Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Kuhala i gorivo za kuhalo
+41
Muzgalo
Svizac
neko69
Fratt
ale
acika
Inspektor
ratomir6
MysteryMan1990
pirat
mamac za pecanje
mirDaK
kengur32
franciscus
Drobny
FrankyRC
neven
puls
divlji grab
st1700st
mali mačak
Vikingson
3C2VX
Frenky
maxina
maff
PJER
Mraz
Migach
vens
walther9
DoomsdayST
Molokai
lololorenzo
Igsy
Login
Sandman
NAVIGATOR
Aries
Jolender
Storo
45 posters
Stranica 2 / 8.
Stranica 2 / 8. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: Kuhala i gorivo za kuhalo
Ako je posuda u pitanju preporučam ovo, veća je malo zapremina ali u tome se može i kuhati.Uzeo sam sebi jednu i prezadovoljan sam.Mislimm da je 1,5 litara.Znači posuda s mini tanjurom .Ovo stvarno zadovoljava sve moje potrebe i JNA porcija otišla je u zasluženu mirovinu.
Zadnja promjena: PJER; 05.11.12 20:17; ukupno mijenjano 1 put.
PJER- mr.spika
- Broj postova : 1838
Datum registracije : 12.02.2011
Pjer , di si to uzeo ?
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Evo link, čeka se negdje između dva do tri tjedna dok ne dođe.Naručio mi Orlov brat i prezadovoljan sam sa posudom....Još se jednom zahvaljujem Orlu i njegovom bratu
http://www.raymears.com/Bushcraft_Product/197-Zebra-Stainless-Steel-Billy-Can-12cm/
http://www.raymears.com/Bushcraft_Product/197-Zebra-Stainless-Steel-Billy-Can-12cm/
Zadnja promjena: PJER; 05.11.12 20:28; ukupno mijenjano 2 put/a.
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
meni se najbolje pokazala ESBIT rajnglica od 08l s poklopcem. rajnglica može biti i šalica a poklopac tava ili tanjur. obje imaju ugrađene ručke za držanje. od aluminija su vrlo lagane. cijeli set sa dve vrste plamenika košta nekih 200kn.
koristim to već 2 godine i pokazalo se odlično za višednevne izlete. u tome se može napraviti ručak tjestenine za dvije osobe.
sve se skupa spakura u vrlo mali kompletić
koristim to već 2 godine i pokazalo se odlično za višednevne izlete. u tome se može napraviti ručak tjestenine za dvije osobe.
sve se skupa spakura u vrlo mali kompletić
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Ovo Zebra kuhalo sam vidio i citao po forumima da je vrhunsko al je meni malo pre glomazno i ne treba mi tolko kuhalo... al ako bih trazio tak nes uzeo bih to
A ovo esbitovo sam gledao al kao sto sam vec rekao ..previse mi je dat tolke novce za kuhalo ...a i ne znam kako to reagira na direkt vatri
A ovo esbitovo sam gledao al kao sto sam vec rekao ..previse mi je dat tolke novce za kuhalo ...a i ne znam kako to reagira na direkt vatri
vens- lingua
-
Broj postova : 344
Datum registracije : 26.03.2012
ovakav esbit komplet sam kupio od migacha i ovo ljeto me skroz fino služio. ne bih se jedino složio da u njega stane obrok za dvoje, al to je možda i do apetita
ovo postolje može uz malo prilagodbe poslužiti kao mini hobo stove. zamotao sam ga u alufoliju, napravio rupice na gornjem kraju, vratašca na manjem doljnjem otvoru i skroz je dobro funkcioniralo, jedino kaj treba često i brzo dodavati grančice jer je mala "komora".
ovo postolje može uz malo prilagodbe poslužiti kao mini hobo stove. zamotao sam ga u alufoliju, napravio rupice na gornjem kraju, vratašca na manjem doljnjem otvoru i skroz je dobro funkcioniralo, jedino kaj treba često i brzo dodavati grančice jer je mala "komora".
maff- tipko
-
Broj postova : 71
Godine : 43
Datum registracije : 06.03.2012
Posuda se čini možda velika no evo fotka da vidiš da i nije, a može se u njoj ozbiljnije skuhati za dvoje ljudi zasigurno.I velika je prednost što može ići direktno na vatru te vrlo jednostavno održavanje
PJER- mr.spika
-
(navlacite) zainteresirali ste me lagano gospodine PJER ....
Zadnja promjena: vens; 05.11.12 20:57; ukupno mijenjano 1 put.
vens- lingua
-
Uh nedao Bog da forumit Ivo iili možda Szingeritza izvuče ove vaše riječi iz konteksta.....Jezuš Marija kakav bi tu komentar pao.... Ma stvar je vrlo jednostavna, kupovao sam sve i svašta i onda su me nažalost te kupovine ispale skuplje nego da sam odmah izabrao određenu stvar.Najlakše se uči na svojim greškama... a i najskuplje
Zadnja promjena: PJER; 05.11.12 20:58; ukupno mijenjano 1 put.
PJER- mr.spika
-
istina .... bolje promjenit jer ce nastat kaos ako gosp. Ivo i Gox ovo vide
vens- lingua
-
PJER je napisao/la:Posuda se čini možda velika no evo fotka da vidiš da i nije, a može se u njoj ozbiljnije skuhati za dvoje ljudi zasigurno.I velika je prednost što može ići direktno na vatru te vrlo jednostavno održavanje
jel bilo ovakvih al MUŠKIH rajnglica?
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Datum registracije : 19.11.2011
evo Szingeritze , znaaaaao sam...jtsž
PJER- mr.spika
-
http://www.ebay.co.uk/itm/High-Performance-Pot-Bowl-2pcs-Camping-Cookware-Cook-Set-Hiking-Survival-/271087778232?_trksid=p2047675.m1850&_trkparms=aid%3D222002%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%26asc%3D11%26meid%3D3252946023771653176%26pid%3D100011%26prg%3D1005%26rk%3D2%26sd%3D251155840116%26
sta mislite o ovom kinezu ?
vens- lingua
-
vens je napisao/la:http://www.ebay.co.uk/itm/High-Performance-Pot-Bowl-2pcs-Camping-Cookware-Cook-Set-Hiking-Survival-/271087778232?_trksid=p2047675.m1850&_trkparms=aid%3D222002%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%26asc%3D11%26meid%3D3252946023771653176%26pid%3D100011%26prg%3D1005%26rk%3D2%26sd%3D251155840116%26
ne izgleda loše, ali nije inox ili mi se čini.Samo se zafrkavam..Uzmi ono što misliš da stavrno zadovoljava tvoje potrebe.Mi smo dali sugestije ali odluka je ipak tvoja...
PJER- mr.spika
-
kineski aluminij
Material: Aluminum alloy
Pot size: 122x105mm
the lid:115x60mm
Weight : 0.28KG
package: X1 Bowl and x1 Pot
Material: Aluminum alloy
Pot size: 122x105mm
the lid:115x60mm
Weight : 0.28KG
package: X1 Bowl and x1 Pot
vens- lingua
-
za kuhanje si kupi ono veće kuhalo na kartuše, duplo je skuplje, ali i na njemu zakuha voda za ppuno kraće vrijeme.
za kuhanje su najbolje jeftine alu posudice presvučene teflonom, uz odgovarajući poklopac ofkors.
za zimske uvjete jedino igra benzinski koher, plin neće iz kartuše kad je minus.
za kuhanje su najbolje jeftine alu posudice presvučene teflonom, uz odgovarajući poklopac ofkors.
za zimske uvjete jedino igra benzinski koher, plin neće iz kartuše kad je minus.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
pa ja i trazim te alu posude sa teflonom ali gdje naci
vens- lingua
-
vens je napisao/la:pa ja i trazim te alu posude sa teflonom ali gdje naci
mislim na najobičnije, ima ih gdje hoćeš.
Frenky- spikač
-
@vens
Moj ti je savjet da pogledaš malo po odjelima posuđa u trgovinama tipa nama, tommy, mercator, konzum. Mislim da se ne isplati naručivati s e-baya takvu posudu/lončić ako ćeš ju koristiti večinom na vatri, bitno samo da je od inoxa.
Ja sam svoju kupio u tommya, zapremine 1L sa skalom sastrane, on inoxa je( zid je relativno tanak, ali zato nije teška, dno je nešto deblje) i ima super čvrstu ručku sastrane od savijenog inoxa. Cijena joj je bila ako se ne varam 52 kn. Minus je to što nije imala poklopac koji sam posebno morao naći, ali našao na tom istom odjelu koji je super odgovarao za 15-ak kn. Stavio bi slike, ali mi je posuda nažalost doma, a trenutno sam u ZG. probat ću naći na netu.
Moj ti je savjet da pogledaš malo po odjelima posuđa u trgovinama tipa nama, tommy, mercator, konzum. Mislim da se ne isplati naručivati s e-baya takvu posudu/lončić ako ćeš ju koristiti večinom na vatri, bitno samo da je od inoxa.
Ja sam svoju kupio u tommya, zapremine 1L sa skalom sastrane, on inoxa je( zid je relativno tanak, ali zato nije teška, dno je nešto deblje) i ima super čvrstu ručku sastrane od savijenog inoxa. Cijena joj je bila ako se ne varam 52 kn. Minus je to što nije imala poklopac koji sam posebno morao naći, ali našao na tom istom odjelu koji je super odgovarao za 15-ak kn. Stavio bi slike, ali mi je posuda nažalost doma, a trenutno sam u ZG. probat ću naći na netu.
3C2VX- zelembara
-
Broj postova : 25
Godine : 31
Datum registracije : 20.07.2012
Frenky
slažem se s tobom da su aluminijske posude najbolje za ovo što nama treba dakle da se brzo zgriju i poslije brzo ohlade da ih možemo brže pospremiti a ne da moramo čekati pola sata da se debelo dno ohladi. a i puno su lakše za nositi.
no ne bi se složio da su veći jeftiniji plamenici bolji i brže zagriju od manjih. moje je iskustvo direktne usporedbe nešto drugačije. oni renomirani mali tipa primus su puno sofisticiranije napravljeni od naprimjer većih campingazovih i daju puno bolje rezultate.
takošer se ne bi složio da kuhala na plin ne rade kad je minus. postoje 4sezonske mješavine plina u kartušama i po mom iskustvu rade uvijek.
slažem se s tobom da su aluminijske posude najbolje za ovo što nama treba dakle da se brzo zgriju i poslije brzo ohlade da ih možemo brže pospremiti a ne da moramo čekati pola sata da se debelo dno ohladi. a i puno su lakše za nositi.
no ne bi se složio da su veći jeftiniji plamenici bolji i brže zagriju od manjih. moje je iskustvo direktne usporedbe nešto drugačije. oni renomirani mali tipa primus su puno sofisticiranije napravljeni od naprimjer većih campingazovih i daju puno bolje rezultate.
takošer se ne bi složio da kuhala na plin ne rade kad je minus. postoje 4sezonske mješavine plina u kartušama i po mom iskustvu rade uvijek.
NAVIGATOR- master
-
Navi, imaš kakav link na kartuše s takvim plinom?
Koje god probao ja nisam uspio zakuhati litru vode na temperaturama ispod -10 bez da zagrijavam kartušu i radim zaklon od vjetra, a i tu je trajalo predugo.
Osobno bih izbjegavao aluminijsko posuđe sa teflonskim premazima za izlete u prirodu... takvo posuđe se lako ošteti i izgrebe a svi znamo koliko je teflon zdrav za organizam. Razlika u težini SS posude od 1L i iste takve Alu je zanemariva, tih 100tinjak grama radije uštedim ne nošenjem nepotrebnog čelika (nož, rezervni nož, folder, multialat, mačeta, sjekira i slične sulude kombinacije koje ljudi znaju nositi) ili opreme.
Koje god probao ja nisam uspio zakuhati litru vode na temperaturama ispod -10 bez da zagrijavam kartušu i radim zaklon od vjetra, a i tu je trajalo predugo.
Osobno bih izbjegavao aluminijsko posuđe sa teflonskim premazima za izlete u prirodu... takvo posuđe se lako ošteti i izgrebe a svi znamo koliko je teflon zdrav za organizam. Razlika u težini SS posude od 1L i iste takve Alu je zanemariva, tih 100tinjak grama radije uštedim ne nošenjem nepotrebnog čelika (nož, rezervni nož, folder, multialat, mačeta, sjekira i slične sulude kombinacije koje ljudi znaju nositi) ili opreme.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
mislim da će kvalitetno aluminijsko posuđe odlično poslužiti dugo vremena bez ljuštenja teflona, osim ako se ne radi o nekoj no brand made in china posudi za 1 dollar.
dakle puno renomiranih firmi živu upravo od ne štetnih aluminijskih posuda za outdoor huhanje. istina je da se na takve posude treba malo više paziti od mehaničkih oštećenja nego na rostfrajne, naročito kod čišćenja. baš se zagoretina po čoškovima ne bi trebala strugati oštricom noža i slično.
mislim da na tržištu postoji potreba i za jednima i za drugima. ja na izlet obično nosim jedan steinless lončić i navedenu aluminijsku rajnglicu s poklopcem. u aluminiju se jelo daleko brže zagrije pošto je puno bolji vodić topline.
također si za stacionarnije izlete planiram nabaviti zebru kakvu ima PJER
Mraz ovaj tjedan skočim kupiti kartušu jer sam svoju prije mjesec dana potrošio pa ju fotkam. to je standardna primusova four season mješavina plinova.
dakle puno renomiranih firmi živu upravo od ne štetnih aluminijskih posuda za outdoor huhanje. istina je da se na takve posude treba malo više paziti od mehaničkih oštećenja nego na rostfrajne, naročito kod čišćenja. baš se zagoretina po čoškovima ne bi trebala strugati oštricom noža i slično.
mislim da na tržištu postoji potreba i za jednima i za drugima. ja na izlet obično nosim jedan steinless lončić i navedenu aluminijsku rajnglicu s poklopcem. u aluminiju se jelo daleko brže zagrije pošto je puno bolji vodić topline.
također si za stacionarnije izlete planiram nabaviti zebru kakvu ima PJER
Mraz ovaj tjedan skočim kupiti kartušu jer sam svoju prije mjesec dana potrošio pa ju fotkam. to je standardna primusova four season mješavina plinova.
NAVIGATOR- master
-
@navigator, neznam kolko sofisticiran plinski plamenik treba biti, ali ovaj duplo veći
nesofisticirani sigurno daje puno više kalorija u jedinici vremena od bilo kojeg duplo manjeg.
rezultate svakako poboljšava zaklon od vjetra npr.
u kartušama je obično mješavina butana i propana koja na niskim temperaturama vrlo sporo prelazi iz tekućeg u plinovito stanje, pa plamenik vrlo slabo gori.
nisam se do sada susreo sa mješavinom plina koja poslušno gori na -10, iako bi naravno volio imati takvu, jerbo je benzinski koher smrdljiv i čađav
kad već pametujemo o autdor kuhinjskom suđu, teflon ima nedostižnu prednost za autdor korisnike, naime puno lakše se pere od inoxa i ne usmrdi se za tri dana.
nesofisticirani sigurno daje puno više kalorija u jedinici vremena od bilo kojeg duplo manjeg.
rezultate svakako poboljšava zaklon od vjetra npr.
u kartušama je obično mješavina butana i propana koja na niskim temperaturama vrlo sporo prelazi iz tekućeg u plinovito stanje, pa plamenik vrlo slabo gori.
nisam se do sada susreo sa mješavinom plina koja poslušno gori na -10, iako bi naravno volio imati takvu, jerbo je benzinski koher smrdljiv i čađav
kad već pametujemo o autdor kuhinjskom suđu, teflon ima nedostižnu prednost za autdor korisnike, naime puno lakše se pere od inoxa i ne usmrdi se za tri dana.
Frenky- spikač
-
Da skratimo priču....
Campingaz Bleuet CV 300 kuhalo daje 1300W, Primus TECHNOTRAIL daje 2800W a malo manjeg je plamenika. Oba idu na iste kartuše.
Dakle ipak "sofisticiranost" igra ulogu.
Campingaz Bleuet CV 300 kuhalo daje 1300W, Primus TECHNOTRAIL daje 2800W a malo manjeg je plamenika. Oba idu na iste kartuše.
Dakle ipak "sofisticiranost" igra ulogu.
Mraz- master
-
@mraz, ae, campingaz kuhala nisu neka sreća, pogotovo ovo malo.
igra naravno omjer zraka i plina i sl.
mislim da bi uživo trebalo isprobati primusovih deklariranih 2800W i usporediti sa campingazovim twisterom koji deklarira nešto manje vata.
to bi ustvari skratilo priču..
igra naravno omjer zraka i plina i sl.
mislim da bi uživo trebalo isprobati primusovih deklariranih 2800W i usporediti sa campingazovim twisterom koji deklarira nešto manje vata.
to bi ustvari skratilo priču..
Frenky- spikač
-
Slažem se da nisu neka sreća, baš zato i velim da kvaliteta izrade tj. takozvana sofisticiranost puno znači.
Ovo Primusovo i Campigazov Twister su također sličnih dimenzija... pravi test bi bio nekog no-name kuhala sa velikim plamenikom i jednog od ova dva se dokaže ima li istine u ovom gore.
Ovo Primusovo i Campigazov Twister su također sličnih dimenzija... pravi test bi bio nekog no-name kuhala sa velikim plamenikom i jednog od ova dva se dokaže ima li istine u ovom gore.
Mraz- master
-
zadnjih sam se dvije godine ozbiljno posvetio i istraživanju funkcionalnosti kuhala i sistema za kuhanje.
isprobao sam nekoliko tabletnih kuhala, kuhala na benzin, na alkohol ali i nekoliko plinskih kuhala.
najbolja i najpouzdanija su se pokazala plinska primusova kuhala u kombinaciji sa aluminijsko teflonskim esbitovim posuđem. no i plinskih kuhala ima raznih.
po mojem iskustvu veća su kuhala kao prvo veća pa teža, pa nepogodnija za hodačke izlete ali po perfotmansama se niti jedno od onih koje sam ja isprobao nisu mogla po ničemu osim manjom cijenom mjeriti sa ozbiljnim malim hi end tehničkim kuhalima.
evo primjera od nedavno. veliko i teško kuhalo gori poput plinskog štednjaka i grije samo rub rajngle a većina topline plamena nepotrebno odlazi u zrak.
mala tehnička kuhala imaju puno kvalitetnije mlaznice i plinsku komoru za predgrijavanje plina koja omogućava rad u vrlo hladnim uvjetima. za razliku od velikih kampiram ti u kamp kućici kuhala, na malima kalorije plina izgaraju bliže centru rajngle i puno su iskoristivije. litra vode zavrije duplo brže nego na velikom kuhalu.
na fotki se vidi kartuša mješavina 4 plina pogodna za kuhanje i zimi.
mmm njam, njam finu papicu sam si skuhao.
isprobao sam nekoliko tabletnih kuhala, kuhala na benzin, na alkohol ali i nekoliko plinskih kuhala.
najbolja i najpouzdanija su se pokazala plinska primusova kuhala u kombinaciji sa aluminijsko teflonskim esbitovim posuđem. no i plinskih kuhala ima raznih.
po mojem iskustvu veća su kuhala kao prvo veća pa teža, pa nepogodnija za hodačke izlete ali po perfotmansama se niti jedno od onih koje sam ja isprobao nisu mogla po ničemu osim manjom cijenom mjeriti sa ozbiljnim malim hi end tehničkim kuhalima.
evo primjera od nedavno. veliko i teško kuhalo gori poput plinskog štednjaka i grije samo rub rajngle a većina topline plamena nepotrebno odlazi u zrak.
mala tehnička kuhala imaju puno kvalitetnije mlaznice i plinsku komoru za predgrijavanje plina koja omogućava rad u vrlo hladnim uvjetima. za razliku od velikih kampiram ti u kamp kućici kuhala, na malima kalorije plina izgaraju bliže centru rajngle i puno su iskoristivije. litra vode zavrije duplo brže nego na velikom kuhalu.
na fotki se vidi kartuša mješavina 4 plina pogodna za kuhanje i zimi.
mmm njam, njam finu papicu sam si skuhao.
NAVIGATOR- master
-
Campgaz Twister Plus PZ deklarira 2900W... dakle više od gore spomenutog Primusa. Imam jedno novo Twister plus pz kuhalo i spreman sam ga poslat na testiranje o svom trošku nekome ko bi bio voljan napravit kvalitetnu recenziju i usporedbu za forum. Jer baš me zanima kako tu stvari stoje u praksi i dal kuhala opravdavaju svoju cijenu.
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
Da se nadovežem na Igsya, u znanstveno istraživačke svrhe mogu ustupiti MSR XGK-EX multifuel kuhalo (jedini uvjet je da to bude u Zgu ili bližoj okolici)
http://cascadedesigns.com/msr/stoves/rapid-cooking/xgk-ex/product
http://cascadedesigns.com/msr/stoves/rapid-cooking/xgk-ex/product
Vikingson- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 46
Datum registracije : 03.03.2011
Moj prijedlog je da svatko tko ima svoje kuhalo sam napravi mali test, da ga snimi i da ovdje linka svoj filmić.
To ja namjeravam napraviti sa svojim Providusom, kad mi poslovne obaveze dopuste malo slobodnog vremena.
Dakle da navede koje kuhalo je u testu, da navede u kakvoj posudi se kuha i da se ulije litra vode u nju. Pokraj kuhala uključiš sat/štopericu/mobitel da se vidi koliko litri vode treba da zakuha, i to se sve lijepo snimi i fotodokumentira.
Nema troškova slanja niti jedan čovjek mora kuhati na 2, 3 ili 5 kuhala. Ali ok, ako netko ima vremena viška, go for it...
To ja namjeravam napraviti sa svojim Providusom, kad mi poslovne obaveze dopuste malo slobodnog vremena.
Dakle da navede koje kuhalo je u testu, da navede u kakvoj posudi se kuha i da se ulije litra vode u nju. Pokraj kuhala uključiš sat/štopericu/mobitel da se vidi koliko litri vode treba da zakuha, i to se sve lijepo snimi i fotodokumentira.
Nema troškova slanja niti jedan čovjek mora kuhati na 2, 3 ili 5 kuhala. Ali ok, ako netko ima vremena viška, go for it...
mali mačak- lingua
-
Broj postova : 343
Godine : 46
Datum registracije : 05.11.2009
Ovo bi moglo biti zanimljivo... ja mogu poslati jedan Campingaz i jedno "no-name" kuhalo također o svom trošku ako tko ima volje napraviti dobar test.
@mali mačak: problem je što bi za koliko-toliko dobar test svi morali isprobati kuhala na istoj temperaturi sa istom količinom vode u identičnim posudama što sumnjam da je izvedivo.
@mali mačak: problem je što bi za koliko-toliko dobar test svi morali isprobati kuhala na istoj temperaturi sa istom količinom vode u identičnim posudama što sumnjam da je izvedivo.
Mraz- master
-
Stranica 2 / 8. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Stranica 2 / 8.