FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Pravljenje vlastitog noža

+60
elvin
Hombre
Igsy
hanuman
Posa
Lupus75
gorky
flok
crotwar
Fagus
bagata
rinos
cuci007
M.G.Knives
2,9,29
3C2VX
kruno1704
Vilcambu
chumaman
cidnam
Medo Gradela
gomar
Ikarus
puls
JillValentine
El_Faruk
didapatak
vens
orao
Tahdonvoima
Molokai
Aries
ivo
lololorenzo
Fratt
mario.kukic
ziki-zile
urbana_gorila
oetzi
GAGY
Pilgrim
gibo
djomla
Zagoraman1911
Strider
Lovac23
DoomsdayST
mariobab
zlatko1
Login
ante5555
Target
LEGION66
ben-66
girdeaux
Knife_maniac
Migach
cutlass
Mraz
yasko
64 posters

Stranica 2 / 8. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Go down

Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Empty Re: Pravljenje vlastitog noža

Postaj by cutlass 19.01.12 21:49

bas me zanima kak ce ispasti...

cutlass
guru
guru

Broj postova : 3949
Datum registracije : 16.04.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Login 21.01.12 21:39

@Mraz - fantastičan uradak u cjelokupnom smislu, od noža preko drške do odlične futrole. Takvu sličnu futrolu več duže vrijeme maštam, nadam se da će se jednog dana moj RAT7 u takvoj skrasiti:

Ovo mi je vodilja,ali ce vjerovatno biti kombinacija pvc koža za početak jer nisam baš neki majstor
http://1.bp.blogspot.com/_zS2G_1ULWm0/S68oNRMudJI/AAAAAAAABGE/tyrkkWq1kZw/s1600/Ontario+RTAK+II+Technical+Sheath+04.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_zS2G_1ULWm0/S68oMUA4PWI/AAAAAAAABFs/GirvlVuB7zc/s1600/Ontario+RTAK+II+Technical+Sheath+01.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_zS2G_1ULWm0/S68oNKDpbWI/AAAAAAAABF8/huiOPPPH3mQ/s1600/Ontario+RTAK+II+Technical+Sheath+03.jpg
Login
Login
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1136
Godine : 38
Datum registracije : 17.07.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Migach 21.01.12 21:42

@login, nadam se da ćeš ovo čim prije uspijeti, fakat odlično izgleda, ova futrola i nož idu zajedno, predivno izgleda. Pravljenje vlastitog noža - Page 2 393492 a i siguran sam da ima forumaša koji to mogu da naprave
Migach
Migach
ADMIN
ADMIN

Male
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Login 21.01.12 21:47

yup.. fantastično se slažu.. nadam se da cu imati vremena uskoro pokušati pa šta bude
Login
Login
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1136
Godine : 38
Datum registracije : 17.07.2010

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 29.01.12 10:56

Imam jednu konstataciju i voleo bih ovdasnji majstori i oni koji se razumeju da mi potvrde ili opovrgnu ako nije tacna.
Radi se o sledecem.
Jedan vetreinar dolazio kod mene,ujedno je trener realnog aikidoa,video moje niozeve mnogo mu se svideli(veliki ljubitelj nozeva),pa me pitao da mu kasnije napravim par komada.Al ono sto mi je najzanimljivije hoce i katanu.E sada,malo smo pricali o njoj i ja zakljuci da on veruje da katana moze da sece gvozdje,da udara u drugi mac bez ikakvog ostecenja.E to me je uvek kopkalo i poneki put baci u razmisljanje.Po meni je nemoguce da bilo koji materijal,mislim cak ni dijamant(al ajd mozda on)nemoze da se ne osteti ako recimo ostricom udari pri macevanju u drugu ostricu.Ja maislim da je to nemoguce.Sta vi mislite?
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male
Broj postova : 827
Godine : 43
Datum registracije : 28.10.2010

[Vrh] Go down

Postaj by yasko 29.01.12 11:01

uhhh..katana je prica za sebe..pogledaj testove na youtubeu imas di pucaju u ostricu i metak se prereze na dva djela...i takve stvari..ali posto takve katane rade samo u japanu...tesko da ces kod nas nac nesto izvorno ..i ako nadjes to ti kosta..a da ces je ti izradit...moguce..ali nece to bit to osim izgledom..
yasko
yasko
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1318
Datum registracije : 24.05.2011

[Vrh] Go down

Postaj by yasko 29.01.12 11:02

https://www.youtube.com/watch?v=NJSoxClqknM

evo ti prvi dio pa gledaj filimc
yasko
yasko
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1318
Datum registracije : 24.05.2011

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 29.01.12 11:10

Gledao sam te klipove.Ali to nije neko bas cudo.Metak nije celican ni kaljen.Sada,mozda neki jeste al ja nisam cuo(neznam pancirni,al mislim da su oblozeni samo gvozdjem).Al ovde mi je nedoumica da udari ostrica o ostricu,a da se ne osteti.Mislim da je to nemoguce.A toza izradu,ma znam da nemoze da bude oreginal,za to on i nema pare ,a ni ja nemogu da mu uradim.Znaci repliku hoce.
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by mariobab 29.01.12 13:11

Oko katana je isprepleteno mnoštvo mitova i legendi, jednostavno zato što su egzotične, a i u svaku je utkano mnogo majstorskog umijeća i završne estetike. Jer Japan je slab sa željeznom rudom, pa se ono malo čuvalo i pažljivo obrađivalo.
Niti su načini izrade išta nepoznato u drugim djelovima svijeta, niti su katane bile posebno superiorne drugom sličnom oružju. Mitovi o tome kako sijeku tenk popola i sl., jednostavno nisu točni, pa su se ljudi čudili da kako se katane lako savijaju i ostaju takve.
Katane će se i oštetiti i savinuti i pucati-u stvari europski mačevi su često bili kvalitetniji od katana (gledajući čvrstoću, elastičnost, žilavost...)
A mitova ima i tu (pročitaj sagu o Nibelunzima-kako Sigfried kuje i isprobaqva mač, Pjesan o Rolandu, Beowulfa...)
Ništaq mistično nema niti u izradi, geometriji (nema jedinstvenog recepta) niti u krajnjem proizvodu- danas bi svaki komercijalni proizvođač mogao napraviti katanu daleko boljih karakteristika od komercijalnih čelika i daleko manje krajnje cijene.
Ali-tu nema onoga što zaista košta, dugotrajnog i strpljivog ručnog rada i osobne posvećenosi svakom komadu...
Dakle Zlatko, možeš napraviti original.
mariobab
mariobab
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1910
Godine : 60
Datum registracije : 28.01.2009

http://bushcraft-forum.findtalk.biz/

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 29.01.12 13:51

Potpisujem sve šta je mario reka... Uz par sitnica šta ću dodat...
Nema tu nikakvog mita, katana je oštrica sablje, uz par specifičnosti geometrije, kaljenja i poliranja... Više specifičnosti postoji kod slaganja koshirae, tj. ostatka opreme katane...

Nihonto, tj. japanski mač sa praktički umjetničkim konotacijama radi se danas samo i isključivo u Japanu, pod vrlo specifičnim uvjetima... Skup je, i nema nikakvih mističnih svojstava, osim određenog izgleda teksture čelika i artefakata kaljenja, tipa hamon, ashi itd... A skup je jer je količina repromaterijala dostupnog (tamahagane) i licenciranog za korištenje ograničena, a i broj oštrica koje licencirani japanski kovač smije godišnje prodati je strogo ograničen... Znači, umjetno je stvoreno to okruženje baš da se sačuva izvornost, umjetnčki aspekt, i ekskluzivnost nihonto-a... Nikakve druge duge oštrice od čelika u Japanu nisu legalne, osim licenciranog nihonto-a sa papirima koji njima predstavlja umjetnički predmet...

A kod njih kovač je šegrt 10 godina prije nego postane majstor, a za izradu recimo tsuke (drške) šegrtuje se 15 godina...

Mitovi postoje, i toliko su ukorjenjeni čak i kod japanaca da su u I i II sv. ratu pokušavali gunto oštricama sjeći sve i svašta, na ogromnu tugu majstora koji su ih morali popravljat i održavat, jer uz masovno proizvedene oštrice, u gunto opremi znalo se često nać prekrasnih antikviteta, porodičnih oštrica starih stoljećima, koje je neki tukac savio, okrhnio ili slomio pokušavajući prerezat cjev od puške neprijatelja...

Znači, i za napravit vjernu kopiju katane, triba učit masu toga, pa onda za ostatak, dršku, korice, ima tu finesa i detalja da zaboli glava... Ali, prije svega triba pazit na sigurnost, pa napravit žilavo sječivo i čvrstu ručku koja nije 100% kopija ali liči je manji problem nego napravit komplet koji će se razletit kod korištenja...
=)
DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 29.01.12 14:37

Momci,momci,stvarno vam hvala na odgovoru,pogotovo na tvom bodrenju Mario,ali moram da kazem (mislim bez zasdnjih namera)da nisam to trazio.Ali cinimi se da ste,izokola,al ipak odgovorili na ono st me je u stari interesovalo.A to je dal posle borbe recimo dva majstora sa katanama,sabljama se osteti secivo maca?
To me je zanimalo.Meni se cini da se posle borbe bilo katanama,bilo sabljama ili nekim evropskim macevima,mac prolazi sav natesterisan.To sam se ja pitao,jer neki ljudi,pa i ja nisam bas siguran,zato i pitam(mada sebi kad zdravo razmislim delujem smesno)misle da ona moze da brije ili ostaje minimalno setecena posle borbe gde macevi secivima udaraju jedan u drugi.A ono sto me je najvise u tome je to sto recimo postoje sacuvane katane iz ranog perioda koje su potpuno ocuvane.Tako da ja zamisljam da je i neka prosla kroz boiste.Al neznam sigurno dal bas nijedna nema ostecenja.Nisma procitao to nigde.Pa sam hteo potvrdu toga.
Oko same izrade,znam kakvih tu zaje..cija ima i stvarno neznam dal cu se upustim u taj poduhvat i to pogotovu prvi put i odma za nekog.Inace nameravam da napravim vakizasi.Jer je ona nesto izmedju noza i katane,ni njegove dimenzije nisu za podcenjivanje.A katana,mozda,al prvo moram da se oprobam u ovim.Nadam se da ste razumeli i jos jednom hvala na nesebicnoj pomoci i podrsci.Pozdrav
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 29.01.12 16:04

Zlatko, oprosti, ali nisan skonta da ti je to najbitnije pitanje...

Naravo da će se kontaktom oštrica na oštricu katana uništit ka i bilo koja druga sablja ili mač...

Evo ti slika jedne takve antikne katane:

Pravljenje vlastitog noža - Page 2 Thehorrorblade

Preuzeto sa ove teme:

http://www.nihontomessageboard.com/nmb/viewtopic.php?f=1&t=8555

Koryu kenjutsu, klasično japansko mačevanje ima tehnike skretanja protivnikovog stranicom svoga mača i rijetke tehnike baš blokade i zaustavljanja protivnikvog mača, ali leđima, ne oštricom... Inače kod većine JSA (Japanese Sword Art) cilj je što ranije završit sukob, po mogućnosti prvim zamahom, prilikom izvlačenja, te izbjegavanje kontakta oštrice o oštricu... Odatle toliki naglasak na iai komponente, i iaido/iaibatto u cjelini...

Oštrce su očuvane stoljećima najčešće one koje nisu vidile borbu... Lakše ožiljke se naravno ispoliralo... I dan danas se mogu nać antikni primjerci sa manjim zarezima od borbe na leđima i boku koji su bili preduboki za poliranje... Katane koje su toliko uništene da se ne mogu poliranjem dovest u red su se najčešće reciklirale, pa ih zato i nema...

Velika je razlika kako se gledaju, i čuvaju, zapadne antikne oštrice, i recimo japanske... Antikni nihonto je obično bez prevelike hrđe i patine na oštrici, ali se zato nakago (tang) NIKAD ne smije polirati ili bilo kako dirati hrđa na tom djelu, on se najčešće ne ulji i najbolji je pokazatelj stvarne starosti oštrice...

Znači, okrhne se katana i savije, ka i svaka druga sablja... Postoje razne geometrije, ali za recimo većinom tachi i rane katana oštrice, karakteristična je konveksna oštrica koja nije nikad bila oštra ka žilet, ali je sjekla bez problema, a zato jer se u to doba nosio oklop i bila je velika šansa da će oštrica naletit na nešto tvrdo... Kasnije, kad se manje ratovalo u oklopu a više dueliralo u civilu, onaj oštri dio sječiva je ličja sve više na skandi ili saber grind, ravno, oštro sa se možeš brijat... Ali, ka šta i kod noževa znamo, to je značilo krhkiju oštricu...

Nema tu tajni, ni čudotvornih svojstava... Sve ka i obično, uz neke specifičnosti...
=)
DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 29.01.12 17:11

DoomsdayST,prijatelju,bas to mi je trebalo.Jer do sada ovo ti sto si napisao i ove slike i sajt pokazao,nisam vidjao ostecene katane i znao o tome.Al sam cuo zato bajki mnogo.Mada ,posto sam inteligentan,bar iole,sam i sumnjao da su tacne i da mora da se osteti ma kakav celik ili materijal da se koristi.A pogotovo celik.Puno ti hvala na odgovoru/.Pozdrav
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Lovac23 29.01.12 20:12

Jedno objasnjenje
Katanama se nije cesto macevale...postojala je tehnika kojom se izvlacio mac i zadavao smrtonosan udarac u slucaju macevanja nikad se ne blokira ostricom maca mec ledjima ili stranom
Lovac23
Lovac23
lingua
lingua

Male
Broj postova : 211
Godine : 36
Datum registracije : 04.12.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Strider 29.01.12 20:51

Nikada naći video koji trebam -.-
No uglavnom, baš je bilo prikazano to što si pitao- oštrica mača protiv druge, prosječnom snagom lupano. Nema tog mača u povijesti koji se ne bi oštetio. U ovom slučaju eurposki mač bio je položen oštricom okomito na stol i njega su udarali katanom i drugim dugim mačem. Rezultat je bio očit, oba mača oštećena (ustvari sva tri). Katana protiv položenog mača lošije prolazi- oštrica je imala...erm...okrhnute dijelove, zbog veće tvrdoće (chipping), i savila se u stranu kao neka loša kopija, dok je mekši dugi mač protiv istog bolje prošao, oštrica (mala površina gdje je došlo do kontakta) se izvila (ne cijeli mač, štoviše je ostao ravan). Naravno u takvoj skali da nema tog štrajhera koji bi to ispravio. I da, europski je mač dublje ušao u drugi.

Katane su na takvom glasu zbog načina izrade, gore je već sve rečeno, ali i zbog ruke koja ju je koristila- samurai, vještina, preciznost, mističnost. Kada zamislite nekog europskog srednjevjekovnog vojnika zamislite neku prljavu seljačinu koji igra baseball sa mačem (što je u potpunosti krivo).

Ja, naprimjer, ne razumijem cijeli japanski zen pristup. Razumijem da nisu imali resurse i morali su usavršiti takve tehnike rađenja katana što u ono vrijeme svijet nije vidio, ali sve im je umjetnost i detalji, ja bi tamo poludio, trebaš zapaliti par onih ceremonijalnih mirisnih štapića prije nego se ideš pokenjat. Za vrijeme pravljenja jedne katana, koliko se ovih prostih europskim mačeva napravi? Ne znam, ali puno više. Još jedan primjer- oni vrhovi strelica (yanone) ukrašeniji i kičaviji nego soba nekog engleskog plemića, što je meni apsurdno, ali ipak sam Balkanac. Iskusan kovač napravi par bodkina u par minuta.

Što se tiče onog videa gdje pucaju u katanu- olovo je jedan od mekših metala (ne uključujući alkalijske i zemnoalkalijske metale) i još je ispucano iz pištolja. Imate video sa strane gdje u nju pucaju sa BMG .50 i dobro se vidi kako komadi lete s katane. Isti je test napravljen sa dvoglavom američkom sjekirom i isti je rezultat- metak po pola, nema tu nikakve prednosti katana nad ostalim oštricama. Imam link gdje katana prolazi ispod waterjet-a, neoštećena.

DoomdayST je spominjao način mačevanja, izbjegavanje kontakta mača. To je točno, ja sam trenirao kendo i znam poneku stvarčicu, ali to su morali primjeniti baš zato jer su ima mačevi, zbog kompliciranog načina izrade, bili teži za popraviti nakon oštećenja, za razliku od europskih mačeva izrađenih od homogenog čelika. Isto je npr, sa jian mačem u Kineza. Pretanak za clashingi bashing, namijenjen je gađanju procjepa u oklopu i rezanju izloženih dijelova tijela (vrat, zapešća itd itd). Sa dvoručnim mačem iz Škotske, claymore-om, brate nije bitno di pogodi, napravi traumu samo tako.
Strider
Strider
honoris
honoris

Male
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Zagoraman1911 29.01.12 22:35

Dawor je napisao/la:To je to.
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 P1010108

Pravljenje vlastitog noža - Page 2 P1010109
Ali nije to samo običan nož, to je močni sjekač sa 6,5 mm širokim leđima.
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 448217 dobro bio bi močniji da je duži. Dug je 25 cm.
Pravljenje vlastitog noža - Page 2 P1010106

Ipak sam zaljepio držalicu sa ljepilom za brtve motora, drži na temperaturi
od -60 do +260 i postane onak gumeno. Hvala Joža na pomoči.
Bilo bi zgodno da netko napravi tutorijal o izradi korica za nož. :bog:

Sad s njim na TV prodaju Pravljenje vlastitog noža - Page 2 469245

Zagoraman1911
tipko
tipko

Male
Broj postova : 66
Godine : 31
Datum registracije : 29.01.2012

[Vrh] Go down

Postaj by djomla 30.01.12 1:23

Mislim da se uz dobru volju i nešto znanja može bez problema napraviti katana koja će biti bolja od onih koje su se proizvodile prije npr. 300-400 god.. Zato što se njihova tehnologija bazirala na metodi pokušaj-pogreška a naša na znanstveno utvrđenim informacijama o čelicima i TO.
djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male
Broj postova : 977
Datum registracije : 12.04.2010

https://habilisurvival.wordpress.com

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 30.01.12 2:18

Oštrica - vrlo vjerojatno, ako ne ulazimo detaljno u geometriju koja se razlikuje od škole do škole i od perioda do perioda...

Kompletna katana - e, tu već triba dobro zagrijat stolicu, i naučit zašto se nešto radilo na određeni način, sa određenom vrstom drveta, pa te principe replicirat u modernim materijalima... Ima tu posla...

=)
DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 30.01.12 14:20

Bas lepa objasnjenja i price.Katana jeste mnogo komplikovana za izradu iz mnogih razloga,medjutim ono sto bih ja napravio bi radio na svoj nacin,a koristio bih ono iz njihovih metoda sto meni odgovara.Ja volim tradiciju dosta,ali takodje i nove stvari,pa bas da radim isto kako su oni radili,me bas ne inspirise.Meni je u sustini bitan samo krajnji proizvod.Da ona izgledom bude ista kao i original(ne bas u svakom detaljcicu),a celik i ono sto bi sa njim radio malo bi se razlikovalo od nacina kako i nozeve radim.Voleo bih da radim laminiranu,kakva i jeste ona u sustini,medjutim toliko secivo kovacki variti i presavijati,mi bez mehanickog cekica deluje hororski posao.Ali bih voleo.Nozeve u svakom slucaju hocu,kad tad,a i damaskus.Sve us svemu ono sto prelazi domene dobrog fizickog rada i postaje mucenje ipak gledam da preskacem.
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Lovac23 30.01.12 17:22

Sve ima svoje ...katana se previ iz grumenja zeljeza...bio je dokumentarac.....sto jeste,jeste proglasena je od strane svih kao najbolji mac
Sto zbog izrade (bimetalna) sto zbog umijeca koristenja ....
Doduse jedan je Crnogorac sabljom osjekao glavu samuraju u Rusko-Japanskom ratu Pravljenje vlastitog noža - Page 2 747986
Lovac23
Lovac23
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by ante5555 30.01.12 18:20

danas sam drzao u ruci drvo koje po svom obliku imitira katanu samo je malo duze ,smede drvo je jako tvrdo i inace je to donio Branko Cikatic iz Japana pa ako ima ko saznanja za sta sluzi
ante5555
ante5555
spikač
spikač

Male
Broj postova : 654
Datum registracije : 31.10.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Lovac23 30.01.12 18:44

Ne znam cemu sluzidrvo, ali znam ko je Brank Cikatic legenda K1 Pravljenje vlastitog noža - Page 2 747986
Lovac23
Lovac23
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 30.01.12 18:54

Pa to ti je bre boken.Drveni mac za vezbanje.Nemoguce da nisi cuo za njega.
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 30.01.12 19:23

Bokken ili bokutoh... Radi ih jedan naš zemljak iz Pakraca da ti oči ispadnu...

http://paart-budo-buki.blogspot.com/

=)
DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Lovac23 30.01.12 21:36

Pravljenje vlastitog noža - Page 2 747986 Ja sam samo skontao drvo Pravljenje vlastitog noža - Page 2 747986
Znam sta je boken koristio sam ga na kombudu Pravljenje vlastitog noža - Page 2 469245
Lovac23
Lovac23
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 31.01.12 17:40

zlatko1 je napisao/la:Bas lepa objasnjenja i price.Katana jeste mnogo komplikovana za izradu iz mnogih razloga,medjutim ono sto bih ja napravio bi radio na svoj nacin,a koristio bih ono iz njihovih metoda sto meni odgovara.Ja volim tradiciju dosta,ali takodje i nove stvari,pa bas da radim isto kako su oni radili,me bas ne inspirise.Meni je u sustini bitan samo krajnji proizvod.Da ona izgledom bude ista kao i original(ne bas u svakom detaljcicu),a celik i ono sto bi sa njim radio malo bi se razlikovalo od nacina kako i nozeve radim.Voleo bih da radim laminiranu,kakva i jeste ona u sustini,medjutim toliko secivo kovacki variti i presavijati,mi bez mehanickog cekica deluje hororski posao.Ali bih voleo.Nozeve u svakom slucaju hocu,kad tad,a i damaskus.Sve us svemu ono sto prelazi domene dobrog fizickog rada i postaje mucenje ipak gledam da preskacem.

Evo, ako se toga uhvatiš, nešto šta bi ti moglo pomoć... Ovo je samo promo od komercijalnog DVD-a koji se može naručit...

https://www.youtube.com/watch?v=OabMtgsCtFs&feature=youtu.be

Tu se radi o izradi katana-esque tactical sablje, koja liči na katanu, ali nema sve komponente ka original, pojednostavljene su neke stvari, i lakše je izradit... Diferencijalno je kaljena u ovom slučaju, javlja se hamon, ali isto tako, može se uzet opružni čelik i zakalit ka europske sablje mono kaljenjem, da je plastična deformacija skoro pa nemoguća, kao i okrhnuće, jer će se oštrica prije srolat nego okrhnut... To je sigurnije iako je malo mekša oštrica, a i praktičnije,pa bi ja 'tactical katana' projekt radija mono kaljenjem od opružnog čelika, radije nego diferencijalnim kaljenjem od alatnog čelika...

Tako nešto radi kolega forumaš zak, koliko vidim sa njegovih slika...

https://survival.aforumfree.com/t2594-moja-seciva

Znači, nije katana u klasičnom smislu, ali je svakako upotrebljiva za tameshigiri, a i lipo je za vidit...

=)
DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 31.01.12 19:06

Hvala na nesebicnoj pomoci.I ja imam poneki klip skinut sa neta oko kovanja katane.Mislim da ce mi dovoljno posluziti pri izradi.Al,mora i mal da se i sam pomucim,mada bogami pre ce biti,dosta pomucim.Al otom potom.Idem redom,prvo tanto,pa vakizasi,pa posle mozda katana.
A da,pa bas takvu bi i ja napravio.Nego ima jedna luda ideja,al neverujem da cu stvoriti uslova za to da uradim.Komsija,skoro dosao kod mene da mi nesto sredi neki prekidac na aparatu za varenje(vise da ga nanovo ugradi),pa,posto zna dosta o istoriji mog sela i sl(to mu je neki kao hobi i velika ljubav,mada voli sebe dosta da slusa,a to me malcice nervira,al sta ces)raspricasmo se o vodenicama i sl.Pa mi rece da ima jedna na Rudniku,planina kod mene blizu,sto je meni bilo interesantno dosta,al mi oci tek zasijase kad pomenu da je tu nekada bio rudnik gvozdja koji su jos Rimljani,Austrougari i drugi koristili i da tu po zemlji okolo vodenice i sada ima da se nadje poneki odlivak.I jos pomenu da je to mesto uz reku jedno 500m duzine prepuno rude gvozdja..Sad verovatno naslucujes ka cemu me misli vuku.Pade mi napamet izrada celika,nesro slicno kao Japanci,samo ovaj bi bio Rudnicki.Strasna pomisao zar ne?
Al bilo kako bilo,cim se vreme izlepsa,a i sredim kola spremam dzak dva zita i pravac Rudnik.Inace ionako volim planine.
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 31.01.12 19:09

Uhhh... Dobit čelik iz rudače je jebeno težak i pipav posa, koliko san ja uspija vidit, a finalni rezultati su upitne kvalitete... Ali, ako ti je to baš želja, naravno, probati, zašto ne...

=)
DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 31.01.12 20:26

Ma nebi se ja tu dvoumio da netreba mnogo cumura i da proces netraje prilicno dugo.Al mozda jednom probam.Do sada nisam ni znao da u mojoj blizoj okolini i ima rude gvozdja.Ali mi zato pade odavno jedna laksija i po meni izvodljivija mogucnost dobijanja celika.Mislim da je istim principom moguce dobiti celik iz gusa.To me je jedan livac,komsija ubedjivao da je nemoguce,da se celik samo dobija od belog sirovog gvozdja.Ali ja mislim da je moguce dobiti i iz gusa.Aj recimo da je metoda drugacija od dobijanja cleika iz belog gvozdja,al zasto ne bi bila slicna dobijanju celika iz rude.Gus je gvozdje sa prevelikim sadrzajem ugljenika i dosta necistoca.Al to se sve smanji i procisti,cak mislim i relativno brzo u odnosu na dobijanje iz rude.Ovde je vec vise od pola procesa uradjeno.Ta mi je ideja vrlo privlacna i skorije (dobro ,ne bas skorije)cu najverovatnije probati.Imam vec plan u glavi kako bi i sta bi.Pa me bas interesuje dal je tako kako kaze komsija i njegove knjige il kako mi moja logika kaze.Al bez obzira ima da probam jednom.
Kolko planovaaaa?
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 31.01.12 20:31

Hmmm... Koliko se sićan (davno me to interesiralo) nečistoće, ali i ugljik, migriraju van preklapanjem i kovačkim varenjem... Jedan od razloga zašto su katane preklapane, da se nečistoće izbace, ali se ugljik dodavao, ponekad u obliku slame, ili već kako treba...

Samo, neznan koliko je ugljika u gusu, i koliko bi ga mora kovat i preklapat da dođeš do upotrebljivih količina ugljika...

=)
DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by zlatko1 31.01.12 20:42

U gusu koliko se secam je minimalno 3% ugljenika,al mislim da je mnogo vise.
Takdje mislim,da je malcice jos komplikovanije nego si ti napisao.Naime,kako sam citao negde,nemogu se stetiti gde,gus nemoze da se kuje,bas zbog tog ugljenika.Zato sam ja mislio da napravim jedan kalup,obicna cetvrtkica,i u nju nalio otopljni gus.Dobio bi se flah,pljoska.E sada,tu bi vrsio probe,ako trba pri topljnju bi malo zadrzao na vatri da se krcka jedno vreme,mozda da ga i plamen bije,pa tek onda izlio.To bi po mojoj logici omogucilo kasnije kovanje i preklapanje,koje bi odstranilo preostale necistoce i visak ugljenika.A samo livenje odnosno topljnje bi odstranilo jedan dobar deo i necistoca ,a i ugljenika.Ma tu bi bas eksperimentisao malo.Na netu sam video jedan klip kako neki,valjda skandinavci prave celik na nacin kako se radilo,pa verovatno pre stotinak godina ,a mozda i jace.To me je inspirisalo.Zeza me samo lonac.Usta bi to topio.Al taj komsija,s kim sam pricao bi to mogao da mi sredi.Mada i tu imam neke ideje.Ma ideja kolkoces.
A da,u pravu si preklapanjem necistoce i uglejnik izlaze,tako sam i ja citao i cuo.I zato se uostalom i katana preklapala.Celik je bio mnogo los pa je moao da se dotera.A to je bio nacin.

Zadnja promjena: zlatko1; 31.01.12 20:45; ukupno mijenjano 1 put.
zlatko1
zlatko1
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content