FORUM PREŽIVLJAVANJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

 

 PORTABILNA KUHINJA

Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
Autor/icaPoruka
NAVIGATOR
master
master
NAVIGATOR

Male
Broj postova : 7330
Godine : 45
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty17.01.13 2:48

cijeli život kuham vani.
zapravo jedino vani kuham, doma uopće ne volim kuhati, no još kao klinac obožavao sam na izletima s roditeljima peč kajganu sa lukom, špekom, sirom, kobase na štapu i slična jela.
roditelji bi nas klince potrpali u renault 4 kamp opremu u malu prikolicu i šišaj po cjeloj jugi i europi. kuhanje je uvijek bila inprovizacija jer za fensi restorane nismo imali love a fast fooda tada baš i nije bilo na svakome koraku.
već kao klinac suvereno sam baratao različitim plinskim, alkoholnim, i drugim kuhalima.
od posuđa ugalvnom se koristilo poljsko kupljeno na hreliću.
zapravo huhalo i posuđe bilo je jedno od najosnovnijih artikala uz nož koji smo uvijek imali na izletima sa sobom. u više od 30 godina staža kroz ruke mi je prošlo poprilično modela kuhala i posuđa.
već dvije godine radim opsežan test i usporedbu različitih plinskih, tabletnih i alkoholnih kuhala ali nikako da nakucam temu. ukratko ću svoja saznanja obrazložiti i pod ovom temom.

prije dvije godine na test sam dobio ESBIT set za kuhanje. fasciniralo me jer je bio vrlo mali i lagan a opet dovoljan za pripremu obroka za dvije osobe.

prednost tog seta je ta da u kompletu dolazi rajnglica od skoro litre s poklopcem koji se ujedno može koristiti i kao tava. u kompletu dolaze i dvije vrste kuhala, ono na tablete i ono na alkohol.

PORTABILNA KUHINJA IMG_0351Small

PORTABILNA KUHINJA IMG_0349Small

PORTABILNA KUHINJA IMG_0348Small

da ne polemiziram previše ali ukratko ta su me kuhala rzočarala svojim performansama i zaključio bi ovo, onome tko pati na bushcraft, scandi grind karbonska oštrica filozofiju, dakle tko ima volje i vremena cijeli dan pimplati oko održavanja svoga noža jer jedino je ugljični čelik u "duhu" bushcrafta, tome će i ova kuhala odgovarati, s kojima treba više truda i vremena da se njima pripremi neki obrok.
alkoholno kuhalo stalno traži dolijevanje alkohola(traje jedva 10-12 minuta s jednim punjenjem) i nije pouzdano na nižim temperaturama. tabletno se kuhalo neda dozirati i također pre kratko gori da bi se njime napravilo bilo što ozbiljnije od fini-mini juhice.

PORTABILNA KUHINJA IMG_0350Small

PORTABILNA KUHINJA IMG_0339Small

naprotiv suđe koje ide u esbitovom setu je odlično. vrlo lagano i primjerene veličine(za mene idealno)
ja sam svoj sistem za kuhanje malo unaprijedio. ovako izgleda zapakirano.

PORTABILNA KUHINJA IMG_2548Medium

ovo je unutra

PORTABILNA KUHINJA IMG_2550Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_2551Medium

nosim drvenu žlicu za kuhanje(da ne gulim metalom po aluminijskim rajnglicama kad mješam jelo).
tu je i još jedna žlica i vilica jer mi se često netko u jelu pridruži(tada ja jedem sa drvenom)

PORTABILNA KUHINJA IMG_2556Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_2572Medium

sol i šibice, za svaki slučaj.

PORTABILNA KUHINJA IMG_2555Medium

omiljeno esbit posuđe

PORTABILNA KUHINJA IMG_2558Medium

kako sam već i napomenuo, velika se posuda može koristiti kao rajnglica za kuhanje ali i kao šalica, a mala se posuda može koristiti kao tanjur, tava za pečenje ili poklopac.

PORTABILNA KUHINJA IMG_2560Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_2564Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_2568Medium

srce ovog kompleta za kuhanje na terenu je primusov express stove, vrlo mali i lagani plamenik iznimne snage na plinske kartuše (neusporedivo bolji, jači, praktičniji od alkoholnih i tabletnih), najbolji je i od svih plinskih koje sam koristio.

odlično je što je sklopiv pa zajedno sa plinskom kartušom i svime ostalim iz tog seta za kuhanje stane u slopljeno posuđe. tako mali i lagan na sebi ima i pouzdani piezzo upaljač

PORTABILNA KUHINJA IMG_2553Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_2578Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_2554Medium

ove male kartuše mi traju u prosjeku 3-4 dana pripreme glavnog obroka i podgrijavanja doručka. nezgodno je da se upravo te male (koje mi stanu kod pakiranja u rajnglicu) da se one u dućanu prve prodaju i da ih zna ne biti pa sam prisiljen kupiti veću kartušu, koja i puno duže traje.
da ne bi ostao bez malih uvijek imam rezervu.

PORTABILNA KUHINJA IMG_2575Medium

odlično je kod ovog posuđa što u njemu mogu kuhati i direktno na vatri.
iako to na posuđu nakon puno kuhanja ostavi tragova.

PORTABILNA KUHINJA IMG_2569Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_9892Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_9903Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_9900Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_9917Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_9929Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_9927Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_9886Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_9931Medium
[Vrh] Go down
Cober
bomber
bomber
Cober

Male
Broj postova : 111
Godine : 57
Lokacija : Sarajevo
Datum registracije : 17.12.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty17.01.13 4:30

Odlična tema. Obzirom da često provodim višednevne ture na otvorenom i volim logore, vatru pred spavanje i ugođaj planine, sama ishrana i portabl kuhinja je meni bitan faktor. Stove primus se pokazao kao odličan, kao i namjenski visokogorski plin koji je znatno skuplji, ali gori na nadmorskim visinama sa znatno nižim pritiskom.

Moje iskustvo govori da su teflonske posude tipa Edelride, Primus i slično i te kako isplatna investicija u planini. Gotova jela koja su zgodna za nositi u ruksaku tipa palente, gotovih tjestenina i slično imaju tendenciju da se ljepe za standardno posuđe koje uz takvu hranu vrlo lako zagori iznutra, teško se pere i lijepi, a što nije slučaj sa izvrsnim teflonskim posuđem. Postaviću par slika svoje kuhinje.

Evo moje "kuhinje"..

PORTABILNA KUHINJA Imag4442

Da se naslutiti da tu stane dosta toga..

PORTABILNA KUHINJA Imag4445

Na prvom mjestu kafa :-)

PORTABILNA KUHINJA Imag4446

Sjajan Edelride set, Primusov mini Stove, i na vrhu upakovano Edelridovo postolje za bocu..

PORTABILNA KUHINJA Imag4447

Složeno zauzima vrlo malo mjesta, kao i minimalna gramaža, znamo koliko je težina bitna i koliko kila se nakupi u tim "sitnicama", a slijedi cjelodnevni uspon na vrh ili u planinu..

PORTABILNA KUHINJA Imag4449

Evo kako izgleda, i jednostavan za rasklopiti u pola sekunda. Navi savjetovao bih ti da svakako ovo nabaviš, obzirom da je vrlo prilagodljiv svakom terenu, neravnoj zemlji, blatu, snijegu ili ledu, i uveliko pomaže protiv klizanja i prevrtanja kompletnog seta u fazi kuhanja PORTABILNA KUHINJA 592423

PORTABILNA KUHINJA Imag4450

I vrlo lako se montira na bocu. Osim Edelride-a, slično postolje radi i Primus, i nevjerojatno je koliko olakšava rad na terenu, sprječava prevrtanje ili klizanje šerpice sa ključalom vodom, a da ne spominjem moguće zapaljenje šatora prevrnućem kod onih koji zimi vole tako ublažiti temperaturu u šatoru.. Osobno smatram da je to preopasno i nikada nisam palio primus niti kuhao u šatoru, mada znam mnoge koji to rade u uvjetima kada je vanjska temperatura daleko ispod nule, na -18 ili -28.


PORTABILNA KUHINJA Imag4451

Još jedna stvar koju moram primijetiti, a to je navoj sa ugrađenim adapterom na primusu, a koji treba da ima mogućnost korištenja dvije vrsta boca, sa navojem, ili boce bez navoja na ubadanje. Naravno govorimo o visokogorskom plinu i bocama za višekratnu upotrebu i odvijanje il skidanje, ne one turističke sa pijace. Te ne idu na ove primuse. Osvrnuću se kasnije malo i na te.


PORTABILNA KUHINJA Imag4455

PORTABILNA KUHINJA Imag4473

Kompletan set sa zaštitom za vjetar:


PORTABILNA KUHINJA Imag4456

Evo i montirane Primusove zaštite za vjetar, Navi obzirom da već koristiš Primusov Stove, svakako bih savjetovao nabavku i ove zaštite za vjetar, sjajna stvar. Nakon godina korištenja raznih kuhala i neophodne zaštite za vjetar, mirne duše mogu svakome preporučiti tu investiciju i nabavku i tog dijela kao korisnijeg, recimo i neophodnog za normalnu upotrebu. Kao klinac sam od svoje prve godine života takođe ljeti mjesecima kampovao i putovao sa roditeljima '60 i '70 godina, i kroz ruke mi je prošlo mnogo toga, tako da ovo nisu prazne riječi. Ušteda na gorivu i rezervnim patronama koje nosite, samom vremenu pripreme obroka u potpunosti opravdavaju posjedovanje ovog dodatka.

PORTABILNA KUHINJA Imag4458

Pri transportu upakuje se oko same boce i sve stane u Edelride posudu, tako da ne zauzima baš ništa od dragocjenog prostora


PORTABILNA KUHINJA Imag4503

PORTABILNA KUHINJA Imag4502

Još jedan sjajan Edelrideov dodatak..

PORTABILNA KUHINJA Imag4479

Sama pakovanje štiti kaljeno, i samim visokootporno staklo, a slikano je pored upaljača za uporedbu minimalne veličine i male težine


PORTABILNA KUHINJA Imag4480

Snaga Edelrid svjetiljke, u preformancama izražena kroz 80W je više nego dovoljna za ugodno osvjetljenje prilikom pripremanja šatora ili kasnog obroka..


PORTABILNA KUHINJA Imag4462

Ugrađeni lanac je siguran i pomaže za bezbjedno kačenje kompletne svjetiljke


PORTABILNA KUHINJA Imag4464

PORTABILNA KUHINJA Imag4471

A u samu svjetiljku ukomponovani piezzo upaljač i te kako pomaže paljenju u zimskim uvjetima velikih minusa kada ne moramo skidati rukavice..


PORTABILNA KUHINJA Imag4469

Samu i otpakovanu svjetiljku sam takođe slikao pored upaljača za bolji pregled veličine


PORTABILNA KUHINJA Imag4476

Lagana limena šolja sa karabinom, u početku izvrsna, pokazala je svoje praktične nedostatke, ili prednosti, kako kada


PORTABILNA KUHINJA Imag4492

Prednost je da vreo napitak i te kako fino ugrije ruke kroz tanki lim, a mana je da se zato prebrzo ohladi, naravno u zimskim uvjetima kada je sa dolaskom snijega i najinteresantnije u planini. Zato sam nabavio drugu, sa termos zidom, koja drži napitak vrelim, za razliku od one prve možete je pridržavati rukama dok je vrela a da se ne opečete. Međutim, za razliku od obične šoljem nju ne možete staviti na vatru da ugrijete ili da voda provri, naprotiv sama šolja gori zbog međuprostora sa zrakom.

PORTABILNA KUHINJA Imag4495

Tu je još i stara limena šerpica koju sam godinama koristio, kakve se i sada prodaju na placu, i koja mi je pokazala sve mane zagorene hrane i pokušaja pranja takvog posuđa, bolje reći na jakom plinu zagorenih i zalijeplljenih ostataka hrane u tim uvjetima. Meni samom je nevjerojatno koliko mi je ova Edelridova posuda olakšala sve to, takve male stvari me zadivljuju i uveliko raduju, nakon pripreme i kuhanja obroka dovoljno je obrisati papirnom maramicom, vlažnom ili suhom, i u sekundi ni traga masnoći ili bilo kakvim primjesama, a da ne govorim o pranju u nedostatku vode ili potoka i spremna za kafu ili čaj bez ikakvog mirisa ili tragova od masnoće, što se redovno prije događalo da sam nakon obroka često sve samo zapakovao u vrećicu i mogao oprati tek kada dođem kući.


PORTABILNA KUHINJA Imag4496

Tri solidna pribora za jelo. Najpraktičnija, i dovoljna se pokazala ova zelena Edelridova plastična kašika/viljuška. U kompletu dođu dvije, druga je crna.

Pored nje je Northland set u zgodnom crnom pakovanju koji sadrži kašiku viljušku i nož, sve preklopno, sasvim upotrebljivo i solidno.

Treće je takođe preklopni Northland multi pribor za jelo, to mi se pokazalo kao najlošiji izbor, prvenstveno zbog prevelikih gabarita i težine.


PORTABILNA KUHINJA Imag4481

Praktični pribor za jelo iz malog pakovanja


PORTABILNA KUHINJA Imag4491


PORTABILNA KUHINJA Imag4486


PORTABILNA KUHINJA Imag4487

I Northlandov rasklopljeni, teški i nepraktični pribor za jelo kašika, viljuška i ostatak


PORTABILNA KUHINJA Imag4482

Postoji tu i manja verzija koja je još gora zbog svoje veličine, praktično neupotrebljiva


PORTABILNA KUHINJA Imag4484v

Ono što bez problema stane u cijeli set ove portabl kuhinje, je sitno zadovoljstvo koje pored kafe uvijek dobro dođe, je i praktično pakovano maslinovo ulje PORTABILNA KUHINJA 690498

PORTABILNA KUHINJA Imag4497

I ako preferiram da koristim gotov, dehidrirani ili bar spreman obrok koji vrijeme kuhanja skrati na pripremu od samo par minuta, tipa gptove, već kuhane palente, ili spremne i pripremljene riže koju je dovoljno skupa sa kesicom samo par minuta potopiti u ključalu vodu, pire krompira u ljuspicama koji malom težinom i zapreminom uz minimalno kuhanje u toploj vodi daje gotov obrok, dodatak malo ulja je vrlo zgodan ako nađete koju gljivu ili poželite nešto drugo iz prirode oko vas. Ja namjenski nosim zaslađivač umjesto šećera, ali da li znate da sa kilom šećera možete bez problema danima i sedmicama preživiti bez drastičnog gubitka snage. Malo soli se takođe podrazumijeva i stane u portabl kuhinju, ali o namirnicama za višednevni boravak u nekoj drugoj temi.


PORTABILNA KUHINJA Imag4499

PORTABILNA KUHINJA Imag4500

I na kraju mala usporedba Primus express stove kuhala, i klasičnih kamperskih kuhala i pripadajućih boca. Za ljetovanje i odlazak kolima i u neki kamp, pa i većim motorom tipa nekog tourera ukoliko nije neka japanska verzija bez dovoljno kofera, ove druge sasvim zadovoljavaju, a obzirom i na cijenu koja je tu bukvalno i desetorostruko niža za patrone sa plinom su logičan odabir. Za nosanje u ruksaku i planini, hodanje 30 kilometara ili visokogorske uspone, Primus je skoro pa neophodan kvalitetan dio opreme. Naravno da bez dodatak tipa zaklona za vjetar ili laganih nogara za razne podloge protiv prevrtanja uveliko gubi svoju svrhu i funkciju, a to je pouzdana i brza priprema obroka u prirodi. Postoje i verzije primusa sa predgrijavanjem za niske temperature i cijevčicom koja plin vodi preko plamenika, koje su još daleko bolje i sigurno opravdavaju svoju svrhu. Na razna druga kuhala koja je Navi spominao neću se ni osvrtati, to u potpunosti ne zaslužuje ni da se zove kuhalom za ozbiljnu upotrebu pri pripremi hrane, osim za dječiju zabavu ili podgrijavanje fini mini juhice.

PORTABILNA KUHINJA Imag4504

I na kraju bitna stvar je trajanje same patrone. Na temperaturi od -18 je meni bilo potrebno sat vremena da provri litar vode, računajte da ustvari topite snijeg u lončiću i da to trebate ponoviti više puta. Znači, nakon cijelodnevnog hoda, postavljanja šatora ili izrade skloništa, slijedi višesatna priprema i rad našeg kuhala. Samo za vodu koju pripremate za sutra a pred spavanja u večernjim satima potrebni je nekoliko sati. Potrebno je uliti vrelu vodu u sve termoske, ili aluminijumske boce koje imate da bi vas grijale u vreči za spavanje tokom noći, i da imate spremno za ujutro, a uglavnom vas bude više pa je to x osoba. Potrebno je takođe pripremiti supu i skuhati topli obrok, tako da trajenje boce važan podatak. Zbog toga je potebno provjeriti i izvagati stanje i težinu plina i boce pred polazak, i ponijeti rezervu na vrijeme.


PORTABILNA KUHINJA Imag4506

Evo i par slika iz višednevne praktične upotrebe.. razna kuhala su u opticaju


PORTABILNA KUHINJA Dsc05125gs

Priprema vode

PORTABILNA KUHINJA Dsc05122a

PORTABILNA KUHINJA Dsc05123q

Temperature su takve da je nepohodno potpuno utopljavanje, skidanje rukavice na par minuta da bi nešto lakše odradili dovodi do lakšeg smrzavanja i ukočenja prstiju od kojeg se oporavljate i vraćate temperaturu sljedeći pola sata sat vremena, a gubitak iste može završiti sa kobnim posljedicama.

PORTABILNA KUHINJA Dsc05194p

PORTABILNA KUHINJA Dsc05117m

Minusne temperature od 20 i više stepeni bi bile lako podnošljive da nije pothlađivanja zbog vjetra koji na mahove puše i do 100 Km/h, tako da je ovo kratkotrajno namjensko otkrivanje lica samo za kratko fotografisanje..

PORTABILNA KUHINJA Dsc05173n

Evo još malo uvjeta u kakvim se koristi kuhalo..

PORTABILNA KUHINJA Dsc05130u

I na kraju vraćamo se na portabl kuhinju i kuhalo kao najvažniji dio koje treba podnijeti i zadovoljiti i ovakve uvjete i raditi bez problema, a tu je Primus express stove, Edelrids i ostala slična moderna kuhala bez premca i poređenja.

Pozdrav, Cober
[Vrh] Go down
http://www.zone-2000.net/arhiv/09/014vucica/doc01.htm
NAVIGATOR
master
master
NAVIGATOR

Male
Broj postova : 7330
Godine : 45
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty17.01.13 12:03

Cober
odličan osvrt na temu portabilna kuhinja i stvarno nisam nikada dovoljno pažnje pridodao onom stalku protiv prevrtanja a znalo mi se dogoditi da zbog nestabilnosti podloge ostanem bez dijela dragocjenog toplog obroka.
vjetrobran imam esbitov i povremeno ga nosim i koristim ali se obično cijeli zaklonim i sklonim s vjetra, ako je to moguće, pa mi tada on nije nužan ali svakako koristan dodatak u portabilnoj kuhinji, pogotovo na visokogorskim turama.

jedan prigovor, kako si novi ovdje na forumu pa te neću našpotati ali ubuduće bi te molio da objediniš svoje postove. jasno mi je da kada stavljaš puno slika da zbog organizacije je bolje temu podjeliti u nekoliko postova ali ti ga brate pretjera!
dakle bez obzira za ubuduće koji je razlog ili skupljanje postova ili neiskustvo u organizaciji s fotografijama ovdje na forumu molio bi te da ne otvaraš novi post za svaku rečenicu.

odličan ti je set za kuhanje, ima dosta sličnosti i s mojim. jedino mi je nedostatak što se tvoj poklopac na rajnglici ne da koristiti i kao tavica. super je ovo sa svjetiljkom jedino je meni šteta dragocjenu kartušu plina potrošiti na svjetlost kada mi to može odraditi s jednakim uspjehom mikromala ledica koja s jednim ultra laganim uloškom svijetli danima.

još da obrazložim svoje stajalište a vezano za alkoholna i tabletna kuhala.
kako je i Cober zaključio ona su ok za lijepe ljetne izlete kada je vani +30 a mi suhi i odmorni pa se imamo vremena zezati s točenjem alkohola i grebanjem i paljenjem tableta.

i jedna i druga vrsta tih kuhala daju vrlo slabi plamen koji je dobar kako sam naveo za eventualno podgrijavanje ali u uvjetima kada su nam topli napitak ili hrana stvarno neophodni, u uvjetima hladnoće i vjetra, slabašni plamičak sa tih kuhala neće biti dovoljan niti da zagrijemo šake i otvorimo paketić juhe iz vrećice a kamoli da u takvim uvjetima zagrije vodu do ključanja.

PORTABILNA KUHINJA IMG_5399Small

PORTABILNA KUHINJA IMG_4642Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_4645Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_4648Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_4665Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_4650Medium

dok plinska kuhala sa četverosezonskim plinom rade pouzdano i na niskim temperaturama i na većim visinama, zapravo ne rade fantastično ali rade bolje od bilo kojih drugih portabilnih.
iako se i ovdje na forumu ljudi najčešće referiraju na youtube tuđe recenzije a ne na svoje osobno iskustvo jer bi u protivnom znali da plinska kuhala pouzdano rade čak i na niskim temperaturama a plamen iako možda nije učinkovit jednako kao u "mirnodopskim" uvijetima(kao na fotkama ispod) ipak je dovoljno dobar za odradit posao i pripremit topli napitak ili topli obrok.

PORTABILNA KUHINJA IMG_4682Medium

na forki se vidi usmjeren plamen pod pritiskom prema posudi a rasipanje topline svedeno je na minimum, a vrlo precizno i jednostavno se kontrolira i temperatura plamena i trajanje grijanja(otvaranjem i catvaranjem ventila, za razliku od alkoholno tabletnih koji lelujaju na vjetru i ne mogu dovoljno kalorija topline prenjeti na posudu a niti se precizno može odrediti njegova jačina i vrijeme gorenja, pogotovo na tabletnim kuhalima.

PORTABILNA KUHINJA IMG_4672Medium

na fotografiji ispod se vidi nadmoć plinskih plamenika čak i u umjerenim klimatskim uvjetima.
tabletno esbitovo kuhalo na lijevoj strani još nije ni zagrijalo vodu iako ima manju rajnglicu i manje vode za grijanje dok je nad plinskim kuhalom u većoj rajnglici na desnoj strani kompletno jelo već gotovo iako je bilo potrebno zagrijati skoro duplo vode nego nad tabletnim kuhalom.

PORTABILNA KUHINJA IMG_4664Medium

paralelno sam u testiranju koristio mnoga kuhala no primus express stove se pokazao kao naj, naj.

PORTABILNA KUHINJA IMG_4675Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_4674Medium

PORTABILNA KUHINJA IMG_4587Small

PORTABILNA KUHINJA IMG_5498Small

PORTABILNA KUHINJA IMG_5505Small

plin je pod pritiskom u kartuši i salžem se da je njegova efikasnost smanjena pri nižim temperaturama. zato express stove ima metalu komoru koja služi kao isparivać plina.
kako to izgleda u praksi pri nižim temperaturama.
plin iz kartuše šprica u skoro tekućem stanju, sitnim kapljicama, u metalnu zagrijanu komoru-isparivač gdje se od topline gorenja ranije izgorjelog plina pretvara iz tekućeg u plinovito stanje.
jedino je bitno pokrenuti proces gorenja i pričekati koju minutu da se sve skupa zagrije i pravilno proradi. nikada mi se u životu nije dogodilo da mi plinsko kuhalo nije moglo odraditi.

PORTABILNA KUHINJA IMG_4605Small

[Vrh] Go down
gorky
mr.spika
mr.spika
gorky

Male
Broj postova : 1486
Godine : 44
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 19.11.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty17.01.13 16:11

Cober,

izvrsne fotke, jako dobro dočaravaju korisnost kuhala u ekstremnim uvjetima. Nadam se da će ovakvih sličnih postova popraćenih slikovnim materijalima biti još.
[Vrh] Go down
http://www.g-knives.com
franciscus
spikač
spikač
franciscus

Male
Broj postova : 969
Godine : 58
Lokacija : Tuzla, BiH
Datum registracije : 30.07.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty17.01.13 17:35

Tja, ne mogu govoriti o ekstremnim uvjetima, pošto takve na svaki način izbjegavam (nekako računam da to samo dodje kad prevališ pedesetu). Mogu govoriti o, recimo, nomalnim uvjetima i mogu govoriti o alkoholnim kuhalima. Trangia i njeni klonovi su samo jedna vrsta alkoholnih kuhala, primjerenih za jednu grupu zahtjeva - univerzalna nisu. Trangia (Esbit varijanta) koja dodje uz Esbit set je takva kakva je i ona gori na normalnoj okolnoj temperaturi nekakvih do 20 minuta. Vrijeme gorenja, naravno, ovisi o veličini spremnika goriva, a efikasnost ovisi o konstrukciji gorionika. Ono šta ja koristim kad želim kuhati jela koja iziskuju duže kuhanje jeste gorionik koji se može vidjeti u donjem redu u sredini

[url=PORTABILNA KUHINJA T8vl9z[/url]

To je homemade stove, napravljen od SS, težak nekih 450 grama (vrlo teška stvar, da je sada pravim, drugačija bi bila) u kombinaciji sa windscreenom koji se također vidi na slici (treći red, drugi džep), omogućava predgrijavanje zraka za izgaranje, pa tako poboljšava i efikasnost. Zapremina mu je dovoljna da gori do 1 sat, na nekih 20°C. Šta hoću reći: alkoholni plamenici su baš ono bushcraft tema, svako može npraviti jedan i onda se igrati sa raznim varijantama.

Usput, za kafu, čaj etc koristim mali (također homemade) cone stove sa integriranim pot standom i aluminijski 3 cup Bialetti aparatić, ali to ne mogu slikati jer mi ga je pokupila sestrična (ma ustvari to skoro nikad i nije kod mene i valjda ću si napraviti još jedan)
[Vrh] Go down
Cober
bomber
bomber
Cober

Male
Broj postova : 111
Godine : 57
Lokacija : Sarajevo
Datum registracije : 17.12.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty17.01.13 18:46

NAVIGATOR je napisao/la:
jedan prigovor, kako si novi ovdje na forumu pa te neću našpotati ali ubuduće bi te molio da objediniš svoje postove. jasno mi je da kada stavljaš puno slika da zbog organizacije je bolje temu podjeliti u nekoliko postova ali ti ga brate pretjera!

Pozdrav Navi, i hvala na pohvalama, ali za postanje se ne mogu složiti. Pročitao sam pravila foruma, i ne mislim da odstupam od pravila. Ne mislim ni da su moji postovi besmisleni niti da je to samo puko sakupljanje broja postova, uglavnom ne postam ako nemam, šta reći. Ima mnogo kraćih i besmislenijih postova koji ne zaokupljaju pažnju. Forum je iz nekog razloga dosta spor pri učitavanju slika, te je i ovako problematično učitati ovoliko slika, pregledati ili editovati, a samim objedinjavanjem u jedan giga-mega post bi mi to bilo dosta teže a i besmisleno, jer mislim da ovo nikoga ne usporava. Osim toga ovako sam više zaokupljen onim što pišem i slijedim tok svojih misli, ono kako mi šta smisleno padne na pamet tako otkucam i postam, ne mogu čekati da li ću još neku pametnu pa da objedinim. Takav sam tip, nisam valjda previše literaran tip. I ovako sam potrošio više vremena noćas nego sam planirao, ako nekoga smeta, izvinjavam se. Evo i ovo sada pišem i postam, a za minutu dok budem čitao vaše dalje odgovore nešto drugo će mi pasti na pamet. Čini mi se da nema smisla da držim post otvorenim, vraćam se i sve to objedinjujem ne bi li opravdao broj postova. PORTABILNA KUHINJA 393492
[Vrh] Go down
http://www.zone-2000.net/arhiv/09/014vucica/doc01.htm
Cober
bomber
bomber
Cober

Male
Broj postova : 111
Godine : 57
Lokacija : Sarajevo
Datum registracije : 17.12.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty17.01.13 18:56

NAVIGATOR je napisao/la:
odličan ti je set za kuhanje, ima dosta sličnosti i s mojim. jedino mi je nedostatak što se tvoj poklopac na rajnglici ne da koristiti i kao tavica. super je ovo sa svjetiljkom jedino je meni šteta dragocjenu kartušu plina potrošiti na svjetlost kada mi to može odraditi s jednakim uspjehom mikromala ledica koja s jednim ultra laganim uloškom svijetli danima.

To za poklopac si u pravu, i ja upravo tako mislim, bilo bi dosta zgodno i korisnije da je moguća upotreba poklopca kao tave ili druge posude. A za kartušu i plinsku svjetiljku manje više, tu je i Petzl Tikka Plus nezamjnjiv i izvrstan, i ja ga sam koristim maksimalno. Postoji i logorska vatra koja se upali u kampu čak i pri onakvim uvjetima, i zgodnija je za ugrijati se, nego za pripremu obroka. O tome drugom prilikom sa slikama, sada sam na poslu pa mi nije zgodno. Primijetio sam i razliku u veličini posude, ali zaboravih napisati, u ovaj moj sud koji je graviran na 1 litar, a od od oznake do vrha stane skoro još skoro pola litra ili manje, to moram provjeriti, i nije mi bilo previše, nekako knap PORTABILNA KUHINJA 690498 Valjda ostavim par centimetara do vrha, i to je to. Esbitov je dosta manji pa sam malo razmišljao o tome gledajući tvoje slike, nekako sam toliko oduševljen kada sam ovo nabavio prije par godina, da sam davno zaključio i u ubijeđenju kako je prave veličine, ono "taman"..

p.s.
evo upravo sam editovao post da ne otvaram novi a da ovo dodam:

Potrošnja plina na lanterni za rasvjetu je dosta mala, čini mi se oko 30g/h, a koristiš ga sasvim komotno po potrebi, naravno da ga ugasiš i da ti ne treba dok sjediš uz vatru, ali zato daje sjajan ugođaj. Sve ima svoje prednosti, lampa je dovoljno snažna, uz to veoma mala i lagana, a zanemarljive potrošnje da je vrijedi imati sa sobom. Petzl i slične mogu da bije u oči sugovornika, ima usmjeren i ograničen krug djelovanja, a ova lanterna daje sjajnu atmosferu dok se ne upali vatra. Samu atmosferu koju daje takva svjetlost u nevolji nikada ne treba zanemariti niti potcijeniti. Sasvim je drugi osjećaj i ako si sam, ako je mračno, ili još gore neuslovno i opasno oko tebe, pa čak i ako si i u lošoj situaciji, sama svjetlost može to sve da promijeni, vatra pogotovo, čevjek se odmah osjeća smireniji, zadovoljniji, i sve opasnosti uglavnom odmah izgledaju lakše i manje.

Nastavak većeras od kuće..


Zadnja promjena: Cober; 17.01.13 22:26; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
http://www.zone-2000.net/arhiv/09/014vucica/doc01.htm
neven
lingua
lingua
neven

Male
Broj postova : 398
Godine : 52
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 21.09.2009

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty17.01.13 22:10

Pitam se pitam dali se onda isplati dati 350 kunića za primus expres ili da kupim na njuškalu nešto slično za 80 kn dilema koja me muči.
[Vrh] Go down
Cober
bomber
bomber
Cober

Male
Broj postova : 111
Godine : 57
Lokacija : Sarajevo
Datum registracije : 17.12.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty17.01.13 22:50

neven je napisao/la:
Pitam se pitam dali se onda isplati dati 350 kunića za primus expres ili da kupim na njuškalu nešto slično za 80 kn dilema koja me muči.

Hmm, upravo sam ja napisao da onaj od 80 kn zaista zadovoljava sve potrebe ako kampuješ kolima ili slično, i tako i mislim. Ali, ukoliko ideš u prirodu sa ruksakom gdje je bitan odabir šta nosiš sa sobom, (a tu gabariti, težina, i upotrebljivost igraju presudnu ulogu), ako biraš vrlo upotrebljive stvari za pakovanje na leđa i nosiš dosta toga, pješačiš ili slično, dilema uopće ne postoji! Isplati, i te kako. To je jedna od boljih, najisplatnijih stvari koje sam nabavio, i sa kojima sam najzadovoljniji, pored savršene Petzl Tikka plus čeone lampe, i to je upravo Primus stove express. Isplati ukoliko ti treba, dileme nema. Pitanje je treba li ti. To važi kao i za sve. Skupe gojzerice, savršeni Tor ili lagani šator, čemu? Ako ti ikada zaista zatreba, tek tada vidiš sve blagodeti uloženog. Ako ne, turističko malo plinsko kuhalo sa placa je više nego dovoljno, i sve će odraditi u potpunosti zadovoljavajuće.
[Vrh] Go down
http://www.zone-2000.net/arhiv/09/014vucica/doc01.htm
maff
tipko
tipko


Male
Broj postova : 80
Godine : 39
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 07.03.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty17.01.13 23:48

ima za kupiti malih, jeftinih, sklopivih kuhala koja sasvim dobro obavljaju zadaću u nezimsim uvjetima. da, kineka su, ne budu svi primjerci jednako kvalitetni i na hladnom ce vjerojatno losije raditi. frend je uspio i dizne zastopati, ali nakon ciscenja radi normalno, moje se mrvu rasklimalo, ali sve skupa ipak funkcionira. na kraju sve ovisi za što nam kuhalo treba i koliko ćemo ovisiti o njegovoj pouzdanosti. ako se kuhalo koristi za povremena frendli kampiranja i kineska su dovoljna. ako se ide na zimske ekspidicija u visokom gorju, kvalitetnija tipa primus su obavezna. sve izmedju je stvar osobne procjene. tak se to meni čini.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
NAVIGATOR

Male
Broj postova : 7330
Godine : 45
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 0:37

primusov express stove košta 299kn u iglu športu i to onaj skuplji s piezzo upaljačem.
s planinarskim popustom košta 260kn a to je pre mala lova da bi uopće uzimao u obzir neko made in china anonimus kuhalo koje se zaštopa ili rasklima. pa ne kupuješ kuhalo svakog božića. neka sam koristio i po 10 godina i još rade samo su tehnički zastarjela pa sam ih zamjenio ovim puno pouzdanijim, jačim a lakšim i manjim.

kupiš jednom i više ne moraš uopće razmišljati treba li ti išta bolje, nije primus jedini ima u svijetu još nekoliko kvalitetnih malih kuhala no meni se primusovo baš dopalo jer je stvarno malo a ne pre malo kada se rasklopi. još jedan za mene veliki prčis u korist primusa je ta da imaš garanciju, servis, rezervne djelove što za niti jedan drugi brand u hrvatskoj nemaš.
[Vrh] Go down
maxina
MODERATOR
MODERATOR
maxina

Male
Broj postova : 3034
Godine : 51
Lokacija : Sisak
Datum registracije : 19.11.2011

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 1:07

@navi-mali ispravak-u Iglu-u Primus ex s piezzo upaljačem košta 349 kn a bez 299 kn

Inače sam truba što se tiče kuhala pa su mi vaše recenzije pomogle oko izbora mog budućeg kuhala!

Hvala kolege na iscrpnim opisima!
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
NAVIGATOR

Male
Broj postova : 7330
Godine : 45
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 2:56

istina, trenutno ni nemaju verziju sa ugrađenim piezzo upaljačem, no svakako odlično kuhalo.
da sada kupujem i opremam svoju portabilnu kuhinju kupio bi komplet
primus eta express stove koji u sebi već ima sve interpolirano kako sam si ja složio.
ima odličnu aluminijsku posudu sa dnom koje pojačava učinak kuhala, poklopac koji može biti i tanjur i tava, express stove plamenik sa piezzo upaljačem, kartušu i odličan aluminijski primusov vjetrobran,
cijeli je komplet vrlo lagan i po meni najbolji sistem za kuhaje koji sam do sada vidio.

PORTABILNA KUHINJA Etaexpress_7387547

cijena mu je s planinarskim popustom 560kn a dobiješ doslovno sve .

evo moj koji mu je vrlo sličan ali je križanac primus-esbit

PORTABILNA KUHINJA IMG_4682Medium
[Vrh] Go down
maff
tipko
tipko


Male
Broj postova : 80
Godine : 39
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 07.03.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 3:21

nezahvalno je procjenjivati što je nekom mala lova, niti što se nekome isplati za njegove potrebe. primus sigurno nije dovoljno jeftin da bi se tek tak moglo reć da se nikako ne isplati uzet nista jeftinije, što ne znači da razlika u cijeni nije opravdana. ali evo, ovo ljeto sam sreo ekipu koja je imala neko kuhalo kupljeno u pevecu (zaboravio sam marku) za 80-tak kuna, ak se dobro sjećam, i radilo je sjajno, a po dizajnu se vidjelo da je puno čvršće napravljeno od mog "rasklimanog".

naravno da jeftinoća sa sobom nosi i neke rizike, ali ponavljam, sve zavisi za što i u kojim uvjetima nešto koristimo.
[Vrh] Go down
neven
lingua
lingua
neven

Male
Broj postova : 398
Godine : 52
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 21.09.2009

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 10:45

Godinama sam koristio neko kako se to sada kaže no name plinsko kuhalo (kartuša na probijanje) i istina nisam planinario na večim nadmorskim visinama i stvar je funkcionirala, temperatura vani kada je kuhalo korišteno znala je biti oko +1 i sve je bilo ok. 350 kn mi je ipak malo previše mada bez svake sumnje vrijedi tu lovu, ali onome kome je to zaista potrebno.
Ovo što sam vidio na njuškalu košta 80 kn i ima upaljač malih je dimenzija i u biti slično je kuhalima koja se prodaju u Iglu sportu i Vrhuncu samo sa tom razlikom da u Vrhuncu košta oko 140 kn što je ipak bitno manje nego u Iglu sportu.Kod njih sam kupio onaj upaljač i crko je za dva mjeseca ( ne izlazi plin i ne baca iskru).
[Vrh] Go down
gorky
mr.spika
mr.spika
gorky

Male
Broj postova : 1486
Godine : 44
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 19.11.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 10:48

Moje mišljenje:
Ako ideš na neku ozbiljnu ekspediciju i od toga živiš(čitaj plaćaju te za to) onda ok a za sve ostalo i ova jeftinija će odraditi potrebno.

[Vrh] Go down
http://www.g-knives.com
gorky
mr.spika
mr.spika
gorky

Male
Broj postova : 1486
Godine : 44
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 19.11.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 10:50

neven je napisao/la:
Kod njih sam kupio onaj upaljač i crko je za dva mjeseca ( ne izlazi plin i ne baca iskru).
Nisam skužio kod koga si točno kupio upaljač - Vrhunac ili Iglu?
[Vrh] Go down
http://www.g-knives.com
neven
lingua
lingua
neven

Male
Broj postova : 398
Godine : 52
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 21.09.2009

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 10:52

Iglu sport za dva mjeseca korištenja riknuo je totalno stoji doma bez veze.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
NAVIGATOR

Male
Broj postova : 7330
Godine : 45
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 11:00

pa to je isto kao i sa svom drugom opremom, kao i s noževima. ima tu na forumu ekipa koja vječno kuka skupo ovo skupo ono, ali konstantno kupuju neke jeftine noževe, sjekire itd. u posljednje dvije godine nakupovali su i promjenili krama opreme koja ih je s poštarinama i sve ono čime nisu bili zadovoljni koštalo više nego da su kupili naj hi end artikle neke ozbiljne firme.

većina ljudi plača mjesečno mobitel oko 150 kn, uopće je bespredmetno govoriti da li je nešto što će trajati 10 godina i košta kao dvije mejesečne rate telefona skupo, jedino stvarno pitanje je treba li vam to uopće?

nije bitan primus niti neki drugi brand bitno je da je proizvod provjeren i pouzdan i da dobro radi, da je upotrebljiv i trajan jer takav treba biti ekološki stav prema svijetu a ne svo poluispravno smeće koje dolazi u hrvatsku s DX-a i sličnih azijskih sajtova.

primus sam ja odabrao samo iz razloga jer mi je dostupan u susjedstvu, i jer ima rezervne dijelove i servis osiguran u hrvatskoj, ali slična pouzdana kuhala koja se ne klimaju i ne štopaju radi još pino svjetski priznatih proizvođača. svaki dio opreme je bitan ako ti stvarno treba.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
NAVIGATOR

Male
Broj postova : 7330
Godine : 45
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 11:03

neven pa imaš garanciju, pa zamjeni ga!!??
[Vrh] Go down
neven
lingua
lingua
neven

Male
Broj postova : 398
Godine : 52
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 21.09.2009

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 11:05

Garancija mi je istekla a osim toga neznam gdje mi je račun upaljač sam kupio tamo 2011.ako me pamet služi.
[Vrh] Go down
gorky
mr.spika
mr.spika
gorky

Male
Broj postova : 1486
Godine : 44
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 19.11.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 11:42

@Navigator,

nitko ne osporava da ako ti zaista treba neko cool kuhalo da to onda i košta! Ne vidim poantu da uspoređuješ mjesečnu pretplatu za mobitel s kuhalom. Mobitel koristiš svakodnevno a kuhalo pa stvarno ne znam koliko ekipa ekstremno godišnje koristi kuhalo ali sigurno ne 360 dana u godini. Meni koji ne boravim danima u planinama zaista ne treba kuhalo. Ne treba mi niti vrhunski nož ali vrhunski noževi su moja bolestna opsesija. Iako znam da će i neki kinez od noža odraditi posao kako spada za ono što meni treba, ja se ipak odlučujem za nešto na cijeni jer guštam u tome.
Ako ću kuhalo koristiti jedan-dva dana u godini onda kupim ovo jeftino i koliko traje traje. Opet kome treba neka nabavi kvalitetu pa makar bilo samo i iz gušta.
[Vrh] Go down
http://www.g-knives.com
NAVIGATOR
master
master
NAVIGATOR

Male
Broj postova : 7330
Godine : 45
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 12:18

neven
pa rekao si da je nakon dva mjeseca crko, a ja bi onda to išao zamjeniti jer ima garanciju godinu dana(prednost kupovine u dućanu u hrvatskoj), ovako je kod tebe već više od dvije godine a to je već drugi omjer.

gorky
ako si pročitao moj post, ovaj pri kraju, onda ćeš se morati složiti da sam i ja ustvrdio da je jedino pravo pitanje "treba li ti uopće kuhalo?"
ako je odgovor "da" onda cijena od 300kn uopće nije velika jer ćeš dotični proizvod koristiti dugi niz godina.

ako je odgovor "ne", a kuhalo kupuješ tek toliko da nešto kupiš onda se slažem da će i ono za 80 kna jednako lijepo stajati na polici uz tek pokoji izlet.

ja svoj set za kuhanje koristim barem jednom tjedno a često tjednima a znalo se dogoditi i da više od mjeseca svakodnevno više puta kuham na njemu. uopće mi se ne da razmišljati koće li mi neki kineski dihtung ili dizna uskratiti poslušnost i upropastiti mi obrok na nekom lijepom mjestu u divljini.
[Vrh] Go down
Mraz
master
master
Mraz

Male
Broj postova : 6800
Godine : 34
Lokacija : Delnice
Datum registracije : 26.02.2010

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 13:48

Lijepo molim da se probate kontrolirati s tim postovima, 50ak postova jedan iza drugoga od iste osoba stvarno nema smisla.


PORTABILNA KUHINJA 6xxcgm
[Vrh] Go down
Chief Ra
zelembara
zelembara
Chief Ra

Male
Broj postova : 40
Godine : 24
Lokacija : Dubrovnik
Datum registracije : 16.01.2013

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 13:53

Ja osobno sam nov u cijelom ovom svijetu xD ne razumijem se bas...ali ako mi bude trebalo neko kuhalo za pocetak ESBIT mi se cini skroz solidan...nije 300kn a nije ni 80kn nego je 145kn...povoljan je i za mene kao pocetnika ce posluziti..kao sto sam rekao nov sam u svemu ovome pa ako sam rekao kakvu glupost nemojte biti prestrogi PORTABILNA KUHINJA 747986
[Vrh] Go down
Cober
bomber
bomber
Cober

Male
Broj postova : 111
Godine : 57
Lokacija : Sarajevo
Datum registracije : 17.12.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 14:06

Mraz je napisao/la:
Lijepo molim da se probate kontrolirati s tim postovima, 50ak postova jedan iza drugoga od iste osoba stvarno nema smisla.


OK, ako tako smatrate lijepo molim administraciju da pobriše sve moje postove.

Ne bih raspravljao ima li smisla patiti se jednim giga postom od pedeset slika, ili ovako na sasvim normalan način iznijeti svoje iskustvo. Svoj stav sam već iznio, ali ne mogu da ne uporedim to sa drugim pojedinačnim postovima u kojima se nema šta reći, no ja ne moram ni učestvovati u radu ovog foruma po takvim zahtjevima i upozorenjima da pišem gigantske postove.

pozdrav, Cober
[Vrh] Go down
http://www.zone-2000.net/arhiv/09/014vucica/doc01.htm
Mraz
master
master
Mraz

Male
Broj postova : 6800
Godine : 34
Lokacija : Delnice
Datum registracije : 26.02.2010

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 14:20

Cober, nema potrebe za dramatiziranjem, jednostavno poštuj kulturu pisanja kao i svi ostali i to je to. Nitko ne veli da moraš pisati gigantske postove, al od tvojih 50ak postova dobar dio je bio samo sa jednom slikom ili kratkom rečenicom.


PORTABILNA KUHINJA 6xxcgm
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
NAVIGATOR

Male
Broj postova : 7330
Godine : 45
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 16:20

je je, Mraz, već sam ga upozorio za to i dalje je sve ok!
[Vrh] Go down
Cober
bomber
bomber
Cober

Male
Broj postova : 111
Godine : 57
Lokacija : Sarajevo
Datum registracije : 17.12.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 16:34

Mraz je napisao/la:
od tvojih 50ak postova dobar dio je bio samo sa jednom slikom ili kratkom rečenicom.
Da, i šta je tu pogrešno, besmisleno, spam ili suprotno pravilima foruma?

Mraz je napisao/la:
Cober, nema potrebe za dramatiziranjem, jednostavno poštuj kulturu pisanja kao i svi ostali i to je to.
Ja sam siguran da poštujem kulturu ophođenja, pisanja ili postanja, ali pošto je već evidentno da vi to smatrate nekulturnim, kao i razlogom za višekratna upozirenja, a moju rakciju neprimjerenim dramatizovanjem, neću se više javljati i odmah ćemo staviti tačku na to. Imam dovoljno godina da mi ne treba mi takav odnos.

pozdrav, Cober


Zadnja promjena: Cober; 18.01.13 16:39; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
http://www.zone-2000.net/arhiv/09/014vucica/doc01.htm
franciscus
spikač
spikač
franciscus

Male
Broj postova : 969
Godine : 58
Lokacija : Tuzla, BiH
Datum registracije : 30.07.2012

PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty18.01.13 16:37

Chief Ra je napisao/la:
JESBIT mi se cini skroz solidan...nije 300kn a nije ni 80kn nego je 145kn...
Ej, koji Esbit je 145 Kn?
[Vrh] Go down
Sponsored content
PORTABILNA KUHINJA Empty
PostajNaslov: Re: PORTABILNA KUHINJA   PORTABILNA KUHINJA Empty

[Vrh] Go down
 
PORTABILNA KUHINJA
[Vrh] 
Stranica 1 / 3.Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA-
Forum(o)Bir: