FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

(Ne)opravdanost lova?

+23
maff
ElPrezidente
mirDaK
kengur32
emir87
poljičanin
ivo
ce3hel
Drvo
sttomost
Mad Max
glock
zoran
maxina
shpaga
Frenky
trolshein
palac
biga
pirat
gibo
Fratt
djomla
27 posters

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Go down

(Ne)opravdanost lova? - Page 2 Empty Re: (Ne)opravdanost lova?

Postaj by Drvo 04.01.13 19:20

ce3hel je napisao/la:...
Da mi je samo znati kako jedu npr. krumpir, pšenicu itd.. (Ne)opravdanost lova? - Page 2 478256

Vjerojatno krumpir i pšenica dobrovoljno počine samoubojstvo da bi ih oni mogli pojesti.
(Ne)opravdanost lova? - Page 2 478256 (Ne)opravdanost lova? - Page 2 478256 (Ne)opravdanost lova? - Page 2 478256 (Ne)opravdanost lova? - Page 2 478256

Drvo
mr.spika
mr.spika

Broj postova : 1663
Datum registracije : 13.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by poljičanin 23.02.13 11:25

Ovaj svijet u kojem živimo NIJE PRIRODA. Osim nekoliko usamljenih lokava šuma sve okolo je pod utjecajem čovjeka. Sve. I ako nemamo kontrolu nad prostorom dolazi do nereda. Ovo što pišem nije u skladu s mojim idealističkim prihvaćanjem prirode nego stvarnost koja nas okružuje.

Izvršni element civilizacije u kontroli prirode, odnosno divljači, su lovci. I to tako mora biti. I zato je lov i teorija lova znanost (ne govorim o krivolovu).

Inženjerski, kada postavite tezu morate je i obraniti. Napravimo mali misaoni eksperiment: zamislimo da nema lovaca. Dolazi do snažnog rasta broja divljači, polja su puna hrane, kukuruza, pšenice, voća svake vrste. Takvo obilje biljojeda slijedi i rast broja predatora. Ovo što su sada male štete koje divljač nanosi poljoprivredi pretvorile bi se u glad jer bi tako brojna divljač potpuno uništavala ljetinu. Poljoprivrednici bi odustali od svoje neisplative djelatnosti i izobilje hrane za biljojede bi naglo prestalo. Veliki broj predatora narušio bi ravnotežu i počeo bi tražiti hranu tamo gdje je ima - u urbanim cjelinama jer bi nestao strah od čovjeka. Što sada čovjek mora napraviti kako bi stabilizirao situaciju? Kako bi se to reflektiralo na civilizaciju? Svako narušavanje postojeće ravnoteže, bilo ukidanjem lova, bilo pretjeranim lovom do istrebljenja divljači, nije dobro ni za čovjeka ni za prirodu.

Što se tiče „zelenih“ i „prijatelja životinja“, stvarno me fasciniraju. Naime, njihova naivnost i nedosljednost. Exxon je najveći donator Greenpeace-a, a valjda je najveće ekološko zlo na planeti. „Zeleni“ mu služe kako bi usmjeravao pozornost javnosti u krivom smjeru i za svoje potrebe, u borbi protiv konkurencije. I zato su „zeleni“ napast koja izvire iz zle namjere onih koji to potiču i dječje naivnosti onih koji to primaju.

Prijatelji životinja, pak, drže u kućama pse – do krajnosti degenerirane vukove ili divlje pse, kastriraju ih, uklanjaju im jajnike, šišaju ih, tretiraju parfemima i potom oblače u majice. To je ljubav prema životinji? Držanje u 40m2 na 12-tom katu i iživljavanje na njima kako bi liječili vlastite frustracije? Ne vide li oni u tim tužnim očima želju za vlastitim čoporom svoje vrste, u divljini? „Ali naši ljubimci nas vole, privrženi su nam.“ Ma dajte. Privrženi su isto kao i Winston Smith u Orwellovoj 1984-toj. Sustavno im je lomljena volja, mučeni na najgore moguće načine dok u svom gazdi napokon nisu vidjeli Velikog brata, odnosno gazdu. U našu ljubav prema našim ljubimcima uopćene sumnjam, samo, pita li tko naše ljubimce išta?

Postavimo onda stvari kako stvarno stoje: to što imamo ljubimce jednako je zadiranje u životinjski svijet kao i lov. Mi naše ljubimce volimo na isti način kao i lovac divljač. Svaka drugačija postavka, s bilo koje strane, je jednostrano licemjerje. Nevjerojatno je koliko u ovo doba “demokracije“ imamo ekstremizma sa svih strana, a u prvom redu od onih koji se bore za „uzvišene ciljeve“, i gdje je svako drugačije mišljenje ravno zločinu.

Ovim postom ne mislim polemizirati ni sa kim, samo prilažem svoje viđenje lova i svijet oko nas. I znam da se mnogi neće sloziti samnom, ali dobro, dok god svak ima to pravo.

poljičanin
lingua
lingua

Male
Broj postova : 428
Godine : 53
Datum registracije : 27.10.2011

[Vrh] Go down

Postaj by emir87 23.02.13 14:34

Iako sam novi i ne očekujem neko posebno uvažavanje mišljenja, pogotovo jer vidim da ima dosta lovaca na forumu ipak osjećam potrebu izraziti mišljenje.
Meni je, lično, kontradiktorna ljubav prema prirodi i ubijanje te iste prirode. Savršenstvo prirode se ogleda u tom istom živom biću u kojeg ispalite metak.

Argument kako lovci hrane i održavaju populaciju životinja mi je smiješan sam po sebi. Isto kao u starom Rimu kad su gladijatore hranili i održavali njihovu populaciju samo da bi ih mogli pustiti u arenu da se bore jedni protiv drugih ili da vide kako će izaći na kraj sa 5 lavova i sjediti na sigurnoj udaljenosti, gledati i smijati se. Hraniti i kontrolisati populaciju se može i bez ubijanja životinja i licemjerno je to isticati kao argument.

Ako ti je lov strast i ljubav, i ako smatraš da je to održavanje tradicije, izvoli gospodine, uzmi luk i strijelu pa lovi u skladu s tradicijom. Ulovi, pojedi, preživi od te divljači i svaka čast. Zato i nemam ništa protiv plemena kojima je to glavni izvor prehrane.

Potrudio sam se pročitat postove iako su većina jako dugi (a po svemu sudeći će i moj biti malo duži) pa sam pročitao par rečenica o profesionalnim lovcima koji drže do etike i morala. Nažalost, mislim da takvih ima samo u knjigama, a u praksi je to 1 od 50. One koje ja poznajem su nepismeni i neuki seljaci kojima je lov jedina razonoda u životu i koji love iz zabave.
Tipičan način hranjenja ega i po meni najjadniji. Ne prozivam nikoga direktno, ali opet navodim da najveći broj lovaca koje sam susreo u životu sa niskim IQ-om koji ne znaju nikakav drugi način da zadovolje svoje potrebe osim ubijanjem iz zabave. I logično je da sam protivnik takvog primitivizma.

Pokušaj svrstavanja voća i povrća u isti koš sa srnom ili nekom sličnom životinjom ne dolikuje normalnom čovjeku. Po toj logici tu istu srnu možemo svrstati u koš sa ljudima pa onda reći da bi se "teoretski" mogao i neki narod koji nam smeta pustiti u šumu pa ih loviti u cilju održavanja njihove populacije.

Tema je sama po sebi preširoka i ni nakon 500 stranica se ne bi došlo do kompromisa i zaključka, ali neki rezime bi bio da mrzim one koje ubijaju iz zabave i da smatram da je to primitivan način zadovoljenja ega i da velika većina misli da će im mu*a biti veća ako iz vatrenog oružja ubiju životinju i okače joj prepariranu glavu na zid.

Sve iznad navedeno ne proziva nikoga direktno niti se obraćam nikome direktno jer vas i ne znam dovoljno. Radi se o mom opštem stavu po pitanju teme.

emir87
bebač
bebač

Male
Broj postova : 18
Datum registracije : 19.11.2012

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 23.02.13 14:53

meni nije jasno samo zašto lovci (ne svi) tumače čl. zakona o lovstvu koji spominje odstranjivanje pasa iz lovišta na način da pucaju i trajno odstranjuju! evo baš se prije par dana dogodilo u okolici karlovca da je njemački ovčar ubijen 20m od vlasnice koja ga je izvela u šetnju šumom. kad bi se meni to dogodilo....bilo bi jako gadno!
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010

[Vrh] Go down

Postaj by mirDaK 23.02.13 16:36

Nisam lovac ali nemam ništa protiv selektivnog lova, što je danas
primarna djelatnost lovaca, pored održavanja lovišta te prihrane životinja.

U današnje vrijeme kada su etika i moral nešto čime se samo p...kice zamaraju
nije ni čudno da se razne stvari događaju i u tom nazovimo hobiju.

Lovce dijelim na: tradicionaliste (to su lovci koji su zanat učili od svojih djedova i očeva), kod njih se uvijek nešto nađe u škrinji ali nije nužno,

Novi lovci, koji su lov odabrali kao hobi i dobar razlog da odu malo van kuće(često na nagovor prijatelja ili šire familije) iz ove skupine često dolaze oni koji pucaju po svemu što hoda pa čak i kad nesmiju, škrinje takvih su uvijek pune,

I na kraju oni kojima je to statusni simbol i dokaz moći (dok ja plaćam, u sve mogu pucati),
njima su cilj trofeji a ne pune škrinje.

Ovo je moje mišljenje i nadam se da su ovi koji pucaju u pse i bave se krivolovom samo iznimke.
A što se tiče zelenih, ne bih trošio vaše vrijeme, samo mislim da su deklarirani lovci sa foruma „zeleniji“ od ovih zelenih.

mirDaK
tipko
tipko

Male
Broj postova : 65
Godine : 56
Datum registracije : 17.02.2013

[Vrh] Go down

Postaj by Fratt 23.02.13 18:34

kengur32 je napisao/la:meni nije jasno samo zašto lovci (ne svi) tumače čl. zakona o lovstvu koji spominje odstranjivanje pasa iz lovišta na način da pucaju i trajno odstranjuju! evo baš se prije par dana dogodilo u okolici karlovca da je njemački ovčar ubijen 20m od vlasnice koja ga je izvela u šetnju šumom. kad bi se meni to dogodilo....bilo bi jako gadno!

Slažem se apsolutno s tobom Kengur ali postoje uvijek različite situacije...jedna od njih su psi lutalice koji nakon što ih đubre od vlasnika izbaci iz auta životare na način da po danu prekapaju po smeću a noću naganjaju srneću divljač koju po pravilu ulove i zakolju ili natjeraju da se zabije nekud i ubije.
Što s takvim psima gdje ni šinterska služba ne može pomoći (zaboravljamo da nismo Amerika i da nemamo Animal control službu sa hi tech gadgetima a ni Cezar Milano ne dolazi baš u Kroejšu u zadnje vrijeme) a psi rade štetu a ne mali puta pod utjecajem čopora napadnu i ljude (prije će to učiniti čopor lutalica nego čopor vukova).
Mislim da tu kod nas nažalost mogu samo lovci napraviti reda (pametni lovci koji znaju baratati svojom aparaturom).
Primjer iz Zeline gdje je neki pizdek vikendaš prodao viksu i ostavio 3 vučjaka na bivšem gruntu.
Isti ti po danu prekapaju po smetlištu a noću pujdaju po šumi...

Za ovo zadnje što si rekao stoji,da lovac kraj mene pukne po cucku za kojeg se zna da je nečiji ili bi ga napenalio ili u najmanju ruku sterao javno u 3 pm,objesio pušku o rame i odjebao lov sa takvim kretenima.
Uvijek gledaj kamo pucaš,to bi trebala biti glavna lovačka premisa,pod "gledaj" znači da razmišljaš i o možebitnim posljedicama nakon pucanja.
Fratt
Fratt
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010

[Vrh] Go down

Postaj by ElPrezidente 23.02.13 20:43

poljičanin je napisao/la:Ovaj svijet u kojem živimo NIJE PRIRODA. Osim nekoliko usamljenih lokava šuma sve okolo je pod utjecajem čovjeka. Sve. I ako nemamo kontrolu nad prostorom dolazi do nereda. Ovo što pišem nije u skladu s mojim idealističkim prihvaćanjem prirode nego stvarnost koja nas okružuje.

Izvršni element civilizacije u kontroli prirode, odnosno divljači, su lovci. I to tako mora biti. I zato je lov i teorija lova znanost (ne govorim o krivolovu).

Inženjerski, kada postavite tezu morate je i obraniti. Napravimo mali misaoni eksperiment: zamislimo da nema lovaca. Dolazi do snažnog rasta broja divljači, polja su puna hrane, kukuruza, pšenice, voća svake vrste. Takvo obilje biljojeda slijedi i rast broja predatora. Ovo što su sada male štete koje divljač nanosi poljoprivredi pretvorile bi se u glad jer bi tako brojna divljač potpuno uništavala ljetinu. Poljoprivrednici bi odustali od svoje neisplative djelatnosti i izobilje hrane za biljojede bi naglo prestalo. Veliki broj predatora narušio bi ravnotežu i počeo bi tražiti hranu tamo gdje je ima - u urbanim cjelinama jer bi nestao strah od čovjeka. Što sada čovjek mora napraviti kako bi stabilizirao situaciju? Kako bi se to reflektiralo na civilizaciju? Svako narušavanje postojeće ravnoteže, bilo ukidanjem lova, bilo pretjeranim lovom do istrebljenja divljači, nije dobro ni za čovjeka ni za prirodu.

Što se tiče „zelenih“ i „prijatelja životinja“, stvarno me fasciniraju. Naime, njihova naivnost i nedosljednost. Exxon je najveći donator Greenpeace-a, a valjda je najveće ekološko zlo na planeti. „Zeleni“ mu služe kako bi usmjeravao pozornost javnosti u krivom smjeru i za svoje potrebe, u borbi protiv konkurencije. I zato su „zeleni“ napast koja izvire iz zle namjere onih koji to potiču i dječje naivnosti onih koji to primaju.

Prijatelji životinja, pak, drže u kućama pse – do krajnosti degenerirane vukove ili divlje pse, kastriraju ih, uklanjaju im jajnike, šišaju ih, tretiraju parfemima i potom oblače u majice. To je ljubav prema životinji? Držanje u 40m2 na 12-tom katu i iživljavanje na njima kako bi liječili vlastite frustracije? Ne vide li oni u tim tužnim očima želju za vlastitim čoporom svoje vrste, u divljini? „Ali naši ljubimci nas vole, privrženi su nam.“ Ma dajte. Privrženi su isto kao i Winston Smith u Orwellovoj 1984-toj. Sustavno im je lomljena volja, mučeni na najgore moguće načine dok u svom gazdi napokon nisu vidjeli Velikog brata, odnosno gazdu. U našu ljubav prema našim ljubimcima uopćene sumnjam, samo, pita li tko naše ljubimce išta?

Postavimo onda stvari kako stvarno stoje: to što imamo ljubimce jednako je zadiranje u životinjski svijet kao i lov. Mi naše ljubimce volimo na isti način kao i lovac divljač. Svaka drugačija postavka, s bilo koje strane, je jednostrano licemjerje. Nevjerojatno je koliko u ovo doba “demokracije“ imamo ekstremizma sa svih strana, a u prvom redu od onih koji se bore za „uzvišene ciljeve“, i gdje je svako drugačije mišljenje ravno zločinu.

Ovim postom ne mislim polemizirati ni sa kim, samo prilažem svoje viđenje lova i svijet oko nas. I znam da se mnogi neće sloziti samnom, ali dobro, dok god svak ima to pravo.

S ovim navodom se u potpunosti slažem, i napisao ga sam da me kolega samo nije preduhitrio.

Dodao bi još da je činjenica da su mnoge životinje na rubu izumiranja, kako divljači tako i ribe. Naravno za to nisu krivi lovci, već krivolovci. Često se izlovljava što se stigne radi profita ili politike, a što će biti kasnije to nitko ne pita. I naravno ne krivim lovce, već neke izvrnute ljudske umove kojima je to "normalno".
ElPrezidente
ElPrezidente
lingua
lingua

Male
Broj postova : 344
Godine : 31
Datum registracije : 05.12.2012

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 23.02.13 21:27

Fratt je napisao/la:
kengur32 je napisao/la:meni nije jasno samo zašto lovci (ne svi) tumače čl. zakona o lovstvu koji spominje odstranjivanje pasa iz lovišta na način da pucaju i trajno odstranjuju! evo baš se prije par dana dogodilo u okolici karlovca da je njemački ovčar ubijen 20m od vlasnice koja ga je izvela u šetnju šumom. kad bi se meni to dogodilo....bilo bi jako gadno!

Slažem se apsolutno s tobom Kengur ali postoje uvijek različite situacije...jedna od njih su psi lutalice koji nakon što ih đubre od vlasnika izbaci iz auta životare na način da po danu prekapaju po smeću a noću naganjaju srneću divljač koju po pravilu ulove i zakolju ili natjeraju da se zabije nekud i ubije.
Što s takvim psima gdje ni šinterska služba ne može pomoći (zaboravljamo da nismo Amerika i da nemamo Animal control službu sa hi tech gadgetima a ni Cezar Milano ne dolazi baš u Kroejšu u zadnje vrijeme) a psi rade štetu a ne mali puta pod utjecajem čopora napadnu i ljude (prije će to učiniti čopor lutalica nego čopor vukova).
Mislim da tu kod nas nažalost mogu samo lovci napraviti reda (pametni lovci koji znaju baratati svojom aparaturom).
Primjer iz Zeline gdje je neki pizdek vikendaš prodao viksu i ostavio 3 vučjaka na bivšem gruntu.
Isti ti po danu prekapaju po smetlištu a noću pujdaju po šumi...

Za ovo zadnje što si rekao stoji,da lovac kraj mene pukne po cucku za kojeg se zna da je nečiji ili bi ga napenalio ili u najmanju ruku sterao javno u 3 pm,objesio pušku o rame i odjebao lov sa takvim kretenima.
Uvijek gledaj kamo pucaš,to bi trebala biti glavna lovačka premisa,pod "gledaj" znači da razmišljaš i o možebitnim posljedicama nakon pucanja.

sve to stoji.. ali postoje i zakonski propisi za sve te slučajeve napuštanja pasa kada se može utvrditi vlasnik i kada se ne može utvrditi. ajd da se orjentiram na napuštene kojima se može utvrditi .. uhvati psa, spremi ga u sklonište za životinje i debelo naplati neodgovornom vlasniku napuštanje životinje i svu štetu u lovištu! potpuno razumijem što želiš reči ali... niti jedan od tih napuštenih pasa koje spominješ nije u takvoj situaciji svojom krivicom, sve je to maslo nas ljudi i zato bi trebalo uložiti malo više truda u rješavanje problema do expres rješenja metkom. ili pak s druge strane ajmo ih tretirati kao divlje životinje pa se prema njima odnositi kao prema ostaloj divljači. ma nije to tema za ovaj forum, bar šta se mene tiće.. puno mi je to i vremena i živaca uzelo!
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male

[Vrh] Go down

Postaj by maff 23.02.13 21:44

lovac koji puca na psa 20 metara od vlasnika bi za to morao i kazneno odgovarati zbog ugrožavanja ljudskog života.
a mladi emir je napisao sjajan post, po mom mišljenju. osobno, mislim da bi lov trebalo (polu)profesionalizirati, a lovni turizam i hobistički lov zabraniti bez obzira na razno razne tradicije. to je samo moje mišljenje.

maff
tipko
tipko

Male
Broj postova : 71
Godine : 43
Datum registracije : 06.03.2012

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 23.02.13 22:01

šta se tiće lova samog.. neću tu previše mudrovat osim spomenut da bi max postrožio zakone protiv svih oblika prekršaja!
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male

[Vrh] Go down

Postaj by maxina 23.02.13 22:03

kengur32 je napisao/la:šta se tiće lova samog.. neću tu previše mudrovat osim spomenut da bi max postrožio zakone protiv svih oblika prekršaja!

Nije zakon blag samo treba revnije naganjati bandu krivolovačku a to je teško jer svi moji poznanici policajci imaju pune škrinje s divljači!
maxina
maxina
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 23.02.13 22:04

i zakone protiv korupcije bi postrožio!
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male

[Vrh] Go down

Postaj by pirat 23.02.13 22:06

maff je napisao/la:lovac koji puca na psa 20 metara od vlasnika bi za to morao i kazneno odgovarati zbog ugrožavanja ljudskog života.

takvog lovca bi trebalo malo na hlađenje u zatvor, uz doživotnu zabranu pristupa vatrenom oružju na manje od 100m
pirat
pirat
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1217
Godine : 39
Datum registracije : 19.01.2012

[Vrh] Go down

Postaj by Mladen 24.02.13 10:55

Nakon skoro dva mjeseca ja otkrijem na forumu temu koja po svojoj važnosti bi trebala biti jedna od važnijih ..ako gledamo na temu iz perspektive bushcrafta onda su lovci poput naših kolega sa foruma tu vrlo važne osobe..neda mi se pisati o gospodarenju , ubijanju , iskorištavanju , kriminalu , alkoholu ...sve su to popratne loše karakteristike cjelokupnog društva i tu lovstvo nije zaobiđeno....međutim..iz osobnog iskustva koje se ne temelji na internetskoj teoriji več godinama lutanja prirodom ..od starijih lovci se moglo najviše naučiti ..ljudi su bili u lovištu cijele dane ..svaki grm su znali ..svaku novost odmah uočili ..
kao dječak popušio sam u lovištu batine i osjetio iza sebe rasipanje sačme po lišću šumarka..
Zašto je to tako bilo ? ..danas kad tih ljudi više nema , sve mi je to kristalno jasno ...bili su to ljudi koji su lovište branili i na taj način živjeli ...takve ljude treba poštivati ...imam puno prijatelja među lovcima ( več je vrijeme da i ja službeno položim ispit ) , ponekad se ne slažemo i to je dobro da nemamo svi ista razmišljanja..više kontrole i poštenja riješilo bi puno stvari koje su navedene u postovima kao negativne ...lov je od pamtivjeka i uvijek ga bude ..narodi su opstali zahvaljujući pametnom lovu a neki još danas preživljavaju lovom ali dostojanstvenim ...uzmi koliko ti treba da se ne narušava sklad u prirodi i suživot...

Zadnja promjena: Mladen; 25.02.13 15:35; ukupno mijenjano 2 put/a.
Mladen
Mladen
honoris
honoris

Male
Broj postova : 2442
Datum registracije : 15.02.2009

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 24.02.13 12:35

upravo to, više kontrole i poštenja! upravo zbog ne kontrole i ne poštenja mnoge životinjske vrste su prestale postojati dok su mnoge pred izumiranjem... prema prirodi se treba odnositi sa dužnim poštovanjem! na žalost treba puno puno kontrole da bi se natjeralo u poštenje..
ja osobno znam dosta njih za koje mi nikako nije jasno kako su dobili dozvole za držanje i nošenje oružja.. ima tu svega i alkoholizma i ptsp-a.. moš mislit kak to izgleda kad takvi odu u šumu, rokaju po svemu šta se pomakne! otvoreno kažu kako "skidaju" cjela krda svinja bez obzira na dopuštene kategorije i čudom se čude kako to da ima onih koji pucaju selektivno i to samo kad imaju 100% hitac!
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male

[Vrh] Go down

Postaj by ElPrezidente 24.02.13 13:15

Mladen je napisao/la:više kontrole i poštenja riješilo bi puno stvari koje su navedene u postovima kao negativne ...lov je od pamtivjeka i uvijek ga bude ..narodi su opstali zahvaljujući pametnom lovu a neki još danas preživljavaju lovom ali dostojanstvenim ...uzmi koliko ti treba da se ne narušava sklad u prirodi i suživot...

Tako je kolega, samo opet kako to sve kontrolirati? Opet će biti i dalje pojedinaca koji će to zaobilaziti...
ElPrezidente
ElPrezidente
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by kengur32 24.02.13 13:32

ja.. samo, i onih koji prolaze kroz crveno će uvjek biti ali znatno manje no što ih je bilo kad je kazna bila 200kn umjesto sadašnjih 2000kn i 3mj bez vozačke.. a "kontrolora" ima, samo ih treba prisiliti da rade ono za šta su plačeni ili ih staviti među onih 400t nezaposlenih uz krivičnu odgovornost za suučeništvo u nezakonitom! ako nacija nema moralnu obavezu za poštivanjem zakona i etike onda ju treba represijom prisiliti!
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Mladen 24.02.13 13:35

Jako dobro pitanje ...
Dok ljudi shvate da probleme oko sebe moramo rješavati svi zajedno a ne okretati glavu na drugu stranu praveći se da to nisu naši problemi ...
Pojedinci su to iskoristili...ne vjerujem da bi se priroda uništavala na bilo koji način da proradi poštivanje zakona...
Zakon nije samo pisan za pojedine ljude več za sve građane ....tako i građani mogu sudjelovati u njegovom provođenju .....da se nepravilnosti i kriminal prijavljuju i pravedno kazne..bilo bi toga puno manje..

Zadnja promjena: Mladen; 25.02.13 15:37; ukupno mijenjano 1 put.
Mladen
Mladen
honoris
honoris

Male
Broj postova : 2442
Datum registracije : 15.02.2009

[Vrh] Go down

Postaj by ElPrezidente 24.02.13 13:42

Iskreno nemogu reći da smatram generalno balkanca nešto moralnim narodom(bez uvrede ikome), naravno ne sve. Često puta se uspijem razuvjeriti u obje krajnosti.
ElPrezidente
ElPrezidente
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Graničar 17.07.14 14:45

Kao lovac, nisam mogao zaobić ovu temu. Evo i moga mišljenja o svemu ovome. Slažem se u nekim stvarima sa protivnicima lova kao i sa svojim kolegama. Ima stvari u lovstvu koje nisu rješene,ali to nije do lovne struke već do zakonodavnog i izvršnog tijela ove napačene i nestručno vođene zemlje. Pojam krivolova je toliko čest upravo iz toga razloga što ne postoji nekakvo zakonsko rješenje o profesionalizaciji lovstva i lovačkih udruga koje gospodare lovištima. Ako se u lovačkim društvima ima novca za razne i česte "parade" popračene hrpama alkohola, za izradu velebnih lovačkih kuća itd.,te uz pripomoć Hrvatskoh lovačkog saveza  trebalo bi biti  novca i za profesionalnu lovočuvarsku službu. Kao inženjer lovstva i zaštite prirode, znači stručna osoba za izvršavanje poslova oko zaštite,uzgoja i odrstrijela divljači sjedim kod kuće i naravno nezaposlen sam, a samo u mojoj županiji ima 49 registriranih lovačkih ugruga. Uvođenjem stručne službe u sva lovačka društva dobili bi jako dobre rezultate pa pitanju krivolova,pravilnog uzgoja i zaštite divljači,lovačke etike i običaja jer je nestručnost u njihovom provođenju temelj predrasuda prema lovcima.
Da ne skrećem previše sa teme... Lov je opravdana društvena disciplina u urbanim dijelovima svijeta gdje se i sami nalazimo. Znači u većini lovišta ili nema krupnih predatora, ili ih nema dovoljno da bi održavali prirodnu ravnotežu. Na to mjesto dolazi čovjek lovac, koji svojim djelovanjem popravlja situaciju. Slažem se sa nekim protumišljenicima da je čovjek sam doveo do istrebljenja krupnih predatora, bilo to izlovom ili urbanizacijom, ali tada svijest ljudi nije bila razvijena kao  sada,vuka se smatralo državnim neprijateljem broj 1. Sada je strogo zaštičena divlja vrsta! Pošto nema regulacije,lovci moraju biti ti koji će održati ravnotežu. Jer da se ne kontrolira brojno stanje npr. divljih svinja, koje imaju veliku reproduktivnu moć, za kratko vrijeme bi došlo do prenapućenosti i do uništenja staništa. Svinje su korisne iz više razloga(svežderi su, jedu strvinu, znači čiste lovište, uništavaju kukce štetne za šumarstvo, svojim rovanjem rahle šumsko tlo i daju mu zraka, i naravno obogaćuju ekosistem) ali imaju i loših strana, a one dolaze kada populacija pređe kapacitet staništa. Tada dolazi do degradacije ili potpunog uništenja staništa, čime se nanosi šteta stotinama drugih biljnih i životinjskih vrsta. Postoji mogućnost da se ta ravnoteža uspostavi i na prirorodan način, bez uplitanja naoružanih ljudi ali to će biti dugotrajno i katastrofalno za populaciju samih divljih svinja kao i okolnog ekosistema. Ta mogućnost je ta da priroda iskoristi svoje moći pojavom neke bolesti(svinjska kuga,antraks,bedrenica kao najpoznatije i najsmrtosnije, smrtnost do čak 95%), jer ako je populacija prenapućena, dolazi do lakog izbijanja i širenja bolesti. To bi potrajalo neko vrijeme do kada bi svinje napravile veću štetu nego što to čovjek radi na način da lovi. Ovo je samo jedan šturi primjer OPRAVDANOSTI lova. 
Što se tiče opravdanosti trofejistike: nikako se ne slažem sa ljudima koji imaju novaca,pa da bi se uklopili u svoje aristokracijsko društvo odlaze u Afriku i pucaju po antilopama, lavovima, slonovima, kače glave po zidovima i pričaju lovačke. Ali ima tu i druga svijetlija strana trofejistike. Znači čovjek odstreljuje npr. srnjaka koji ima razvijeno rogovlje,u pravilu srnjaci od 5-7 godine života. U tih 5-7 godina taj srnjak je bio na meti desetke puta i nije odstreljen već je svake zime prihranjivan, kopani su bunari da ima šta popit,košene su livade zbog kvalitetnije prehrane... Znači uloženo je puno truda,ljubavi i novca kojeg svi tako ljubomorno čuvamo i preživljavamo s njime!! Takvi odlasci u lovište, znači prirodu donose još puno dobrih stvari u čovjekovu svijest(smirenost,pluća ispunjena čistim zrakom,poštovanje prema ostalim živim bićima,sklad u obitelji, miran san ....). Nakon svega toga, zašto bi bilo loše konzervirati rogovlje i stavit ga na zid,ili od toga roga izraditi dršku za vlastiti nož kioji će vam koristiti svaki put kada ste u prirodi. To je nagrada za vaš trud i dokaz da ste sa  dobro brinuli i uzgajali toga srnjaka. Jer nema trofeje bez truda i selekcije, a to je ono što današnjem staništu fali, selekcija, i opet ponavljam čovjek je tu da je izvršava, a sa stručnim ljudima to je samo prekrasno iskustvo i trebalo bi ga cijeniti a ne pljuvati po tome.
Graničar
Graničar
bebač
bebač

Male
Broj postova : 7
Godine : 35
Datum registracije : 15.07.2014

[Vrh] Go down

Postaj by Fratt 17.07.14 14:54

I u Africi nije lov samo radi trofeja,radi se selekcijski izlov slabijih jedinki,tzv. culling gdje se trofej nekog kudua ili antilope može priskrbiti za ne tako basnoslovne novce.
Više košta put i smještaj nego sami odstrijel takvih grla.
Fratt
Fratt
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Graničar 17.07.14 15:05

To se odnosili na ovu ekipu zbog koje mi pravi lovci imamo stigme
Graničar
Graničar
bebač
bebač

Male
Broj postova : 7
Godine : 35
Datum registracije : 15.07.2014

[Vrh] Go down

Postaj by Branimir76 17.07.14 15:08

Ja sam digao ruke od lova. Toliko je lovokradica koji svakodnevno pucaju na sve što se kreće, da ja kad jednom u sedmici izađem, ne mogu ni kukce da pronađem.
Branimir76
Branimir76
lingua
lingua

Male
Godine : 47
Datum registracije : 18.05.2011

[Vrh] Go down

Postaj by maks1969 21.07.14 19:29

maxina je napisao/la:
kengur32 je napisao/la:šta se tiće lova samog.. neću tu previše mudrovat osim spomenut da bi max postrožio zakone protiv svih oblika prekršaja!
Nije zakon blag samo treba revnije naganjati bandu krivolovačku a to je teško jer svi moji poznanici policajci imaju pune škrinje s divljači!
Nažalost kao bivši policajac mogu ti reći da je to istina bar za neke policajce.Neki su čak i za vrijeme službe znali raditi svinjarije. No krivolov je sada u stadiju jednakom kao i u svijetu. Kralj(elita) i njegova svita love i rade štetu a kola se slome na nekom jadniku koji je ucmekao zeca. Nikakav problem nije zakon nego je problem sustav u kojem netko nekažnjeno može kršiti zakon a netko ne. Ni lovočuvar ne ide u šumu kad pojedinci idu u krivolov. Time se čini ogromna štetai lovačkim društvima, lokalnoj zajednici i na kraju ekosistemu. Katastrofa što se radi po šumama.

maks1969
bomber
bomber

Male
Broj postova : 104
Godine : 55
Datum registracije : 26.02.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

[Vrh]

- Similar topics