Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Pribor prve pomoći
+22
Filip
jratko30
Mraz
Ito Ogami
snajps
Igsy
Adept
Drvo
Slym
Fottach
neon
kile_
M5
Mile
spyder
commando
LUKSA
Mladen
bowhunter
Stule
Ivan
mariobab
26 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: PRVA POMOĆ
Stranica 1 / 3.
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
Pribor prve pomoći
Iako imam neke sitnije stvari u kitu, tamo je složeno i ne diram,osim ako bi baš zatrebalo.Ali zato nešto pribora imam u torbi,spremljeno u toaletnu torbicu.tu su:
Octenisept za dezinfekciju
bizmut subgalat(prašak za rane)
prvi zavoj
flaster
zavoj
manji flasteri sa jastučićem - (Hansaplast)
vazelinska gaza - ne lijepi se za rane
folija za utopljavanje
kompresa
veliki flasteri sa jastučićem - za rezanje
cijanoakrilno ljepilo za manje posjekotine
analgetk i antipiretik koji ima kodein-fosfata - korisno i kod probavnih tegoba-brzo zatvara
tablete za dezinfekciju vode- nekako su mi tu zalutale
Octenisept za dezinfekciju
bizmut subgalat(prašak za rane)
prvi zavoj
flaster
zavoj
manji flasteri sa jastučićem - (Hansaplast)
vazelinska gaza - ne lijepi se za rane
folija za utopljavanje
kompresa
veliki flasteri sa jastučićem - za rezanje
cijanoakrilno ljepilo za manje posjekotine
analgetk i antipiretik koji ima kodein-fosfata - korisno i kod probavnih tegoba-brzo zatvara
tablete za dezinfekciju vode- nekako su mi tu zalutale
Zadnja promjena: mariobab; 18.03.09 5:31; ukupno mijenjano 2 put/a.
Re: Pribor prve pomoći
Mene zanima samo sto je to folija za utopljavanje
Ivan- tipko
-
Broj postova : 73
Godine : 34
Datum registracije : 06.02.2009
Doslovno prepisujem sa delkaracije:
Prije nije bila, a sada je standard u priborima za PP za auto.Čini mi se da ih je za pojedinačnu prodaju (oko 15 kn) uvozila LOLA RIBAR d.d. Karlovac iz Njemačke.
POLIESTERSKA FOLIJA METALIZIRANA 160X210cm
ZAŠTITA OD HLADNOĆE:
Srebrnu stranu folije okrenite prema tijelu,zlatna je okrenuta van.
ZAŠTITA OD VRUĆINE:
Zlatnu stranu folije okrenite prema tijelu,srebrnu prema van.
NAČIN UPOTREBE:
foliju rastvorite-čvrstoprimite za krajeve i protresite.
Unesrećenog položite na folijuu i zamotajte.
Pazite da lice ostane slobodno.Foliju zatim pričvrstite.
Upotrijebite flaster, traku ili povežite krajeve.
Prije nije bila, a sada je standard u priborima za PP za auto.Čini mi se da ih je za pojedinačnu prodaju (oko 15 kn) uvozila LOLA RIBAR d.d. Karlovac iz Njemačke.
Mariobab,svidja mi se.Jos neka drugi salju svoje radove.Bolji su mi kitovi kada ljudi sami sebi radu.Nije bas komplicirano,a sluzi svrhi,Bravo jos jedanput :bravo:
Stule- spikač
-
Broj postova : 735
Godine : 47
Datum registracije : 22.02.2009
tih folija imaš u Citi Centru u Hervisu za nekih 30 kn. i kako mi se još čini u Intersportu u vukovarskoj.
bowhunter- lingua
-
Broj postova : 305
Godine : 38
Datum registracije : 24.01.2009
a jebemu
u baumaxu su bile ispod 15kn
pa ak ko ide nek pogleda
na odjelu di su sitnice za auto
u baumaxu su bile ispod 15kn
pa ak ko ide nek pogleda
na odjelu di su sitnice za auto
Gost- Gost
a nikada se ne sjetim da bi mogao u baumax, uvjek idem u city centar u turbo sport i hervis i u pevec u lovački dučan.
bowhunter- lingua
-
Broj postova : 305
Godine : 38
Datum registracije : 24.01.2009
ak vec ides onuda onda se isplati i po bamuaxu prosetat
npr. imaju neke stvari dosta jeftinije od ostalih
npr. imaju neke stvari dosta jeftinije od ostalih
Gost- Gost
Prva pomoč je važno znanje ...bilo da se pruža sebi ili nekome drugom...svi koji su polagali vozački ispit znaju nešto o tome ...mene zanima nešto važno u vezi toga ...odlazim na goru tamo sam lovio poskoke(nevjerojatno ali ih ima jer je kamenito tlo )..znam one osnove prve pomoči pri ugrizu...zanima me dali u Hrvatskoj u slobodnoj prodaji ima ampula sa zmijskim protuotrovom
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
kolko je meni poznato nema
al na terenu ja juznom bojistu smo imali ampilu sa protuotrovom
al ju je trebalo drzat u frizideru
e sad kak je dosta vremena proslo
ko zna mozda su izmislili nes novo
i da
protuotrov bi ti trebala dat strucna osoba
prema nekim simptomima koje pokazujes nakon ugriza i proteklog vremen
davno je to bilo pa nek me neko ispravi ak tocno zna postupak
al na terenu ja juznom bojistu smo imali ampilu sa protuotrovom
al ju je trebalo drzat u frizideru
e sad kak je dosta vremena proslo
ko zna mozda su izmislili nes novo
i da
protuotrov bi ti trebala dat strucna osoba
prema nekim simptomima koje pokazujes nakon ugriza i proteklog vremen
davno je to bilo pa nek me neko ispravi ak tocno zna postupak
Gost- Gost
Uglavnom hvala na detaljnom odgovoru,mariobab.
Ivan- tipko
-
Koliko sam čuo do sada za protuotrov nije to samo tako, ubruizgaš ga i ko novi si!
Ljudi se boje zmija , zbog raznoraznih razloga i onda im protuotrov daje nekakvu sigurnost.
Kroz razgovor sa doktorom saznao sam da je bolje dati injekciju adrenalina nego
protuotrov jer te taj protouotrov može ubiti zbog alergije ili reakcije koju osoba može dobiti.Poslije stručne obrade obavezna je hospitalizacija a kakve će posljedice biti od ugriza zmije i kojih razmjera ovisi o psihofizičkom stanju osobe!
Ljudi se boje zmija , zbog raznoraznih razloga i onda im protuotrov daje nekakvu sigurnost.
Kroz razgovor sa doktorom saznao sam da je bolje dati injekciju adrenalina nego
protuotrov jer te taj protouotrov može ubiti zbog alergije ili reakcije koju osoba može dobiti.Poslije stručne obrade obavezna je hospitalizacija a kakve će posljedice biti od ugriza zmije i kojih razmjera ovisi o psihofizičkom stanju osobe!
dravski_vuk je napisao/la:Prva pomoč je važno znanje ...bilo da se pruža sebi ili nekome drugom...svi koji su polagali vozački ispit znaju nešto o tome ...mene zanima nešto važno u vezi toga ...odlazim na goru tamo sam lovio poskoke(nevjerojatno ali ih ima jer je kamenito tlo )..znam one osnove prve pomoči pri ugrizu...zanima me dali u Hrvatskoj u slobodnoj prodaji ima ampula sa zmijskim protuotrovom
Ima, ima, tj. da se nabaviti, ali nema smisla.Imao sam ga ja prije dosta godina.Dao sam novce bez veze.Rok mu je prilično kratak, a uvjeti čuvanja posebni (temp).Znam jer sam ga kupio kod sebe na poslu (radim u veledrogeriji).Imamo li ga trenutno, ne znam ,nije moj odjel.
A za ostalo Luksa je lijepo napisao.Inače u RH više ljudi pogine od udara groma nego od zmije.
unatrag par godina raspitao sam se u Institutu za medicinska istraživanja
serum je bio relativno skup 160,00 kn.
do 18 C mogao se držati 24 h,a svaki porast temp.umanjivao je rok valjanosti.
Prodali su samo par komada u 2 god.i to kako mi je Dr.rekla nekim vikendašima
koji su to pohranili u frižider.Kao ono nek se nađe za svaki slučaj.
serum je bio relativno skup 160,00 kn.
do 18 C mogao se držati 24 h,a svaki porast temp.umanjivao je rok valjanosti.
Prodali su samo par komada u 2 god.i to kako mi je Dr.rekla nekim vikendašima
koji su to pohranili u frižider.Kao ono nek se nađe za svaki slučaj.
commando- lingua
-
Broj postova : 230
Godine : 58
Datum registracije : 19.02.2009
Danas sam pogledao, imamo nešto, je cijena kod mene 101 HRK, znači u ljekarni otprilike kako je napisano. je tu negdje rok do 2011-uz pravilno skladištenje.Proizvodi Imunološki zavod d.d.
ZADAR - Planinara Damira Bilića umalo je došao glave plan da u dva dana prijeđe Velebit jer ga je na planini ugrizao poskok. U petogodišnjoj planinarskoj karijeri taj se Zadranin s njemačkom putovnicom popeo na stotinjak vrhova, a ovo mu je bio prvi uspon na Velebit. Prije avanture se informirao o planini i opasnostima koje na njoj vrebaju... Nakon osmosatne vožnje iz Njemačke u subotu rano ujutro uputio se od Vratnika na sjevernom Velebitu prema krajnjem jugu planine, do izvora Zrmanje. Nakon cjelodnevnog hoda velebitskim obroncima stigao je do Rosijevog skloništa, gdje je prenoćio i drugog jutra krenuo prema Šugarskoj dulibi.
- U Zavižanu su me upozorili da na planinarskoj stazi često viđaju medvjede, pa sam odlučio nastaviti šumskim makadamom. U jednom sam trenutku pogriješio put, pa sam našao u drači. Već je bilo oko 20 sati i počelo se mračiti. Kako sam hodao, često me je granje i trnje grebalo po nogama, no odjednom sam se počeo jako loše osjećati i počelo mi se vrtjeti u glavi. Osjetio sam veliku bol u nozi, koja je počela trnuti i naticati - priča Damir Bilić.
Kad ga je počela hvatati nesvjestica, shvatio je da nešto stvarno nije u redu. Pogledao je desnu nogu i vidio dvije rupice razmaka oko 7 milimetara.
- Odmah mi je bilo jasno da je to ugriz poskoka. Srećom sa sobom sam nosio tablete vitamina C i cinka te kapsule ribljeg ulja, pa sam ih odmah popio. Posegnuo sam za mobitelom, no njega nije bilo – izgubio sam ga putem. Nije mi preostalo nego iz svega glasa zvati pomoć. No nitko se nije odazivao, pa sam - prije nego što izgubim svijest - htio što prije naći stazu, nadajući se da bi netko mogao naići. Da stvar bude gora, čuo sam riku medvjeda, koji je mogao biti na nekih 60-tak metara od mene - navodi planinar.
- Pomolio sam se i pokušao krenuti dalje. Uspio sam naći markaciju i krenuo u potragu za skloništem. Tako sam put za koji inače treba 15 minuta svladavao tri sata. Napravio bih desetak koraka, srušio se i odmorio koju minutu. Onda bih opet krenuo.
Bilić se na koncu ipak domogao skloništa u Šugarskoj dulibi. Tamo je popio dosta vode i zaspao. Drugo jutro ponovno mu je bilo loše - probudio se s gotovo upola manje snage.
- Znao sam da moram dalje, pa sam se uputio prema Stapu. Opet sam zalutao. Te sam noći prespavao u ruševnoj šumskoj kućici na Jelovoj Ruji. U utorak sam ipak došao do Stapa i spustio se u civilizaciju, u Tribanj Krušćicu - prisjeća se Bilić.
U četiri dana i 32 sata hoda Damir Bilić je prešao 148 kilometra. Pokazujući trag zmijskog ugriza, kaže da je vjerojatno imao sreću što ga je poskok ugrizao za kost i što je u kesicama imao nešto manje otrova. Od prelaska Velebita od sjevera prema jugu ipak nije odustao; kaže da će uskoro opet na planinu. (podatci uzeti sa Cilipineta,hvala).
Na slikci Poskok i ridjovka.
- U Zavižanu su me upozorili da na planinarskoj stazi često viđaju medvjede, pa sam odlučio nastaviti šumskim makadamom. U jednom sam trenutku pogriješio put, pa sam našao u drači. Već je bilo oko 20 sati i počelo se mračiti. Kako sam hodao, često me je granje i trnje grebalo po nogama, no odjednom sam se počeo jako loše osjećati i počelo mi se vrtjeti u glavi. Osjetio sam veliku bol u nozi, koja je počela trnuti i naticati - priča Damir Bilić.
Kad ga je počela hvatati nesvjestica, shvatio je da nešto stvarno nije u redu. Pogledao je desnu nogu i vidio dvije rupice razmaka oko 7 milimetara.
- Odmah mi je bilo jasno da je to ugriz poskoka. Srećom sa sobom sam nosio tablete vitamina C i cinka te kapsule ribljeg ulja, pa sam ih odmah popio. Posegnuo sam za mobitelom, no njega nije bilo – izgubio sam ga putem. Nije mi preostalo nego iz svega glasa zvati pomoć. No nitko se nije odazivao, pa sam - prije nego što izgubim svijest - htio što prije naći stazu, nadajući se da bi netko mogao naići. Da stvar bude gora, čuo sam riku medvjeda, koji je mogao biti na nekih 60-tak metara od mene - navodi planinar.
- Pomolio sam se i pokušao krenuti dalje. Uspio sam naći markaciju i krenuo u potragu za skloništem. Tako sam put za koji inače treba 15 minuta svladavao tri sata. Napravio bih desetak koraka, srušio se i odmorio koju minutu. Onda bih opet krenuo.
Bilić se na koncu ipak domogao skloništa u Šugarskoj dulibi. Tamo je popio dosta vode i zaspao. Drugo jutro ponovno mu je bilo loše - probudio se s gotovo upola manje snage.
- Znao sam da moram dalje, pa sam se uputio prema Stapu. Opet sam zalutao. Te sam noći prespavao u ruševnoj šumskoj kućici na Jelovoj Ruji. U utorak sam ipak došao do Stapa i spustio se u civilizaciju, u Tribanj Krušćicu - prisjeća se Bilić.
U četiri dana i 32 sata hoda Damir Bilić je prešao 148 kilometra. Pokazujući trag zmijskog ugriza, kaže da je vjerojatno imao sreću što ga je poskok ugrizao za kost i što je u kesicama imao nešto manje otrova. Od prelaska Velebita od sjevera prema jugu ipak nije odustao; kaže da će uskoro opet na planinu. (podatci uzeti sa Cilipineta,hvala).
Na slikci Poskok i ridjovka.
Zadnja promjena: Stule; 03.03.09 20:17; ukupno mijenjano 3 put/a.
Stule- spikač
-
Evo jos sto sam pronasao na netu,ovo je sisaljka za izvuci otrov od zmije.
Zadnja promjena: Stule; 03.03.09 20:18; ukupno mijenjano 1 put.
Stule- spikač
-
ova sisaljka izgleda zgodno
inace se ne bojim zmija
prva otrovnica u rukama je bila ridovka
a poslje poskok
samo me jednom zmija uplasila i to na jugu kad sam se spusto niz stjenu
hvatajuci ravnotezu stavil sam ruku u manji procjep u stjeni
zmija je tak jako siknula ko na filmu
a ja instiktivno maknul ruku i sva sreca doskocil na noge i to dobro kojih 3m ispod
nisam uspjel saznat koja je bil ajer dok sam se vratil nije je bilo
ja sam preplasil nju a bome i ona mene
ko zna da nisam brzo maknul ruku mozda bi me ugrizla
penjanje na Okic kod Samobora
prekoracil sam zmiju uopce ju ne vidjevsi
a vidjel ju je kolega koji je isel iza mene i kaze da sam skoro stal na nju
ak s evec krecemo po terenu di ima zmija
dobro je imat stap i malo ispred sebe sa njim mahat
zmija ce to vidjet i maknut se il bar dat do znanja da je tu i tak vam se pokazat
inace se ne bojim zmija
prva otrovnica u rukama je bila ridovka
a poslje poskok
samo me jednom zmija uplasila i to na jugu kad sam se spusto niz stjenu
hvatajuci ravnotezu stavil sam ruku u manji procjep u stjeni
zmija je tak jako siknula ko na filmu
a ja instiktivno maknul ruku i sva sreca doskocil na noge i to dobro kojih 3m ispod
nisam uspjel saznat koja je bil ajer dok sam se vratil nije je bilo
ja sam preplasil nju a bome i ona mene
ko zna da nisam brzo maknul ruku mozda bi me ugrizla
penjanje na Okic kod Samobora
prekoracil sam zmiju uopce ju ne vidjevsi
a vidjel ju je kolega koji je isel iza mene i kaze da sam skoro stal na nju
ak s evec krecemo po terenu di ima zmija
dobro je imat stap i malo ispred sebe sa njim mahat
zmija ce to vidjet i maknut se il bar dat do znanja da je tu i tak vam se pokazat
Gost- Gost
Siguran sam da sam stavio fotke,nema ih?
Stule- spikač
-
Stule je napisao/la:Siguran sam da sam stavio fotke,nema ih?
Danas su bile slike kad sam gledao, sad ih nema
spyder- tipko
-
Broj postova : 52
Godine : 73
Datum registracije : 02.03.2009
Fotki nema
Ivan- tipko
-
Nešto što bi vam možda moglo biti zanimljivo!
U priboru za prvu pomoć uz ostalo nosim i vrećicu cimeta????
Meni se pokazao odličan za situacije kada "pokvarite želudac" i proljev, odnosno kada se otrujete sa nečim, čitao sa o njemu i zemlje Zapadne Afrike ga koriste dosta kao začin a znate da začinjena hrana u mnogim zemljma služi baš za to zbog loših higijenskih uvijeta.
Kao priručno sredstvo protiv otoka, boli i peckanja nakon uboda ose, pčele ili stršljena odlično pomaže peršin u sviježem ili dehidriranom obliku.Provjereno!
Tu ne mislim na anafilaktički šok! Narodni ljek!
U priboru za prvu pomoć uz ostalo nosim i vrećicu cimeta????
Meni se pokazao odličan za situacije kada "pokvarite želudac" i proljev, odnosno kada se otrujete sa nečim, čitao sa o njemu i zemlje Zapadne Afrike ga koriste dosta kao začin a znate da začinjena hrana u mnogim zemljma služi baš za to zbog loših higijenskih uvijeta.
Kao priručno sredstvo protiv otoka, boli i peckanja nakon uboda ose, pčele ili stršljena odlično pomaže peršin u sviježem ili dehidriranom obliku.Provjereno!
Tu ne mislim na anafilaktički šok! Narodni ljek!
Zadnja promjena: LUKSA; 09.03.09 21:34; ukupno mijenjano 1 put.
slike su nestale sa https://2img.net/r/ihimizer/img172/3856/aspivenin2.jpg
al evo stranice sa objasnjenjma i slikama
http://www.medri.hr/~dwolfl/tox/aspivenin.htm
p.s. da se opet nebi dogodilo da slike nestanu
probajte ovo
web album
al evo stranice sa objasnjenjma i slikama
http://www.medri.hr/~dwolfl/tox/aspivenin.htm
p.s. da se opet nebi dogodilo da slike nestanu
probajte ovo
web album
Gost- Gost
Evo,evo fotki.Danas sam ih opet stavljao na forum.Neki k...c se desio.Poludijo sam bio!!!
Stule- spikač
-
napravi si svoj album i nemas brigeStule je napisao/la:Evo,evo fotki.Danas sam ih opet stavljao na forum.Neki k...c se desio.Poludijo sam bio!!!
Gost- Gost
Sto sve nosite od prve pomoci
Sto sve nosite od prve pomoci kada idete u Divljinu,mislim na par dana.Moze i na jednodnevne izlete(piknik)
Ja recimo ponesem kutiju prve pomoci od osobnoga automobila.Kupio sam ih par komada.Imam jos raznih stvari koje nosim.
Imam i malu prvu pomoc u survival kitu.
Ako se bas dogodi da nemate,onda se primjenjuje ono sto u prirodi ima,ali to vec drugi majstori na Forumu znaju bolje od mene.
Ja recimo ponesem kutiju prve pomoci od osobnoga automobila.Kupio sam ih par komada.Imam jos raznih stvari koje nosim.
Imam i malu prvu pomoc u survival kitu.
Ako se bas dogodi da nemate,onda se primjenjuje ono sto u prirodi ima,ali to vec drugi majstori na Forumu znaju bolje od mene.
Stule- spikač
-
e spustio se u tribanj kruscicu to je tu 2km od mene al salu na stranu stap je jako dobra ideja i jos lupat nogom od pod svakih nekoliko metara i lupat sapom .......nevolim poskoke iako imam stap koji je ubio 4 vec:) zove se snakekiller
Mile- bomber
-
Broj postova : 175
Godine : 30
Datum registracije : 07.06.2009
Bez štapa ne idem nigdi u prirodu u ovo doba godine.
Inače, osnovni pribor za prvu pomoć mi je uvik u ruksaku-sterilne gaze, zavoji, flasteri, mala bočica alkohola, tablete protiv bolova, andoli, žilet, antibiotska mast, antiseptičke maramice.
Inače, osnovni pribor za prvu pomoć mi je uvik u ruksaku-sterilne gaze, zavoji, flasteri, mala bočica alkohola, tablete protiv bolova, andoli, žilet, antibiotska mast, antiseptičke maramice.
M5- lingua
-
Broj postova : 263
Godine : 44
Datum registracije : 13.04.2009
Ja ne nosim žilet, imam nekoliko kirurških skalpela sa sobom (nožića fig.21-bez drške), manji su, jači i u originalnom pakiranju sterilni i sigurnije zapakirani.
To je ovakav, nisam slikao nekog od svojih , onda više nisu sterilni, a imam ih još samo nekoliko.
To je ovakav, nisam slikao nekog od svojih , onda više nisu sterilni, a imam ih još samo nekoliko.
Zgodna stvarčica. Di se može nabavit?
M5- lingua
-
Broj postova : 263
Godine : 44
Datum registracije : 13.04.2009
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: PRVA POMOĆ
Stranica 1 / 3.