Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Zašto ?
+3
Ikarus
Mraz
Olimp
7 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM :: OLIMPOVE PRIČE
Stranica 1 / 1.
Zašto ?
Na rijeke i riječne tokove odlazim kako bih se odmorio od svakodnevnice, kako bih promjenio sistem života, usvojio nove dnevne navike a najviše kako bih bio u prirodi, uživao u blagodetima prirode, lijepim pejzažima, svježem zraku i miru koji u njoj vlada.
Ma koliko se trudio da uživam u prirodi i okolini koja polako promiče pored mene ( ili ja polako kroz nju plovim), uvijek me bolno u oči ubodu scene kojih vas u ovoj pričici sa rijeke Gline neću poštedjeti.
"Civilizacijski" postupci građana, ako ih tako smijem nazvati, vidljivi su u cijelom riječnom koritu te prelijepe rijeke. Negdje više, a negdje manje izraženi. Postupci kojih se osobno sramim, mada nisam nijednom gestom za njih kriv.
Možda bolje da ih ne zovem "postupci" već nekako drugačije, teže i primjerenije činu koji je proizašao iz takvih postupanja prema svojoj i tuđoj okolini (rijeka ipak nosi dalje sve ono što kod sebe u nju ubacimo). Možda da ih nazovem barbarskim činom prema prirodi.
Jer tako bezobzirno bacati kojekakvo smeće, teško razgradive predmete od stakla i PVC-a, leševe uginulih životinja upakovane u najlonske vreće i tko zna čega sve ne u jednu nikome krivu i dužnu rijeku, za mene je barbarski čin. Čin potpunoga prezira prema prirodi, prema okolini koja nas okružuje, prema okolini drugih ljudi kroz koju protiče rijeka.
Eh kada bi nam barem mogla potkazati sve one koji su je nagrdili. Kada bi mogla direktne krivce kazniti, pitanje je da li bi pokazala takvo barbarstvo u kažnjavanju ili bi svojim vodama blago pomilovala krivce opraštajući im za ovaj put sve njihove greške.
Vjerujem da bi rijeka bila blaga u kazni, ali ja ne mogu to biti. Krivim ih i okrivljujem za sve ono što učiniše rijeci svojim necivilizacijskim postupcima. Svojim neshvaćanjem prijeke nam potrebe za čistim okolišem. Krivim im jer izgubiše pamet, ili je nikada nisu niti imali i baciše nešto u rijeku . Nešto čije mjesto nije u rijeci.
Re: Zašto ?
Stvarno sramotno
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Jako dobra reportaža o jako BITNIM stvarima...
Ja se nažalost tomu više uopće ne čudim iako me jako razljuti (ko i sve ovdje vjerojatno) kad vidim tako nešto...
Posebno me ljuti ovo šta spominjete a to je kako ljudi bacaju smeće dok npr. piju pivicu dok pecaju i onda bace limenku jer "ko će vidjet" ionako će rijeka odnest dalje...
Užas...
Ja se nažalost tomu više uopće ne čudim iako me jako razljuti (ko i sve ovdje vjerojatno) kad vidim tako nešto...
Posebno me ljuti ovo šta spominjete a to je kako ljudi bacaju smeće dok npr. piju pivicu dok pecaju i onda bace limenku jer "ko će vidjet" ionako će rijeka odnest dalje...
Užas...
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
za takve bi ja odredio zatvorsku kaznu...od najmanje 6 mjeseci pa nadalje .... svašta ..pustiti auto ili pralni stroj usrijed rjeke.......
evo primjera ja sam prije mjesec dana odveo legalno i na legalan odpad (deponiju) 1,5tone iverke ploče (građevinski materijal) ...iako bih mogao pustiti negdje u šumi ionako bi iverka (drvo) izgnilo, istrulo ...al rade volje sam platio 160€ za komunalu jer smeče ide u smeče a ne u prirodu!
a onaj ko baca smeče po prirodi...dabogda mu zakopali nuklearni odpad direkt na vrt, baštu ili pred kuču......
evo primjera ja sam prije mjesec dana odveo legalno i na legalan odpad (deponiju) 1,5tone iverke ploče (građevinski materijal) ...iako bih mogao pustiti negdje u šumi ionako bi iverka (drvo) izgnilo, istrulo ...al rade volje sam platio 160€ za komunalu jer smeče ide u smeče a ne u prirodu!
a onaj ko baca smeče po prirodi...dabogda mu zakopali nuklearni odpad direkt na vrt, baštu ili pred kuču......
™pico- bomber
-
Broj postova : 143
Datum registracije : 07.05.2011
Na žalost to je tako u tim krajevima......
Životni standard žitelja tog kraja je jako nisko, 160e je tamo malo bogatstvo, nema odvoza otpada, nema deponija.....
Ljudi tamo brinu o njima "važnijim" stvarima, ekologija je na dnu prioriteta!
Nije opravdanje, ali olakotna stavka svakako...
Životni standard žitelja tog kraja je jako nisko, 160e je tamo malo bogatstvo, nema odvoza otpada, nema deponija.....
Ljudi tamo brinu o njima "važnijim" stvarima, ekologija je na dnu prioriteta!
Nije opravdanje, ali olakotna stavka svakako...
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
Ako su siromašni ne moraju biti prljavi. Ne opravdavam to ekonomskim siromaštvom, već nedostatkom razuma i neodgovornosti
Ni Drava nije pošteđena smeća i tu ga ima ...samo ipak tu se organiziraju ljudi pa se to s vremena na vrijeme čisti ..dok vodostaj ne naraste pa voda pokupi i smeće sa obala ..
smeće koje se vidi , još se može skupiti ali mene brine ono što se ne vidi ..bojim se ljudi koji ne razmišljajući u vodu bace posude sa rabljenim uljem , stare oštečene akomulatore iz kojih izlazi kiselina, ambalažu od razno raznih poljoprivrednih otrova , pa koji puta i operu cisterne u dostupnijim rijekama ..a da ne pišem koliko samo ima stakla i oštrih površina limova na dnu vode...
smeće koje se vidi , još se može skupiti ali mene brine ono što se ne vidi ..bojim se ljudi koji ne razmišljajući u vodu bace posude sa rabljenim uljem , stare oštečene akomulatore iz kojih izlazi kiselina, ambalažu od razno raznih poljoprivrednih otrova , pa koji puta i operu cisterne u dostupnijim rijekama ..a da ne pišem koliko samo ima stakla i oštrih površina limova na dnu vode...
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
potpuno razumijem šta misliš....al ne mogu shvatiti tu bezbrižnost nekih...potpuno sam svjestan koliko znači 160€ (to je 1/3 moje plate) znam da je to OGROMNO.....Iimam hiljadu drugih "važnijih " stvari na koje bi mogao dati taj novac... ali parkirati auto usrijed rijeke i pustiti ga da gnije.... znam da nije deponija svugdje sređena ..i razumijem ...da danas je borba za opstanak (male plate)... i ja sam u toj kategorijii, da kažem otvoreno jedva prolazim kroz mjesec sa mojim troškovima ... ali to nam ne smije biti izgovor... pa makar iskupiti smeče i potom prve prilike pustiti ga negdje u gradu gdje če sigurno komunala uzeti...ili bar nelegalno pustit pred legalnim odpadom...ma bilo kako drukčije samo ne usred šume, prirode ili usrijed vode, mora, rijeke.... ali moramo staviti ruku na srce ...nismo samo mi potrošači krivi ...tu velik dio nose i koorporacije koje pakiraju svoje produkte u takve embalaže koje se ne razgrađuju i ostanu skoro vječno u istom stanju...samo zato što je njima to isplatnije...a mi to sa kupnjom takvih produkata (u nerazgrađujučoj ebmalaži) i podupiremo...
™pico- bomber
-
Špico, potpuno si u pravu. Valja i tvom razmišljanju voditi računa.
Franco G- spikač
-
Broj postova : 750
Godine : 78
Datum registracije : 29.08.2009
Da me se nebi krivo shvatilo, i ja sam protivnik ovakvog postupanja!
želim skrenuti pažnju na kraj koji dobro poznajem, ne samo zemljopisno nego i mentalno.
Tu živi još mnogo ljudi koji nisu ni čuli za zagađenje, globalno zatopljenje, ekologiju.... kad kažem nema deponija mislim nema odvoza otpada. To je kraj koji je zaboravljen u političkom, ekonomskom, socijalnom i svakom drugom smislu. Kraj prepun napuštenih sela koji se nikad neče oporaviti od rata.....
nije za očekivati da će neki starac od 90 god zahtjevati promjene, polupimeni čovjek otac obitelji koji radi od jutra do mraka isto tako neče....
Ponavljam; nije opravdanje ali....
uostalom šta očekivati.... sječate se moje reportaže "Daleko od očiju"?
Čisti dokaz šta glave države žele napraviti na Baniji, odlagalište nuk. otpada je trebalo biti na tom području pa zašto bi se brinuli o malo plastike i lima u vodi.
Uostalom zašto se zgražati nad takvim prizorima, postoje još gore stvari koje se tiću direktno nas u urbanim sredinama! primjer Siska; INA postoje neoborivi med. dokazi da je većina karcinoma u Sisku i okolici prouzrokovana onečišćenjima proizvedenim u INI, a statistike kažu da je Sisak grad sa najviše oboljelih od karcinoma! i šta se poduzima? u Sisku postoji nekoliko spalionica opasnog otpada a niti jedna nema dozvolu, rade od 16 do 08 .. tada inspektori ne rade!
I sada da budem ljut na te neuke ljude koji žive u divljini? Ljut sam na nas, ljut sam na vlast
želim skrenuti pažnju na kraj koji dobro poznajem, ne samo zemljopisno nego i mentalno.
Tu živi još mnogo ljudi koji nisu ni čuli za zagađenje, globalno zatopljenje, ekologiju.... kad kažem nema deponija mislim nema odvoza otpada. To je kraj koji je zaboravljen u političkom, ekonomskom, socijalnom i svakom drugom smislu. Kraj prepun napuštenih sela koji se nikad neče oporaviti od rata.....
nije za očekivati da će neki starac od 90 god zahtjevati promjene, polupimeni čovjek otac obitelji koji radi od jutra do mraka isto tako neče....
Ponavljam; nije opravdanje ali....
uostalom šta očekivati.... sječate se moje reportaže "Daleko od očiju"?
Čisti dokaz šta glave države žele napraviti na Baniji, odlagalište nuk. otpada je trebalo biti na tom području pa zašto bi se brinuli o malo plastike i lima u vodi.
Uostalom zašto se zgražati nad takvim prizorima, postoje još gore stvari koje se tiću direktno nas u urbanim sredinama! primjer Siska; INA postoje neoborivi med. dokazi da je većina karcinoma u Sisku i okolici prouzrokovana onečišćenjima proizvedenim u INI, a statistike kažu da je Sisak grad sa najviše oboljelih od karcinoma! i šta se poduzima? u Sisku postoji nekoliko spalionica opasnog otpada a niti jedna nema dozvolu, rade od 16 do 08 .. tada inspektori ne rade!
I sada da budem ljut na te neuke ljude koji žive u divljini? Ljut sam na nas, ljut sam na vlast
kengur32- MODERATOR
-
bravo kengur32... a sada se moramo svi zajedno razljutiti ... i tu svoju lljutnju istresti na nečija "prava" vrata... jer inače to neče ubrzo prestati.... koorporacijama i organizacijama je samo do profita, pa makar nas sve pretvorili u DNK smeče...
™pico- bomber
-
Zašto netko ide osobnim automobilom 10ak km po vrlo lošim šumskim cestama kako bi u prirodi bacio smeće kada je odlagalište otpada ni 3km od grada odmah uz asvaltiranu cestu i ktome je nenadgledano? I to nije krupni otpad jer Delnice često imaju akcije odvoza krupnog otpada (besplatno) nego klasično smeće koje se tjedno odvozi. Jedan primjer iz moje okoline.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Ako misliš na ovog fićeka, to je vjerovatno "Olujni"!
Kažeš nenadgledano odlagalište..... onda sigurno nije napravljeno po normama zaštite okoliša! Upravo o tome govorim.... dali su nam propise i deponije koje su obične rupe u zemlji, imamo tvornice koje zagađuju i stanice za mjerenje kakvoće zraka koje vrte uvjek iste podatke (čak i temperaturu, neki dan je u SK bilo -3).......
Nije problem u rjeci Glini, Problem je 100-tinjak km sjevernije!
Idemo još korak dalje.... ti ljudi da bi došli do svojih domova voze (ako imaju auto) 10-tak km po lošim putevima uglavnom makadamskim.
Nakon Oluje pokrenuti su programi za povratak stanovništva.... obnovljene su u ratu porušene kuče, UNHCR je donirao ulićnu rasvjetu i to je to već 15god ništa.
Kažeš nenadgledano odlagalište..... onda sigurno nije napravljeno po normama zaštite okoliša! Upravo o tome govorim.... dali su nam propise i deponije koje su obične rupe u zemlji, imamo tvornice koje zagađuju i stanice za mjerenje kakvoće zraka koje vrte uvjek iste podatke (čak i temperaturu, neki dan je u SK bilo -3).......
Nije problem u rjeci Glini, Problem je 100-tinjak km sjevernije!
Idemo još korak dalje.... ti ljudi da bi došli do svojih domova voze (ako imaju auto) 10-tak km po lošim putevima uglavnom makadamskim.
Nakon Oluje pokrenuti su programi za povratak stanovništva.... obnovljene su u ratu porušene kuče, UNHCR je donirao ulićnu rasvjetu i to je to već 15god ništa.
kengur32- MODERATOR
-
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM :: OLIMPOVE PRIČE
Stranica 1 / 1.