Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Pročišćavanje vode
+43
Odin
Fratt
Hombre
franciscus
poljičanin
Drvo
acika
Vikingson
hydra
elvis071
Samael
Franco G
Frenky
remez
zac22
DoomsdayST
kengur32
Strider
sava sds
raptor257
trolshein
Target
slavonika
stefan.j
hanuman
explode
goxxon
Aries
sgt bear
Igsy
PJER
Stribog
Johny
Šimun
Elp
neven
strelicar
Marko
Surfer
Ito Ogami
Mraz
Mladen
djomla
47 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 3 / 4.
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Pročišćavanje vode
zanima me što ako je zrak i voda su zagađeni poslje vulkanske erupcije i non stop pada mala sitna kiša i okolno tlo je natopljeno blatnjavom vodom, kako filtrirati takvu vodu i kišnicu i blatnjavu vodu koja je zagađena vulkanskim pepelom koji non stop pada usporedno sa kišom, takvu situaciju sam doživio ali sva sreča da smo imali flaširanu vodu i koju smo dodatno morali istp prokuhati da bi preživjeli, govorim o ekstremnim uvjetima gdje nema civilizacije, interneta, struje i pitke vode, i jedva smo uspjeli zapaliti vatru da se ugrijemo.
to je bilo prije par godina na Filipinima prilikom erupcije vulkana koji je zagadio sve u krugu 250 km i mi smo se baš tada našli na takvome terenu.
znaći zanimame kako filtrirati vodu bez ikakvih kupljenih filtera i pomoći si u u takvim neljudski9m uvjetima u kojima smo se našli.
to je bilo prije par godina na Filipinima prilikom erupcije vulkana koji je zagadio sve u krugu 250 km i mi smo se baš tada našli na takvome terenu.
znaći zanimame kako filtrirati vodu bez ikakvih kupljenih filtera i pomoći si u u takvim neljudski9m uvjetima u kojima smo se našli.
zac22- bebač
- Broj postova : 4
Datum registracije : 05.09.2012
Jel znas kako stoje Katadyn i MSR?Surfer je napisao/la:Ja sam napravio istraživanje svih filtera na tržištu i kupio Travel Tap od firme Drink Safe.
Lifesaver mi je ušao u finale sa Travel Tapom i izgubio.
Evo zašto je izgubio.
Prvo: Lifesaver je užasno skup, skuplji je 4 i pol puta od Travel tapa a može filtrirati 2 i pol puta više vode od Travel Tapa.
Drugo:Lifesaver filter ima shelflife tj.rok trajanja od 3 godine bez korištenja i onda ga možete baciti dok Travel Tap filter ima neograničen shelflife, dakle možete ga koristiti i nakon korištenja staviti u ormar i opet ga izvaditi nakon 6 godina i dalje će raditi
Treće: Lifesaver filter od aktivnog ugljena je dovoljan za samo 250 litara vode i nakon toga ga morate promjeniti
Sve drugo što se tiče filtriranja je potpuno isto i kod jednog i drugog.
Filtriraju sve i to bez korištenja kemikalija.
Jedina prednost Lifesavera u odnosu na Travel Tap je sistem pumpanja pritiska pa voda curi sama kad pijete što je stvarno super jer Travel Tap morate stiskati da bi tjerali vodu kroz filter.
Koje su im prednosti i mane?
MSR miniworks ex ima i prociscivac i filter, i ide do 2000 litara.
remez- tipko
-
Broj postova : 61
Godine : 40
Datum registracije : 28.09.2012
@Franco G
micropur forte je moguće nabaviti i u zagrebačkim ljekarnama.
pitati ću sutra pošto su.
micropur forte je moguće nabaviti i u zagrebačkim ljekarnama.
pitati ću sutra pošto su.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
@Frenky
raspitivao sam se prije nekih desetak mjeseci. Ljekarna Pablo ih više ne naručuje, a Brita International u ZG me je uglavnom zezala jer nikako da naletim telefonom na damu koja to hendla.
Frenky, svakako napiši ako nešto saznaš jer su Micropur FORTE po meni najbolje. Najvažnije je da uništavaju Giardiu!
Nekad je kod Pabla 100 komada koštalo oko 140 kn.
raspitivao sam se prije nekih desetak mjeseci. Ljekarna Pablo ih više ne naručuje, a Brita International u ZG me je uglavnom zezala jer nikako da naletim telefonom na damu koja to hendla.
Frenky, svakako napiši ako nešto saznaš jer su Micropur FORTE po meni najbolje. Najvažnije je da uništavaju Giardiu!
Franco G- spikač
-
Broj postova : 750
Godine : 78
Datum registracije : 29.08.2009
@Franco G: slao sam mail Britinom zastupniku u RH za neki Katadyn pročišćavač vode, neka pumpa. i meni su se javili.
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010
Franco G je napisao/la:@Frenky
ja sam to pred godinu dvije naručivao u ljekarnama žuhadar.
pitati ću sutra.
Frenky- spikač
-
te razne pumpe su mehanički filteri vode.
kod nas se sumnjiva voda nalazi po šternama i bunarima koji se slabo koriste i nikad ne čiste.
zato je potrebno kemijsko dezinfekcijsko sredstvo.
ili prokuhavanje
kod nas se sumnjiva voda nalazi po šternama i bunarima koji se slabo koriste i nikad ne čiste.
zato je potrebno kemijsko dezinfekcijsko sredstvo.
ili prokuhavanje
Frenky- spikač
-
micropur forte
o ovom se radi
http://www.katadyn.com/usen/technical-support/filter-support/product-videos/katadyn-hiker/
http://www.katadyn.com/usen/technical-support/filter-support/product-videos/katadyn-hiker/
Zadnja promjena: kengur32; 13.02.13 9:16; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : merge topic)
goxxon- guru
-
topic dopunjen postovima prebaćenim iz;
https://survival.aforumfree.com/t7564p20-t-zebra-billy-can-10-ili-12cm#160641
https://survival.aforumfree.com/t7564p20-t-zebra-billy-can-10-ili-12cm#160641
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
pitao za mikropur forte, ima jedna kutija, doći će u ljekarnu žuhadar u ozaljskoj.
100kom 160kn.
jedino kažu da stoji preko godinu dana, a ne mogu naći rok trajanja...
100kom 160kn.
jedino kažu da stoji preko godinu dana, a ne mogu naći rok trajanja...
Frenky- spikač
-
Koristio sam neku tekučinu koja je wiše za konzerwaciju wode ali u dobroj mjeri i pročisti....Kupio u nautičkom dučanu.
Samael- zelembara
-
Broj postova : 48
Godine : 46
Datum registracije : 08.12.2011
Što se tiče tableta za pročišćavanje vode na forumu je bio jedan post koji otprilike kaže a to funkcionira da se zbog neke direktive koja dolazi od strane EU takve tablete više ne smiju prodavati odnosno da ulaze u kategoriju lijekova, što nama nema nikakvog smisla. S druge strane iste tablete dolaze i mogu se pprodavati (bar za sada) u kitovima za preživljavanje, što isto nema smisla ni pameti.Ako vam u nekoj ljekarni prodaju takve tablete sigurno je riječ o staroj zalihi a neki od njih nemaju pojma o toj direktivi znači kako vam se zalomi.Ponekad se tablete mogu nabaviti na aukcijama hr pod militarijom na način da dobar dio prodavatelja pitate za iste, neko od njih uvijek ima nešto.
neven- lingua
-
Broj postova : 396
Godine : 56
Datum registracije : 21.09.2009
Pozdrav
Da se i ja ukljucim sa svojim iskustvom u prociscavanju vode.
Prije 3 godine sam nabavio visestepeni filter, gdje zavrsni stepen reverzna osmoza.
nabavio sam i aparat za mjerenje cestica u vodi ( putem el. vodljivosti).
Uzorkovao sam vodu za pice iz Sarajevskog vodovoda ( poznata po kvalitetu) ima oko 147 do 167 ppm ( part per million) sto je odnos ne- vodene tvari prema vodi ( kazem ne-vodene jer radi na principu el. vodljivosti pa stoga detektuje uglavnom jone nekih elemenata u vodi naj vise jone krecnjaka).
Ista ta voda nakon filtriranja pomenutim filterom ima svega 4-6 ppm.
Takodje sam uzorak vode dao na bio-hemisko testiranje u laboratoriji SA vodovoda i rezultat je bio - apsolutno sterilna voda bez tragova jona metala ( apsolutno u granicama lab. opreljenosti).
S toga izgleda da je reverzna osmoza " kamen mudrosti" filtriranja vode.
Da se i ja ukljucim sa svojim iskustvom u prociscavanju vode.
Prije 3 godine sam nabavio visestepeni filter, gdje zavrsni stepen reverzna osmoza.
nabavio sam i aparat za mjerenje cestica u vodi ( putem el. vodljivosti).
Uzorkovao sam vodu za pice iz Sarajevskog vodovoda ( poznata po kvalitetu) ima oko 147 do 167 ppm ( part per million) sto je odnos ne- vodene tvari prema vodi ( kazem ne-vodene jer radi na principu el. vodljivosti pa stoga detektuje uglavnom jone nekih elemenata u vodi naj vise jone krecnjaka).
Ista ta voda nakon filtriranja pomenutim filterom ima svega 4-6 ppm.
Takodje sam uzorak vode dao na bio-hemisko testiranje u laboratoriji SA vodovoda i rezultat je bio - apsolutno sterilna voda bez tragova jona metala ( apsolutno u granicama lab. opreljenosti).
S toga izgleda da je reverzna osmoza " kamen mudrosti" filtriranja vode.
elvis071- bebač
-
Broj postova : 10
Godine : 59
Datum registracije : 27.02.2013
Na prvu zvuči impresivno, možeš malo detaljnije o karaketristikama tog uređaja, posebice težinu, veličinu i količine filtrirane vode u jedinici vremena?
hydra- lingua
-
Broj postova : 422
Godine : 47
Datum registracije : 15.07.2012
vezano za reverznu osmozu. Jedan od uređaja koji funkcionira na tom principu proizvodi švicarski katadyn i služi za filtriranje morske vode u pitku, skup je (cca 800 Eur pa na više) , traži redovno (skupo) održavanje, poprilično velik u odnosu na ostale i mali učinak (obično je dio opreme za spašavanje na brodskim splavima). Na ebayu ih ima hrpa po povoljnoj cijeni, samo su deklarirani da im je istekao rok upotrebe odnosno treba mijenjati membranu za osmozu koja košta 300-400 EUR . Međutim nigdje nisam pročitao da oni reverznu osmozu koriste za filtriranje slatke vode. Možda funkcionira, ali je izrazito skupo, sporo i glomazno.
Vikingson- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 46
Datum registracije : 03.03.2011
Na zalost uredjaj nije prenosne varijante, sastoji se od :
-Rezervoara filtrirane vode 10 l
-Prvog filtera, mehanicki, sinteska vuna ili sl.
-Drugi filter , mehanicki, porozna tkanina spiralno namotana
-treci filter , hemisko mehanicki, aktivni ugalj
-cetvrti filer, UV lampa
-peti filter, Reverzna osmoza sa ipiranjem filtrata.( americka proizvodnja).
Svi filteri izuzev osmoze, se mjenjaju u zavisnosti od stanja tretirane vode, dok je osmoza trajna.
Finalna patrona (dolimit) sluzi za vracanje dijela minerala , cisto zbog okusa, moze se isljuciti.
Kompletan uredjaj zauzima vecinu prostora ispod kuhinjskog sudopera.
-Rezervoara filtrirane vode 10 l
-Prvog filtera, mehanicki, sinteska vuna ili sl.
-Drugi filter , mehanicki, porozna tkanina spiralno namotana
-treci filter , hemisko mehanicki, aktivni ugalj
-cetvrti filer, UV lampa
-peti filter, Reverzna osmoza sa ipiranjem filtrata.( americka proizvodnja).
Svi filteri izuzev osmoze, se mjenjaju u zavisnosti od stanja tretirane vode, dok je osmoza trajna.
Finalna patrona (dolimit) sluzi za vracanje dijela minerala , cisto zbog okusa, moze se isljuciti.
Kompletan uredjaj zauzima vecinu prostora ispod kuhinjskog sudopera.
elvis071- bebač
-
Broj postova : 10
Godine : 59
Datum registracije : 27.02.2013
Lijep i poučan text hvala za info
acika- tipko
-
Broj postova : 59
Godine : 53
Datum registracije : 11.09.2013
Ima li netko saznanja o ovome? Ako je ovo istina na koji način će se pročistiti voda u prirodi ako ne bude ovih tableta za kupiti?!neven je napisao/la:Što se tiče tableta za pročišćavanje vode na forumu je bio jedan post koji otprilike kaže a to funkcionira da se zbog neke direktive koja dolazi od strane EU takve tablete više ne smiju prodavati odnosno da ulaze u kategoriju lijekova, što nama nema nikakvog smisla...
Drvo- mr.spika
-
Broj postova : 1663
Datum registracije : 13.03.2010
Na sajmu ASDA 2013 u Splitu, u zastupnika Katadyna za RH prezentirali su mi uređaj:
http://www.katadyn.com/en/katadyn-products/products/katadynshopconnect/katadyn-wasserfilter-backcountry-series-produkte/katadyn-hiker-pro-1/
Navodeno svaki njemački vojnik u Afganistanu ima ovaj uređaj na borbenom prsluku. Nije bilo namjenjeno za maloprodaju, pa se nisam ni raspitivao za cijenu.
http://www.katadyn.com/en/katadyn-products/products/katadynshopconnect/katadyn-wasserfilter-backcountry-series-produkte/katadyn-hiker-pro-1/
Navodeno svaki njemački vojnik u Afganistanu ima ovaj uređaj na borbenom prsluku. Nije bilo namjenjeno za maloprodaju, pa se nisam ni raspitivao za cijenu.
poljičanin- lingua
-
Broj postova : 428
Datum registracije : 27.10.2011
Koliko sam ja vidio, ovaj se strojček može na tom sajtu i kupiti za nekih 90 €, e sad, bilo mi mrsko da se registriram pa da vidim koliko košta shipping.poljičanin je napisao/la:Na sajmu ASDA 2013 u Splitu, u zastupnika Katadyna za RH prezentirali su mi uređaj:
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
ima zastupnik za katadyn u RH. bio sam već u kontaktu s njima. evo dio prepiske iz maila.
"Trenutačno na zalihi imamo jedan Katadyn Hiker (model prije Hiker Pro), razlika je samo u kapacitetu. Kapacitet Hikera je 750 litara, a Hiker Pro 1.150 litara.
Cijena iznosi 622,50 kn + PDV.
Cijena HIiker Pro filtera je 667,50 kn + PDV, potrebno ga je naručiti, a vrijeme isporuke je cca 10 dana."
kontakt:
Brita Professional doo
Kranjčevićeva 29, 10 000 Zagreb
tel: +385 1 3822 100
fax: +385 1 3822 519
mob: +385 99 2121 409
info@brita-professional.hr
"Trenutačno na zalihi imamo jedan Katadyn Hiker (model prije Hiker Pro), razlika je samo u kapacitetu. Kapacitet Hikera je 750 litara, a Hiker Pro 1.150 litara.
Cijena iznosi 622,50 kn + PDV.
Cijena HIiker Pro filtera je 667,50 kn + PDV, potrebno ga je naručiti, a vrijeme isporuke je cca 10 dana."
kontakt:
Brita Professional doo
Kranjčevićeva 29, 10 000 Zagreb
tel: +385 1 3822 100
fax: +385 1 3822 519
mob: +385 99 2121 409
info@brita-professional.hr
goxxon- guru
-
Pročitajte ovo, zanimljivo je jako.
http://www.npr.org/blogs/health/2014/03/05/286215962/to-clean-drinking-water-all-you-need-is-a-stick?ft=1&f=1007
http://www.npr.org/blogs/health/2014/03/05/286215962/to-clean-drinking-water-all-you-need-is-a-stick?ft=1&f=1007
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Našao sam još jedan tekst koji obrađuje istu problematiku filtriranja vode pomoću xylem filtra. Izvrsna ideja.
Nije problem napraviti filtar, ali bilo bi interesantno testirati ga u različitim uvjetima i s vodom različitih stupnjeva biološkog zagađenja.
Također, pitanje je i brzine filtriranja vode.
Ono što ga čini iznimnim je mogućnost improvizacije i izrade takvog filtra i bez alata.
Postavlja se i pitanje materijala za uporabu da ne bi umjesto biološkog zagađenja vode došlo do kemijskog zbog uporabe otrovnog drveta, kao što je na primjer orah.
http://www.popsci.com/article/science/cheap-promising-way-filter-water-through-twig?src=SOC&dom=fb
Nije problem napraviti filtar, ali bilo bi interesantno testirati ga u različitim uvjetima i s vodom različitih stupnjeva biološkog zagađenja.
Također, pitanje je i brzine filtriranja vode.
Ono što ga čini iznimnim je mogućnost improvizacije i izrade takvog filtra i bez alata.
Postavlja se i pitanje materijala za uporabu da ne bi umjesto biološkog zagađenja vode došlo do kemijskog zbog uporabe otrovnog drveta, kao što je na primjer orah.
http://www.popsci.com/article/science/cheap-promising-way-filter-water-through-twig?src=SOC&dom=fb
poljičanin- lingua
-
Eto da je netko napokon vidio važnost ovoga. Imam par prijatelja na biotehnologiji, moglo bi se nešto srediti. Ali da, prednost bi bila svestranost i brzina izrade.
Orah? Otrovan? Nisam znao, možeš pojasniti?
Orah? Otrovan? Nisam znao, možeš pojasniti?
Strider- honoris
-
Strider je napisao/la:Eto da je netko napokon vidio važnost ovoga. Imam par prijatelja na biotehnologiji, moglo bi se nešto srediti. Ali da, prednost bi bila svestranost i brzina izrade.
Po onom što se vidi više nego jednostavno. Samo ima kvaka oko "pritiska" ma što mu to značilo.
Kaže da treba eksperimentirati pa kad se vidi kako ide onda postaje lako.
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Ispričavam se što radim odmak od teme, ali da odgovorim Strideru.
Zbog velike koncentracije eteričnih ulja u orahovom drvetu često se rabi za izradu kundaka za puške, otporan je i gotovo neosjetljiv na vlagu, a zbog hidrojuglona otrovan, pa u njega nikada ne ulaze crvi, zbog čega su najcjenjeniji kundaci upravo od oraha.
CITAT(http://www.udrugavivazagreb.hr/FAQ.htm): Orah (Juglans regia) je voćna vrsta koja se sadi radi svojih plodova i kvalitetnog drveta, a pruža i ugodnu sjenu. Lista prilično kasno, osobito cijepljene sorte, ali isto tako prilično rano ujesen odbacuje lišće. Ispod velikih stabala oraha nerijetko možemo vidjeti ogoljela područja bez trave. Uzrok leži u kemikaliji zvanoj hidrojuglon koju orah aktivno izlučuje iz korijena u tlo, a ima je u manjem udjelu i u ostalim biljnim dijelovima – kori, grančicama, ovojnici plodova i lišću. U dodiru sa zrakom ili česticama tla, inače neotrovan hidrojuglon oksidira se u visokotoksični juglon. Iz otpalog lišća i kore plodova kiša odnosi juglon u tlo, koji nasreću ne putuje duboko jer je netopiv u vodi. Juglon djeluje na osjetljive biljke tako da otežava klijanje, usporava rast ili čak uzrokuje propadanje osjetljivih vrsta ili sorata. Ovakvo djelovanje jedne biljke da svojim izlučevinama djeluje štetno na druge biljke nazivamo alelopatija. Osim oraha, juglon nalazimo i kod drugih vrsta, primjerice blach walnut (izlučuje najviše toksina). Štetno djelovanje juglona iz lišća možemo spriječiti redovitim skupljanjem prije nego što kiša ispere toksin u tlo. Otpuštanje otrova iz korijena oraha ne možemo ukloniti, pa nam preostaje saditi biljke na koje juglon ne djeluje. Inače, korijen oraha može dosezati i dvadesetak metara od debla pa se do te udaljenosti može očekivati štetno djelovanje. Treba naglasiti da se juglon u tlu spontano raspada, a pogotovo brzo propada u tlu bogatom organskom tvari gdje ga razgrađuju mikroorganizmi.
Zbog velike koncentracije eteričnih ulja u orahovom drvetu često se rabi za izradu kundaka za puške, otporan je i gotovo neosjetljiv na vlagu, a zbog hidrojuglona otrovan, pa u njega nikada ne ulaze crvi, zbog čega su najcjenjeniji kundaci upravo od oraha.
CITAT(http://www.udrugavivazagreb.hr/FAQ.htm): Orah (Juglans regia) je voćna vrsta koja se sadi radi svojih plodova i kvalitetnog drveta, a pruža i ugodnu sjenu. Lista prilično kasno, osobito cijepljene sorte, ali isto tako prilično rano ujesen odbacuje lišće. Ispod velikih stabala oraha nerijetko možemo vidjeti ogoljela područja bez trave. Uzrok leži u kemikaliji zvanoj hidrojuglon koju orah aktivno izlučuje iz korijena u tlo, a ima je u manjem udjelu i u ostalim biljnim dijelovima – kori, grančicama, ovojnici plodova i lišću. U dodiru sa zrakom ili česticama tla, inače neotrovan hidrojuglon oksidira se u visokotoksični juglon. Iz otpalog lišća i kore plodova kiša odnosi juglon u tlo, koji nasreću ne putuje duboko jer je netopiv u vodi. Juglon djeluje na osjetljive biljke tako da otežava klijanje, usporava rast ili čak uzrokuje propadanje osjetljivih vrsta ili sorata. Ovakvo djelovanje jedne biljke da svojim izlučevinama djeluje štetno na druge biljke nazivamo alelopatija. Osim oraha, juglon nalazimo i kod drugih vrsta, primjerice blach walnut (izlučuje najviše toksina). Štetno djelovanje juglona iz lišća možemo spriječiti redovitim skupljanjem prije nego što kiša ispere toksin u tlo. Otpuštanje otrova iz korijena oraha ne možemo ukloniti, pa nam preostaje saditi biljke na koje juglon ne djeluje. Inače, korijen oraha može dosezati i dvadesetak metara od debla pa se do te udaljenosti može očekivati štetno djelovanje. Treba naglasiti da se juglon u tlu spontano raspada, a pogotovo brzo propada u tlu bogatom organskom tvari gdje ga razgrađuju mikroorganizmi.
poljičanin- lingua
-
Sva sreća pa sam žlice i vilice od njega radio
Za kundake znam, komadi koštaju i po milju i više eura...neki dokumentarac o engleskoj oružarnici...žilište, naravno.
Za kundake znam, komadi koštaju i po milju i više eura...neki dokumentarac o engleskoj oružarnici...žilište, naravno.
Strider- honoris
-
Turski orah kažu da je najcjenjeniji za izradu kundaka.
Mada ovaj naš domaći isto zna biti predivan.
Mada ovaj naš domaći isto zna biti predivan.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
Hoće li pjesnik reći da je orahovica (orah + lozovača) otrovna?
Franco G- spikač
-
Broj postova : 750
Godine : 78
Datum registracije : 29.08.2009
Gospodine Franco, jel vi to konzumirate veće količine tog božanstvenog napitka pa ste zabrinuti za zdravlje?
Iskreno, ne znam, ali kako se koriste zeleni plodovi oraha, vrlo je vjerojatno da postoje određene količine otrova, a kako sam magistar elektrotehnike, a ne kemije, nisam baš upoznat s tim, pa razmišljam čisto logički. Makar, imamo tu djelovanje alkohola i Sunca, pa ko zna što u stvari i konzumiramo, a s druge strane i količina oraha u ukupnom volumenu nije velika. Inače, zeleni plodovi jestivih biljaka često znaju biti otrovni - krumpir (i zeleni gomolj i plod sa stabljike), rajčica (i zeleni plod i stabljika i lišće), patliđan, paprika.
Iskreno, ne znam, ali kako se koriste zeleni plodovi oraha, vrlo je vjerojatno da postoje određene količine otrova, a kako sam magistar elektrotehnike, a ne kemije, nisam baš upoznat s tim, pa razmišljam čisto logički. Makar, imamo tu djelovanje alkohola i Sunca, pa ko zna što u stvari i konzumiramo, a s druge strane i količina oraha u ukupnom volumenu nije velika. Inače, zeleni plodovi jestivih biljaka često znaju biti otrovni - krumpir (i zeleni gomolj i plod sa stabljike), rajčica (i zeleni plod i stabljika i lišće), patliđan, paprika.
poljičanin- lingua
-
Dakle, ovo nije pročišćanje vode, ovo je pročišćavanje zraka od vode, svakako zanimljivo rješenje koje omogućuje dobivanje čiste vode i u pustinji:
http://blog.meteo-info.hr/aktualnosti/kako-dobiti-pitku-vodu-iz-zraka/
http://blog.meteo-info.hr/aktualnosti/kako-dobiti-pitku-vodu-iz-zraka/
poljičanin- lingua
-
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI
Stranica 3 / 4.