Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Gorilina lutanja: Švicarska
+5
oetzi
Mije
Igsy
Ikarus
urbana_gorila
9 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.
Gorilina lutanja: Švicarska
Ove godine, u šestom mjesecu, smo moja djevojka i ja bili pozvani na svadbu jednog prijatelja u Luzern u Švicarskoj.
Pošto se ne isplati putovati nekamo samo na jedan, ili 2 dana, otišli smo na 6 dana i malo proputovali okolo.
Prvo smo na večer sletili u Zurich gdje smo prespavali, proveli samo jedan dan i drugi dan se zaputili u Luzern gdje smo ostali nepuna 3 dana nakon čega smo otišli u Bern gdje smo bili jednu večer i idući dan te se opet vratili u Zurich gdje smo imali još skoro jedan cijeli dan nakon čega smo letjelili natrag za Zg.
Evo malo fotaka sa tog puta...
Polijetanje i Zg i okolica iz ptičje perspektive:
Poljopivredna područja oko Velike Gorice i Turopolja
Jarun
Medvednica i Zg koji se proteže ispod nje
U Zurichu je bilo dosta oblačno sa povremenom kišicom i malo hladnjikavo, ali takve sitnice su zanemarive kad ste na putu i imate sto čuda oko sebe da vam odvrati pažnju... Ovo je glavna turistička ulica u Zurichu, nešto kao Tkalča u Zg-u, Korzo u Rijeci, Splitska riva... Super mi je što je puna ulica zastava i dućana sa 1000 (i više) raznih vrsta čokolade i švicaraca (Wenger-a i Victorinox-a mali milion modela na svakom koraku) koji su uz čoksu (ne ovu kraševu koja nije ni do koljena čak niti najlošijoj švicarskoj čoksi...) izgleda glavni izvozni proizvod.
Malo "običnog" Zuricha
Ovo je prva "divlja" životinja s kojom smo se susreli u jednom prekrasnom, ogromnom parku dok smo čekali brodić za vožnju po rijeci
Kad smo se iskrcali iz brodića dočekale su nas patke i labudovi
I čudovišna paukolika alienska hodalica koja grabi ljude iz "Rata svijetova". Mislim da su patke i labudovi zapravo prikriveni alienski špijuni jer taj pauk ne samo da ih ne dira, već se i slobodno šeću i gnijezde na samo par metara od njega, dok ljudi sa strepnjom prolaze pored njega...
Bili smo i u Fraumünster crkvi poznatoj po impozantnim vitarjima koje je radio Marc Chagall
Još jedna stvar koja mi se jako svidjela ne samo u Zurichu već u svim gradovima u kojima smo bili je to da jako paze na estetiku i vole ukrašavati zgrade raznim old school "bannerima", zastavama (što se vidjelo par slika unatrag) i kojekakvim stvarima, pa čak i plavim kravama...
To bi bilo to od Zuricha.
Iduća postaja je Luzern o kojm ću pisati čim natipkam text i uploadam fotke pa vas molim da se suzdržite od komentara dok ne završim cijelu priču.
Hvala.
Pošto se ne isplati putovati nekamo samo na jedan, ili 2 dana, otišli smo na 6 dana i malo proputovali okolo.
Prvo smo na večer sletili u Zurich gdje smo prespavali, proveli samo jedan dan i drugi dan se zaputili u Luzern gdje smo ostali nepuna 3 dana nakon čega smo otišli u Bern gdje smo bili jednu večer i idući dan te se opet vratili u Zurich gdje smo imali još skoro jedan cijeli dan nakon čega smo letjelili natrag za Zg.
Evo malo fotaka sa tog puta...
Polijetanje i Zg i okolica iz ptičje perspektive:
Poljopivredna područja oko Velike Gorice i Turopolja
Jarun
Medvednica i Zg koji se proteže ispod nje
U Zurichu je bilo dosta oblačno sa povremenom kišicom i malo hladnjikavo, ali takve sitnice su zanemarive kad ste na putu i imate sto čuda oko sebe da vam odvrati pažnju... Ovo je glavna turistička ulica u Zurichu, nešto kao Tkalča u Zg-u, Korzo u Rijeci, Splitska riva... Super mi je što je puna ulica zastava i dućana sa 1000 (i više) raznih vrsta čokolade i švicaraca (Wenger-a i Victorinox-a mali milion modela na svakom koraku) koji su uz čoksu (ne ovu kraševu koja nije ni do koljena čak niti najlošijoj švicarskoj čoksi...) izgleda glavni izvozni proizvod.
Malo "običnog" Zuricha
Ovo je prva "divlja" životinja s kojom smo se susreli u jednom prekrasnom, ogromnom parku dok smo čekali brodić za vožnju po rijeci
Kad smo se iskrcali iz brodića dočekale su nas patke i labudovi
I čudovišna paukolika alienska hodalica koja grabi ljude iz "Rata svijetova". Mislim da su patke i labudovi zapravo prikriveni alienski špijuni jer taj pauk ne samo da ih ne dira, već se i slobodno šeću i gnijezde na samo par metara od njega, dok ljudi sa strepnjom prolaze pored njega...
Bili smo i u Fraumünster crkvi poznatoj po impozantnim vitarjima koje je radio Marc Chagall
Još jedna stvar koja mi se jako svidjela ne samo u Zurichu već u svim gradovima u kojima smo bili je to da jako paze na estetiku i vole ukrašavati zgrade raznim old school "bannerima", zastavama (što se vidjelo par slika unatrag) i kojekakvim stvarima, pa čak i plavim kravama...
To bi bilo to od Zuricha.
Iduća postaja je Luzern o kojm ću pisati čim natipkam text i uploadam fotke pa vas molim da se suzdržite od komentara dok ne završim cijelu priču.
Hvala.
Zadnja promjena: urbana_gorila; 30.09.11 19:03; ukupno mijenjano 3 put/a.
urbana_gorila- mr.spika
-
Broj postova : 1505
Godine : 41
Datum registracije : 09.02.2010
Re: Gorilina lutanja: Švicarska
Evo nas u Luzernu, malom gradiću koji se smjestio na obali jezera u podnožju planina. Vjerujem da ćete se složiti da zaista izgleda i više nego idilično.
A ako mislit da je ovo dobar pogled, zamislite kako je tek njima
Tu smo se prvi dan našli sa prijateljem koji se ženi i budućom mu ženom i njihovim obiteljima na pikniku na plaži na obali jezera da dogovorimo detalje ko koga kad i gdje kupi i vozi na svadbu. Meni je to čista idila... Svuda okolo razne patke, guske, labudovi i ostala vodena perad koja se potpuno slobodno šeće okolo sa svojim podmladcima. Prekrasno.
Slike sa svadbe neću stavljati radi privatnosti prijatelja koji se ženio i nije dao svoj pristanak da objavljujem slike sa njegove svadbe.
Ali nema veze, i bez tih slika imam dovoljno štofa da vam dočaram svu ljepotu Švicarske koju sam doživio.
Kao što ste vidjeli na prvoj slici, Luzern je okružen planinama. Najviši vrhovi su Rigi i Pilatus. Drugi dan smo malo planinarili po obližnjim brežuljcima. Prvo smo mislili ići na vrh Pilatus
ali smo odustali zbog cijene žićare do gore (kod njih je sve skupo za nas jadne siromašne pripadnike istočnijih naroda i narodnosti koji nemaju tu sreću da imaju sposobnu vladu kojoj je stalo do toga da im zemlja dobro stoji...), a pješice bi nam trebao cijeli dan koji smo radije proveli na drugi način. Sve panoramske slike su slikane sa manjeg brda na koje smo se uspeli (za cijeli izlet nam je trebalo jedno 4-5 sati).
Red i mir na stazama osiguravaju jake snage, kako na kopnu tako i u zraku
Evo još malo slika grada
I opet švicarsko ukrašavanje zgrada
Tradicionalna švicarska kuća
Spomenik lavu
Još par "umjetničkih" pa se selimo u Bern
To bi bilo to iz Luzerna, vidimo se u Bern-u...
A ako mislit da je ovo dobar pogled, zamislite kako je tek njima
Tu smo se prvi dan našli sa prijateljem koji se ženi i budućom mu ženom i njihovim obiteljima na pikniku na plaži na obali jezera da dogovorimo detalje ko koga kad i gdje kupi i vozi na svadbu. Meni je to čista idila... Svuda okolo razne patke, guske, labudovi i ostala vodena perad koja se potpuno slobodno šeće okolo sa svojim podmladcima. Prekrasno.
Slike sa svadbe neću stavljati radi privatnosti prijatelja koji se ženio i nije dao svoj pristanak da objavljujem slike sa njegove svadbe.
Ali nema veze, i bez tih slika imam dovoljno štofa da vam dočaram svu ljepotu Švicarske koju sam doživio.
Kao što ste vidjeli na prvoj slici, Luzern je okružen planinama. Najviši vrhovi su Rigi i Pilatus. Drugi dan smo malo planinarili po obližnjim brežuljcima. Prvo smo mislili ići na vrh Pilatus
ali smo odustali zbog cijene žićare do gore (kod njih je sve skupo za nas jadne siromašne pripadnike istočnijih naroda i narodnosti koji nemaju tu sreću da imaju sposobnu vladu kojoj je stalo do toga da im zemlja dobro stoji...), a pješice bi nam trebao cijeli dan koji smo radije proveli na drugi način. Sve panoramske slike su slikane sa manjeg brda na koje smo se uspeli (za cijeli izlet nam je trebalo jedno 4-5 sati).
Red i mir na stazama osiguravaju jake snage, kako na kopnu tako i u zraku
Evo još malo slika grada
I opet švicarsko ukrašavanje zgrada
Tradicionalna švicarska kuća
Spomenik lavu
Još par "umjetničkih" pa se selimo u Bern
To bi bilo to iz Luzerna, vidimo se u Bern-u...
Zadnja promjena: urbana_gorila; 30.09.11 19:04; ukupno mijenjano 2 put/a.
urbana_gorila- mr.spika
-
Jako lijepe slike! pogotovo onih prvih par (vidi se da smo metropola )
Predivan krajolik i predivne slike!
A medvjedi su prekrasni!
Predivan krajolik i predivne slike!
A medvjedi su prekrasni!
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
Hvala!
A razlog zašto se vidi samo metropola iz ptičje perspektive je taj što se avion vrlo brzo uspne iznad oblaka pa zemlja nestane ispod bijelog tepiha...
A razlog zašto se vidi samo metropola iz ptičje perspektive je taj što se avion vrlo brzo uspne iznad oblaka pa zemlja nestane ispod bijelog tepiha...
urbana_gorila- mr.spika
-
Fina foto reportaža. Svakako nastavi i s ostalim putovanjima.
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
Super reportaza..medvjedi su super, a ove planine oduzimaju dah, volio bi to vidjeti u zivo!
Mije- spikač
-
Broj postova : 694
Godine : 33
Datum registracije : 30.09.2011
Eh, da, zaboravio sam spomenuti ono što me se najviše dojmilo (osvim medvjeda), a to je prometna kultura švicaraca.
Najzanimljivije mi je to što u svih 6 dana tamo nisam uspio vidjeti niti jedan jedini auto parkiran na vani cesti, a da ne pričam o parkiranju po nogostupu što je kod nas pod normalno.
Jednostavno nema parkiranih autiju, svi su sakriveni u brojnim podzemnim garažama.
Ne mogu vam opisati koji je gušt hodati po gradu a da se ne treba provlačiti pored bezobrazno prkiranih vozila. Eh balkane moj...
I zbog te njihove prometne kulture je broj biciklista i bicikala u stalnom porastu. E ali zanimljivo je vidjeti službena parkirališta za bicikle i gomile bicikala koji su na njima parkirani.
U životu nisam vidio toliko bicikala na jednoj hrpi.
Uotalom prosudite sami
Najzanimljivije mi je to što u svih 6 dana tamo nisam uspio vidjeti niti jedan jedini auto parkiran na vani cesti, a da ne pričam o parkiranju po nogostupu što je kod nas pod normalno.
Jednostavno nema parkiranih autiju, svi su sakriveni u brojnim podzemnim garažama.
Ne mogu vam opisati koji je gušt hodati po gradu a da se ne treba provlačiti pored bezobrazno prkiranih vozila. Eh balkane moj...
I zbog te njihove prometne kulture je broj biciklista i bicikala u stalnom porastu. E ali zanimljivo je vidjeti službena parkirališta za bicikle i gomile bicikala koji su na njima parkirani.
Uotalom prosudite sami
urbana_gorila- mr.spika
-
uuuuuuuu lijep izlet i jako lijepo opisano jedva čekam Peru i Boliju
ah Švicarska to su ti sami bankari,tam niko nema klet i gorice, samo svi drže banke
ah Švicarska to su ti sami bankari,tam niko nema klet i gorice, samo svi drže banke
oetzi- spikač
-
Broj postova : 924
Godine : 40
Datum registracije : 25.07.2010
e, al sad se sjetio, imam istu sliku old swiss house... i vidim da su medvjedi još tu, i uživaju. planine u švicarskoj su me oduvijek fascinirale, i ljeti su vrhovi prekriveni snijegom. reportaža za peticu. pozdrav!
sgt bear- mr.spika
-
Broj postova : 1478
Godine : 50
Datum registracije : 12.04.2010
Ahm, mislim da je i teoretski, ne samo fizički nemoguće da imaš istu sliku Old Swiss house...
Možda imaš sliku iste kuće, ali ne istu sliku...
U svakom slučaju, slažem se da su Alpe prekrasne i drago mi je da ti se sviđa reportaža.
Idući tjedan ću probat odradit Tursku.
U svakom slučaju, slažem se da su Alpe prekrasne i drago mi je da ti se sviđa reportaža.
urbana_gorila- mr.spika
-
Prekrasna turistička reportaža, imaš dobro oko za detalje, posebno za one koji tebe zanimaju!
Imaš predobrih fotografije i stvarno sam uživao! Luzern izgleda fenomenalno.
!
Prometna kultura fascinantna i lijepo je negdje vidjeti toliko bicikala, parkiranih bez straha da ti neko mazne.
Mejstore odlično! :bog: =)
Imaš predobrih fotografije i stvarno sam uživao! Luzern izgleda fenomenalno.
!
Prometna kultura fascinantna i lijepo je negdje vidjeti toliko bicikala, parkiranih bez straha da ti neko mazne.
Mejstore odlično! :bog: =)
da, ako sam tvoju spremio...urbana_gorila je napisao/la:Ahm, mislim da je i teoretski, ne samo fizički nemoguće da imaš istu sliku Old Swiss house...
zaj...m, i moja je negdje sa iste pozicije fotografirana. čak bio u onom parku/muzeju iza gdje slikao onog probodenog lava u stijeni prekoputa jezerca... ma super mi tamo bilo. švicarska je oduvijek bila uređena i čista zemlja, samo je sad turisti i stranci lagano uneredili... baca se smeće po cesti, a nekad se za to naplaćivale kazne do bola. sjećam se kao klinac u 70tima. sve bilo ko apoteka!
ajde sad turska! (tam nisam bio)
sgt bear- mr.spika
-
Broj postova : 1478
Godine : 50
Datum registracije : 12.04.2010
urbana_gorila je napisao/la:Eh, da, zaboravio sam spomenuti ono što me se najviše dojmilo (osvim medvjeda), a to je prometna kultura švicaraca.
Uotalom prosudite sami
Prometna kultura je na nivou jer su i kazne na nivou, sta ce mi u Puli kad mi za nepropisno parkiranje naplati cijenu dnevne karte (80 kn), a ako odem platiti u istom danu mi skine pola iznosa..jedino na nivou je cijena pauka, ako ti digne auto-"placi majko", a kod Svicaraca i ostalih europljana je to malo zesce...
...za vidjet bicikle odi prosetati po Amsterdamu-kad sam to vidio nisam mogao vjerovati ocima!
Mije- spikač
-
Broj postova : 694
Godine : 33
Datum registracije : 30.09.2011
sgt bear je napisao/la:... ma super mi tamo bilo. švicarska je oduvijek bila uređena i čista zemlja, samo je sad turisti i stranci lagano uneredili... baca se smeće po cesti, a nekad se za to naplaćivale kazne do bola. sjećam se kao klinac u 70tima. sve bilo ko apoteka!
ajde sad turska! (tam nisam bio)
Bez brige, još uvijek je to apoteka...
Ne mogu to turisti toliko onečistiti koliko oni to mogu savršeno organizirano počistiti...
Možda jesu malo morali popustit sa kaznama radi turista, ali još uvijek od njih žive (djelomično barem) pa im se više isplatilo malo bolje organizirati čišćenje (svako malo prolaze ona vozila koja peru, saugaju smeće i općenito održavaju ceste čistima) da sve još uvijek bude na nivou apoteke.
Ah, Švicarska organiziranost...
urbana_gorila- mr.spika
-
lijep izlet za malo obogatiti svakodnevicu. fotke su solidne neke i odlične. dobra izmjena rakursa i omjera širokih planova totala i krupnjaka. malo pripazi jer ti neke vise, srećom ne i one sa vodenim površinama u kadru na kojima bi to bilo uočljivije. šteta da se negdje vas ne vidi u kadru, zanimalo bi me kako ste bili opremljeni za dnevne šetnje nepoznatim.
iako volim medvjede malo mi je previše njihovih fotki za kraj.
super si dočarao šarenilo ulica prirodne lijepote koje ih okružuju.
i sam sam neko vrijeme proveo u švicarskoj, zadnji puta prošle godine sam snimao dokumentarac o skijašima na 4000čnjacima iznad zermatta. smrzli smo se a bome i oprema(kamere, stativi)
iako volim medvjede malo mi je previše njihovih fotki za kraj.
super si dočarao šarenilo ulica prirodne lijepote koje ih okružuju.
i sam sam neko vrijeme proveo u švicarskoj, zadnji puta prošle godine sam snimao dokumentarac o skijašima na 4000čnjacima iznad zermatta. smrzli smo se a bome i oprema(kamere, stativi)
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
ma super su fotke i medvjedi su super i švicarska je super i alpe su super i svadba je sigurno bila super
mama jele- tipko
-
Broj postova : 84
Godine : 44
Datum registracije : 12.10.2011
@NAVIGATOR,
Zahvaljujem na pohvali i konstruktivnoj kritici. Da, skužio sam da neke fotke malo vise, pripazit ću na to.
Kaj se međeda tiće, jedva sam se ograničio i na ove fotke, imam ih još tri puta toliko. Jednostavno ih je nevjerovatno gledati kako se igraju i uživaju...
A oprema za dnevne šetnje nepoznatim je bila jedan mali ruksak u kojem smo nosili kišne stvari kad je bilo oblačno i apsolutno ništa ne leđima kad je bilo sunčano i vruće.
@mama jele,
Hvala, drago mi je da sti se sviđa sve skupa. A svadba? Paaa... Je, bila je super, samo malo, ahm, drugačija od onoga na što smo mi navikli pod svadbu. Kod njih je to više kao velika večera... Nema muzike, ne pleše se, samo se sjedi i ćaska uz povremene skečeve i zanimljive priče rodbine o bračnom paru. Tek su u ponoć pustili muziku i malo se rasčagali i to samo sat vremena i u 01h - fajrunt...?! Ali su zato klopa i cuga bili vrhunski!
Zahvaljujem na pohvali i konstruktivnoj kritici. Da, skužio sam da neke fotke malo vise, pripazit ću na to.
Kaj se međeda tiće, jedva sam se ograničio i na ove fotke, imam ih još tri puta toliko. Jednostavno ih je nevjerovatno gledati kako se igraju i uživaju...
A oprema za dnevne šetnje nepoznatim je bila jedan mali ruksak u kojem smo nosili kišne stvari kad je bilo oblačno i apsolutno ništa ne leđima kad je bilo sunčano i vruće.
@mama jele,
Hvala, drago mi je da sti se sviđa sve skupa. A svadba? Paaa... Je, bila je super, samo malo, ahm, drugačija od onoga na što smo mi navikli pod svadbu. Kod njih je to više kao velika večera... Nema muzike, ne pleše se, samo se sjedi i ćaska uz povremene skečeve i zanimljive priče rodbine o bračnom paru. Tek su u ponoć pustili muziku i malo se rasčagali i to samo sat vremena i u 01h - fajrunt...?! Ali su zato klopa i cuga bili vrhunski!
urbana_gorila- mr.spika
-
pih,pa gdje su rafali,čobanac u ponoć,pijani kum i barjaktar koji rade sranja..mlada i mladoženja se svađaju,mlada već razmišlja o razvodu..pih.ili još bolje pa di je onaj kum koji mora obradit mladu,jel to crnogorski..
ma ne zezam se,kod nas su svadbe stvarno malo divlje i vjerujem da je mladencima ovako to sve puno ugodnije iskustvo..
ma ne zezam se,kod nas su svadbe stvarno malo divlje i vjerujem da je mladencima ovako to sve puno ugodnije iskustvo..
mama jele- tipko
-
Broj postova : 84
Godine : 44
Datum registracije : 12.10.2011
E, to! To je svadba na koju smo mi navikli, da!
Ma to su ti švicarci - fin, miran i civiliziran narod. Nema ti kod njih cirkusa kao kod nas vatrenih ljudi sa balkana...
Ja sam isto ostao paf kad sam skužio da je svadba zapravo večera i cijelo vrijeme sam jamrao zbog toga dok me draga nije poklopila...
A šta ćeš, sto ljudi sto ćudi...
Ma to su ti švicarci - fin, miran i civiliziran narod. Nema ti kod njih cirkusa kao kod nas vatrenih ljudi sa balkana...
Ja sam isto ostao paf kad sam skužio da je svadba zapravo večera i cijelo vrijeme sam jamrao zbog toga dok me draga nije poklopila...
A šta ćeš, sto ljudi sto ćudi...
urbana_gorila- mr.spika
-
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.