Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Zaštita od sunca i zmija
+15
Keltan
LUKSA
Guru
antun
divlji grab
mirDaK
robert
goxxon
DoomsdayST
Frenky
Igsy
mamac za pecanje
ivo
miles
FrankyRC
19 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Zaštita od sunca i zmija
Evo kako su došli vruči dani tako sunce uzima svoj danak u vidu opekotina, a i zmija je sve više :-) Zanima me šta koristite za zaštitu od sunca te jel ima ko iskustva sa proizvodima ala repelent za zmije i sl.
FrankyRC- spikač
-
Broj postova : 513
Godine : 37
Datum registracije : 18.11.2011
Re: Zaštita od sunca i zmija
Mislim da ne postoji repelent za zmije,neka visoka obuća bi ti mogla pomoći u slučaju nailaska na zmiju (ak je na tlu).
Najbolje ih je izbjegavati,i imati na umu da se one boje nas više nego što se mi bojimo njih.
Živio
Najbolje ih je izbjegavati,i imati na umu da se one boje nas više nego što se mi bojimo njih.
Živio
miles- lingua
-
Broj postova : 200
Godine : 33
Datum registracije : 15.10.2011
Ma sve to znam :-) Postoje po poljoprivednim apotekama granule il tekučina koje/a se prospe po mjestu gdje se sumnja da obitavaju. Stari su navodno za tako nesto koristili sumpor u prahu. Pitam za zmije kako se bavim Airsoftom, a snajperist sam. Tako imam osječaj da če doč koji poskok do mene.
FrankyRC- spikač
-
Ja u toplom periodu godine oko vrata nosim mungosa, živog. Drugi mi je zavezan za nogu.
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Neznam koliko tu ima istine ali po pričam starijih oko logora ili šatora je dobro posipati duhan cigarete.Ne držite me za riječ jer nisam probao.Dosada sam ja nju prvi opazio pa nije bilo kontakta niti iskušenja.Makar njim se znadem jako približiti da ih pokažem drugima.I Nikako ih nedam ubijati jer su korisne.Ali kada hodam malo jače lupam jer ona osjeti vibracije i odlazi prije nego je vidimo.To stvarno moraš imati jaki peh da te ugrize.Dobro je imati kakav štap ne za ubijanje nego da ispred sebe po sumljivim mjestima protreseš da nedaj Bože nešto nebi bili.
mamac za pecanje- lingua
-
Broj postova : 430
Godine : 63
Datum registracije : 20.03.2013
Pa neće ti ništa dok si na čeki i ne mrdaš, eventualno proć preko tebe i nastavit svojim putem... Ova shema sa štapom i lupkanjam, te pravljanjem tzv. podzemnih vibracija ne pali kod poskoka dok se izležava na ditektnom suncu. Provjereno. Tako da štapom jedino možeš micat travu ispred sebe nebi li ga uočio na vrijeme prije nego što ga zgaziš ili bili kako drugačije ugroziš.
Zaštita od sunca ono standard losion/krema za sunčanje bar faktor 30 i obnavljat ga svako nekoliko sati ovisno kakve si puti... ako koristiš još i zaštitu od komaraca i krpelja onda treba pričekati bar pola sata da se krema za sunčanje upije, pa tek onda nanjeti anti-insekt losion... ja npr. koristim ovaj http://www.careplus.eu/en/anti-insect/deet/care-plus-anti-insect-deet-lotion-50-percent-50ml koji je među najjačim na tržištu, al potreban je oprez jer toliki postotak deet-a osim na živčani sustav isekta može djelovat i na korisnika ako se nanosi u velikim količinama.
Zaštita od sunca ono standard losion/krema za sunčanje bar faktor 30 i obnavljat ga svako nekoliko sati ovisno kakve si puti... ako koristiš još i zaštitu od komaraca i krpelja onda treba pričekati bar pola sata da se krema za sunčanje upije, pa tek onda nanjeti anti-insekt losion... ja npr. koristim ovaj http://www.careplus.eu/en/anti-insect/deet/care-plus-anti-insect-deet-lotion-50-percent-50ml koji je među najjačim na tržištu, al potreban je oprez jer toliki postotak deet-a osim na živčani sustav isekta može djelovat i na korisnika ako se nanosi u velikim količinama.
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
FrankyRC je napisao/la:Evo kako su došli vruči dani tako sunce uzima svoj danak u vidu opekotina, a i zmija je sve više :-) Zanima me šta koristite za zaštitu od sunca te jel ima ko iskustva sa proizvodima ala repelent za zmije i sl.
od sunca se štitiš odjećom, sunčanim naočalama i kremom za sunčanje.
od sunčanice nekim pokrivalom za glavu.
što se poskoka tiče, treba biti oprezan kad se probijaš kroz neki gustiš ili se penješ po kamenjaru pomažuči si rukama (da se ne primiš za njega)
kroz visoku cipelu, debeu čarapu i duge hlače poskok nemože ubosi.
da, on u biti bode, zubi su mu kao dvije inekcijske igle, ali su dugi svega oko 5mm i ako pogodi npr. tkaninu hlača na njima ispusti otrov.
svi slučajevi, za koje znam, kad se radilo o ujedu poskoka su bili na golu kožu.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
Igsy kaj se tiće poskoka si u pravu to sam zaboravio napisati.Jer on je lijen i ne biježi kao ostale zmije.A kaj se tiče sunčanja nisam baš ljubitelj.Kada sam na moru dok se svi dinjstaju i peku ja volim hladovinu.Nikada nisam upotrebljavao nikakve kreme.Počnem se sada sunčati po par sati da dobijem neku zaštitnu boju i to pazim da ne izgorim na početku.Kaj se tiče krpelja izbjegavam što više visoke trave jer tu ih ima najviše.Ako baš moram ići u travu obučem kombinezon tanki ilakše vidim krpelja jer se nema gdje zavuči rukave i nogavice stegnem i pokoji puta provijerim i to je to.
mamac za pecanje- lingua
-
Sve 5 samo nije mi baš svejedno ležat i očekivat poskoka. Zmije su hladnokrvne životinje a mi smo jelte toplokrvni stoga sumnjam da bi tek tako prešla preko mene. Znam za dosta slučajeva a neke sam i vidio na svoje oči da zmija se uvuče u čizmu, rusak, šator, pa čak i motor. Prijatelj mi se probudio sa poskokom u vreči za spavanje. Glede sunca, ne sunčam se ni ja, al kad provedeš cjeli dan hodajuči il skijajuči na planini, solarij bude ništa prema izgledu tena:-) stoga san prinuđen koristiti neko sredstvo samo pitanje koje??? jer ima ih stvarno svakakvih
FrankyRC- spikač
-
mamac za pecanje je napisao/la:Neznam koliko tu ima istine ali po pričam starijih oko logora ili šatora je dobro posipati duhan cigarete.Ne držite me za riječ jer nisam probao.Dosada sam ja nju prvi opazio pa nije bilo kontakta niti iskušenja.Makar njim se znadem jako približiti da ih pokažem drugima.I Nikako ih nedam ubijati jer su korisne.Ali kada hodam malo jače lupam jer ona osjeti vibracije i odlazi prije nego je vidimo.To stvarno moraš imati jaki peh da te ugrize.Dobro je imati kakav štap ne za ubijanje nego da ispred sebe po sumljivim mjestima protreseš da nedaj Bože nešto nebi bili.
Kolega mamac za pecanje, znači li ovo potcrtano da su od ugriza poskoka najzaštićeniji slijepci koji hodaju strojevim korakom ?
@FrankyRC, s ovim uvlačenjem apsolutno ste u pravu; tu na Forumu je par kolega nastradalo. Poskok im se, naime, zavukao u novčanik i ne mrda, godinama. Praktički se nastanio.
ivo- guru
-
Daklem...
U čizmu - dok je nosiš, neće... Kad je skineš, navuci preko žensku najlon čarapu, čizma če se zračit a ništa neće moć uć unutra...
U rusak - drži ga zatvorenog i u šatoru...
U šator - zatvaraj ga uvijek iza sebe...
Pa čak i motor - e, za to nemam rješenja...
U čizmu - dok je nosiš, neće... Kad je skineš, navuci preko žensku najlon čarapu, čizma če se zračit a ništa neće moć uć unutra...
U rusak - drži ga zatvorenog i u šatoru...
U šator - zatvaraj ga uvijek iza sebe...
Pa čak i motor - e, za to nemam rješenja...
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012
Poštovani kolega Ivo nisam mislio da moraš gaziti strojevi korak ali napraviti malo veču buku.Dovoljno je i to kada si pod opterečenjem imaš teži hod istvara se jači pritisak na tlo i stvara se jača vibracija.Po kamenjaru i po uzbrdici kada se uspinješ ili kada se spuštaš stvaraju se jači zvukovi i vibracije nego po ravnici ali ih osijete.
mamac za pecanje- lingua
-
Ah, also...
ivo- guru
-
Vidim ja otišlo je totalno u offtopic. Ponavljam nije stvar u hodanju i sl., nego kod ležanja.
FrankyRC- spikač
-
Možda da pokušaš napraviti zaštitnu mrežicu sa sitnim oćicama oko sebe da imašdovoljno prostora a da ti ne smeta prilikom ležanja.A da te ugristi.Ako je erak isprži ga ili snjim na ražanj.Glavu obavezno zdrobi jer može ugristi i nakon deset dana.
mamac za pecanje- lingua
-
Neizvediva je bilo kakva fizička zaštita, u obzir jedino dolaze neki repelanti il drugi preparati
FrankyRC- spikač
-
Stvarno neznam kako da ti pomognem.Stvarno nisam čuo niti vidio da bi postojala kakva sretstva protiv zmija da ih udalji od ljudi i obijekata.Volio bi ti pomoći ako išta saznam javiti ću ti.
mamac za pecanje- lingua
-
Ako te muči to da ti uđe u cipelu to je bar lako izbjeći, nemoj prati noge i osiguran si
A ak si baš pehista ak te ugrize znaj da je smrtnost mala,al svejedno potraži prvu pomoć.
Imaš i ovo za isisat otrov http://www.packyourbagstravelstore.com/brands/care-plus/travel-health/insect-bite-relief/care-plus-venimex-venom-extractor.html pa da si i sam pružiš pomoć do dolaska na hitnu i s tim minimaliziraš neke ozbiljnije posljedice. Nikako nemoj isisavati ustima ,radije podveži ud za koji te ugrizla i miruj do pomoći.
A ak si baš pehista ak te ugrize znaj da je smrtnost mala,al svejedno potraži prvu pomoć.
Imaš i ovo za isisat otrov http://www.packyourbagstravelstore.com/brands/care-plus/travel-health/insect-bite-relief/care-plus-venimex-venom-extractor.html pa da si i sam pružiš pomoć do dolaska na hitnu i s tim minimaliziraš neke ozbiljnije posljedice. Nikako nemoj isisavati ustima ,radije podveži ud za koji te ugrizla i miruj do pomoći.
miles- lingua
-
Broj postova : 200
Godine : 33
Datum registracije : 15.10.2011
ovo je bilo jedno vrijeme u Ameriken šopu
http://www.amazon.com/Rothco-Premium-Snake-Bite-Kit/dp/B000N04H2Y
http://www.amazon.com/Rothco-Premium-Snake-Bite-Kit/dp/B000N04H2Y
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010
Sumpor , zapalit ga malo neka tinja .Moze se i prosut oko kuce-satora , . . provjereno i radi 100% .
robert- lingua
-
Broj postova : 454
Godine : 39
Datum registracije : 09.12.2010
nije tema ali moram odgovoriti, isisavati otrov nije pametno jer usna šupljina vrlo brzo apsorbira otrov ( tko poznaje srčanog bolesnika znat će da koriste lijek koji se stavlja pod jezik), a podvezivanje kod ugriza zmije NIKAKO NE DOLAZI U OBZIR jer prekidate krvotok i samim time dostavu hranjivih tvari te dolazi do odumiranja stanica, amputacija je izgledna.
u tvojem slučaju više bi me brinulo sunce koje je mi lupa u glavu, mada ako si snajperist valjda onda imaš nešto na glavi i dobro si maskiran pa i to nebi trebao biti problem ako piješ dosta tekućine a što se tiče zmija to je više psihološi strah kojeg svi imamo, uvažavajući kraj iz kojeg dolaziš i u kojem vjerovatno obavljaš svoje aktivnosti.
u tvojem slučaju više bi me brinulo sunce koje je mi lupa u glavu, mada ako si snajperist valjda onda imaš nešto na glavi i dobro si maskiran pa i to nebi trebao biti problem ako piješ dosta tekućine a što se tiče zmija to je više psihološi strah kojeg svi imamo, uvažavajući kraj iz kojeg dolaziš i u kojem vjerovatno obavljaš svoje aktivnosti.
mirDaK- tipko
-
Broj postova : 65
Godine : 56
Datum registracije : 17.02.2013
Sumpor oko mjesta boravka definitivno, ali pomaže i garež od vatre pomiješan sa pepelom od cigareta. Zmija je u biti jedna od najčišćih životinja pa ne ide preko jakih ili neugodnih mirisa.
( Di mogu nabaviti 2 mungosa? )
divlji grab- lingua
-
Broj postova : 286
Godine : 49
Datum registracije : 02.01.2011
Zapalit sumpor? Ako te ne ubije zmija, sigrno hoče dim sumpora.robert je napisao/la: Sumpor , zapalit ga malo neka tinja .Moze se i prosut oko kuce-satora , . . provjereno i radi 100% .
Izgaranjem sumpora dobija se sumorodioksid koji je vrlo otrovan, pa ko voli nek izvoli.
antun- spikač
-
Broj postova : 805
Godine : 83
Datum registracije : 01.05.2009
divlji grab je napisao/la:Sumpor oko mjesta boravka definitivno, ali pomaže i garež od vatre pomiješan sa pepelom od cigareta. Zmija je u biti jedna od najčišćih životinja pa ne ide preko jakih ili neugodnih mirisa.
Na Korčuli. Ima ih milijarda; najprije su izili zmije, onda kokoše, zečeve, kunce... Valjda sad žderu sami sebe.
ivo- guru
-
Sa Mungosima je svugdje ista stvar. Gdje su god neprirodno naseljeni izazvali su katastrofu ostalih neneprijatelja.
FrankyRC- spikač
-
FrankyRC je napisao/la:Sa Mungosima je svugdje ista stvar. Gdje su god neprirodno naseljeni izazvali su katastrofu ostalih neneprijatelja.
Kolega FrankyRC, označava li, negacijom negacije, ova goreoznačena riječ zapravo prijatelja ?
ivo- guru
-
neznam više ni ja šta htjedoh da napišem :-)
FrankyRC- spikač
-
Od zmija nema zaštite bez da se pazi kuda se staje i sijeda, ja koliko sam gledao zmije, nijedna nije bježala od mene, morao sam da zaobilazim, posebno kad vidim poskoka, on leži na svom mjestu i kulira.
Zaštita od Sunca - naočare polarizovane, marama za glavu i svijetla košulja, tanka, dugih rukava.
Kreme za sunčanje nikako ne preporučujem jer nisu zdrave, ne dozvoljavaju koži da diše i sadrže nezdrave hemikalije.
Zaštita od Sunca - naočare polarizovane, marama za glavu i svijetla košulja, tanka, dugih rukava.
Kreme za sunčanje nikako ne preporučujem jer nisu zdrave, ne dozvoljavaju koži da diše i sadrže nezdrave hemikalije.
Guru- lingua
-
Broj postova : 425
Godine : 39
Datum registracije : 03.12.2009
Sorry, ali ne vidim čemu toliki strah od prirode i onih stanovnika koji inače obitavaju na tom području, na koja mi dolazimo i uznemirujemo ih.
Jedini strah ili strahove je napravio čovjek, kroz svoje priče od malih nogu nas plaše
U prirodi baš nema tolikih opasnosti, ako živiš sa njom!
Jedini strah ili strahove je napravio čovjek, kroz svoje priče od malih nogu nas plaše
U prirodi baš nema tolikih opasnosti, ako živiš sa njom!
Zastita logora od poskoka ? Sipajte oko logora pregoreno motorno ule , nece zmija uci nikada a ni izaci ako je unutar kruga
Najozbilnije ovo ,sina nosim sa sobom u divljini na ribolov od 3.5 godine i to staro potroseno ulje je najeftiniji i najsigurniji nacin za zastita .Ekologija je i meni vazna budite sigurni , ne ostavim ni pikavac kada sam na ribolov , ali zivot mi je jos vazniji .Desi se da tokom dana stretnemo po puteljak i desetak poskoka , ima ga i previse kod mene ,tako da nije se saliti sa njime.Buka ,lupanje stapom , nogama ,tapanima . .apsolutno nista ne pomaze , nece se poskok pomeriti ni milimetar sa puta . . . Ali nije lose da budete bucni dok hodate po divljini , bar ce vam se medvjed skloniti sa puta na vreme . . .Ujutru je za poskok skoro pa PRAVILO da se nalazi na staze gde mi idemo , valjda zato sto je suho i nema one rose . .. Moj savet je pazite GLAVE kada se provalcite kroz drvece ,cesto je poskok gore , valjda ceka neku pticicu da ulovi . . ko zna , ali najopasniji je tada .Tesko ga primetiti a ugriz je opasan dosta tada posto glava nije noga . . .
Najozbilnije ovo ,sina nosim sa sobom u divljini na ribolov od 3.5 godine i to staro potroseno ulje je najeftiniji i najsigurniji nacin za zastita .Ekologija je i meni vazna budite sigurni , ne ostavim ni pikavac kada sam na ribolov , ali zivot mi je jos vazniji .Desi se da tokom dana stretnemo po puteljak i desetak poskoka , ima ga i previse kod mene ,tako da nije se saliti sa njime.Buka ,lupanje stapom , nogama ,tapanima . .apsolutno nista ne pomaze , nece se poskok pomeriti ni milimetar sa puta . . . Ali nije lose da budete bucni dok hodate po divljini , bar ce vam se medvjed skloniti sa puta na vreme . . .Ujutru je za poskok skoro pa PRAVILO da se nalazi na staze gde mi idemo , valjda zato sto je suho i nema one rose . .. Moj savet je pazite GLAVE kada se provalcite kroz drvece ,cesto je poskok gore , valjda ceka neku pticicu da ulovi . . ko zna , ali najopasniji je tada .Tesko ga primetiti a ugriz je opasan dosta tada posto glava nije noga . . .
Keltan- lingua
-
Broj postova : 287
Godine : 62
Datum registracije : 30.06.2013
Stranica 1 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 1 / 2.