Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Papučarenje po Papuku - 7.1.2012.
+6
ante5555
ray/
.
puls
Migach
Login
10 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.
Papučarenje po Papuku - 7.1.2012.
Nisam baš maštovit sa naslovima reportaža, pa neobračajte pozornost previše hehe ..
U subotu smo odlučili napraviti jedno druženje i opet smo posjetili Papuk, ovaj puta rutu Jankovac-Ivačka Glava-Mališćak. Plan je bio malo se rekreirati planinarenjem, obići dio koji smo zadnji puta u listopadu zaobišli i napraviti odmor kod skloništa na Mališćaku.
Početna točka nam je bio pl. dom na Jankovcu. Unutra smo dok se ekipa skupila popili kavicu i raspitali se za mještaj. Inače je noćenje 70kn mislim za članove hps-a, a za nečlanove oko 150. S obzirom na uređenost i mogučnosti doma više nego dobro. Mislim da ću uskoro otići tamo na jedan vikend.
Več standardnoj ekipi za očevid na druženju su se pridružili forumaši TomislavOS i Stribog (prva dva s lijeve strane).
Prvim dio puta do uspona je bila cesta par stotina metara.
Na prvi pogled dosadan dio ali uprzo nam se s lijeve strane pridružuje lijep potok
A sa desne slapići nastali topljenjem snijega
Poziranje na svakom koraku
Prije uspona je valjalo prijeći jedno korito preko zaleđenih balvana.. ne baš pametna ideja
U stilu boy band-a
Momački uspon nas je ovdje uhvatio pa su ovakve scene bile svakih par minuta.. kondicija nam je većini ostala u 2011oj osobito nakon praznika
Putem sam naišao na bukovu gubu i odličio je ponijeti doma pa ću je pripremiti za pripalu i lovljenje iskre. Mora se prvo prokuhati u nekakvoj lužini, recimo vodi s pepelom i onda istući da omekša i stvori se fini materijal i onda osušiti. Postupak sušenja možemo ubrzati korištenjem pečnice ali na laganoj temp. Putem kasnije smo naišli i na brezovu gubu koja je bijela, na forumu sam nedavno saznao da se može koristiti kao flaster. Šteta zaboravio sam slikati. I ova bukova se može fino narezati i bude rastezljiva i lako se stavi oko prsta, možda je i ona dobra kao flaste. Iz jedne Boris-ove teme s foruma vidio sam da se trud koji drukčije izgleda za pripalu se može koristiti odmah jer je suh pa ću idući puta njega potražiti, jer nije potrebna obrada kao sa gubom. Ima ga na ceru i bukvi.
Uskoro stižemo do zabačenog partizanskog groblja usred šume. Ova scena me navela na razmišljanje o survivalistima silom prilike - partizanima, koji su živjeli 4 godine po šumama i živjeli od iste. Čitam jednu knjigu o bilju gdje se svako malo spominju partizani i što su koristili za ishranu. Svakako bi bilo dobro dok ih još ima živih da se njihova iskustva po pitanju "opstanka" negdje skupe jer mogu biti dosta korisna za opstanak u našim krajevima.
Nakon kraće pauze čekao nas je uspon prema Ivačkoj glavi..
Hvatanje daha na usponu.. oči mi ispale hehe..
..
opet hvatanje daha
Jedna zajednička prije konačnog uspona.. čovječe kao da osvajamo Hamburger hill
Snijega je bilo tu i tamo, negdje više negdje manje, negdje ništa..
Kako se približavamo vrhu sve ljepši prizori, oblaci sve brži i bliži..
Vrh osvojen..
Pogled puca na v.Papuk, na podravinu, Požešku dolinu.. zakon
Iv.Glava je drugi najviši vrh Papuka poslije vrha Papuk, sa 912m.. nekima ne previše ali nama slavoncima je impresivno.
Žigosanje..
Knjižicu SPP-a sam nedavno kupio na Petrovom vrhu, ima lijepo opisanje sve slavonske zanimljive destinacije i rute, a i rubriku gdje se sakupljaju žigovi kontrolinih točaka.. pa več kad to dosta obilazim da imam i nekakav cilj za ispuniti
Jedna pobjednička prije spuštanja.. (vjetar nas je tamo gazio)
Silazak do Orahovih voda, nažalost izvor suh, samo jedna manja lokvica iz koje smo i zadnji puta sakupljali vodu, bila je relativno čista za higijensku upotrebu, za konzumaciju bi je trebalo prokuhavati.
Pokušavam si stvoriti naviku da na svakom izletu uz put sakupljam dobar materijal za potpalu u jedan veći đep kad se ukaže prilika.. suha breza je bila idealna za dio toga, kora se lako odvaja i bez upotrebe noža.
Kolega Šljivi sakuplja mlađe iglice smreke za napitak..
Relativno ravan put skoro sat vremena nas je pratio do skloništa.. a onda opet oštar uspon
I gore smo.. Tamo je na odlasku bila ekipa iz Kutine (PD Yeti ako se dobro sječam) ,malo smo popričali i skužili da smo kolege s survival foruma ,čak smo se dotaknuli i ekipe u Lepoglavi koja je taj dan bila tamo u akciji, pa ako vam se štucalo znate zbog čega je..
Pogled iz skloništa svaki puta ostavi bez daha..
Siječanj VS. Listopad
Pošto je vatra več bila upaljena na grill-u, kao pravi palikuća ipak sam odlučio malo vježbati sa firesteelom..
Sakupljeno gnjezdo putem
Kres!
Ta-ra!
Palio i gasio sam gnjezdo par puta da probam razne materijale
Slijedio je čaj, kave, sokovi..
Pa ručak..
Na meniju su mi bila jaja s kobasicama.. Odnedavno koristim set posuđa sa Iglu-a od cca 100kn ,dvije posude, dvije šalice, i dva tanjura, sve kompaktno složeno.. i što mi je najbolje odvojivi držač posuda pa je laka manipulacija na vatri.
Kad se hrana slegla krenuli smo nazad, malo drukčijim putem..
Ubrzo nas je noć uhvatila pa je trebalo izvaditi svjetiljke
Pred sam kraj bilo je dosta klizavo, neprohodno, pa je bilo padova, dozivanja, i svega.. lijepa avanturica
I konačno smo ugledali dom..
Još jedna kavica i put kući..
Doma sam popio aspirin skuhao si čaj zamotao se u deku i kvasio noge u lavoru s vrućom vodom - UŽIVANCIJA!!
Toliko ovaj puta..
U subotu smo odlučili napraviti jedno druženje i opet smo posjetili Papuk, ovaj puta rutu Jankovac-Ivačka Glava-Mališćak. Plan je bio malo se rekreirati planinarenjem, obići dio koji smo zadnji puta u listopadu zaobišli i napraviti odmor kod skloništa na Mališćaku.
Početna točka nam je bio pl. dom na Jankovcu. Unutra smo dok se ekipa skupila popili kavicu i raspitali se za mještaj. Inače je noćenje 70kn mislim za članove hps-a, a za nečlanove oko 150. S obzirom na uređenost i mogučnosti doma više nego dobro. Mislim da ću uskoro otići tamo na jedan vikend.
Več standardnoj ekipi za očevid na druženju su se pridružili forumaši TomislavOS i Stribog (prva dva s lijeve strane).
Prvim dio puta do uspona je bila cesta par stotina metara.
Na prvi pogled dosadan dio ali uprzo nam se s lijeve strane pridružuje lijep potok
A sa desne slapići nastali topljenjem snijega
Poziranje na svakom koraku
Prije uspona je valjalo prijeći jedno korito preko zaleđenih balvana.. ne baš pametna ideja
U stilu boy band-a
Momački uspon nas je ovdje uhvatio pa su ovakve scene bile svakih par minuta.. kondicija nam je većini ostala u 2011oj osobito nakon praznika
Putem sam naišao na bukovu gubu i odličio je ponijeti doma pa ću je pripremiti za pripalu i lovljenje iskre. Mora se prvo prokuhati u nekakvoj lužini, recimo vodi s pepelom i onda istući da omekša i stvori se fini materijal i onda osušiti. Postupak sušenja možemo ubrzati korištenjem pečnice ali na laganoj temp. Putem kasnije smo naišli i na brezovu gubu koja je bijela, na forumu sam nedavno saznao da se može koristiti kao flaster. Šteta zaboravio sam slikati. I ova bukova se može fino narezati i bude rastezljiva i lako se stavi oko prsta, možda je i ona dobra kao flaste. Iz jedne Boris-ove teme s foruma vidio sam da se trud koji drukčije izgleda za pripalu se može koristiti odmah jer je suh pa ću idući puta njega potražiti, jer nije potrebna obrada kao sa gubom. Ima ga na ceru i bukvi.
Uskoro stižemo do zabačenog partizanskog groblja usred šume. Ova scena me navela na razmišljanje o survivalistima silom prilike - partizanima, koji su živjeli 4 godine po šumama i živjeli od iste. Čitam jednu knjigu o bilju gdje se svako malo spominju partizani i što su koristili za ishranu. Svakako bi bilo dobro dok ih još ima živih da se njihova iskustva po pitanju "opstanka" negdje skupe jer mogu biti dosta korisna za opstanak u našim krajevima.
Nakon kraće pauze čekao nas je uspon prema Ivačkoj glavi..
Hvatanje daha na usponu.. oči mi ispale hehe..
..
opet hvatanje daha
Jedna zajednička prije konačnog uspona.. čovječe kao da osvajamo Hamburger hill
Snijega je bilo tu i tamo, negdje više negdje manje, negdje ništa..
Kako se približavamo vrhu sve ljepši prizori, oblaci sve brži i bliži..
Vrh osvojen..
Pogled puca na v.Papuk, na podravinu, Požešku dolinu.. zakon
Iv.Glava je drugi najviši vrh Papuka poslije vrha Papuk, sa 912m.. nekima ne previše ali nama slavoncima je impresivno.
Žigosanje..
Knjižicu SPP-a sam nedavno kupio na Petrovom vrhu, ima lijepo opisanje sve slavonske zanimljive destinacije i rute, a i rubriku gdje se sakupljaju žigovi kontrolinih točaka.. pa več kad to dosta obilazim da imam i nekakav cilj za ispuniti
Jedna pobjednička prije spuštanja.. (vjetar nas je tamo gazio)
Silazak do Orahovih voda, nažalost izvor suh, samo jedna manja lokvica iz koje smo i zadnji puta sakupljali vodu, bila je relativno čista za higijensku upotrebu, za konzumaciju bi je trebalo prokuhavati.
Pokušavam si stvoriti naviku da na svakom izletu uz put sakupljam dobar materijal za potpalu u jedan veći đep kad se ukaže prilika.. suha breza je bila idealna za dio toga, kora se lako odvaja i bez upotrebe noža.
Kolega Šljivi sakuplja mlađe iglice smreke za napitak..
Relativno ravan put skoro sat vremena nas je pratio do skloništa.. a onda opet oštar uspon
I gore smo.. Tamo je na odlasku bila ekipa iz Kutine (PD Yeti ako se dobro sječam) ,malo smo popričali i skužili da smo kolege s survival foruma ,čak smo se dotaknuli i ekipe u Lepoglavi koja je taj dan bila tamo u akciji, pa ako vam se štucalo znate zbog čega je..
Pogled iz skloništa svaki puta ostavi bez daha..
Siječanj VS. Listopad
Pošto je vatra več bila upaljena na grill-u, kao pravi palikuća ipak sam odlučio malo vježbati sa firesteelom..
Sakupljeno gnjezdo putem
Kres!
Ta-ra!
Palio i gasio sam gnjezdo par puta da probam razne materijale
Slijedio je čaj, kave, sokovi..
Pa ručak..
Na meniju su mi bila jaja s kobasicama.. Odnedavno koristim set posuđa sa Iglu-a od cca 100kn ,dvije posude, dvije šalice, i dva tanjura, sve kompaktno složeno.. i što mi je najbolje odvojivi držač posuda pa je laka manipulacija na vatri.
Kad se hrana slegla krenuli smo nazad, malo drukčijim putem..
Ubrzo nas je noć uhvatila pa je trebalo izvaditi svjetiljke
Pred sam kraj bilo je dosta klizavo, neprohodno, pa je bilo padova, dozivanja, i svega.. lijepa avanturica
I konačno smo ugledali dom..
Još jedna kavica i put kući..
Doma sam popio aspirin skuhao si čaj zamotao se u deku i kvasio noge u lavoru s vrućom vodom - UŽIVANCIJA!!
Toliko ovaj puta..
Zadnja promjena: Login; 12.01.12 13:24; ukupno mijenjano 1 put.
Login- mr.spika
-
Broj postova : 1136
Godine : 38
Datum registracije : 17.07.2010
Re: Papučarenje po Papuku - 7.1.2012.
super proveden dan s ekipom, morem reči po opisu slika da si se dosta nahvatao zraka , odlično vam je sigurno bilo, tak da, super proveden dan
ps. samo možda da je koja rečenica o opremi bila onda bi bilo bolje. =)
ps. samo možda da je koja rečenica o opremi bila onda bi bilo bolje. =)
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Hehe pošto sam si relativno standardizirao komplet opreme u zadnje vrijeme mogao bi sljedeci puta malo o tome, pa eto ako se sjetim biti ce i toga. Još jedna stvar koju često zaboravim poslikati su sitnice koje radimo , a mogu biti zanimljiv predah u reportaži između panorama i slika prirode.. tipa ovog paljenja vatre, slikanja obroka, sakupljanja materijala i sl. Malo cu pozornost vise na to obratiti ako se sjetim.
Login- mr.spika
-
Imalo o opremi kolega,
ili barem po neki detalj -pozitivan ili negativan;
svako iskustvo dobro dođe,može nekome koristiti.
(vidim,naprimjer,da jedan kolega nosi borbeni ranac-što kaže o tome?)
I da....zavidim vam na šetnjici...
ili barem po neki detalj -pozitivan ili negativan;
svako iskustvo dobro dođe,može nekome koristiti.
(vidim,naprimjer,da jedan kolega nosi borbeni ranac-što kaže o tome?)
I da....zavidim vam na šetnjici...
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Kolega Kruno nosi borbeni prsluk SA (south african) mislim da se kod nas za oko 250kn moze kupiti. O borbenim prslucima u svrhe planinarenja sam vec pisao u temi "3 dana 3 jezera" mislim, kada sam nosio na trodnevnu rutu borbeni prsluk SJP (odnosno Izraelske vojske). Prednost takvog naćina nošenja opreme je ta što odlično rasporedi težinu, vjeruj mi kad to kažem odlično, jer ista težina u običnom rancu i u tom mom prsluku je nebo i zemlja za ramena osobito ako dugo pičimo po uzbrdici. Druga prednost je laka dospupnost opreme bez skidanja prsluka jer ima dio đepova naprijed i sa strane koji se mogu doseci rukama. Treca stvar je organiziranost opreme, dakle gotovo svaki bitniji komad ili skupina opreme ima svoj đep i može se vaditi bez diranja ostatka ili prevrtanja po velikom đepu u ruksaku.
No to ima i mana, npr dosta je kompliciranije napravljeno, pakovanje opreme duže traje, može se naići na "čudne" poglede, osobito ako idemo pjehe, na biciklu ili javnom prijevozu kroz grad do prirode. Ja sam se ipak odlučio za ruksak za neke jednostavnije izlete, prvenstveno jer pokušavam što više smanjiti količinu opreme, pa mi težina u zadnje vrijeme nepredstavlja problem.
Prsluk sam si ostavio jer mi dobro dođe u airsoftu, i za možda nekakve buduće višednevne ture će mi dobro doći.. na ljeto planiram 7 dana na jedan hiking pa si ga ponesem. A i vojska ih koristi za takve stvari.
Evo to je taj prsluk koji imam, iza ima jedan veliki đep poput HV/JNA ranca i 4 manja ispod njega, te gurtne za vreću ili šator.
više fotki imaš ovdje
https://survival.aforumfree.com/t3922-3-dana-3-jezera
Ok vidim da ima dosta interesa za opremom pa budem uskoro napisao jedan post oko opreme koju koristim kad se zaletim malo do šume u šetnju i možda spavanje ako padne kakav snijeg ovdje skoro.
No to ima i mana, npr dosta je kompliciranije napravljeno, pakovanje opreme duže traje, može se naići na "čudne" poglede, osobito ako idemo pjehe, na biciklu ili javnom prijevozu kroz grad do prirode. Ja sam se ipak odlučio za ruksak za neke jednostavnije izlete, prvenstveno jer pokušavam što više smanjiti količinu opreme, pa mi težina u zadnje vrijeme nepredstavlja problem.
Prsluk sam si ostavio jer mi dobro dođe u airsoftu, i za možda nekakve buduće višednevne ture će mi dobro doći.. na ljeto planiram 7 dana na jedan hiking pa si ga ponesem. A i vojska ih koristi za takve stvari.
Evo to je taj prsluk koji imam, iza ima jedan veliki đep poput HV/JNA ranca i 4 manja ispod njega, te gurtne za vreću ili šator.
više fotki imaš ovdje
https://survival.aforumfree.com/t3922-3-dana-3-jezera
Ok vidim da ima dosta interesa za opremom pa budem uskoro napisao jedan post oko opreme koju koristim kad se zaletim malo do šume u šetnju i možda spavanje ako padne kakav snijeg ovdje skoro.
Login- mr.spika
-
navodno ih ima još nekoliko-56000! ! ! toliko hrvatska isplaćuje boračkih mirovina! ! baš neki vitalan svijet! inače njihova iskustva iz preživljavanja bolje da neznaš! (spuštanje u sela i pljačka)! jbg! OT?!?! fina reportaža!
navodno ih ima još nekoliko-56000! ! ! toliko hrvatska isplaćuje boračkih mirovina! ! baš neki vitalan svijet! inače njihova iskustva iz preživljavanja bolje da neznaš! (spuštanje u sela i pljačka)! jbg! OT?!?! fina reportaža!
.- bomber
-
Broj postova : 172
Godine : 55
Datum registracije : 09.10.2011
Mornar da ima ih toliko za isplatu jer se neke mirovine prenose. Da naravno i toga je bilo masovno sto spominješ "sela" i sl. No nebih ulazio u politicke rasprave, daleko sam od naklonjenosti partizanima, objektivno govorim da bi bilo dobro i ta iskustva čuti, u ww2 u nekim krajevima ni stanovništvo nije imalo šta jesti, pa je i ono zadiralo u divljinu po hranu, a kako nebi gerila. Dakle bez politickih konotacija bi takve stvari bilo dobro cuti, kao i od odmetnutih postrojbi s druge strane nišana nakon ww2 što su po šumama se skrivali (čede,križari i sl.). Istina da je večina takvih bila podpomognuta iz sela ali sigurno ima iskustava koja bi dobro došla našoj tematici. I nakon zadnjeg dom.rata imamo primjera ostataka pojedinaca koji su tako živjeli par godina.
Login- mr.spika
-
ma slažem se ali nisam mogao prešutit! nije ništa bilo "kontra" tebe!!
opet OT! jbg,ev necu vise!
opet OT! jbg,ev necu vise!
.- bomber
-
Broj postova : 172
Godine : 55
Datum registracije : 09.10.2011
Odlično dečki, još bih pohvalio ovu sliku sa drugog najvišeg vrha!
Uživajte!! :migg:
Uživajte!! :migg:
ray/- zelembara
-
Broj postova : 28
Godine : 29
Datum registracije : 24.08.2011
dobra reportaza sve pohvale
ante5555- spikač
-
Broj postova : 654
Godine : 43
Datum registracije : 31.10.2011
Jako ljepo..treba ponekad vise naglasak na hodanje .. Moram priznat da mi se priroda jako sviđa.. svaka cast!!
orao- spikač
-
Broj postova : 556
Godine : 28
Datum registracije : 30.08.2010
zao mi je sto mi u blizini nemamo neke lijepse gore,osim bilogore koja je podosta udaljena..
stvarno lijepo
stvarno lijepo
baksek- bomber
-
Broj postova : 131
Godine : 30
Datum registracije : 09.01.2012
odlične fotografije, jako lijepo... pogled s vrha stvarno impresionira
rox- tipko
-
Broj postova : 77
Datum registracije : 01.10.2011
orao je napisao/la:Jako ljepo..treba ponekad vise naglasak na hodanje .. Moram priznat da mi se priroda jako sviđa.. svaka cast!!
Da kad je priroda lijepa onda uvjek nastojim što više obići.. "kod kuće" u ravnici imam dovoljno vremena i prilike za "kamp" ,mada na takvim statičnim izletima imamo više vremena za bushkraft vještine i sl.
Login- mr.spika
-
Šimun- guru
-
Broj postova : 2747
Datum registracije : 26.06.2010
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.