FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
izvor vode Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
izvor vode Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
izvor vode Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
izvor vode Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
izvor vode Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
izvor vode Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
izvor vode Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
izvor vode Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
izvor vode Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
izvor vode Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
izvor vode Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
izvor vode Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
izvor vode Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
izvor vode Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
izvor vode Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
izvor vode Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
izvor vode Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
izvor vode Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
izvor vode Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
izvor vode Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
izvor vode Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
izvor vode Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
izvor vode Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
izvor vode Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
izvor vode Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
izvor vode Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
izvor vode Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
izvor vode Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
izvor vode Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
izvor vode Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

izvor vode

+17
poletan
poljičanin
LUKSA
vibor
puls
pwncic
markonvs
skyrunner
Vikingson
trolshein
ivo
hydra
ratomir6
Igsy
Hombre
franciscus
Gmaster
21 posters

Go down

izvor vode Empty izvor vode

Postaj by Gmaster 20.06.13 20:16

Negdje sam pročitao da je voda sa svakog izvora vode (potok/rijeka) pitka i 100% sigurna za piće.
Je li to istina?
Gmaster
Gmaster
zelembara
zelembara

Male
Broj postova : 35
Godine : 26
Datum registracije : 17.02.2013

[Vrh] Go down

izvor vode Empty Re: izvor vode

Postaj by franciscus 20.06.13 21:02

Gmaster je napisao/la:Negdje sam pročitao da je voda sa svakog izvora vode (potok/rijeka) pitka i 100% sigurna za piće.
Je li to istina?
Nije.
franciscus
franciscus
spikač
spikač

Male
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012

[Vrh] Go down

Postaj by Hombre 20.06.13 22:01

Upotrijebi malo logiku. U planinama i nedirnutoj prirodi logično je da će voda biti čista. U civilizaciji možeš na rubu nekog polja naići pod padinom visokog brda na kristalno čisti izvor vode, a ta voda dolazi iz drugog polja koje je samo koji km udaljeno i predstavlja potok koji nestaje kao ponornica i u koji ljudi bacaju sve i svašta, a nimalo čudno ne bi bio ni koji ispust fekalija, poljoprivredni otrovi i slično što je potpuno izvjesno.

Hombre
guru
guru

Male
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Gmaster 20.06.13 23:01

postoji li jednostavan način da se sazna je li ta voda pitka?
Gmaster
Gmaster
zelembara
zelembara

Male
Broj postova : 35
Datum registracije : 17.02.2013

[Vrh] Go down

Postaj by Igsy 20.06.13 23:15

Ne postoji, moraš nosit uzorak u laboratorij na analizu i platit istu. Jeftinije i brže ti je fizički filtrirat, pa prokuhat ili kemijski tretirat bilo tabletama ili kapima koje su predviđene za tu svrhu ukoliko nisi siguran jel pitka. Postoje i posebni džepni UV filteri koji najbrže pročišćavaju vodu ali su relativno skupi i još nedostupni u nas. Iznad 1000 mnv je ugl. svaki izvor pitak ako znaš da iznad nema poljoprivrednih i ostalih površina s kojih bi eventualna kontaminacija došla.

Zadnja promjena: Igsy; 20.06.13 23:23; ukupno mijenjano 1 put.
Igsy
Igsy
honoris
honoris

Male
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by ratomir6 20.06.13 23:20

Pa jednostavno poneseš vode od kuće, ako baš moraš piti tu vodu onda bi je bilo dobro prokuhat jel inijedna voda nije baš najzdravija pa čak ni ona iz slavine .drugi način nema i vodu bi bilo dobro uzimati iz nekog izvora ili slapića gdje voda teče a ne odma iz plićaka i čuo sam da gdje ima rječni rakova da je tu voda čista a ima i ona gdje konj pije možeš i ti ali vjerovatno nemaš konja, ja sam čuo od starog da imaju tablete za indikaciju dali je voda otrovana ali neznam dali ih ima u civilnoj prodaji nigdje ih nisam vidio najme on ih je dobivao kad su otišli u bosnu 1992.  slično je šumećoj tableti i to se ubaci u čašu flašu ili štali imaš i nakon par sekundi počinje reakcija ako je voda otrovna ona porozi ili tako nešto nisam sad siguran.
ratomir6
ratomir6
lingua
lingua

Male
Broj postova : 351
Datum registracije : 17.04.2012

[Vrh] Go down

Postaj by hydra 20.06.13 23:34

Zanimljivo bi bilo razmisliti kako osigurati vlastiti izvor vode, a da režim ne zna za to jer iako je na vašem terenu izvor vode nije vaš već je državna imovina. Prvo što mi pada na pamet kao rješenje niskog profila je arteški bunar.
hydra
hydra
lingua
lingua

Male
Broj postova : 422
Godine : 47
Datum registracije : 15.07.2012

[Vrh] Go down

Postaj by ivo 21.06.13 8:34

Nije, definitivno nije. Neposredno nakon Oluje, ujak i ja smo obilazili spaljenu djedovinu u Svetome Roku. Seoce je to (mnogi su od vas i bili u njem) kao iz priče, lijepo, čisto i pod samim padinama Velebita raštrkano. Kako je moj ujo gorljivi pristaša teorija zavjere, ponijeli smo iz Zagreba sterilne flašice sa gradskog Zavoda za javno zdravstvo, kako bismo uzorkovali vodu i potvrdili ili demantirali ujine sumnje o namjernom zagađivanju vode od strane mrskog okupatora. Uzorke smo uzeli sa dva planinska izvora (Vrelo Jagara i mali Kozjan) i dva iz polja, ali također iz živog kamena (Kozjan Pastuovića i Vrilo mudrosti, koje je u samom centru sela). Analiza je pokazala da voda niti jednog uzorka nije ispravna za piće. Nije tu, na ujino čuđenje, bilo nikakvih sofisticiranih bojnih otrova, ali  su u svakoj flašici nađene fekalne bakterije. Od kuda su se one u tim izvorima stvorile, nikad mi neće biti jasno. To ujedno objašnjava moje česte proljeve prvih dana boravka, svaki put kad posjetim majčin zavičaj . Domicilno stanovništvo ih nema, meni također prođu za dan-dva, a ne sjećam ih se iz djetinjstva, kada su moji boravci kod dida i babe bili mnogo duži. Nameće se zaključak kako se organizam nakon kraćeg vremena na takvu vodu navikne, ali nenaviknutome može stvoriti određene neugode. Naša se familija iz Jamerike pri dolasku svako ljeto usere, pa razmišljamo kako iz kuće izbaciti neke ležajne kapacitete, a ugurat još koju ćenifu.
Point: ipak su Ameri seronje ! Napominjem da na sve četiri lokacije žive riječni raci ( i na samom Vrilu mudrosti ćete ga vidjeti).
ivo
ivo
guru
guru

Male
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011

[Vrh] Go down

Postaj by trolshein 21.06.13 9:06

hydra je napisao/la:Zanimljivo bi bilo razmisliti kako osigurati vlastiti izvor vode, a da režim ne zna za
Još se ne plača ali plačat će se kad tad. Ko ne želi plačati može jedino u  kući, podrumu zabiti cijev.
trolshein
trolshein
spikač
spikač

Male
Broj postova : 527
Godine : 43
Datum registracije : 26.11.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Vikingson 21.06.13 13:12

Krivo! već se plača,  zakon donesen 2009. S pravnog aspekta da bi legalno koristio bunar treba koncesija od Hr voda (vidi Zakonom o vodama NN broj 159/09). Sve ispod razine zemlje od 40 cm je javno dobro RH  i eksploatacija istog podliježe naknadama. Zakonski što ne podliježe naknadi je sakupljanje i korištenje kišnice i korištenje vode (iz svih vrsta izvora-bunar, rijeka, jezero, potok) za osobne potrebe (tipa zagrabi kantu vode za piće), navodnjavanje tu ne spada. 
Vezano na izvor, pročita sam negdje da količina parazita (protoza i čega već) raste s smanjivanjem brzine toka i obrnuto. 

Vikingson
tipko
tipko

Male
Broj postova : 55
Godine : 46
Datum registracije : 03.03.2011

[Vrh] Go down

Postaj by trolshein 21.06.13 16:54

Vikingson je napisao/la:Krivo! već se plača,  [/color]
Pa i ja imam cijev zabijenu u zemlju ali ne plaćam naknadu za otimačinu hrvatske baštine. Doduše ni ne trošim tu vodu jer je prezagađena. Blizu jbng Brezja sam.
To se još ne plaća. Tj ne gone nas radi pokušaja iskorištavanja temeljnog ljudskog prava; prava na život.  Zasad;))
trolshein
trolshein
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by skyrunner 21.06.13 20:35

prošle godine je moj prijatelj uslijed stalne nestašice vode odlučio riskirati 3 soma evra....
prvo bio rašljar pa bunarđija i iskopali mu bunar dvadesetak metara od kuće dubok oko 80metara.voda je pod prirodnim pririskom krenula van(do desetog metra su postavljali betonske cijevi a dalje je uska) i nakon što je napunila tih 10 metri cijevi krenula van.to je trajalo tjednima i bilo mu je žao vodu ispumpavati i puštati u jarak(a voda je bilastrašna.zubi ti popadaju kak je hladna).i da skratim,bilo mu žao bacati vodu,a puno ljudi u mjestu isto tako nema vode i voze cisternama,on je dao svakome tko treba da si dođe s cisternom po vodu.besplatno.
nakon manje od dva tjedna(valjda ga netko prijavio) došli nadležni organi,kaznili ga za nezakonitu eksploataciju prirodnih i očito državnih dobara i stavili mu brojilo.
sad plaća svaku litru vode iz svog bunara,a višak opet pumpa i pušta u grabu.
skyrunner
skyrunner
lingua
lingua

Male
Broj postova : 323
Godine : 45
Datum registracije : 01.01.2011

[Vrh] Go down

Postaj by markonvs 21.06.13 21:51

ivo je napisao/la:...ali  su u svakoj flašici nađene fekalne bakterije. Od kuda su se one u tim izvorima stvorile, nikad mi neće biti jasno...

Nema tu ništa paranormalno ni vanzemaljsko... među ostalim što sam pronašao čitajući na tu temu, jedna vrlo sažeta ali jezgrovita rečenica:

"Jedan od primarnih uzroka kontaminacije hrane ili vode je ispuštanje nefiltriranih i netretiranih kanalizacijskih otpadnih i fekalnih voda u vodene tokove ili poljoprivredno zemljište. Ljudi koji se hrane i piju na takvim područjima neminovno postaju žrtve zaraze. Prljave ruke i općenito neodržavanje osobne higijene kao i higijene stanovanja pospješuju mogućnost pojave zaraze i njeno širenje."

ili još kraće u mojoj interpretaciji: "Ne pij tamo gdje drugi pišaju!" izvor vode 368870
markonvs
markonvs
spikač
spikač

Male
Broj postova : 571
Datum registracije : 13.11.2011

[Vrh] Go down

Postaj by pwncic 21.06.13 21:55

skyrunner je napisao/la:...došli nadležni organi,kaznili ga za nezakonitu eksploataciju prirodnih i očito državnih dobara i stavili mu brojilo.
sad plaća svaku litru vode iz svog bunara,a višak opet pumpa i pušta u grabu.

To je današnja stvarnost...

pwncic
bebač
bebač

Male
Broj postova : 17
Godine : 36
Datum registracije : 23.08.2012

[Vrh] Go down

Postaj by hydra 22.06.13 0:02

Ovo što kaže šjor ivo je prisutno ponegdje i u Gorskom Kotaru, ima slučajeva kada bus stane nešto pregristi u X mjestu, ljudi opale i po vodi, a poslije trčkalica.
Isto je tako točno da se tijelo dosta brzo prilagodi i nakon određenog vremena korištenja takve vode simptomi se više ne pojavljuju.
hydra
hydra
lingua
lingua

Male
Broj postova : 422
Godine : 47
Datum registracije : 15.07.2012

[Vrh] Go down

Postaj by puls 22.06.13 7:55

markonvs je napisao/la:Ljudi koji se hrane i piju na takvim područjima neminovno postaju žrtve zaraze. Prljave ruke i općenito neodržavanje osobne higijene kao i higijene stanovanja pospješuju mogućnost pojave zaraze i njeno širenje."
Eto vidite šjor Ivo, a lijepo sam vam govorio da poradite na higijeni!izvor vode 304316izvor vode 304316
puls
puls
guru
guru

Male
Broj postova : 2791
Datum registracije : 05.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by skyrunner 22.06.13 8:56

čitam sad i sjetim se jedne stare izreke koja aludira na život al figurativno dodiruje ovu temu....
kaže ""ne pljuj u bunar iz kojeg si pio vodu""....
sorry ak je OT..
skyrunner
skyrunner
lingua
lingua

Male
Broj postova : 323
Datum registracije : 01.01.2011

[Vrh] Go down

Postaj by vibor 22.06.13 16:30

Podignit utvrdu, osigurat zemlju za poljoprivredu i vodu za piče ogradit električnom žicom, pustit pase i  minirat prilaze, nisu ludi prepperi u jamerike ,samo šta se nečemo borit zbog kolapsa burze, elektromagnetskog pulsa, potresa, borit če mo se protiv represije i za naša prava na život, jer još malo pa če nam ugradit brojače na usta da nam naplate zrak koji dišemo. Ponovo če mo u partizane. izvor vode 448217
vibor
vibor
bomber
bomber

Male
Broj postova : 184
Datum registracije : 30.08.2010

https://www.facebook.com/unikatnelampeVD

[Vrh] Go down

Postaj by LUKSA 22.06.13 19:18

Da za primjere nametanja državnih pravila na vodu sam čuo jako puno i prošlo je vrijeme slobodnog pumpanja vode iz bunara, navodnjavanja iz rijeka itd.
Nažalost!
Međutim srećom živimu području gdje je prepuno izvora, skoro u svakom selu, po šumama i baš sam danas naletio na meni, nov izvor i ugodno sam se iznenadio jer nisam trebao ići 3 km dalje! izvor vode 747986

Što se tiče pijenja pijem iz svega iz kamenica, iz cisterni, gustjerni, rezervara iz skloništa planinarskih, potoka, žila, rijeka...
Ali mi mora djelovati čisto.
Ako nije uredno i čisto pročistim ili tretiram vodu na neki način.
Uglavnom ne razbijam previše glavu sa čistoćom vode i poseban mi je gušt kad znam da divlje životinje i ja dijelimo isti izvor! izvor vode 747986
Smatram da treba stvoriti prirodan imunitet, a to se neće dogodito prečistom, sterilno, ubijenom vodom,  kao i općenito pretjeranom higijenom, pranjem namirnica i  korištenjem hektolitara alkoholnog gela i ostalim!
Moje osobno iskustvo i razmišljanje! izvor vode 304316
LUKSA
LUKSA
guru
guru

Male
Broj postova : 2320
Godine : 52
Datum registracije : 21.02.2009

http://luketic.robert@gmail.com

[Vrh] Go down

Postaj by trolshein 22.06.13 20:24

Očito sam onda u krivu oko te državne hidropolicijske nemani, mada ja neznam nikog da mu je skočila za vrat. Voda iz bunara bi trebala biti, bar po zravoj pameti besplatna. Sad kad uđemo u EU naši, od naroda izabrani, vidim namjeravaju sve lijepo podijelit kompanijama a mi ćemo bojim se, sve to skupo platiti.
Ovo o rezistenciji se slažem, no na kemijsku zagađenost ne možemo stvoriti rezistenciju. Bakterijsku još ajde ako nije prekontaminirana ljudskim djelovanjem.
Uglavnom pijem izvorsku vodu i držim ju dulje nego preporučeno u staklenim flašama. Nisam još imal problema no voda je kontrolirana i kemijski čista. Za 2 tj se vjerojatno stvore bakterije ali to je max držanja vode.
trolshein
trolshein
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by poljičanin 22.06.13 21:20

Evo, za niti 10 dana, otići ćemo na spavanje na Balkanu a probuditi se u Europi. Iskreno, nešto posebno me to baš i ne tangira, ima tu i dobrih i loših strana. Postoji samo jedna stvar koja me iskreno plaši: nekakav drugorazredni činovnik propisati će zakone koji će utjecati izravno na nas, a bez mogućnosti izbjegavanja njegovih posljedica. A pri tome se naročito bojim za vodu.

Poznat je Mađarski model, kada su mađari privatizirali vodovod, prodali ga tvrtki iz SAD-a, koja je odmah podigla cijenu 300%. Mađari, kao sposoban narod školovan u socijalizmu za sve vrste zaobilaženja zakona, odmah su krenuli u eksploataciju kišnice. Ne dugo: došli su im koncesionari vodovoda i naplatili „izgubljenu dobit“, dakle ono što bi dobili da su korisnici koristili vodovodnu vodu.

Sad, kakve to ima veze s nama?
Ovakve:
http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/80903-kapital-u-ratu-za-vodu-njemacka-vodu-izbacila-s-liste-ljudskih-prava-hrvatsku-pritisce-ek.html

Prije nekoliko godina došao mi je jedan poznanik i pitao me znam li za kave izvore u prostorima kojima planinarim. Zašto? Zato što on radi za banku (nije mi htio reći koju) i oni evidentiraju te izvore kako bi mogli ponuditi kredite vlasnicima zemlje na kojima se izvori nalaze. Ja nisam agresivan čovjek, ali njega sam s guštom poslao k vragu.

U SAD-u u nekih 20-tak država ne smije se koristiti kišnica:
http://matrixworldhr.wordpress.com/2011/12/09/skupljanje-kisnice-zabranjeno-u-mnogim-dijelovima-sad-a-vlada-je-prisvojila-vlasnistvo-nad-kisnicom/

Bojim se, Luksa, da nije država ta koja preuzima kontrolu nad vodom, nego nevidljivi sveprisutni globalni kapital. Upravo onaj koji radi na odumiranju nacionalnih država. U ime globalnog dobra. I ljudskih prava. I demokracije. I zarade. Pa dobro, možda samo zarade. Sve je to i onako sve isto.

poljičanin
lingua
lingua

Male
Broj postova : 428
Godine : 53
Datum registracije : 27.10.2011

[Vrh] Go down

Postaj by puls 23.06.13 16:47

Taj isti globalni kapital nas lagano pritišće čizmom (i ne samo nas), no bojim se da će jednom pretjerati....a kad pukne......
puls
puls
guru
guru

Male
Broj postova : 2791
Datum registracije : 05.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by poletan 23.06.13 18:52

... puknuti će nam kralježnica...izvor vode 15955
poletan
poletan
bomber
bomber

Male
Broj postova : 105
Godine : 55
Datum registracije : 27.03.2011

[Vrh] Go down

Postaj by siga 24.06.13 10:27

zanimljiva tema i slažem se sa kolegom poljičaninom
to  vam je tako kod živimo u "bankocentičnom" sustavu

ali na temu čistoće vode, imam slični iskustvo kad smo putovali u arapske zemlje, tamo isto kažu: voda je za piće domorodcima ali mi evropljani bi se usrali ko grlice (ili u ovom slučaju kamile), jel su oni naviknuti na te bakterije, dođeš u hotel 5 * i kaže vodič, sve je ok, ali ne jedi salatu, ja velim koji k.... kaže on dobra je salata ali  je oprana u njihovoj vodi iz vodovoda, pa ti vidi..., isto vredi za voće samo koje se guli, ono što se pere - preskoči.
siga
siga
spikač
spikač

Male
Broj postova : 817
Datum registracije : 12.09.2012

[Vrh] Go down

Postaj by blinddog 19.07.13 12:31

vibor je napisao/la:Podignit utvrdu, osigurat zemlju za poljoprivredu i vodu za piče ogradit električnom žicom, pustit pase i  minirat prilaze, nisu ludi prepperi u jamerike ,samo šta se nečemo borit zbog kolapsa burze, elektromagnetskog pulsa, potresa, borit če mo se protiv represije i za naša prava na život, jer još malo pa če nam ugradit brojače na usta da nam naplate zrak koji dišemo. Ponovo če mo u partizaneizvor vode 448217

Kak budemo u partizane kad nam privatiziraju Hrvatske šume? izvor vode 469245 

blinddog
tipko
tipko

Male
Broj postova : 63
Godine : 58
Datum registracije : 19.07.2013

[Vrh] Go down

Postaj by poljičanin 19.07.13 17:36

Ako Vas zanima kako to izgleda s vodom pogledajte film Flow - For the love of water (Za ljubav vode), ima i hr titl ako ga skinete, na youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=zmWdco0glEA

poljičanin
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by flok 27.06.15 17:35

Pozdrav ekipa,
Molio bi znalce za pomoć. Sutra ću se uputiti na izvor vode sa cca 25 plastičnih boca od "goda" vode zapremine 6l. Ono što me zanima dali smatrate da vodi neće nista biti kada je budem skladištio u podrumu u hladnome. Cca mjesec i po dana?
Svjestan sam da su te plasticne boce zlo ali za sada nemam bolje rješenje..

Puno fala na pomoći..
flok
flok
lingua
lingua

Male
Broj postova : 263
Godine : 40
Datum registracije : 15.03.2013

[Vrh] Go down

Postaj by neven 27.06.15 18:03

flok
Što se tiče skladištenja vode u periodu mjesec i nešto sitno koliko ti navodiš to nebi trebao biti problem, za dulji period
postoje Katadyn tablete za konzerviranje i one funkcioniraju cca 6mjeseci a možda i više. Tvoj problem je koliko tom
izvoru iz kojeg misliš uzimati vodu možeš vjerovati dali je ta voda "čista" bez onečišćenja ili to nije.
neven
neven
lingua
lingua

Male
Broj postova : 396
Godine : 56
Datum registracije : 21.09.2009

[Vrh] Go down

Postaj by flok 27.06.15 19:58

Fala Nevene.. Također sam svjestan i tog problema ali ga nisam spominjao bas zbog tog što je izvor uredan.. Lokalno stanovništvo ga koristi od pamtivijeka, u blizini nadaleko nema nikakve industrije, a on je poprilično visoko.
flok
flok
lingua
lingua

Male
Broj postova : 263
Godine : 40
Datum registracije : 15.03.2013

[Vrh] Go down

Postaj by poljičanin 28.06.15 15:06

Tretiranjem vode pomoću ultraljubičastog svjetla možeš obraditi vodu tako da se može pohraniti na dulji rok. Voda iz izvora, iako trenutno pitka, brže će postati nepitka zbog obilja života u njoj nego voda iz vodovoda.

Citat:
Bakterije, virusi i slični mikroorganizmi nalaze se posvuda u prirodi, pa tako i u vodi. Voda se na putu do potrošača obrađuje na različite načine kako bi bila upotrebljiva za piće i pranje, no to ne znači da u njoj više nema mikroorganizama. Najučinkovitiji način uništenja takvih organizama i sprečavanje mogućih bolesti je dezinfekcija vode pomoću UV (ultraljubičastog) svjetla.

Bilo da se koristi kao dodatak za višestruki korak u programu obrade vode ili zasebno, UV svjetlo počinje igrati veoma značajnu ulogu u svijetu tehnologije za vodu. Kao što mnogi od vas već znaju, njegova upotreba je rasprostranjena u svijetu već dugi niz godina.

Što je ultraljubičasto zračenje (UV)?

Ultraljubičasto zračenje (UV) je elektromagnetno zračenje kod kojeg je valna duljina kraća od valne duljine vidljivog svjetla, ali duža od X-zraka. Zove se "ultraljubičasto", jer mu je ljubičasta boja prva susjedna. Odnosno, kad bi nam UV zračenje bilo vidljivo - na spektru bi to bila nova boja odmah do ljubičaste. U prirodi je najjači izvor UV zračenja - Sunce.

izvor vode UV-spektar-za-web

UV zrake su dio prirodne sunčeve svijetlosti, ali ne pripadaju dijelu vidljivog elektromagnetskog spektra. Ultraljubičasto svjetlo ima valnu duljinu od 200 do 400nm i vrlo visoku energetsku razinu. Najučinkovitija valna duljina za dezinfekciju je 254nm i ona čini najveći dio isijavanja UV lampe.

Gdje se primjenjuju UV sustavi za dezinfekciju vode?

UV sustavi za dezinfekciju vode su namijenjeni za dezinfekciju vode u javnim i privatnim vodovodima, industriji, bolnicama, hotelima, u uređajima za pripremu napitaka, te za obradu vode u bazenima za kupanje.

Primjenjuju se u svim objektima gdje je potrebna dezinfekcija i zaštita vode od virusa i bakterija. UV zrake trajno i učinkovito uništavaju takve mikroorganizme, bez štetnih kemijskih spojeva. UV sustavi se lako instaliraju u vodovodne instalacije, uz manje prilagodbe. Voda ostaje nepromijenjenog okusa, boje i mirisa.

Prednosti UV dezinfekcije

UV zrake učinkovito i trajno uništavaju opasne mikroorganizme (bakterije, viruse…),
nema štetnih kemijskih spojeva i nusprodukata
UV sustavi se lako instaliraju u vodovodne instalacije, uz manje prilagodbe,
UV svjetiljka se lako zamjenjuje, a mijenja se tek nakon jedne godine,
UV zrake ne utiču na okus i miris vode.

Opis rada sistema za filtriranje vode s dodatkom UV lampe

Voda za piće iz vodovodnog sustava ulazi u prvi predfilter - tip PX 5 sa polipropilenskom membranom (5 mikrona), koji mehaničkim putem odstranjuje zemlju, blato, krupniji i sitniji pijesak i druge nečistoće topive u vodi veće od 5 mikrona.

Potom voda ide u drugi predfilter - tip 9CVCA sa aktivnim ugljenom visoke kakvoće, koji kemijskim putem apsorbira teške metale i druge kemijske spojeve otopljene u vodi.

Iz drugog predfiltera voda prolazi kroz UV sistem. UV zrake učinkovito i trajno uništavaju opasne mikroorganizme (bakterije, viruse…) Preporučuje se za korištenje kod privatnih vodocrpilišta iz bunara, potoka, čatrnja.

http://www.nobel.ba/nobel-filters/products/product/?i=24&c=5

poljičanin
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content