Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Benchmade noževi...
+56
siga
narednik
laredo
Medo Gradela
Ariel
Sovinjak
MrDaniel
West Šenkovec
ivek
pirat
zippo
Okibex
vladomado10
ElPrezidente
Fratt
Nubilus
chumaman
goxxon
Guybrush
glock
Odin
xps
biga
SinfulSaint
Livada
DoomsdayST
Meddle
Koaksijalac
hydra
Migach
cutlass
NAVIGATOR
Mije
Stribog
Fugitive
zb17ghost
aurora
Marko
Franco G
Ikarus
Drvo
Dane
rinos
Igsy
mali mačak
sgt bear
đoni
girdeaux
Aries
Samobaniran
badzo
Mraz
elvin
campy
LEGION66
boletus
60 posters
Stranica 6 / 8.
Stranica 6 / 8. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: Benchmade noževi...
Hvala na pomoći i savjetima. Kao što sam rekao, zanima me polovni. Koliko sam vidio, iz europe mi se ne isplati naručivati jer me iz Amerike ispadne jeftinije, čak i ako platim carinu.
Zadnja promjena: West Šenkovec; 09.02.14 22:35; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Tipfeler)
West Šenkovec- zelembara
- Broj postova : 35
Datum registracije : 21.01.2013
Svida mi se 810 Contego! Od dizajna do celika...jedino mi je axis upitan...:/ imam manix xl i ball bearing je DaBomb...eh sad...ugl, ako netko zna za kakav 810 da je u prodaji ili ako ga netko zeli sa foruma zamijenit za Manix xl, ovdje sam
Sovinjak- zelembara
-
Broj postova : 45
Godine : 33
Datum registracije : 15.05.2014
Koristim 810 preko 6 mjeseci kao EDC (u džepu ili ruksaku). Reže sve, kruh, grančice, kutije, ponekad i električne kablove. Najdraži Benchmade do sad (imao/koristio 860, 520, 525, od drugih proizvođača FK PXL WH, Spyderco Enduru i Delicu, Ontario RAT i par drugih koji nisu vrijedni spomena). Već nakon par dana sam zaoblio oštre rubove drške, pa je daleko ugodnijeg hvata. I danas me skoro svakodnevno impresionira čvrstinom, oštrinom, lakoćom oštrenja (za koje i nije bilo prave potrebe, više se radi o perfekcionizmu). Nisam imao problema s hrđanjem, preventivno ga povremeno podmažem. Zbog robusnosti vjerujem mu više nego nekim fiksnim noževima. Svakako preporučujem, ne znam niti jedan drugi preklopni nož kojeg bih rađe imao.
Ariel- tipko
-
Broj postova : 65
Godine : 50
Datum registracije : 30.06.2011
Hvala! A kakav je axis?
Sovinjak- zelembara
-
Axis je vrh kočnica, bar meni. S kočnicom možeš i otvarat nož, jednoručno zatvaranje je užasno jednostavno, ne smetaju rukavice kad otpuštaš kočnicu i strašno je jaka
Okibex- spikač
-
Broj postova : 570
Godine : 30
Datum registracije : 27.11.2012
Mislim da je kod kočnice važnija ergonomija odnosno na što je tko navikao. Sve moderne kočnice su dovoljno (i daleko više od toga) čvrste.
Puno bi me više brinulo ako nož kod otvaranja zapinje, žulja i sl. Kod 810 zbog teže oštrice sam nema nikakvog zapinjanja i "lijenosti". Imao sam iskustvo s dva oblikom gotovo identična noža (Presidio i Mini Presidio), gdje se veći lakše zatvarao i otvarao, vjerojatno zbog većeg kraka na kojem palac radi, kao i veće mase oštrice koja pri kraju pouzdanije aktivira kočnicu.
Loš primjer bi bila jedna Ganzo kopija 860 Bedlama (također Axis lock) koju sam isprobao. I dok se na originalu oštrica otvara udobno i lako, kod kopije nažulja palac. Ujedno je i aktivacija kočnice bila bitno teža, zbog tvrđe opruge i dublje postavljenog "gumbića". Iako bliska kopija, nož ergonomijom nije bio ni do koljena originalu.
Puno bi me više brinulo ako nož kod otvaranja zapinje, žulja i sl. Kod 810 zbog teže oštrice sam nema nikakvog zapinjanja i "lijenosti". Imao sam iskustvo s dva oblikom gotovo identična noža (Presidio i Mini Presidio), gdje se veći lakše zatvarao i otvarao, vjerojatno zbog većeg kraka na kojem palac radi, kao i veće mase oštrice koja pri kraju pouzdanije aktivira kočnicu.
Loš primjer bi bila jedna Ganzo kopija 860 Bedlama (također Axis lock) koju sam isprobao. I dok se na originalu oštrica otvara udobno i lako, kod kopije nažulja palac. Ujedno je i aktivacija kočnice bila bitno teža, zbog tvrđe opruge i dublje postavljenog "gumbića". Iako bliska kopija, nož ergonomijom nije bio ni do koljena originalu.
Ariel- tipko
-
A blade play? Primjecujem da Replik bema Contega na lageru. Znate mozda za kakav second option, a da nije ebay?
Sovinjak- zelembara
-
Blade play ili igra oštrice ? . Vertikalnog nema. Horizontalni je stvar finog podešavanja.
Ariel- tipko
-
Dobra i nešto jeftinija alternativa je Rift (koji je i dostupan u HR). Dosta sličan, ali manji od Contega i kao takav vjerojatno prikladniji za svakodnevno nošenje. Čelik je također vrlo dobar 154CM.
Ariel- tipko
-
Vrlo konkurentan komad cijenom i nešto boljim čelikom
http://replikart.com/lovacki-nozevi/2620-benchmade-steep-country.html
jedinu zamjerku vidim u nešto lošijim koricama te je ipak malo pretjeran s jimping-ima
http://replikart.com/lovacki-nozevi/2620-benchmade-steep-country.html
jedinu zamjerku vidim u nešto lošijim koricama te je ipak malo pretjeran s jimping-ima
chumaman- mr.spika
-
Broj postova : 1451
Godine : 32
Datum registracije : 26.10.2011
Chumaman slažem se baš sam ga nedavno imao u rukama. Nož je fantastičan. Vrlo precizno napravljen vrlo ugodan u ruci i od stvarno odličnog S30V čelika. Ima solidnu kydeX futrolu.
Ono što me totalno iznenadilo je to da trenutno u zagrebu košta 600tinjak kuna što mi se čini totalno luda cijena za tako dobar nož. Slažem se da jimpinga ima malo previše dakle na leđima oštrice i još pri vrhu no barem nije agresivan. Primjeren je i mislim da ni kod duljeg rada ne bi oštetio kožu palca pa ipak ja bi radije da ga nema.
Mislim da bi i naši nožodjelci trebali malo uzeti u obzir kod formiranja cijena da se za takvu vrlo realnu lovu može dobiti odličan nož renomiranog proizvođača od vrlo kvalitetnih materijala i neupitne ergonomije i dizajna. U živo je stvarno još puno konkretniji nego na filmiću i fotkama.
Ono što me totalno iznenadilo je to da trenutno u zagrebu košta 600tinjak kuna što mi se čini totalno luda cijena za tako dobar nož. Slažem se da jimpinga ima malo previše dakle na leđima oštrice i još pri vrhu no barem nije agresivan. Primjeren je i mislim da ni kod duljeg rada ne bi oštetio kožu palca pa ipak ja bi radije da ga nema.
Mislim da bi i naši nožodjelci trebali malo uzeti u obzir kod formiranja cijena da se za takvu vrlo realnu lovu može dobiti odličan nož renomiranog proizvođača od vrlo kvalitetnih materijala i neupitne ergonomije i dizajna. U živo je stvarno još puno konkretniji nego na filmiću i fotkama.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Evo sad gledajući tvoje fotke ja mu zamjeram malo prenglašen trbuh i neupotrebljiv špic
mada se i to da srediti
Sad uspoređujući N690 s powderom makar 1.gen S30V sigurno je bolji ali
opet znatno zaostaje za 3. gen Elmaxom i M390 koji su meni ipak primarni čelici a moji
utisci s prvim preliminarnim testiranjima s obojcom su extraodnery
rade li rade
mada se i to da srediti
Sad uspoređujući N690 s powderom makar 1.gen S30V sigurno je bolji ali
opet znatno zaostaje za 3. gen Elmaxom i M390 koji su meni ipak primarni čelici a moji
utisci s prvim preliminarnim testiranjima s obojcom su extraodnery
rade li rade
chumaman- mr.spika
-
meni je oštrica idealna 3.5 incha(iako radije nosim folder), trbuh mi je nekako baš lijepo nasglašen(ipak je to lovački nož potencijalni skinner), flatt grind je fantastičan, flah oštrice nije pre debel tako da je i primarni i sekundarni primjeren.
Sve u svemu odličan nož za tu lovu. Da nemam Falca orangea sigurno bi kupio ovog bencha!
Sve u svemu odličan nož za tu lovu. Da nemam Falca orangea sigurno bi kupio ovog bencha!
NAVIGATOR- master
-
Slažem se u potpunosti...eto za nekakav all around ja bih ipak volio malo špica
ali ukupno gledajući nožek je best buy tu nema zbora
ali ukupno gledajući nožek je best buy tu nema zbora
chumaman- mr.spika
-
Ovo je zaista dobar omjer cijene i kvalitete, ne znam da li je ful tang ali pretpostavljam da jeste. Drška nije neko remek djelo ali je funkcionalna a vjerujem da bi se lako mogla i zamjeniti kada dosadi, futrola je također jednostavna i funkcionalna, a materijal od koga je rađen zaista je suvišno komentarisati-odličan je to čelik (slažem se da ima i boljih).
I kao što reče Navigator "Mislim da bi i naši nožodjelci trebali malo uzeti u obzir kod formiranja cijena da se za takvu vrlo realnu lovu može dobiti odličan nož renomiranog proizvođača od vrlo kvalitetnih materijala i neupitne ergonomije i dizajna."
Cijenim ručni rad i spreman sam platiti više za njega, slažem se da ovo rade u velikim serijama...i sa svim ostalim se slažem što utiče na formiranje cijena jednog proizvoda, ali zaista bi naši majstori trebali malo i na to obratiti pažnju barem kada su ljudi sa ovih prostora u pitanju.
I kao što reče Navigator "Mislim da bi i naši nožodjelci trebali malo uzeti u obzir kod formiranja cijena da se za takvu vrlo realnu lovu može dobiti odličan nož renomiranog proizvođača od vrlo kvalitetnih materijala i neupitne ergonomije i dizajna."
Cijenim ručni rad i spreman sam platiti više za njega, slažem se da ovo rade u velikim serijama...i sa svim ostalim se slažem što utiče na formiranje cijena jednog proizvoda, ali zaista bi naši majstori trebali malo i na to obratiti pažnju barem kada su ljudi sa ovih prostora u pitanju.
elvin- spikač
-
Broj postova : 594
Godine : 48
Datum registracije : 17.07.2009
Ovaj Bench estetski ne zadovoljava moje potrebe,ružniji fiksni serijski nož nisam vidio,sem nekih anomalija iz PRC-a.
Vjerujem da je dobar ali to nije dovoljno za moje pojmove,kak je grdi trebal bi biti promo materijal
Vjerujem da je dobar ali to nije dovoljno za moje pojmove,kak je grdi trebal bi biti promo materijal
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
evo Fratt onda jedan lijepi!
Model 710 već je godinama u ponudi no ovo je ipak njegovo specijalno izdanje ovogodišnja gold class.
Rose damasteel ima stvarno vrlo ujednačeni patern koji od vrhunskih materijala nadopunjuju i CF skale na ručki s plavim C-tek inlayevima. Zapravo se radi o metalnom saću zalivenim nekom vrstom prozirnog epoxyja u boji. Za tako Hi-end nož malo mi je neobično da je sekundarac prilično grubo grindan.
Nije prvi puta da to vidim u benchovoj gold classi.
Ruby je stvarno prilično velik nož, veći od sebenze large e pa ovaj bench je još malo veći.
Model 710 već je godinama u ponudi no ovo je ipak njegovo specijalno izdanje ovogodišnja gold class.
Rose damasteel ima stvarno vrlo ujednačeni patern koji od vrhunskih materijala nadopunjuju i CF skale na ručki s plavim C-tek inlayevima. Zapravo se radi o metalnom saću zalivenim nekom vrstom prozirnog epoxyja u boji. Za tako Hi-end nož malo mi je neobično da je sekundarac prilično grubo grindan.
Nije prvi puta da to vidim u benchovoj gold classi.
Ruby je stvarno prilično velik nož, veći od sebenze large e pa ovaj bench je još malo veći.
NAVIGATOR- master
-
Nah,too fancy for me.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
pravo umjetničko djelo! istina je i meni nekako dođe više kao skulptura ali uopće ne dvojim da mu je i upotrebna vrijednost na nivou.
Na žalost ovaj bench nije moj iako bi jako volio da je. Tek sam imao prilike provrtiti ga malo po rukama i pomno promotriti detalje. Izuzetna oštrica.
Na žalost ovaj bench nije moj iako bi jako volio da je. Tek sam imao prilike provrtiti ga malo po rukama i pomno promotriti detalje. Izuzetna oštrica.
NAVIGATOR- master
-
Uh ova dva Gold classa mi se sviđaju jako , 7505-131 je nenabavljiv, a Replikart je pred ovo ljeto imao dva komada 7505-132, klasični Sibertov Pocket rocket
vladomado10- lingua
-
Broj postova : 477
Godine : 34
Datum registracije : 12.06.2013
da gledao sam ga meni je to osobno pre pajserast i pre težak nož. No svakako također majstorsko djelo.
NAVIGATOR- master
-
810 u m390
preverzija
preverzija
Medo Gradela- spikač
-
Broj postova : 557
Godine : 30
Datum registracije : 16.09.2010
@Vladomado10
Sieberti su prekrasni. I sam imam jedan prekrasni 7505 koji je custom dotjeran (Denis Budak). Žao mi ga je koristiti - možda ga trebam prodati ili mijenjati za neki obični nož. Ne volim da nož samo gledam.
Sieberti su prekrasni. I sam imam jedan prekrasni 7505 koji je custom dotjeran (Denis Budak). Žao mi ga je koristiti - možda ga trebam prodati ili mijenjati za neki obični nož. Ne volim da nož samo gledam.
Franco G- spikač
-
Broj postova : 750
Godine : 78
Datum registracije : 29.08.2009
Uh Medo Gradela ježim se od te ručke na contegu, kao da držim ježa u šaci a ne nož.
No na ovoj luksuznijoj verziji mi se ti oštri bridovi čine manje naglašeni.
No na ovoj luksuznijoj verziji mi se ti oštri bridovi čine manje naglašeni.
NAVIGATOR- master
-
Paaa ne bih se po slikama bas složio da imate Benchmade 7505, mislim da ste dodali tu 0 u nazivu, mala verzija se zove: Benchmade 755 MPR,
a čiko dizajner je Shane Sibert, a ne Shane Siebert
a čiko dizajner je Shane Sibert, a ne Shane Siebert
vladomado10- lingua
-
@Vladomado10
U pravu ste. Brzopleto sam napisao oznaku.
Šteta da vam se ne sviđa. Razmišljao sam o nekoj kombinaciji za razmjenu za vaš INFI nož kojeg ste nudili.Jeste li ga već prodali?
U pravu ste. Brzopleto sam napisao oznaku.
Šteta da vam se ne sviđa. Razmišljao sam o nekoj kombinaciji za razmjenu za vaš INFI nož kojeg ste nudili.Jeste li ga već prodali?
Franco G- spikač
-
Broj postova : 750
Godine : 78
Datum registracije : 29.08.2009
jos je tu kraj mene , a već imam 755MPR, jedan od prvih koje sam nabavio
vladomado10- lingua
-
Franco G.,dugo nisam vidio ovog malog pitbulla 755,kad je bio kod mene drška mu je bila zelena.Eh,Denis,vragolasti Denis.
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011
Prije nekih mjesec dana nabavio sam 551 Griptilian, moj prvi Bench i prvi susret sa Axis lockom. Nož je prva liga i trenutni EDC. Nego, zanima me može li povremeno otvaranje na trzaj rasklimati oštricu, dovesti do blade play-a?
laredo- lingua
-
Broj postova : 320
Datum registracije : 19.02.2014
laredo je napisao/la:Prije nekih mjesec dana nabavio sam 551 Griptilian, moj prvi Bench i prvi susret sa Axis lockom. Nož je prva liga i trenutni EDC. Nego, zanima me može li povremeno otvaranje na trzaj rasklimati oštricu, dovesti do blade play-a?
Teško..
Znam puno ljudi koji su imali Griptilian i stavili vezicu na njega kako bi imali wave funkciju i nitko nije zbog toga imao više blade playa.
West Šenkovec- zelembara
-
Broj postova : 35
Godine : 82
Datum registracije : 21.01.2013
BM Contego protiv metka
Momci iz Kalibra su testirali nekoliko "hard use" foldera i jedan od testova bilo je i pucanje .22 u oštricu. Test možete vidjeti OVDJE
Momci iz Kalibra su testirali nekoliko "hard use" foldera i jedan od testova bilo je i pucanje .22 u oštricu. Test možete vidjeti OVDJE
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Stranica 6 / 8. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Stranica 6 / 8.