Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Aktivan dan u prirodi s ekipom
+13
Usamljeni vuk
orao
puls
Crni_Toma
goxxon
kengur32
neko69
franciscus
girdeaux
PJER
LUKSA
dado.gavran
Migach
17 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Aktivan dan u prirodi s ekipom
Okupila se ekipa iz P.A.S. klub Lepoglava i napravili smo ovu subotu jedan izlet do poznatog nam mjesta da malo prakticiramo i uvježbavamo vještine.
Tu ću samo staviti i dodati opis onoga što spada pod tematiku foruma, bez airsofta.
Od podnožja do vudelja ima 2 i nešt sitno km, nije puno, ali poslije duge zime smo se ulijenili i izašli iz forme i vidjelo se da s brdo opreme koju smo koristili taj dan nije lako doći gore, tako da je put potrajao. hehe
Dolaskom na mjesto , rasporedili smo zadaće i dogovorili program što će se raditi. Lagano smo počeli s pripremama za paljenje vatre.
Jedan od zadataka je bio napraviti filtar za pročišćavanje vode. Tog zadatka se primio dado uz pomoć.
Prvi dio filtera je gotovo, sad možemo to staviti u stanje mirovanja dok se vatra ne razgori jer nam za zadnji segment treba pepeo.
U međuvremenu napravio sam dečkima iz udruge malu demonstraciju ako zaborave upaljače doma , kako pomoću firesteela zapaliti vatru pošto se nisu do sad koristili tom tehnikom. Koristili smo koru od breze i tampon i još jedan zgodni mali upaljač sa firesteelom.
Razne vrste :
Zgodna mala stvarčica. Benzinski kresivo , može poslužiti i kao svijeća.
Struganjem površine kore izlažemo sitnija vlakna da iskra može uhvatiti i zapaliti koru.
Pošto sam još k tome imao i tampon, samo da se pokaže da i on jako lako hvata iskru i može da se zapali vatra i s njim ako drugog sredstva nema.
Vatru smo zapalili i dok čekamo da se razgori i napravi nam dosta pepela idemo dalje, sljedeće na redu je izrada nosila i isprobavanje istih.
Također tu vrijedi napomenuti da kod paljenja vatre treba posvetiti dovoljno vremena na sakupljanje i usitnjavanje drva da imamo dovoljno goriva za održavanje vatre, i naravno za samo paljenje, pogotovo ako se nađemo u nekoj situaciji gdje imamo samo jednu šansu da ju upalimo.
Napravljeno priručno nosilo je također trebalo isprobati da se vidi dal je dobro napravljeno ili ne.
Već smo i puno toga napravili, vrijeme je za gablec
Radnja koja se odvija kroz cijeli dan.
Mladen se usputno igrao s kožom i s lukom.
Sljedeće na redu je bilo grupi razgovor o opremi koju bi trebalo koristiti i koju koristimo u prirodi (EDC za prirodu).
Da se pokriju najvažnija područja- vatra, voda, sklonište a i još dodatno prva pomoć ,signalizacija i orijentacija.
Poslije razgovora o opremi, dado nam je napravio uvod u orijentaciju.
Kratimo si vrijeme gađanjem lukom.
i praćkom :
I imamo napokon dovoljno pepela , pa idemo isprobati filter.
Znači, grublji šljunak, finiji šljunak i pepeo.
Treba i probati filtriranu vodu:
Davno sam s mladenom skovao nož, zadnje vrijeme ga turpijam i brusim na brusnom kamenu i rehoh ajde..da vidim a mogu nabijati po njemu malo jače.
Malo nas je kvrga namučila
I za kraj jedno kuhano jaje
Kroz dan se još odvijao i airsoft trening i sve u svemu odlično proveden dan s odličnom ekipom.
Tu ću samo staviti i dodati opis onoga što spada pod tematiku foruma, bez airsofta.
Od podnožja do vudelja ima 2 i nešt sitno km, nije puno, ali poslije duge zime smo se ulijenili i izašli iz forme i vidjelo se da s brdo opreme koju smo koristili taj dan nije lako doći gore, tako da je put potrajao. hehe
Dolaskom na mjesto , rasporedili smo zadaće i dogovorili program što će se raditi. Lagano smo počeli s pripremama za paljenje vatre.
Jedan od zadataka je bio napraviti filtar za pročišćavanje vode. Tog zadatka se primio dado uz pomoć.
Prvi dio filtera je gotovo, sad možemo to staviti u stanje mirovanja dok se vatra ne razgori jer nam za zadnji segment treba pepeo.
U međuvremenu napravio sam dečkima iz udruge malu demonstraciju ako zaborave upaljače doma , kako pomoću firesteela zapaliti vatru pošto se nisu do sad koristili tom tehnikom. Koristili smo koru od breze i tampon i još jedan zgodni mali upaljač sa firesteelom.
Razne vrste :
Zgodna mala stvarčica. Benzinski kresivo , može poslužiti i kao svijeća.
Struganjem površine kore izlažemo sitnija vlakna da iskra može uhvatiti i zapaliti koru.
Pošto sam još k tome imao i tampon, samo da se pokaže da i on jako lako hvata iskru i može da se zapali vatra i s njim ako drugog sredstva nema.
Vatru smo zapalili i dok čekamo da se razgori i napravi nam dosta pepela idemo dalje, sljedeće na redu je izrada nosila i isprobavanje istih.
Također tu vrijedi napomenuti da kod paljenja vatre treba posvetiti dovoljno vremena na sakupljanje i usitnjavanje drva da imamo dovoljno goriva za održavanje vatre, i naravno za samo paljenje, pogotovo ako se nađemo u nekoj situaciji gdje imamo samo jednu šansu da ju upalimo.
Napravljeno priručno nosilo je također trebalo isprobati da se vidi dal je dobro napravljeno ili ne.
Već smo i puno toga napravili, vrijeme je za gablec
Radnja koja se odvija kroz cijeli dan.
Mladen se usputno igrao s kožom i s lukom.
Sljedeće na redu je bilo grupi razgovor o opremi koju bi trebalo koristiti i koju koristimo u prirodi (EDC za prirodu).
Da se pokriju najvažnija područja- vatra, voda, sklonište a i još dodatno prva pomoć ,signalizacija i orijentacija.
Poslije razgovora o opremi, dado nam je napravio uvod u orijentaciju.
Kratimo si vrijeme gađanjem lukom.
i praćkom :
I imamo napokon dovoljno pepela , pa idemo isprobati filter.
Znači, grublji šljunak, finiji šljunak i pepeo.
Treba i probati filtriranu vodu:
Davno sam s mladenom skovao nož, zadnje vrijeme ga turpijam i brusim na brusnom kamenu i rehoh ajde..da vidim a mogu nabijati po njemu malo jače.
Malo nas je kvrga namučila
I za kraj jedno kuhano jaje
Kroz dan se još odvijao i airsoft trening i sve u svemu odlično proveden dan s odličnom ekipom.
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Re: Aktivan dan u prirodi s ekipom
Meni kao sudioniku je bilo OK... dobra smo ekipa, i sve je prošlo bez problema (možda jedino kod savladavanja uspona sa punim rancem opreme, osjete se malo godine)... isprobavamo nove stvari koje nam mogu pomoći prilikom boravka u prirodi, ponavljamo i usavršavamo stare tehnike... samo jedna napomena, za filtriranje vode treba ugljen, ali pošto ga nismo imali iskoristio sam ostatke iz prijašnje vatre... pošto sam ja predložio izradu istog, ja sam i testirao vodu... malo je čudnog okusa, ali sve u svemu OK za popiti ako baš trebamo... niti nakon 24 sata nemam nikakve zdrastvene probleme... sve u svemu kvalitetno proveden dan u prirodi...
Zadnja promjena: dado.gavran; 29.04.13 11:20; ukupno mijenjano 1 put.
dado.gavran- bomber
-
Broj postova : 194
Godine : 51
Datum registracije : 07.01.2012
Odlično dječaci,konačno opet kreću reportaže iz prirode..nadam se da će biti i novih lica a ne samo ustaljene ekipe koja stalno provodi vrijeme u prirodi...
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
Odlično! Sve pohvale!
girdeaux- honoris
-
Broj postova : 1077
Godine : 37
Datum registracije : 21.10.2009
Valjda niste puno te vode popili, pa ste dobro i prošli - pepeo i ugljen su dvije potpuno različite materije. Ugljen se sastoji od ugljika, a pepeo od anorganskih soli od kojih je većina topiva u vodi. Otapanjem pepela u vodi dobijamo lukšiju (smjesa alkalija - ponajviše NaOH i KOH) koja je dosta dobro sredstvo za pranje, a koristi se i za proizvodnju domaćeg sapuna. Ako baš insistiraš na upotrebi ugljena u priručnim filtrima, onda za tu svrhu možeš koristiti šumski drveni ugljen (nikako ne kojekakve brikete) ili drveni ugljen napraviti sam od komadića drveta, na isti način kako praviš pougljenjenu krpicu za tinder. Ili, ovako kako su to ovdje uradili. Usput: ugljen funkcionira kao adsorbens, a osnovna mu je funkcija ovdje uklanjanje organskih tvari, klora i tako-to, te u konačnici poboljšavanje okusa vode.dado.gavran je napisao/la: za filtriranje vode treba ugljen, ali pošto ga nismo imali iskoristio sam pepeo i ostatke iz vatre... pošto sam ja predložio izradu istog, ja sam i testirao vodu... malo je čudnog okusa, ali sve u svemu OK za popiti ako baš trebamo... niti nakon 24 sata nemam nikakve zdrastvene probleme...
Zadnja promjena: franciscus; 29.04.13 9:26; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : sjetio se još nečega)
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
franciscus je napisao/la:Valjda niste puno te vode popili, pa ste dobro i prošli - pepeo i ugljen su dvije potpuno različite materije. Ugljen se sastoji od ugljika, a pepeo od anorganskih soli od kojih je većina topiva u vodi. Otapanjem pepela u vodi dobijamo lukšiju (smjesa alkalija - ponajviše NaOH i KOH) koja je dosta dobro sredstvo za pranje, a koristi se i za proizvodnju domaćeg sapuna. Ako baš insistiraš na upotrebi ugljena u priručnim filtrima, onda za tu svrhu možeš koristiti šumski drveni ugljen (nikako ne kojekakve brikete) ili drveni ugljen napraviti sam od komadića drveta, na isti način kako praviš pougljenjenu krpicu za tinder. Ili, ovako kako su to ovdje uradili. Usput: ugljen funkcionira kao adsorbens, a osnovna mu je funkcija ovdje uklanjanje organskih tvari, klora i tako-to, te u konačnici poboljšavanje okusa vode.dado.gavran je napisao/la: za filtriranje vode treba ugljen, ali pošto ga nismo imali iskoristio sam pepeo i ostatke iz vatre... pošto sam ja predložio izradu istog, ja sam i testirao vodu... malo je čudnog okusa, ali sve u svemu OK za popiti ako baš trebamo... niti nakon 24 sata nemam nikakve zdrastvene probleme...
slažem se...nije bio pepeo nego napola izgoreno drvo...pougljeno...krivo smo se izrazili...
dado.gavran- bomber
-
E to me veseli, lijepi dani i odmah dobre reportaže
Uživajte.
Lp
Neven
Uživajte.
Lp
Neven
kul izlet... nek ste vi aktivni
ja bi samo 2-3 opaske, nadam se da nebuš zamjerio... ma kaj bi migi zamjerio!
prvo reci onom deranu što je mlataro sjekirom da ne stavlja uzicu na ruku jer bu osto bez ruke kad fula a sjekira mu izleti!
gnjavili ste se sa stavljanjem letvica na nosila a imali ste šatorsko koje se može složiti i bez vezanja... ok, dobro je probati više kombinacija ....
onu metricu bi lakše raskolio drvenim klinom i nebi nož bez veze zlostavljao... jedno od pravila je i "štedi alat gdje i kad god možeš"...
prvo reci onom deranu što je mlataro sjekirom da ne stavlja uzicu na ruku jer bu osto bez ruke kad fula a sjekira mu izleti!
gnjavili ste se sa stavljanjem letvica na nosila a imali ste šatorsko koje se može složiti i bez vezanja... ok, dobro je probati više kombinacija ....
onu metricu bi lakše raskolio drvenim klinom i nebi nož bez veze zlostavljao... jedno od pravila je i "štedi alat gdje i kad god možeš"...
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
hahahah..viš, nemrem ti zamjeriti
šatorsko je stavljeno iz drugih razloga.. bila je varijanta da radimo samo i od šatorskog , al moramo i nešto za drugi put ostaviti
znam da bi bilo i sve okej, al višak energije i sve to i htio sam baš tak da se igram
nije bilo nikaj drugo, znam i ja da to nije zadaća za nož nit se to radi na taj način, al evo, malo da se igram hehe
šatorsko je stavljeno iz drugih razloga.. bila je varijanta da radimo samo i od šatorskog , al moramo i nešto za drugi put ostaviti
znam da bi bilo i sve okej, al višak energije i sve to i htio sam baš tak da se igram
nije bilo nikaj drugo, znam i ja da to nije zadaća za nož nit se to radi na taj način, al evo, malo da se igram hehe
Migach- ADMIN
-
Migach se igrao Gorile
dobro Vam leži civilna zaštita. pozdrav!
dobro Vam leži civilna zaštita. pozdrav!
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010
kengur32 je napisao/la:kul izlet... nek ste vi aktivni
Migach ti nebude zamjerio, ali zato ima mene
ne vjerujem da je sila zamaha sa malom sjekirom dovoljna da ozlijedi ruku ako izleti, a mislim da ju ima oko ruke da ne izleti i ne ozlijedi drugoga.... osobno vrlo često isto tako radim kad koristim malu sjekiru i nikad mi se ništa nije dogodilo kad je izletila iz šake... znam jedan dobar primjer kada je prijatelju u mraku izletjela sjekirica iz ruke u nepoznatom pravcu... hvala bogu nitko nije bio ispred njega,a sjekiricu smo našli tek kad se razdanilo...
nismo se gnjavili sa letvicama jer smo htjeli tako (ako je jednostavno, nije zanimljivo), a šatorsko je samo dekorativno... nosilo sa letvicama je udobnije nego samo sa šatorskim ili jaknama... znam, isprobao sam...
a za nož valjda bude odgovorio Migach...
ali opaske moraju postojati, to nas potiče na još kvalietnije aktivnosti u prirodi...
dado.gavran- bomber
-
da, viš trebao sam i tebe spomenut kod "ne zamjeranja"!
a šta se tiće svega ostalog..... svako ima neka druga iskustva, ja sam iznesao svoja odnosno iskustva drugih koja sam vidio ili sudjelovao u njima, uočio greške, zakljućio šta je jednostavnije , kvalitetnije, sigurnije. neću braniti svoje stavove jer bi se to otegnulo u nedogled, nek ostane na napisanom!
samo bi dodao da se sa sjekirom ne radi okrenut u smjeru u kojem bi njeno izljetanje moglo ozljediti drugog niti se radi u položaju da može ozljediti onog koji radi!
a šta se tiće svega ostalog..... svako ima neka druga iskustva, ja sam iznesao svoja odnosno iskustva drugih koja sam vidio ili sudjelovao u njima, uočio greške, zakljućio šta je jednostavnije , kvalitetnije, sigurnije. neću braniti svoje stavove jer bi se to otegnulo u nedogled, nek ostane na napisanom!
samo bi dodao da se sa sjekirom ne radi okrenut u smjeru u kojem bi njeno izljetanje moglo ozljediti drugog niti se radi u položaju da može ozljediti onog koji radi!
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
kengur32 je napisao/la:da, viš trebao sam i tebe spomenut kod "ne zamjeranja"!
slažem se...svatko ima svoje iskustvo... ako vidim da netko radi na lakši a isto učinkovit način, odmah preuzimam... svi smo mi individualci i pomalo tvrdoglavi...zato nam nije dosadno...
dado.gavran- bomber
-
Od tolko pojedenih kobasa i špeka zimi ko nebi ispal iz forme
Sve u svemu zanimljivo proveden dan u prirodi..sve pohvale za reportažu
Samo tako dalje
Sve u svemu zanimljivo proveden dan u prirodi..sve pohvale za reportažu
Samo tako dalje
Crni_Toma- zelembara
-
Broj postova : 20
Godine : 37
Datum registracije : 12.02.2013
Mene zanima kako se pokazalo ovo kuhanje jajeta u pepelu......jer vidim das ste većinu kuhali "klasično" u vodi?
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Lijep aktivan dan, a i prekrasna priroda
Imam i ja jedno pitanje,kod filtracije vode,dal nije onaj prvi šljunak malo pre grub?dal nebi bilo bolje za prvi sloj stavit nešto tipa drugog ili sitnije?
Imam i ja jedno pitanje,kod filtracije vode,dal nije onaj prvi šljunak malo pre grub?dal nebi bilo bolje za prvi sloj stavit nešto tipa drugog ili sitnije?
orao- spikač
-
Broj postova : 556
Godine : 28
Datum registracije : 30.08.2010
Rekao bih, ovako kako je složeno, na drugi sloj (sitnijeg šljunka) neće doći ništa što bi na njemu ostalo, jer je prethodno profiltrirano kroz tkaninu koja ima sigurno finije pore nego što je sloj sitnijeg šljunka. Mislim da se srednji sloj hladno mogao izbjeći, tako što bi se sitniji šljunak (ili pijesak, šta je već) složio ispod krupnijeg na prvu maramu. Osim toga, ugljen bi morao biti finije usitnjen, stoga što se adsorptivni procesi odvijaju isključivo na površini čestice.orao je napisao/la:Lijep aktivan dan, a i prekrasna priroda
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
Odican izlet. imteresuje me jel ste onu JNA porciju zagrevali u pepelu i jel nije nista skodilo odn. nije se istopila plastika i slicno
Usamljeni vuk- zelembara
-
Broj postova : 36
Godine : 39
Datum registracije : 23.04.2013
puls je napisao/la:Mene zanima kako se pokazalo ovo kuhanje jajeta u pepelu......jer vidim das ste većinu kuhali "klasično" u vodi?
Skuha se, ali uvijek malo pukne ljuska... rupicu napravimo samo na vrhu... napravili smo i probu kuhanja sa rupicama gore i dolje... i jaje je doslovno ekspolodiralo...
dado.gavran- bomber
-
orao je napisao/la:Lijep aktivan dan, a i prekrasna priroda
proučili smo više načina i odlučili se za ovaj...
dado.gavran- bomber
-
franciscus je napisao/la:Rekao bih, ovako kako je složeno, na drugi sloj (sitnijeg šljunka) neće doći ništa što bi na njemu ostalo, jer je prethodno profiltrirano kroz tkaninu koja ima sigurno finije pore nego što je sloj sitnijeg šljunka. Mislim da se srednji sloj hladno mogao izbjeći, tako što bi se sitniji šljunak (ili pijesak, šta je već) složio ispod krupnijeg na prvu maramu. Osim toga, ugljen bi morao biti finije usitnjen, stoga što se adsorptivni procesi odvijaju isključivo na površini čestice.orao je napisao/la:Lijep aktivan dan, a i prekrasna priroda
definitivno budemo ovo ponovili sa svim ovdje navedenim poboljšanjima... ali bi i htio vidjeti još pokušaja izrade filtera za vodu
dado.gavran- bomber
-
Usamljeni vuk je napisao/la:Odican izlet. imteresuje me jel ste onu JNA porciju zagrevali u pepelu i jel nije nista skodilo odn. nije se istopila plastika i slicno
JNA porcija ima plastični i metalni dio... metalni dio možete stavljati na vatru, plastični dio ni pod razno...
dado.gavran- bomber
-
Lijepo provedeno vrijeme. Sve pohvale. Bas me je zanimalo da li se jaje moze skuvati u zaru\ pepelu, kao krompir. Mislio sam da bi se ljuska pri visokoj temperaturi zapalila.
Delete- lingua
-
Broj postova : 294
Godine : 30
Datum registracije : 09.01.2012
Bravo majstori.Stvarno vam se divim na avanturi i druzenju.Pozdrav
zlatko1- spikač
-
Broj postova : 827
Godine : 43
Datum registracije : 28.10.2010
Lipo, Lipo, Deški.
Ima se opreme i više nego šta treba....dobro je dobro.
Ni ni čudo da ste van kondicije uz one silne Kobasice i Pancetu....hehe
Ima par krasnih fotki...si to ti migi fotkao?
Ima se opreme i više nego šta treba....dobro je dobro.
Ni ni čudo da ste van kondicije uz one silne Kobasice i Pancetu....hehe
Ima par krasnih fotki...si to ti migi fotkao?
2,9,29- lingua
-
Broj postova : 414
Godine : 240
Datum registracije : 16.03.2011
Hvala svima
A one slike na kojima nisam ja te sam ja fotkal, a one na kojima sam ja dado
Sve s istim fotićem..možda sam u fotiću štos hahaha
a čuj..duga zima je za nama , pa je bilo i puno tih kobasica i panceta
A one slike na kojima nisam ja te sam ja fotkal, a one na kojima sam ja dado
Sve s istim fotićem..možda sam u fotiću štos hahaha
a čuj..duga zima je za nama , pa je bilo i puno tih kobasica i panceta
Migach- ADMIN
-
Orajt.
Mislio sam na onu sliku ispod texta:
"Radnja koja se odvija kroz cijeli dan"...baš je prava...taman sunce.
Za časopis
Pozdrav
Za časopis
Pozdrav
2,9,29- lingua
-
Broj postova : 414
Godine : 240
Datum registracije : 16.03.2011
a čuj, poklopi se tu i tam nakon toliko spucanih fotki
Migach- ADMIN
-
2,9,29 je napisao/la:Orajt.
Za časopis
Pozdrav
a maneken nije bitan?
dado.gavran- bomber
-
Stranica 1 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 2.