Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Benchmade noževi...
+56
siga
narednik
laredo
Medo Gradela
Ariel
Sovinjak
MrDaniel
West Šenkovec
ivek
pirat
zippo
Okibex
vladomado10
ElPrezidente
Fratt
Nubilus
chumaman
goxxon
Guybrush
glock
Odin
xps
biga
SinfulSaint
Livada
DoomsdayST
Meddle
Koaksijalac
hydra
Migach
cutlass
NAVIGATOR
Mije
Stribog
Fugitive
zb17ghost
aurora
Marko
Franco G
Ikarus
Drvo
Dane
rinos
Igsy
mali mačak
sgt bear
đoni
girdeaux
Aries
Samobaniran
badzo
Mraz
elvin
campy
LEGION66
boletus
60 posters
Stranica 1 / 8.
Stranica 1 / 8. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Benchmade noževi...
Topic o Benchmade noževima...
U ovaj nož sam se zaljubio na prvi pogled kada sam vidio fotografiju, a opravdanost mog mišljenja se pokazala kada sam ga prvi put uzeo u ruke i počeo koristiti.
Jednom rječju po meni "izvrstan" nož, ne baš toliko poznat i razvikan kao drugi noževi iste kompanije te kao i drugi slični noževi raznih proizvođača.
Nož dolazi sa kožnim koricama koje po meni nisu najsretnije rješenje, kopča se nalazi na putu oštrici dok se izvlači iz korica, te se može s vremenom oštetiti.
Samo uži opasači mogu proći kroz nosač a i to ide teško, nož na opasaču je postavljen previsoko (što može biti dobro kod prikrivenog nošenja- ali to nije tema) te drška može žuljati rebra, a da ne pominjem kada se pokuša sjesti ili voziti sa njim automobil.
Zato sam došao na ideju da heb 2 ALICE clips, pa ga nosim horizontalno na leđima opasača. Ni ovo nije najsretnije ali ga praktički i ne osjećam da ga nosim, a uz malo treninga može se brzo izvlačiti.
Nož je iz "ekonomične" crvene klase sa 440C čelikom, da bi nedavno prešao u plavu klasu sa D2 čelikom.
Dizajnirao ga je Mel Pardue (tko god on bio ), drška je od santoprena, test rezanja papira je radio začuđujuće dobro, kao i obradu hrane i drveta, oštrica je full tang debela 4,2 mm što je vrlo dobro.
Trbušasti oblik oštrice olakšava rezanje.
Ovdje sam ga htio uporediti sa CS SRK, stara verzija od Carbon V čelika koja se više ne proizvodi, a nož je inače još iz DR.
Drška Ranta je mnogo ugodnija i zaobljenija za razliku SRK-ove koja je gotovo kvadratnog profila i u istoj je osi sa sječivom. Rant ima povijenu dršku prema naprijed što omogućava udobniji hvat noža i lakše rezanje.
Oba noža imaju rupu za lanyard, a čekiranje je bolje kod Ranta, sitno čekiranje SRK-a se gubi s vremenom i upotrebom.
Ovdje su uporedno oštrice oba noža, Rant ima trbuh i šire sječivo, a na ukupnu duljinu sječiva razmjerno veći dio naoštrenog dijela.
Inače je oštrica pjeskarena i ne daje odbljesak kao polirane oštrice, i po meni sretnije rješenje o nanosa raznih premaza.
Špic sječiva i nije kao kod većine noževa poput igle, što i nije bitno.
Dodao bih a neke kolege su to već rekle na ovom forumu da treba izbjegavati farbane-black-camo-titanium-coated-teflon sci trek sf oštrice, a dobro bi bilo kod radnog noža izbjegavati nazubljenu oštricu, kao i pilu na leđima sječiva (kojom nikada nitko nije ništa debelo prepilao) , a i tanto špic je upitan kod noža koji se koristi u prirodi.
Nož izvrsno leži u ruci, manji je od SRK, malo veći od Falkniven F1, a cijena mu je manja od oba modela-može se nabaviti za nekih cca 50 Eura.
Nadam se da ste uživali.
lp
U ovaj nož sam se zaljubio na prvi pogled kada sam vidio fotografiju, a opravdanost mog mišljenja se pokazala kada sam ga prvi put uzeo u ruke i počeo koristiti.
Jednom rječju po meni "izvrstan" nož, ne baš toliko poznat i razvikan kao drugi noževi iste kompanije te kao i drugi slični noževi raznih proizvođača.
Nož dolazi sa kožnim koricama koje po meni nisu najsretnije rješenje, kopča se nalazi na putu oštrici dok se izvlači iz korica, te se može s vremenom oštetiti.
Samo uži opasači mogu proći kroz nosač a i to ide teško, nož na opasaču je postavljen previsoko (što može biti dobro kod prikrivenog nošenja- ali to nije tema) te drška može žuljati rebra, a da ne pominjem kada se pokuša sjesti ili voziti sa njim automobil.
Zato sam došao na ideju da heb 2 ALICE clips, pa ga nosim horizontalno na leđima opasača. Ni ovo nije najsretnije ali ga praktički i ne osjećam da ga nosim, a uz malo treninga može se brzo izvlačiti.
Nož je iz "ekonomične" crvene klase sa 440C čelikom, da bi nedavno prešao u plavu klasu sa D2 čelikom.
Dizajnirao ga je Mel Pardue (tko god on bio ), drška je od santoprena, test rezanja papira je radio začuđujuće dobro, kao i obradu hrane i drveta, oštrica je full tang debela 4,2 mm što je vrlo dobro.
Trbušasti oblik oštrice olakšava rezanje.
Ovdje sam ga htio uporediti sa CS SRK, stara verzija od Carbon V čelika koja se više ne proizvodi, a nož je inače još iz DR.
Drška Ranta je mnogo ugodnija i zaobljenija za razliku SRK-ove koja je gotovo kvadratnog profila i u istoj je osi sa sječivom. Rant ima povijenu dršku prema naprijed što omogućava udobniji hvat noža i lakše rezanje.
Oba noža imaju rupu za lanyard, a čekiranje je bolje kod Ranta, sitno čekiranje SRK-a se gubi s vremenom i upotrebom.
Ovdje su uporedno oštrice oba noža, Rant ima trbuh i šire sječivo, a na ukupnu duljinu sječiva razmjerno veći dio naoštrenog dijela.
Inače je oštrica pjeskarena i ne daje odbljesak kao polirane oštrice, i po meni sretnije rješenje o nanosa raznih premaza.
Špic sječiva i nije kao kod većine noževa poput igle, što i nije bitno.
Dodao bih a neke kolege su to već rekle na ovom forumu da treba izbjegavati farbane-black-camo-titanium-coated-teflon sci trek sf oštrice, a dobro bi bilo kod radnog noža izbjegavati nazubljenu oštricu, kao i pilu na leđima sječiva (kojom nikada nitko nije ništa debelo prepilao) , a i tanto špic je upitan kod noža koji se koristi u prirodi.
Nož izvrsno leži u ruci, manji je od SRK, malo veći od Falkniven F1, a cijena mu je manja od oba modela-može se nabaviti za nekih cca 50 Eura.
Nadam se da ste uživali.
lp
boletus- lingua
-
Broj postova : 258
Godine : 48
Datum registracije : 22.02.2010
Re: Benchmade noževi...
Lijep nožić
LEGION66- spikač
-
Broj postova : 631
Godine : 47
Datum registracije : 21.03.2009
lijepo....
ima li ga u hrvatskoj za kupiti?
ima li ga u hrvatskoj za kupiti?
campy- tipko
-
Broj postova : 87
Godine : 913
Datum registracije : 27.09.2009
Ima ga Replikart u svojoj ponudi.
boletus- lingua
-
Broj postova : 258
Datum registracije : 22.02.2010
Baš mi je drago da si nabavio ovakvo sječivo,odličan je, i mom ukusu najpribližniji, za razliku od ovih u zadnje vrijeme, sve vojni i kao iz SF filmova.
Cijena je dobra,pa i više nego dobra,a i čelik je solidan.
E ,sad, taj model u čeliku D2 je zaista nešto vrijedno pažnje i vrlo rado bih ga imao,naravno ako ga uopće ima za kupiti.
Interesira me cijena tog modela u čeliku D2,pa ako znaš volio bih da mi kažeš,a ako ga nema onda je ovaj u ovom 440C moj u dogledno vrijeme.
Čestitam na izboru baš dobar nož,javi kako si zadovoljan upotrebom istoga.
Cijena je dobra,pa i više nego dobra,a i čelik je solidan.
E ,sad, taj model u čeliku D2 je zaista nešto vrijedno pažnje i vrlo rado bih ga imao,naravno ako ga uopće ima za kupiti.
Interesira me cijena tog modela u čeliku D2,pa ako znaš volio bih da mi kažeš,a ako ga nema onda je ovaj u ovom 440C moj u dogledno vrijeme.
Čestitam na izboru baš dobar nož,javi kako si zadovoljan upotrebom istoga.
elvin- spikač
-
Broj postova : 594
Datum registracije : 17.07.2009
Benchmade LFK ?
Slucajno sam naletio na ovaj "nožić" pa me zanima dali tko ima iskustva s njim i kakva su vaša mišljenja? Po netu uglavnom nailazim na pozitivna mišljenja, pa me zainteresiralo... veliki mali nož =) Koliko je to ipak kvalitetno izvedeno jer je velika razlika kada folder ima 8cm ili 13cm oštricu... recenzije su dobre ali iskustvo iz prve ruke je neprocjenjivo.
...ako je bilo price o ovom nožu ispricavam se na nepotrebnoj temi.
...ako je bilo price o ovom nožu ispricavam se na nepotrebnoj temi.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Ja mislim da je ok, ako ti se sviđa zašto ne.
badzo- lingua
-
Broj postova : 224
Godine : 44
Datum registracije : 27.01.2010
Ne mogu se odluciti...
Benchmade LFK mi je +velika oštrica, iako ne znam koliko čvrsto je to izvedeno, a i skeptican sam prema linear_lock-u kod tako velike oštrice, o njemu nisam cuo bas najbolje... opet, nisam osobno koristio pa je to rekla-kazala.
Uz njega mi je još Fox Forest zanimljiv, manja oštrica ali bolji čelik (isto rekla-kazala).
i
Leatherman Klamath koji ima najbolji čelik, imam leathermana (k500x) pa je plus i osobno iskustvo sa dotičnim proizvođačem iako je nešto skuplji...
...nekako sve vuce na Klamath ali još sam neodlučan.
Benchmade LFK mi je +velika oštrica, iako ne znam koliko čvrsto je to izvedeno, a i skeptican sam prema linear_lock-u kod tako velike oštrice, o njemu nisam cuo bas najbolje... opet, nisam osobno koristio pa je to rekla-kazala.
Uz njega mi je još Fox Forest zanimljiv, manja oštrica ali bolji čelik (isto rekla-kazala).
i
Leatherman Klamath koji ima najbolji čelik, imam leathermana (k500x) pa je plus i osobno iskustvo sa dotičnim proizvođačem iako je nešto skuplji...
...nekako sve vuce na Klamath ali još sam neodlučan.
Mraz- master
-
Samobaniran- lingua
-
Broj postova : 255
Godine : 224
Datum registracije : 04.08.2009
a zašto onda ne ovo:
http://minishop.t-com.hr/replikart/ProductDetails.asp?pid=759&pcurrpid=8&ppn=9&ppsn=1&gid=28
http://minishop.t-com.hr/replikart/ProductDetails.asp?pid=759&pcurrpid=8&ppn=9&ppsn=1&gid=28
Aries- spikač
-
Broj postova : 651
Godine : 53
Ništa od svega, ipak sam odlučio kupiti nešto fiksno mjesto foldera... dobar folder imam za fine stvari, treba mi nešto sa malo više oompha =)
Opet se postavlja pitanje kaj... primam prijedloge
Cijena do 1k kuna, bez nepotrebnih kerefeka (nazubljena oštrica, crna oštrica i ostala šminka) pa eto...
Opet se postavlja pitanje kaj... primam prijedloge
Cijena do 1k kuna, bez nepotrebnih kerefeka (nazubljena oštrica, crna oštrica i ostala šminka) pa eto...
Mraz- master
-
Pametna odluka, ako smijem primjetit.
Preporuka:
fallkniven f1 - ako ćeš skuplje
gerber gator fixed - ako ćeš jeftinije
mora 2000 - ako voliš takvu oštricu
a ako ćeš najeftinije napraviš si sam, tako sam i sam postupio. I nebi ga mijenjao za ni jedan
na svijetu!!!!
Preporuka:
fallkniven f1 - ako ćeš skuplje
gerber gator fixed - ako ćeš jeftinije
mora 2000 - ako voliš takvu oštricu
a ako ćeš najeftinije napraviš si sam, tako sam i sam postupio. I nebi ga mijenjao za ni jedan
na svijetu!!!!
girdeaux- honoris
-
Broj postova : 1077
Godine : 37
Datum registracije : 21.10.2009
Ma radim ih ja tu i tamo (otac me uči), ali uglavnom završe kao ukras ili poklon Nikada nisam dovoljno zadovoljan...
Da se usput "pohvalim", ovi su mi najdraži:
no.1
no.1 -cijeli
i
no.2
no.2 -cijeli
Btw hvala na prijedlozima Moram još razmisliti, jer mi treba dobar radni nož koji ce puno izdržati i nece mi ga biti žao koristiti... a opet, da ne moram založiti bubreg za njega =)
Da se usput "pohvalim", ovi su mi najdraži:
no.1
no.1 -cijeli
i
no.2
no.2 -cijeli
Btw hvala na prijedlozima Moram još razmisliti, jer mi treba dobar radni nož koji ce puno izdržati i nece mi ga biti žao koristiti... a opet, da ne moram založiti bubreg za njega =)
Mraz- master
-
Hm.
Moja preporuka ti je da ne kupujes ni jedan od tih nozeva,jer nisu bas ekonomicni,preskupi su,iako vjerujem dosta kvalitetni,ali po mojoj procjeni malo previse je dat 1000 kuna za noz,da ne spominjem da bi ga lako mogo zagubit kad budes negdje u divljini.Toplo preporucam da si uzmes u lokalnoj ribo-lov trigovini neki noz u razmjeru cijena od 100-350 kuna,kvaliteta je neupitna,to ti govorim iz vlastitog iskustva.
Iako nemam nekog iskustva sa bushcraftom,sa nozevima stvarno imam iskustva,za 4 rodjendan od strica dobio sam neki dzepni nozic sa ostricom 5 cm,dan danas koristim taj nozic u ribolovu i kad sam u lovu sa stricem ili starim,a naostrio sam ga mozda 5-6 puta.
Evo,to ti je moje misljenje,oprosti na dugom postu
Moja preporuka ti je da ne kupujes ni jedan od tih nozeva,jer nisu bas ekonomicni,preskupi su,iako vjerujem dosta kvalitetni,ali po mojoj procjeni malo previse je dat 1000 kuna za noz,da ne spominjem da bi ga lako mogo zagubit kad budes negdje u divljini.Toplo preporucam da si uzmes u lokalnoj ribo-lov trigovini neki noz u razmjeru cijena od 100-350 kuna,kvaliteta je neupitna,to ti govorim iz vlastitog iskustva.
Iako nemam nekog iskustva sa bushcraftom,sa nozevima stvarno imam iskustva,za 4 rodjendan od strica dobio sam neki dzepni nozic sa ostricom 5 cm,dan danas koristim taj nozic u ribolovu i kad sam u lovu sa stricem ili starim,a naostrio sam ga mozda 5-6 puta.
Evo,to ti je moje misljenje,oprosti na dugom postu
đoni- bomber
-
Broj postova : 155
Godine : 31
Datum registracije : 04.03.2010
Majstorski primjerci nema šta. Možda da si pogledaš i naručiš neki posebni (kvalitetni čelik), odabereš koji nož hoćeš i uhvatiš se posla.
Samo si gledaj da je fulltang nož.
F1 je strašno izdržljiv. Mislim da se isplati svake kune koje daš za njega.
Gerber Gator fixed ti je vrhunski nož a košta svega 150 kn na Ebayu
Mora 2000 izvrstan nož, košta 290 kn.
Nisu tako skupi, samo fallkniven.
Samo si gledaj da je fulltang nož.
F1 je strašno izdržljiv. Mislim da se isplati svake kune koje daš za njega.
Gerber Gator fixed ti je vrhunski nož a košta svega 150 kn na Ebayu
Mora 2000 izvrstan nož, košta 290 kn.
Nisu tako skupi, samo fallkniven.
girdeaux- honoris
-
Mah... dok se snijeg otopi budem i odlučio =)
A snijega ima, tek je jutros prestao padati....
Hvala na preporukama fellas.
A snijega ima, tek je jutros prestao padati....
Hvala na preporukama fellas.
Mraz- master
-
Snijeg! Tu kod nas nema ništa! Da bar ima sad bi išao na bordanje.
A po snijegu je najljepše ići u prirodu. Onaj osjećaj tišine i mira kad si sam u šumi po snijegu je fenomenalan.
A po snijegu je najljepše ići u prirodu. Onaj osjećaj tišine i mira kad si sam u šumi po snijegu je fenomenalan.
girdeaux- honoris
-
Je, prvih mjesec dva Ali sve ima svoje granice... meni ga je vec pun klinac, zasitio sam se jer sam svo slobodno vrijeme ove zime proveo ili u šumi ili na skijalištu. Treba mi suncaaaaaaaa
Mraz- master
-
Cijeni te trenutke, jer uskoro će nas ovo globalno zatopljenje totalno sjeb...
girdeaux- honoris
-
Mozda vec za našega zivota zemlja ce se poceti hladiti i opet ce zime biti sve jace
Ali necu te daviti objasnjavanjem tih teorija... hehehe.
Ali necu te daviti objasnjavanjem tih teorija... hehehe.
Mraz- master
-
Samobaniran- lingua
-
Broj postova : 255
Godine : 224
Datum registracije : 04.08.2009
sviđa mi se...hm... prilično!
sgt bear- mr.spika
-
Broj postova : 1478
Godine : 50
Datum registracije : 12.04.2010
elvin
Htio sam kupiti Ranta u D2 čeliku ali ga tada nisu imali na stanju, mislim da je cijena bila oko 550,00KN...
sgt bear
...a htio sam ga kupiti jer mi se prilično sviđao
Ali sam nakon tvojih lijepih riječi o F1 malo ozbiljnije razmislio o njemu i rekoh sam sebi, ipak ću stisnuti još malo pa kupiti njega... kad sam ga uzeo u ruku me obuzelo totalno oduševljenje Uzeo sam polirani :bog:
Interesira me cijena tog modela u čeliku D2
Htio sam kupiti Ranta u D2 čeliku ali ga tada nisu imali na stanju, mislim da je cijena bila oko 550,00KN...
sgt bear
sviđa mi se...hm... prilično!
...a htio sam ga kupiti jer mi se prilično sviđao
Ali sam nakon tvojih lijepih riječi o F1 malo ozbiljnije razmislio o njemu i rekoh sam sebi, ipak ću stisnuti još malo pa kupiti njega... kad sam ga uzeo u ruku me obuzelo totalno oduševljenje Uzeo sam polirani :bog:
mali mačak- lingua
-
Broj postova : 343
Godine : 46
Datum registracije : 05.11.2009
Super izgleda, baca mi malo na moj nešto manji CS pendleton hunter od VG-1 čelika... obožavam noževe takvog oblika.
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
H2O,Griptilian i Mini Dejavoo
jedini zubati nož koji imam (ne računajući multitool), H1 verzija za radove u morskoj okruženju,nije vrhunski čelik za održavanje oštrine,ali zadovoljava,postoji neka fama o radnom očvrščavanju H1 čelika,ali čisto sumnjam u to..
futrola se može nositi na više načina pa i vrhom gore...(za držanje noža u futroli osim trenjem,kydex futrola,ima i dodatnu sigurnosnu kočnicu)
Mister Axis
154CM oštar,i zadovoljavajuće drži oštricu,odličnog oblika(ko voli) za rezanje,Axis sistem omogučava zabavno otvaranje i zatvaranje,drška bi i mogla biti od kvalitetnijeg materijala(ne da je loša,nego samo daje dojam jeftinoče)ali zato je izuzetno lagan i pored svoje veličine..
Mini Dejavoo,šminker u ekipi :migg:
S30V čelik,liner lock,najelegantnija linija kod preklopnih noževa(meni,i u svom rangu)
sa starijim bratom
poredba veličina...prvi je U2 a zadnja je Mora Classic
rinos- spikač
-
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009
Mini dejavoo mi je najlepsi Benchmade.
Rino jel moze jedna uporedna sa Sak-om Soldier?
Dane- zelembara
-
Broj postova : 49
Godine : 40
Datum registracije : 11.08.2009
U Replikarta 219 kuna http://www.replikart.com/lovacki-nozevi/445-mora-outdoor-2000.htmlgirdeaux je napisao/la:
...Mora 2000 izvrstan nož, košta 290 kn...
Drvo- mr.spika
-
Broj postova : 1663
Datum registracije : 13.03.2010
Molio bih za pomoć u dvije stvari.Znali tko gdje ima kupiti ovakav Benchmade nož u 440C čeliku.Imaju ga u Replikartu ali u D2 čeliku.I gdje se u Hrvatskoj može kupiti GERBER GATOR FIXED.
Drvo- mr.spika
-
Mislim na Benchmade nož čije slike je postavio kolega Boletus.
Drvo- mr.spika
-
Dane je napisao/la: Mini dejavoo mi je najlepsi Benchmade.
rinos- spikač
-
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009
Stranica 1 / 8. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Stranica 1 / 8.