Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Oštrenje noža
+91
flok
Dottore
ElPrezidente
tante
JillValentine
tigi
Zile
roby71
maxina
Tandrax
zenomorf
Biber
Koaksijalac
majstor76
Drveni Sovac
DoomsdayST
skyrunner
Utvara
lololorenzo
žohar
cutlass
ng44
dado2
Mornar
gibo
zlatko1
ante5555
Šimun
ivo
mali mačak
Ikarus
markonvs
brdo
puls
PJER
northy
plazzi
Stribog
kengur32
Fugitive
Surfer
MoadDib
hankok
damjan
redbeard rum
point
glock
bop
baracuda
Medo Gradela
jerc1
Drvo
Tango
mimir
Igsy
Storo
Cave Bear
Mladen
Marko
antun
Jolender
NAVIGATOR
rinos
Adept
SoLoSaroman
cabala - baniran
Qark
zeleni
Mraz
zippo
Nino G
Knife_maniac
Samobaniran
Ri istra
forestman
p.strumf
Stoney
Bedanec
LEGION66
bushman
Strider
Damir
M5
LUKSA
( . Y . )
dENIS
Stule
mariobab
commando
bowhunter
Ivan
95 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 7 / 13.
Stranica 7 / 13. • 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13
Re: Oštrenje noža
Da neovaram drugu temu pital bum ovdje... Jel si isplati ovo za kupit da si oštrim nožiće?
Treba mi za dva leatherman-a, moru fising comfort i jednog S&W.
Hvala!
Treba mi za dva leatherman-a, moru fising comfort i jednog S&W.
Hvala!
Storo- lingua
-
Broj postova : 323
Godine : 40
Datum registracije : 16.11.2009
Jel to fali slika?
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Godine : 53
Datum registracije : 09.04.2010
Leatherman vrhunski materijali, mora isto tako s obzirom na cijenu, ali S&W ja nebi ni oštrio... bolje ti je naoštrit neki stari pouzdani kuhinjski nož nego Smith & Wesson kineske nekvalitetne oštrice... imao sam 2,3 iz novije proizvodnje i svi su se raspali u par dana normalnog korištenja.
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
Adept je napisao/la:Jel to fali slika?
E da trebal bi stavit i link...
http://militis.hr/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=13&limitstart=5
Hm... ja se nemogu požalit na S&W bio je isporučen tup, nakon oštrenja sam ga fino pohoblao po drveču i granju i nemrem reč da za ono grubo korištenje gdje nemorem razmišljat joj šta ako lupim po kamenu ili nešto tako, zadovoljava svrhu... Rijeć je o S&W SW4 modelu...
Storo- lingua
-
Broj postova : 323
Godine : 40
Datum registracije : 16.11.2009
To je, s niim se možeš iživljavat bez po muke i brige oko štete dok ti se ne raspadne ail nemoj da ti to bude primarni i jedini nož s kojim ideš u divljinu ili šta ja znam čuvati neki objekt... Jar kažem ti nije se baš za pouzdat u te noževe jedino šta lijepo i moderno izgledaju.
Ovaj oštrač sa tvog linka mi se čini ok, ali za dooštravanje na terenu. S tim nikad nećeš moći fino naoštriti dosta tupi nož. Posjedujem i sam nešto slično od Gerbera...
(slike s neta)
i služi me ok za ono što sam napisao malo iznad. S njim većinom dooštravam victorinox forester, dok za veće i skuplje oštrice na terenu koristim mali fallknivenov DC3 dijamantno/keramički brusni kamen zbog toga što s njime mogu sam kontrolirati kut oštrice koje oštrim i trudim se da zadrži više-manje tvornički kut.
Ovaj oštrač sa tvog linka mi se čini ok, ali za dooštravanje na terenu. S tim nikad nećeš moći fino naoštriti dosta tupi nož. Posjedujem i sam nešto slično od Gerbera...
(slike s neta)
i služi me ok za ono što sam napisao malo iznad. S njim većinom dooštravam victorinox forester, dok za veće i skuplje oštrice na terenu koristim mali fallknivenov DC3 dijamantno/keramički brusni kamen zbog toga što s njime mogu sam kontrolirati kut oštrice koje oštrim i trudim se da zadrži više-manje tvornički kut.
Igsy- honoris
-
Ovako, htiio bi početi malo brusiti i nešto se naučiti u vezi toga.
Malo sam kratki s parama pa sam odabrao za početak šmirgl papir.
E sad za moru allround koji sistem, tvrda podloga ili meka(podloga od miša) i dali od sebe ili prema sebi mislim na ošricu.
Jeli se oštri tako da "režem" ili da povlačim sa oštricom? Ako me kužite?
Neki osnovi tipovi za ovakav nož pošto je ako se ne varam convex grind.
I da di se u ZG može nabaviti Cr2O3 (zelena smjesa za strop)
Malo sam kratki s parama pa sam odabrao za početak šmirgl papir.
E sad za moru allround koji sistem, tvrda podloga ili meka(podloga od miša) i dali od sebe ili prema sebi mislim na ošricu.
Jeli se oštri tako da "režem" ili da povlačim sa oštricom? Ako me kužite?
Neki osnovi tipovi za ovakav nož pošto je ako se ne varam convex grind.
I da di se u ZG može nabaviti Cr2O3 (zelena smjesa za strop)
Zadnja promjena: mimir; 29.10.10 13:19; ukupno mijenjano 1 put.
mimir- lingua
-
Broj postova : 259
Godine : 34
Datum registracije : 15.04.2009
Imam DC4 i zanima me da li bi se na futroli moglo stropati ako ne nosimo veći strop sa sobom.
Meni to izgleda kao prava koža.. možda i nije...
zanimljivo =)Tango je napisao/la:Imam DC4 i zanima me da li bi se na futroli moglo stropati ako ne nosimo veći strop sa sobom.
Igsy- honoris
-
Ja nebih.
Adept- mr.spika
-
Možeš to raditi i na dlanu ruke (često to radim), korici noža, brezovoj gubi, nogavici hlača...
Jeans je dokazano dobar strop.
Adept- mr.spika
-
Adept je napisao/la:Jeans je dokazano dobar strop.
Drvo- mr.spika
-
Broj postova : 1663
Godine : 44
Datum registracije : 13.03.2010
Je, kao i druga čvrsta i gusto tkana platna. Imao sam papučice za britvu, s jedne strane koža s druge čvrsto platno, poput onog kakvo je na poljskim nosilima.
To stvarno prvi put čujem.mariobab je napisao/la:Je, kao i druga čvrsta i gusto tkana platna. Imao sam papučice za britvu, s jedne strane koža s druge čvrsto platno, poput onog kakvo je na poljskim nosilima.
Drvo- mr.spika
-
Drvo je napisao/la:To stvarno prvi put čujem.
Nisi jedini
A ovo s dlanom je šala ili..? Možda stropa na dlanu dok nosi kožnu rukavicu
Onda kad budem htio stropati nož da ne tražim kožni remen imam stare raskidane jeans hlače.
Drvo- mr.spika
-
Prođi nekada po Jakuševcu, ili po ruralnim krajevima, možda još možeš naći, ja sam zadnju koju sam koristio dobio iz Zagorja od prijateljevog djeda.. Brusili su se noževi, sjekire i britve i prije sustava zvučnih imena. U doba kada je oštrina sječiva više značila nego danas. Ne kažem da je bilo bolje, lakše i jednostavnije-iziskivalo je veći trud, pažnju i vještinu, ali rezultat nije bio nipošto lošiji. Ako si se ikada brijao britvom, znati ćeš koliko za neke stvari oštrina čini razliku. Za uobičajene poslove u šumi nije bitno da reže muhu u letu, dovoljno je razumno oštro.
Staiji i koji su radili sa sječivima znaju kako se na terenu testiralo
-na nokat (curičasta verzija na kemijsku)-kliže se pod kutem -ako zapinje, onda je OK, ako klizi onda je tupo
-na kosu-ako se "lijepi" za kosu onda je dobro
Za uobičajene poslove.
-na nokat (curičasta verzija na kemijsku)-kliže se pod kutem -ako zapinje, onda je OK, ako klizi onda je tupo
Za uobičajene poslove.
Hvala na savjetu.mariobab je napisao/la:Prođi nekada po Jakuševcu, ili po ruralnim krajevima, možda još možeš naći, ja sam zadnju koju sam koristio dobio iz Zagorja od prijateljevog djeda.. Brusili su se noževi, sjekire i britve i prije sustava zvučnih imena. U doba kada je oštrina sječiva više značila nego danas. Ne kažem da je bilo bolje, lakše i jednostavnije-iziskivalo je veći trud, pažnju i vještinu, ali rezultat nije bio nipošto lošiji. Ako si se ikada brijao britvom, znati ćeš koliko za neke stvari oštrina čini razliku. Za uobičajene poslove u šumi nije bitno da reže muhu u letu, dovoljno je razumno oštro.
Za uobičajene poslove.
Drvo- mr.spika
-
Nema na čemu. Malo sam gledao po netu i iako nisam naišao na papučice, našao sam da ih još rade u dvostranoj verziji verziji, ali viseće. Samo što je cijena prevelika. Za mene bolesno previsoka-na Hreliću kupim četiri nova kožna opasača za te novce i pojedem ćevape i gladim do besvjesti...Ovdje
Lijepo,ali skupomariobab je napisao/la:Nema na čemu. Malo sam gledao po netu i iako nisam naišao na papučice, našao sam da ih još rade u dvostranoj verziji verziji, ali viseće. Samo što je cijena prevelika. Za mene bolesno previsoka-na Hreliću kupim četiri nova kožna opasača za te novce i pojedem ćevape i gladim do besvjesti...Ovdje
Drvo- mr.spika
-
Ja recimo imam ovo (oriđiđi "DOVO" Solingen stvar), ali i još 4 home made kožna stropa:
Zakon stvar! Sa jedne strane prvoklasna goveđa koža, a sa druge strane čvrsta impregnirana tkanina - izvrsno!
Zakon stvar! Sa jedne strane prvoklasna goveđa koža, a sa druge strane čvrsta impregnirana tkanina - izvrsno!
Adept- mr.spika
-
SretnikAdept je napisao/la:Ja recimo imam ovo (oriđiđi "DOVO" Solingen stvar), ali i još 4 home made kožna stropa
Drvo- mr.spika
-
može se i na tkaninu nanijeti polir pasta (ko onaj filc za poliranje sa bušilicom/brusilicom, nisam siguran na šta ide)
jerc1- tipko
-
Broj postova : 80
Godine : 34
Datum registracije : 12.08.2010
budim ovu temu zbog jednog pitanja,
i molio bih da mi znalci daju odgovore što prije
išao sam u obližnju željezaru po brusni papir za oštrenje noža, tu su imali samo dvije gradijacije brusnog papira za metal. jedna od 60 i druga 320. kupio sam 2 takva komada.
oštrio sam nož koji se malo bio zatupio na papiru 320. nakon oštrenja nož je oštar onako da obrije područje nakon 4-5 poteza.
pa me zanima koji brusni papir vi koristite, jel za drvo ili metal, jer sam vidio da pišete o gradijacijama do 2000 pa jel to papir za drvo ili metal, i gdje ima za kupit takvog papira
i još nešto, jel prilikom oštrenja na brusnom papiru nož samo leđinma vučete prema sebi ili radite poteze tamo-vamo s nožem- to sam vidio na youtubeu da tak radi japanac "virtuovce"
a koliko vidim on se dosta razumje u noževe
i molio bih da mi znalci daju odgovore što prije
išao sam u obližnju željezaru po brusni papir za oštrenje noža, tu su imali samo dvije gradijacije brusnog papira za metal. jedna od 60 i druga 320. kupio sam 2 takva komada.
oštrio sam nož koji se malo bio zatupio na papiru 320. nakon oštrenja nož je oštar onako da obrije područje nakon 4-5 poteza.
pa me zanima koji brusni papir vi koristite, jel za drvo ili metal, jer sam vidio da pišete o gradijacijama do 2000 pa jel to papir za drvo ili metal, i gdje ima za kupit takvog papira
i još nešto, jel prilikom oštrenja na brusnom papiru nož samo leđinma vučete prema sebi ili radite poteze tamo-vamo s nožem- to sam vidio na youtubeu da tak radi japanac "virtuovce"
a koliko vidim on se dosta razumje u noževe
Medo Gradela- spikač
-
Broj postova : 557
Godine : 30
Datum registracije : 16.09.2010
Pošto je ovo pitanje bilo već par puta otvoriti ću posebnu temu s objašnjenjem da se ne izgubi jer sam ljen opet to sve tipkati
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
medo gradela je napisao/la:
Ja koristim vodobrusni papir (3M) koji možeš kupiti u svakoj prodavnici boja i auto lakova.
Tamo imaš i gradacije 1000 -1500- 2000
Jolender- spikač
-
Broj postova : 746
Godine : 58
Datum registracije : 09.03.2010
Neki dan kopam po starim stvarima i nađem pretjerano gadan kajš, premalen, pregadan i nije prava koža...Ali s unutrašnje strane je nekakav...hm...umjetan materijal, kao antilop ili jako fino brušena koža. Svatko bi napravio kao što sam i ja, ne pravdam se :I
Bio je sav izvijen i nearavan pa sam ga omotao da se zadrži oblik.
Nanio sam purol pastu ravnomjerno sa onom malom žličicom za nutele. Sušio se na zraku dva dana, ali sam, čini mi se, malo previše stavio pa je još bio vlažan kada sam stropao. Nije smetalo.
Zakvačio metalni dio na kvaku i deri mile!
Dakle tiramisu je zadovoljan i brije, dobio je malu sekundarnu konveksnu fazetu. (ovo je bilo svega nakon 10 puta povlačenja, kasnije se sve to ljepše ispoliralo).
I voila! Poratable strop! Spreman za u ruksak i na polje. Dio sam samo namazao purolom, planiram drugi dio namazat nečim finije gradacije.
Bio je sav izvijen i nearavan pa sam ga omotao da se zadrži oblik.
Nanio sam purol pastu ravnomjerno sa onom malom žličicom za nutele. Sušio se na zraku dva dana, ali sam, čini mi se, malo previše stavio pa je još bio vlažan kada sam stropao. Nije smetalo.
Zakvačio metalni dio na kvaku i deri mile!
Dakle tiramisu je zadovoljan i brije, dobio je malu sekundarnu konveksnu fazetu. (ovo je bilo svega nakon 10 puta povlačenja, kasnije se sve to ljepše ispoliralo).
I voila! Poratable strop! Spreman za u ruksak i na polje. Dio sam samo namazao purolom, planiram drugi dio namazat nečim finije gradacije.
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
imam i ja jedno pitanjce...
čime tj kako da naoštrim nazubljeni Spiderco???
fala
fala
baracuda- tipko
-
Broj postova : 65
Godine : 60
Datum registracije : 09.01.2011
a ovisi kake zupce imas, neki se mogu naostrir neki ne... ali svejedno je to mukotrpan posao...baracuda je napisao/la:imam i ja jedno pitanjce...
fala
plus taj dio sa zupcima nema previse neke koristi... bar ne meni...
bop- bomber
-
Broj postova : 131
Godine : 37
Datum registracije : 30.12.2010
za zupce na spyderu koristim tanki,fini dijamantni brus firme DMT.okruglog oblika,promjer nekih 5mm pa se prema spici suzava na 2 mm tako da pase na sve zupce,vece i manje.Nisam ih vidio kod nas,ali vjerujem da Spyderov triangl sistem odradjuje sve,a njih ima pa ako ti se isplati,eto.
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011
Stranica 7 / 13. • 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 7 / 13.