FORUM PREŽIVLJAVANJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

 

 POŽAR! što i kako

Go down 
Autor/icaPoruka
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 433
Godine : 50
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

POŽAR! što i kako Empty
PostajNaslov: POŽAR! što i kako   POŽAR! što i kako Empty01.07.13 20:36

Možda nisam dobro pratio, ali nisam našao temu o jednom važnom elementu preživljavanja, zapravo o onom vanjskom faktoru koji je najizvjesniji kao prijetnja koja nam se u svakom trenutku i na svakom mjestu može dogoditi: POŽAR!

Dakle, kada govorimo o požaru vidim tri važna momenta preživljavanja: spašavanje iz požarom zahvaćenog objekta, spašavanje iz požarom zahvaćene prirode (šume, livade, oranice, recimo, pod pšenicom pred berbu) i pomoć (i samopomoć) ljudima stradalim u požaru.

Kako kod nas ima borove šume koja prekriva slabo prohodna brda, pa često, kada šetam tim krajevima, razmišljam kako reagirati u slučaju šumskog požara. Požari su u nas i zimi česti, a putovi po brdima slabo prohodni i nije teško doći u situaciju da vam požar presječe put, osobito po vjetrovitom danu. Nisam vatrogasac, ali pri velikim požarima znam otići pomoći kao dragovoljac, pa znam iz prve ruke da nekoliko stotina metara jednom refulu bure ne znači ništa. Dovoljno da lijep dan za planinarenje postane smrtonosna klopka. Jednom sam bio nazočan kada je iz korijena bora, pri jakoj buri, iskočio plamen, pored 10 vatrogasaca i dva navalna vozila, na zgarištu od prije dva dana, i pretvorio se u požar koji se gasio slijedeća dva dana.

Međutim, na temu i stavljanje nje pod urbano preživljavanje, me zapravo ponukala TV serija u kojoj sam vidio kako vatrogasci po zapaljenoj kući pužu po podu dok hodaju zapaljenim hodnicima, jer kada se pojavi plamen, on se, kao topli zrak, kreće ispod plafona, pa su tako zaštićeni od izravnog izlaganja plamenu. I onda mi je palo na pamet da ja uopće ne znam kako se ponašati u slučaju požara u kući, što se smije raditi, a što ne. Recimo kada se smiju otvarati vrata i prozori, kada ne, kako reagirati kada nekom želimo pomoći, što smijemo i što ne.

Malo sam vrtio po internetu, i nisam baš našao neke zadovoljavajuće odgovore. Ima li tko kakva iskustva i znanja ili možda neku dobru adresu?
[Vrh] Go down
kengur32
MODERATOR
MODERATOR
kengur32

Male
Broj postova : 3152
Godine : 47
Lokacija : Sisak
Datum registracije : 06.08.2010

POŽAR! što i kako Empty
PostajNaslov: Re: POŽAR! što i kako   POŽAR! što i kako Empty01.07.13 21:05

daj konkretna pitanja... ili da tućem po ovom već napisanom?


“You never know how strong you are,
until being strong is the only choice you have.”
[Vrh] Go down
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 433
Godine : 50
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

POŽAR! što i kako Empty
PostajNaslov: Re: POŽAR! što i kako   POŽAR! što i kako Empty01.07.13 23:03

Nisam našao te teme, pa, uputi me na njih da sada ne vrtim sve.

Evo ovako: pretpostavimo da se dogodio požar dok sam spavao, pa požar u zgradi može biti velik do trenutka prije nego što ga postanem svjestan. Pretpostavimo i da se sada moram(o) provući kroz prostor izravno ugrožen vatrom. Postoji li kakav standardni operativni postupak, makar,j asno, to ovisi od slučaja do slučaja?

Vidim po filmovima i serijama (ma zamisli izvora informacija) da postoje u određenim situacijama zahtjev da se razbijaju prozori (što je i meni nekako logično) da bi se došlo do svježeg zraka, ali i vidim da se u nekim situacijama inzistira da se ne razbijaju prozori kako požar ne bi došao do kisika za gorenje. Kada i zašto otvoriti i kada i zašto ne otvoriti prozor?

Zbog gomilanja vrućih plinova može doći do eksplozije u zatvorenom prostoru, pa koji su to preduvjeti da se to dogodi i što improvizirati da se izbjegne takva situacija?

Što poduzeti kako bi se spriječilo udisanje dima, puzati po podu, staviti neku mokru krpu na usta?

Kako postupiti kada naiđeš na osobu stradalu u požaru s obzirom na gušenje dimom i opekotine? Jasno da je prioritet izvući ga iz prostora u kojem mu prijeti još veća ugroza, ali postoje li neka pravila što poduzeti? Kako manipulirati s čovjekom s opekotinama a da ne napraviš još veće zlo?

Je li potrebno skinuti sa sebe opasnu i lako zapaljivu odjeću? Znam da odjeća može biti jako opasna: kada su argentinci potopili britanski razarač HMS Sheffield, nakon pogotka protubrodskog projektila došlo je do požara, i najveći broj žrtava je nastao zbog paljenja odjeće i nastanka otrovnih plinova kao posljedica gorenja, a glavni uzrok je bio to što su se rastalili plastični patentni zatvarači i mornari nisu mogli skinuti goruću odjeću sa sebe.

Kako postupiti kada je odsječena odstupnica – bježati prema višim katovima ili pokušati očistit neku prostoriju od zapaljivog materijala da bi poslužila kao sklonište, ima li to svrhe? Znam da i hodnici ispražnjeni od bilo kakvog gorivog materijala ipak mogu služiti kao vodiči požara.
[Vrh] Go down
kengur32
MODERATOR
MODERATOR
kengur32

Male
Broj postova : 3152
Godine : 47
Lokacija : Sisak
Datum registracije : 06.08.2010

POŽAR! što i kako Empty
PostajNaslov: Re: POŽAR! što i kako   POŽAR! što i kako Empty01.07.13 23:55

ovo je jako opširna tema, teško je dati savjet za svaku situaciju jer nikad se ne ponavlja identićno..
ono šta prvo treba napraviti je napustiti prostor ako je moguće. ako nije ostati u prostoru i pozvati 112, ovo se odnosi na situaciju kad si u prostoriji koja nije zahvaćena požarom, pokušati zaustaviti ulazak dima tako što češ na vrata staviti deku ili slićno (poželjno mokro i od negorivog matrijala), otvori prozor i nekako signaliziraj da si tu. nemoj se zavlaćiti pod krevet ili sl., samo budeš otažao vatrogascima da te nađu. svakao se kretati što bliže podu kako bi izbjegli vruči zrak i dim, ako otvaraš vrata otvaraš u čučnju zaklonjen zidom ali prvo ih opipaj dlanom a onda i nadlanicom ili čak i obrazom ako nebudu vruča na dodir dlanom, ako su vruča ne diraj ih(zbog fleshovera, budem pojasnio ovaj termin). ! bilo bi dobro da se na neki naćin povežete ako vas je više kod evakuacije da se ne pogubite u dimu (i mi se vežemo u paru ako ulazimo u zadimljen prostor dal bježat gore ili dole? ovisi o situaciji, nek te ne zamara to što češ otići na višlje katove.. budu te vatrogasci izvukli van. odječu nemoj skidati (to šta češ skinuti odjeću sigurno ti neće pomoći da prođeš kroz jako zagrijanu prostoriju u plamenu i dimu), prebaci preko sebe nešto od negorivog matrijala, poželjno mokro, isto tako zaštiti dišne organe na isti naćin... ali bježati samo ako si direktno i neposredno ugrožen kako se nebi uvalio još više!
fleshover.... najbolje primjerom;
došlo je do požara u prostoru u kojem stolarija dobro brtvi. vatra gori i jede kisik a friški nemre ući, pomalo nestaje otvoreni plamen ali ne i temperatura... otvoriš prozor i ošo si vrit! dolazi do eksplozije odnosno brzog širenja požara u toj prostoriji zbog visoke temp gorivog matrijala. koji su "simptomi" teško je objasniti, za to ipak treba iskustvo da bi se prepoznali.. ali ako se nalaziš u toj prostoriji sigurno nećeš više ništa otvarati!
ovo sa čišćenjem prostorije nema smisla jer će sigurno vatrogasci doći prije, ali možeš odmaknuti stvaari od zida/vrata iza kojeg je požar.
ako naletiš na ozljeđenog diraš ga samo ako mu prjeti neposredna opasnost i tada ne razmišljaš kako ga primiti (za pp pogledaj bilo koji priručnik)... računaj da je danas fensi tužiti a spašavat smiju samo ovlašteni! daljnji postupak sa ozljeđenima prepuštaš vatrogascima i hitnoj.
to ti je ukratko, teško mi je o ovoj temi zbog njene opširnosti pa bi bilo ok da postavljaš pitanja u vezi nejasnoća. ili odi do najbliže jvp, vatrogasci su jako susretljivi i spremni objasniti i savjetovati.
samo da dodam... vatrogasci dolaze na mjesto u max roku od 15 minuta, pogotovo u većim sredinama! a u stambenim prostorima se požar ne širi baš tako velikom brzinom pod uvjetom da su zadovoljeni protupožarni propisi i nisi stan pretvorio u skladište zapaljivog matrijala.
sve ovo uzmi sa velikom dozom opreza jer, kako sam spomenuo ista situacije se nikad ne ponavlja, bar meni nije u 15g službe!


“You never know how strong you are,
until being strong is the only choice you have.”
[Vrh] Go down
kengur32
MODERATOR
MODERATOR
kengur32

Male
Broj postova : 3152
Godine : 47
Lokacija : Sisak
Datum registracije : 06.08.2010

POŽAR! što i kako Empty
PostajNaslov: Re: POŽAR! što i kako   POŽAR! što i kako Empty02.07.13 0:20

evo link na web upvh (udruga prof vatrogasaca hr), tu možeš naći odgovore na neka pitanja i linkove na druge stranice...
http://www.upvh.hr/
i link na web fleshovera (simulator plamenog udara- fleshovera)
http://www.flashover-hr.com/


“You never know how strong you are,
until being strong is the only choice you have.”
[Vrh] Go down
Fratt
MODERATOR
MODERATOR
Fratt

Male
Broj postova : 4748
Godine : 42
Lokacija : .- -. -.-. .. . -. - / ..-. --- .-. . ... - ...
Datum registracije : 30.09.2010

POŽAR! što i kako Empty
PostajNaslov: Re: POŽAR! što i kako   POŽAR! što i kako Empty02.07.13 1:27

Bravo Kengur,vrlo informativno! POŽAR! što i kako 393492 


Popijem maksimalno 5 piva godišnje.

titanijum je napisao/la:

Koliko je ovo teško , najbolje ja ilustracjia, kao da čelije mozga , učinite regenerativnim .A one se ne regenerišu.Hvala Bogu.
[Vrh] Go down
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 433
Godine : 50
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

POŽAR! što i kako Empty
PostajNaslov: Re: POŽAR! što i kako   POŽAR! što i kako Empty02.07.13 16:19

Baš ti havala Klokane, mozda više od samih informacija vidim koja je Vaša logika razmišljanja.

Pa kad već imam profesionalaca, još jedno pitanje: imam šumski pozar koji se kreće prema meni, recimo da će do mene doći za nekih 10, 15, minuta. Uvjeti su takvi da je mogućnost bijega zbog konfiguracije terena nikakva. Ostaje opcija paljenja vatre za stvaranje izgorenog područja u kojem bi se sklonili od vatre. Pretpostavljam da kao profesionalac nisi baš oduševljen takvim rješenjem, ali postoje li šanse za uspjeh, jer nije problem samo vatra, problem je dim, toplina? (Jednom sam se otrovao dimom na pozaru.)

Ovo smo primjenili jednom na livadi, kada je susjedu vatra izmakla van kontrole, ali na pokošenoj livadi mozda smo mogli proći i kroz vatru bez poslijedica, zapravo, ovom smo vatrom i ugasili pozar.
[Vrh] Go down
kengur32
MODERATOR
MODERATOR
kengur32

Male
Broj postova : 3152
Godine : 47
Lokacija : Sisak
Datum registracije : 06.08.2010

POŽAR! što i kako Empty
PostajNaslov: Re: POŽAR! što i kako   POŽAR! što i kako Empty02.07.13 18:40

ma nemaš šta hvaliti... kažem da su vatrogasci susretljivi i spremni objasniti, savjetovati jer šta više građani znaju to nam je lakše..
šta se tiće protuvatre u opisanim uvjetima ... da! ali i tu treba biti jako oprezan kako nebi stradali od naše vatre a ne od glavnog požara. kako radim u maloj postrojbi, uglavnom smo po 3 na požarištu bez obzira na velićinu požara pa nam je protuvatra česta na repertoaru i znalo se događati da se dobro moramo pomućiti da stignemo tu našu vatru. uglavnom se traže neke prirodne ili umjetne prepreke na kojima vatra i sama gubi snagu (potok, oranica, put...) pa zaokružimo protuvatrom do krila požara i tako ga zaustavimo. znaći protuvatrom stvaramo zonu u kojoj nema gorivog matrijala i požar se gasi, ali isto tako imaš novu požarnu frontu koju treba stizat, ti se u navedenoj situaciji nećeš gnjaviti sa gašenje te druge fronte. tu vrebaju i neke opasnosti.. na prvom mjestu tu je iznenadna promjena smjera vjetra, pošto imaš dvije fronte može doći do vatrena oluje (sitacija u kojoj gori velika površina u dužinu i širinu i širi se jako velikom brzinom, može preskoćiti i tu zonu koji si sam stvorio bez obzira što više nema gorivog matrijala.. imaš osjećaj da gori i zrak sam! u takvim situacijama treba imati na umu da se vatra puno brže kreće na uzbrdici i obratit pažnju na smjer vjetra. sada kad si napravio tu zonu bez gorivog matrijala povuci što dalje od glavnog požara, spusti se dolje na zemlju i zaštiti se .. primjerice astro folijom (smoke jumperi je imaju u svojoj opremi), ili nećim drugim po mogućnosti mokrim ili mokrim bar zaštiti dišne organe.. i trebalo bi biti sve ok!
baš se dogodila nesreća u usa prekjuće... 19 vatrogasaca je poginulo na požaru, mislim da taj podatak govori dovoljno o opasnosti požara otvorenog prostora.. tu su i kornati..
što se tiće trovanja dimom.. nekoliko puta se jesam onak pošteno naguto i nije nimalo ugodno. treba pokušati izbjeći udisanje dima jer samo nekoliko udisaja može dovesti do nesvjestice! tu se javlja i još jedna opasnost.. vid! oći u dimu jako suze tako da je orjentacija gotovo nemoguća pa se može dogoditi da trčimo prema fronti... svakako gledaj da te dim ne uhvati!


“You never know how strong you are,
until being strong is the only choice you have.”
[Vrh] Go down
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 433
Godine : 50
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

POŽAR! što i kako Empty
PostajNaslov: Re: POŽAR! što i kako   POŽAR! što i kako Empty02.07.13 20:23

Jasno i jezgrovito.

Prije 15-tak godina, na jednom velikom pozaru od Omiša ka Makarskoj, gorjela je borova šuma. Nas nekoliko dragovoljaca je otišlo pruziti pomoć. Dvojica šibenskih vatrogasaca, ljudi u 50-im godinama su trazili da idemo s njima i uputili nas kako gasiti vatru. Nas trojica prijatelja smo drzali 100-tinjak metara širine šume tako što smo prokrčili čizmom brazdu širine 15 cm u tepihu od borovih iglica i onda brentača gasili ono gdje bi se plamičak prebacio preko brazde. Iznad nas je bila krošnja borova na visini od nekih 7 m, ispod toga su bile samo rijetke suhe grane. U jednom trenutku se zapalila krošnja iznad nas i mi smo već bili spremni na povlačenje (nije junak koji uteć ne zna) kada su nam šibenčani rekli neka samo stojimo i ne napuštamo front. Oni su bili s navalnim kolima i pazili da nešto ne krene po zlu, ali mi smo stvarno ostali ispod. Nestvarno i uzasno. Izgorene iglice koje su uzarene padale nisu mogle zapaliti iglice na tlu, a povremene šišarke koje su padale gasili smo brentačama. Tako smo obranili kuće koje su bile u blizini, a drugim navalnim kolima su izgasili pozar u krošnji. I taman kad je sve bilo gotovo upao sam u oblak dima i izgubio i orjentaciju i ostao bez zraka. Na sreću sam ponio maglajtcu i njome posvjetlio kroz dim, snašao se i istrčao iz vatre. I otrovao se dimom. Pozar je bio noću i smijali su mi se što sam ponio lampu, kao da vatra ne svijetli, ali ona mi je spasila zivot. I dva dana sam isao na kisik u ambulantu zbog trovanja dimom.
[Vrh] Go down
kengur32
MODERATOR
MODERATOR
kengur32

Male
Broj postova : 3152
Godine : 47
Lokacija : Sisak
Datum registracije : 06.08.2010

POŽAR! što i kako Empty
PostajNaslov: Re: POŽAR! što i kako   POŽAR! što i kako Empty02.07.13 20:35

Lampa je i meni sastavni dio opreme koji je uvjek uz mene.. Nikad ne znas do kada bus na pozaristu!


“You never know how strong you are,
until being strong is the only choice you have.”
[Vrh] Go down
Sponsored content
POŽAR! što i kako Empty
PostajNaslov: Re: POŽAR! što i kako   POŽAR! što i kako Empty

[Vrh] Go down
 
POŽAR! što i kako
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: URBANO PREŽIVLJAVANJE :: ULIČNO PREŽIVLJAVANJE (Street fight)-
Forum(o)Bir: