Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Molokai knives
+21
2,9,29
baltazar
Wilddude10
bezribic
Migach
chumaman
Pilgrim
Zile
Marko
ivo
obg
lololorenzo
djomla
Valar God
cutlass
yasko
Count
DoomsdayST
El_Faruk
urbana_gorila
Molokai
25 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Molokai knives
Evo da predstavim moj četvrti nož iz kućne radinosti. Materijal list motorne pile McCulloch, made in Canada. Izrezao sam blank s brusilicom te ga obradio na tračnu brusilicu i stanjio na 4 mm (bila je 4.3 mm). Dušina oštrice 135mm, dužina cjelokupna 270mm
Tračnom sam napravio grind, pustio sam 0,5 mm debljinu oštrice. Trokutastom turpijom sam napravio filework koji sam htio sakriti čitav u dršku ali na kraju takva drška mi se nije svidjela pa se malo filework vidi izvan drške. e j... ga
Normalizaciju nisam radio.
Pretpostavio sam da je materijal 1075, tako da sam radio termičku obradu za taj čelik (Koliko je to moguće kod kuće).
Prilikom TO pazio sam da ne pregrijem čelik previše, pogotovo grind, (magnet).
Kaljenje u ulju, otpuštanje u pećnici 180 c dva sata. Hlađenje nakon pećnice na zraku
Priprema bušenja rupa.
Drška maslina, mesing pinsi, obrada drške do 1200 gradacije i močenje u lanenom ulju, lagani premaz satin laka tek toliko da malo zaštiti dršku.
Slijedi dodatno poliranje, logo i futrola.
Tračnom sam napravio grind, pustio sam 0,5 mm debljinu oštrice. Trokutastom turpijom sam napravio filework koji sam htio sakriti čitav u dršku ali na kraju takva drška mi se nije svidjela pa se malo filework vidi izvan drške. e j... ga
Normalizaciju nisam radio.
Pretpostavio sam da je materijal 1075, tako da sam radio termičku obradu za taj čelik (Koliko je to moguće kod kuće).
Prilikom TO pazio sam da ne pregrijem čelik previše, pogotovo grind, (magnet).
Kaljenje u ulju, otpuštanje u pećnici 180 c dva sata. Hlađenje nakon pećnice na zraku
Priprema bušenja rupa.
Drška maslina, mesing pinsi, obrada drške do 1200 gradacije i močenje u lanenom ulju, lagani premaz satin laka tek toliko da malo zaštiti dršku.
Slijedi dodatno poliranje, logo i futrola.
Molokai- spikač
-
Broj postova : 669
Godine : 48
Datum registracije : 26.03.2012
Re: Molokai knives
Sviđa mi se!
Dobar oblik oštrice, filework mi setetski izvrsno izgleda, a maslina je jednostavno predivna!
Čestitke ne tako krasnom uratku!
Dobar oblik oštrice, filework mi setetski izvrsno izgleda, a maslina je jednostavno predivna!
Čestitke ne tako krasnom uratku!
urbana_gorila- mr.spika
-
Broj postova : 1505
Godine : 41
Datum registracije : 09.02.2010
Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu *_*
stvarno fenomenalno, jedan od boljih noževa na ovom forumu, ono baš po mom ćeifu!!!
Svaka časttttt!!!
stvarno fenomenalno, jedan od boljih noževa na ovom forumu, ono baš po mom ćeifu!!!
Svaka časttttt!!!
El_Faruk- tipko
-
Broj postova : 89
Godine : 27
Datum registracije : 12.12.2011
Jako lipo... A sad, korice...
DoomsdayST- mr.spika
-
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012
Uf. Svaka ti cast. Predivan. Mozda malo prevelik za moj ukus al ipak ja patim na manje nozeke
Count- bomber
-
Broj postova : 127
Godine : 33
Datum registracije : 23.08.2010
jako ljepo..svaka cast...
yasko- mr.spika
-
Broj postova : 1318
Godine : 34
Datum registracije : 24.05.2011
fino to tebi ide..
E ova je maslina krasna! Ipak ima sarene..
samo jedna primjedba na TO.
Posto puno radim sa 1075,mislim da je 2 sata puno previse popustati..
Ja sam si poslozio TO 1075 da skoro u rokwel mogu odrediti kad zavrsim TO,
i zato se bojim da je ovo predugo..
Nakon rezanja blanka,kojeg mozes i spalit brusilicom,al bolje to izbjec, MORAS radit normalizaciju..
Ja ponekad napravim i 2 puta.
Nakon toga kalim u ulju..
Zagrijavanje do nemagneticnosti i drzanje x minuta na toj temp.
Popustanje 1h na 200..
S tim imas 57-58 hrca,ovisno kako si zakalio..
Eto,nadam sad da ce ti ovo biti od pomoci..
A i ostalima!
Pozdrav s Ista!
Denis
E ova je maslina krasna! Ipak ima sarene..
samo jedna primjedba na TO.
Posto puno radim sa 1075,mislim da je 2 sata puno previse popustati..
Ja sam si poslozio TO 1075 da skoro u rokwel mogu odrediti kad zavrsim TO,
i zato se bojim da je ovo predugo..
Nakon rezanja blanka,kojeg mozes i spalit brusilicom,al bolje to izbjec, MORAS radit normalizaciju..
Ja ponekad napravim i 2 puta.
Nakon toga kalim u ulju..
Zagrijavanje do nemagneticnosti i drzanje x minuta na toj temp.
Popustanje 1h na 200..
S tim imas 57-58 hrca,ovisno kako si zakalio..
Eto,nadam sad da ce ti ovo biti od pomoci..
A i ostalima!
Pozdrav s Ista!
Denis
cutlass- guru
-
Broj postova : 3949
Godine : 49
Datum registracije : 16.04.2011
Hvala svima.
@Cutlass Nisam znao da moram raditi normalizaciju, a da sam ga spalio brusilicom, e to jesam, rubovi su bili plavi.
Svugdje gdje sam gledao na netu rekli su za otpuštanje dva puta po dva sata što mi je nekako glupo, šta nije dovoljno jednom? Znat ću za drugi put. Hvala. (di su ribe?)
@Cutlass Nisam znao da moram raditi normalizaciju, a da sam ga spalio brusilicom, e to jesam, rubovi su bili plavi.
Svugdje gdje sam gledao na netu rekli su za otpuštanje dva puta po dva sata što mi je nekako glupo, šta nije dovoljno jednom? Znat ću za drugi put. Hvala. (di su ribe?)
Molokai- spikač
-
Vrlo praktican i funkcionalan noz a pri tome i lep.
A ovaj filework je <3
A ovaj filework je <3
Valar God- zelembara
-
Broj postova : 44
Godine : 47
Datum registracije : 03.05.2010
Nož ti je predobro ispao, drška mi je jedna od lijepših koje sam vidio u zadnje vrijeme! Svaka čast!
Višestruko popuštanje se radi zbog uklanjanja zaostalog austenita nakon kaljenja, kojeg u slučaju tvog čelika najčešće ima između 6-10%. Zaostali austenit(Z.A.) je vrlo nestabilan, odnosno može ti se dogoditi da nosiš nož na velikoj hladnoći te se Z.A.. transformira u svježi martenzit, što prouzrokuje promjene u volumenu čelika te oštrica zbog te stvorene napetosti može puknuti, spomenuta transformacija se može dogoditi i zbog mehaničkog djelovanja na nož ili jednostavno nakon dugo vremena na sobnoj temp (tzv. ""age hardening").
Nakon popuštanja kada nož izvadiš da se ohladi na sobnoj temp, Z.A. se transformira u bainit (a neke knjige čak spominju i svježi-nepopušteni matrenzit, npr. wayne goddard u 50 dollar knife shop), nakon čega je potrebno napraviti još jedan ciklus da se novonastali bainit (ili martenzit) popusti zbog povećanja žilavosti. Znači, s jednim ciklusom dobivaš popušteni martenzit na željenu tvrdoću te u malom postotku bainit ili čak svježi martenzit, što na nožu stvara moguće točke pucanja zbog nekonzistentne strukture.
Molokai je napisao/la:Hvala svima.
Višestruko popuštanje se radi zbog uklanjanja zaostalog austenita nakon kaljenja, kojeg u slučaju tvog čelika najčešće ima između 6-10%. Zaostali austenit(Z.A.) je vrlo nestabilan, odnosno može ti se dogoditi da nosiš nož na velikoj hladnoći te se Z.A.. transformira u svježi martenzit, što prouzrokuje promjene u volumenu čelika te oštrica zbog te stvorene napetosti može puknuti, spomenuta transformacija se može dogoditi i zbog mehaničkog djelovanja na nož ili jednostavno nakon dugo vremena na sobnoj temp (tzv. ""age hardening").
Nakon popuštanja kada nož izvadiš da se ohladi na sobnoj temp, Z.A. se transformira u bainit (a neke knjige čak spominju i svježi-nepopušteni matrenzit, npr. wayne goddard u 50 dollar knife shop), nakon čega je potrebno napraviti još jedan ciklus da se novonastali bainit (ili martenzit) popusti zbog povećanja žilavosti. Znači, s jednim ciklusom dobivaš popušteni martenzit na željenu tvrdoću te u malom postotku bainit ili čak svježi martenzit, što na nožu stvara moguće točke pucanja zbog nekonzistentne strukture.
Molokai je napisao/la:Hvala svima.
tu su ribe,samo forum pratim preko mobitela,pa nemogu staviti slike..
I ovako su mi textovi cudni..
ne brini bit cete izvjesteni o ulovu,ha ha
brancini su tu,to je najvaznije!
cutlass- guru
-
Broj postova : 3949
Godine : 49
Datum registracije : 16.04.2011
Molokai svaka čast.U par dana postao si pravi knife maker.Stvarno nemam rijeći.SVAKA TI ČAST
lololorenzo- mr.spika
-
Broj postova : 1027
Godine : 27
Datum registracije : 23.01.2012
@djomla Hvala na iscrpnom objašnjenju. Sad mi je jasnije o čemu je riječ. Nego reci u kojem ulju je najbolje kaliti nož, kuhinjskom ili starom motornom. Znam da postoje neka specijalna ulja za kaljenje ali vjerojatno teško za nabaviti kod nas. Kad sam ovaj kalio u motornom ulju uopće nije bilo plamena, a sve ostale koje sam kalio u kuhinjskom bilo je plamena. Zagrijao sam ulje malo s komadićem užarenog metala.
@lololorenzo Hvala. Nije baš u par dana. Pratim forum već pola godine i puno mi znače savjeti i tekstovi koje tu pročitam, a i ovo mi je već četvrti nož. Bit će ih još....
@lololorenzo Hvala. Nije baš u par dana. Pratim forum već pola godine i puno mi znače savjeti i tekstovi koje tu pročitam, a i ovo mi je već četvrti nož. Bit će ih još....
Molokai- spikač
-
Molokai super ti izgleda nož, s cime si radio ove zareze kod drske (neki sjekac mozda) , to mi se bas sviđa
obg- bomber
-
Broj postova : 101
Datum registracije : 01.12.2011
Klasični filework, imaš na youtubeu. Trokutasta turpija i cca 2 sata turpijanja. Označio i sve isturpijao s jedne strane, okrenuo pa sa druge. Nisam koristio glodalice itd...obg je napisao/la:Molokai super ti izgleda nož, s cime si radio ove zareze kod drske (neki sjekac mozda) , to mi se bas sviđa
Moraš biti pažljiv da ti turpija ne sklizne. Kasnije popunio s epoxyem
Molokai- spikač
-
Hvala na odgovoru, sad kad sam malo bolje procitao skuzio sam da je bila trokutasta turpija u pitanju, htio sam ispraviti svoj post ali ti si vec odgovorio
obg- bomber
-
Broj postova : 101
Datum registracije : 01.12.2011
[quote="Molokai"]@djomla Hvala na iscrpnom objašnjenju. Sad mi je jasnije o čemu je riječ. Nego reci u kojem ulju je najbolje kaliti nož, kuhinjskom ili starom motornom. Znam da postoje neka specijalna ulja za kaljenje ali vjerojatno teško za nabaviti kod nas. Kad sam ovaj kalio u motornom ulju uopće nije bilo plamena, a sve ostale koje sam kalio u kuhinjskom bilo je plamena. Zagrijao sam ulje malo s komadićem užarenog metala.
Pa gotovo sam siguran da je obično biljno ulje manje viskozno od motornog (na istim temp), zbog čega sam nedavno sa motornog prešao na njega. Plamena će ti gotovo uvijek biti ako kališ parcijalno pa ti užareni dio noža viri iznad površine. Kad potopiš cijeli nož u ulje, ne bi trebalo biti plamena. Ne znam radiš li višestruko kaljenje, ali jako ti je bitno da imaš dosta ulja (4-5 litara) zbog toga da ulje može zadržati temp na koju si ga ugrijao, bez većih promjena nakon par kaljenja. Zagriješ ga na oko 40-60 C, a ako prijeđe 82 stupnja, obustavi kaljenje te ga malo rashladi..
evo par fotki od moje "kadice"
Pa gotovo sam siguran da je obično biljno ulje manje viskozno od motornog (na istim temp), zbog čega sam nedavno sa motornog prešao na njega. Plamena će ti gotovo uvijek biti ako kališ parcijalno pa ti užareni dio noža viri iznad površine. Kad potopiš cijeli nož u ulje, ne bi trebalo biti plamena. Ne znam radiš li višestruko kaljenje, ali jako ti je bitno da imaš dosta ulja (4-5 litara) zbog toga da ulje može zadržati temp na koju si ga ugrijao, bez većih promjena nakon par kaljenja. Zagriješ ga na oko 40-60 C, a ako prijeđe 82 stupnja, obustavi kaljenje te ga malo rashladi..
evo par fotki od moje "kadice"
@djomla Da, nije bilo plamena jer sam ga čitavog gurnuo u ulje.
Hvala na slikama
Hvala na slikama
Molokai- spikač
-
Jako lip nož, kolega Molokai, baš lip, drška posebno. Svi komplimenti.
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Op op, ovo sam propustil, Molokai nož je bomba, odličan oblik, imamo isti ukus hehe, jedino bi ja još dodal rupu za špagu, mada ej to sasvim sporedno i nema veze s nožem, uglavnom cestitke na odlinom uradku, i super fotkama(i super je ispolirano)
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Datum registracije : 03.08.2009
@Marko
Hvala. Dodao bi i ja rupu za špagu samo nisam na vrijeme nabavio mesing cjevčicu. Iako mislim da je to nepotrebno i samo smeta u upotrebi, ali lagano skineš pa nema veze. U sve ostale planiram stavljati.
Hvala. Dodao bi i ja rupu za špagu samo nisam na vrijeme nabavio mesing cjevčicu. Iako mislim da je to nepotrebno i samo smeta u upotrebi, ali lagano skineš pa nema veze. U sve ostale planiram stavljati.
Molokai- spikač
-
Krasan nož posebno drška.Svaka čast
Zile- lingua
-
Broj postova : 304
Godine : 62
Datum registracije : 05.05.2012
Svaka čast za nož,izgleda odlično.
Maslina baš lepo izgleda a zanima me kojim si epoksijem popunio file work i kada?
Pozdrav i samo nastavi.
Maslina baš lepo izgleda a zanima me kojim si epoksijem popunio file work i kada?
Pozdrav i samo nastavi.
Pilgrim- lingua
-
Broj postova : 262
Godine : 43
Datum registracije : 20.02.2012
Pilgrim je napisao/la:Svaka čast za nož,izgleda odlično.
Pozdrav i samo nastavi.
Hvala.
Filework sam popunio s epoxyem, onim bržim, od Bisona. U kojeg sam umiješao malo, ali malo crnog alkoholnog bajca u prahu.
Molokai- spikač
-
Evo, danas sam napravio i logo. Korice slijede...
@Chumaman - Hvala na logu.
@Chumaman - Hvala na logu.
Molokai- spikač
-
Ma logo je ko' stvoren za tebe,ovaj si malo modificirao ,svejedno je 'morski'.
Nego me interesira jesi radio folijom ili lakom.
Nego me interesira jesi radio folijom ili lakom.
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
Lakom za nokte pa grebao nekom pincetom. Vidiš mali 4 u zubima?
Molokai- spikač
-
e, drška ti je predobro ispala..šare.. ma fenomenalno je , stvarno predivno izgleda
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Datum registracije : 17.10.2010
Evo, dugo nisam predstavio ništa novo, a iskreno nemam ni vremena toliko raditi oko noževa koliko bi htio. Sad polako ronjenje i ribolov završava, sad će i godišnji pa idemo dalje, u nove noževe. Motivacijski govor je gotov, hm.....
Idemo, Molokai Gojira, nož po mom nacrtu, moja izrada.
Jedina zamjerka, tračna mi riknula pa sam morao pola grinda raditi sam. Po meni bi trebalo dignuti grind još malo. (puno)....
ali nema veze, nož je namjenjen meni, kao radni alat, za radove u šumi... pošaljem ga Urbanoj gorili pa nek ga testira, samo nemoj po kamenu....
inače ovo su moji zadnji noževi rađeni s carbon čelikom jer to je za poluditi, stalno pazit i premazivati balistolom ili uljem od kamelije. Iako je carbon zakon za veće noževe.
Prelazim ja na stainless, nabavio sam dva komada Nioloxa,SB-1, (ustvari 3, samo sam jednog već poklonio). Koliko vidim svi ga hvale po stranim forumima.
Molokai "Gojira"
Čelik 1075, debljina 4 mm
Dužina oštrice 21,5 cm
Dužina drške 12 cm
težina ?
Drvo, ceylon rosewood, prekrasno i jako tvrdo drvo.
Rađen je i sekundarni grind, rezni brid s mašinom moje izrade, slika dole....ali se ne vidi dobro taj rezni brid jer je nož nakon tog prošao još dodatna šmirglanja itd...
ajmo na slike.....
tu se vidi rezni brid i jbn posjekotina na mom prstu, uklizao mi je pod nokat. Trebao se zvati first blood al je to ime već zauzeto....
drška mi je izgleda bedasto pa sam malo promijenio dizajn, spasio stvar...
tungovo ulje
evo i čudo moje izrade, ima propusta ali je prve napravio dobro. Ima raznih dizajna na internetu pa potražite malo.... uglavnom može se koristit za oštrenje itd, ovisno o tome šta stavite na šipku....
Ajmo, drugi....
Nož po mom dizajnu (posuđen od Lon Humpreya) je iskovao majstor Žile. Ima nekih propusta, ali pošto mu je to prvi grindan na grinder, ajde nek mu bude...
Čelik 5160,debljina 4,5 mm
Dužina oštrice 13 cm
Dužina Drške 11,5 cm
Drvo bubinga, prekrasno drvo. Što? kad se palim na drva....
Rezni brid sam isto ja radio.
Drvo je polirano Micro Mesh-om. a onom tko ga je izmislio treba dati nobelovu nagradu.
znao sam da sam nešto zaboravio, futrole, ali doći će to na red.....
Idemo, Molokai Gojira, nož po mom nacrtu, moja izrada.
Jedina zamjerka, tračna mi riknula pa sam morao pola grinda raditi sam. Po meni bi trebalo dignuti grind još malo. (puno)....
ali nema veze, nož je namjenjen meni, kao radni alat, za radove u šumi... pošaljem ga Urbanoj gorili pa nek ga testira, samo nemoj po kamenu....
inače ovo su moji zadnji noževi rađeni s carbon čelikom jer to je za poluditi, stalno pazit i premazivati balistolom ili uljem od kamelije. Iako je carbon zakon za veće noževe.
Prelazim ja na stainless, nabavio sam dva komada Nioloxa,SB-1, (ustvari 3, samo sam jednog već poklonio). Koliko vidim svi ga hvale po stranim forumima.
Molokai "Gojira"
Čelik 1075, debljina 4 mm
Dužina oštrice 21,5 cm
Dužina drške 12 cm
težina ?
Drvo, ceylon rosewood, prekrasno i jako tvrdo drvo.
Rađen je i sekundarni grind, rezni brid s mašinom moje izrade, slika dole....ali se ne vidi dobro taj rezni brid jer je nož nakon tog prošao još dodatna šmirglanja itd...
ajmo na slike.....
tu se vidi rezni brid i jbn posjekotina na mom prstu, uklizao mi je pod nokat. Trebao se zvati first blood al je to ime već zauzeto....
drška mi je izgleda bedasto pa sam malo promijenio dizajn, spasio stvar...
tungovo ulje
evo i čudo moje izrade, ima propusta ali je prve napravio dobro. Ima raznih dizajna na internetu pa potražite malo.... uglavnom može se koristit za oštrenje itd, ovisno o tome šta stavite na šipku....
Ajmo, drugi....
Nož po mom dizajnu (posuđen od Lon Humpreya) je iskovao majstor Žile. Ima nekih propusta, ali pošto mu je to prvi grindan na grinder, ajde nek mu bude...
Čelik 5160,debljina 4,5 mm
Dužina oštrice 13 cm
Dužina Drške 11,5 cm
Drvo bubinga, prekrasno drvo. Što? kad se palim na drva....
Rezni brid sam isto ja radio.
Drvo je polirano Micro Mesh-om. a onom tko ga je izmislio treba dati nobelovu nagradu.
znao sam da sam nešto zaboravio, futrole, ali doći će to na red.....
Molokai- spikač
-
Nož je ispao odlično , vidi se koliko si truda uložio . Što se tiće oblika ,brušenja i poliranja večinom nađem nekakvu malu zamjerkicu ali ovdje je nema sve mi se kod noža sviđa .Ali što se tiće T.O. nisam siguran ,ja sam taj materijal popuštao 2 sata na 180 stupnjeva .Nadam se da ti svoj predugim popuštanjem nisi usrao .Ajde nakon malo testiranja javi kako drži oštricu ,probaj rezati neko meso na dasci pa vidi jel poslije toga brije .
bezribic- tipko
-
Broj postova : 78
Godine : 53
Datum registracije : 23.02.2011
Stranica 1 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 2.