Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Stari strop
+6
ce3hel
NAVIGATOR
flok
JillValentine
maxina
Aleksa
10 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
Stari strop
Juce sam nasao neki stari strop u ostavi.
Zanima me da li je potrebno zamjeniti kozu i ovaj remen od platna sa druge strane ili se moze dovesti ovakav u radno stanje.Slicnu temu na forumu sam nasao,mada je taj strop bio u puno boljem stanju,pa su forumasi savjetovali da se namaze maslinovim uljem.
P.S.
Nisam nikad ostrio noz na strop.
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
Aleksa- tipko
-
Broj postova : 66
Godine : 51
Datum registracije : 11.12.2012
Re: Stari strop
Ovu kožu definitivno moraš zamijeniti jer je u prelošem stanju a platno izgleda ok.
Inače,oba materijala koristiš kao medij na koji nanosiš pastu(najčešće Purol) tako da umjesto kože možeš isto napeti platno.
Inače,oba materijala koristiš kao medij na koji nanosiš pastu(najčešće Purol) tako da umjesto kože možeš isto napeti platno.
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
Slazem se s kolega Maxinom koza je stvarno groblje.... :/
JillValentine- spikač
-
Broj postova : 676
Godine : 34
Datum registracije : 23.04.2012
al je strop zakon! pogotovo kad ga Aleksa spimpa tj stavi novu kožu,malo ga oživi..pozz
flok- lingua
-
Broj postova : 263
Godine : 40
Datum registracije : 15.03.2013
Još nešto-gledajući treću sliku s bočnim prikazom vidi se da su platno i koža napeti samo na krajevima.
Ovaj tip stropa je namijenjen isključivo za konveksne oštrice jer se "izmiče" tj nije cijelom dužinom na tvrdoj podlozi i dobije se efekt stropanja na remenu.
Ovaj tip stropa je namijenjen isključivo za konveksne oštrice jer se "izmiče" tj nije cijelom dužinom na tvrdoj podlozi i dobije se efekt stropanja na remenu.
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
nisam ljubitelj takvog stropa koji je pričvršćen samo na krajevima. ako malo jače stisneš oštricu može ti glat zaobliti vrh, više volim ujednačeni kut kože razvučene preko pune daske.
razgovarao sam sa vlasnikom rockstead-a i on za svoje high end foldere preporuća stropanje na traperu od traperica zaljepljenom na dašćicu.
jednu stranu namaže sa polir pastom a drugu čisti traper, noževi su mu stvarno strava oštri i kvalitetni.
njegov se strop nisam sjetio fotkati.
razgovarao sam sa vlasnikom rockstead-a i on za svoje high end foldere preporuća stropanje na traperu od traperica zaljepljenom na dašćicu.
jednu stranu namaže sa polir pastom a drugu čisti traper, noževi su mu stvarno strava oštri i kvalitetni.
njegov se strop nisam sjetio fotkati.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
To o isključivo konveksnim oštricama i tom tipu stropa, uključivo i "remen" aka hanging strop, nije točno. Ne znam da li se na ovom forumu itko brije britvom. Da se brije na taj način znao bi da se u velikoj večini slučajeva britve završavaju upravo na "hanging" stropu ili na ovakvom iz uvodnog posta, sa ili bez abraziva a overstropani konveks i britve baš i ne bi išle skupa.
Strop iz uvodnog posta je u dostalošem stanju, ja bi mjenjao i kožu i tkaninu te to treba zategnuti, kao što je to i zamišljeno na tomj vrsti stropa
Primjer: http://rasoir-sabre.com/en/pumawerk/26-cuir-tendeur-a-vis-puma-solingen.html
ili ako baš hoćemo pretjerivati: http://www.1barber.be/en/sharpening-tools/ma/cr06-mastro-livi-large-paddle-strop-inox-steel.html
Također, nije isto da li imaš 5mm mekane kravlje kože, stare/nove traper(ice) ili tanku klokanovu kožu na tvrdoj podlozi. Isto tako i abraziv je bitan. Možeš uzeti purol, možeš uzeti dijamantni sprej, možeš stropati po čistoj koži.
Probao sam i hanging strop i paddle strop i moj je favorit, trenutno, klasičan hanging strop i za britve i za noževe. Meni je puno lakše napraviti konveks na paddle stropu kojeg imam jer je koža premekana i predebela a tvrda podloga "poziva" da se stisne prejako. S druge strane kod hanging stropa jednom rukom napinješ strop a drugom stropaš, po defaultu si oprezniji i manje pritiskaš. Isto tako po vibraciji bolje osjetim što se događa na hanging stropu.
Da je ovaj strop ispravan bio bi super, pravo je pitanje isplati li se to popravljati.
Strop iz uvodnog posta je u dostalošem stanju, ja bi mjenjao i kožu i tkaninu te to treba zategnuti, kao što je to i zamišljeno na tomj vrsti stropa
Primjer: http://rasoir-sabre.com/en/pumawerk/26-cuir-tendeur-a-vis-puma-solingen.html
ili ako baš hoćemo pretjerivati: http://www.1barber.be/en/sharpening-tools/ma/cr06-mastro-livi-large-paddle-strop-inox-steel.html
Također, nije isto da li imaš 5mm mekane kravlje kože, stare/nove traper(ice) ili tanku klokanovu kožu na tvrdoj podlozi. Isto tako i abraziv je bitan. Možeš uzeti purol, možeš uzeti dijamantni sprej, možeš stropati po čistoj koži.
Probao sam i hanging strop i paddle strop i moj je favorit, trenutno, klasičan hanging strop i za britve i za noževe. Meni je puno lakše napraviti konveks na paddle stropu kojeg imam jer je koža premekana i predebela a tvrda podloga "poziva" da se stisne prejako. S druge strane kod hanging stropa jednom rukom napinješ strop a drugom stropaš, po defaultu si oprezniji i manje pritiskaš. Isto tako po vibraciji bolje osjetim što se događa na hanging stropu.
Da je ovaj strop ispravan bio bi super, pravo je pitanje isplati li se to popravljati.
ce3hel- tipko
-
Broj postova : 97
Godine : 43
Datum registracije : 05.04.2012
Ljudi hvala na iscrpnim odgovorima,a probat cu zamjeniti kozu i platno..pa ako i ne uspije nije neka steta,ionako je stajao cetrdesetak godina u ostavi.
@Maxina @Navigator
Jeste ucvrscen samo na krajevima,ali ispod koze i platna postoji napeta traka koja poprilicno dobro drzi kozu da se ne uvija,mada naravno uvijanje postoji.Nisam uslikao iz ugla gdje se to vidi.
@Maxina @Navigator
Jeste ucvrscen samo na krajevima,ali ispod koze i platna postoji napeta traka koja poprilicno dobro drzi kozu da se ne uvija,mada naravno uvijanje postoji.Nisam uslikao iz ugla gdje se to vidi.
Aleksa- tipko
-
Amen.ce3hel je napisao/la:To o isključivo konveksnim oštricama i tom tipu stropa, uključivo i "remen" aka hanging strop, nije točno. Ne znam da li se na ovom forumu itko brije britvom. Da se brije na taj način znao bi da se u velikoj večini slučajeva britve završavaju upravo na "hanging" stropu
@Aleksa- Nije bitno je li jače ili slabije napeta, dok god je napeta. Stropa se samo sa težinom noža. Cijelo vrijeme slušamo o tom slučajnom "konveksiranju- zaobljivanju" oštrice na labavoj koži i prejakom silom stropanja, ali to nisam dosad vidio. Misli, ima logike, da, ali nisam vidio takva slučaj. Ista priča kao sa porpuhom
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Da u pravu si..ipak je polabavo.Ipak cu ga renovirati i malo se uciti na njemu.
Aleksa- tipko
-
ne znam za to stropanje Strajderu, ali sa "porpuhom" se nije za zaje..bavati!
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
Pozdrav svima,
Da ne otvaram novu temu.
Dobio sam komad crne koze (3-4mm) i slazem strop za ostrenje.
Koza mi se cini malo suha i nwnznam cime i kako ju"obnoviti".
Ako ima kakav savjet oko tog dijela, zahvaljujem unaprijed.
Lp
Neven
Da ne otvaram novu temu.
Dobio sam komad crne koze (3-4mm) i slazem strop za ostrenje.
Koza mi se cini malo suha i nwnznam cime i kako ju"obnoviti".
Ako ima kakav savjet oko tog dijela, zahvaljujem unaprijed.
Lp
Neven
Postovanje, vidio sam na netu neku "kremu za kozni namjestaj" , uglavnom pise ovim rijecima : Hidrira kožu i vraća elastičnost. A izgleda da je bas to ono sto vama treba.
SmitoBona- lingua
-
Broj postova : 440
Godine : 33
Datum registracije : 27.12.2014
Ja bi takvu kožu sa "glatke strane" namazao sa centralinom. Piksa 15 kn u pitarelu u nami na kvatriću.
Nakon toga bi u hrapavu stranu utrljao abraziv, purol pastu i slično
Nakon toga bi u hrapavu stranu utrljao abraziv, purol pastu i slično
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Za vratiti staru kožu u život, poslužiti će bilo kakva krema za ruke, ako je sa glicerinom, još bolje.
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
Super decki. Hvala na odgovorima. Dodatno jos, koristio bi grublju stranu za stropanje. Da li tada kako Navi predlaze kremu mazem na kontra stranu ili ju primjenjujem/ mazem na strani na koju cu nanositi abraziv za stropanje?
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.