovima u kojima u trenu kad nastane kaos svi odmah okreću noževe i puške jedni na druge, mislim da bi u stvarnosti za tako nešto situacija zaista morala biti potpuno beznadna. Naravno, ne kažem da su svi dobrih i poštenih namjera, ali većina ipak jest.
Inspektor
Inspektor
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Otto Rino 18.12.13 14:44

Pa to i ja mislim ali ipak bi dobro bilo imati nekakvu opremu dok pomoc ne stigne,pa makar sluzila za krcenje puta do nekog ozlijedenog.Vidjeli ste potrese i cunamije na televiziji,ja vjerujem da bi tim ljudima bilo bolje da su imali 5l vode,3-4 konzerve,vrecu za spavanje i sjekiru.
Otto Rino
Otto Rino
tipko
tipko

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Okibex 18.12.13 14:57

Kad dođe do takve situacije, većini ljudi je ipak na prvom mjestu spašavanje života, a ne traženje bug out baga (jer ta torba može odletjeti bilo gdje za vrijeme nečega tipa potresa ili tsunamija). Pitanje je koliko bilo tko može u takvoj situaciji ostati dovoljno smiren i pribran da si pokupi stvari. Najbolje bi ti bilo što su ti kolege već rekli. Uzmi sve stvari koje planiraš, natrpaj ih u torbu/ruksak i put pod noge. Iskreno, ne privlači me baš ideja sa autom...koliko misliš da bi cesta bila prohodna poslije većeg potresa? Računaj na klizanje zemlje, odrone, srušena stabla, itd. Ako uspiješ odraditi zadanu rutu sa svom tom opremom, super. Ako ne, provjeri prioritete, izbaci suvišno i kreni sa sklekovima i trčanjem, trebat će ti.
Okibex
Okibex
spikač
spikač

Male
Broj postova : 570
Godine : 30
Datum registracije : 27.11.2012

[Vrh] Go down

Postaj by Otto Rino 18.12.13 15:03

Mislio sam na stazi otrcati(polagano) 45 km bez torbe tek tako da imam predodzbu sto je to.Ili bar 20km ako mi se ne bude dalo 45.Sto mislite o zadrzavanju u nekom zabacenom dijelu grada(ima jedna sumica povise mene nema nitko u njoj) bio bi dovoljno blizu da skupim pomoc kad je vlasti posalju,a dovoljno daleko od budala.
Otto Rino
Otto Rino
tipko
tipko

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Inspektor 18.12.13 15:06

Najveći problem, kao što ti je markonvs već rekao, jest što ti od sve te opreme nema koristi ako nije kraj tebe 24/7. Što ako se dogodi potres dok si u školi? Ili na putu u trgovinu? Ili u kinu? U takvoj situaciji je uzaludna sva priprema ako ti je oprema kod kuće. Zato je pametnije složiti dobar mali EDC kit i držati ga uz sebe.

Ja imam takav kit, koji nije uopće namijenjen preživljavanju u slučaju prirodne nesreće, ali ipak sadrži dovoljno da znam da se mogu snaći. Dvije baterijske lampe (veća i mini), nož, multi alat, flasteri, tablete protiv bolova, zviždaljka, kubotan, antibakterijske maramice, ogledalo, povećalo, kabanica, nešto paracorda i dva upaljača. Ima još nekih sitnica unutra koje nisu bitne za preživljavanje ali mogu poslužiti, poput olovke, kablova za mobitel, jastučića na napuhavanje, čepova za uši i slično. Nosim i rezervne naočale koje su neslomljive - jbg, ćorav sam. I to je u 80% slučajeva na metar od mene.

Za situacije u kojima mi nije zgodno ili nije moguće nositi torbicu sa EDC-om, imam kit u novčaniku. LED svjetiljka, nož, ogledalo, povećalo, multitool sa nožićem, škaricama, iglom, odvijačem, olovkom - sve dimenzija kreditne kartice. To je sa mnom 100% vremena.

A opet naglašavam, ja nisam nikakav prepper i razlog zašto imam ove kitove jest što ih koristim za rješavanje svakodnevnih sitnih problema i situacija. Mada sam svjestan da mi sve to može i poslužiti za preživljavanje.
Inspektor
Inspektor
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Otto Rino 18.12.13 15:16

Ja nosim kubotan,malu lampicu,par flastera,lekadol,mali svicarski nozic(ponekad,jer ne mogu s njim na javna okupljanja,kutiju sibica,upaljac,(takoder ponekad)
Otto Rino
Otto Rino
tipko
tipko

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Okibex 18.12.13 15:34

Moj savjet ti je: nož, vatru i možda lampu uvijek sa sobom. Po mom mišljenju je to osnovno za EDC, ostalo su nijanse. Visim da ne nosiš nož na javna okupljanja, pretpostavljam zbog predstavnika zakona...ako ti paše, nabaviš si nešto ovakvo http://www.ebay.com/itm/Brand-New-11-in-1-Multifunction-Multi-Credit-Card-Survival-Knife-Camping-Tool-/301025421388?pt=Collectible_Knives&hash=item461683684c
Mislim da dobiješ futrolicu da možeš nositi u novčaniku i imaš neki rezni (multi)alat bez straha od zakonskih posljedica. Vjerojatno.
Okibex
Okibex
spikač
spikač

Male
Broj postova : 570
Godine : 30
Datum registracije : 27.11.2012

[Vrh] Go down

Postaj by pirat 18.12.13 15:55

ovisi i sto ti smatras apokalipsom.. ako je to samo potres, onda u tom slucaju ostajes bez sve te opreme koja ce se urusiti zajedno sa tvojim stanom..
za takve situacije u pripravnosti je gorska sluzba spasavanja, civilna zastita, vojska, policija, vatrogasci, hitna pomoc..
trenutno je u formiranju u sklopu civilne zastite laki tim za potrese (Light Urban Search and Rescue), tim od 20-ak ljudi sa 2 potrazna psa koji su u pripravnosti izaci na teren za manje od pola sata.. nakon njih dolaze i drugi timovi sa mehanizacijom, teskom opremom.. itd..

sumica iznad grada koju spominjes je relativno posjecena vikendima i preko tjedna, lako je dostupna, dosta je naselja okruzuju tako da vjerojatno nebi bio sam, s tim da je sjeverno od te sume minski sumnjivo podrucje..
pirat
pirat
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1217
Godine : 39
Datum registracije : 19.01.2012

[Vrh] Go down

Postaj by acika 18.12.13 16:27

Lijep pozzz za sve evo da se i ja malo ukljućim u diskusiju, pa ne bi trebalo biti na odmet jel da.Kao prvo moje mišljene Otto zaboravi kolica ako je kakva veća frka u najboljem slućaju si slabo al skroz slabo mobilan dok u najgorem postaješ meta upravo zbog kolica (koja su poprilićno napunjena).Moj savjet ti je naravno ne moraš ga poslušati, je jedam jaći ,manji ruksak (slijedi slika) ja obićno kažem ruksak 76 sati jer za tri dana ćeš znati na čemu si(ako nisi u reševinama pretpostavka je da si se izvukao), udobna i jaka obuća i van.To je opcija kad imaš vremena uzeti backpack, opcija dva, manji survival kit koji recimo ja imam uvijek sa sobom (slijedi video) ili dobar EDC.Ako si u mogučnosti voda i poneka (koliko da te ne usporava) konzerva koja zavisno od velićine konforno može bit jedna konzerva -dva obroka=jedan dan nećeš se nešto posebno najesti ali preživjeti hoćeš(na žalost isprobano - lićno) i kao što neko reće sprej a ja lićno koristim šoker u vidu jake baterijske lampe(slijedi slika) koja je JAKO efikasna i radi pasa - lutalica i pojedinih na dvije noge.Eto za sad toliko vidim da kolege priskaču u pomoć savjetima pa evo i mog savjeta a tebi šta od toga godi a ti uzmi lijep pozz
acika
acika
tipko
tipko

Male
Broj postova : 59
Godine : 53
Datum registracije : 11.09.2013

[Vrh] Go down

Postaj by acika 18.12.13 16:32

acika
acika
tipko
tipko

Male

[Vrh] Go down

Prezivljavanje za normalne ljude Empty Ruksak koji uvjek spreman

Postaj by acika 18.12.13 17:02

Prezivljavanje za normalne ljude 2gvvu54

Zadnja promjena: acika; 18.12.13 17:18; ukupno mijenjano 1 put.
acika
acika
tipko
tipko

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Guru 18.12.13 17:04

Prva i najvažnija stvar, važnija i od noža i sve je mobilni telefon... Napunjen!
Svi mi imamo porodice, djevojke/žene, djecu... U većini situacija, obično po snimcima na YT ljudi spakuju sve u torbu i bježe. Ja bih prvo želio da nazovem djevojku, moje kući, da vidim jesu li ok i da im kažem da ponesu šta mogu i da se nađemo tamo i tamo...
Neki postavljaju snimke o bježanju, a imaju priličan višak kilograma i u nikakvoj su kondiciji. Džaba dosta znanja ako je neko fizički ili psihički slab, odma će da pukne i biće isti kao onaj što se uopšte nije pripremao.

Druga stvar koju uvijek valja imat pri sebi je baterijska lampa, neka manja na jednu AA ili AAA bateriju, da je uvijek imamo pri sebi. Može nestati struja, da ste na poslu, u nekoj zgradi, ili samo kući, nezgodno je tražiti ostale stvari u mraku, čak i kada znate okvirno gdje su.
* Prije nekoliko dana je kod nas bio zemljotres, oko 4.5 rihtera, nije bilo štete ali dovoljno da se zamislite, skočio sam i u sobi je bio nered, znam uglavom gdje mi stoje stvari, ali nisam znao šta prvo da uzmem.
Sad je sve mnogo sređenije, prvo bih uzeo odjeću, EDC torbu i istrčao sa tim, poslije bih se vratio za ranac i u njega spakovao dosta stvari koje inače nosim u planinu + dokumenta i sl.

Ne treba nositi ništa upadljivo, to već sada treba da primjenjujemo, u gradu je sve više krađa, obijanja auta, dosta je gladnih ljudi u očaju, treba izgledati prosječno, uvijek uzimati ako nešto ponudi, bez stavljanja do znanja da imamo hranu, opremu... Bukvalno - držati nizak profil.

E sad dolazi na red nož, u gradu mi je najkorisniji švajcarac, bez njega ne idem nikud, posebno su dobri oni sa šrafcigerima, ravni imaju skoro svi, zvjezdasti neki, mnogo puta mi je pomogao oko auta, bicikla itd.!
Pored toga, u slučaju da moram da napustim kuću, ponio bih i veći nož, sa oštračem, to bi mi uz normalno korišćenje trajalo cio život.

* Nedavno sam se probudio ujutro, i nije bilo vode, kvar neki... To nije situacija preživljavanja, ali nisam mogao u wc, nisam mogao da se umijem, operem zube... Od tad uvijek ispod kreveta nekoliko boca sa vodom, i nekoliko konzervi, kao prelazno rješenje.

Za preživljavanje u prirodi je veoma važno učiti iz prošlosti. Ne bih nosio vojnu odjeću, čitao sam da je za vrijeme ratova na ovih prostorima bilo kobno ako te bilo koja strana nađe u vojnoj uniformi, zato nositi odjeću koju lovci npr. nose, maslinaste pantalone, majice i sl, a pored toga ponijeti i dodatna sredstva za maskiranje.

Uvijek kada se nekud ide treba imati minimum osnovnih stvari, stvari koje se inače nose, a tu spada odjeća primjerena uslovima, obuća itd, i u autu valja nositi nekoliko konzervi hrane, velika je razlika (kada se nađete negdje da morate čekati satima ako je bio udes, ili morate da idete skroz okolo i put se oduži, pokvari se vozilo, bilo šta..) između imanja hrane i nemanja... Gledao sam ljude koji nemaju, postanu veoma nervozni... Uvijek u auto konzerve hrane i vodu, sve ostalo se može improvizovati.

Međutim, sve ovo o čemu pišemo su lokalne stvari, mislim da su male šanse da odjednom sve pukne, kriza i to, eventualno ako bude trećeg svjetskog rata, moramo da shvatimo da se sada već dešavaju velike promjene, da tonemo totalno i da moramo naći način da sada, dok još važe, imamo dovoljno novca za normalan život, a pored toga raditi na B planu, kada bude veoma loše, kao što je bilo devedesetih da se za hljeb čeka u redovima i sl, s tim što će kriza koja nas čeka trajati prilično duže.

---

Ipak, uvijek treba uraditi maksimalno, mislim da je najbolje nositi EDC torbicu sa sobom sa nekim osnovnim stvarima - novčanik sa dokumentima, lampa, victorinox nož/multitul, flasteri, papirne maramice, antibakterijske maramice, parakord, način za paljenje vatre... Sa tim stvarima pametna osoba može dosta da uradi i daleko da stigne.

* Nikad ne podcjenjujte papirne maramice i toalet papir, kad dođe do sranja a bez njih ste, to je gore nego da nemate nož Prezivljavanje za normalne ljude 747986

Što se tiče "bug out" torbe, mislim da je često beskorisna jer je kući, a kući sam manji dio dana. Ok je ako se desi zemljotres dok sam u svojoj sobi, zgrabim je i napolje sa njom... Ali mislim da je korisnije imati je na selu ili drugoj lokaciji gdje bi išli u slučaju zemljotresa, tamo bih imao dovoljno hrane za prelazni period, odjeće, nož, osnovni alat, itd...

Guru
Guru
lingua
lingua

Female
Broj postova : 425
Godine : 39
Datum registracije : 03.12.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content