Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Zimski izlet 27.-29.12(grijano sklonište)
+14
birdwatcher
baksek
Viking
puls
LUKSA
NAVIGATOR
Fugitive
Login
glock
antun
Migach
krtica
PJER
djomla
18 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.
Zimski izlet 27.-29.12(grijano sklonište)
Evo fotki sa izleta u obližnju šumu... Nedavno sam od kutije za municiju napravio peć, tako da smo se odlučili napraviti sklonište koje ćemo grijati. Noćili smo dvije noći, peć je odradila odličan posao, kada bismo jače ložili te otvorili odvod za dim do kraja znalo je biti i toliko toplo da se moglo biti u kratkoj majici unutra, dok se noću vani temp. spuštala malo ispod nule. Uglavnom bilo je super...
Pećica nakon izleta... Na bočnim se stranicama malo udubila ali to se da ispraviti čekićem. Metal od kojeg je izrađena je debel svega 1mm, pa nije ni čudno..
Dimenzije: širina:15cm , visina:15cm, dužina: 29cm
Regulator za dim
Konstrukcija skloništa skoro gotova
Velike vreće za smeće smo napunili lišćem, te smo ih stavili na krevet kao madrac.. Bilo je jako ugodno za spavati. Kreveti su također bili fleksibilni jer smo stavljali tanje motke..
Prijatelj nam je navratio poslije posla na kavicu...
Josip se dao u rezanje drva.. Našli smo suhi jasen koji nam je odlično poslužio..
Spremam se zamijesiti kruh (s aromom vunenih čarapa )
Kruh na štapu
Slavonska gozba
Alatke, započeti bullroarer...
Ovdje se vidi kako se peć malo užarila
Spremanje stvari i polazak kući... Konstrukciju nismo rušili, jer možda nam još koji puta posluži.. Koristili smo prirodne materijale pri izradi, tako da kad se raspadne sve će istruniti..
Pećica nakon izleta... Na bočnim se stranicama malo udubila ali to se da ispraviti čekićem. Metal od kojeg je izrađena je debel svega 1mm, pa nije ni čudno..
Dimenzije: širina:15cm , visina:15cm, dužina: 29cm
Regulator za dim
Konstrukcija skloništa skoro gotova
Velike vreće za smeće smo napunili lišćem, te smo ih stavili na krevet kao madrac.. Bilo je jako ugodno za spavati. Kreveti su također bili fleksibilni jer smo stavljali tanje motke..
Prijatelj nam je navratio poslije posla na kavicu...
Josip se dao u rezanje drva.. Našli smo suhi jasen koji nam je odlično poslužio..
Spremam se zamijesiti kruh (s aromom vunenih čarapa )
Kruh na štapu
Slavonska gozba
Alatke, započeti bullroarer...
Ovdje se vidi kako se peć malo užarila
Spremanje stvari i polazak kući... Konstrukciju nismo rušili, jer možda nam još koji puta posluži.. Koristili smo prirodne materijale pri izradi, tako da kad se raspadne sve će istruniti..
Re: Zimski izlet 27.-29.12(grijano sklonište)
Dal bi se i dimnjak složit kakav elastični feder ili žica i oplata od staniola da ne teglite cijevi a ovo je i više nego dobro.Dobro ste se proveli i baš vam zavidim
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
Jako dobra i kvalitetna reportaža!!! Svaka čast dečki!!!!
krtica- lingua
-
Broj postova : 230
Godine : 42
Datum registracije : 16.03.2010
Odli;no napravljeno, ovakvu peć imam već neko vrijeme u planu, do kraja zime bude gotova sigurno, samo da doma najdem materijala , a ima ga.. sklonište odlično napravljeno, ovo je pravi primjer za dugoročni opstanak u prirodi kaj se tiče skloništa i peći u zimskim uvijetima, to sad isto pratim kod Dave-a iz dual survivora kod njegovog dnevnika iz jurte kaj snima.
Sve pohvale, stvarno
Sve pohvale, stvarno
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Bravo momci, odlična stvar!
Isto kao i Migach imao sam namjeru napraviti ovakvu ili sličnu peć.
Mislim da dimnjak od staniola ne bi izdržao tu toplinu iz peći.
No, ako nastavite ovako siječi mladu šumu, djeca mog 6-godišnjeg sina neće znati što je šuma.
Isto kao i Migach imao sam namjeru napraviti ovakvu ili sličnu peć.
Mislim da dimnjak od staniola ne bi izdržao tu toplinu iz peći.
No, ako nastavite ovako siječi mladu šumu, djeca mog 6-godišnjeg sina neće znati što je šuma.
antun- spikač
-
Broj postova : 805
Godine : 83
Datum registracije : 01.05.2009
ma daj,ovo je granje,ono šta šumarije rade druga je priča.par ljeskovih i grabovih kolaca ne znači ništa,to jedan kamin poždere u danu.
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011
ako izdrži u peći 300 stupnjeva dvoslojno mora držati samo se ne smije oštetiti mehanički, stvar je u tome kako napraviti rastezlljivu cijev
PJER- mr.spika
-
U toj šumi u kojoj smo bili radit će se prorijeda kroz koju godinu, što smo mogli napraviti sa mrtvim drvetom smo napravili, a za sijeći smo gledali da posiječemo ono što ima najmanje šanse da ostane.. Čak smo na par mjesta našli izvaljene svježe grabove iz korijena pa smo i od toga radili..
btw evo i video da malo osjetite atmosferu u skloništu =)
btw evo i video da malo osjetite atmosferu u skloništu =)
Snimka je za 10
PJER- mr.spika
-
Svaka čast momci na reportaži i snimci! Baš pravo uživanje, zavidim vam.
Peč je odlična! Možda da se dimnjak slaže iz par cijevi dužine peći i da se u transportu složi unutra u peč?
Peč je odlična! Možda da se dimnjak slaže iz par cijevi dužine peći i da se u transportu složi unutra u peč?
Login- mr.spika
-
Broj postova : 1136
Godine : 38
Datum registracije : 17.07.2010
Susjedi moji pa ja vam jako zavidim svaka ćast nemam rijeci, izlet po mom guštu, nego koja je to lokacija tocno mlada šuma koliko vidim... ove vase slike su me baš uveselile...
Fugitive- bomber
-
Broj postova : 114
Godine : 39
Datum registracije : 14.01.2011
zavidim vam na izletu, guštu i slavonskoj gozbi
osobno za mene je peć puno pre velika i nekako nespretna za nošenje na leđima dulje vrijeme, pa još i dimljak, ma da je od neznam kakvog materjala ja to ne bi nosio, ali mislim da je zgodna za blizu civilizacije dugovjećnije nastambe naprimjer ribićku nastambu uz rijeku ili lovačku čeku i slično.
osobno za mene je peć puno pre velika i nekako nespretna za nošenje na leđima dulje vrijeme, pa još i dimljak, ma da je od neznam kakvog materjala ja to ne bi nosio, ali mislim da je zgodna za blizu civilizacije dugovjećnije nastambe naprimjer ribićku nastambu uz rijeku ili lovačku čeku i slično.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Moram priznati da je reportaža za 5!
Takvu peć imam u planu već neko vrijeme napraviti , međutim ne mogu nabaviti kutiju.
Ova tvoja, vaša je napravljena perfektno i skidam kapu!
Naravno da će se stranice od topline iskriviti kad nema šamota.
Sklonište odlično, ekipa odlična i naravno slavonska gozba!
PS Vidim da je kod vas proljeće, a kod mene još uvijek u brdu ima snjega i poprilično je hladno!
:bog: =)
Takvu peć imam u planu već neko vrijeme napraviti , međutim ne mogu nabaviti kutiju.
Ova tvoja, vaša je napravljena perfektno i skidam kapu!
Naravno da će se stranice od topline iskriviti kad nema šamota.
Sklonište odlično, ekipa odlična i naravno slavonska gozba!
PS Vidim da je kod vas proljeće, a kod mene još uvijek u brdu ima snjega i poprilično je hladno!
:bog: =)
@Login
Dobra je ideja to za dimnjak, recimo da je nekakav teleskopski pa da se skupi na dužinu peći..
@Fugitive
Pogledaj na google earthu, 3-4km SZ od centra Ivankova i vidjet ćeš šumu.. =)
@Navigator
Imali smo prijevoz do šume tako da nije bio problem s transportom, naravno da to nije za uprtiti na leđa i nositi, prekabasto je..Eventualno po snijegu napraviti nekakve male saonice pa vući peć i cijev...
@Luksa
Je, peć je stvarno praktična. pogotovo što se može jako fino regulirati jačina vatre što dobro dođe po noći..Znali smo je podesiti da lagano gori blizu 2 sata.
Dobra je ideja to za dimnjak, recimo da je nekakav teleskopski pa da se skupi na dužinu peći..
@Fugitive
Pogledaj na google earthu, 3-4km SZ od centra Ivankova i vidjet ćeš šumu.. =)
@Navigator
Imali smo prijevoz do šume tako da nije bio problem s transportom, naravno da to nije za uprtiti na leđa i nositi, prekabasto je..Eventualno po snijegu napraviti nekakve male saonice pa vući peć i cijev...
@Luksa
Je, peć je stvarno praktična. pogotovo što se može jako fino regulirati jačina vatre što dobro dođe po noći..Znali smo je podesiti da lagano gori blizu 2 sata.
Bravo za ideju,par pitanja:
-koliko je teška peć?
-dimi li jako unutar nastambe?
-što je bullroarer?
-kakva je to točno kutija za municiju?
-kako je ispao kruh-dobra ideja sa štapom-nisam to još vidio
-da li su se mogle možda peći pogačice direkt na peći?
Djomla,ti si ovaj mršavi ili kolega željezničar? =)
-koliko je teška peć?
-dimi li jako unutar nastambe?
-što je bullroarer?
-kakva je to točno kutija za municiju?
-kako je ispao kruh-dobra ideja sa štapom-nisam to još vidio
-da li su se mogle možda peći pogačice direkt na peći?
Djomla,ti si ovaj mršavi ili kolega željezničar? =)
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
@puls
-teška je otprilike oko 1,5-2 kg, onako po osjećaju govorim.
-ne dimi ništa, možda nešto sitno prilikom paljenja peći dok se ne razgori i dok duda ne povuče dim.
-to je tanka pločica oštrih rubova koja kad se vrti na užetu proizvodi zvuk, koriste ju aboridžini za komunikaciju-barem sam tako pročitao (pogledaj na jubitou)
-e sad moram pitati starog, pisao je kalibar na kutiji ali nije me to zanimalo pa nisam pamtio, uglavnom gore ti pišu dimenzije kutije...
-kruh je ispao odličan, samo treba biti strpljiv jer mu treba vremena da se lijepo ispeče.
-probali smo direkt na peć pa su počele goriti jer prevruća je površina.. ima gore na slici ona zagorena pogačica na šapu-to je ta. ali pekli smo krumpir direkt na peći i predobar je, samo ga prepoloviš na pola i staviš na peć.
-ja sam ovaj mršavi
-teška je otprilike oko 1,5-2 kg, onako po osjećaju govorim.
-ne dimi ništa, možda nešto sitno prilikom paljenja peći dok se ne razgori i dok duda ne povuče dim.
-to je tanka pločica oštrih rubova koja kad se vrti na užetu proizvodi zvuk, koriste ju aboridžini za komunikaciju-barem sam tako pročitao (pogledaj na jubitou)
-e sad moram pitati starog, pisao je kalibar na kutiji ali nije me to zanimalo pa nisam pamtio, uglavnom gore ti pišu dimenzije kutije...
-kruh je ispao odličan, samo treba biti strpljiv jer mu treba vremena da se lijepo ispeče.
-probali smo direkt na peć pa su počele goriti jer prevruća je površina.. ima gore na slici ona zagorena pogačica na šapu-to je ta. ali pekli smo krumpir direkt na peći i predobar je, samo ga prepoloviš na pola i staviš na peć.
-ja sam ovaj mršavi
Hvala na iscrpnom izlaganju
-bitno da kruh ne spada sa štapa
-ako je površina prevruća,možeš pokušati staviti tanji pločasti kamen ili komad crijepa
-pozdravi kolegu željezničara
-bitno da kruh ne spada sa štapa
-ako je površina prevruća,možeš pokušati staviti tanji pločasti kamen ili komad crijepa
-pozdravi kolegu željezničara
puls- guru
-
odlicna reportaza momci,, i da ih bude jos.
Viking- bomber
-
Broj postova : 159
Godine : 45
Datum registracije : 25.12.2010
jako lijepa reportaza..pec me se najvise dojmila
baksek- bomber
-
Broj postova : 131
Godine : 30
Datum registracije : 09.01.2012
Konstrukcija skloništa mi je pre odlična! Samo jel van nije malo teško teglit tu peć svaki put kad idete negdje u šumu? Sve u svemu, zakon ideje i zakon realizacija!
birdwatcher- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 29
Datum registracije : 09.02.2012
e da vam nije bake i štrikanih čarapa...ozebli bi vi i uz peć sinovi ravnice!!
svaka čast na ideji!!
svaka čast na ideji!!
flecktarn- lingua
-
Broj postova : 283
Godine : 49
Datum registracije : 14.03.2012
hahah nisam ja zeljeznicar to se hlace prenose s koljena na koljeno u obitelji
vidim da dosta ljudi negoduje da je pec nespretna za nositi ... po meni nije problem u peci .. pec se moze dosta dobro uvezati na ruksak i nije toliki problem .. problem je cijev za dim ... ovo je ako se ne varam od neke plinske peci cijev dosta je nezgrapna ... kada bi uspjeli nabaviti neku teleskopsku cijev to bi onda bilo vrhunski
i neko je spomenuo da smo posjekli sve mladice ... mislim da takva izjava stvarno nema smisla u ovakvim okolnostima... jer smo stvarno gledali da posjecemo samo ono sto moramo i ako smo vec mladice sjekli bile su tik uz deblje drvo ...
taman i da smo sjekli sve mladice koje imaju buducnost .. steta je zanemariva u odnosu na druge "stetocine"
vidim da dosta ljudi negoduje da je pec nespretna za nositi ... po meni nije problem u peci .. pec se moze dosta dobro uvezati na ruksak i nije toliki problem .. problem je cijev za dim ... ovo je ako se ne varam od neke plinske peci cijev dosta je nezgrapna ... kada bi uspjeli nabaviti neku teleskopsku cijev to bi onda bilo vrhunski
i neko je spomenuo da smo posjekli sve mladice ... mislim da takva izjava stvarno nema smisla u ovakvim okolnostima... jer smo stvarno gledali da posjecemo samo ono sto moramo i ako smo vec mladice sjekli bile su tik uz deblje drvo ...
taman i da smo sjekli sve mladice koje imaju buducnost .. steta je zanemariva u odnosu na druge "stetocine"
gangsta- bebač
-
Broj postova : 9
Godine : 36
Datum registracije : 23.12.2010
Zgodne su one "teleskopske" cijevi za odvod nape....i jako lagane! (i ima ih u raznim dužinama ........i promjerima)
Sada, jesu li dovoljno dobre za dimovod...ne znam, trebalo bi probati....
Sada, jesu li dovoljno dobre za dimovod...ne znam, trebalo bi probati....
puls- guru
-
pa mislim da bi te cijevi bile dosta dobre..ove moje doma su alumunijske pa vjerujem da bi poslužilo..a sada tko provodi više dana u prirodi..peć sigurno nije na odmet posebno ako nije predaleko istu za donijeti...ima svojih prednosti kada čovjek uđe u toplo sklonište i ne kisne i ne pada mu za vrat...
PJER- mr.spika
-
te cjevi za napu budu pregorile ko čik! bar da plamen ne tuće direktno na njih, ovak... niš od toga.
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
Vjerojatno si u pravu...
Možda bi kompromis bio: prvo komad one "prave" (0,5-1 m), a dalje ova napina......tako znatno reduciramo težinu za nošenje.....
Teško je reći.... ...treba probati.....
Možda bi kompromis bio: prvo komad one "prave" (0,5-1 m), a dalje ova napina......tako znatno reduciramo težinu za nošenje.....
Teško je reći.... ...treba probati.....
puls- guru
-
pa tako već ima neke šanse...
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
asss
pokupis neke stoperke usput i zagrejes na 101 haha
Sky- zelembara
-
Broj postova : 30
Godine : 39
Datum registracije : 11.03.2013
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.