Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Štavljenje i obrada kože
+20
ivanag
mexxx
miki
Python
ancestor
Dukati
elvin
Nahualli
Stule
Mladen
Stoney
boro
Knife_maniac
Strider
zora
mariobab
Damir
LEGION66
D@nijel@
bushman
24 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA
Stranica 2 / 6.
Stranica 2 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Štavljenje i obrada kože
isuse vidi kaj je od mene postalo ...pitam kako da si napravim navlaku za noz!!!
Gost- Gost
Naravno da možeš, ja sam imao od toga navlaku/futrolu/korice/nožnicu za mačetu.Ali možeš napraviti i od starih kožnih čizama...
hahahhaha slatko, hahahahah, od starih koznih cizama, hahahhahahahahaah
jaoooooooo mene i jaooo vama s menom:)
pa di bi ja to znala, ali hvala ti kaj mislis da bih
ja se divim vama i vasem umijecu, vi ga sigurno gradite dugi niz godina, ja sam tek novorodence
jaoooooooo mene i jaooo vama s menom:)
pa di bi ja to znala, ali hvala ti kaj mislis da bih
ja se divim vama i vasem umijecu, vi ga sigurno gradite dugi niz godina, ja sam tek novorodence
Gost- Gost
mario napisa, mjesavina sloi i vrbove kore, jel zna netko jos kakve druge vrste stavila, bas mislim probat jednu janjecu ustavit ovaj tjedan.
stari mi je pricao da su oni to prije na selu znali radit tak da kad se koza cisti, namaze se solju zbog truljenja, a poslje mozgom zivotinje i da je to dobro(samo poces smrdi ko nevolja) poslje se izvjetri i nema miris. ali buduci da necu imati mozak na raspolaganju zanima me koja se biljna stavila mogu jednostavno napravit (cuo sam da je i hrastova kora dobra). Ak neko zna nek napise postupak detaljno zta nas lajbeke
stari mi je pricao da su oni to prije na selu znali radit tak da kad se koza cisti, namaze se solju zbog truljenja, a poslje mozgom zivotinje i da je to dobro(samo poces smrdi ko nevolja) poslje se izvjetri i nema miris. ali buduci da necu imati mozak na raspolaganju zanima me koja se biljna stavila mogu jednostavno napravit (cuo sam da je i hrastova kora dobra). Ak neko zna nek napise postupak detaljno zta nas lajbeke
zora- bomber
-
Broj postova : 180
Godine : 42
Datum registracije : 11.06.2009
Soljenje sprecava razvoj bakterija.
Moze sa bilo kojim drvetom koje ima tanina u sebi,vrba,hrast,kesten,...
Namocis koru tog drveta u vodu da ispusti tanin,voda dobija braon boju.
Sto tamnija,veca koncentracija tanina,proces namakanja traje par dana,za to vreme menjati staru koru i stavljati novu.
To sa mozgom ima logike,zato sto je mozak pun masnoce.
Taj proces bi trebalo da ide zadnji,jer sprecava kozu da upija tekucinu i cini je mekom i savitljivom.
Moze sa bilo kojim drvetom koje ima tanina u sebi,vrba,hrast,kesten,...
Namocis koru tog drveta u vodu da ispusti tanin,voda dobija braon boju.
Sto tamnija,veca koncentracija tanina,proces namakanja traje par dana,za to vreme menjati staru koru i stavljati novu.
To sa mozgom ima logike,zato sto je mozak pun masnoce.
Taj proces bi trebalo da ide zadnji,jer sprecava kozu da upija tekucinu i cini je mekom i savitljivom.
bushman- lingua
-
Broj postova : 315
Godine : 56
Datum registracije : 07.05.2009
5 dana koza mora biti posoljena, gledala sam nedavno u jedom dokumentarcu, soljenje izmedu ostalog i izvlaci svu vlagu van
znaci nakon toga ide u vodu u kojoj se namakala kora? kako dugo?
znaci nakon toga ide u vodu u kojoj se namakala kora? kako dugo?
Gost- Gost
Treba nekoliko dana,zavisi od koncentracije tanina.
Veca koncentracija,manje vremena.
Koza treba da vidno primi boju tanina.
Zatim susenje u razapetom stanju,pa omeksavanje natapanjem masnoce i lomljenjem.
Veca koncentracija,manje vremena.
Koza treba da vidno primi boju tanina.
Zatim susenje u razapetom stanju,pa omeksavanje natapanjem masnoce i lomljenjem.
bushman- lingua
-
Broj postova : 315
Godine : 56
Datum registracije : 07.05.2009
e fino, sada znam kako, ne vjerujem da ce prva uspjeti bas onako za peticu, ali probat moram!
samo da jos pricekam one koji ce mi dati zecje krzno (vec sam napisala da mi frendovi imaju zeceve, a kozu bacaju, da ne ispadne da budem isla u lov na zeceve)
cek cek..kako lomljenjem?
lomljenjem??hm...ne kuzi vatrica ovo lomljenje
samo da jos pricekam one koji ce mi dati zecje krzno (vec sam napisala da mi frendovi imaju zeceve, a kozu bacaju, da ne ispadne da budem isla u lov na zeceve)
cek cek..kako lomljenjem?
lomljenjem??hm...ne kuzi vatrica ovo lomljenje
Gost- Gost
A da ti nisam napisao... savijanjem u raznim pravcima, žvakanjem... Ti bi neku tehniku gdje ne moraš zamazati ruke?
Mozak je dobar,namakati možeš i u urinu kako se i radilo od antike do srednjeg vijeka umjesto s korom.
Mozak je dobar,namakati možeš i u urinu kako se i radilo od antike do srednjeg vijeka umjesto s korom.
Mene ova priprema kože jako zanima, neznam zašto ali eto...zna li netko ima li kakav pouzdan autor nekog videa na torrentu?
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
mariobab je napisao/la:A da ti nisam napisao... savijanjem u raznim pravcima, žvakanjem... Ti bi neku tehniku gdje ne moraš zamazati ruke?
mili boze!!! mario!!! ti si barem bil s menom cak dva puta u raznim situacijama, pa jesam li ikada zavapila za prljavim rukama, odjeci ili necim slicno?
samo nisam povezala lomljenje sa zvakanjem
e zvakala ne budem, ne vjerujem ni da je to nuzno, sigurno nisu nekada bivolju kozu zvakali, kaj sjeli su u krug i mic po mic zvakali je? :bog:
Gost- Gost
vatrica je napisao/la:e zvakala ne budem, ne vjerujem ni da je to nuzno, sigurno nisu nekada bivolju kozu zvakali, kaj sjeli su u krug i mic po mic zvakali je? :bog:
Vjerovala ili ne radili su upravo to. I to većinom starije seoske žene, koje su automatski podučavali mlađe.
Gost- Gost
kak u urinu-čistom? pa gdje da nadjem tolko odjednom, jedino da skupljam tjedan dana. sam mi nije jasno jeli se prvo kora namoči da pusti i izvadi ili sve skupa u vodu?
jel isto , mlada-stara kora ili je neka bolja?
jel isto , mlada-stara kora ili je neka bolja?
zora- bomber
-
Svojevremeno sam imao kozu od bijelog zeca (domaci, vulgaris).
Skinio sam onaj sloj masti i zilica a onaj dio koji je ostao (koza+dlaka) namazao sa soli, razapeo na dasku i tako susio na vjetru nekuh 10 dana.
Kako se je susilo tako je i sol izbijala na povrsinu i kristalizirala se.
Kasnije sam to orunio i oprao cijelu kozu i osusio ju.
Bila je kao pergament.
Tako je stajala na ormaru 3-4 god i skupljala prasinu pa sam ju bacio.
Ako se ne skine sloj sa salom, mesom i zilicama onda se tu stvaraju crvi.
Skinio sam onaj sloj masti i zilica a onaj dio koji je ostao (koza+dlaka) namazao sa soli, razapeo na dasku i tako susio na vjetru nekuh 10 dana.
Kako se je susilo tako je i sol izbijala na povrsinu i kristalizirala se.
Kasnije sam to orunio i oprao cijelu kozu i osusio ju.
Bila je kao pergament.
Tako je stajala na ormaru 3-4 god i skupljala prasinu pa sam ju bacio.
Ako se ne skine sloj sa salom, mesom i zilicama onda se tu stvaraju crvi.
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
knife,
misliš bila je ipak djelomično savitljiva, jer pregament je donekle savitljiv (ili sam u krivu?)
misliš bila je ipak djelomično savitljiva, jer pregament je donekle savitljiv (ili sam u krivu?)
zora- bomber
-
Nije bila djelomicno nego u potpunosti savitljiva.
Samo su rubovi bili malo tvrdji.
Knife_maniac- mr.spika
-
Ogulio sam kozu prije jedno tri tjedna. Evo:
Nismo je štavili, nego samo ostrugali i rastegnuli na paletu (to jest obrnutim redom). Ideja je da se napravi jamber a za to treba sirova koža.
Inače, koza je umrla sama od sebe, pa da se ne baci...
Baš me zanima za kaj ću sve iskoristit ostatak...
Ovo je snimljeno tjedan dana nakon deranja, malkice su rubovi smrduckali i privlačili muhe ali sad je sve ok.
Boris
Nismo je štavili, nego samo ostrugali i rastegnuli na paletu (to jest obrnutim redom). Ideja je da se napravi jamber a za to treba sirova koža.
Inače, koza je umrla sama od sebe, pa da se ne baci...
Baš me zanima za kaj ću sve iskoristit ostatak...
Ovo je snimljeno tjedan dana nakon deranja, malkice su rubovi smrduckali i privlačili muhe ali sad je sve ok.
Boris
boro- tipko
-
Broj postova : 89
Godine : 46
Datum registracije : 19.06.2009
Knife_maniac je napisao/la:Nije bila djelomicno nego u potpunosti savitljiva.
e meni ce biti dovoljno da bude savitljiva i da se ne usmrdi, ja cu napraviti, to jest pokusati napraviti cizmice od koze...gornji dio ,...dakle prisivam na obicne cipele kozu, jer nemam pojma kako bi to moralo da izgleda od ispod...to jest kako da cijele cizme budu od krzna, a mislim da ni nema potrebe za time
sto je jamber?
Gost- Gost
Jamber, djamber, vrsta bubnja slično tarabuci oblikom samo veće i ima dublji te mekši zvuk. Tijelo tarabuke je metalno a djamberovo drveno.
Boro
Boro
boro- tipko
-
Je li barem nasoljena ? Tako je i moja izgledala.boro je napisao/la:Ogulio sam kozu prije jedno tri tjedna. Evo:
CUT
Nismo je štavili, nego samo ostrugali i rastegnuli na paletu (to jest obrnutim redom).
Niste valjda meso od koze bacili ?
Knife_maniac- mr.spika
-
Nismo je solili, tak smo upute dobili od lika kaj radi jambe.
A meso smo bacili jer je ona umrla od nečega kaj ni mi ne znamo od čega pa nismo bili ziher. Pri deranju sam malo zasjekao opnu unutrašnjosti gdje su crijeva, nekih 5 cm, i smrdilo je za poginut.
A bacili smo je u šumu, medo je pojeo to ziher tak da nije propalo...
Boro
A meso smo bacili jer je ona umrla od nečega kaj ni mi ne znamo od čega pa nismo bili ziher. Pri deranju sam malo zasjekao opnu unutrašnjosti gdje su crijeva, nekih 5 cm, i smrdilo je za poginut.
A bacili smo je u šumu, medo je pojeo to ziher tak da nije propalo...
Boro
boro- tipko
-
zora je napisao/la:kak u urinu-čistom? pa gdje da nadjem tolko odjednom, jedino da skupljam tjedan dana.
To sam i mislio, nekada se skupljao i ulijevao u velike spremnike za štavljenje.Zato su kožare bile izvan gradova.Zbog smrada.
Boro molim te kada ti sljedeća kota krepa, sačuvaj mi u zamrzivaču tetive sa nogu i leđa.
Za tebe Mario imam već tetive koje čekaju u zamrzivaču već mnogo mjeseci. Znam da sam ih obećao ranije ali eto zavrnulo živlenje u nekom drugom pravcu. Da ne drvim sad o tome, zamrzivač je u Hrnjancu, ja na Plitvicama, a auto u Zagrebu.
Eto sori još jednom al čim se stabiliziram sredićemo to.
A sa sljedeće koze ću uzet i leđne i sa stražnjih nogu.
Živio.
Boris
Eto sori još jednom al čim se stabiliziram sredićemo to.
A sa sljedeće koze ću uzet i leđne i sa stražnjih nogu.
Živio.
Boris
boro- tipko
-
boro je napisao/la:Za tebe Mario imam već tetive koje čekaju u zamrzivaču već mnogo mjeseci. Znam da sam ih obećao ranije
Čuj nisam siguran da si mi ikada išta obećao osim ako nisi onaj Boris sa jednog drugog mjesta i sa kojim sam se trebao naći prije nekoliko mjeseci, ali nas je posao obojicu spriječio da se uspijemo dogovoriti.A ako jesi, tvoja pera škanjca te čekaju kako sam ja tebi obećao.
znam da nije bas tema, al kad vec spominjete-bas sam u postupku izrade strijela pa me zanima jel ima neka vrsta koja je najpodesnija.ak neko ima viška perja koje bi se mogle upotrijebiti za strijele -javljam se odmah
zora- bomber
-
gusja se smatraju najboljim, dobra je i patka, puran, škanjac (ta ja volim, iako nisu toliko dobra kao prije navedena), radio sam i sa golubljim, vraninim.Kokoš mi se nikako ne sviđa, sova nije dobra prenježna i premekana.
Upravo sam taj Boris, obojica smo bili spriječeni dakle :bog:
E moj Zore sve više i više se po forumima vidjamo
Baš sam danas bio u Bihaću a oko Une hrpa pataka, pokupio sam perja naravno koliko sam mogao, nisam baš imao vremena. Viš oko Une hrpa perja a tu na Jezerima niš. Biće da je zbog visinske razlike?
Ali sad smo već offtopic.
Živjeli
E moj Zore sve više i više se po forumima vidjamo
Baš sam danas bio u Bihaću a oko Une hrpa pataka, pokupio sam perja naravno koliko sam mogao, nisam baš imao vremena. Viš oko Une hrpa perja a tu na Jezerima niš. Biće da je zbog visinske razlike?
Ali sad smo već offtopic.
Živjeli
boro- tipko
-
Stranica 2 / 6. • 1, 2, 3, 4, 5, 6
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA
Stranica 2 / 6.