Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
9. Spust murskih ladja 2011. godine
2 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM :: OLIMPOVE PRIČE
Stranica 1 / 1.
9. Spust murskih ladja 2011. godine
NAPOMENA: Tema je opširna pa ću je postaviti u dva navrata.
Spust murskih ladja je regata na koju sam do sada išao 4 godine zaredom. Uvijek me oduševila dobrom organizacijom, vedrim i dobro raspoloženim ucesnicima iz Austrije, Slovenije. Madarske i Hrvatske, izuzetnim štimungom u oba dana koliko traje, kao i prelijepom rijekom Murom po kojoj se odvija plovidba.
Da bih mogao prisustvovati regati krenuo sam po noci prema Svetim Martinu na Muri. Osvit dana me zatekao kod Komina.
Nešta iza 5 sati ujutro dodoh na odredište. Iskrcao sam kanu, opremu koju cu koristiti i nedaleko na parkiralištu parkirao sutomobil.
Prije 6 sati ukrcasmo kanu u kamion koji ce ga prevesti do mjesta Apaši u Sloveniji odakle starta regata.
Dobismo i program regate tacno razraden po satima i mjestima gdje cemo stajati.
Nakon prelaska državne granice i nešto više od sat vremena vožnje dodosmo na odredište. Tu su nas sacekale domacice iz Turisticke zajednice mjesta Apaši kako bi nas okrijepile prije polaska.
U isto vrijeme pocesmo istovarati plovila iz kamiona . . .
. . . padoše i prve runde pica . . .
. . . kao i medusobna upoznavanja . . .
. . . pozdraviše se i stari znanci, ucesnici regate iz ranijih godina . . .
Spust murskih ladja je regata na koju sam do sada išao 4 godine zaredom. Uvijek me oduševila dobrom organizacijom, vedrim i dobro raspoloženim ucesnicima iz Austrije, Slovenije. Madarske i Hrvatske, izuzetnim štimungom u oba dana koliko traje, kao i prelijepom rijekom Murom po kojoj se odvija plovidba.
Da bih mogao prisustvovati regati krenuo sam po noci prema Svetim Martinu na Muri. Osvit dana me zatekao kod Komina.
Nešta iza 5 sati ujutro dodoh na odredište. Iskrcao sam kanu, opremu koju cu koristiti i nedaleko na parkiralištu parkirao sutomobil.
Prije 6 sati ukrcasmo kanu u kamion koji ce ga prevesti do mjesta Apaši u Sloveniji odakle starta regata.
Dobismo i program regate tacno razraden po satima i mjestima gdje cemo stajati.
Nakon prelaska državne granice i nešto više od sat vremena vožnje dodosmo na odredište. Tu su nas sacekale domacice iz Turisticke zajednice mjesta Apaši kako bi nas okrijepile prije polaska.
U isto vrijeme pocesmo istovarati plovila iz kamiona . . .
. . . padoše i prve runde pica . . .
. . . kao i medusobna upoznavanja . . .
. . . pozdraviše se i stari znanci, ucesnici regate iz ranijih godina . . .
Re: 9. Spust murskih ladja 2011. godine
. . . potom se prihvatismo pripravljene okrepe . . .
. . . svaka cast domacicama, vrlo dobro nas pocastiše. Nakon okrijepe pocesmo ukrcavati plovila u rijeku . . .
Sve je bilo spremno za docek ucesnika iz Austrije i Slovenije koji su startali iz Mureka, austrijskog mjesta koje se nalazi nekoliko kilometara uzvodno od mjesta gdje mi startamo. Uskoro i oni dodiše . . .
Daju se intervjui lokalnim TV stanicama . . .
. . . spremaju "tajna oružja" za put . . .
. . . ali i neocekivano susretoh svoje prijatelje iz Beca koje sam pretprošle godine upoznao ta ovoj regati.
Nakon što se prispjeli regataši okrijepiše zaplovismo dalje.
Kanu mi je pokretljiviji nego plovila vecine sudionika tako da sam tu pokretljivost maksimalno koristio za vrijeme regate. U pocetku sam pozdravljao stare poznanike sa kojima sam plovio prošlih godina na regati . . .
. . . popio po koju sa njima . . .
. . . fotografirao ih . . .
. . . upoznavao nove regataše . . .
. . . uocavao i novine na plovilima . . .
Još nisam sve ucesnike niti susreo i pozdravio a vec stigosmo u Bad Radskenburg gjde su nam Austrijanci bili domacini.
Po plovidbenim propisima pristasmo uz obalu . . .
. . . potom se uputismo u obližnje Toplice gdje nas doceka muzika . . .
. . . zatim sva sredstva za okrepu . . .
Ponudeno prihvatismo sa apetitom i jako izraženom žedi . . .
Nakon saslušanoga programa kojega nam domacini pripremiše, konzumiranja hrane i pica, krenusmo dalje rijekom.
Sada smo vec u svom elementu. Veseli, druželjubljivi, radosni. Regata postaje sve ugodnijom, nespontanom. Užitak . . .
. . . regatašice su bljesnile u svoj svojoj ljepoti . . .
. . . plovila se pridružuju jedno drugome. Medusobni razgovori postaše spontani, tu i tamo se i pjesma zacuje . . .
Usput se odvija bitka protiv dehidracije . . .
. . . ali i uljepšavanje plovila . . .
U dobrom raspoloženju pristigosmo i u mjesto Petanjci u Sloveniji gdje uz prigodan program osvježismo se ruckom. Ujedno se i odmorismo i u hladu rashladismo.
Zatim nastavismo dalje.
[img]https://2img.net/r/ihimizer/img819/6858/dscf0209u.jpg[/img
Dan je bio prekrasan, suncan, vruc. Zastajalo se usput na plažama da bi se malo rashladili kupanjem, mada je rijeka hladna. Svatko se na svoj nacin rashladivao . . .
Mura nije baš mirna rijeka. Pored jakih virova ima i drugih zapreka koje traže da se rijeci posvecuje stalna pažnja i da se plovi oprezno.
Koristio sam sve prilike da se malo domognem hlada.
Nakon nekog vremena doplovismo i do mjesta Ižakovci. Tu malo predahnusmo, prošetasmo, fotografirasmo se jedni sa drugima . . .
. . . a nakon odmora nastavismo put.
Ubrzo dodosmo i do Melinaca u Sloveniji gdje su se održavali Ciglarski dani - manifestacija koja okuplja puno gledalaca ali i na kojoj se može puno toga vidjeti iz dana kada se cigla nije pravila strojevima. Takoder se može vidjeti nacin prehrane ciglara.
Posjecenost manifestacije je bila velika.
Potom krenusmo prema mjestu Gibina, gdje nas ispracaju Slovenci iz Slovenije uz popratni program, ali i gdje se vrši kontrola dokumenata regataša iz EU prije ulaska u Hrvatsku.
U Gibini sretoh i svojega znanca sa ranijih regata koji ce nam se pridružiti sutradan.
Razgledasmo program doceka, fotografirasmo se sa voditeljicom programa, malo se osvježismo . . .
. . . a potom uplovismo u Hrvatsku . . .
Dobih i društvo u kanuu.
U sumrak stigosmo u Žabnik. Tu cemo podici svoje šatore, vecerati, malo se proveseliti uz muziku, poplesati, družiti se . . . Sutra se regata nastavlja.
- PLOVIDBA SE NASTAVLJA -
2. Dan
Dan je osvanuo prelijep, suncan. Obidoh mjesto priveza plovila, logor i okolinu . . .
Obidoh i ekipu koja je napravila gulaš za sve ucesnike. Mada smo imali organiziran dorucak, prihvatismo se i gulaša. Bio je izvrstan.
Nakon dorucka ukrcasmo se u plovila i krenusmo.
Moja gošca više nije gošca vec se odomacila u kanuu. Dadoh joj veslo da vesla, što je sa zadovoljstvom prihvatila.
Dan je osvanuo prelijep, suncan. Obidoh mjesto priveza plovila, logor i okolinu . . .
Obidoh i ekipu koja je napravila gulaš za sve ucesnike. Mada smo imali organiziran dorucak, prihvatismo se i gulaša. Bio je izvrstan.
Nakon dorucka ukrcasmo se u plovila i krenusmo.
Moja gošca više nije gošca vec se odomacila u kanuu. Dadoh joj veslo da vesla, što je sa zadovoljstvom prihvatila.
Društvo je danas još veselije i opuštenije nego jucer.
Rijeka mi se cini još ljepšom nego li jucer. Murina ljepota dolazi do izražaja tek iza Murskog Središca pa sve do njenoga ušca u Dravu. Ta toj dionici je rijeci pušteno da sama kreira obale, ade, sprudove. Tu obala nije utvrdena, ne vide se djela ljudskih ruku.
Ljudi iz okolnih sela dolazili su na obalu da nas pozdrave
Neki se ucesnici zakaciše za plovila i uživaše u kupanju.
Lagano ploveci i medusobno se družeci dodosmo do Murskoga Središca gdje dobismo okrijepu i pauzu da razgledamo mjesto.
Posjetismo i ugostiteljske objekte . . .
. . . a nakon okrijepe i odmora krenusmo dalje . . .
. . . putovanje je ugodno, raspoloženje na visokom nivou, temperatura zraka se povecava . .
Nakon nekoga vremena zastasmo da se malo osvježimo na imanju obitelji Kos. O njima cu u jednoj posebnoj pricici nešta više reci.
Prekrasno imanje uz rijeku Muru.
Nakon okrijepe krenusmo sa plovidbom.
Doduše neki se osjecaše i umornima . . .
. . . dobih ismjenu saputnika u kanuu.
Na slovenskoj strani rijeke ugledah konje u slobodnoj ispaši . . .
Lagano dodosmo do sljedece tocke za okrijepu kod mjesta Podturen. Tu pristasmo, postavih žabu da mi kanu cuva, i okrijepismo se . . .
Pridružio nam se i jedan tata sa simpaticnom kcerkicom . . .
Vrucina je bila velika tako da se sakupismo u hladu drveca da se malo rashladimo i popunimo tekucinom . . .
. . . a kada se rashladismo podosmo dalje. Na svakoj usputnoj skeli okupili su se mještani da nas pozdrave.
Usput smo zastajkivali na prelijepim plažama kako bi se kupajuci u rijeci dodatno osvježili.
Dan polako prolazi. Dolazimo i do ušca rijeke Kerke u Muru. Na tromedu Slovenije, Madarske i Hrvatske, gdje iz daljine u vodi vidimo "rijecne prometnice", Madarice koje nam pokazuju kojim putem da prodemo do mjesta gdje možemo pristati uz obalu.
Na obali uprilicena prava fešta za nas
Uslikah se na samoj tromedi sa poznanicom iz Slovenije . . .
. . . ali i sa predsjednicom mjesta domacina, simpaticnom madaricom velike životne i radne energije.
Kada prikupismo snagu krenusmo preko rijeke ka cilju regate, mjestu Dekanovec.
Na cilju prava svetkovina. Okupilo se mnoštvo ljudi, pripremilo narodno veselje . . .
Prikazaše nam i rucne radove . . .
Tu vecerasmo. Malo se odmorismo a potom ukrcasmo plovila u kamione.
Bilo je i onih koji zaboraviše na veceru gledajuci nas kako ukrcavamo camce u kamione.
Ukrcavši plovila u kamione priznasmo sami sebi da je carolija Mure završena. Proveli smo dva nezaboravna dana medusobno se družeci ljudi dobre volje iz Austrije, Slovenije, Madarske i Hrvatske. Niti jedan incident izmedu regataša nije se dogodio. Nitko na nikoga nije se naljutio. Veselje i raspoloženje bilo je na zavidno visokom nivou. Niti jezicnih prepreka medu ljudima u komunikaciji nije bilo. Sve se može ako se hoce.
Ostade dojam da bi nam još jedan dan bio ono pravo. Taman vrijeme koje bi još više uvecalo ovu regatu, cinilo je još ljepšom, dražom, carobnijom.
Organizatorima, domacinima i samim regatašima sve pohvale i cestitke.
Vidimo se nagodinu !
Plovio, fotografirao, živio i doživio ovu prelijepu regatu i što uspješnije vam je prikazao, ali vas pozvao i da dodete iduce godine i pridružite se regati.
Vaš Olimp
Lijep pozdrav od dvojice međimuraca sa prvog gemišta prije polaska...
fatphilly- tipko
-
Broj postova : 60
Godine : 42
Datum registracije : 10.03.2011
Similar topics
» 10. Spust Murskih ladja 2012. godine
» 8. Spust Murskih ladja 2010. godine
» Tata-mata murskih regata
» 8. Spust Murskih ladja 2010. godine
» Tata-mata murskih regata
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM :: OLIMPOVE PRIČE
Stranica 1 / 1.