Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Futrole
+11
marko5000
Fagus
flok
chumaman
puls
ivo
siga
svastar
Fratt
cutlass
zlatko1
15 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
Futrole
Pozdrav za sve forumase I forumasice.Konacno posle duzeg cekanja I ja sam se dokopao koze I po prvi put oprobao u izradi futrole od nje.Sve osim konca I same koze sam sam radio.Cak I igle,ali njih nisam slikao jer nisam zadovoljan sa njima tako da cu najverovatnije preci na standardne.Konac jesam kupio ali posto se nisam razumeo u znacenje broejva za njih koji bi trebalo da oznacavaju njihovu debljinu,ja sam uzeo po preporuci prodavca.Medjutim ,normalno,ispostavio se tanak.I jedan I drugi.Jedan cak I tanji.Pa sam morao da ih uvijam I pravim deblji.Sto mi je uspelo odlicno.Mada kod onog tanjeg koji je I inace braon boje trebala jos neka struka da se doda.Al nema veze.
Dakle u samoj izradi sara nisam nista posebno koristio vec samo pecate.Bez neke komplikovanije gravure,jer za nju trebam praviti posebne pecate,sto cu naravno uraditi,samo nemogu sada.Pa tako ostaju samo ovi pecati.
Dakle futrole su prve,a koliko sam uspeo u izradi prosudite sami.Evo pocinjemo sa slikama.Bice ih malo vise,jer sam slikao I alat,pa se zato malkice izvinjavam.Dakle slike.Idemo hronoloskim redom.
Prvo moja prva futrola.Na nju sam dodao neku perlicu.Cinilo mi se kao dosta lep dodatak.I one su takodje radjene rucno,mada su prilicno jednostavne I takodje naravno,drvene.
Za njom ide druga
A evo trece.Na nju sam posebno ponosan.Mislim da je na njoj uspelo sve.Od dizajna do same izrade.Takodje se I tu pojavljuju perlice.Ovaj je noz inace otisao jednom forumasu,kome se zato zahvaljujem.Nadam se da ce biti zadovoljan.
A evo zajednicke slike.
Inace sve futrole su farbane braon farbom u spreju,a potom zasticene pcelinjim voskom.Ali ne skroz,unutrasnjost nije.Takodje prvi mi je put da radim sa pravim pcelinjim voskom.Do sad sam radio sa onim iz vostanih sveca.Ovaj je fenomenalan.Odusevio sam se.Daje futrolama prelepu boju.I takodje ujednacava ton.Odlicna stvar.
A evo I alatkica koje sam koristio.Otprilike,sve osim igala je tu.I takodje sve je rucno radjeno.Nije neka lepota,al radi posao odlicno.Za pecate mi je jedino krivo sto nisam imao prohrom pa da od njega napravim.Onda bi bila vecita stvar.Za sledece mi je to namera.
Takodje evo I slike jedne neuspele futrole od lakirane koze na kojoj sam uradio ove probne pecate posto sam provalio kako na njoj to da radim istim postupkom kao I na biljno stavljenoj(nije bas isti,razlikuje se samo vreme).Tu sam ih ovako spakovao u gomilu.Hteo sam da vidim kako se ponasaju na normalnoj kozi.Rezultat je,misli,odlican.
E pa to bi bilo to.Sve u svemu,dosta ima caka,ali nije nemoguca misija.Treba samo volja,malo razmisljanja I rad.Koza je divan material,na kojoj moze da se radi svasta,skoro isto kao I na drvetu.Tako da je ovo samo pocetak,ali prilicno uspesan.Ja sam zadovoljan.Ali kada budem uradio pecate za gravuru to ce biti pravo uzivanje.
I na kraju zna se.Svi komentari dobrodosli.Veliki pozdrav.Zlatko
Dakle u samoj izradi sara nisam nista posebno koristio vec samo pecate.Bez neke komplikovanije gravure,jer za nju trebam praviti posebne pecate,sto cu naravno uraditi,samo nemogu sada.Pa tako ostaju samo ovi pecati.
Dakle futrole su prve,a koliko sam uspeo u izradi prosudite sami.Evo pocinjemo sa slikama.Bice ih malo vise,jer sam slikao I alat,pa se zato malkice izvinjavam.Dakle slike.Idemo hronoloskim redom.
Prvo moja prva futrola.Na nju sam dodao neku perlicu.Cinilo mi se kao dosta lep dodatak.I one su takodje radjene rucno,mada su prilicno jednostavne I takodje naravno,drvene.
Za njom ide druga
A evo trece.Na nju sam posebno ponosan.Mislim da je na njoj uspelo sve.Od dizajna do same izrade.Takodje se I tu pojavljuju perlice.Ovaj je noz inace otisao jednom forumasu,kome se zato zahvaljujem.Nadam se da ce biti zadovoljan.
A evo zajednicke slike.
Inace sve futrole su farbane braon farbom u spreju,a potom zasticene pcelinjim voskom.Ali ne skroz,unutrasnjost nije.Takodje prvi mi je put da radim sa pravim pcelinjim voskom.Do sad sam radio sa onim iz vostanih sveca.Ovaj je fenomenalan.Odusevio sam se.Daje futrolama prelepu boju.I takodje ujednacava ton.Odlicna stvar.
A evo I alatkica koje sam koristio.Otprilike,sve osim igala je tu.I takodje sve je rucno radjeno.Nije neka lepota,al radi posao odlicno.Za pecate mi je jedino krivo sto nisam imao prohrom pa da od njega napravim.Onda bi bila vecita stvar.Za sledece mi je to namera.
Takodje evo I slike jedne neuspele futrole od lakirane koze na kojoj sam uradio ove probne pecate posto sam provalio kako na njoj to da radim istim postupkom kao I na biljno stavljenoj(nije bas isti,razlikuje se samo vreme).Tu sam ih ovako spakovao u gomilu.Hteo sam da vidim kako se ponasaju na normalnoj kozi.Rezultat je,misli,odlican.
E pa to bi bilo to.Sve u svemu,dosta ima caka,ali nije nemoguca misija.Treba samo volja,malo razmisljanja I rad.Koza je divan material,na kojoj moze da se radi svasta,skoro isto kao I na drvetu.Tako da je ovo samo pocetak,ali prilicno uspesan.Ja sam zadovoljan.Ali kada budem uradio pecate za gravuru to ce biti pravo uzivanje.
I na kraju zna se.Svi komentari dobrodosli.Veliki pozdrav.Zlatko
zlatko1- spikač
-
Broj postova : 827
Godine : 43
Datum registracije : 28.10.2010
Re: Futrole
odlicne forke alata Zlatko!
zadnja futrola ti je ne uspjela nego je perfektna .. al i druge su dobre
svaka cast
nabavi vostani konac i radi s njime .. ovaj masinski nije dobar .. "popusta i vraca se" prilikom sivanja ..
pozdrav
zadnja futrola ti je ne uspjela nego je perfektna .. al i druge su dobre
svaka cast
nabavi vostani konac i radi s njime .. ovaj masinski nije dobar .. "popusta i vraca se" prilikom sivanja ..
pozdrav
cutlass- guru
-
Broj postova : 3949
Godine : 49
Datum registracije : 16.04.2011
Hvala Denise.
I ja mislim da su alati zanimljivi.Svideli su mi se kada sam ih video i uradim i ja.
A zadnja futrola i meni se cini odlicnom.
Sto se konca tice prilikom sivenja mi nije nikakav problem pravio,e sad neznam dal ce posle kada je zavrseno.Samo malo vise vodjenja racuna i neradi lose.Mada i njega sam mogao da navostanim cinimi se da bi se lepse lepio.Kako sam razumeo svileni konci se vecinom voskiraju?
I ja mislim da su alati zanimljivi.Svideli su mi se kada sam ih video i uradim i ja.
A zadnja futrola i meni se cini odlicnom.
Sto se konca tice prilikom sivenja mi nije nikakav problem pravio,e sad neznam dal ce posle kada je zavrseno.Samo malo vise vodjenja racuna i neradi lose.Mada i njega sam mogao da navostanim cinimi se da bi se lepse lepio.Kako sam razumeo svileni konci se vecinom voskiraju?
zlatko1- spikač
-
e sad taj podatak neznam ..
nece nigdje kad jednom zasijes .. samo je prilikom sivanja puno udobnije i lakse raditi sa vostanim ..
drzi kozu spojenu ..
svaka cast jos jednom .. jako si precizno napravio zigove na kozi ..
pozz
nece nigdje kad jednom zasijes .. samo je prilikom sivanja puno udobnije i lakse raditi sa vostanim ..
drzi kozu spojenu ..
svaka cast jos jednom .. jako si precizno napravio zigove na kozi ..
pozz
cutlass- guru
-
Broj postova : 3949
Datum registracije : 16.04.2011
Zlajo majstore,proširio si djelovanje...zadnja futrola je baš predivna!
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
Svaka čast!
svastar- zelembara
-
Broj postova : 46
Godine : 53
Datum registracije : 22.11.2012
Svaka čast Zlatko,
futrole su bombončići, ali alat ,e to je majstor...
jedva čekam da se i sam okušam u izradi futrola od kože, ali zato moram završiti nož...a vremena nema:_(
čestitam još jednom...
pozdrav
futrole su bombončići, ali alat ,e to je majstor...
jedva čekam da se i sam okušam u izradi futrola od kože, ali zato moram završiti nož...a vremena nema:_(
čestitam još jednom...
pozdrav
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
Predivno ! Bojim se da bi futrola i nož mogli misteriozno izvjetriti na svom putu do krajnjeg odredišta !
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Bravo Zlatko, maestralno!
Kažu da se prvi mačići bacaju u vodu, ali ovi tvoji......bez pardona mogu ići kakvom princu, šeiku, plemiću, knjazu.....ali ne nekakvom skorojeviću, već nekome tko kuži pravu stvar!
Sad sam malo zakomplicirao, ali futrole su super!
Ova zadnja je remek djelo.....uz pomalo neobičan oblik oštrice skrojio si idealnu futrolu, prekrasno si je oblikovao i nevjerojatno precizno "udario" ukrase i zašio...
Posebno mi se sviđaju alatke/pečati.....jako dobro i maštovito zamišljeno i izrađeno!
Kažu da se prvi mačići bacaju u vodu, ali ovi tvoji......bez pardona mogu ići kakvom princu, šeiku, plemiću, knjazu.....ali ne nekakvom skorojeviću, već nekome tko kuži pravu stvar!
Sad sam malo zakomplicirao, ali futrole su super!
Ova zadnja je remek djelo.....uz pomalo neobičan oblik oštrice skrojio si idealnu futrolu, prekrasno si je oblikovao i nevjerojatno precizno "udario" ukrase i zašio...
Posebno mi se sviđaju alatke/pečati.....jako dobro i maštovito zamišljeno i izrađeno!
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Zlatko , maestralno a 'stepo' me alat Da Vinci si u razmišljanju ili makar taj tip ....moj naklon
Kod tebe je ljestvica stalno visoko pa su tako i futrole bez obzira na prvjence ,što bi rekli 'utitrane'
Nema što daješ svima za razmišljati
Kod tebe je ljestvica stalno visoko pa su tako i futrole bez obzira na prvjence ,što bi rekli 'utitrane'
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
Razlog tome nesumnjivo leži u činjenici da naš Zlatko pažljivo prati nauku i to hronološki !chumaman je napisao/la:Zlatko , maestralno a 'stepo' me alat Da Vinci si u razmišljanju ili makar taj tip ....moj naklon
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
ma sve futrole su savrsene na svoje nacine..a alat je zakon!
Bravo meštre Zlatko!
Lipo je kad neko od srca uziva u stvaranju.pravi si umjetnik,samo naprid!
Bravo meštre Zlatko!
Lipo je kad neko od srca uziva u stvaranju.pravi si umjetnik,samo naprid!
flok- lingua
-
Broj postova : 263
Godine : 40
Datum registracije : 15.03.2013
Hvala svima na stvarno lepim komentarima.
zlatko1- spikač
-
Ostao sam bez teksta,svaka cast majstore!!Prava umjetnost,samo tako nastavi...
Pozz
Pozz
Fagus- bomber
-
Broj postova : 175
Datum registracije : 18.11.2012
Sve su dobre, al zadnja... Ma umjetnost, sve je već rečeno... Uredno, lijepo, a nije ispod stroja... Još su ovo prve... Aaaaa
I da... Za alatke svaka čast, treba i za njih i razmišljanja i preciznosti i strpljenja... Svaka čast!!
Živio!
I da... Za alatke svaka čast, treba i za njih i razmišljanja i preciznosti i strpljenja... Svaka čast!!
Živio!
marko5000- lingua
-
Broj postova : 281
Godine : 33
Datum registracije : 21.03.2013
Odlične, samo tako nastavi...
malo su prva i treća - (koja mi je najbolja)- preširoke
malo su prva i treća - (koja mi je najbolja)- preširoke
Molokai- spikač
-
Broj postova : 669
Godine : 48
Datum registracije : 26.03.2012
@Fagus.Hala:D
@marko5000.Jest prve bogomi.A zadnja je treca.Mada imalo je tu nekih promasaja,u stvari samo jos dva ukupno,racunajuci ovu zadnju sa razbacanim pecatima.
@Tomislave.Nekako "nagadjam",treca.Hvala:D i hocu,nego sta nego cu da nastavim.
@marko5000.Jest prve bogomi.A zadnja je treca.Mada imalo je tu nekih promasaja,u stvari samo jos dva ukupno,racunajuci ovu zadnju sa razbacanim pecatima.
@Tomislave.Nekako "nagadjam",treca.Hvala:D i hocu,nego sta nego cu da nastavim.
zlatko1- spikač
-
Zlatko ti si manijak:) Kakve si samo alate napravio, svaka ti dala..
Futrole su ispale super a posebno mi se sviđa zadnja. Nisam vidio podatak o debljini kože a ako je naveden unaprijed se ispričavam?
Futrole su ispale super a posebno mi se sviđa zadnja. Nisam vidio podatak o debljini kože a ako je naveden unaprijed se ispričavam?
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
Super su, imaš vrlo precizno oko samo tako nastavi:bok:
oetzi- spikač
-
Broj postova : 924
Godine : 40
Datum registracije : 25.07.2010
@gorky.Hvala.U pravu si to sam zaboravio.Debljina je oko 3mm i biljno stavljena je,da kazem i to ako sam izostavio.
@oetzi.Hvala.Bas mi je draga pohvala od takvog majstora.A oko jest precizno,al moze biti jos preciznije.
@oetzi.Hvala.Bas mi je draga pohvala od takvog majstora.A oko jest precizno,al moze biti jos preciznije.
zlatko1- spikač
-
Moram priznati da sam ti zavidan na tako lijepim radovima.Sve kaj sam dosada vidio od tvojih radova su me jako fascinirali i potom ti savaka časti samo tako nastavi.Neznam jesi li ovo sve sam radio alat za kožu ili to imaš još od prije.moram priznati da je odlično i da mi se jako sviđai alat i uradak na futrolama.Brabo brabo bravo bravo.
mamac za pecanje- lingua
-
Broj postova : 430
Godine : 63
Datum registracije : 20.03.2013
Hvala mamac.Sav alat za kozu sa slike sam sam radio,a pecate pre samog rada na futrolama.I ove,kao sipcice i drvo za modelovanje su takodje uradjeni kad i pecati,a ostali alat dosta pre i sluzio je za neke druge stvari,a sad sam ga prebacio za futrole.
zlatko1- spikač
-
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.