Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Prva izrada futrole
+6
ivo
Fratt
zoki208
franciscus
duke
~Smoke~
10 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
Prva izrada futrole
Pozdrav svima!
Vidio sam dosta tema o izradi kožnih futrola (izvrsni primjerci),pa nisam mogao odoljeti- moram sam sam iskušati kako je to. Odlučio sam izraditi futrolu po uzoru na WW2 Ka-Bar futrole za nož,ali malo masivnije= deblja koža. Futrola nije kompliciranog dizajna,pa nekima možda neće biti zanimljiva. Isto tako, ovo nije tutorijal, već mali prikaz "repliciranja" futrole,ali isto tako, molio bih pomoć oko nekih detalja.
Kako je ovo prvi pokušaj,nisam htio ulaziti u veći trošak oko nabave alata,dok ne vidim da li sam sposoban za tak nešto,pa kao alat koristim dosta stvari koje sam sam izradio- čisto da posluži svri. Npr., groover- komad četvrtastog drveta sa šarafom, gdje drvo drži distancu,a glava šarafa utiskuje kožu. Rupe označavam vilicom Bušenje će biti bušilicom i borerom, čahure kao alat za isjecanje rupa itd., itd.
Evo što sam dosada napravio:
Koža- prirodna štavljena / 63mm široka, 127cm dug komad i 3-3,5mm debljine
Izrezani komadi
Označeno "grooverom"
Označene ruper (nije još bušeno)
Slojevi
I sad izgleda ovako (recimo da sam do pola došao)
I sad imam nekoliko pitanja...
1. Ljepilo- koje vi koristite,da li može ono ljepilo za obuću(transparentno)?
2. Bojanje- htio bih samo malo zatamniti. Da ne bude tamno smeđa ili crna, već kao da je ostavljeno da dobije patinu...da li je tako nešto izvedivo? Ako nije, da li se može napraviti boja u kućnoj radinosti i kako(koji sastojci)?
Zasad samo ova dva pitanja, bio bih jako zahvalan ako je netko voljan pomoći
Ovo je cilj (model i boja):
Uskoro nastavljam s izradom. Slijedi ljepljenje, stavljanje drukera itd., bušenje i šivanje....
Vidio sam dosta tema o izradi kožnih futrola (izvrsni primjerci),pa nisam mogao odoljeti- moram sam sam iskušati kako je to. Odlučio sam izraditi futrolu po uzoru na WW2 Ka-Bar futrole za nož,ali malo masivnije= deblja koža. Futrola nije kompliciranog dizajna,pa nekima možda neće biti zanimljiva. Isto tako, ovo nije tutorijal, već mali prikaz "repliciranja" futrole,ali isto tako, molio bih pomoć oko nekih detalja.
Kako je ovo prvi pokušaj,nisam htio ulaziti u veći trošak oko nabave alata,dok ne vidim da li sam sposoban za tak nešto,pa kao alat koristim dosta stvari koje sam sam izradio- čisto da posluži svri. Npr., groover- komad četvrtastog drveta sa šarafom, gdje drvo drži distancu,a glava šarafa utiskuje kožu. Rupe označavam vilicom Bušenje će biti bušilicom i borerom, čahure kao alat za isjecanje rupa itd., itd.
Evo što sam dosada napravio:
Koža- prirodna štavljena / 63mm široka, 127cm dug komad i 3-3,5mm debljine
Izrezani komadi
Označeno "grooverom"
Označene ruper (nije još bušeno)
Slojevi
I sad izgleda ovako (recimo da sam do pola došao)
I sad imam nekoliko pitanja...
1. Ljepilo- koje vi koristite,da li može ono ljepilo za obuću(transparentno)?
2. Bojanje- htio bih samo malo zatamniti. Da ne bude tamno smeđa ili crna, već kao da je ostavljeno da dobije patinu...da li je tako nešto izvedivo? Ako nije, da li se može napraviti boja u kućnoj radinosti i kako(koji sastojci)?
Zasad samo ova dva pitanja, bio bih jako zahvalan ako je netko voljan pomoći
Ovo je cilj (model i boja):
Uskoro nastavljam s izradom. Slijedi ljepljenje, stavljanje drukera itd., bušenje i šivanje....
~Smoke~- bebač
-
Broj postova : 18
Godine : 39
Datum registracije : 15.04.2013
Re: Prva izrada futrole
A idi u... di si bio kad sam ja krojio futrolu...?
Uskoro cu vjerojatno do djakova i osijeka, pa se moramo nac n kavi da ja vidim tu tvoju vilicu i šaraf...
sad se osjecam ko budala kaj se ja tog nisam sjetio... al ima vremena
ŽIvio!
Ps. mozda ti mogu dofurat boju iz zga ako ce ti trebat i ako vec ne zavrsis!
Uskoro cu vjerojatno do djakova i osijeka, pa se moramo nac n kavi da ja vidim tu tvoju vilicu i šaraf...
sad se osjecam ko budala kaj se ja tog nisam sjetio... al ima vremena
ŽIvio!
Ps. mozda ti mogu dofurat boju iz zga ako ce ti trebat i ako vec ne zavrsis!
duke- mr.spika
-
Broj postova : 1239
Datum registracije : 04.04.2012
Jaja se lijepo oboje u luku, tamnije u crnom čaju, u crveno cveklom, u zeleno špinatom, pa eto...
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
@duke26- hahahaha
može, javi se na PM pa se dogovorimo za kavu
@franciscus
- hvala
može, javi se na PM pa se dogovorimo za kavu
@franciscus
- hvala
~Smoke~- bebač
-
Bravo, ide to tebi dobro. Ako je biljno stavljena koza, potamnit ce na suncu. Nego jel moze koja slika tog groovera, i meni treba isto, a vidim da se na ebayu krece od 150-300kn
hvala radim polako da što bolje ispadne ne žurim
groover- stvar je što ovo moje "čudo od tehnike", za razliku od pravog groovera, ne skida/ reže dio kože, ne pravi žljeb/utor za šav, već samo utisne "rez" ( ne skida materijal). Ako ništa drugo posluži kao "marker"...hehe
poslikam ovih dana sav "specijalni" alat pa stavim slike
groover- stvar je što ovo moje "čudo od tehnike", za razliku od pravog groovera, ne skida/ reže dio kože, ne pravi žljeb/utor za šav, već samo utisne "rez" ( ne skida materijal). Ako ništa drugo posluži kao "marker"...hehe
poslikam ovih dana sav "specijalni" alat pa stavim slike
~Smoke~- bebač
-
eh da, zaboravio sam...
ovo u vezi sunca...da, biljno štavljena...čitao sam da kožu treba impregnirat(?), zaštitit...ako je ovako suhu stavim na sunce, nije li to loše po kožu?
pokušat ću razne premaze na ostacima što budu ostali...razmišljao sam o raznim uljima ( motorno, ballistol, laneno itd.)...masti, pavlovićeva mast, totmast(?)....znam, neki će se zaprepastit.... isprobat ću razno
ovo u vezi sunca...da, biljno štavljena...čitao sam da kožu treba impregnirat(?), zaštitit...ako je ovako suhu stavim na sunce, nije li to loše po kožu?
pokušat ću razne premaze na ostacima što budu ostali...razmišljao sam o raznim uljima ( motorno, ballistol, laneno itd.)...masti, pavlovićeva mast, totmast(?)....znam, neki će se zaprepastit.... isprobat ću razno
~Smoke~- bebač
-
Ljepilo koristi cyanofix tj. moment ljepilo,prvo zalijepi a onda buši,probao sa s UHU ljepilom ali predugo traje da se posuši.
Rubove zagladi sa komadom roga ili na polirku na filc.
Prije poliranja a poslije šivanja premaži futrolu miksom pčelinjeg voska i lanenog ulja i s vručim fenom posuši.
Rubove zagladi sa komadom roga ili na polirku na filc.
Prije poliranja a poslije šivanja premaži futrolu miksom pčelinjeg voska i lanenog ulja i s vručim fenom posuši.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
Hvala Fratt
~Smoke~- bebač
-
franciscus je napisao/la:Jaja se lijepo oboje u luku, tamnije u crnom čaju, u crveno cveklom, u zeleno špinatom, pa eto...
Kolega Frane, da li je cvekla isto što i rdeča pes ?
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
zoki208 je napisao/la:Bravo, ide to tebi dobro. Ako je biljno stavljena koza, potamnit ce na suncu. Nego jel moze koja slika tog groovera, i meni treba isto, a vidim da se na ebayu krece od 150-300kn
Evo groover iz kine za 100 - tinjak kuna
Groover - ebay
E da, smoki, dobro to tebi ide. Samo naprijed. Postavi slike gotove futrole i tog svog improviziranog alata!
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
hvala
hoću, trenutno sam malo u gužvi,pa kad opet uhvatim vremena...radim ovo u slobodno vrijeme da malo mozak rasteretim od svega
hoću, trenutno sam malo u gužvi,pa kad opet uhvatim vremena...radim ovo u slobodno vrijeme da malo mozak rasteretim od svega
~Smoke~- bebač
-
Svaka čast, kapa doli, ide tebe to super...
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012
@DoomsdayST- hvala
Danas sam ugrabio vremena pa sam dosta toga napravio
Najprije slike groovera (izrada me trajala 1minutu)
i par slika tokom izrade i trenutno stanje
trenutno stanje...ostaje bušenje rupa, šivanje i bojanje + drukeri
U planu je "poravnavanje rubova" / brušenje, kako bih poravnao slojeve i malo suzio futrolu, jer sam namjerno ostavio malo šire,baš zbog finalnag brušenja...ali to tek nakon šivanja....
Toliko za danas
Danas sam ugrabio vremena pa sam dosta toga napravio
Najprije slike groovera (izrada me trajala 1minutu)
i par slika tokom izrade i trenutno stanje
trenutno stanje...ostaje bušenje rupa, šivanje i bojanje + drukeri
U planu je "poravnavanje rubova" / brušenje, kako bih poravnao slojeve i malo suzio futrolu, jer sam namjerno ostavio malo šire,baš zbog finalnag brušenja...ali to tek nakon šivanja....
Toliko za danas
~Smoke~- bebač
-
Sve je super i još jednom pohvala na snalažljivosti.
Objasni mi samo molim Te zašto klamanje. Neće li to "nagrditi" futrolu, ili si to tako baš zamislio?
Lp
Nevenh
Objasni mi samo molim Te zašto klamanje. Neće li to "nagrditi" futrolu, ili si to tako baš zamislio?
Lp
Nevenh
hvala
kleme- idem na repliciranje futrole za ka-bar nož iz WW2...te futrole su imale kleme mislio sam da neće biti čvrsto,ali i bez šivanja futrola je izuzetno čvrsta... taman sam našao sliku jedne futrole koja je tamno tamno smeđa, skoro pa crna...pa ću vjerojatno tako bojati i svoju...
pozz
kleme- idem na repliciranje futrole za ka-bar nož iz WW2...te futrole su imale kleme mislio sam da neće biti čvrsto,ali i bez šivanja futrola je izuzetno čvrsta... taman sam našao sliku jedne futrole koja je tamno tamno smeđa, skoro pa crna...pa ću vjerojatno tako bojati i svoju...
pozz
~Smoke~- bebač
-
Ako dobro odradiš posao sa šivanjem onda je klamanje nepotrebno...inače sam siguran da ćeš napraviti bolju futrolu nego original,prava nije neki vrhunac izrade jer nož u njoj pleše kao madafaka...NA POSAO!!!
Fratt- MODERATOR
-
hahahaha
ma znam, ali budući da idem na repliciranje dizajna, stavljam i kleme....ljepota je u oku promatrača a mom oku kleme su baš bad ass
odustao sam o crne/tamno smeđe.... Žile me savjetovao, mažem lanenim uljem, evo prvo mazanje baš malo prije obavio...sad dušenje...mislim da će biti j***noooo
nemogu se odlučit između bijeloga i bež(ivori) konca....ne znam da li će konac poprimit ulje pa se zatamnit... moram to malo proučit....
uh, ne mogu dočekat šivanje
ma znam, ali budući da idem na repliciranje dizajna, stavljam i kleme....ljepota je u oku promatrača a mom oku kleme su baš bad ass
odustao sam o crne/tamno smeđe.... Žile me savjetovao, mažem lanenim uljem, evo prvo mazanje baš malo prije obavio...sad dušenje...mislim da će biti j***noooo
nemogu se odlučit između bijeloga i bež(ivori) konca....ne znam da li će konac poprimit ulje pa se zatamnit... moram to malo proučit....
uh, ne mogu dočekat šivanje
~Smoke~- bebač
-
Ako je najlonski onda ne preuzima boju ulja,ako je organski onda preuzima...imaš za kupiti preko Ebaya koju god boju hoces za par dolara,kad vec ides sa pravom kožom onda nemoj ujebat s krivim koncem koji će se rasparat za par mjeseci.
Fratt- MODERATOR
-
slažem se
ovo sam mislio uzeti
http://www.ebay.com/itm/190731477720?var=490101197974&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
poliamid, mislim da će boja biti taman...
ovo sam mislio uzeti
http://www.ebay.com/itm/190731477720?var=490101197974&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
poliamid, mislim da će boja biti taman...
~Smoke~- bebač
-
biti će lijepa futrola. s obzirom da si išao na repliku originalne futrole klame su ok, ali inače bi ih izbjegavao. mislim da su nepotrebne i malo ružnjikave (osobno mišljenje).
zaista fin komad kože, i jako lijepo i uredno radiš za prvi put. čestitam na snalaženju za alate, to čini pravog majstora...ako nemaš alat napravi ga!
jedva čekam slike gotovog uradka
pozdrav
Siga
zaista fin komad kože, i jako lijepo i uredno radiš za prvi put. čestitam na snalaženju za alate, to čini pravog majstora...ako nemaš alat napravi ga!
jedva čekam slike gotovog uradka
pozdrav
Siga
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Datum registracije : 12.09.2012
hvala siga
i ja ne mogu dočekat da bude gotovo nadam se uskoro
i ja ne mogu dočekat da bude gotovo nadam se uskoro
~Smoke~- bebač
-
Seveda - rdeča pesa - cikla po hrvaškemivo je napisao/la:franciscus je napisao/la:Jaja se lijepo oboje u luku, tamnije u crnom čaju, u crveno cveklom, u zeleno špinatom, pa eto...
Kolega Frane, da li je cvekla isto što i rdeča pes ?
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
mali update...
trebalo je odavno biti gotovo,ali paketi izvana nikako da stignu...danas pristigli drukeri s alatom,a čekam igle i konac....
Ruper su izbušene, obavljeno je "sunčanje" te sam jako zadovoljan bojom
Evo par slika:
Nadam se da će do kraja tjedna stići igle i konac pa da se bacim na šivanje....
trebalo je odavno biti gotovo,ali paketi izvana nikako da stignu...danas pristigli drukeri s alatom,a čekam igle i konac....
Ruper su izbušene, obavljeno je "sunčanje" te sam jako zadovoljan bojom
Evo par slika:
Nadam se da će do kraja tjedna stići igle i konac pa da se bacim na šivanje....
~Smoke~- bebač
-
I evo-- konačno gotovo!
Danas tek stigle igle i konac...
Nije savršeno,ali sam i više nego zadovoljan rezultatom
i druga strana...eh, da...tko radi taj i griješi...tu sam malo zabrljao...jednostavno nedostatak iskustva s bušenjem kože...prvo sam bi toliko samouvjeren pa sam išao bušit bez stalka i naravno zeznuo. Zatim sam kupio stalak i bilo je bolje,ali sam pogriješio što nisam stavio nekakvu podlogu drvenu ispod futrole,već je bila rupa od stalka,a pod pritiskom je malo pobjeglo...no što je-tu je. naučio sam nešto novo za drugi put
Iako je boja konca ivory (svjetlija bež), ispalo je na slikama da je bijela...
Danas tek stigle igle i konac...
Nije savršeno,ali sam i više nego zadovoljan rezultatom
i druga strana...eh, da...tko radi taj i griješi...tu sam malo zabrljao...jednostavno nedostatak iskustva s bušenjem kože...prvo sam bi toliko samouvjeren pa sam išao bušit bez stalka i naravno zeznuo. Zatim sam kupio stalak i bilo je bolje,ali sam pogriješio što nisam stavio nekakvu podlogu drvenu ispod futrole,već je bila rupa od stalka,a pod pritiskom je malo pobjeglo...no što je-tu je. naučio sam nešto novo za drugi put
Iako je boja konca ivory (svjetlija bež), ispalo je na slikama da je bijela...
~Smoke~- bebač
-
Znam kakav je original i da nije deblja koža a time i umetci 2. i 3. sloja,nebi rekao nikad da nije original.
Vrlo dobar posao,baci se na reprodukciju kožnih militarija iz WW2,stranci rado troše na reanacting artikle.
Vrlo dobar posao,baci se na reprodukciju kožnih militarija iz WW2,stranci rado troše na reanacting artikle.
Fratt- MODERATOR
-
Hvala Fratt- dobra ideja
~Smoke~- bebač
-
Similar topics
» Kydex futrole
» BUDAK Cougar- izrada futrole
» TUTORIAL: izrada kydex futrole
» TUTORIAL: izrada futrole by BUDAK KNIVES
» BUDAK Cougar- izrada futrole
» TUTORIAL: izrada kydex futrole
» TUTORIAL: izrada futrole by BUDAK KNIVES
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.