Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Promočile gojzerice
+23
franciscus
sgt bear
Ikarus
kengur32
SasaP
trolshein
pirat
RubberDuck
gorky
Migach
Frenky
mali mačak
Mraz
girdeaux
redbeard rum
maxxp
DoomsdayST
NAVIGATOR
FrankyRC
glock
Guru
ivo
Ziga
27 posters
Stranica 3 / 5.
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Promočile gojzerice
Migach je napisao/la:Ja isto mislim da je riječ o kondenzaciji, a ne da su ti promočile.. samo se noga malo oznojila =)
meni se čini da momak trola
pred dva dana je otvorio temu sa upitom o alpina mont cipelama, a danas je već poderao dva para i puštaju mu.
Frenky- spikač
- Broj postova : 905
Datum registracije : 18.10.2012
frenky nisam ih poderao malo mi je cudno da su vlazne, noga je suha prije dva dana sam ih uzeo ali danas sam imao priliku da ih nosim
SasaP- tipko
-
Broj postova : 61
Godine : 32
Datum registracije : 09.02.2013
Jutros kad sam odlazio bilo je -6 a kad sam dolazio oko 3 +2,3
SasaP- tipko
-
ma kondenzacija i niš drugo...
dal ti se i inaće noga jako znoji? kakve si čarape ima na nogama?
dal ti se i inaće noga jako znoji? kakve si čarape ima na nogama?
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
Ako sumnjaš da puštaju a nebi trebale, napuni kantu vode, umoći ih do određenog dijela.
Pusti da stoje neko vrijeme pa vidi šta se događa...
Ako nisu pustile onda ti se noga znoji...
Neznam šta se to u zadnje vrijeme događa ali odjednom gojze puštaju na sve strane lijepe naše...
Pusti da stoje neko vrijeme pa vidi šta se događa...
Ako nisu pustile onda ti se noga znoji...
Neznam šta se to u zadnje vrijeme događa ali odjednom gojze puštaju na sve strane lijepe naše...
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
Ja mislim da je alpina odkad je presla u kinu pocela fusorit
SasaP- tipko
-
sumljam da ti puštaju, samo noga znoji..imam tibetice, nedavno kupljene , po snijegu hodam cijelu zimu, nikad promočile, samo mi se noga oznojila nekoliko put..ali nije promočilo.
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Da zaboravih noge su ostale suhe ali vlaga se osjeti i sad a skinuo sam ih oko 3
SasaP- tipko
-
Ke gur imao sa jedne debele carape a cipele imaju malo lufta
SasaP- tipko
-
Pamucne
SasaP- tipko
-
@SasaP ako nastaviš pisat na ovakav naćin smatrat ču to kao nabijanje postova i pobrisat ti sve postove...
Odgovaraj u istom postu, možeš ga i editirat pa napisat naknadno...
Odgovaraj u istom postu, možeš ga i editirat pa napisat naknadno...
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
Zasto bi nabijao postove.Ok izvini nisam nikad nesto posebno bio ukljucen na nekom forumu pa neznam
SasaP- tipko
-
eto misterija rješena... nisu promočile već se uznojile
kengur32- MODERATOR
-
Nadam se da je tako ;D Hvala
SasaP- tipko
-
Da mu se noge znoje, pamučne čarape bi mu bile mokre, a noge hladne...
Na minus temperaturama, ne mora bit pretjerano vlažan zrak u gojzerici da se dogodi kondenzacija, ako gojzerica nema neku bolju termo izolaciju u svojoj konstrukciji...
Kako san već napisa, čarape ti je najbolje na takve temperature nosit 100% vunene ili neke tehničke od 'pametne' sintetike, nikako pamučne, pamuk još zovu i 'ubojicom' u hladnim, snježnim predjelima...
Gojza ti je doživila kondenzaciju unutar svoje stjenke, koju nije prenijela na nogu... Sad će proć malo vrimena dok se osuši... 'Otvori' je maksimalo, i pusti da se prirodno, na sobnoj temperaturi, osuši... Uz pametniji izbor čarapa kako san već napisa, niti znojenje noge niti kondenzacija ti neće smetat i noga će ti ostat zagrijana...
Na minus temperaturama, ne mora bit pretjerano vlažan zrak u gojzerici da se dogodi kondenzacija, ako gojzerica nema neku bolju termo izolaciju u svojoj konstrukciji...
Kako san već napisa, čarape ti je najbolje na takve temperature nosit 100% vunene ili neke tehničke od 'pametne' sintetike, nikako pamučne, pamuk još zovu i 'ubojicom' u hladnim, snježnim predjelima...
Gojza ti je doživila kondenzaciju unutar svoje stjenke, koju nije prenijela na nogu... Sad će proć malo vrimena dok se osuši... 'Otvori' je maksimalo, i pusti da se prirodno, na sobnoj temperaturi, osuši... Uz pametniji izbor čarapa kako san već napisa, niti znojenje noge niti kondenzacija ti neće smetat i noga će ti ostat zagrijana...
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Datum registracije : 06.01.2012
noga ti se definitivno znoji. i meni u garmonticama prsti budu mokri kad imam pamučne čarape, makar nisam hodao kroz vodu. sintetika ili vuna, i "to je to" kak bi rekao almo čatlak.
sgt bear- mr.spika
-
Broj postova : 1478
Datum registracije : 12.04.2010
Hvala na pomici ali treba mi 6 sati da ih osusim na sobnoj temp
SasaP- tipko
-
Ako ih budes susio na peci, radijatoru.... neces ih vise nikad osusiti! Pod uvjetom da ne "zinu" ...
kengur32- MODERATOR
-
Pa i ne susim na peci
SasaP- tipko
-
Nije bitno koliko treba, koliko traje... Na sobnoj temperaturi je jedini način za sušit obuću...
DoomsdayST- mr.spika
-
Koliko bi najvise trebala da iznosi ta temperatura
SasaP- tipko
-
To ti je nebitno... U biti, ta uputa govori kako nebi trebalo izlagat gojzu nikakvim izvorima topline, ili nekim posebnim režimima...
Ako je u prostoriji malo toplije, 23-27 st. celz. i ako je vlažnost niža, osušit će se brže... Ako je malo hladnije, 18-22 st. celz. i recimo više vlage u zraku, osušit će se sporije... Bit je da se osuši potpuno prirodnim putem...
Ako je u prostoriji malo toplije, 23-27 st. celz. i ako je vlažnost niža, osušit će se brže... Ako je malo hladnije, 18-22 st. celz. i recimo više vlage u zraku, osušit će se sporije... Bit je da se osuši potpuno prirodnim putem...
DoomsdayST- mr.spika
-
Šta paše tebi, paše i tvojim gojzericama. To ti je isto kao sa violinom - ne stavljaj je tamo gdje ne bi stavio guzicu.SasaP je napisao/la:Koliko bi najvise trebala da iznosi ta temperatura
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
Evo, kad san već napisa u PM, možda pomogne i nekom drugom ovako, u temi, sa moje strane malo laičko razmišljanje o kondenzaciji...
Na moju žalost, sreo sam se sa kondenzacijom silom prilika, dok sam živio u neizoliranom prostoru, i dok sam muku mučio sa gljivicama na zidovima...
Znači, kako se čaša sa hladnom vodom (ili pivom ) orosi na sobnoj temperatur, može i gojzerica, iznutra... To ti je kondenzacija... Topli i vlažni zrak se dotakne hladne površine, i dođe do kondenzacije...
Kako u neizoliranom objektu, tako i u cipeli, može doći do kondenzacije, jer vanjska hladnoća prodire kroz armiranobetonsku ploči, ili kroz kožu/corduru cipele, te i unutrašnja površina bude jako hladna... Kad u takvoj prostoriji počneš grijat, ili u takvu cipelu staviš toplu nogu, dolazi do kontakta zagrijanog zraka sa hladnom površinom... Još kad neko vrijeme boraviš u toj prostoriji i disanjem podigneš količinu vlage u zraku, ili znojenjem podigneš količinu vlage u cipeli, temperatura rosišta se postigne još brže i dolazi do kondenzacije... Kao na čaši...
Dobra termo izolacija, bilo građevine, ili zimske gojzerice, izolira vanjsku površinu izloženu niskim temperaturama, od unutrašnje izložene toplijem, često vlažnijem, zraku... Na taj način se temperatura rosišta nikad ne postigne...
Ili se postigne u željenim slojevima... recimo, kod gojzerice, ako iznad paropropusne/vodonepropusne membrane tipa goretex, imaš i dobru termo izolaciju koja također diše, na taj način usporavaš toplinu odozdo, i hladnoću odozgo, koje se eventualno sretnu unutar same termoizolacije, gdje se onda neizbježno javi kondenzacija...
Ali, to nije problem... Kako je ispod te termoizolacije neka membrana, tekućina ne može tu proći... Kako se ta izolacija od strane noge stalno lagano grije, ne može doći do stvaranja leda... Kako se stvara dalje od gornjeg sloja, tipa recimo koža, neće se ni najgornji sloj smrznit, a čim vanjski uvjeti to dozvole (poveća se temperatura dovoljno), termoizolacija će se kroz dišući vanjski sloj tipa koža i osušit... Cilo to vrime, noga je suha jer kondenzacija nije mogla proći kroz membranu put noge...
Gojzerica koja nije za extremno niske temperature, nema neku naročitu termoizolaciju, pa se i membrana i sloj ispod nje tj. unutrašnji sloj gojzerice prema nozi i čarapi, uspije ohladit na nisku temperaturu, te se kondenzacija kao i u gornjem slučaju pojavi, ali ovaj put sa krive strane membrane, tj. na unutrašnjoj strani, ispod membrane, i tu bude taj osjećaj 'vlažnosti'...
Ako je vanjska temperatura jako niska, ili ako se noga jako oznoji, količina kondenzacije može bit poprilična.... I tu je noga sa pamučnim čarapama u problemu... Pamuk kad se smoči ne samo da izgubi termoizolacijska svojstva, nego, počne i pothlađivati, krasti toplinu... A strašno sporo se suši... Pamuk, popularno zvan u hladnim planinama i 'ubojica'...
100% vuna se može malo smočiti, ali vuna i mokra zadržava termoizolacijska svojstva, pa noga ostaje topla... Dobre termo tehničke čarape sa različitom vrstom i različitim tkanjem sintetike funkcioniraju tako da znoj odvode od noge na svoju površinu, gdje se prvom prilikom osuše, a jako se brzo suše... Na taj način, drže nogu toplom i suhom...
Kod jako niskih temperatura, di je sušenje jako teško moguće, najbolje bi rješenje bilo stare, dobre 100% vunene čarape... Gojze ne puštaju izvana vodu, kondenzacija će se javit, ali tako mala količina vlage neće smetat i u vunenim čarapama će noga ostat topla...
U biti, idealna kombinacija bi bila tanke sintetičke 'dry' čarape sa tkanjem koje odvodi vlagu od kože, i preko njih deblje 100% vunene čarape... Na taj način, noga ostaje uz kožu suha od znoja ili kondenzacije zbog 'dry' sintetike, vuna ako se malo i navlaži i dalje grije, a kad se dođe u priliku, lipo sve skupa osušiš na sobnoj temperaturi... Dodatni bonus je teže pojavljivanje žuljeva, i zbog toga jer noga ostane suha, a suha noga puno teže dobije žulj od vlažne, i zbog toga što se neželjeno trenje, ako se i pojavi, događa između 2 čarape, a ne između kože i čarape...
Na moju žalost, sreo sam se sa kondenzacijom silom prilika, dok sam živio u neizoliranom prostoru, i dok sam muku mučio sa gljivicama na zidovima...
Znači, kako se čaša sa hladnom vodom (ili pivom ) orosi na sobnoj temperatur, može i gojzerica, iznutra... To ti je kondenzacija... Topli i vlažni zrak se dotakne hladne površine, i dođe do kondenzacije...
Kako u neizoliranom objektu, tako i u cipeli, može doći do kondenzacije, jer vanjska hladnoća prodire kroz armiranobetonsku ploči, ili kroz kožu/corduru cipele, te i unutrašnja površina bude jako hladna... Kad u takvoj prostoriji počneš grijat, ili u takvu cipelu staviš toplu nogu, dolazi do kontakta zagrijanog zraka sa hladnom površinom... Još kad neko vrijeme boraviš u toj prostoriji i disanjem podigneš količinu vlage u zraku, ili znojenjem podigneš količinu vlage u cipeli, temperatura rosišta se postigne još brže i dolazi do kondenzacije... Kao na čaši...
Dobra termo izolacija, bilo građevine, ili zimske gojzerice, izolira vanjsku površinu izloženu niskim temperaturama, od unutrašnje izložene toplijem, često vlažnijem, zraku... Na taj način se temperatura rosišta nikad ne postigne...
Ili se postigne u željenim slojevima... recimo, kod gojzerice, ako iznad paropropusne/vodonepropusne membrane tipa goretex, imaš i dobru termo izolaciju koja također diše, na taj način usporavaš toplinu odozdo, i hladnoću odozgo, koje se eventualno sretnu unutar same termoizolacije, gdje se onda neizbježno javi kondenzacija...
Ali, to nije problem... Kako je ispod te termoizolacije neka membrana, tekućina ne može tu proći... Kako se ta izolacija od strane noge stalno lagano grije, ne može doći do stvaranja leda... Kako se stvara dalje od gornjeg sloja, tipa recimo koža, neće se ni najgornji sloj smrznit, a čim vanjski uvjeti to dozvole (poveća se temperatura dovoljno), termoizolacija će se kroz dišući vanjski sloj tipa koža i osušit... Cilo to vrime, noga je suha jer kondenzacija nije mogla proći kroz membranu put noge...
Gojzerica koja nije za extremno niske temperature, nema neku naročitu termoizolaciju, pa se i membrana i sloj ispod nje tj. unutrašnji sloj gojzerice prema nozi i čarapi, uspije ohladit na nisku temperaturu, te se kondenzacija kao i u gornjem slučaju pojavi, ali ovaj put sa krive strane membrane, tj. na unutrašnjoj strani, ispod membrane, i tu bude taj osjećaj 'vlažnosti'...
Ako je vanjska temperatura jako niska, ili ako se noga jako oznoji, količina kondenzacije može bit poprilična.... I tu je noga sa pamučnim čarapama u problemu... Pamuk kad se smoči ne samo da izgubi termoizolacijska svojstva, nego, počne i pothlađivati, krasti toplinu... A strašno sporo se suši... Pamuk, popularno zvan u hladnim planinama i 'ubojica'...
100% vuna se može malo smočiti, ali vuna i mokra zadržava termoizolacijska svojstva, pa noga ostaje topla... Dobre termo tehničke čarape sa različitom vrstom i različitim tkanjem sintetike funkcioniraju tako da znoj odvode od noge na svoju površinu, gdje se prvom prilikom osuše, a jako se brzo suše... Na taj način, drže nogu toplom i suhom...
Kod jako niskih temperatura, di je sušenje jako teško moguće, najbolje bi rješenje bilo stare, dobre 100% vunene čarape... Gojze ne puštaju izvana vodu, kondenzacija će se javit, ali tako mala količina vlage neće smetat i u vunenim čarapama će noga ostat topla...
U biti, idealna kombinacija bi bila tanke sintetičke 'dry' čarape sa tkanjem koje odvodi vlagu od kože, i preko njih deblje 100% vunene čarape... Na taj način, noga ostaje uz kožu suha od znoja ili kondenzacije zbog 'dry' sintetike, vuna ako se malo i navlaži i dalje grije, a kad se dođe u priliku, lipo sve skupa osušiš na sobnoj temperaturi... Dodatni bonus je teže pojavljivanje žuljeva, i zbog toga jer noga ostane suha, a suha noga puno teže dobije žulj od vlažne, i zbog toga što se neželjeno trenje, ako se i pojavi, događa između 2 čarape, a ne između kože i čarape...
DoomsdayST- mr.spika
-
a zna li iko debljinu koze ovih mojih gojzerica Alpina Mont i za kakvo su vrijeme namjenjene.Cesto se krecem po "mocvarama"
SasaP- tipko
-
ako se krečeš po močvarama onda ti savjetujem gumene čizme
kengur32- MODERATOR
-
pa dobro nije bas bukvalno vise makadamskim putevima punim lokvi
SasaP- tipko
-
impregniraj cipele, i ne gazi non stop po mlakama, izbjegni ih koliko možeš i mislim da nećeš imati probleme =)
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
a kad se pohaba membrana da li ona prestaje da dise i dolazi do vlaznosti unutrasnje strane cipele
SasaP- tipko
-
Odi u prirodu, gazi koju godinu u njima, saznaj pa nam javi...
DoomsdayST- mr.spika
-
Prvo: tvoje pitanje niko normalan ne može shvatiti.SasaP je napisao/la:a kad se pohaba membrana da li ona prestaje da dise i dolazi do vlaznosti unutrasnje strane cipele
Drugo: membrana je tako postavljena da se pohabati ne može. Njoj se mogu dogoditi druge tvari, ali habanje-ne.
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Stranica 3 / 5.