Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Dugorocne zalihe hrane 5-10 godina i vise
+15
kjelic
damjan
glock
PJER
Mraz
Migach
mamac za pecanje
duke
tonka
kengur32
robert
Frenky
Ikarus
Urd
remez
19 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: URBANO PREŽIVLJAVANJE :: PREŽIVJETI NEMOGUĆE
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Dugorocne zalihe hrane 5-10 godina i vise
Citam o tome, i spominju:
- mylar bag,
- oxygen absorber,
- dry ice
Kako se to zove na hrvatskom i jos vaznije, gdje se to moze nabaviti?
- mylar bag,
- oxygen absorber,
- dry ice
Kako se to zove na hrvatskom i jos vaznije, gdje se to moze nabaviti?
remez- tipko
-
Broj postova : 61
Godine : 40
Datum registracije : 28.09.2012
Re: Dugorocne zalihe hrane 5-10 godina i vise
Dry ice je doslovno suhi led. Mislim da ga imaju samo ovi, dosta ga je teško nabaviti: http://www.messer.hr/products/suhiledco2/index.html
Za Mylar vrećice nisam sigurna ima li ih kod nas, ali u njihovom službenom web shopu su povoljne i šalju svuda.
Za Mylar vrećice nisam sigurna ima li ih kod nas, ali u njihovom službenom web shopu su povoljne i šalju svuda.
Urd- zelembara
-
Broj postova : 27
Godine : 33
Datum registracije : 26.08.2012
Šta se tiče suhog leda, sa obzirom da ga povremeno koristim
Njega bi trebale imat više manje sve prerađivačke industije mesa, ribe,
Prevoznici povća itd, a razlog je taj šta on hladi a ne ostavlja vodu iza sebe nego se isparava, pa se prilikom transporta hrana manje kvari...
Njega bi trebale imat više manje sve prerađivačke industije mesa, ribe,
Prevoznici povća itd, a razlog je taj šta on hladi a ne ostavlja vodu iza sebe nego se isparava, pa se prilikom transporta hrana manje kvari...
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
ne kužim čemu služi suhi led u dugoročnom spremanju zaliha hrane.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
Frenky je napisao/la:ne kužim čemu služi suhi led u dugoročnom spremanju zaliha hrane.
Nicemu.
robert- lingua
-
Broj postova : 454
Godine : 39
Datum registracije : 09.12.2010
gavrilović u petrinji prodaj suhi led! ali ni ja ne kužim koja će mu uloga biti...
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
pa prema oonom cemu pisu ovi SAD prepperi kazu da izvlaci kisik i vlagu iz PET kanti u koje se pakira hrana.
Da prema ovomu napisanom linku sto je kolega Urd stavio, nicemu.
Moguce da kod njih u Americi pod dry ice podrazumijevaju nesto drugo, zato sam stavio ovdje ako netko ima znanja ili jos bolje iskustva u tome.
Da prema ovomu napisanom linku sto je kolega Urd stavio, nicemu.
Moguce da kod njih u Americi pod dry ice podrazumijevaju nesto drugo, zato sam stavio ovdje ako netko ima znanja ili jos bolje iskustva u tome.
remez- tipko
-
"There are two good ways for removing the oxygen from the airtight mylar bags. The easiest way is to throw in a couple of oxygen absorbing packets just before you seal the bag. These can usually be purchased from the same supplier who supplied your mylar bags. The other way to remove the oxygen is to use carbon dioxide to replace the oxygen in the bags.
The easiest way to employ carbon dioxide is to use dry ice, which is frozen carbon dioxide gas. Dry ice is extremely cold and must be handled carefully. If it touches your skin it can cause a "burn." It must therefore be handled with gloves. Fill your storage container to within about a half inch (1 cm) of the top. Put a piece of dry ice on top of the food and put the lid on but do not seal the lid yet. As the gas evaporates (or sublimates) it will cause pressure to build in the container which could rupture it. You have to wait for the dry ice to evaporate completely, turning completely into carbon dioxide gas, and then you seal the container. As it sublimates it will drive the air out of the container. Carbon dioxide is heavier than air and so it will remain in the container if you do not disturb it too much. One to two ounces (50 g) of dry ice is all that is needed for each 5 to 6 gallon (20 l) bucket of food."
http://www.thenewsurvivalist.com/long_term_storage_of_special_survival_foods.html
The easiest way to employ carbon dioxide is to use dry ice, which is frozen carbon dioxide gas. Dry ice is extremely cold and must be handled carefully. If it touches your skin it can cause a "burn." It must therefore be handled with gloves. Fill your storage container to within about a half inch (1 cm) of the top. Put a piece of dry ice on top of the food and put the lid on but do not seal the lid yet. As the gas evaporates (or sublimates) it will cause pressure to build in the container which could rupture it. You have to wait for the dry ice to evaporate completely, turning completely into carbon dioxide gas, and then you seal the container. As it sublimates it will drive the air out of the container. Carbon dioxide is heavier than air and so it will remain in the container if you do not disturb it too much. One to two ounces (50 g) of dry ice is all that is needed for each 5 to 6 gallon (20 l) bucket of food."
http://www.thenewsurvivalist.com/long_term_storage_of_special_survival_foods.html
remez- tipko
-
Njega se tu spominje u smislu da ubacuješ ugljični dioksid u nešto šta pakiraš, zato da zibaciš kisik jer je uglj-dioksid teži...
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
Aha, uglavnom....
Kak je gospon Urg rekao, nasao sam shop tak da samo sad treba narucit i krenut buksat
http://www.mylarshop.com/
Kak je gospon Urg rekao, nasao sam shop tak da samo sad treba narucit i krenut buksat
http://www.mylarshop.com/
remez- tipko
-
Mala napomena - gospon Urd je žena
Imam dvije Mylar vrećice i dobro me služe, u svakom slučaju nije bačen novac ako ih uzmeš.
Imam dvije Mylar vrećice i dobro me služe, u svakom slučaju nije bačen novac ako ih uzmeš.
Urd- zelembara
-
Broj postova : 27
Godine : 33
Datum registracije : 26.08.2012
Parodncek gospodicna, ja sam jedna velika neznalica
remez- tipko
-
inače, tim suhim ledom komunalci skidaju žvakače s pločnika...ja se više ne mislim o tim apokalipsa temama, isključivo zato jer mi je preživjeti svaki dan postalo na neki način apokaliptično.....trebam jesti danas, i Bogu hvala kad imam šta..svakom danu svoja muka....na grub način sam spuštena na zemlju al eto bar se trudim biti u sadašnjem trenutku...vrijeme je ionako termin koji postoji samo na našem planetu.....vrijeme je riječ za ljudsku orijentaciju na zemlji..dali je onda toliko bitno...ma idem spavat, buncam u tri i pol ujutro..zaključana je tema dobrodošlice novoj amazonki pa eto, dobrodošla curo...
a ako nemam šta jesti u sadašnjem trenutku kako ću preživjeti do hrane za pet g...ma idem spavat...buncam...svima onima koji vode zemlju u globalnu glad želim da ne mogu spavat, nek im savjest ne da...
a ako nemam šta jesti u sadašnjem trenutku kako ću preživjeti do hrane za pet g...ma idem spavat...buncam...svima onima koji vode zemlju u globalnu glad želim da ne mogu spavat, nek im savjest ne da...
tonka- mr.spika
-
Broj postova : 1535
Godine : 49
Datum registracije : 08.06.2009
Znaci da bi se hrana pokvarila, potreban je kisik, ako njega nema, ni hrana se nece pokvariti!
Da bi se rijesili kisika u kontenjer (kantu)sa hranom ubacimo 50ak grama suhog leda, koji je u biti smrznuti ugljik dioksid (koji je navodno dobar za konzervaciju)
Istina je da ce on brzo ispariti, al u tome i jest poanta, jer je to tezak plin, te isparava prema dole i time istiskuje kisik iz kante koja se do kraja zatvori tek taj komadic ispari do kraja!
Nije li onda lakse (i bolje) jednostavno vakumirati hranu? Mislim ustedilo bi se na prostoru, za novceke nisam siguran....
Da bi se rijesili kisika u kontenjer (kantu)sa hranom ubacimo 50ak grama suhog leda, koji je u biti smrznuti ugljik dioksid (koji je navodno dobar za konzervaciju)
Istina je da ce on brzo ispariti, al u tome i jest poanta, jer je to tezak plin, te isparava prema dole i time istiskuje kisik iz kante koja se do kraja zatvori tek taj komadic ispari do kraja!
Nije li onda lakse (i bolje) jednostavno vakumirati hranu? Mislim ustedilo bi se na prostoru, za novceke nisam siguran....
duke- mr.spika
-
Broj postova : 1239
Datum registracije : 04.04.2012
Meni se cini da ces nakon sto zatvoris vrecku s tim oxygen absorberom izvuci/unistiti vise zraka nego vakumiranjem.
A da bi vakumirao opet ti treba neki dobar stroj zar ne?
Ili si ti mislio onako ustima povuci zrak iz vrecice?
A da bi vakumirao opet ti treba neki dobar stroj zar ne?
Ili si ti mislio onako ustima povuci zrak iz vrecice?
remez- tipko
-
Ima vakumirki za kupiti,samo mu opet treba hladna komora za hranu.
mamac za pecanje- lingua
-
Broj postova : 430
Godine : 63
Datum registracije : 20.03.2013
mamac za pecanje je napisao/la:Ima vakumirki za kupiti,samo mu opet treba hladna komora za hranu.
skopaš rupu u zemlji i imaš ju
ja recimo imam "špajzu" kak mi to zovemo ili ti ga ostava di čuvamo pacovinu i napravljena je djelom u zemlji i temperatura je nutra uvijek niža nek u drugim prostorijama i to se dost osjeti..tak da.. ne treba puno mudrosti za čuvanje , pogotovo vakumirane hrane.
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Dobra vakumirka se nađe i za 500tinjak kuna, ja imam od Gorenja i radi 'ko švicarac.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
a koje ste to namirnice planirali skladištiti tako dugi period..
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
valjda one šta se nalaze u konzervama
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011
glock je napisao/la:valjda one šta se nalaze u konzervama
duke- mr.spika
-
Broj postova : 1239
Datum registracije : 04.04.2012
bog i bormeš ovo je početak kraja....
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
Grah, riza, jecam, zob, mlijeko u prahu, brasno, tjestenina.
remez- tipko
-
Meso su nekada naši stari kada mije bilo škrinja zaljevali u mast i sušili.Brašno su mljeli prema potrebi.
mamac za pecanje- lingua
-
remez je napisao/la:Grah, riza, jecam, zob, mlijeko u prahu, brasno, tjestenina.
neznam baš da mlijeko u prahu može dugo stajati...
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
rok mu je godinu dana... mada vjerujem da je i duže ok ako je dobro skladišteno, ali nipošto traženih 10-15g!
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
Mlijeko u prahu se ne moze pokvariti u smislu da izazove zdravstvene tegobe ako je skladisteno kako treba, na pakiranju pise 18 mjeseci ali to je samo okvirni datum do kojeg ce zadrzati vecinu vitamina, negdje sam vidio podatke da jos cca 4 godine nakon toga zadrzi isti okus i sve minerale i vitamine osim a i d i tek nakon 5,6 godina okus pocinje slabiti zbog razgradnje minerala vitamina itd... ali i dalje je zdravstveno ispravno, barem tako kazu ovi koji dizu pare na njemu kao klinac sam jeo griz napravljen od mlijeka u prahu starog par godina i osim kaj je bilo fino, nis mi nije bilo
Al nebitno to sve pa nisu ljudi krave da piju kravlje mlijeko, jedina smo zivotinja koja pije tude mlijeko i jos uz to kravlje mlijeko nije opce zdravo za ljude.. Eventualno kozje ili magarece al u biti koliko ste se sise nasisali toliko vam je mlijeka i trebalo... a sad idem smazat cokoladu i bar litru mlijeka, jbg ja sam se vec navuko..kceri cu objasnit da ga ne pije
Al nebitno to sve pa nisu ljudi krave da piju kravlje mlijeko, jedina smo zivotinja koja pije tude mlijeko i jos uz to kravlje mlijeko nije opce zdravo za ljude.. Eventualno kozje ili magarece al u biti koliko ste se sise nasisali toliko vam je mlijeka i trebalo... a sad idem smazat cokoladu i bar litru mlijeka, jbg ja sam se vec navuko..kceri cu objasnit da ga ne pije
damjan- mr.spika
-
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009
remez je napisao/la:Grah, riza, jecam, zob, mlijeko u prahu, brasno, tjestenina.
Preppers-i skladiste najvise bijele rize jer pravilno uskladistena moze trajati do 30god.
Smeđa riza nikako.
kjelic- bebač
-
Broj postova : 4
Godine : 48
Datum registracije : 16.09.2010
Kad već pričate o mlijeku koje je zdravo jeli netko probao kobilje mlijeko.Probao sam svakakva mlijeka.Mlijeko od koze i kobilje za mene su najzdravije i naj bolje.Koza brsti jako puno pojede ljekovitoga bilja.a konji neče da pasu a kamoli da piju vodu svagdje.
mamac za pecanje- lingua
-
Trik s rižom je u tome što u svakoj riži ima nametnika - bijela riža je očišćena od ljuske i glazirana tako da ih tu po logici ima manje ali opet ih ima. Smeđa riža na sebi ima ovojnicu i klicu te i više nametnika pa će i brže biti napadnuta. Već sam jednom prije napisao da sve probleme vezane uz nametnike u riži, brašnu, itd. možete riješiti veoma lako - stavite vakumirane vrećice u zamrzivač na duboko zamrzavanje i ostavite 48 sati i to je to.
Kobilje i magaraće mlijeko je vrh ali je i ekstremno skupo, kozje po meni daje najbolji omjer između koristi i cijene.
Kobilje i magaraće mlijeko je vrh ali je i ekstremno skupo, kozje po meni daje najbolji omjer između koristi i cijene.
hydra- lingua
-
Broj postova : 422
Godine : 47
Datum registracije : 15.07.2012
Stranica 1 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: URBANO PREŽIVLJAVANJE :: PREŽIVJETI NEMOGUĆE
Stranica 1 / 2.